Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 1998

Vin-aktuelt i uge 45
2.-8. november


Løse rygter
I de forgangne måneder har der været megen snak i kulisserne om salget af et stort dansk agentur- og vinfirma til en udenlandsk koncern, og i sidste uge forlød det fra flere sider, at nu var handelen endelig i orden. Der var sat navn på både køber og sælger. Men - på VinAvisens direkte forespørgsel lyder svaret: Løse rygter.
Når en handel trækker i langdrag, må man forvente, at der “snakkes”. Både i de udenlandske vinhuse, som distribuerer gennem det danske agentur, og som sender følere ud til højre og venstre, og fra de kolleger/konkurrenter, som står klar til at “hjælpe”.
De løse rygter kan vel heller ikke undgå at blive hørt internt, og det kan give anledning til uro blandt medarbejderne.
Så snart den officielle meddelelse om salget foreligger, vil man kunne læse om den her i VinAvisen.

Problemer med salget af bordeaux 97
I begyndelsen af sommeren viste der sig tegn på en svækkelse af vinmarkedet i Bordeaux, og disse varsler er i dag stort set bekræftet, skriver Didier Ters i den franske avis Sud-Ouest. I fire måneder har handelen mellem producenter og vinkøbmænd næsten ligget stille, og det ser ikke ud til, at der vil komme mere gang i salget foreløbig.
97-årgangen, der blev købt til alt for høje priser og endnu ikke er solgt, begynder således at tynge i vinkøbmændenes chai’er. Det gælder især de dyrere cru-vine. Købmændene har derfor ikke spor travlt med at indkøbe mere vin, ligesom deres egne kunder heller ikke skynder sig.
Yderligere er dollaren faldet 10 procent; andre valutaer, især pundet, viser nedgående tendenser, og også den økonomiske situation i Asien og Sydamerika spiller ind. Store vine, købt dyrt af “traders” i Hong Kong og Singapore vender tilbage til Europa og gør lagrene endnu større.
To ting kan trøste i nøden: Japan er fortsat er storaftager af Bordeaux’ cru-vine. Og 98-årgangen lover godt; den har goût de caisse - “pengekassesmag”. Prisen kommer næppe op på de 11-12.000 francs pr. tonneau (900 liter), som 97-årgangen nåede op på, og som man i dag prøver at forlange. Men man håber på en stabilisering omkring 9300 francs pr. tonneau.
Frem for alt er man bange for en prismæssig yoyo-effekt, der sætter køberne i venteposition, ligesom man er bange for en for stor prisstigning, der yderligere vil ramme lagrene af 97-årgangen. - Kort sagt, skriver Sud-Ouest, - i usikkerheden skynder alverden sig med at vente.

Mumm og Perrier-Jouet nærmere på et salg
Sidste uges VinAvis bragte meddelelsen om, at den canadiske koncern Seagram Company Ltd. havde planer om at sælge sine to champagnefirmaer, Mumm og Perrier-Jouet. I den amerikanske Wine Market Report har Richard Cartiere nu kunnet meddele, at køberne sandsynligvis bliver den franske Frey-gruppe i Reims i kompagniskab med forsikringsselskabet AXA og investeringsfirmaet BC Partners. Prisen er endnu ukendt.
Mumm Cuvee Napa vil ikke indgå i handelen, ligesom Seagram fortsat vil stå for salg og markedsføring af de to champagnemærker.
AXA købte for to år siden et firma, der har en mindre aktiepost i et Frey-firma, Societé Financiere des Vins de Champagne, og til Wine Market Report siger Jean-Michel Cazes på vegne af AXA’s vindivision, at det store forsikringsselskab ikke vil blive involveret i champagne-produktionen. Der er tale om en ren og skær investering.
Frey-gruppen er et møbelfirma, der i 1988 blev købt af Henry Germain Champagne. Gruppen ejer også champagnefirmaet Binet. Hvis handelen bliver til noget, vil Frey-gruppen øge sin produktion fra 150.000 kasser om året til 1.020.000 kasser og dermed være den tredjestørste Champagne-producent.

Cabernet før Chardonnay
Vejrfænomenet El Niño har vendt op og ned på mange ting. Nu får det også skyld for, at man i år i Californien har oplevet, at Cabernet Sauvignon - som altid modner sidst - var den første druesort, der var moden. Og Chardonnay, som normalt er en tidlig modner, var i år den sidste, der var klar.
Årsagen er den meget stærke varme i august, som satte Chardonnay i stå, men som til gengæld satte “turbo” på Cabernet Sauvignon.

Vinbladet Decanter er blevet solgt
Det kendteste månedsmagasin om vin i Storbritannien, Decanter, er blevet solgt. Sælger: Forlagshuset Link House. Køber: IPC Group, der samtidig har erhvervet 47 andre magasintitler til en samlet pris af 250 millioner kr.
Til Wine Market Report udtaler Decanter’s chefredaktør, Susan Keevil, at IPC sandsynligvis vil bringe bladet tilbage i kioskerne, så det ikke mere kun er et abonnements-blad. Der er ikke varslet ændringer i den redaktionelle policy.
IPC Group udgiver i forvejen store blade som Marie Claire, Family Circle og Homes & Gardens.

Hvor blev afgiftssænkningen af?
For et år siden blev spiritus- og tobaksafgifterne sænket, men ifølge Louis Illum Honorés artikler i Stiftstidenderne er forbrugerne tilsyneladende gået glip af de lavere afgifter. Dette synes at fremgå af en analyse, som firmaet JB Business Information har foretaget.
I det seneste regnskabsår er overskudet i 181 selskaber i vin-, spiritus- og tobaksbranchen steget med 10,6 procent, mens omsætningen kun er vokset med 5,7 procent. Og samtidig er branchens afkast og likviditet i topform.
Dette, mener analysefirmaet, må føre til den konklusion, at nedsættelserne af afgifterne ikke er slået igennem i prisniveauet over for forbrugerne.

Vin pr. postordre
Kunne man forestille sig, at en dansk kæde af tøjforretninger tilbød sine kunder en kasse vin hver måned, sendt pr. postordre?
Joh, hvorfor ikke? Det gør tøjkæden Brooks Brothers med 150 udsalg i USA, Japan og Hong Kong. Foruden flaskerne får kunderne et nyhedsbrev med en grundig beskrivelse af vinene og med gode råd om opbevaring og servering.
Tøjkæden har naturligvis indgået et samarbejde med et vinfirma.


800 kr. pr. glas champagne
Der blev sat to rekorder på Christie’s’ champagne-auktion. En af flaskerne fra bunden af havet ud for Finlands kyst gik for £2420 (25.400 kr.). Og seks magnum Veuve-Clicquot 1949 gik for £5500 (57.750 kr.). Hvis der er tolv glas i hver magnumflaske, bliver det lige 800 kr. pr. glas.
Seks andre flasker havbunds-champagne var med på lørdagens auktion hos Bruun Rasmussen i København, men de blev trukket tilbage, idet budene kun nåede op på 14.000 kr. Auktionsfirmaet havde på forhånd vurderet omsætningen til 1,6 millioner kr., men nåede kun 1,1 million, idet en del flasker blev trukket tilbage.

Stadig fremgang for VinAvisen
Der kommer heldigvis stadig mere og mere gang i VinAvisen. Vi har ikke erfaringer for, om det er godt eller dårligt med 200 opkald om dagen, men vi tillader os at tro, at det er godt. Der er dog immervæk 1400, som hver uge er inde og læse nyhedsbrevet. Og tallet stiger uge for uge.
Vi må heller ikke glemme, at der er et skjult “seertal”. Visse dynamiske og fremadskuede vinfirmaer printer nemlig
VinAvisen ud og lader en papirudgave cirkulere mellem deres medarbejdere, der på den måde orienteres om, hvad der sker i vinens verden. DZ-Wine er et af disse firmaer, hvor tolv medarbejdere kigger med i VinAvisen.

Ingen prisstigninger på årtusinde-champagnen
Champagne-industrien gearer op til årtusindeskiftet. Ifølge en rapport fra Champagnes vin-komité (CIVC) forudser man et salg i 1999 på mellem 300 og 320 millioner flasker, hvor salget ellers normalt ligger på 280-290 millioner.
Yves Benard fra CIVC udtaler, at den aktuelle økonomiske afmatning har lagt en dæmper på dette års salg, og at han ikke forventer mærkbare prisstigninger i forbindelse med millennium-salget.

