Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 20
17. - 24. maj

Ølreklamer over stregen
Forhandlinger mellem Erhvervsministeriet, Sundhedsministeriet, forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (V.S.O.D.) og Bryggeriforeningen er gået i hårdknude. Parterne har ikke set sig i stand til at følge forbrugerombudsmand Hagen Jørgensens plan for møder vedrørende reviderede regler for alkoholreklamer.
Forbrugerombudsmanden har indkaldt til møderne, fordi bryggerierne - i deres trængte situation - igen og igen overtræder markedsføringsloven, laver ulovlige konkurrencer, sætter reklameskilte op foran skoler, udstyrer stadier og fodboldspillere med reklamer, der ikke følger reglerne osv.
Forbrugerombudsmanden har - fordi parterne ikke kunne følge hans tidsplan for forhandlingerne - udsendt en vejledning, men erhvervsminister Pia Gjellerup (S) har grebet ind og ønsker flere oplysninger om, hvordan man klarer problemerne i Norge og Sverige.
- I Sverige må man blandt andet godt nøjes med at skrive navnet på et bryggeri tværs over ryggen på en fodboldspiller. Det må man ikke i Danmark, fortæller André d'Auchamp fra V.S.O.D . - Fx må man ikke bare skrive Tuborg - hvilket kan bringe tilskuernes tanker hen på øl. Men man må godt skrive fx Tuborg Squash - blot de to ord er skrevet med lige store bogstaver.

Den finske vingård i Odense
I Fyens Stiftstidende har Tommy Byrne interviewet Vingaardens nyudnævnte direktør, Peter Schaltz.
Vingaarden er blevet solgt af Carlsberg til den 200 år gamle finske familie-koncern Marli, hvis hovedaktivitet er fabrikation af juice og frugtvin, og ifølge Peter Schaltz får Vingaarden derfor en vigtig rolle, når det handler om at sælge vin og spiritus, ikke kun i Danmark, men også i Finland.
Yderligere er Marli - med købet af Vingaarden - blevet repræsenteret i Sverige, idet det danske firma har købt det svenske firma Göte Andersson AB.
Ifølge avisen har Vingaarden et stort kendskab til hotel- og restaurations-området og er vant til at manøvrere på det frie marked. Dette kan få betydning, hvis Finland og Sverige - som medlemmer af EF - bliver nødt til at droppe deres spiritus-monopol.
Fem millioner finner drikker 35 millioner liter vin om året. Til sammenligning drikker lige så mange danskere 155 millioner liter vin.

Det var ikke Jacqueline Jensen
I sidste uge skrev vi om Berlingske Tidendes vildledende artikel om tequila-salget i Danmark. Vi burde have tilføjet, at artiklen ikke var skrevet af bladets faste vinmedarbejder, Jacqueline Jensen.

Fremtiden begynder i dag
I dag drikker vi i hele verden 187 millioner hektoliter vin. Om fem år vil vi ifølge den franske avis SudOuest sandsynligvis drikke 200 millioner hektoliter.
En god nyhed for dem, der laver vin. Men også en dårlig nyhed, for i 2005 vil verdens-produktionen ifølge prognoserne ligge på 260 millioner hektoliter!
Vi vil altså ikke have afskaffet "vinsøen", men vil stadig være nødt til at destillere overskuddet. Med mindre vi gør et eller andet og gør det ret hurtigt. For - som avisen skriver - fremtiden begynder i dag.

Slut på propsmagen
Når først slottene i Bordeaux forlader korkpropperne og går over til de syntetiske propper, kommer der skred i propsagen - og en afslutning på propsmagen.
Nu har det danskejede Château de Haux meldt ud. Til hvidvinen og clairet'en bruger slottet fremover den miljøvenlige Altec-prop, som sikrer en bedre udnyttelse af korkegens bark og samtidig eliminerer mulighederne for propsmag. Og hvis erfaringerne med de nye propper er gode - og kommentarerne fra kunderne gode - overvejer slottet også at bruge propperne til rødvinen.

I stedet for point, vinglas og stjerner
I det britiske vinblad Decanter skriver en amerikansk læser, at systemet med at give vine point, vinglas, stjerner osv. i vinbedømmelser er meget tilfældigt og ganske overflødigt, eftersom vi i årtusinder har haft et andet system, der er nok så realistisk, nemlig prisen.
Vinskribenterne burde faktisk nøjes med at skrive to tal: Så meget koster vinen - og så meget er den efter deres mening værd.
For det er jo vinens værdi, der tæller for os alle - med mindre man er milliardær og ligeglad med, at ens 500 dollars trofævin kun er 15 dollars værd.
Her i Danmark er Penge og Privatøkonomi lidt inde på systemet, idet smagepanelet gætter på en pris for hver enkelt vin - og bagefter får at vide, hvor meget den egentlig koster. I bladet oplyses begge priser.

Fra Better Brands til UDV
Det danske vinforma Better Brands blev solgt til United Distillers & Vintners, og herefterdags hedder firmaet UDV Denmark A/S - eller bare UDV. Firmaet holder fortsat til i Slangerup.

Jo, Cabernet er skam sundt
Ifølge NetDoktoren på Internettet er Cabernet Sauvignon måske en af de sundeste vine for hjertet. Det mener i hvert fald dr. Jean Broustet fra Haut Leveque-hospitalet i Pesac, Frankrig. I det britiske lægetidsskrift Heart skriver han, at Cabernet har et højt indhold af resveratrol, der begrænser mængden af kolesterol, der blokerer arterierne. Stoffet producerer vindruerne for at beskytte sig mod svamp, og yderligere er de rige på antioxidanter, der bekæmper de såkaldte frie radikaler.

Hellere kvalitet end kvantitet
Vi drikker mindre - ifølge Danmarks Statistik. Ølforbruget falder markant, og vinforbruget har fundet sit leje efter mange års stigning. Til gengæld drikker vi generelt bedre og bedre vin, og det er jo kun godt. Hellere kvalitet end kvantitet.
* I 1990 drak danskerne 636 millioner liter øl (ekskl. skattefrit øl og skatteklasse II). I dag er dette tal faldet til 557 millioner liter - altså et fald på næsten 12 procent.
* I 1990 drak vi 110 millioner liter vin. I dag er dette tal steget til 154 millioner liter - altså en stigning på 40 procent.
* I 1990 drak vi 17 millioner liter spiritus. I dag drikker vi 15 millioner liter - altså et fald på lidt over 12 procent.

Han har smagt 2000 champagner
I en stor artikel i Weekendavisen giver Poul Pilgaard Johnsen et rids af champagnens historie.
I artiklen nævnes også, at franskmændene har det største forbrug - de drikker i snit 2,7 flaske pr. indbygger - med undtagelse af det franske protektorat, øen Guadeloupe, hvor hver beboer årligt drikker 6,57 flasker.
Tallet for Schweiz er 1 flaske, for Storbritannien 0,34 flaske og for Danmark 0,15 flaske - det sidste er ikke engang ét glas, men alligevel er Danmark nr. 9 på listen over de champagne-glade lande.
Artiklen handler dog mest om svenskeren Richard Juhlin, der i 1995 udgav "Champagneboken", som nu kommer i en dansk oversættelse, og som også er oversat til flere andre sprog. Richard Juhlin har smagt 2000 champagner, og i den svenske udgave, som vi har foran os, skriver han vidende og engageret om dem. Hans bog er et fornemt værk.
Endelig står der i Weekendavisens artikel, at der i snit er 47 millioner bobler i en flaske champagne. Der var nu kun 6 millioner, sidste gang vi talte dem :-)

Måske sælges Mumm og Perrier-Jouet
Ifølge den amerikanske Wine Market Report har koncernen Seagram planer om at sælge champagne-firmaerne Mumm og Perrier-Jouet til en fransk-amerikansk gruppe. Potentielle købere er den franske Groupe Frey, der hører hjemme i Reims, Frankrig, og investeringsfirmaet Hicks Muse Tate & Furst i Texas, USA.

Bordeaux fører i den franske eksport til Danmark
Selv om det er gået tilbage for Frankrigs eksport af vin til Danmark, så er hver fire flasker ud af ti dog stadig franske.
Cirka 40 procent af den franske vin er de billigere vins de table og vins de pays - bordvine og landvine - mens de resterende cirka 60 procent er vine med appellation.
En tredjedel af appellations-vinene kommer fra Bordeaux, og Loire og ikke mindst Rhône erobrer større og større dele af det danske marked - Loire fordi det er billigt, Rhône fordi det generelt er godt. Derimod er det gået tilbage for Provence, sikkert fordi vi danskere drikker så forbavsende lidt rosé.

De store flasker
I det lille blad fra A/S Franske Vingårde, "Nyt fra Château de Haux", skriver Peter J. Jørgensen om de store flaskestørrelser, der er populære til festlige lejligheder.
De store flasker har bibelske navne, men det er svært at sige, hvorfor de har fået netop disse navne. Her på VinAvisen mener vi, at det måske skyldes, at mange af flaske-fabrikanterne i forrige århundrede var jøder. Det er i hvert fald en teori, vi har hørt fremsat.
Man kan øvrigt få Château de Haux i 18 liters flasker hos Knud Jørgensen - Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00) - hvis man kan finde plads til dem på spisebordet.
De bibelske navne bruges ikke om de samme flaskestørrelser i Bordeaux og i Champagne. Her er en oversigt over navnene:
.

.ChampagneBordeaux
Jéboam4 flasker (3 liter)6,7 flasker (5 liter)
Impérial.8 flasker (6 liter)
Réhoboam6 flasker (4,5 liter).
Methusalem8 flasker (6 liter).
Salmanazar12 flasker (9 liter)12 flasker (9 liter)
Balthazar16 flasker (12 liter)16 flasker (12 liter)
Nabuchodonozor
Nebuchadnezzar
20 flasker (15 liter)20 flasker (15 liter)
Melchior.24 flasker (18 liter)

De dypper snablen
I et russisk cirkus får elefanterne hver dag 1 liter vodka. Deres dyrlæge har anbefalet en dagsration på 5 liter, men af økonomiske grunde har man skåret ned på de stærke dråber.
I længst svundne tider fik de russiske cirkus-elefanter både cognac og rødvin fra Cahors, men det er desværre blevet for dyrt, siger cirkusdirektøren.
Elefanterne drikker i øvrigt ikke deres vodka ren, men får den fortyndet: 20 liter vodka til 100 liter vand.

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Information (ved Flemming Kyed):
* Montevina Zinfandel California, Californien, USA, rødvin til 75 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Montevina Zinfandel Amador County, Californien, USA, rødvin til 100 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Syrah, McDowell, McDowell Valley, Californien, USA, rødvin til 79 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).
* Villa Mt. Eden Zinfandel, Napa Valley, Californien, USA 1996, rødvin til 109,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00).
* Estancia Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1996, rødvin til 119 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 84).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Domaine Pierre Guillemot, Bourgogne, Frankrig 1996, rødvin til 79,75 fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Gewurztraminer, Cave du Vin de Ribeauville, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 90 kr. for 2 flasker hos Bilka.
* Travignoli, G. Busi, Chianti Rufina, Italien 1997, hvidvin til 59 kr. (tilbudspris) hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).
Extra Extra (ved Berit Maibom):
* Château Lyonnat, Lussac-Saint-Émilion, Frankrig 1995, rødvin til 119,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
B.T. (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Château La Rollandière, Lalande de Pomerol, Frankrig 1997, rødvin til 59,95 kr. hos Aldi.
Frederiksborg Amtsavis (ved Jens O. Kristiansen):
* Riesling Cuvée Bicentenaire, Kuentz-Bas, Alsace, hvidvin til 135 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Château Vieux Braneyre, Bordeaux Cru Bourgeois, Frankrig 1994, rødvin til 79,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 40).
Penge og Privatøkonomi (ved Ole Høy Hansen og Søren Søndergaard):
* Domaine de Tariquet, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig 1998, hvidvin til 35 kr. fra Bichel Vin (tlf.: 86 22 94 00).
* Georges Faiveley, Domaine Faiveley, Bourgogne Blanc, Frankrig 1996, hvidvin til 72 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk