www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vinaktuelt
Uge 30 - 20. - 26. juli
For mange amerikanske bobler
Californierne har siden 1980 øget produktionen af sparkling wines fem gange, men markedet er ikke blevet tilsvarende større. Det har blandt andet betydet, at:
- Maison Deutz har skiftet ejere, har fået nyt navn, Laetitia, og er gået over til at producere vine uden bobler.
- Piper-Heideseick har solgt sin californiske afdeling, Piper-Sono-ma, til J Wine Company.
- Codorniú-Napa formindsker produktionen af mousserende vine og satser på stille vine.

- Og det samme gælder selv den prominente Domaine Chandon.
Samtidig har kvaliteten af de californiske bobler nået nye højder, og blandt de bedste fremhæves:
- Roederer Estate's (l'Ermitage) fra Anderson Valley i Mendocino County.
- Domaine Carneros' nye new Blanc de Blanc "Le Reve".
- Og Domaine Chandon's "Napa Valley Reserve".


Figeac Primeur billigere end forventet
Et af de berømteste Saint Émilion-slotte, Château Figeac, har frigivet sin 97-årgang en primeur til en langt lavere pris end forventet - til trods for en positiv bedømmelse af kvaliteten.
Pris for 1997: 270 Francs
Pris for 1996: 365 Francs
Åbenbart har advarslerne om et overophedet vinmarked, især i Europa, haft en vis eff
ekt.

Genvej til vinens verden
Kortfattet, overskuelig, basal - sådan er den netop udkomne bog af englænderen Margaret Rand: "Vin, genvej til vinens verden" (99,- Sesam). Gitte Hindholm har oversat og bearbejdet, og bogen er en oplagt gave til den helt forudsætningsløse, men interesserede læser.

Penfolds lancerer ny topvin
Australiens berømte topvin, Penfolds’ Grange Hermi-tage, har fået følge af en hvidvin, Yattarna, som Penfolds netop har lanceret. Det er en chardonnay, som de australske vinjournalister priser i høje toner. Samtidig med, at de sukker over, at den skal koste 4-500 kr. - hvis ellers man kan få fat på den ...

Otte gode tyske Riesling-vine
For nogen tid siden arrangerede Tysk Vin Information (tlf.: 33 32 19 19) en stor smagning af Riesling-vine. Med udgangspunkt i denne smagning lovsynger Fyens Stiftstidendes vinmedarbejder Jørgen Aldrich, "verdens fineste hvidvinsdrue" og bringer en liste over sine favoritter. Ikke alle de nævnte vine fås aktuelt i Danmark, men disse otte er det muligt at købe:
- Alsheimer Frühmesse Riesling Spätlese, Rheinhessen 1997 fra Weingut Rappenhof (62 kr., Det Tyske Vinhus. tlf.: 46 37 37 45).
- Hochheimer Kirchenstück Riesling Spätlese, Rheingau 1990 fra Domdechant Werner’sches Weingut (130 kr., Det Tyske Vinhus. tlf.: 46 37 37 45).
- Niersteiner Oelberg Riesling QbA, Rheinhessen 1996 fra Weingut St. Antony (143 kr., Kath Vinimport, tlf.: 56 14 13 52).
- Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese, Mosel-Saar-Ruwer 1994 fra Weingut Markus Molitor (113 kr., Otto Suenson & Co., tlf.: 33 14 04 82).
- Deidesheimer Hofstück Riesling QbA, Pfalz 1997 fra Weingut Zimmermann (47,50 kr. for 1 liter, OK Vinimport, tlf.: 43 73 36 99).

- Ruppertsberger Reiterpfad Riesling Spätlese, Pfalz 1996 fra Weingut Zimmermann (61 kr., OK Vinimport, tlf.: 43 73 36 99).
- Niersteiner Oelberg Riesling Kabinett, Rheinhessen 1996 fra Weingut Louis Guntrum (80 kr., Sigurd Müller, tlf.: 98 18 50 99).
- Langenlonsheimer Rothenberg Riesling Spät-lese, Nahe 1997 fra Weingut Wilhelm Silzius (64,50 kr., Fru Hansens Vinhandel, tlf.: 86 54 31 13).


Flot kogebog glemmer vinen
De mange kokke har bestemt ikke fordærvet hverken maden eller kogebogen "Danske Køkkenchefer", som Køkkenchefernes Forening (tlf.: 66 18 99 91) har stået for, og som udsendes i både en dansk, engelsk og tysk udgave.
Bogen er både flot og billig (299 kr.), og mange af opskrifterne er fristende, selv om billederne og layoutet nu godt kunne have været lidt mere mundvandsbefordrende.
Alt stoffet ligger i øvrigt på en meget velredigeret CD-ROM, der faktisk er endnu bedre end bogen.
Men valget af vin til retterne er der gjort alt for lidt ud af. Næsten alle flaskerne på billederne er hentet hos FDB, og de samme flasker optræder igen og igen på billederne. Det er lidt synd for det ellers så vellykkede projekt.


Sprøjtegifte i Chiles vinmarker
Den falske historie om pesticider i Chiles vinmarker findes stadig på Internettet. Historien blev bragt i april af den engelske avis Sunday Times. Den danske radioavis samt en stor københavner-avis viderebragte historien - og glemte senere at bringe en berigtigelse. Kun Jørgen la Cour-Harboe i Ålborg Stiftstidende fremlage de sande facts:
- Chile er kendt for at bruge færre kemiske hjælpemidler end fx de fleste europæiske vinproducenter -landets klimatiske og geografiske forhold giver simpelt hen insekter og svampe dårlige muligheder for at trives.
- Danske importører, blandt andet Dansk Supermarked, foretager løbende laboratoriekontrol af alle vine, og der er aldrig fundet pesticider eller uregelmæssigheder i chilenske vine.
- Chile har en højt udviklet vinindustri, og landet har erobret en stor del af mange markeder - i Danmark godt 6%. Dette kan måske være grunden til det falske rygte, som alle officielle instanser i Chile har kunnet tilbagevise.
Men ude i Cyperspace cirkulerer det altså stadig ...


Helt blad kun om Rhône
Et temanummer af Vinbladet (tlf: 64 75 22 84) er en hel lille håndbog med god besked om alle Rhône-dalens appellationer. Yderligere har bladets redaktør, Peter Winding, smagt og kommenteret i alt 344 Rhône-vine. Kun en enkelt vin får fem stjerner (= exceptionel), nemlig E. Guigal La Mouline, Côte-Rôtie 1994 - til 650 kr. (Bichel Vin, tlf.: 86 22 94 00).
Men der er nu også masser af Rhône-vine til mere menneskevenlige priser. Rhône er in netop nu.


Over 60 millioner syntetiske propper
Til dato har det franske firma Sabaté solgt over 60 millioner af deres Altec-propper, der er en blanding af naturlig kork og syntetiske korkceller af en plastic-polymer.
Den høstede kork fra Sydspanien tørres og granuleres til en kornstørrelse på under 1 mm. Derefter gennemgår granulatet en proces, der fjerner ligninen - dvs. det hårde vedstof, som udgør cirka 30% af alt træ - og tilbage bliver så kun det egentlige korkstof, suberinen, der er blødt og elastisk.
Disse celler bindes sammen med syntetiske celler, der fylder hulrummene ud og danner en stærk struktur med naturlig elasticitet.
En vigtig fordel ved de nye propper er, at de støbes under høje temperaturer, så alle bakterier dræbes. Endvidere er de fri for ligninen, der ofte har et medansvar for, at en vin smager af prop. Endelig indeholder propperne kun 3-6% fugtighed, hvilket yderligere nedsætter risikoen for bakterieangreb.


Firmaets homepage (på fransk) findes på adressen: http://www.little-france.com/sabate

Gå til forrige uge
Gå til næste uge