Vin-ungerne og Generation X
For fem år siden så The Wine Brats (vin-ungerne) dagens lys i USA - en non-pro-fit organisation, grundlagt af Jeff Bundschu, Michael Sangiacomo og Jon Sebastiani, der alle tre er sønner af velkendte vinproducenter i -Sonoma County i Californien. Formål: At øge interessen for vin blandt voksne mellem 21 og 36 - dem, man i USA kalder Generation X, dvs. de unge, de mere eller mindre smukke og i de hvert fald velhavende.
En af måderne, The Wine Brats gør det på, er at foranstalte nogle meget hippe vinsmagninger i berømte nightclubs. Endvidere har de hvervet over 11.000 medlemmer og udgiver et kvartals-newsletter, som kan studeres på Internet-adressen http://wine.brats.org/
I nyeste tid har store firmaer som Gallo, Sutter Home og Southcorp tegnet langtids sponsor-kontrakter med The Wine Brats, og i dag har de initiativrige unge mennesker mere end 60 sponsorer.
Ifølge Wine Business Monthly tager andre vinfirmaer lignende initiativer. De er værter for film-festivaler (Gundlach Bundschu), de laver vinsmagninger i forbindelse med The Star Trek Convention i Las Vegas (Stone Creek) eller sponsorere Salsa-dansekonkurrencer (Southcorp), alt sammen i håb om at udvikle et image, som unge vindrikkere kan relatere til. Et image, der opfattes som nøglen til fremtidig succes.
Det er vigtigt at nå folk i en alder, før de er blevet fastlåst i deres forbrugsmønster, siger man i branchen.

Månedens bedste vinkort
I et par uger har VinAvisen haft sin www-side med Månedens bedste vinkort. Alle restauranter og sommelierer er velkomne til at sende os deres vinkort og være med i dysten. Det er naturligvis helt gratis at deltage. Det koster kun et frimærke, når vinkortet skal sendes til Anker Tiedemann, Krogvej 30A, 2830 Virum.

De udsatte 6 procent
I Jyllands-Postens kronik har den 84-årige Erik Olaf-Hansen fulgt op på sin nyligt udgivne bog “Dyden, lasten og vinen” (149 kr., forlaget Sesam). Han skriver her om faren for at havne i den gruppe på cirka 6 procent af alle danskere, der arveligt eller på anden måde er udsatte for at blive afhængige af alkohol (uden at de alle naturligvis bliver det).
Ifølge sagkundskaben er blodsukker-reguleringen hos disse mennesker i uorden, ligesom hormonproduktionen er unormal i blandt andet skjoldbruskirtlen og binyrerne. Endvidere kan der være tale om et lavt prostaglandin-niveau, hvilket giver depressive tilbøjeligheder, ligesom der kan være mangel på organismens egne smertestillende og humørskabende stoffer, endorfinerne.
- Det er pessimisten, der er i størst fare for at blive misbruger, skriver Erik Olaf-Hansen. - Han ser først og fremmest det negative. Han gør alle slette undtagelser til gængse regler. Alt det onde skygger for det gode. At glæde sig over, at han selv har det godt, falder ham ikke ind. Og så kan han finde på at reparere på alt det tyngende negative ved at tage et glas. Jo mere trekantet, han er, desto værre kan det blive.

Château Clinet i gang i Argentina
Endnu et Bordeaux-slot har fået en aflægger på den anden side af Atlanten. Denne gang er det Château Clinet i Pomerol, der er gået i gang i Mendoza i Argentina. Jean-Michel Arcaute, slottets ejer, siger, at han især vil koncentrere sig om de meget fine 40 år gamle Malbec-vinstokke på den 100 hektar store ejendom. Samtidig renoverer han vineriet, der blev grundlagt i begyndelsen af århundredet.

Størst vækstrate hos Kendall-Jackson
Kendall-Jackson er nu det tiende-største vinfirma i USA og det firma, der har øget produktionen mest. Det er derfor ikke mærkeligt, at det er Kendall-Jackson, der offentliggør de gennemsnitlige vækstrater over de sidste ti år for de mest betydende firmaer. Top 20-listen ser således ud:
Nr. 1: Kendall-Jackson, 31,5%
Nr. 2: Franciscan/Estancia, 14%
Nr. 3: Robert Mondavi, 11%
Nr. 4: Sutter Home, 11,3%
Nr. 5: Fetzer, 9,6%
Nr. 6: Buena Vista, 8,8%
Nr. 7: Glen Ellen, 8,7%
Nr. 8: Beringer Wine Estates, 8,2%
Nr. 9: Sterling, 7,8%
Nr. 10: Raymond, 7,7%
Nr. 11: Pine Ridge, 7,3%
Nr. 12: Sebastiani, 6,0%
Nr. 13: Stag's Leap Wine Cellars, 5,8%
Nr. 14: Beaulieu Vineyards, 5,5%
Nr. 15: Round Hill, 4,3%
Nr. 16: Monterey Vineyard, 4,1%
Nr. 17: Dry Creek, 3,9%
Nr. 18: Domaine St. George, 3,4%
Nr. 19: Simi, 3,3%
Nr. 20: J. Lohr, 2,6%

Drikkeværdige vine
VinAvisen holder øje med, hvad der skrives om vin i 50 trykte medier i Danmark. Herunder følger en liste over vinjournalisternes gode fund i den forløbne uge, men lad os også gøre opmærksom, hvad VinAvisen selv har prøvesmagt. Ugens gode vine finder du ved at klikke her med musen: Ugens fund: De bedste vine.
Information (ved Flemming Kyed):
* Domaine La Condamine -l´Evê-que, Cuvée Speciale, Vin de Pays d´Oc, Frankrig, rødvin til 45 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Domaine Santa Duc, Vin de Pays de la Principauté d´Orange, Frankrig, rødvin til 49 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Château l´Ermitage, Costières de Nîmes, Frankrig, rødvin til 45 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Domaine Piquemal, Côtes du Roussillon, Frankrig 1996, rødvin til 79 kr. fra Piaf’s Vinhandel (tlf.: 86 80 46 40).
* Lar de Barros, Bodegas Inviosa, Tierra de Barros, Spanien 1995, rødvin til 54,50 kr. hos Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99).
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Lindemans Semillon/Chardonnay, Cawarra, Australien 1997, hvidvin til 100 kr. for 3 fl. i Føtex.
* Le Bailly de Camensac, Haut-Médoc, Frankrig 1994, andenvin til Château Camensac, rødvin på tilbud til 69 kr. i Superbrugsen.
* Hacienda Monasterio Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1995, rødvin til 150 kr. hos Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99).
* Pedrosa, Ribera del Duero Reserva, Spanien 1994, rødvin til 159 kr. hos Laudrup Vinimport (tlf.: 39 76 39 56).
* Villacreces, Ribera del Duero, Spanien 1996, rødvin til 210 kr. hos La Cava (tlf.: 33 11 95 77).
* Mauro, Ribera del Duero, Spanien 1995, rødvin til 136 kr. hos La Cava (tlf.: 33 11 95 77).
* Teofilo Reyes, Ribera del Duero, Spanien 1996, rødvin til 159 kr. fra Vinotinto (tlf.: 86 41 91 22).
* Valtravieso, Ribera del Duero, Spanien 1995, rødvin til 150 kr. fra Vinotinto (tlf.: 86 41 91 22).
* Tionio, Ribera del Duero, Spanien 1996, rødvin til 91 kr. fra Zurita Vinimport (tlf.: 44 92 32 74).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Vignota, Conterno Fantino, Barbera d’Alba, Italien 1997, rødvin til 100 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
* Agriolas, Perdera, Monica di Sardegna, Italien 1995, rødvin til 68 kr. hos Bernina Vinhandel (tlf.: 42 81 24 70 og 33 15 31 66).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Santa Marguerita, Rodrigo Bin, Cabernet Sauvignon, Chile 1997, rødvin til 48 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Château La Nerthe, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1991, rødvin til 139 kr. hos Lars Bjørns Vinhandel (tlf.: 39 64 30 00).
* Domaine du Caillou, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1995, rødvin til 136,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Poire William, Eau-de-vie d’Alsace, pærebrændevin til 175 kr. for ½ flaske hos Juul’s Vinhandel (tlf.: 31 31 13 29).
Smag & Behag (ved Finn Årosin Madsen):
* Caggiano, Taurasi, Italien 1994, rødvin til 285 kr. fra Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47).
* Radici, Mastroberardino, Taurasi, Italien 1994, rødvin til 168,50 kr. fra Impital (tlf.: 98 65 62 00).
* Serpico, Feudi di San Gregorio IGT, Italien 1995 til 270 kr. fra Wine Selection (tlf.: 39 29 49 99).
* Villa Matilde, Falerno del Massico Bianco, Italien 1996, hvidvin til 79 kr. fra Vino & Pane (tlf.: 86 12 00 48).
* Vigna Camarato, Villa Matilde, Falerno del Massico, Italien 1990, rødvin til 175 kr. fra Vino & Pane (tlf.: 86 12 00 48).
* Fornace Riserva, Fattoria Selvapiana, Chianti Rúfina, Italien 1993, rødvin til 158 kr. hos Den Blå Port (tlf.: 86 12 18 10).
* Ceparello, Vino da Tavola, Isole e Olena, Chianti Classico, Italien 1993, rødvin til 209 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
* Pietramora, Zerbina, Sangiovese di Romagna Superiore Riserva, Italien 1993, rødvin til 175 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Bongoverno, Vigneto Cassai, Vino da Tavola, Ferneta, Italien 1993, rødvin til 198 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Castelgiocondo, Brunello de Montalcino Riserva, Italien 1990, rødvin til 398,50 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Carpineto, Chianti Classico Riserva, Italien 1990, rødvin til 168 kr. fra Dansk Vinforsyning (tlf.: 56 76 96 00).
Smag & Behag (ved Finn Årosin Madsen og Henrik Rosdahl):
* Collina della Vedova, Alfiero Boffa, Barbera d’Asti, Italien 1995, rødvin til 144 kr. fra NCC Trading (tlf.: 56 31 11 68).
* Vigna More, Alfiero Boffa, Barbera d’Asti, Italien 1996, rødvin til 128 kr. fra NCC Trading (tlf.: 56 31 11 68).
* Bricco dell’Uccellone, Braida, Barbera d’Asti, Italien 1995, rødvin til 249 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
Smag & Behag (ved Henrik Oldenburg):
* Torre Muga Reserva, Bodegas Muga, Rioja, Spanien 1994, rødvin til 219 kr. fra Laudrup Vinimport (tlf.: 39 76 39 56).
* Baron de Ley Reserva, Rioja, Spanien 1994, rødvin til 69,95 kr. hos Bilka og Føtex.

Verdens dyreste vine
Det kan betale sig at kikke lidt efter i kælderen og se, om der skulle gemme sig nogle gamle flasker. En oversigt viser, at verdens dyreste vin er en Château Lafite Rothschild 1787, der i december 1985 blev handlet til cirka 1 million dkr. Prisen blev så høj, fordi det formodedes, at flasken havde tilhørt den amerikanske præsident Thomas Jefferson.
En Château d’Yquem 1748 er handlet til 360.000 dkr., mens den dyreste kasse vin til dato var en Château Mouton-Rothschild 1945, som for et par år siden blev handlet til lige ved 700.000 kr.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til Ugens fund: De bedste vine, arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi skal bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten “Godkendt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.

Vinpriserne i Bordeaux
Vinmæglerne i Bordeaux udarbejder en ugentlig statistik over priserne for 1997-årgangen pr. tonneau (900 liter = 96 kasser à 12 flasker) og en vrac (bulk) fra ejendommen. Beløbene er gennemsnit i franske francs og uden afgifter. I denne uge begynder også 98-årgangen at være med. Disse priser er markeret med (98).


Uge 40 Uge 41Uge 42Uge 43Uge 44
Bordeaux rouge10.75010.75010.50010.25010.250
Bordeaux rouge (98)9.500
Bordeaux supérieur12.00012.00012.00011.75011.500
Côtes de Bordeaux12.25012.00012.00011.75011.500
Médoc 18.000
Graves supérieur (98)10.000
Saint-Émilion20.50020.00020.000
Bordeaux blanc
Sauternes 39.000
Bergerac rouge7.900 7.900 8.0008.0008.000
Bergerac sec4.2504.2504.2504.2504.250
Bergerac moelleux7.0007.0007.0007.0007.000
Monbazillac 199615.00015.00015.00015.00015.000


Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden:
VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk