Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 17
26. april - 3. maj

Dansk familie køber slot i Bordeaux
Endnu et Bordeaux-slot kom på danske hænder, da familien Smidt fra Hørsholm i sidste uge overtog Château Champcenetz i Baurech, 22 km sydøst for Bordeaux.
For Jonna og Jørgen Smidt og deres børn er det en gammel drøm, der hermed opfyldes, og med en solid vininteresse som baggrund går de straks i gang med arbejdet med vinen.
Jørgen Smidt er skovejer i Danmark og uddannet dyrlæge. En onkel var ejer af vinfirmaet Carl Wandel & Søn, så Jørgen Smidt fik tidligt interesse for vin.
Også på Château Cahmpcenetz er der skov, nemlig 8 hektar, mens andre 8 hektar er med vin. 80 procent af vinmarkerne ligger i appellationen Premières Côtes de Bordeaux, mens 20 procent er med druer til søde vine i appellationen Cadillac.

Så blev Château d'Yquem solgt
I sidste uge endte balladen omkring Château d'Yquem. Greve Alexandre de Lure-Saluces måtte smide håndklædet i ringen, og Louis Vuitton-gruppen (LVMH) kunne sætte sig komfortabelt til rette på 64 procent af aktierne.
Dermed slutter et langt kapitel i slottets historie, idet familien Saluces blev medejere af slottet allerede i 1785.
Problemerne har været de franske arvelove, der kræver, at ejendomme deles ligeligt mellem arvingerne. For tyve år siden havde d'Yquem således 20 ejere; før aktiesalget var der over 50, og en gruppe af de mindre aktionærer med tilsammen 38 procent af aktierne ønskede at sælge.
Køberen, LVMH, er verdens førende firma inden for luksusvarer. Det ejer kuffertfirmaet Louis Vuitton, champagnefirmaerne Moët & Chandon, Pommery og Veuve Clicquot samt modefirmaerne Christian Dior, Givenchy, Kenzo og Christian Lacroix. Og nu altså også en ordentlig bid af verdens fornemste hvidvins-slot.

Mangel på bobler
I Søndagsavisen har René Teige interviewet vinhandler Jan Sørensen om et år 2000-problem, der er ved at være næsten lige så alvorligt som det med computerne - nemlig mangelen på bobler:
De rigtigt dyre prestige-champagner til 6-700 kr. er snart ikke til at opdrive, og det begynder at knibe med de bedre vine.
Jan Sørensen forklarer problemet med den forstærkede økonomiske udvikling i Middelhavslandene, hvor en stor, velhavende middelklasse er begyndt at drikke landenes egne dyre vine. Det lægger et pres på både priser og eksportmængde, siger Jan Sørensen til bladet.
Men der er jo andre nye, spændende producenter, der kan levere bobler, og her peger Jan Sørensen især på Sydafrika og Østrig.

Risikoen ved at købe vin en primeur
I en række artikler om primeur-salgets farer skriver Jacqueline Jensen i Berlingske Tidende, at en kunde er kommet i klemme ved vinfirmaet Grand Cru's betalingsstandsning.
I juni sidste år købte kunden for 12.246 kr. bordeaux 1996 til levering i februar år, men endnu har han ikke set vinen. Derimod har han fået et brev fra en advokat, der blandt andet meddeler, at vinfirmaet havde et underskud på 4 millioner kr. ved regnskabsårets udløb kun to dage efter, at kunden havde købt og betalt sine vine.
Jacqueline Jensen har talt med Sven-Åge Sletbak, medindehaver af Grand Cru, der siger, at firmaet ikke er erklæret konkurs, men er under rekonstruktion, og at man vil gøre alt for at hjælpe firmaets primeur-kunder.
Kommentar: Man kan måske spare nogle penge ved at købe vin en primeur. Man kan måske sikre sig nogle vine, som andre ikke kan få fat på. Men man løber altså også en risiko. Der er dog altid den mulighed, at man kan købe vinen med en bankgaranti.

Et af Argentinas bedste vinhuse
I onsdags præsenterede vinmageren fra et af Argentinas bedste vinhuse sine vine ved en smagning i København, arrangeret af Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Husets navn er Bodegas Trapiche, og vinmageren er Angel Mendoza - der meget praktisk hedder det samme som Argentinas bedste vindistrikt.
Mendoza - distriktet, altså - er nabo til Chiles vindistrikter, blot på østsiden af Andesbjergene, og det giver en forskel i Argentinas og Chiles vine. Argentinas skråninger ser mod øst og får mere morgensol i en forholdsvis lav vinkel. Klimaet er også mere tørt end i Chile, hvilket betyder, at druerne kan hænge længere og modne uden at blive angrebet af plantesygdomme. Det er således hverken nødvendigt at sprøjte mod meldug eller sætte sukker til mosten (chaptalisering) for at hæve alkoholprocenten. Argentinas rødvine har derfor mindre syre end Chiles, større fylde i munden og en alkoholprocent, der ofte ligger på 13½ procent.
Og dette blev så demonstreret ved smagningen, hvor blandt andet tre vine var interessante ved at være fremstillet på hver sin drue, men efter nogenlunde samme vinifikation og fadlagring i tolv måneder. Vinene hedder Trapiche Oak Cask, druerne er henholdsvis Syrah, Malbec og Cabernet Sauvignon, og prisen pr. flaske er 64 kr.
Faktisk et glimrende emne for en lille vinsmagning: En flaske af hver - hvilken kan du bedst lide?
Til slut smagte vi den helt specielle Trapiche Melenium 1995, skabt til at hilse det nye årtusinde velkommen. Her har man taget al teknik og omhu i brug for at skabe en stor vin - de bedste druer fra de bedste marker, omhyggelig fadlagring, aftappet i hånden, efterfyldning med kvælstof og hver prop vendt for at sikre, at den bedste side kom nedefter. I alt har man tappet 2000 flasker i størrelsen Methuselah (6 liter), og prisen er såmænd kun 11.000 kr. Amka har allerede solgt 55 på det danske marked!

God vin kræver gode glas
I næste uge afholdes en større international vinsmagning i København, og arrangørerne har været meget nøjeregnende med at godkende glassene, som de ædle dråber skal skænkes i.
Glassene på Hotel d'Angleterre i København levede ikke op til standarden, så hotellet har måttet købe nye glas - til en melodi af 35.000 kr.

Protestantiske vine
I Alsace taler man om, at vinene fra vinhuset Trimbach i Ribeauville er "protestantiske" vine - sådan at forstå, at de er nøgterne, klassisk strenge og uden den pomp og pragt, man åbenbart forbinder med Frankrigs "katolske" vine.
I torsdags fik vi syn for sagn, da Hubert Trimbach celebrerede ved en vinsmagning, arrangeret af Sig. Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
Om vinene er katolske eller protestantiske, skal vi ikke kunne sige, men de er i hvert fald af en fremragende kvalitet. Lad os fx pege på den flotte Riesling Réserve 1995 til 92 kr. og den ovenud dejlige Riesling Cuvée Frédéric Emilie 1995 til 152 kr.
Det er fornemme madvine med Riesling-druens friske og rene smag af æbler, citrus og mineraler.
Den sidstnævnte vin kan udmærket drikkes nu, men den har også et stort gemme-potentiale, måske op til ti-femten år.
Vinhuset ejes af brødrene Hubert og Bernard Trimbach, der er 11. generation i familien.

Livet er andet en leverpostej
I en artikel i Jyllands Posten skriver Flemming Hvelplund om flere besøg i Danmark fra den internationale vinverden. I den forbindelse kommer han med følgende råd:
Hav altid en flaske champagne liggende klar i køleskabet. Den kan jo ligge der og være klar i lang tid, og imens vil den hver dag, når man åbner køleskabet, vidne om, at livet er andet end leverpostej og hytteost.

Nu også årgangsskema for Alsace
Fra og med denne uge har VinAvisen endnu et årgangsskema, nemlig for Alsace's hvidvine. Nu er der jo ikke så store forskelle fra årgang til årgang i Alsace som fx i Bordeaux, men nogle er der nu, og gælder det vinenes gemmepotentiale kan årgangen godt have betydning.
Da Hubert Trimbach i sidste uge var i København, bad vi ham give os sin vurdering af årgangene siden 1988 i Alsace, og ud fra den har vi lavet vores skema.
Skemaet er naturligvis - ligesom alle den slags skemaer - udtryk for en personlig opfattelse, og i dette tilfælde gælder det især Alsace-hvidvine af høj kvalitet (som fx Trimbachs egne vine) og med gemmepotentiale. Du kan komme til at se skemaet ved at klikke her.

Sydafrikanerne vil selv drikke deres vin
For en gang skyld købte Karsten Søndergaard fra Amka Vinimport i Randers ikke en masse vin på den store vinauktion i Nederburg i Sydafrika. Kun 123 kasser blev det til.
Det var sydafrikanerne selv, som købte vinene, fortrinsvis til hotel- og restaurantsektoren. De mange turister, der kommer til Sydafrika, kræver nemlig sydafrikansk vin, og det eneste sted, man kan købe gode vine af ældre årgange, er på Nederburg-auktionen.
I år købte Sydafrika og Namibia 90 procent af alle vinene mod tidligere cirka 50 procent - og til priser, der i snit var 25 procent højere end sidste år. Enkelte vine steg endda til det dobbelte.

Pæne ord om VinAvisen
I Politiken har Henrik Steen Andersen skrevet om web-vin - om det væld af nyttige og mindre nyttige oplysninger om vin, der ligger på Internettet.
Om VinAvisen skriver han blandt andet, at "det er ordentligt og godt."
Også Søren Søndergaard anmelder i SAS-magasinet Indenrigs VinAvisen meget positivt og nævner alt det, vi gør for menneskeheden.
Tak for de pæne ord.

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
B.T. (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Ironstone Vineyards Merlot, Californien 1996, rødvin til 110 kr. for 2 flasker hos Føtex.
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Mas Collet, Capcanes, Tarragona, Spanien 1997, rødvin til 100 kr. for 2 flasker hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Adam Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 43 kr. i Superstore.
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Pommery "Louise", Champagne, Frankrig, mousserende hvidvin til 620 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 4
Aalborg Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Plaisir de Merle, Simonsberg, Sydafrika 1996, rødvin til 110 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Barbera La Costagnola, S. Orsola, Piemonte, Italien 1997, rødvin til 57,95 kr. fra Peter F. Heering (tlf.: 62 21 21 48).
Smag & Behag (ved Henrik Oldenburg):
* L'Avi Arrufi, Cabernet/Tempranillo/Garnacha, Crianza, Terra Alta, Spanien 1995, rødvin til 116 kr. fra Victoria Vine (tlf.: 66 15 16 25).
* Castell del Remei, Merlot Reserva, Costers del Segre, Spanien 1993, rødvin til 130 kr. fra Vinhuset i Virum (tlf.: 45 85 57 75).
* Raimat CS Reserva, Costers del Segre, Spanien 1987, rødvin til 130 kr. fra Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99).
* Torres Mas la Plana, Gran Coronas, Penedès, Spanien 1993, rødvin til 175 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
* Delicado, Finca Flichman, Mendoza, Argentina 1996, rødvin der er på vej fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk