Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 1998

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i denne uge
Uge 34 - 17.-23. august
Høje priser tiltrækker svindlere
Når en flaske vin er oppe i flere tusinde kronersklassen, tiltrækker den opmærksomhed. Blandt andet fra folk, der gerne vil tjene nogle hurtige penge og har opdaget, at det er betydeligt lettere at forfalske en etiket end en pengeseddel.
Alle ved, at det bliver gjort. Diskussionen drejer sig om, i hvilket omfang det bliver gjort.

Der er fx internationale observatører, som mener, at en overvejende del af de 1945 og 1947 Cheval Blanc og Lafite, man tilbydes på auktioner, er noget andet end det, de giver sig ud for at være. De er alle blevet omproppet (legalt og fagligt korrekt), men hvor og hvordan?
Når en kasse "47" kan indbringe flere hundrede tusinde kroner, forstår man, at det kan friste svage sjæle. Og synes man, at det er for besværligt at trykke etiketter til almindelige helflasker, så kan man bare vælge en imperial på 6 liter. Sådan en 1947 Cheval-Blanc blev solgt for 112.500 dollars - altså noget over en halv million kroner - på en af Christie’s auktioner.
Det her kan vi andre jo bare grine af, for det vedkommer ikke os helt almindelige mennesker. Men når der tales om, at Petrus 1982 også laves i "piratudgaver", så får vi det hele lidt tættere på. Og hvis svindlerne først får blod på tanden, er der 1990 og 1995 at gå i gang med. Priserne er sindsyge nok til det.
Den måde, de store topvine handles på, lægger op til kreativ tankegang. De handles som aktier. I mange tilfælde uden at køberne nogensinde står med kassen i hånden, før den skifter ejer - og ejer og ejer ...


Sopexa har skiftet direktør
Gennem de sidste snart 30 år har Sopexa haft kontor i Danmark. Direktøren udpeges af det franske hovedkontor i Paris, og normalt er det for en begrænset periode. Nogle gange har direktørerne virket så godt, at det har været med beklagelse, at de måtte forlade os til fordel for en anden udstationering. Andre gange har man følt, at det ikke kunne ske hurtigt nok.
For første gang er en dansker blevet udnævnt til posten i København. Det er
Nils-Bjørn Andresen, som de sidste fem år har været direktør for Sopexa i Schweiz. Før det var han ansat på københavnerkontoret. Han ved, hvad han går ind til, og vi ved, hvad vi får. Det er en god begyndelse.
Her finder du alle vinene på Zinfandel

Det sædvanlige spil
TV-avisen meddelte i sidste uge om franske vinbønders bekymring over den megen sol og varme. Man frytede for kvaliteten af den kommende vinhøst.
Umiddelbart er det en del af det spil, som vi altid er vidner til, før høsten skal i hus; men det er selvfølgelig rigtigt, at vi lige nu er i en kritisk periode, hvor druerne er ved at tage farve: Ingen nedbør i de kommende uger kan reducere kvantiteterne med 10 procent, mens en byge eller to kan give 10 procent mere i plukkekurvene.

Er de franske regler for strenge?
Skandalen med uregelmæssighederne på Château Giscours - læs om dem i VinAvisen uge 28 i arkivet - har øjensynligt ikke skadet slottets salg, meddelte Jyllands-Posten i fredags.
Til gengæld har den megen omtale vakt fornyet diskussion i Bordeaux: Er de franske regler for strenge, når andre landes vinproducenter uden videre kan skyde genvej og bruge kunstvanding, tilsætte vand under presningen og lade vinen gære på træspåner?
Philippe Castéja, der er president for CIVB (Bordeaux’s Vin-handelskammer), forsvarer de strenge regler for slotsaftapninger. Han mener, at det er vigtigt, at kunderne får et veldefineret produkt, og at man bevarer de forskellige regioners særpræg og deres vines smag.

En eksplosion til dannede mennesker
Blandt flere gode italienske vine fandt Jyllands-Posten Københavns vinmedarbejder, Anders Grøndahl, i fredags en “fremragende” vin. – Giv den luft, skriver han, – så eksploderer den. En aristokratisk vin for dannede mennesker.
Vinen er Salarco, Fassati, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, Italien 1993 på tilbud til 118,50 kr. (normalpris 135 kr.) hos Superstore i Rungsted og Ballerup.

Børsens gyldne proptrækker
Dagbladet Børsen introducerede i fredags sit vinpanel, der en gang om måneden vil uddele Den gyldne Proptrækker til anbefalelsesværdige vine. Panelet ledes af Tim Vollerslev, der blandt andet er præsident for Dansk Sommelier Forening og indkøbschef for vinene til SAS Radison-hotellerne. Tre proptrækkere blev det til – til disse tre Cabernet Sauvignonvine:
I priskategorien 50-70 kr.: Cabernet Sauvignon, Viña Errazuriz, Chile 1996, 59,75 kr., H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83) og Carl Jacobsen (tlf.: 35 42 43 11) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
I priskategorien 70-90 kr.: Deen de Bortoli, Vat 9, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 1996, 74,95 kr., Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
I priskategorien 90-120 kr.: Cabernet Sauvignon, Chateau Ste. Michelle, Columbia Valley, Washington State, USA 1993, 119,50 kr., H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 & tlf.: 35 42 43 11) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
Klassisk vin fra helligt bjerg

Faldende priser for druer
Produceres der for mange druer, falder priserne, og det synes at være ved at ske, når vi taler om kvalitetsdruer som Chardonnay og Merlot. Ifølge rapporter fra Australien, Chile, Argentina og Languedoc, refereret af Global Wine News, vil verdensproduktionen af kvalitetsdruer være øget med to tredjedele fra 1996 til 2000.
Dette svarer nogenlunde til salget af kvalitetsvine, som også øges i disse år. Men det betyder samtidig en faldende interesse for druer til billige konsumvine. Derfor har flere australske producenter også i sidste uge sænket deres priser for bulk wines med 10-15 procent.
- Hvis vi står over for en vinsø, må vi handle hurtigt, før vi mister markedsandele og skader vores eksport, lød et et indlæg på ugens Wine Industry Technical Conference i Adelaide, Australien. En rapport fra Winemakers Federation of Australia fastslår:
* Produktionen af både Chardonnay og Merlot vil være fordoblet år 2000.
* Den totale produktion af kvalitetsdruer i Frankrigs Languedoc vil nå 822.480 tons i år 2000, en stigning på 36 procent siden 1996.
* Allerede nu falder priserne for Chardonnay-druer fra Australiens rekordhøje høst i februar-april. Der er så meget Chardonnay, at man er ved at gå væk fra at bruge druerne Columbard og Semillon i papvine, men i stedet tapper “ufortyndet” Chardonnay” i bag-in-box’ene, udtaler Brian Croser, der er president for Winemakers Federation of Australia.

Varme dage i Bordeaux
De har haft hedebølge i Bordeaux i ugen, der gik. Op til 38°. Druerne har taget skade, og man taler om et samlet tab på mellem 5 og 10 procent, især når det gælder Merlot-druerne i Pomerol og Saint-Émilion. Nogle er særlig hårdt ramt. Christian Moueix, ejeren af Château Pétrus, mener således, at høsten vil ligge 30-40 procent under sidste år.
I Médoc, der ligger nærmere havet, har hedebølgen være lidt mere skånsom. –Varmen sætter fart i modningen, siger Paul Pontallier, der er direktør på Château Margaux. – Så tabet bliver næppe mere end 2-3 procent.
Det varme vejr har medført, at vindyrkerne har undladt at fjerne blade på vinstokkene – for at give druerne lidt skygge. Ejeren af Château de Sours, der ligger nogle få kilometer fra Saint-Émilion, udtaler til Global Wine News, at hans druer blev reddet, fordi den medarbejder, der skulle fjerne bladene, var på ferie.

Château Haut-Bailly solgt
For omkring 150 millioner kroner er Robert Wilmers fra Buffalo i New York State blevet slotsejer i Pessac-Léognan.
Slottet han købte,
Château Haut-Bailly, har hidtil været belgisk ejet og har haft ry for at levere en af de bedste og mest velsmagende røde Graves-vine. Det har den nye ejer ingen planer om at lave om på.
Berømt rebel og ikke bare en bordvin

Vinauktion på nettet
Morell & Co. i New York har netop forsøgt sig med en vinauktion på Internet. Der indkom 3000 bud, og man endte op med 300 vinderbud.
De udbudte vine var sat i katalog på nettet tre uger før auktionen, og man tillod med det samme at byde over den mindste pris, som var anført. På selve auktionsdagen var det så den sidst budte pris, man gik ud fra. Det gav en meget hurtig og effektiv afvikling af auktionen.
Der blev solgt for 7 millioner kr. Blandt andet solgte man elleve flasker
Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti 1978 for en kvart million kroner. Der er normalt tolv i en kasse, men den tidligere ejer skulle lige prøve en enkelt, inden flaskerne røg videre.
Firmaet vil gentage succesen med deres efterårssalg, og man kan være med på en "byder". Internet-adressen er
http://www.auctionvine.com

Niche-vin en god forretning
I USA har niche-vinhandlere succes. Nogle sælger kun vin af en bestemt druesort, andre fokuserer på vine fra bestemte områder, og atter andre sælger kun gamle vine eller medaljevindere.
I følge
Wine Business Monthly lever niche-handlerne højt på deres specielle vinviden, og nyhedsbreve, mund-til-mund, enkle kataloger og en minimal marketingindsats giver et langt bedre afkast end flot trykte annoncer.
Via deres mangeårige personlige interesse for en bestemt type vin udvikler niche-handlerne en fornemmelse for markedet og for, hvad der tiltaler andre, som deler deres interesse.
Talrige importører arbejder på denne måde. I hver sin niche. Og det er ikke så vigtigt, hvor de slår sig ned. Med dagens Internet-kommunikation finder de interesserede nemt frem til dem.
Niche-vinhandlernes store ekspertise på et begrænset, men attraktivt felt tiltrækker kunderne, som ofte selv er gode vinkendere.
En vin, der bliver mere værd om ti år

Et af de bedste St. Émilion-slotte solgt
Château Pavie - et slot, der er premier grand cru classé - er blevet solgt af familien Valette. Købere er ejerne af Château Monbousquet og Château Pavie-Decesse.
Hvis der sker forandringer, bliver det til det bedre. Det lover de nye ejere.


Boisset rykker ind i Beaujolais
Super-négocianten Boisset har efterhånden opkøbt flere promintente handelshuse i Bourgogne: Jaffelin, Bouchard Aîné, Delaunay, Ropiteau, Morin og Chauvenet. Nu er turen kommet til Beaujolais, Rhône og Canada.
I Beaujolais har Boisset netop har erhvervet det store vinhus
SNJ Pellerin, som sidste år solgte 14 millioner flasker.
I byen Orange i Côtes du Rhône har Boisset købt
Domaines Michel Bernard.
Og i Canada er Boisset indgået i et joint venture med landets største vinfirma,
Vincor International, med det formål at lancere to linier i mærkevarevine: Boisset Classic med vine fra Bourgogne og Boisset Méditerranée med vine fra Languedoc-Roussillon.

Dejlige vine på Marienlyst Slot
For få dage siden mødtes de danske vinskribenter, Laugsmagistrene, til en smagning, som »vinbroder« Kenno Pedersen ved Helsingør Dagblad havde arrangeret på Marienlyst Slot i Helsingør.
VinAvisen var naturligvis med, og af de smagte vine var vi især begejstrede for disse fem:
* Berberana Gran Reserva, Rioja, Spanien 1987 (98 kr., Det spanske Vinhus, Helsingør, tlf.: 49 21 69 69).
* Contini, Connonau de Sardegna Riserva, Sardinien, Italien 1990 (89 kr., Vinkompagniet, Hørsholm, tlf.: 45 76 08 04).
* Ronco dei Quattroproventi, Fattoria San Francesco, Calabrien, Italien 1992 (99 kr., Vinkompagniet, Hørsholm, tlf.: 45 76 08 04).
* Lindemans »Pyrus«, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Malbec, Coonawarra, Australien 1993 (149,50 kr., Føtex og Bilka).
* Lindemans »Limestone Ridge«, Shiraz og Cabernet Sauvignon, Coonawarra, Australien 1994 (149,50 kr., Føtex og Bilka).

Ny teknik i fremstillingen af vin
I en artikel i Berlingske Tidendes tillæg »Univers« skriver Vibeke Wern om franske ønologers arbejde med blandt andet gærceller.
Vinen gennemgår jo en gæring, der omdanner druernes sukker til alkohol, og derefter indtræder den malolaktiske gæring, hvor bakterier omdanner vinens æblesyre til mælkesyre. Nu har man klonet bakteriegenet, der er ansvarligt for den malolaktiske gæring, ind i gærcellerne og på den måde skabt en gær, hvormed man bedre kan styre den malolaktiske gæring.
En anden nyskabelse er en reflekterende måtte, der kan rulles ud på jorden under vinstokkene. Herfra kaster måtten sollyset op på blade og drueklaser, så fotosyntesen øges.

Dårligt vejr i Californien
Efter et langt vådt forår forudser de californiske vinbønder en høst, der bliver tre-fire uger senere end normalt i oktober-november i stedet for september-oktober. Yderligere har de konstateret en stærk vækst i plantesygdomme, som vil kunne give øgede problemer i tilfælde af dårligt vejr under høsten.

Tilbagegang for Asti Spumante
Nu taber den sødlige boblevin Asti Spumante andele på sit vigtigste marked, Tyskland. I 1993 eksporterede italienerne 37 millioner flasker til Tyskland. I 1997 eksporterede de kun 23,6 millioner.
I løbet af de fire år er det totale salg af Asti Spumante faldet fra 85 til 53,5 millioner flasker.
Tyveri giver os en stor vin til billig pris

For meget Chardonnay
De planter stadig Chardonnay i USA, men nu viser de første tegn sig på, at produktionen overstiger efterspørgslen. Enhver tale om rationering er forstummet, og nogle producenter forsøger endog at gøre salg af rødvin betinget af samtidigt køb af Chardonnay.
I 1997 var der i Californien 26.000 hektar beplantet med Chardonnay plus yderligere 9500 ha nyplantet, som endnu ikke giver udbytte. Og tilmed regner man med, at nyplantninger i 1998 vil tilføje i alt 2000 ha.


Tysk Grand Crus-klassifikation
For at afhjælpe de store problemer, tyske topvine har med at blive anerkendt på de internationale markeder, ønsker VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) at indføre en streng Grand Crus-klassifikation af specifikke enkeltmarksvine.
Kun nogle få druesorter skal være tilladt - med regionale forskelle, naturligvis. Man kræver håndplukkede druer af større modenhed, end loven kræver, og vinene må først sælges efter en vis lagring på flaske og efter strenge smagetester.
Vi får se, om de får det gennemført på en måde, så både lovgivere, bureaukrater og forbrugere bliver tilfredse.
Golf og vin i Bordeaux

Den gamle skurk
Flemming Kyed skildrer i sin vinspalte i Information sit besøg i Italiensk Vinhus (tlf.: 35 43 47 49). Han savner »den gamle skurk til Merolli«, men finder til gengæld en Carema 1990, som han er meget begejstret for:
– Faktisk er det længe siden, jeg har drukket en perfekt moden vin til under 100 kr., som har smagt mig lige så godt.
Vinen er på tilbud til 89 kr., så man skal nok skynde sig ...

Vintapperiet i Svendborg
Flere aviser – seneste B.T. i tirsdag – har skrevet om et nyt »vintapperi« i den 300 år gamle Salig Simons Gård i Svendborg. Her kan man få fyldt vin på flasker og dunke, og der er også indrettet en lille skænkestue.
Ejeren, Niels Ditlevsen, henter selv vinen i Frankrig i, hvad avisen kalder »store vintønder«.
Når ideen ikke tidligere har været taget op, skyldes det, at banderole-systemet gør det noget besværligt. Toldvæsenet har ikke banderoler til »vintønder«, kun til dunke. Værd at vide, hvis nogen skulle tage ideen op.

To gode Vins de Pays
I en artikel i Århus Stiftstidende skriver Palle Westphal om Vin de Pays og fremhæver to vine fra kooperativet i Aude-dalen syd for Carcassonne i Frankrig:
* Anne des Clochers, Vin de Pays de la Haute Vallée de l'Aude, Frankrig 1996 – lavet på Cabernet Sauvignon og Merlot, lagret på eg og »ganske dejlig«.
* Samme navn og årgang, men hvidvin på Chardonnay – »en flot vin« ifølge Palle Westphal.
Begge vine importeres af H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83) og koster 56,75 kr.

Japan nr. 1 importør af US-vin
Selv om krisen kradser i Det fjerne Østen, er Japan blevet verdens største importør af amerikanske vine, regnet i mængde. Sammenlignet med første halvår 1997 er importen mere end fordoblet. Man tilskriver fremgangen nyheder om vinens helsebringende egenskaber samt et populært tv-program, der har gjort rødvin trendy.
Også Frankrigs, Australiens og Chiles export til Japan er øget og i næsten samme omfang.
Salget af vin til Kina er helt i bund, og på de andre asiatiske markeder, der er berørt af krisen, er nedgangen dramatisk.

Tillykke med vores gode smag
Ifølge den portugisiske handelsafdeling viser de allernyeste tal her i august, at danskerne er verdens flittigste nydere af »top-port« – dvs. ti år gammel portvin og ældre. Vi må ønske os tillykke med vores gode smag.

Haa Do wot i Hobrow?
Ålborg Stiftstidende har bragt en artikel om en vinbonde i Alsace, der med særlig glæde tager imod danske besøgende –især hvis de er fra Hobro. Raymond Schmitt, der taler lidt dansk, bor 92 rue Maréchal de Lattre de Tassigny, F-68360 Soultz Haut Rhin, Frankrig, tlf.: 003 3 89 76 43 44.

Lyrik og teknik
I lørdags skrev Politikens vinskribent, Jørgen Mønster Pedersen, om vinetiketter. Han mener, at dårligt sprog i etiketternes ofte lidt lyriske beskrivelser af vinens smag må betyde, at man heller ikke kan stole på etiketternes tekniske oplysninger om nettoindhold, alkoholprocent, tilsætningsstoffer osv.
I samme nummer af bladet giver han “fire vinglas” til to vine:
- Hvidvinen Colle Secco, Trebbiano d’Abruzzo, Cantina Tollo, Italien 1997, 80 kr. for to flasker, Føtex.
- Rødvinen Bourgogne Passetoutgrain, Honoré Lavigne,uden årgang, 54,95 kr., Superbrugsen.

Fire stjerner til hvid rioja
I søndags-udgaven af Jyllands Posten København uddeler Per Callum ikke vinglas, men stjerner, og hele fire stjerne får hvidvinen Conde de Valdemar bianco, Martinez Bujanda, Rioja, Spanien 1996 fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 & tlf.: 35 42 43 11) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83):

Den danske Chianti-vinbonde
Bent W. Myhre er kendt af mange danske vinvenner – det er ham med Chianti Classico-ejendommen San Cosma. I dag er han 78, men still going strong – ifølge Jørgen la Cour-Harbo, der netop har skrevet om ham i Ålborg Stiftstidende.
Bent W. Myhres vine importeres af Amka (tlf.: 86 41 96 00). San Cosma 1994 koster 89 kr., mens anden-vinen Marlena koster 65. Top-vinen San Cosma Girasole eksporteres ikke til Danmark.

Vin og benzin kører parløb
I Berlingske Tidende har Jacqueline Jensen afprøvet salget af vin på 230 af Q8's tankstationer. Her garanterer man pengene igen, hvis en flaske vin ikke lever op til forventningerne – og der kun er drukket et enkelt glas. Dette løfte opfylder Q8 uden indvendinger, skriver Jacqueline Jensen. Derimod synes hun ikke, at vin-sortimentet lever op til det høje ambitionsniveau.

Det skrev pressen i weekenden - Sidste nyheder
Hver mandag kl. 13 opdaterer vi VinAvisens nyhedsside med eventuelle nyheder fra weekenden. Disse nyheder vil blive gentaget i næste uge af hensyn til de morgenduelige læsere, der allerede har været inde og kigge på nettet mandag formiddag.

Nyheder fra de sidste syv uger
Før premieren på VinAvisen skrev vi nyheder til syv »prøvenumre«. Mange af disse nyheder er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Nyheder fra uge 33 10. - 16. august

Nyheder fra uge 32 3. - 9. august

Nyheder fra uge 31 27. juli - 2. august

Nyheder fra uge 30 20. - 26. juli

Nyheder fra uge 29 13. - 19. juli

Nyheder fra uge 28 6. - 12. juli

Nyheder fra uge 27 29. juni - 5. juli


VinAvisen, Krogvej 30 A, 2830 Virum, fax: 45 83 38 91
e-mail: anker@vinavisen.dk