Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 02, 1999

Vin-aktuelt i uge 2
11.-17. januar

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

100 år med Danmarks mest solgte whisky
I onsdags kunne det familieejede firma Hans Just fejre et enestående jubilæum i den danske vinbranche: På dagen var det nemlig præcis 100 år siden, firmaets grundlægger, Hans Just, fik agenturet for King George IV Whisky.
I dag er det hans oldebarn, Flemming Karberg, og dennes to sønner, Thomas og Peter, der varetager agenturet, og dermed står de for den mest solgte whisky på det danske marked. Den har en markedsandel på 20 procent.
King George IV var skotternes første eksport-whisky, og den blev opkaldt efter den første engelske konge, som i 1822 besøgte Skotland efter de årelange kampe og uroligheder.
Den originale kontrakt på agenturet fra 1899 er stadig i familien Karbergs eje. Den er skrevet på verdens første Remington-skrivemaskine - og ser såmænd ud, som om den var skrevet på en computer ...
Ved en lille fest i dagens anledning udtalte den britiske ambassadør i Danmark, Andrew Bache, at han håbede, at Flemming Karbergs oldebørn måtte komme til at opleve 200 års-jubilæet.

Så hjalp det alligevel ikke!
Det hjalp ikke, at det konservative folketingsmedlem Lene Espersen lod sig fotografere iført et stort glas øl. Det hjalp ikke, at Bryggeriforeningen fik lavet en række annoncer, der satte Danmarks-rekord i illustrationsmæssig grimhed og tekstmæssig dumhed. Ølsalgets kurve fortsatte sin nedadgående tendens - hvilket fremgår af en ny opgørelse fra Told & Skat.

Kostbar australsk vin forfalsket
Penfolds Grange er den berømteste og dyreste australske vin. I årgangen 1990 koster den cirka 500 AU-dollars (1960 dkr.). Det er derfor ikke så mærkeligt, at det netop er den, der er blevet forfalsket af nogle skurke, som har udstyret en billigere rødvin med det rigtige udstyr i form af flaske, etiket osv.
I alt seks falske flasker er dukket op, og firmaet bag Penfolds, Southcorp, har prøvet at lægge låg på sagen. Firmaet bad om lukkede døre i retten i Melbourne, hvor en detektiv skulle vidne i sagen, men dommeren mente, at offentligheden burde vide, at der var falske Grange-vine i omløb.
Southcorp indrømmer, at man gerne ville holde falskneriet hemmeligt, men man undskylder sig med, at man tidligere har offentliggjort et lignende fund af falske flasker, og at de seks nye flasker blot er fra samme parti.
I april frigives 1994 årgangen, og Southcorp vil prøve at gøre det ekstra svært at kopiere etiketten.
Hvis nogen har købt Penfolds Grange, så se lige på etiketten: Hvis forbryderne har lavet en stavefejl, er flasken falsk. I stedet for pour the wine har de skrevet poor the wine. De har sikkert tænkt på kvaliteten bag den falske etiket ...

Danmarksmester i champagne
Mandag den 22. februar kl. 15 kåres vinderen i champagne-mesterskabet for vintjenere på messen Tema 99 i Bella Centreret i København.
Det er Dansk Sommelier Forening, der står for arrangementet, hvis navn er Ruinart Champagne Cup 1999, og på scenen vil fem finale-kandidater demonstrere deres store viden om champagne og mousserende vine.
Vinderen vil blive kåret og modtage sin præmie i form af en vinrejse - og diverse boblende flasker, naturligvis.
Samtidig afholder Dansk Sommelier Forening optagelsesprøve for nye medlemmer. Alle, der er beskæftiget med servering af vin og sammensætning af mad og vin i restaurationsbranchen, kan blive optaget i foreningen - såfremt de kan består optagelsesprøven.
Henvendelse både vedrørende Ruinart Champagne Cup og optagelsesprøven til Tim Vollerslev, fax: 33 96 57 58.

Når kunden er til grin
Kommer vin på udsalg? Ja, men ikke alle steder. Blandt andet har Kent Kristensen fra Fyens Stiftstidende talt med Jens Mølhede fra Vinens Verden i Odense:
- Vi har aldrig udsalg, siger Jens Mølhede til bladet. - Vi satser på faste lave priser, og vi kan ikke gå længere ned uden at sætte penge til.
Han er i det hele taget skeptisk, når andre butikker sætter vine ned fx fra 200 til 100 kr.: Enten er kunden til grin for det, vedkommende betaler resten af året, eller også passer den før-pris, der opgives, ganske enkelt ikke.

Er dette årets 100 bedste vine?
I uge 51 fortalte vi om Årets top 100 vine, udvalgt af det amerikanske vinblad The Wine Spectator (også kaldet The Wine Dictator). Her går vi lidt tættere på de 100 vine for at se, om der tegner sig en tendens. Først de røde:
* Frankrig er repræsenteret med 18 , nemlig 9 fra Bordeaux, 4 fra Rhône, 3 fra Bourgogne og 2 fra Languedoc-Roussillon.
* Californien har 17 vine blandt verdens 100 bedste.
* Italien har 8, nemlig 3 fra Piemonte og 5 fra Toscana.
* Spanien har 4 vine med.
* Washington State har 2, og ...
* Australien har blot 1 vin med på listen. Men hvor er Chile henne?Og så kommer vi til de hvide:
* Californien er repræsenteret med 18 vine.
* Frankrig har 16 vine med på listen, nemlig 2 fra Alsace 2, 7 fra Bourgogne, 3 fra Champagne, 2 fra Loire og 2 fra Rhône.* Australien har 3 vine med blandt de 100.
* New Zealand har 1 vin med.
* Oregon har 1 vin med, og ...
* Washington har også kun 1 vin med.Men hvor er Tyskland henne?Ser vi på hvilke druer, der gør sig bedst, er det Chardonnay, som står for 26 af de 100 vine. Cabernet Sauvignon står for 19, Syrah 8, Sauvignon Blanc 6 og Pinot Noir 5.Merlot er kun repræsenteret med 3 vine, og det er ligeså meget eller lidt som Tempranillo.
Nebbiolo står kun for 2 vine, og det gør Roussanne og Riesling også, mens Sangiovese kun står for en enkel. Men hvor er den højt priste Viognier henne?

Fire whisky-bøger - hvilken er bedst?
I Søndags-Berlingeren anmelder Jakob Levinsen fire whisky-bøger, der så at sige er udkommet oven i hinanden. Det drejer sig om:
* Michael Jackson: Den store bog om whisky, Nyt Nordisk Forlag/Arnold Busck, 224 sider, 299 kr.
* Michael Jackson: Maltwhisky, L&R Fakta, 272 sider, 198 kr.
* Charles MacLean: Skotlands guld - maltwhisky, Gad, 176 sider, 298 kr.
* Jim Murray: Lademanns whiskybog, Egtmont/Lademann, 224 sider, 349 kr.
Af artiklen fremgår det, at de to første bøger ikke er helt aktuelle, mens Jim Murrays bog fra Egtmont/Lademann er den bedste, helt up-to-date og med en klar fremstilling af produktionen af de forskellige typer whisky. Til gengæld er Charles MacLeans bog fra Gad mere nøgtern - mere ædruelig - idet forfatterens stil ikke kommer til at skygge for emnet. Den handler imidlertid kun om maltwhisky.

Præsentation af nye spanske vine
Den 3. februar præsenterer Den Spanske Ambassades Handelsafdeling et udvalg af spanske produkter på Restaurant Nimb i København. Der vil være alt lige fra fødevarer til vin. Der er 34 firmaer, heraf 13 vinfirmaer, og mange af dem er nye på markedet. Firmaerne er repræsenteret ved handelskamrene fra Murcia, Sevilla, Navarra og Burgos og er firmaer fra disse områder samt fra andre regioner i Spanien.
Præsentationen henvender sig til fagfolk, og der er adgang mellem kl. 12 og kl. 18. Yderligere information og/eller tilmelding: Den Spanske Ambassades Handelsafdeling, tlf.: 33 31 22 10, fax: 33 21 33 90, kontaktperson: Margarita Storgaard.

Nyhedsbrev om Australien
Vi kommer ikke uden om Australien. Det bliver et mere og mere interessant vinland. Vil man følge med i, hvad der sker downunder, er det en god idé at modtage det gratis nyhedsbrev, der udsendes af Frank Steen Andersen. Man tilmelder sig på e-mail adressen: downunder@downunder.dk, og man kan også besøge hjemmesiden http://www.downunder.dk.

To gode chablis’er
Det britiske vinblad Decanter har smagt 86 Chablis Grand Crus og Prémier Crus 1996, og af januar-nummeret fremgår det, at tre af vinene har fået tildelt fem stjerner og Decanter Awards. Det drejer sig om to Grand Cru-vine: Blanchot og Les Clos, begge fra Domaine Pascal Bouchard, samt én Prémier Cru: Vaillon fra La Chablisienne.

Hæder til dansk slot i Bordeaux
I Information citerer Flemming Kyed den ansete franske Guide Hachette, der har kåret det danskejede Château Fombrauge som et af de fire bedste slotte i Saint-Émilion. Jo, vi danskere kan skam godt lave vin ...

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse i høj grad drikkeværdige vine:
Caplass Cabernet Sauvignon, Castello di Luzzano, Colli Piacentini, Italien 1994
149,75 kr., H.J. Hansen, tlf.: 66 11 83 83
En stor rødvin, koncentreret med masser af moden frugt, der bringer Italiens sol i glasset. Den absolutte nydelse, blød og afrundet, kommer fra en gammel vingård på grænsen mellem Lombardiet og Emilia-Romagna, og det er donne del vino, vinens kvinder, der står for den: søstrene Maria Giulia og Giovanella Fugazza.

Lar de Barro Reserva, Spanien 1994
49,75 kr. (41,65 kr. ved 12 flasker), The Wine Company, tlf.: 48 26 62 94
I forhold til prisen er denne spanske rødvin et fund. Den åbner sig i glasset med en overvældende rig duft af kirsebær og krydderier, og den fylder munden med den gode Tempranillo-drue - assisteret af 15 procent Grenache og 10 procent Graciano. Den har ligget et år på nye amerikanske egefade, men har heldigvis kun en diskret smag af fadlagring.

Lady Langoa, Saint-Julien, Frankrig 1991
100 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
Château’erne Léoville-Barton og Langoa-Barton i Saint-Julien distriktet i Bordeaux har nogle marker med yngre vinstokke, hvis druer endnu ikke er helt udlærte til at indgå i de store 2. og 3. Cru-vine. Så de mødes i denne meget dejlige og bløde rødvin, der langt hen ad vejen smager som storebrødrene, men fås til en langt rimeligere pris. En glimrende vin.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Fra og med denne uge kan man tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr., og hvis nyhederne skal sendes til flere e-mail adresser inden for samme firma, er prisen for disse supplerende adresser 195 kr. pr. stk.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Janne Gudbjerg, tlf.: 39 20 64 20.

Månedens bedste vinkort
VinAvisen har sin www-side med Månedens bedste vinkort (klik på denne link med musen, og se siden!). Alle restauranter og sommelierer er velkomne til at sende os deres vinkort og være med i dysten. Det er naturligvis helt gratis at deltage. Det koster kun et frimærke, når vinkortet skal sendes til Anker Tiedemann, Krogvej 30A, 2830 Virum.

Drikkeværdige vine - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet drikkeværdige i den forgangne uges tid. Men lad os også lige gøre opmærksom på, hvad VinAvisen selv har prøvesmagt. Ugens gode vine finder du ved at klikke her med musen: Ugens fund: De bedste vine.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Undurraga Cabernet Sauvignon, Chile 1998, rødvin til 29,95 kr. hos Netto.
Den Liberale Presse (ved Niels Ole Madsen):* Albarino d'Fefiñanes, Rias Baixas, Spanien 1996, hvidvin til 76 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf. 98 18 50 99).Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Château de Lancyre, Grande Cuvée, Pic Saint-Loup, Frankrig 1996, rødvin til 95 kr. hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00).

Vinpriserne i Bordeaux
I denne uge har vi ikke modtaget nye priser fra vinmæglerne i Bordeaux. De tidligere ugers priser vil kunne studeres i arkivet.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til Ugens fund: De bedste vine, arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten “Godkendt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er indtil nu optaget følgende vine:
Apéritif
* Martini Extra Dry, Martini & Rossi, Italien, vermouth til 42,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
Mousserende vine
* Torre del Gall, Cava, Penedès, Spanien til 59-65 kr. fra Better Brands (tlf.: 47 33 99 99).
* Il Vignale, Prosecco, Vino Frizzante del Veneto, Italien 1997 til 49,95 kr. hos Irma.
Hvidvine
* Zona Chardonnay, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 1997, hvidvin til 50 kr. i OBS!, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen.
* Orvieto Secco, “San Egidio”, Trappolini, Orvieto, Italien 1997, hvidvin til 55 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Jacob's Creek Sémillon Chardonnay, Australien 1997 til 50 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01).
* Lindemans Bin 65 Chardonnay, South Eastern Australia 1998 til 39,95 kr. hos Bilka, Føtex og Netto.
* Marques de Monistrol, Chardonnay, Penedès, Spanien 1997 til 49,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Santa Digna Sauvignon Blanc, Miguel Torres, Curicó Valley, Chile 1997 til 49,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
Rødvine
* Sycamore Canyon Cabernet Sauvignon, E. & J. Gallo, Central Coast, Californien, USA 1995 til 85 kr. fra Taster Wine og hos Skjold Burne (tlf.: 43 45 14 22).
* Corbières Vieux, Corbières, Frankrig 1995 til 49 kr. (på tilbud 45 kr.) fra La Maison Sevino (tlf.: 49 70 49 36).
* Barbaresco, Stefano Farina, Italien 1994 til 119 kr. (på tilbud 109 kr.) fra La Maison Sevino (tlf.: 49 70 49 36).
* Château de Caïx, Cahors, Frankrig 1996 til 89,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Cono Sur Reserve, Cabernet Sauvignon, Chimbarongo, Viña Cono Sur, Rapel Valley, Chile 1997 til 69,50 kr. fra House of Wine (tlf.: 35 26 31 15).
* Châteauneuf-du-Pape, Domaine des Remparts, Frankrig 1996 til 89,50 kr. hos Irma.
* Côtes-du-Ventoux, “Escarlate”, Delas Frères, Frankrig 1997 til 56,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11) samt i kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
* Elsa, Malbec, Valentin Bianchi, San Rafael, Argentina 1995 til 59,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11) samt i kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
* Farina, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1994 til 75 kr. hos Fakta.
* Le Ragose, Amarone della Valpolicella, Italien 1993 til 175 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Mavrud, Perushtitza, Bulgarien 1993 til 34,95 kr. i Føtex og Bilka.
* Muriel Reserva, Rioja, Spanien 1991 til 79 kr. fra DZ Wine / Erik Troels-Smith (tlf.: 44 84 44 33 og 75 71 16 00).
* Plaisir de Noël, Gabriel Meffre, Vin de Pays d’Oc, Frankrig (uden årgang) til 42,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Sycamore Canyon Zinfandel, Ernest & Julio Gallo, Sonoma County, Californien 1996 til 85 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Torres Sangre de Toro, Penedès, Spanien 1996 til 44,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
* Santa Marguerita, Rodrigo Bin, Cabernet Sauvignon / Merlot, Central Valley, Chile 1997 til 49,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Palacio De La Vega Cabernet Sauvignon Reserva, Navarra, Spanien 1994 til 82 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01).
Hedvine
* Pinet, Pineau des Charentes, Frankrig til 85 kr. fra World Brand (tlf.: 39 27 02 01).

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Janne Gudbjerg på tlf.: 39 20 64 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk