Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 1999

Vin-aktuelt i uge 38
20 - 27. september
.
Skal vi have standard-etiketter?
Standardisering er vejen frem. Det gælder også vinetiketter - siger Federation Internationale de Vins et Spiritueux (FIVS), der har hovedsæde i Paris.
Organisationen har netop foreslået en "harmoniseret etiket", så man kan undgå at skulle trykke masser af forskellige etiketter til de enkelte eksport-markeder, men alligevel give forbrugerne relevante oplysninger og samtidig sikre, at de forskellige landes lovkrav opfyldes.
En væsentlig hinding for indførelsen af en standard-etiket vil være, at mange lande kræver, at importørens navn optræder på etiketten. FIVS foreslår her, at de mange importører bliver registreret sammen med vinens navn.
Et andet problem er, at landene har forskellige regler for, hvad der skal og må stå på for- og bagetiketterne. Her foreslår FIVS, at internationalt krævede oplysninger anføres i et særligt felt på for-etiketten, mens bagetiketten så kan rumme sundhedsmæssige advarsler, en stregkode og - som i Italien - besked om, at man ikke må smide flasken fra sig i naturen.

Vin er langt bedre end øl
En ny fransk undersøgelse, der siden 1978 har inddraget 36.250 franskmænd mellem 40 og 60 år, beviser endnu en gang, at et par glas vin om dagen er langt bedre end øl til at forlænge livet - måske fordi der især i rødvin findes stoffer, som modvirker kræft.
Undersøgelsen viser også (endnu en gang), at op til tre glas vin om dagen kan sænke niveauerne for blodtryk og kolesterol og mindske risikoen for blodpropper i hjertet med mellem 45 og 48 procent. På det sidste punkt er øllet også virksomt, idet risikoen dog kun - ifølge den franske undersøgelse - mindskes med 42 procent. Et lignende forhold har den svenske professor Bengt Fagrell fra Karolinska Sjukhuset i Stockholm netop fremlagt tal for på en kongres i Edinburgh.
Men når det gælder andre dødsårsager, står vindrikkeren væsentligt bedre end øldrikkeren - og også bedre end afholdsmanden.
Vindrikkeren udsættes i mindre grad for en voldsom død og skånes i højere grad for kræft og andre sygdomme. Ældre øldrikkere kan derimod have en øget risiko for kræft på grund af de såkaldte nitrosaminer, der fandtes i øl brygget før 1990.
Undersøgelsen er foretaget af to forskergrupper i henholdsvis Bordeaux og Vandoeuvre-les-Nancy, og resultatet af den er offentliggjort i "Archives of Internal Medicine", udgivet af The American Medical Association.
.
    Nyhed i VinAvisen: Ugens vinbillede
    Nu prøver vi noget nyt: Hver uge kommer vi med et billede hentet fra vinens verden. Klik her for at se det i en større størrelse.

Nu kommer argentinerne
For første gang bliver der lavet et større vinfremstød for argentinsk vin i Danmark. 27 vinproducenter møder danske vinimportører ved en stor smagning på Radisson SAS Hotel den 23. september kl. 14-17 - en smagning, der dog kun er for professionelle.
Det er Den Argentinske Ambassade og nationalkomiteen for markedsføring, "Vinos de Argentina", der står bag arrangementet, og man ser Danmark som en stor potentiel kunde. Allerede nu er vi danskere Argentinas fjerde største vinkunde, og meget tyder på, at vi i fremtiden vil aftage endnu mere vin fra Argentina.
Gennem de sidste ti år har de argentinske vinproducenter gjort sig klar til konkurrencen på det internationale marked. Masser af penge er investeret i nyeste teknik og det bedste plantemateriale. Resultaterne er bemærkelsesværdige. Yderligere oplysninger fås i Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20.

Vi skal blive forbilleder for verden
I sidste uge samledes hundrede af Italiens fremste vinpersonligheder i den lille bjergby Cortina d'Ampezzo for at drøfte italiensk vins fremtid.
Ifølge vor svenske samarbejdspartner, WOW Fax News, konstaterede de, at kun 20 procent af den italienske vinproduktion er af top-kvalitet, og at eksporten bør øges. Italien må finde nye markeder og sælge vin af høj kvalitet og med en smag, som unge mennesker kan lide.
De fleste var også enige om, at Italien må stå vagt om sine egne vintyper, der sammen med maden er et fantastisk koncept.
- Vi må ikke imitere franskmændene. Vi skal selv blive forbilleder i verden, lød kampråbet. - Vi må lægge vægt på det oprindelige.Vores mad er original, så vore vine bør også være originale.
Men kvaliteten er alfa og omega, udtalte blandt andet Piero Antinori: - Massevine må skabes om til kvalitetsvine, og det haster, sagde han. - For små producenter findes der kun én vej - kvalitets-vejen.
Håbet står meget til Syditalien, hvor en mindre kvalitets-revolution er i gang. Alle understregede, hvor vigtigt det er at bidrage til denne udvikling.
.

De grønne druer høstes på Château de Seguin og bringes hele og ubeskadigede ind til pressen i små transportkasser af plast.
    Høstrapport fra Bordeaux
    Fra Bordeaux kan vi fortælle, at vinhøsten er i fuld gang i fornemt sommervejr med 27 graders varme.
    Blandt andet har vi besøgt det danskejede Château de Seguin, hvor man allerede har håndplukket to store cuvéer fulde af Sémillon- og Muscadelle-druer til slottets crémant, "Perle de Seguin". - Druerne er af fin kvalitet med en god syre, siger slottets ønolog.
    Høsten af de blå druer gik så småt i gang midt i ugen, men først fra denne uge - hvor De Danske Vinrejser har sine første gæster i Bordeaux - går det for alvor løs, først med Merlot, senere med Cabernet.
    Nu er det bare at håbe på, at vejrguderne vil holde regn og hagl og kulde langt væk.

Tørre tal om vin i Danmark
* 65 procent af den vin, vi danskere drikker, koster under 35 kr. pr. flaske.
* Kun 10 procent af vores vin koster over 50 kr. pr. flaske.
* 80 procent af vin-omsætningen ligger hos supermarkederne.
* 9 procent ligger i hotel- og restaurant-sektoren.
* 7 procent ligger hos specialhandelen for vin.
* Og det, der bliver tilbage, må kiosker og tankstationer deles om.

Danmark med til vinfest i Valdepeñas
Ifølge Politiken har Danmarks ambassadør i Spanien, John Bernhard, været æresgæst ved den årlige vinfest i Valdepeñas. Her har han på værdig vis repræsenteret os allesammen - og med god ret, idet vi danskere hører til blandt verdens fem største importører af den gode rødvin fra Valdepeñas.

Bollinger rykker ind i Bourgogne
Champagnehuset Bollinger har købt négociant-firmaet Chanson Père et Fils i Bourgogne.
Det prestigiøse champagnehus ejes af familierne Bizot og d'Hautefeuille, der ogås kontrollerer Loire-vinen Langlois-Château og to distributions-firmaer. Samlet årlig omsætning: 450 millioner FF.

Den danske vinhøst
Så bliver der måske alligevel noget drikkeligt ud af druerne fra de danske vinmarker. I hvert fald melder hobby-vinavlerne, at det usædvanligt gode vejr i denne sommer og de mange solskinstimer har pumpet en masse sukker op i druerne.
Til journalist Louis Illum Honoré, der skriver til flere aviser, siger besyrelsesmedlem i Foreningen af Danske Vinavlere, Benny Génsbøl (tlf: 55 72 24 80), at man forventer en koncentreret og velsmagende vin.
Til gengæld bliver høsten af druer ikke særlig stor, fordi sidste års elendige sommer har fået vinstokkene til at afsætte færre klaser end normalt.

Endnu to vinklubber
Vi var efterhånden ved at tro, at vi havde fået alle med på VinAvisens liste over vinklubber (museklik på ordet for at se den). Men i sidste uge kom der faktisk to klubber til:
* Bornholm's Vinklub af 1996 v/ Sven Sparholt, tlf.: 56 97 00 65, e-mail: sparholt@dadlnet.uni2.dk
Årligt kontingent: 150 kr. for par, 90 kr. for enkeltmedlemmer - og ...
* Sønderborg Vinklub v/ Karsten Iwersen, e-mail: Karsten_Iwersen@mail.tele.dk. Denne klub er i gang med sin elvte sæson, og der er smagninger seks-syv gange årligt. Årligt kontingent: 160 kr. for par, 85 kr. for enkeltmedlemmer.
Optagelse på listen er gratis, men VinAvisen optager kun klubber i privat regi, ikke klubber, der er oprettet af vinfirmaer.

Ny ejer af Rungsted Vinhandel
I forrige uge døde en markant person på den danske vinscene, vinhandler Lau Cederholm, men allerede i slutningen af maj solgte han Rungsted Vinhandel til Erik Holst.
Erik Holst blev uddannet hos Knud Jørgensen i Hellerup i 1975 og har arbejdet flere år i udlandet.

Smag af Piratos?
I Politiken har Bo Tao Michaëlis skrevet en morsom artikel om "Vinens vidtløftigheder" - om de beskrivelser, der hæftes på vin:
"Intens næse med underliggende fadaromaer. Smag af solbær og lakrids" - er det mon ægte engelsk lakrids og Camilla Plums økologiske solbærmarmelade eller snarere Piratos og ufortyndet Ribena?
"Vinen smager af tobak" - taler vi om Havana-cigarer, Prince Light eller Rød Olrik?
"Vinen har nerve" - er det ikke noget, anæmiske unge mænd hos Herman Bang lider af? Er druen mon taget for tidligt fra sin moderstok og har ligget ensomt og skævt på et dystert egefad med fremmede aromaer?
Jo, vinens sprog kan man få meget skægt ud af ...

I stedet for et postkort
Det franske vinfirma Blaissac har sendt en "dedikations-rødvin" på markedet. Flasken har en silketrykt påskrift og dekoration, men på etiketten står der ikke ret meget. Meningen er nemlig, at køberen selv skal kunne skrive en hilsen på flasken og forære den væk.
Flasken kaldes en "bouteille dédicace", og den sælges i de franske supermarkeder for under 30 FF.

Vinauktion i Aalborg
Ifølge Aalborg Stiftstidende har Sigurd Müller Vinhandel afholdt en vinauktion og nåede et salg på 100.000 kr. - hvilket var under vurderingen. Fx gik en Château Mouton-Rothschild 1970 for 900 kr., men var vurderet til 1600 kr.
Omkring 50 deltog i auktionen, så det gennemsnitlige salg pr. deltager var 2000 kr.

Der mangler stadig navne i søgebasen
Hvor finder du inportøren - og dermed forhandleren - af en vin, som du er blevet glad for?
Det gør du i VinAvisens søgebase.
Vi synes selv, at søgebasen er en god idé. Problemet er bare, at der er en del importører, som endnu ikke har fået lagt deres vin-mærkevarenavne ind i basen. Nu findes der jo i tusindvis af forskellige vine på det danske marked, og vi får næppe dem alle ind. Men vi ville jo i hvert fald godt have de mere udbredte - de vine, som mange mennesker køber og møder på restauranter.
I den forløbne uge har vi givet os tid på at besvare en række e-mails, når vi lige havde importørens navn i hovedet. Men følgende navne har vi ikke kunnet klare uden at begrave os i kataloger:
Les Collines du Bourdic * Châuteau Sautejeau, Jean Pierre Rougie, Bordeaux 1996 * Bouwland * Cullen Winery, Margaret River, Western Australian * Grimau, Penedès * Château Fourchou 1997 * Pucela, Vino de Mesa de Castilla y León * Lindemans Cawarra Homestead * Chateau Preuillac, Médoc * Lone Gum Shiraz, Australien * Sartori, Amarone 1990 * Blue Grass * Christian Brothers, Californien * Golden Grape Estate: "Love In A Bottle" * Domaine des Pint, Coteaux du Miramont.
Desværre ser vi os ikke mere i stand til at formidle svar til de enkelte spørgere, så betragt ikke ovenstående liste som en efterlysning, men som en påmindelse til importørerne om, at de gør sig selv en tjeneste ved at lægge deres vin-mærkevarenavne ind i VinAvisens søgebase.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Bach, Viña Extrísima, Penedès, Spanien 1996
59,95 kr., Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19
Det var de to brødre Pere og Ramon Bach, der grundlagde det enestående vineri Masía Bach. De havde tjent deres penge på at sælge klæde, og vinen her er opkaldt efter en bomulds-kvalitet, Extrísima. Men der er ikke spor bomuld i den. Det er en meget flot vin, afrundet, med masser af god frugt og helt uden kanter. En extrisima herlig vin og et fund til prisen.

Williams Humbert, Solera Especial, Oloroso Dry Sack Sherry
149 kr., Remy Danmark, tlf.: 39 16 06 00
En usædvanlig og fornem sherry, lagret i solera-systemet - og altså tappet fra fad til fad - igennem femten år. Vinen har en herlig sød - og alligevel ikke for sød - smag af nødder, svedsker og kandiserede frugter og en dyb gylden ravfarve. Den vil gøre sig som apéritif eller som dessertvin, fx til en ikke alt for sød kage.

Domaine Chamfort, Rasteau, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1997
79,50 kr. (på tilbud 75 kr.), La Maison Sevino, tlf.: 49 70 49 36
En rødvin, der byder sig til: Drik mig i store dejlige slurke! En fyldig og lækker vin med alt det bedste fra den sydlige Rhône-dal, en let sødme og et lille bid i eftersmagen, der står godt til mad. Vinen kommer fra en lille vinbonde med 21 ha vinmarker og er lavet på druerne Syrah og Grenache.

Domaine Sainte Sophie, Saint Christol, Coteaux du Languedoc, Frankrig 1998
64,75 kr., H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
Denne rødvin er en god mundfuld af en vin. Den fylder munden med dejlig frugt, den er blød og afrundet, og den har en let sødme og en lang eftersmag. Den danske importør har udnævnt den til at være "Årets jagtvin", og det er ikke helt ved siden af. Den vil være fortræffelig til vildt.

Bach Chardonnay, Masia Bach, Penedès, Spanien 1998
79,75 kr., Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19
Denne hvidvin er bare helt i orden - elegant, men fyldig frugt og alle de gode nuancer, Chardonnay-druen giver i glasset. Bouqueten er flot, næsten overvældende, og smagen er tør, men med en let sødme og forfriskende syre.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget følgende vine:

MOUSSERENDE VINE
* Café de Paris Brut til 58,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (28-39).

HVIDVINE
* Bin 222, Wyndham Estate, Chardonnay, South Eastern Australia 1997 til 79,75 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01) (38-49).
* Finca Flichman Chardonnay, Mendoza, Argentina 1998 til 49,95 kr. fra Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19). (37-48).
* Château Carmel de Mingot, Bordeaux Blanc Sec, Frankrig 1997 til 59,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Kendall-Jackson Chardonnay, Vintner's Reserve, California, USA 1997, hvidvin til 99,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* S.A. Prüm Riesling halbtrocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997, hvidvin til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (33-45).
* Renaissance Chardonnay, North Yuba, Californien, USA 1995 til 139 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (30-41).
* Santa Rita 120, Chardonnay, Valle del Maule, Chile 1998 til 47,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (30-41).
* Montevina Estate Chardonnay, Californien 1997 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Raimat Chardonnay, Costers del Segre, Spanien 1998 til 67,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Villa Mt. Eden Chardonnay, California 1995 til 109,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: København 35 42 43 11, Aalborg 98 12 52 90 samt Odense og kæden Vinspecialisten 63 12 82 00) (28-39).

ROSÉVINE
* Domaine de Triennes, Gris de Triennes, Vin de Pays du Var, Frankrig 1997 til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).

RØDVINE
* Flichman Syrah, Mendoza, Argentina 1995 til 50 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (37-48).
* Finca Flichman, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1997 til 49,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (37-48).
* Enata Tinto, Cabernet Sauvignon / Merlot, Somontano, Spanien 1997 til 69,75 kr. (180 kr. for 3 flasker) hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (37-48).
* Château Guillaume d'Aou Bosc, Médoc, Frankrig 1997 til 149 kr. for 2 flasker i lang "patron" fra Troels-Smith, tlf.: 75 71 16 00). (37-48).
* Kendall-Jackson Vintner's Reserve Cabernet Sauvignon, California 1997 til 115 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Château Carmel de Mingot, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 1995 til 69,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Pere Ventura Tempranillo, Penedès, Spanien 1994 til 55 kr. fra Bagsværd Vinhandel (tlf.: 44 98 06 37). (33-45).
* Château les Adams, Lussac Saint-Émilion, Frankrig 1996 til 65 kr. (120 kr. for 2 flasker) fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (33-45).
* Domaine du Petit Romain, Costières du Nimes, Frankrig 1998 til 49,75 kr. (6 for 250 kr.) i H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
* Kendall-Jackson Zinfandel, Vintner's Reserve, California, USA 1997, rødvin til 99,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Renaissance Cabernet Sauvignon, North Yuba 1993 og 1994, begge årgange til 109 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (31-42).
* Trivento Reserve, Syrah / Malbec, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1997 til 59,95 kr. i Føtex. (31-42).
* Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1997 til 94 kr. fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (31-42).
* Santo Mexico, Baja California, Mexico 1996 til 36,75 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* El Thidio Cabernet Sauvignon, Chile 1997 til 36,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Gandia Tempranillo, Hoya Valley, Utiel-Requena, Spanien 1996 til 95 kr. for 3 flasker fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Savona Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1996 til 120 kr. for 2 flasker i Bilka. (30-41).
* Château de la Rivière, Fronsac, Frankrig 1994 til 69,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (30-41).
*Calzadilla, Huete-Cuenca Crianza, Spanien 1995 til 85 kr. hos Falke Vin (tlf.: 31 39 11 65). Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22) (30-41).
* Taltarni, Fiddleback Terrace Red , Victoria, Australien 1997 til 66 kr. fra Australian Wine Import (tlf.: 45 82 09 15) (29-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (29-40).
* Pasolini Dall'Onda, Dove, Chianti, Italien 1996 til 58,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Renaissance Zinfandel, North Yuba, Californien, USA 1996 til 129 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (29-40).
* Chateau Montelena, The Montelena Estate Cabernet Sauvignon, Napa Valley, USA 1995 til 425 kr. fra Master Wines (tlf.: 74 55 28 27). (29-40).
* Grappolo d'Oro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 43 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Alta Montana Malbec, Mendoza, Argentina 1997 til 39 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Trivento Syrah, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1998 til 44,95 kr. i Føtex. (29-40).
* Montevina Estate Cabernet Sauvignon, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
* Montevina Estate Zinfandel, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
* Oak Village Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1997 til 49,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (27-38).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk