Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 21, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 21
25. - 30. maj

Den skadelige grænsehandel
Politikens Internet-side har bragt et Ritzau-telegram, ifølge hvilket skatteminister Ole Stavad (S) er parat til at sætte ind over for den ulovlige grænsehandel af øl, vin, cigaretter og spiritus. Men ikke over for den lovlige grænsehandel.
Vi har tidligere her i VinAvisen nævnt, hvordan det massive danske indkøb i Tyskland er til stor skade, både for dansk erhvervsliv, for betalingsbalancen og for miljøet.
Nu har formanden for Central-Organisationen af Købmandsforeninger i Jylland, Henry Meyer, kraftigt opfordret til blandt andet en nedsættelse af fødevaremomsen, benzinafgiften, øl-, vin- og spiritusafgifterne og andre punktafgifter i Danmark. Altså en harmonisering med afgifts-niveauet i det øvrige Europa.
Ole Stavad er dog ikke så interesseret i det danske erhvervsliv, betalingsbalancen og miljøet. Han mener kun, at der bør sættes ind imod den ulovlige del af grænsehandelen.

De proppede vine på restauranterne
Jeg lærer aldrig at forstå den ligegyldighed, der vises over for vin på masser af restauranter.
Sådan indleder Jørgen la Cour-Harbo en artikel i Aalborg Stiftstidende om sine oplevelser under den store smagning fornylig på d'Angleterre i København. En af vinene stank af prop, så selv den yngste vintjenerelev ville have opdaget det, hvis der havde været den mindste kontrol.
la Cour-Harbo nævner, at en erfaren smager kan kontrollere fire til syv vine i minuttet, så det kan ikke være et tidsproblem.
Også det australske vinblad, Winestate, tager problemet op. Mange tjenere ved simpelt hen ikke, hvad propsmag er, skriver bladet.
At en vin er "proppet" vil sige, at usynlige mikroorganismer i korkens porer er gået i forbindelse med blegemidler, som man behandler korken med, og har dannet et ildelugtende stof, der ødelægger vinen. Stoffet hedder trichloroanisole (TCA).
Hvis angrebet er alvorligt, lugter vinen som våde karklude eller rådne sække - en virkelig ubehagelig lugt. Hvis angrebet kun er mildt, lugter vinen "flad" og uren. Måske synes man, at vinen ikke smager helt så godt som sidste gang, man smagte den.
At der er lidt korksmulder i en vin betyder ikke, at vinen er "proppet". Når de små stykker kork er fjernet, er vinen helt i orden.
Og at der er lidt mug under kapslen, betyder heller ikke noget. Denne mug er lige til at tørre af.
I restauranter smager gæsten som regel på vinen fra den første flaske, der åbnes. Men fyldes der efter med vin fra nye flasker, er det ikke altid, at disse godkendes. Det er faktisk en stor fejl. En proppet flaske kan ødelægge al den gode vin, som selskabet allerede har i glassene.
Er en købt flaske proppet, så hæld vinen tilbage i flasken, og få den byttet hos vinhandleren. Og står en ekspedient uforstående over for problemet, så bed om at tale med chefen og sig, at det vist er på tide med lidt personaletræning.

Hellere cava og kaviar end en parkeringsbøde
I tirsdags bød Spaniens Ambassades Handelsafdeling på en meget vellykket smagning, hvor Leopoldo Ceballos og hans aktive forlængede arm, Angela de la Rosa Petersen, lod os smage 24 boblende cava'er, alle af høj kvalitet. Der manglede faktisk kun fem, for at vi havde smagt samtlige cava'er på det danske marked.
Cava er ikke champagne. Men cava er - på sine egne betingelser - lige så fornem og vellavet en drik som champagne. Den er skabt på andre druer - Macabeo (Viura), Parellada og Xarel-lo (plus dog i nyere tid også Chardonnay). Den er skabt i et andet klima og på en anden jord. Og den har ikke mindst en blødhed, finesse og let sødme, som mange danskere godt kan lide. Og så er den jo for resten også billigere end den franske champagne.
I alt 159 enkelt-områder i Spanien har ret til at lave cava, men 95% kommer fra Penedès i landet inde bag Barcelona.
Under smagningen sagde Flemming Hvelplund, at intet er herligere end en dåse kaviar og en flaske cava. Dyrt? Tjah ... regningen kommer på 450 kr. Det svarer til en parkeringsbøde. Så hellere kaviar og cava.

En lille indrømmelse
Vi her på VinAvisens lille redaktion har som bekendt ikke spor imod at pege på fejl i den danske verdenspresse. Hvilket imidlertid ikke afholder os fra selv at lave fejl - fx i statistikker, telefonnumre, vinnavne osv.
Nu har begge VinAvisens redaktører i mange år skrevet til bøger og blade, og dér fanger bordet. Hvad der er trykt, det er trykt. Sådan er det ikke på Internettet. Får vi besked om en fejl - og, tro os, det får vi, når 3000 vininteresserede mennesker tager luppen frem (og tak for det) - så lister vi bare med let røde ører ind i Cyperspace og retter fejlen.
Derfor kan der altså godt stå ét mandag morgen kl. 9 og noget andet kl. 10. Men hellere det, end at der står noget forkert hele ugen.

Tre gode vine fra Sancerre
Det britiske vinmagasin Decanter bringer i sit nyeste nummer resultatet af en smagning af 73 top-hvidvine fra Frankrigs Loire-dal, og tre vine fra Sancerre fremhæves med Decanter Award og fem stjerner:
*La Chaudouillonne Grande Cuvée, Fournier Père & Fils, Sancerre 1997
* Cuvée Prestige, Dominique Crochet, Sancerre 1997
* Le M.D. de Bourgeois, Henri Bourgeois, Sancerre 1997

FDB - som styret i de kommunistiske lande
Siden april har de cirka 350 FDB-ejede SuperBrugser, LokalBrugser, DagliBrugser og Kvickly'er været tvungne til kun at købe FDB's egne vine, ligesom de selvstændige brugsforeninger har haft svært ved at købe vine, der ikke står på sortimentslisten. Nu gør de oprør. Ifølge en artikel af Peter F. Gammelby og Helle-Karin Helstrand i Jyllands-Posten mener uddelerne, at der må gælde et andet handlemønster og en anden konkurrencesituation for fx SuperBrugsen i Hellerup end for den i Brørup.
I Uddelerbladet sammenligner Erik Overgaard, Hellerup SuperBrugs, FDB's centrale planlægning med styret i de tidligere kommunistiske lande - sådan at forstå, at den ikke tager højde for virkeligheden ude i butikkerne.
FDB's inkøbsdirektør, Jan Lundgren, ønsker ikke at kommentere kritikken.

Den bedste rom
Hvert år afholdes der på Barbados en stor smagning for at udpege den bedste rom. I dette års smagning deltog i alt 175 forskellige mærker, inddelt i fem kategorier: Whites, Regular/Dark, Overproof, Spiced/Flavored og Premium.
40 dommere fra hele verden blindsmagte og gav hele to guldmedaljer til Ron Matusalem Rum. De fås begge her i Danmark, importeret af Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22):
I kategorien White: Ron Metusalem Carta Plata, 169,75 kr.
I kategorien Regular/Dark: Ron Metusalem Classic Black 7, 199,75 kr.

De store bourgogner fra Vosne-Romanée
Nitten flasker fra Bourgogne-kommunen Vosne-Romanée og i årgangen 1996 er blevet bedømt i det britiske vinmagasin Decanter, og hele tre fik tilkendt Decanter Award og fem stjerner:
Richebourg Grand Cru og Echézeaux Grand Cru, begge fra Domaine A.F. Gros, samt Les Suchots Premier Cru fra Jacques Cacheux & Fils.
I Vosne-Romanée laves der kun rødvin, og det sker på tre niveauer: grand cru, premier cru og village (landsby).
Af grand cru'er er der otte: Echézeaux, Grands-Echézeaux, La Grande Rue, Romanée-Saint-Vivant, Richebourg, La Tâche, la Romanée og Romanée-Conti - i alt 75 hektar, der producerer 300.000 flasker om året, hvoraf halvdelen kommer fra Echézeaux.
Af premiers cru'er er der tretten, og fra deres 58 hektar kommer der 316.800 om året.
Endelig produceres der 500.000 flasker village-vin på 105 hektar.

Slavewhisky til spildevandet
Svenskerne betaler gladeligt 150 kr. for en elendig slavewhisky, der er smuglet ind i landet, og som knap nok er 10 kr. værd.
Det synes de danske toldere i Helsingør er synd for svenskerne, og derfor snupper de whiskyen fra smuglerne.
Whiskyen bliver imidlertid ikke sendt til Kommunekemi i Nyborg, men afleveret på det lokale rensningsanlæg, hvor whiskyen holder en biologisk proces i gang, så spildevandet kan strømme rent ud i Øresund. Til dato har rensningsanlægget drukket 40.000 liter smuglersprit.
Det største problem er at åbne alle de mange flasker. To mand kan klare 1000 flasker i timen, men nogle er flasker er mere besværlige. Så nu skærer man simpelt hen halsen over på flaskerne i en rørbænk.
Ordentlig whisky bliver ikke spildevandets bytte. Den sælger toldvæsenet på auktion.

Endnu nogle restauranter i Paris
For to uger siden skrev vi her i VinAvisen om nogle parisiske restauranter med kvalitets-vine til overordentlig billige priser.
Der er en til, skriver en af vore trofaste læsere, Lars Ahlgreen, nemlig Le Restaurent des Beaux-Arts, 80, rue Margarine, 75006 Paris, tlf.: (00 33) 1 46 33 20 73.
Det er en kanon-rigtig fransk restaurent med traditionel fransk mad og den bedste gåselever, man overhovedet kan få. Vinene er vins vendus au prix de revient - alle til priser, som faktisk ligger under butikspriser.
Ejeren, som Lars Ahlgreen talte med, kører selv jævnligt til Bordeaux, Rhône og Bourgogne for at købe vin direkte på slottene.
Blandt andet sælger restauranten en Château Larose Perganson, Cru Bourgeois 1985 for under 100 franc, ligesom den har flere af de bedre Grand Cru Classé fra Bordeaux samt et imponerende udvalg i Bourgogne.
Og mens vi nu er i Paris, kan vi citere Jydske Vestkystens korrespondent i Paris, Niels Levinsen. Han har bragt disse adresser på vincafeer, hvor man kan få et godt glas vin til en overkommelig pris:
* Le Relais Chablisien, 4 rue Bertin.
* Taverne Henri IV, 13 Place Pont-Neuf.
* Au Sauvignon, 30 80 rue des Saintes-Pères.
* La Tartine, 24 rue de Rivoli.
* Au Bourguignon du Marais, 52 rue Francois-Miron.
* Le Lutetia, 33 quai de Bourbon.
* Le Rubis, 10 rue du Marché Saint Honoré.
* Chez Chanrion, 21 rue Boulard
* Le Moulin à Vins, 6 rue Burq.

Eksplosion i vinkælderen
I det britiske vinmagasin Decanter berettes en skrækkelig historie om en gigantisk flaske champagne, som en kro i Berkshire havde gemt til den kommende nytårsaften. Det var en Balthazar Laurent-Perrier, altså en flaske svarende til 16 normale flasker.
Pludselig eksploderede flasken og spredte glasskår med så stor en kraft, at de gennemborede trækasser i vinkælderen. Heldigvis opholdt vintjeneren sig i den anden ende af kælderen, så han slap uskadt.
I dag er det uhyre sjældent, at champagneflasker eksploderer. Det var det ikke i gamle dage. Da munken Dom Pérignon lavede de første flasker champagne i 1600-tallet, eksploderede mellem en fjerdedel og halvdelen af flaskerne. En af flaskerne eksploderede, og som en kædereaktion forplantede det sig til alle de andre flasker i stabelen. De rev hinanden med sig i døden - for nu at udtrykke det lidt dramatisk.
Men det var dramatisk. Endnu i forrige århundrede måtte kælderfolkene have specielt lædertøj på og fægtemasker for ansigterne, og de vadede bogstaveligt talt i ædel vin og skarpe glasskår.
I dag ryger kun 3 ud af hver 1000 flasker, fordi man har fundet ud af at dosere det tilsatte sukker til gæringen i flaskerne meget præcist. Og flaskerne ryger i champagnefirmaernes kældre, ikke hjemme hos os andre.
De meget store flasker kan dog være et problem, og derfor emballeres de forsvarligt, ligesom man lader vinen gære på mindre flasker, hvorefter den fyldes over på kæmpeflaskerne.

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Rosemount Cabernet Sauvignon, Eastern Australia 1995, rødvin til 129 kr. fra Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
* Rosemount Diamond Label, Sauvignon, Eastern Australia 1997, hvidvin til 59,95 fra Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Aalborg Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Trapiche Oak Cask Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1995, rødvin til 64 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Domaine de l'Île Saint Pierre, Vin de Pays des Bouches du Rhône, Frankrig 1997, rødvin til 39 kr. i udvalgte Prima-forretninger, Lanners Supermarked på Amager og Gobi.
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Trapiche Merlot Roble, Mendoza, Argentina 1996, rødvin til 185 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00).
B.T. (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Château de Raty, Costières de Nimes, Frankrig 1997, rødvin til 100 kr. for 3 flasker hos Super 1 og SuperNærkøb.
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Les Cazetiers, Faiveley, Gevrey-Chambertin, Frankrig 1996, rødvin til 280 kr. fra Sig. Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Riesling, Cuvée Fréderic Emile, Trimbach, Alsace, Frankrig 1995, hvidvin til 152 kr. fra Sig. Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk