Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 23
7. - 13. juni

Drikker vi alle som kvinder?
Sådan spørgerVin og Spiritus Organisationen i Danmark (V.S.O.D.) i sin årsberetning. Og noget kunne tyde på det. I hvert fald hvis vi går ud fraSundstyrelsensanbefalede kvantum på 14 ugentlige genstande til kvinder og 21 til mænd. For faktisk nøjes danskere over fjorten år i snit med kvinde-rationen på 14,9 genstande pr. uge!
I det hele taget er forbruget dalet fra 1997 til 98 med cirka ½ liter til 9,5 liter 100% alkohol pr. indbygger (alle aldre inkluderet) - og til 11,6 liter pr. indbygger over 14 år.
Dette fald kan altså skyldes, at vi alle er begyndt at drikke som kvinder. Men en nok så god forklaring er, at forbruget i stigende omfang suppleres med varer købt syd for grænsen.
Herved lægges der mange afgifts-kroner i Tyskland, og danske erhvervsvirksomheder går glip af en betydelig omsætning.
Endvidere betyder grænsehandelen noget for miljøet, når mange biler og busser skal køre utallige forurenende ture med det hovedformål at hente varer, der kunne være købt lokalt.
En stor del af varerne er tilmed bragt over grænsen i den modsatte vejbane af danske lastbiler ugen før!

Mange plagiater af vin og spiritus
Man kan som bekendt købe plagiat-produkter med berømte navne som Lacoste, Cartier, Microsoft, Lego osv. Og det samme gælder cognac. Ifølge den franske avis SudOuest gør Le Bureau National du Cognac et stort og ofte forgæves arbejde for at skride ind mod alle de falske "cognac'er", der oversvømmer markedet.
Ikke mindst i Østen er der gang i forfalskningerne, og salg over Internettet fremmer salget. I Kina fremstilles således Mouton-Cadét med etiketter, der ikke er til at skelne fra de rigtige fra Bordeaux, men indholdet er - i bedste fald - en billig italiensk vin, i værste fald en kinesisk. Rothschild-familien har ligefrem måttet oprette en organisation, der kun tager sig af at beskytte navnet Rothschild.

Årets kampagne i Bordeaux
Man er begyndt at kunne overskue resultatet af årets kampagne i Bordeaux - perioden, hvor en masse vin sædvanligvis sælges en primeur.
Ifølge den franske avis SudOuest har det været en vanskelig kampagne, men trods alt ikke helt så katastrofal, som handelen troede ved årets begyndelse.
Vanskelighederne skyldes, at de høje priser for 1997-årgangen havde skræmt mange købere væk, specielt de store indkøbere fra Frankrig, Belgien og Storbritannien. Og når det alligevel ikke gik helt galt, så skyldes det, at 1998-årgangen var virkelig god, og at nye købergrupper kom på banen.
Ikke alle de 200 cru'er havde heldet med sig, og atter her havde vinguruen Robert Parker og det amerikanske vinmagasin Wine Spectator stor indflydelse på, hvad der blev solgt - og til hvilke priser.
Ikke mindst Pomerol og Saint-Emilion havde succes - 1998 var et "Merlot-år" - og Médocs store slotte med de berømte vine i små oplag klarede sig også fint. Disse slottes vine kom rask væk til at koste 430 francs, mens Cheval-Blanc og Haut-Brion nåede 550 francs og Ausonne 600 francs. Lynch-Bages gik derimod for 140 francs, hvilket var 30 procent billigere end i 1997-årgangen.
Med vine under 100 francs-grænsen var der ingen problemer, mens køberne var meget tilbageholdende med de lidt dyrere vine.
Det bliver spændende at se, hvad de store prestige-vine sniger sig op til, når de når Danmarks kyster. Billige bliver de ikke.

Fri import af spiritus i år 2003
Visse lande har sloges for, at det toldfrie salg alligevel ikke skulle ophøre den 1. juli. Men de sloges forgæves. I fredags afgjorde EU's stats- og regeringschefer under deres møde i Köln, at det nu er definitivt slut.
Det næste skridt bliver, at vi danskere i 2003 kan indføre ubegrænsede mængder spiritus over landets grænser uden at skulle betale danske afgifter. Til den tid vil der virkelig komme i gang i den private import - med mindre regering og Folketing langt om længe finder ud af, at vi bliver nødt til at harmonisere de danske afgifter med de tyske, som jo inkl. moms kun er cirka en tredjedel af de danske.

Carminoir - fremtidens favorit-drue?
Hvem skulle have troet, at nogen kunde finde på at krydse vinverdenens konge og kejser - Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Men ifølge WOW FaxNews er det sket. Resultatet kaldes Carminoir - et lille ordspil på farverne karminrødt og sort samt druen Pinot Noir.
Efter flere års forsøg er det lykkedes forskningsanstalten i Changins i Schweiz at krydse de to berømte druer, og forskerne vurderer, at Carminoir besidder de bedste egenskaber fra sine to forældre - plus at den nye drue er resistent imod råd.

Endnu en kilde til propsmag?
I de seneste uger har VinAvisen skrevet om problemet med propsmag. En af vore læsere, Victor Lund, har denne interessante oplysning:
I den spanske bodega El Coto de Rioja har man igennem nogen tid mistænkt boks-pallerne for at være en synder, idet de kemiske stoffer, man bruger til at imprægnere træet med, måske har kunnet angribe vinen.
I dag er alle boks-paller erstattet af metalbure, og de første resultater har været positive.

Irma uden propsmag
Fra Irma Vin melder Hans Christian Ipland, at Irma i 1998 tog konsekvensen af prop-problemet og gik over til kun at benytte de syntetiske Altec-propper til alle vine, der tappes her i landet. Det er en dyrere løsning end de almindelige korkpropper, men Irma har vurderet, at man skylder kunderne denne sikkerhed.
De vine der tappes i Danmark, er gennemgående billige vine i prislejet 20-50 kr., og det er normalt i disse vine, man ser de fleste fejl, da propperne ofte er af dårlig kvalitet, siger Hans Christian Ipland.
På de flaske-importerede vine benytter flere og flere efterhånden de bedre propper, men en del "hopper stadig over, hvor proppen er lavest"! Irma beder derfor sine leverandører om at benytte propper i en ordentlig kvalitet og gerne ALTEC-proppen.
Af de mange flasker der uden tvivl er behæftet med propfejl, er det mærkværdigvis kun en brøkdel, der går retur til forhandleren. De fleste forbrugere drikker åbenbart vinen, selv om den smager dårligt. Eller de konkluderer, at den vin vil de i hvert fald ikke købe igen. Måske vedtager de ligefrem, at den butik ikke er værd at handle i, fordi kvaliteten er for svingende ...


Müller-Thurgaus nye stamtavle
Nu har alle vinbøgerne fortalt os, at druen Müller-Thurgau er en krydsning mellem Riesling og Sylvaner, og så er det bar løgn!
Ny DNA-teknik har ifølge World Of Wine FaxNews kigget på druens gener og afsløret, at den er en krydsning mellem Riesling og Chasselas - der i Schweiz kaldes Fendant.
Det var professor Hermann Müller (1850-1927), der i 1882 skabte druen på vin-universitetet i Geisenheim, Tyskland. På universitetet var der en anden, der også hed Müller, og selv om vores professor ikke var særlig lille, var den anden Müller større, og derfor blev det til Kleiner Müller og Grosser Müller. Det syntes professor Müller ikke var morsomt, og derfor antog han navnet Thurgau - navnet på den kanton i Schweiz, hvor han var født. Og druen kom til at hedde Müller-Thurgau.
Men - i Schweiz bærer den kun dette navn i kantonen Thurgau. De andre kantoner vil ikke have Thurgaus navn på vinetiketterne, så de kalder druen Riesling x Sylvaner - også selv om den altså nu burde døbes om til Riesling x Chasselas.
Måske bliver løsningen - ifølge WOW FaxNews - at de andre kantoner bruger navnet Müller sammen med deres egne navne: Müller-Zürich, Müller-Graubünden, Müller-Solothurn osv.

Ikke mere jord til vinstokke i Champagne
I 1927 vedtog franskmændene loven for appellationen Champagne. Og den ligger fast: Kun på disse 35.000 hektar jord kan der dyrkes druer til champagne. Problemet er, at der - når vi trækker kirkegårde og fodboldbaner fra - kun er 1500 hektar tilbage, som endnu ikke bærer vinstokke, og de vil sandsynligvis være tilplantet i løbet af de næste tre-fire år.
Nogle taler naturligvis for bare at udvide appellationen. Andre peger på, at ikke al jord har den rette kombination af et tyndt lag muld oven på en kalkholdig undergrund. Man kan ikke bare skifte fra sukkerroer til champagne-druer!
Mangelen på druer vil fremover kunne presse druepriserne i vejret, og i det spil står de store huse med deres prestige-mærker og deres internationale eksport stærkest. De mindre huse, der fremstiller billig champagne til halvmørket i Paris' varieteer, vil få problemer.

De bedste vine fra Piemonte
For Fyens Stiftstidende har Jørgen Aldrich været i Alba i Norditaliens Piemonte for - igennem tre dage - at smage rødvine fra Barolo, Barbaresco og Roero. I alt blev der smagt næsten 200 vine, og blandt disse fremhæver Jørgen Aldrich følgende:
Barolo 1995: Renato Ratti og Mauro Veglio.
Barbaresco 1995: Pio Cesare, Prunotto, Gianluigi Lano, Albino Rocca, Prunotto, Terre da Vino, Morassino, Ugo Lequio, Ottavio Lequio, Sottimano, Fiorenzo Nada, Pelissero og F.lli Casetta.
Roero 1996: Angelo Negro e Figli og Ca'Rossa.

Endnu en gang bobler
Sommelier Henrik Yde Andersen har sendt os en meget velkommen kommentar til de tidligere ugers skriverier om, hvor mange bobler der findes i en flaske champagne. Han citerer den meget charmerende værtinde på champagnehuset Krug: - You can´t measure your pleasure.

Auktion over kostbare gamle vine
Den 9. og 10. juni afholder Arne Bruun Rasmussen i København (tlf.: 33 13 69 11) en stor vinauktion, hvor over 5000 udbudte flasker er vurderet til i alt 1,9 millioner kr. Et par eksempler:
* Château Margaux 1899, vurdering 18-20.000 kr.
* Château Petrus 1947, vurdering 30.000 kr.
* Château Figeac 1949, vurdering 1400 kr.

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
B.T. (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Santa Rita, Doña Paula Rosé, Cabernet Sauvignon, Chile 1998, rosévin til 49,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Clos de la Tuilerie, Fitou, Frankrig 1997, rødvin til 45 kr. fra Holte Vinlager (tlf.: 45 42 04 15).
* Semillon/Chardonnay, Rosemount, Australien 1998, hvidvin til 120 kr. for 3 flasker hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
* Château Lamothe Bergeron, Haut-Médoc, Frankrig 1995, rødvin til 80 kr. hos Philipson (tlf.: 45 76 68 88).
* Primum, Fonseca, Portuga 199l, rødvin til 100 kr. for 2 flasker hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Aalborg Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Masi, Modello delle Venezie, Rosso delle Venezie, Italien 1997, rødvin til 51,95 kr. i Føtex og Bilka.
* Baune-Epenottes 1.cru, Domaine Mussy, Bourgogne 1996, rødvin til 160 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Pinot Noir, Dealul Mare Region, Rumænien, rødvin til 39,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Masi, Modello delle Venezie, Rosso delle Venezie, Italien 1997, rødvin til 51,95 i Føtex og Bilka.
Information (ved Flemming Kyed):
* Rare Amontillado Escuadrilla, Emilio Lustau, Jerez, Spanien, sherry til 115 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk