Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 08, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann

Vin-aktuelt i uge 8
22. - 28. februar

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Flaskefloskler
I Politiken har Jørgen Mønster Pedersen skrevet en yderst relevant artikel under titlen “Flaskefloskler”. Den handler blandt andet om problemerne med Philipson Wines annoncer, men den nævner også andre eksempler, blandt andet SuperBrugsen i Fredensborg, der har indrykket en annonce for en cava, der - uberettiget - udnævnes til at være en champagne.
Jørgen Mønster Pedersen slutter sin artikel: - Som forbruger finder man efterhånden ud af, at vinannoncer skal læses med samme opmærksomhed for detaljer som forsikringspolicer. Firmaernes forherligelse af egne produkter har ofte et lemfældigt forhold til sandheden, og man bør derfor forholde sig sundt skeptisk til dem. På det punkt er vinbranchen næppe anderledes end alle andre brancher, men en gang imellem må vi forbrugere slå i bordet og sige, at vi ikke finder os i, at man prøver at løbe om hjørner med os ved hjælp af fuppriser, fejlagtige varebetegnelser og vildledende citater.

Massivt tilbagekøb af vin i Bordeaux
Gennem de sidste par uger vi her i VinAvisen omtalt situationen i Bordeaux, hvor salget synes at være låst fast. Der er ingen købere til de priser, som forlanges, og sælgerne viser ingen tegn på, at de vil give sig.
Umiddelbart ser det ud til, at det er vinkøbmændene - negocianterne - der sidder med sorteper. De købte 1997-årgangen for dyrt og kan ikke komme af med den.
Slotsejerne er selvfølgelig ikke interesserede i, at negocianterne bliver lammet, så netop nu kan man opleve et massivt tilbagekøb fra slotsejernes side. De mener, at markedet blot skal sultes lidt, så venter køberne tilbage.
Og de mener også, at alle i hele verden vil sikre sig årgangene 1999 og 2000 - om ikke for andet, så fordi det er spændende årgange at have i kælderen.

Peter Sisseck ny bestyrelsesformand i Løgismose Vin
Bestyrelsen for Løgismose Vin har - efter Sven Grønlykkes pludselige død - fået ny formand, nemlig den 36 år gamle Peter Sisseck.
Peter Sisseck er danskeren, der i det spanske Ribero del Duero skabte den meget omtalte vin Dominio Pingus.

FDB sidder på mere end en tredjedel
Berlingske Tidende har - med Michael Grønnegaard som pennefører - bragt et interview med FDB’s nye topchef, Steen Gede.
Ifølge interviewet ser Steen Gede det som sin vigtigste opgave at få ensrettet FDB’s mange og vidt forgrenede aktiviteter, så de forskellige kæder i større grad kommer til at arbejde sammen i stedet for som hidtil ofte at arbejde i hver sin retning.
I forbindelse med interviewet bringer Berlingske Tidende denne interessante oversigt over FDB-koncernen, der sidder på mere end en tredjedel af det danske marked for dagligvarer:
Medlemskæder:
LokalBrugsen .......... 211 butikker
Dagli’Brugsen ......... 269 butikker
SuperBrugsen .......... 307 butikker
Kvickly ...................... 76 butikker
Datterselskaber:
Irma .......................... 57 butikker
Fakta (discount) ...... 216 butikker
Merlin (radio/tv) ....... 44 butikker
OBS! (1/3 ejet) ......... 11 varehuse

Vin - hvorfor gemme den?
Er vin noget, man kun drikker ved specielle og mere formelle lejligheder? Sådan er det åbenbart i USA, hvor det californiske Wine Market Council har lanceret en reklamekampagne, foreløbig som en test i to byer og med et budget på 1,3 millioner dollars.
I en række spots i radio og tv vil man i en let og underholdende tone fortælle, at vin “is fine anytime” - om det så er, mens man sidder og ser fjernsyn eller spiser til aften i familiens skød. Slagordet for kampagnen er “Wine. What are you saving it for?” - hvilket vel kan oversættes til noget i retning af: “Vin - hvorfor gemme den?”
Amerikanerne drikker godt nok mere og mere vin, men Wine Market Council har konstateret, at mersalget fortrinsvis sker til forbrugere over 40 år, der drikker cirka 88 procent af al vin solgt i USA. Den nye reklamekampagne henvender sig derfor til yngre forbrugere, som kun lejlighedsvis drikker vin, og den gør det med udsagn som fx: "You're actually home watching TV? This is a special occasion."
Det bliver nok noget af en balancegang, amerikanerne begiver sig ud på. For man skal jo heller ikke fratage vinen dens skær af det særlige og herlige ...

Vin i fjernsynet
DR TV har fået et bogprogram, Bestseller. Hvornår får vi mon et vinprogram? Australierne har det. Men de erkender også, at det ikke er så interessant at høre på, hvordan vin smager. Det er meget bedre selv at smage. Man prøver derfor at kvikke stoffet op med filmklip og madlavning i studiet - uden dog at gå så vidt som i et andet program, hvor en affarvet blondine vaklede rundt i vinmarkerne iført vinglas, stilethæle og gennemsigtig bluse ...
I nyeste tid har der på kanalen TV4 været nogle danske vinprogrammer, men de er i virkeligheden skjult reklame. De har været “sponsoreret” med i tusindvis af kroner fra firmaer, der gerne ville promovere deres produkter, fx whisky. Producenten af disse programmer har endog forsøgt at hverve danske vinjournalister til at medvirke - hvis de selv ville lægge en betragtelig sum penge på bordet: - Du bliver jo berømt, mand! Så hit med pengene!
De fire glimrende udsendelser om årets gang i Bordeaux, som Peter Winding lavede for et par år siden, måtte man genre genudsende. Men mens vi venter på det, så kører svenskerne for øjeblikket en række vinudsendelser. Vi skrev i sidste nummer af VinAvisen, at det er søndag aften med genudsendelse torsdag, men det er åbenbart ikke hver uge, man skænker vinen i svenskernes glas. Man må derfor lige holde øje med fjernsynsprogrammet.

Tysk chance for at lave den første vin i år 2000
Vi fortalte i sidste uge om den australske vinbonde i Alice Spring, som ville være den første med en vin årgang 2000. Og vi antydede, at hans kolleger i New Zealand havde et par timers forspring.
Der er nu nok lidt for køligt på New Zealand til, at druerne er ordentligt modne den 1. januar 2000. Men måske har australske ven konkurrenter blandt sine kolleger i Tyskland. Tyskerne har i hvert fald en chance for at komme først med virkelig kvalitet.
Tyskerne har jo en god tradition med at lade druerne fra de bedste og mest beskyttede vinmarker hænge og håbe på, at naturen vil give dem Eiswein eller Beerenauslese.
Helligtrekongers-vin har ofte været et godt mål, og dermed er vi nogle dage inde i januar, når druerne høstes.
Vi vil tro, at mange tyske vinbønder vil forsøge sig med at plukke druerne på selve natten, hvor vi træder ind i det nye årtusinde - og dermed få tilladelse til at skrive dette på etiketten: Årgang 2000. Det er der med garanti penge i!

Ud med kaffen og det bløde brød
Ifølge Kristligt Dagblad har præsten i Skallerup i Nordjylland fået nok af kaffe og blødt brød til møder i sognet. Nu bliver der serveret ost og rødvin.

Maraton med rødvin og østers
Rejsebureauet “Maratonekspressen” i Bredsten arrangerer en charterrejse til årets maratonløb i Médoc og Graves. Måske skulle man deltage - det er der, hvor der serveres rødvin og østers ved depoterne, mens 42 orkestre sørger for underholdningen ...
Ifølge sædvanligvis velunderrettet kilde blev en gruppe på vinrejse sidste år fanget i menneskemylderet omkring det sted, hvor der bare er et par kilometer tilbage. Fra bussen iagttog man løberne slæbe sig mod mål.
- Hvorfor er de så fint klædt på? blev der spurgt.
- Hvad mener du ...?
- Jo, kan I ikke se, at de alle har slips på?
Et nøjere studie afslørede, at det ikke var slips, men tungen ud af halsen.

Værd at gå efter i Loire-dalen
Det britiske magasin Decanter bringer i sit nyeste nummer en række artikler, der dækker det meste af Loire-dalen ind. I den forbindelse peger bladet på en række anbefalelsesværdige vinbønder og -producenter. Her er listen over dem:
Côteaux de Giennois: Joseph Balland-Chapuis og Hubert Veneau.
Menetou-Salon: Domaine de Chatenoy, Domaine Chavet, Domaine Jacolin, Henry Pelle og Jean Tellier.
Pouilly Fumé: Hubert Veneau, Jean-Claude Chatelain, Didier Dagueneau, Serge Dagueneau, Château de Favray, Baron de Ladoucette, Landrat-Guyollet, Masson-Blondelet, Jean Pabiot, Roger Pabiot og Château de Tracy.
Sancerre: Joseph Balland-Chapuis, Henri Bourgeois, Paul et Francis Cotat, Henry Natter, Alphonse Mellot, Vincent Pinard, Nicolas et Pascal Reverdy, Reverdy-Cadet, Vacheron og André Vatan.
Côteau de Charitois Vin de Pays: Caves de Hauts de Seyr.
Chinon: Bernard Baudry, Jean et Christophe Baudry, Paul Buisse, Couly-Dutheil, Château de la Grille, Charles Joguet, Yves Loiseau, Alain Lorieux, Domaine du Roncée og Wilfrid Rousse.
Borgueil og Saint-Nicolas-de-Borgueil: Yannick Amirault/Domaine de la Coudraye, Audebert et Fils, Jean-Yves Billet, Christophe Chasle, Pierre,Jacques Druet, Pierre Gauthier, Francis Jamet, Lamé-Deliste-Doucard, Pascal Lorieux, Jean-Claude Mabileau, Bernard et Patrick Olivier og Joel Taluau.
Saumur-Champigny: Château de Chaintres, Daheuiller, Domaine Filliatreau, Château du Hureau, Langlois-Château, Domaine des Roches Neuves, Clos Rougeard, Domaine de Saint-Just, Château de Targé og Caves des Vignerons de Saumur.
Muscadet: Chéreau-Carré, Domaine de l’Ecu, Domaine de la Fruitère, Domaine de la Haute-Févrie, Domaine des Herbauges, Luis Métaireau, Domaine de la Louvetrie, Domaine Luneau-Papir, Domaine la Quilla og Château de la Ragotière.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk