Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 24
14. - 20. juni

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
.



Messen er kun åben for professionelle, og af dem kommer der cirka 53.000.
    Vil du have en daglig rapport fra Vinexpo?
    I dagene fra 14. til 18. juni løber Vinexpo, verdens største vinshow, af stabelen i Bordeaux.
    VinAvisen er naturligvis dernede, og vi planlægger at sende en daglig rapport direkte som e-mail til de 985, der hver uge modtager vores løbeseddel (se ovenfor).
    Er du endnu ikke på løbeseddel-listen, kan du stadig nå at komme med - og dermed modtage alle vore Vinexpo-nyheder pr. daglig e-mail.
    Det er tiende gang, at Vinexpo afholdes i de store udstillingshaller i Bordeaux-Lac. Udstillingen finder sted hvert andet år.
    I år udstiller over 2400 vinproducenter fra 40 lande på over 38.800 m² stande, og det vil være muligt at smage på i alt 30.000 vine og spiriturmærker - hvis nogen ellers har mod på det.

La Jurade de Saint-Émilion 800 år
I lørdags indledte vinbroderskabet La Jurade de Saint-Émilion festlighederne i anledning af sit 800 års jubilæum, og i hele denne uge går det løs. Brødrene (og søsterne, der også er brødre) vil gå gennem middelalderbyen iført deres lange røde dragter, mens vinbrødre fra andre distrikter vil frembære deres egne dragter. Det er et meget malerisk skue.
La Jurade - det lyder af jura og jurisdiktion, og det har også lidt med det at gøre. I 1199 - for præcis 800 år siden - gav den engelske konge, Johan uden Land, byen rettigheder og stiftede et særligt råd, la Jurade, der fik meget stor magt. Medlemmerne kunne alt - undtagen idømme dødsstraf og trykke pengesedler.
Ikke mindst fik la Jurade stor betydning for vinens kvalitet - rådet indførte faktisk en form for kvalitets-kontrol, århundreder før noget andet vindistrikt tænkte på at gøre det. La Jurade bestemte, hvilken jord der var god nok til at plante vin på. Det bestemte, hvornår der måtte høstes - så der ikke blev presset vin af umodne druer. Det straffede alle, der solgte dårlig vin, og det kontrollerede eksporten. Det almægtige råd vogtede således over "brændejernet" - et kæmpestort segl, der blev brændt ind i træet på de fade, der fik lov at forlade byen.
Et led i arbejdet med kvaliteten er klassifikationen, som distriktet fik i 1955.
I dag er La Jurade dog også et almindeligt vinbroderskab, der ikke viger tilbage fra at optage udlændinge som brødre. Flere danskere er således blevet optaget under en strålende ceremoni i Saint-Émilions underjordiske kirke.

Østrig overrasker
Wachau-vinbønderne i Østrig har igennem de sidste to år opnået international status på linie med de største hvide bourgogner. Det meste sælges lokalt, og hvad der måtte være i overskud, finder vej til de bedste restauranter i New York, London og Tokyo.
VinAvisen var i Wachau i sidste uge, hvor den nyeste årgang blev præsenteret. Der er både Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay og Weissburgunder. Men den, der stråler over dem alle, er Grüner Veltliner - hvis navn udtales med V og ikke som på tysk med F. Altså Veltliner og ikkeFeltliner.
I alle sammenlignende smagninger var det Grüner Veltliner, der vandt. Også i smagninger af vine, der var ti og tyve år gamle.
Vinen er let genkendelig i glasset: Lidt røget og krydret duft med undertoner af stærk peber og lidt tobak. I munden får man de samme mindelser pakket ind i en fedmefyldt saftig tørhed, og til sidst renses munden af lidt grøn æble- og citrusfrugt, som gør vinen aldeles pragtfuld til mad.
Den Grüner Veltliner, vi her taler om, er ikke den fra Weinviertel til 40-50 kr., men den, der er taget fra toppen af de bedste Wachau’er vine, hvor priserne er tre-fire gange højere.
Der er kun 1450 hektar at gøre godt med i Wachau. De tørre hvide vine deles op i tre kategorier, som alle skal kunne gære op til den ønskede alkoholprocent ved egen kraft. Med andre ord; tilsætning af sukker er forbudt. Her er de tre kategorier:
* "Steinfeder" er den laveste. Det er tørre, lette vine.
* "Federspiel" er elegante, tørre og medium fyldige vine.
* "Smaragd" er fyldige, intense verdensklasse-vine.
Grüner Veltliner-"revolutionen" er skabt af ny viden og moderne teknologi. Druen er ret tykskindet, og hvis man tidligere lod den hænge, til den var fuldmoden, fik man en stærk bitter eftersmag, som ingen brød sig om. I dag, hvor man har super-moderne pressere, som nøjagtigt kan indstilles til et blødt pres, kan man undgå bittersmagen.

En strategi for australsk vin
For et par år siden offentliggjorde australierne deres vision for udviklingen af australsk vin frem til år 2025.

"Strategy 2025" forudser, at man til den tid vil have forøget produktionen og eksporten mange gange i forhold til det nuværende niveau. Til den tid vil Australien være den mest indflydelsesrige og mest profitable producent af mærkevarevin.
På et møde i Stockholm, hvori VinAvisen deltog, gjorde man status over udviklingen og kunne konkludere, at man var forud for tidsplanen på nuværende tidspunkt.
Hazel Murphy, som er ansvarlig for markedsføringen af australsk vin i Europa, fortalte, at succeen var skabt uden sofistikerede annoncekampagner. Hendes idé var, at budskabet skulle være ganske enkelt. Forbrugerne skulle smage. Det var det, der skulle overbevise dem.
James Halliday fortalte om strategierne på de forskellige markeder. Hvordan betydningen af mærkevarevin blev stærke og stærkere, og betydningen af appellationer og klassifikationer mindre og mindre. Om det kæmpemarked, der er ved at opstå i Asien, sagde han: - Vi vil slet ikke kunne forestille os, hvor meget vin de vil kræve de næste ti-tyve år!
Australien er stadig langt væk for de fleste. En dame i USA, som James Halliday mødte omkrig juletid, var overrasket over, at mens det sneede i New York, så var der 30-35 grader i Australien. - Mener du virkelig, at det er juni derned nu? spurgte hun forbløffet”
Hen ad vejen vil vi her i
VinAvisen omtale nogle af de mange konklusioner, som "Strategy 2025" indeholder. Det er spændende og tankevækkende.

Nyt vinmuseum på Château de Seguin
Samtidig med Vinexpo indvies et nyt, flot vinmuseum på det danskejede Château de Seguin, hvor man har restaureret et 300 m² gammelt vinanlæg.
Ombygningerne er foretaget i samarbejde med Flemming Petersen, der er direktør for El-museet, Danmarks Museum for Elektricitetens, Fysik, Teknologi og Kulturhistorie.


Store skader i flere vinområder
I sidste uge passerede et uvejr Europa. Kraftige vindstyrker og masser af regn. Værst gik det ud over Pfalz i Tyskland, som melder om ødelæggelser i vinmarkerne, som vil betyde en reduktion på mindst 10 procent af høstmængden.
I Frankrig ramte uvejret Beaujolais, hvor 300 hektar vinmarker - altså 3 millioner kvadratmeter - blev totalt ødelagt af hagl. Det gik især ud over kommunerne Lachassagne, Marcy, Bully og Pommiers lige syd for Villefranche.
Også i Californien har man oplevet ekstreme klimaforhold. Det er stadig "El Niño", der spøger. Det særlige vejrfænomen er skyld i, at Stillehavet er 3-4 grader køligere end normalt på denne årstid, og det har blandt andet resulteret i sne i Californien. I juni. Men heldigvis ikke der, hvor vinen står.

De bedste primeur-vine fra Bordeaux
I det nye nummer af det britiske vinmagasin Decanter gennemgår Steven Spurrier, David Pebbercorn og James Lawther Bordeauxs 1998-årgang, der netop nu udbydes en primeur. Vinene er naturligvis endnu ikke aftappede, men alligevel har det været muligt at bedømme dem. Listen her er lidt lang, men man kan jo læse lodret ...

Her er de vine, som Decanter giver fem stjerner (Decanter Award):
Margaux: Château Margaux.
Saint-Julien: Château Léoville-Barton, Château Ducru-Beaucaillou og Château Gruaud-Larose.
Pauillac: Château Lafite-Rothschild, Château Mouton-Rothschild og Château Latour.
Sauternes: Château Rieussec, Château Suduiraut, Château Clos Haut-Peyraguey og Château Lafaurie-Peyraguey.
Hvid Graves: Château Laville-Haut-Brion og Château Haut-Brion.
Rød Graves: Château Haut-Brion, Château la Mission-Haut-Brion, Domaine de Chevalier, Château de Fieuzal, Château Haut-Bailly og Château Pape-Clément.
Saint-Émilion: Château Ausone og Château Cheval Blanc.
Pomerol: Château L'Eglise-Clinet, Château L'Evangile, Château Pétrus og Château Trotanoy.

Endnu en række vine får fire stjerner og højeste anbefaling (Highly Recommended):
Médoc: Château Greysac.
Haut-Médoc: Château Coufran og Château Belgrave.
Moulis: Château Poujeaux og Château Chasse-Spleen.
Margaux: Château Rauzan-Ségla, Château Palmer, Pavillon Rouge du Château Margaux, Château Dufort-Vivens, Château Kirwan, Château Brane-Cantenac, Château Labégorce og Château Dauzac.
Saint-Julien: Château Branaire, Château Beychevelle, Château Léoville-Poyferré og Château Langoa-Barton.
Pauillac: Château Pichon-Longueville-Comtesse, Château Grand-Poy-Lacoste, Château Pontet-Canet, Les Forts de Latour, Les Carruades de Château Lafite, Château Clerc-Milon, Château Haut-Bages-Libéral, Château Lynch-Bages og Château Haut-Batailley.
Saint-Estèphe: Château Lafon-Rochet og Château Phélan-Ségur.
Sauternes: Château Climens, Château Coutet, Château Sigalas-Rabaud, Château Lamothe-Guignard, Château Caillou, Château Filhot, Château d'Arche, Château Doisy-Daëne, Château Rabaud-Promis, Château Guiraud, Château Rayne-Vigenau og Château la Tour-Blanche.
Hvid Graves: Château Bouscaut, Château Carbonnieux, Château Domaine de Chevalier, Château de Fieuzal, Château de France, Château la Louvière, Château Larrivet-Haut-Brion, Château Pape Clément og Château Smith-Haut-Lafitte.
Rød Graves: Château Bouscaut, Château de France, Château Haut-Bergey, Château la Louvière, Château Larrivet-Haut-Brion, Les Carmes Haut-Brion, Château Malartic-Lagravière og Château Smit-Haut-Lafitte.
Saint-Émilion: Château Angélus, Château Beau-Séjour-Bécot, Château Berliquet, Château Canon, Château Canon-la-Gaffelière, Château Figeac, Château Grand-Mayne, Château La Mondotte, Château Larcis-Ducasse, Château Moulin-Saint-Georges, Château Pavie-Macquin, Château Rol de Valentin, Château le Tertre-Rôteboeuf, Château Troplong-Mondet og Château de Valandraud.
Pomerol: Château Beauregard, Château Clinet, Château Clos l'Eglise, Château Gazin, Château la Conseillante, La Fleur-Pétrus, Château Latour-à-Pomerol, Château le Bon Pasteur og Château Vieux-Château-Certan.
Fronsac og Canon-Fronsac: Dalem og Fontenil.

Dansk vincenter i Avedøre
I slutningen af denne uge åbner
Jens Michael Gundersen det, han kalder Dansk Vin Center i Avedøre Landsby. Her har han siden 1994 haft sit lille hobbyvingård, "Domæne Bacchus", som nu udviddes til en kommerciel vingård på 2 hektar med vin, og hvor der blandt andet vil blive afholdt vinsmagninger.
Der vil efter aftale være åbent for besøg for alle interesserede, foreninger, vinklubber og private. Vingården ligger under 10 km fra Rådhuspladsen i København. Nærmere oplysninger fås på tlf. 20 94 70 05.

Også hvidvin er sundt for helbredet
Igen og igen hører vi om rødvinens velsignelser for det gode helbred. Nu får hvidvinen også en chance. En forskningsrapport fra Tyskland melder, at man ved at drikke hvidvin reducerer risikoen for at få hepatitis (gulsot) med op til 40 procent.
Der er måske ikke ligefrem tale om nogen Viagra-virkning, men det er da altid noget ...

De bedste chardonnay'er 1997 fra Australien
Det britiske vinblad Decanter har smagt 81 australske kvalitetsvine på druen Chardonnay og i årgangen 1997, og alt tyder på, at australierne er ved at komme væk fra at lave vine, der skal tygges som egestammer. Vinene er lettere og uden det sædvanlige stærke fadpræg. Tre vine får fem stjerne og dermedDecanter Award:
* Tyrrell's Vineyards Vat 47, Hunter Valley.
* Jeffrey Grossset, Picacilly Adelaide Hills.
* Jim Barry Wines, Clare Valley.

De bedste Alsace Riesling Grand Crus 1997
Decanter har også smagt 82 Alsace Riesling Grand Crus og konstaterer, at de gode er virkelig gode, men at alt for mange har fået Grand Cru-status, hvilket ødelægger appellationens prestige. Tre vine får fem stjerne og dermedDecanter Award:
* Schoenenbourg, Pierre Sparr et Ses Fils.
* Clos Saint Imer la Chapelle Goldert, Domaine Ernest Burn.
* Hengst, Josmeyer.

Kender du en vinklub?
Som nævnt tidligere har vi her på VinAvisen fået den idé at lave en liste over vinklubber, der er åbne for alle interesserede.
Så dette er en opfordring: Kender du en sådan vinklub, så giv os lige et praj med oplysninger om
* Navnet på klubben,
* Adresse og telefonnummer, hvor man melder sig ind - samt
* Kontingentets størrelse.
Send venligst en e-mail til anker@vinavisen.dk.
Vi bør lige tilføje, at vores liste ikke er åben for kommercielle vinklubber, kun for klubber oprettet på privat initiativ.
Adresserne på klubber, der indtil nu er kommet på vores liste, kan du se ved at klikke her.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Ciclope, Antichi Vinai, Etna Rosso, Italien 1994
69 kr., J.E. Nielsen, tlf.: 66 12 16 88
Selv om denne sicilianske rødvin er opkaldt efter kyklopen i "Odysseen", så er den bestemt ikke énøjet. Den kommer fra vulkanen Etnas skråninger, hvor druerne har suget sol og kraft til sig. Smagen er flot, frisk og frugtagtig og med en god mundrensende syre.

Trapiche Chardonnay, Mendoza, Argentina 1998
47,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En hvidvin med en meget ren og imødekommende duft og smag af Chardonnay-druen. Duften let parfumeret og smagen blød og frugtagtig, tør og med en let sødme. Det er en virkelig vellavet vin, der vil være fin til fisk, skaldyr og fjerkræ.

Bay View Cabernet Sauvignon, Longridge, Sydafrika 1998
69,50 kr., Vinens Verden, tlf.: 66 14 44 48
Denne rødvin er den 29-årige australskfødte Ben Radfords debut i det fremgangsrige sydafrikanske vinhus, Longridge. Og det er en debut, han kan være bekendt. Vinen er kraftig, meget frugtagtig og med en let sødme. Og den fylder munden med sin rige smag.

Angove's Chardonnay, Classic Reserve, South Eastern Australia 1998,
47,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En hvidvin, der er næste likør-agtig i sin fedme - kraftig og med sødme og tropiske frugter. En vin, der vil være flot sammen med fede fisk og lyst kød.

Pannier Sélection brut, Champagne, Frankrig
169 kr., Jysk Vin, tlf.: 86 40 44 44
Det fremgår af etiketten, at denne champagne kommer fra et cooperativ. Men derfor kan den da godt være god, og det er den. Den er faktisk glimrende og til prisen er den et virkeligt fund. Den har fine små bobler i glasset og en smag, der bliver i munden.

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Château Gibalaux-Mirande, Minervois, Frankrig 1996, rødvin til 42 kr. hos A Vinstow (tlf.: 97 21 25 05).
* Domaine La Condamine l'Eveque, Cabernet Sauvignon, Vind de Pays d'Oc, Frankrig 1998, rødvin til 34 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Château Puech-Haut, Saint-Drézéry Cuvée Prestige, Languedoc, Frankrig 1995, rødvin til 59 kr. fra Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35).
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
Masi Modello, Rosso delle Venezie IGT, Italien 1997, rødvin til 110 kr. for 3 flasker i Bilka.
Smag og Behag (ved Henrik Oldenburg):
* Josmeyer Riesling, Grand Cru Hengst, Alsace, Frankrig 1992, hvidvin til 139,50 fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Corton Charlemagne grand cru, Marius Delarche, Frankrig 1996, hvidvin til 310 kr. fra Victoria Vine (tlf.: 66 15 16 25).
* Aloxe-Corton, Rapet Père et Fils, Frankrig 1993, rødvin til 166 kr. fra Victoria Vine (tlf.: 66 15 16 25).
* Volnay 1. cru, Les Santenots, Vincent Giradin, Frankrig 1997, rødvin til 222 kr. fra Victoria Vine (tlf.: 66 15 16 25).
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Viña Oria, Carineña, Spanien 1998, rødvin til 29,95 kr. hos Aldi.
* Primavera Touriga Naicional, Portugal 1997, rødvin til 49,95 kr. hos SuperBest, K.C. Storkøb, Prima, Dreisler, Løvbjerg, Rema, Jaco m.fl.
* Errazuriz Merlot, Chile 1997, rødvin til 66,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 63 12 82 00).
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Château Montaud, Côtes de Provence, Frankrig 1998, rosévin til 39,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk