Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05, 1999

Vin-aktuelt i uge 5
1. - 7. februar

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vinhandelen Grand Cru i betalingsstandsning
Gennem de sidste par år har vinhandelen Grand Cru været meget synlig i den danske vinverden. Med idérige og smukke kataloger og et spændende udbud fik firmaet hurtigt bred accept. Dets kundekreds var virksomheder og privat personer, og Grand Cru var meget aktive udbydere af bordeaux en primeur.
Tirsdag meddelte firmaet betalingsstandsning, og samtidig fratrådte direktør Peter Kjøller med øjeblikkelig virkning. Ejerkredsen bag firmaet arbejder med mulighederne for at fortsætte, men lægger ikke skjul på, at forpligtelserne over for de mange en primeur-kunder, der har indbetalt penge for endnu ikke leveret vin, er meget belastende.

Skal Bordeaux have et elektrochok?
Det går stadig langsomt med vinsalget i Europas største distrikt, Bordeaux. Og af flere grunde:
* Vinbønderne har tjent store penge igennem de sidste tre år, så de har ikke så travlt med at sælge.
* Vinkøbmændene har forkøbt sig på 97-årgangen, som de har svært ved at komme af med, så de har heller ikke så travlt med at købe.
* Priserne - især på bulk-vin - er for nedadgående, og så længe de kravler nedad, har slet ingen travlt med at købe.
Ifølge Bordeaux-avisen SudOuest kommer der næppe gang i salget, før priserne er kommet pænt dernedad. Man taler ligefrem om, at der skal et “elektrochok” til, før vinsalgets hjerte atter banker i den rigtige takt.
Men man håber også, at den gode årgang 98 - samt alle de glas, der skal skænkes i anledning af 2000 års-festen - vil få flaskerne og fadene til atter at rulle. Det vil Vinexpo i dagene 14.-18. juni måske kunne give et billede af.

Sådan er de franskmænd!
De franske aviser skriver med skadefryd om, hvad 330 agenter fra den offentlige bedrageri-kontrol fandt under deres besøg i 4000 restauranter. I alt indberettede de 1840 overtrædelser i forbindelse med oplysninger på restauranternes vinkort, og 122 af disse indberetninger har nu medført retssager med bødekrav på mellem 3000 og 25.000 francs.
Jamen, hvad er det så, restauranterne har gjort? Her er nogle eksempler:
* Mousserende vin udgives for at være champagne.
* Karafel-vin spædes op med sjatter fra samtlige gårsdagens flasker.
* Vin de pays omdøbes til AOC-vin.
* Årgangs-vin, som er udsolgt, erstattes uden videre med vin af en anden årgang, der måske er dårligere.
* Man overholder ikke den franske lov, der kræver, at mindst fem vine og priserne på dem skal kunne læses på et menukort opslået uden for restauranten.
Sikke noget. Sådan er de franskmænd! Den slags kunne danske restauranter da i hvert fald aldrig finde på! Eller ...

Mondavi har fået forbud mod www-side
Det vil være en oplagt en idé for en dansk vinimportør at lave en hjemmeside med en liste over sine forhandlere - eller indnu bedre naturligvis: at indrykke en sådan liste i VinAvisen. Men den går ikke i USA, fik Robert Mondavi Winery at vide.
Mondavi havde lavet en side på Internettet med “Locate a Retailer”, og ifølge California Alcohol Beverage Control strider det imod en lov, der forbyder producenter at have nogen form for forbindelse til detailhandlere.
Mondavi Winerys Jennifer Becker udtaler til Wine Spectator, at vineriet får i tusindvis af telefonopringninger fra forbrugere, der gerne vil finde Mondavis vine på markedet, så det var kun rimeligt også at kunne hjælpe dem via en www-side.
Kun i ni af USA’s 50 stater er det lovligt at lave en sådan www-side, så her fortsætter Mondavi. I Danmark er en sådan service heldigvis ikke forbudt. Så bare kom denne vej ...

De tolv bedste vine i dette århundrede
Hvis man nu skulle nævne de bedste vine i århundredet, som stadig er vores i endnu 334 dage, hvad skulle det så være? Det har det amerikanske Wine Spectator et bud på:
Château Margaux 1900 * Château d'Yquem 1921 * Quinta do Noval Vintage Port Nacional 1931 * Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti 1937 * Inglenook Cabernet Sauvignon Napa Valley 1941 * Château Mouton-Rothschild 1945 * Cheval-Blanc 1947 * Bionti-Santi, Brunello di Montalcino 1955 * Penfolds Grange Hermitage 1955 * Paul Jaboulet Ainé, Hermitage, “La Chapelle” 1961 * Château Petrus 1961 * Heitz Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Martha's Vineyard 1974.

Forbrugerne vælger den letteste løsning
Der er ingen tvivl om, at vinbranchen vil komme til at se en hel del handel på Internettet i de kommende år - ganske enkelt fordi en masse forbrugere vil vælge den letteste løsning.
Ifølge Jubii Annoncør Nyt viser data fra World Research and Earthlink, at folk bruger e-handel, fordi det er lettere og mere bekvemt. Ved en undersøgelse af 1887 personer fandt man, at 80% foretrak online-handel, fordi der ikke var så mange mennesker, som maser omkring den handlende. 75% sagde, at det var godt at kunne shoppe både aften og dag. Og 70% gad ikke stå i kassekøer eller slås med trafik og parkering.

Drikke af tvivlsom oprindelse
Ifølge officielle tal døde 43.000 russere sidste år efter at have drukket alkoholiske drikke af tvivlsom oprindelse. Omregnet efter befolkningstal svarer det til, at cirka 700 danskere ville være døde af pullimutten.
I nytåret indtog russerne i alt 63.000 tons alkohol. Forhåentlig ikke pullimut alt sammen ...

Rumfarts-teknologi i vinmarkerne
I Californien er vinbønderne - i samarbejde med National Aeronautics and Space Administration (NASA) - begyndt at bruge den mest avancerede rumfarts-teknologi i vinmarkerne.
Specielle digitale kameraer giver farvekodede billeder af vinmarkernes vækst, så man kan udpege områder med særligt gode druer og sætte ind med behandling af andre områder, hvor det er nødvendigt.
Fjernstyrede sensorer måler strålingen i den synlige eller infrarøde del af det elektromagnetiske spektrum, og de indsamlede data giver et billede af mængden af klorofyl i planterne og dermed et billede af planternes sundhed og modenhed.
Disse teknikker kombineres med Global Positioning Satellites (GPS), der lokaliserer områder med få meters nøjagtighed.
Vinfirmaer, der for øjeblikket tester den nye teknik, er blandt andet Kendall-Jackson Winery, E. & J. Gallo, Saintsbury Vineyards, Beringer’s Meridian Vineyards og Robert Mondavi Winery.
Den nye teknik betyder blandt andet, at man kan beskære og høste de enkelte dele af markerne på det optimale tidspunkt. Endvidere kan de store vinfirmaer bruge de specielle luftfotografier, når de skal forhandle priser på bulk-vin med vindyrkerne.

Månedens bedste vinkort
VinAvisen har sin www-side med Månedens bedste vinkort, og netop i denne uge anmelder vi et nyt, meget fornemt kort (klik på denne link med musen, og se siden!).
Alle restauranter og sommelierer er velkomne til at sende os deres vinkort og være med i dysten. Det er naturligvis helt gratis at deltage. Det koster kun et frimærke, når vinkortet skal sendes til Anker Tiedemann, Krogvej 30A, 2830 Virum.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk