Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 1998

Vin-aktuelt i denne uge
Uge 42 ..... 12.-18. oktober


VinAvisens rapport fra vinhøsten i Italien
ALBA, PIEMONTE. VinAvisens redaktion er stadig på vinrejse, og det er regnvejret også. Vi er nået til Italiens Piemonte, og vor eneste trøst i al væden er, at vi ikke blev født til at være vinbønder og hver morgen skulle stå op og glo på nogle våde druer.
Og så er der jo også det med pengene ... Lige inden høsten i Barolo, hvor de fleste vinhuse jo køber druer af omegnens bønder, blev prisen sat op til 40 dkr. kiloet, og Barolo DOCG er dermed blevet den dyreste vin at lave i Italien. Det svarer til en prisstigning på 40 procent i forhold til 1997.
1997 betragtes for øvrigt som en af de bedste årgange i dette århundrede. Det bliver 1998 formentlig ikke, for nu har det regnet i en uge, og det har forhindret høsten i at komme i gang.
Men man må jo trøste sig, så slog paraplyerne op og tog til trøffel-festival her i Alba. Piemonte er jo ikke kun kendt for sine “sorte” vine (Barolo og Barberesco), men også for sine hvide trøfler. Det store vellugtende marked åbnedes i søndags, og prisen på en god kvalitet trøffel blev sat til 14.000 dkr. kiloet. Så trods prisstigninger er druerne trods alt stadig billigere.

Nyt i VinAvisen
Ugens fund: De bedste vine
I denne uge indfører vi en ny www-side med Ugens fund: De bedste vine (klik på denne link med musen, og se siden!). Her er nogle vine, som redaktionens smagepanel har smagt, og som vi synes er værd at anbefale.
Vi tildeler ikke vinene én, to, tre eller fire stjerner/point/vinglas/osv., men arbejder med to grader: Enten er en vin værd at omtale - eller også skriver vi ikke om den. Godkendt eller ikke godkendt. På næste mandag kommer vi med nye spændende vine.

Mere nyt i VinAvisen
Månedens bedste vinkort
Vi har oprettet endnu en www-side, hvor vi præsenterer Månedens bedste vinkort. Klik med musen på linken, og se det første vinkort, der er fra restaurant Restaurationen i København.
Alle restauranter og sommelierer er velkomne til at sende os deres vinkort og være med i dysten. Det er naturligvis helt gratis at deltage. Det koster kun et frimærke, når vinkortet skal sendes til Anker Tiedemann, Krogvej 30A, 2830 Virum.

Øldrikkere har øget risiko for kræft
I de tre stiftstidender omtaler Jan Dohrmann en undersøgelse, som seniorforsker Morten Grønbæk fra Institut for Sygdomsforebyggelse i København har offentliggjort i British Medical Journal. Morten Grønbæk har undersøgt data fra 28.000 mænd og kvinder, der er blevet fulgt igennem næsten 30 år, og en af hans konklusioner er, at øldrikkere har en markant større risiko for at udvikle kræft i mund og spiserør end folk, der drikker vin.
Undersøgelsen offentliggøres meget apropos samtidig med Bryggeriforeningens kampagne for at få danskerne til at drikke mere øl.


ANNONCE

Her finder du alle vinene på druen Zinfandel
Siden 1850'erne har Zinfandel været den foretrukne drue i Californien. Nu er den også blevet populær i Europa. På en særlig side i VinAvisen findes en komplet liste over de Californiske producenter - og hvem som importerer deres vine.

Argentinere rykker ind på Cos d’Estournel
Et af Bordeaux’s mest prestigefyldte slotte, Cos d’Estournel, 2. cru i Saint-Estèphe, er blevet solgt. Sælger: Bruno Prats og hans familie. Købere: Bordeaux-vinfirmaet Bernard Taillan og en række argentinske investorer.
Familien Prats har besluttet sig til at sælge slottet samt det bagvedliggende Château Marbuzet og handelsfirmaet Prats Frères på grund af arvemæssig deling inden for familien, og den 54-årige Bruno Prats vil fremover hellige sig sine aktiviteter i Chile, mens hans 29-årige søn, Jean-Guillaume Prats, fortsætter som direktør under de nye ejere.
Hovedaktionærer i vinfirmaet Bernard Taillan er familien Merlaut. I løbet af de sidste par år har firmaet erhvervet château’erne Gruaud-Larose, Citran, Ferriere, Haut-Bages-Liberal, La Gurgue og Chasse-Spleen.
De argentinske investorer ejer en række vigtige vingårde og er førende på det argentinske vinmarked.

Ulmende oprør i Norge
Vinbladet (tlf.: 64 75 22 84) har udsendt sit nummer for oktober-november med fyldige artikler om blandt andet vinskandalen i Moldova, blanding af whisky samt vine fra det spanske Castilla y León og det franske Saint-Chinian.
I lederen skriver redaktøren, Peter Winding, om et ulmende oprør i Norge mod landets alkoholpolitik - samtidig med at afholdsbevægelsen og politikerne forsøger at stramme grebet og nedsætte alkoholforbruget med 25 procent ved at gøre alkohol så svært tilgængeligt som muligt. Man mener, at hvis man nedsætter forbruget med 25 procent, så nedsætter man også antallet af misbrugere med 25 procent. - En tanke, skriver Peter Winding, - der er lige så indlysende som at mindske antallet af øksemord ved at nedsætte salget af økser med 25 procent.

En våd årgang i Bordeaux
Bordeaux 1998 bliver en våd årgang. Høsten fortsætter dernede, men minerne er ikke alt for glade. Heldigvis er druerne nogenlunde raske og uden meldug og råd, og heldigvis har man i den varme august måned fjernet blade og skabt luft omkring druerne, så der trods alt kommer noget ordentlig vin ud af dem.
- Vi har faktisk fået en udmærket Merlot-høst, siger John Kolasa, direktør på Château Rausan Ségla, til Bordeaux-avisen Sud-Ouest. - Men vi må være meget omhyggelige med Cabernet’en, der har fået alt for meget vand.
- 98-årgangen bliver ikke nogen stor og berømt årgang, men hvis man arbejder godt med druematerialet, vil man alligevel kunne få et resultat nogenlunde som i 1997, udtaler Philippe Courrian Château Tour-Haut-Caussan.

Også problemer i Californien
1998-årgangen i Californiens Central Coast tegner godt, fordi druerne har en meget intens smag. Men der er problemer med høstmængden, og mange steder regner man med tab på mellem 30 og 50 procent på grund af meldug og Botrytis - især når det gælder Pinot Noir.

10 procent prisfald
Vi har ventet det længe, og nu er priserne på de store Bordeaux-vine faldet hele 10 procent. Og man forventer tilmed yderligere fald i løbet af de næste måneder. 1998-årgangen bliver i øvrigt et Merlot-år lige som 1995.

Vin på nettet
Berlingske Lokalaviser - med et samlet meget stort oplag - har bragt en venlig artikel af Svend Erik Olsen om VinAvisen og heldigvis nævnt vores adresse i Cyperspace: www.vinavisen.dk. Tak for det. Vi har naturligvis brug for, at så mange som muligt lærer os at kende, så vi får endnu flere end de cirka 250-300 læsere, der kobler sig på hver dag.
I artiklen kalder Svend Erik Olsen VinAvisens redaktører for “to af branchens grand old men”. Tjah, man bliver jo ikke yngre, men Flemming er altså ikke nær så “old” som Anker ...


ANNONCE

Stor hæder til rødvin til Mallorca
Læs om en usædvanlig svensker, der netop har modtaget europa-parlamentets store pris for sin enestående vin og for sit store engagement i europæisk vinkultur. Vinen importeres til Danmark og koster kun 45 kr.

En bog med stjerner til vin
I mange år har den røde Michelin-guide vist vej til Frankrigs (og andre landes) bedste spisesteder. Når en restaurant opnår tre stjerner hos Michelin, ved man, at det stort set ikke kan blive bedre. I dag er der 21 trestjernede spisesteder i Frankrig.
Nu har de franske vine også fået sin stjerne-guide i bogen Le Classement des Vins et Domaines de France 1999. 26 vinhuse er blevet beriget med tre stjerner - tre af dem er fra Alsace, ti fra Bordeaux, otte fra Bourgogne, to fra Champagne og fire fra Rhône.
De vinhuse, der er med, overrasker ikke, men at andre kun har fået to stjerner kan undre lidt. Det gælder blandt andet Château Mouton Rothschild - og så man kan jo spekulere over, om vi nu skal have endnu en langvarig kamp som den i forbindelse med 1855-klassifikationen.
Château Petrus har i øvrigt også kun opnået to stjerner. Gad vide, hvad det vil betyde for prisen på den store vin ...

Australierne vil erobre USA
Ifølge Global Wine News har det australske vinhus Mildara Blass netop købt 170 hektar vinmark i Pope Valley, Napa County, Californien. Planen er efterhånden at erobre en god bid af det amerikanske vinmarked.

Onkel Hughs sjuskerier
I ugen, der gik, udkom Berlingske Tidende med et tillæg kun om vin. Tillægget bringer en række artikler om basale, men nyttige emner som opbevaring af vin, kunsten at smage vin, populære rødvinsdruer og sammensætningen af vin og mad.
Af særlig interesse er Søren Franks gennemgang af en række vinbøger. Mindst glad er han for Hugh Johnsons “Vin '99" (129 kr.). Under overskriften “Onkel Hughs sjuskerier” peger han på en række fejl i Danmarks og verdens mest solgte vinbog. Mere glad er han for “Italian Wines 1998, Gambero Rosso, Slow Food” (330 kr.), Jancis Robinsons “Oxford Vin Leksikon” (495 kr.) og Jørgen Mønster Pedersens m.fl.’s “Fra vand til vin” (188 kr.).

En pioner i amerikansk vin
Louis Peter Martini er død, 79 år gammel. 1954-74 stod han for Louis M. Martini Winery i St. Helena, Californien, hvorefter han overdrog ledelsen til sin søn, Michael. Han var en af pionererne i amerikansk vin. Han eksperimenterede med drue-kloner, indførte maskinhøst og lancerede den første vin med druesortens navn på etiketten: Merlot.


ANNONCE

Berømt rebel er kommet til Danmark
Læs om Bordeaux-huset Dulong, som nu er kommet med sin femte udgave af den berømte rødvin Rebelle - vinen, der vendte op og ned på alle forestillinger om, hvad man kan og ikke kan. Et mindre parti er kommet til Danmark.

Nye ejere i Châteauneuf-du-Pape
Den amerikanske vinhandler og forfatter Kermit -Lynch er gået i kompagniskab med familien Brunier Domaine du Vieux Telegraphe i Châteauneuf-du-Pape og har købt Domaine des Pallieres i appellationen Gigondas. Den kendte Rhône-mand Marcel Guigal var inde i billedet som køber og troede, at han var sikker på handelen, men Pallieres' ejer, den 73-årige Pierre Roux, valgte kompagniskabet Lynch-Brunier.
Gigondas (hvis s udtales på fransk) er en Rhône-appellation med et stort potentiale, og der er ingen tvivl om, at vi vil komme til at se flotte vine fra Domaine des Pallieres, når ny kapital nu kommer til.

Myter om vin
I det australske vinblad Winestate skriver Brian Miller om uvidenhed og overtro i forbindelse med vin, og han citerer i den forbindelse forfatteren Kurt Vonnegut, der i “Breakfast of Champions” skrev:
- To gærceller diskuterede formålet med livet, mens de fortærede vinens sukker og kvaltes i deres egne ekskrementer. På grund af deres begrænsede intelligens kom de aldrig i nærheden af den tanke, at de var ved at lave champagne.
Sådan opstår myter - gennem uvidenhed, skriver Brian Miller. Han fascineres godt nok af vinens mysterier, men erklærer også sin sunde skepsis. Her er et par af de myter, han drager frem:
* Vin er en levende ting. Det lyder poetisk. Men nej: Vin er ikke en levende ting. Hvis en vinmager opdager levende organismer i sin vin, vil han være mere betænkelig end poetisk inspireret. Vin er ikke mere levende end appelsinjuice.
* En sølvske, hvis skaft dingler ned i en åben flaske champagne, vil hindre vinen i at blive flad og uden bobler. Komplet nonsens, men en myte, der er svær at aflive. Den optræder i øvrigt også i dansk vin-litteratur.

De bedste nye vine
I slutningen af denne måned udkommer det amerikanske magasin Wine Spectator med et nummer, hvori bladet udnævner de bedste nye vine på det amerikanske marked Her er listen over dem - og flere af vinene er naturligvis fra Californien:
- Castillo San Simon Gran Reserva, Bodegas 1890, Jumilla, Spanien 1989.
- Wyndham Semillon-Chardonnay, Bin 777, South Eastern Australia 1997.
- Beaulieu Vineyard Cabernet Sauvignon, California Coastal 1995.
- Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 1997.
- Bodegas Alejandro Fernandez Pesquera Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1995.
- St. Francis Cabernet Sauvignon Reserve, Sonoma Valley, Californien 1995.
- Chateau St. Jean Cabernet Sauvignon, Cinq Cepages, Sonoma County 1995.
- Beaulieu Vineyard Cabernet Sauvignon, Georges de Latour Private Reserve, Napa Valley, Californien 1995.
- Joseph Phelps Insignia, Napa Valley, Californien 1995
- Spottswoode Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien 1995

Drik vin til maden - og behold dine tænder
En sensationel overskrift i B.T.: “Vin ødelægger dine tænder”. Artiklen af Jan Körner refererer en ny svensk undersøgelse, ifølge hvilken nitten professionelle vinsmagere viste sig at have dårligere tænder end andre mennesker.
Dette kan måske være et problem i Sverige, hvor mange drikker for at drikke. Til os danskere, der foretrækker at drikke vin til maden, har artiklen beroligende trøst: Vi løber ingen risiko, idet maden sætter produktionen af spyt i vejret, og spyttet fjerner vinens syre fra tænderne.


ANNONCE
En vin, der bliver meget mere værd om ti år
Læs om en fremragende vin, som er med i kapløbet om at blive en af verdens topvine. I dag fås den for kun 139,75 kr. Om ti år vil den være meget mere værd - og en fantastisk oplevelse at drikke.

Peter Vinding-Diers har solgt sit slot
Den kendte danske vinmand Peter Vinding-Diers har ifølge Vinbladet solgt sit Château Landiras i Graves-distriktet i Bordeaux. Angiveligt på grund af økonomiske vanskeligheder. Og hvor opholder han sig så nu sammen med sin kone Susan? I Toscana, såmænd - fuld af nye ideer.

Prins Valiants spanske vine
Flemming Kyed, der finder gode vine “til næsen” i Information, har været til smagning af spanske vine hos Østjysk Vinforsyning, der ledes af Knud Kjellerup, som - ifølge Kyed - går under navnet Prins Valiant på grund af hans karakteristiske frisure.
Der er meget at glæde sig over i spansk vin, for - som Knud Kjellerup siger - så har kvaliteten i de senere år udviklet sig hurtigere end prisen. Flemming Kyed nævner to vine som bedste køb. De er medtaget først i listen nedenfor.

Drikkeværdige vine
Her er denne uges liste over vinjournalisternes gode fund:
Information (ved Flemming Kyed):
- Muruve, Frutos Vilar Crianza, Toro, Spanien 1995, rødvin til 72 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
- Duque de Azara, Viñas del Vero, Somontano, Spanien 1995, rødvin til 56,75 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
- Saint Mayol, Lupé-Chôlet, Bourgogne, Frankrig 1995, rødvin til 79,50 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
- Domaine Marc Morey, Beaune, Frankrig 1995, rødvin til 125 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08).
- Almacenista Oloroso Viejo de Jerez, Emilio Lustau, Spanien, sherry til 169,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
Aalborg Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
- Cabernet Sauvignon Reserve, Oriachovitza, Bulgarien 1994, rødvin til 29,95 kr. hos Fakta.
- Clos Rochette, Mercurey, Faiveley, Frankrig 1996, hvidvin til 115 kr. fra Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99)
- Rully Premier Cru, Joseph Drouhin, Frankrig 1996, hvidvin til 100 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
- Clos de la Maréchale, Nuits Saint-George 1. cru, Faiveley, Frankrig 1991, rødvin til 168 kr. fra Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99).
- La Dominode, Savigny-Les-Baune 1. cru, Jean-March Pavelot, Frankrig 1996, rødvin til 180 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
Berlingske Tidende (ved Søren Frank):
- Riesling QbA 1997 til 59 kr., Riesling Kabinett 1997 til 69 kr. og Riesling Spätlese 1994 til 79 kr., alle fra Schloss Lieser, Mosel-Saar-Ruwer og importeret af Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Magasinet M! (ved Kåre Quist):
- Penfolds Rawson’s Retreat Bin 35, South Australia 1996, rødvin til 59,95 kr. (importør ikke oplyst).
- Château Redortier, Gigondas, Frankrig 1995, rødvin til 79 kr. (importør ikke oplyst).
- Talus Zinfandel, Californien 1995, rødvin til 74 kr. fra New World Vinimport (tlf.: 70 20 85 55).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
- Conde de Siruela Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1994, rødvin til 105 kr. og reserva 1986 til 135 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
- Bodegas Nekeas Crianza, Navarra, Spanien 1996, rødvin på Tempranillo til 34 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00).
- Bodegas Castillo de Monjardin Crianza, Navarra, Spanien 1995, rødvin til 75 kr. fra Laudrup Vin (tlf.: 39 76 39 56).
- Coleccion 125 Reserva, Bodegas Civite, Navarra, Spanien 1994, rødvin på Tempranillo, Cabernet-Sauvignon og Merlot til 139,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
- Bodegas Ochoa Gran Reserva, Navarra, Spanien 1991, rødvin på Tempranillo, Cabernet-Sauvignon og Merlot til 99,75 fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
- Capricho de Goya, Bodegas Camilo Castilla, Navarra, Spanien, en sød hvidvin på Muscatel Petit Grain til 80 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22).
Vejle Amts Folkeblad og flere andre provinsaviser (ved Morten Guldberg):
- Gran Val de Reyes, Bodegas Fariña, Toro, Spanien 1994 til 64,75 fra H.J. Hansen (66 11 83 83).

Hvad er point’ene værd?
På Internettet er der som bekendt utallige diskussionsgrupper. En af dem beskæftiger sig netop nu med de point-systemer, som benyttes af Robert Parker og Wine Spectator (eller Wine Speculator, som de kalder bladet).
- Hvor stor betydning kan man tillægge disse point, skriver en indsender, - når de gives til vine, der fremstilles i store mængder? The Wine Spectator har fx givet point til en BV Coastal Cabernet-Sauvignon, hvoraf der fremstilles 155.000 kasser om året. Hvor forskellig er en flaske fra kasse nr. 1 fra én i kasse i nummer 150.000? Med mindre udgangspunktet er helt neutral druemost, og man tilfører identiske mængder af forskellige tilsætningsstoffer, kan jeg ikke forestille mig, at de to flasker har ret meget til fælles.
En anden indsender tilføjer, at producenterne af billig konsumvin ikke engang prøver på at lave et ensartet produkt. De sender det bedste parti på markedet først, og det er det, som bliver bedømt af vinjournalisterne og får point.

Frédy Girardet har solgt sin vin
Den 6. og 7. oktober var der for alvor vin under hammeren hos Sothe-by’s i London: 25.000 flasker med ædle dråber, udbudt af den berømte schweiziske køkkenchef og restauratør Frédy Girardet, der indtil 1996 har haft sin restaurant i landsbyen Crissier uden for Lausanne.

Champagnen fra havets bund
Man havde drømt om at få 25.000 kr. pr. flaske for champagnen, der blev hentet op fra bunden af Den Botniske Bugt. Det fik man ikke helt, da to flasker blev solgt i fredags på Bruun Rasmussens auktion. Flaskerne gik for henholdsvis 15.000 og 20.000 kr.

Vinpriserne i Bordeaux
Vinmæglerne i Bordeaux udarbejder en ugentlig statistik over priserne for 1997-årgangen pr. tonneau (900 liter = 96 kasser à 12 flasker) og en vrac (bulk) fra ejendommen. Beløbene er gennemsnit i franske francs og uden afgifter.


Uge 35 Uge 36 Uge 37 Uge 38 Uge 39
Bordeaux rouge12.00011.50011.50011,25011.000
Bordeaux Sup.13.00012.75012.75012,25012.000
Côtes de Bdx13.00013.00013.00012.75012.500
Médoc19.00018.50018.50018.50018.000
Graves 15.50015.50015.50015.50015.500
Saint-Émilion24.00023.50023.50022.00021.000
Bordeaux blanc7.2507.2507.2507.2507.000
Entre-deux-Mers7.7507.7507.750
Sauternes38.50038.50038.50039.00039.000
Bergerac rouge7.9007.9007.9007.9007.900
Bergerac sec4.2504.2504.2504.2504.250
Bergerac moelleux5.6257.2507.2507.2507.000
Monbazillac 1996 14.50014.00014.50014.50014.500

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden:
VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk