Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 1998

Vin-aktuelt i uge 52
21. - 27. december

GLÆDELIG JUL
TIL ALLE VORE
1400 LÆSERE
fra Anker og Flemming

Søg på vinens navn i VinAvisen
Fra og med i dag indeholder VinAvisen endnu en smart service, der hjælper dig med at finde frem til, hvor du kan købe en vin, som du er blevet glad for. Det er ganske enkelt:
Hvis du trykker på flasken ude til venstre med teksten Importører, får du en www-side med to valg. Du kan som hidtil vælge at søge på SE-nummeret, der står på flaskens banderole. Men fremover kan du også søge på vinens navn.
Står du fx med en flaske med navnet Torres, Kopke eller Seguin på etiketten, så kan du finde importøren i VinAvisens database. Du skal blot skrive navnet og trykke på en knap, og straks kan du læse importørens navn, adresse og telefonnummer.
Det er klart, at vi indtil nu kun har fået lagt få vinnavne ind - prøv fx et af de tre ovennævnte. Men vi er sikre på, at mange vinfirmaer gerne vil figurere i databasen. Det er jo vigtigt, at forbrugerne kan finde deres yndlingsvine.
Interesserede vinfirmaer bedes henvende sig til Janne Gudbjerg på tlf.: 39 20 64 20 eller pr. e-mail janne@vinavisen.dk. Hendes kontor er lukket i denne uge, men telefonsvareren virker, så læg bare en besked.

Dionysos tester vinen på 30 sekunder
I en artikel i Børsen skriver Espen Bull om den nye vinanalysator, som Foss Electric i Hillerød har udviklet sammen med sit svenske datterfirma, Foss Tecator i Höganäs. WineScan hedder apparatet - mellem venner Dionysos - og det vil revolutionere arbejdet for vinproducenter og -laboratorier.
WineScan kan i løbet af kun 30 sekunder analysere ti forskellige kvalitets-parametre for vin - hvilket ellers plejer at tage et par dage. Blandt andet analyseres vinen for indholdet af alkohol, sukker, pH og forskellige syretyper. Pris for apparatet: 400.000 kr.

Prisfordel ved handel på Internettet
Det australske vinfirma Hamlin Bay Wines har her op til julen reklameret med mellem 20 og 23 procents rabatter, hvis kunderne køber firmaets vine via Internettet. I byer og regionale centre er forsendelsen gratis, mens den ude i den kænguru-hoppende ødemark koster 15 AU-dollars.
Man kan bestille vinen via e-mail og betale med kreditkort eller check.
Herhjemme kan vi allerede gøre det samme, fx hos Iso. Man bestiller de ønskede vine - og køkkenruller og pølser og oste - og får dem leveret ved døren mod et ekspeditionsgebyr, der er rimeligt, hvis man køber stort ind. Men de australske rabatter ved Internet-køb har vi foreløbig til gode ...

Vi kan jo ikke alle være enige
I sidste uges VinAvis havde vi kun lovord til Haselgrove Reserve Shiraz, McLaren Vale, South Australia 1996, en flot rødvin til 159,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11) samt i kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83). Og den vurdering står vi naturligvis ved (se uge 51).
Men ikke alle er åbentbart enige med os. I lørdags-udgaven af Information morer Flemming Kyed sig med at sammenligne to andre beskrivelser af samme vin:
I Vinbladet skriver Peter Winding helt på linie med os: - Meget dyb, blækagtig. Stor, krydret blækagtig duft pakket med modne bær, præg fra fadlagring, i god balance med den store frugt. Flot, fyrig, saftig smag med moden tannin og lang eftersmag. Flot vin - stor vin.
Men i Jyllands-Posten København skriver Anders Grøndahl: - Her kommer en vin med alt det, jeg ikke kan fordrage. En hørm af sødt fad, vanille og amerikansk egetræ stiger som en stinkbombe fra glasset. Smagen skyder med spredehagl i alle verdenshjørner, hvorved ganen raspes og efterlades som en mellemting mellem et kradsebræt til katte og en stivnet klat maling i bunden af en bøtte fra i fjor. Hvor er vinen i det her? Og nej, der var ikke noget i vejen med vareprøven, bortset altså fra smagen.
Javel, ja ...

Champagne og port fra Schweiz
Schweizerne er tæt på en økonomisk tilknytning til EU, og det ender jo også nok med, at de kommer ind i fællesskabets varme. Men i så fald må de først stoppe med at sælge vine fra de to landsbyer Champagne og Port-Valais.
Sidste gang var forhandlingerne mellem Schweiz og EU ved at strande, fordi henholdsvis Frankrig og Portugal protesterede mod schweizernes brug af de to navne.
- Men, sagde schweizerne, - vi har faktisk produceret vin i vores Champagne i 700 år - meget længere, end franskmændene har lavet deres nymodens boblevin, der kun går tilbage til 1600-tallet!
Enden på det bliver nok, at den schweiziske “champagne” og “portvin” kun må sælges i Schweiz.

Sherry og port fra Sydafrika
Mens vi er ved navne-problemerne, så gik EU sidste lørdag med til fortsat at lade Sydafrika bruge navnene sherry og port - bare det kun sker på hjemmemarkedet og ved eksport til afrikanske nabolande. Aftalen gælder foreløbig for tretten år.
Sydafrikanerne har brugt de to navne som type-benævnelser i 300 år.

Lækker, instruktiv - og gratis
I en række supermarkeder og specialbutikker ligger i disse dage en lille bog, der er både lækker, instruktiv - og gratis. Dens titel er Den rigtige “dessert” til en god portvin, og den er skrevet af Søllerød Kros unge dessertkok, Markus Grigo, og udgivet af Allied Domecq, der importerer Cockburn’s portvin. Den lille bog er værd at få fat på. Men skynd jer! Den er kun trykt i 7500 eksemplarer.

For få bobler til USA’s nytår 2000
I USA frygter vin-industrien, at den har 40 procent for lidt mousserende vin i beredskab til det boble-krævende nytår 2000 - hvilket måske vil føre til prisstigninger på mellem 50 og 100 procent.Alle producenter af mousserende vine er i gang med at forberede specielle 2000-vine. Ifølge Wine Market Report begyndte 22 procent af dem at planlægge nye vinmarker allerede for fem år siden for at imødekomme behovet, 62 procent af dem er i gang med at reservere sig supplerende druemateriale, og 16 procent planlægger at købe mousserende vin in bulk. Bare de nu når det. Vi skulle jo nødigt efterlade nogle amerikanere i 1900-tallet ...

Rekordpriser for spanske vine
I tirsdags solgtes spanske vine til rekordpriser på årets sidste vinauktion hos Christie’s i London. En flaske Marques de Murrieta Castillo Ygay 1917 gik for 45.000 kr., og i alt solgtes spanske vine for over 1 million kr., dobbelt så meget som forventet. De 201 partier var fortrinsvis Rioja, og de kom fra en privat kælder uden for Madrid.
Af andre toppriser kan nævnes 18.000 kr. for tolv flasker Vega Sicilia Reserva Especial og 7000 kr. for seks flasker La Rioja Alta Reserva 809 fra 1955.
Efter salget har flere spanske bodegaer kontaktet Christie’s og fortalt, at de da forresten har liggende en del flasker, som de godt kunne være interesserede i at sætte på auktion.

Spaniens bedste hvidvins-drue
Til det nye nummer af det britiske vinblad Decanter har Tim Atkin skrevet en artikel om den fornemme Albariño-drue og de vinhuse i det spanske Galicien, der laver de bedste hvidvine på denne drue. Det drejer sig om følgende vinhuse, hvoraf kun de to første eksporterer til Danmark:
* Bodegas de Vilariño-Cambados, Val do Salnés, dansk importør af vinen “Martin Codax”: Philipson Wine, tlf.: 45 76 68 88.
* Bodegas Palacio de Fefiñanes, Val do Salnés, dansk importør: Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99.
* Bodegas Salnesur, Val do Salnés, Bouza 1, Castrelo, 36630 Cambados, tlf. i Spanien: (34) 86 54 35 35.
* Bodegas Castro Martin, Val do Salnés, Puxafeita 3, Barrantes, 36636 Ribadumia, tlf. i Spanien: (34) 86 71 06.
* Lagar de Fornelos, O Rosal, Barrio de Cruces Fornelos, 36778 O Rosal, tlf. i Spanien: (34) 86 62 58 75.
* Pazo de Señorans, Val do Salnés, Vilanoviña, 36637 Meís, tlf. i Spanien: (34) 86 71 53 73.
* Albariño Santiago Ruiz, Sotomayor, San Miguel de Tobagón, 36770 O Rosal, tlf. i Spanien: (34) 86 61 40 83.
* Pazo de Barrantes, Val do Salnés, 36636 Barrantes-Ribadumia, tlf. i Spanien: (34) 986 71 82 11.
* Agro de Bazán, Val do Salnés, Vilanueva de Arosa, tlf. i Spanien: (34) 986 55 55 62.
* Pazo San Mauro, Condado de Tea, Porto, 36770 Salvatierra de Miño, tlf. i Spanien: (34) 86 20 76 08.

Stort reklamebudget
Intet andet vindistrikt har så stort et reklamebudget som Bordeaux. I den netop afholdte generalforsamling i CIVB (Conseil Interprofessionel des Vins de Bordeaux) satte man 106,7 millioner francs af til formålet, og pengene vil først og fremmest blive brugt i Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Japan og USA. Yderligere vedtog man, at ordene Grand vin de Bordeaux fra og med år 2000 skal stå på samtlige flasker fra det store distrikt.
CIVB repræsenterer 24 store producenter og 24 négociants (vinkøbmænd).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk