Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 1999


Vin-aktuelt i uge 44
1. - 7. november
.
Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
OBS: OBS: Vi får cirka 30 tilmeldinger om ugen, og ind imellem får vi også e-mail adresser, som Uni2's server smider i hovedet på os igen, fordi de på en eller anden måde er forkerte. Så hvis du har meldt dig til, og alligevel ikke modtager løbesedlen, kan forklaringen være, at du ikke har skrevet din e-mail adresse helt præcist og fået sat snablen rigtigt på a'et.

Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore cirka 3000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.
For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 41VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43

En fjerdedel af det finske marked
Kjær & Sommerfeldt, der er et datterselskab af Vingaarden og dermed også af den finske Marli-gruppe, etablerer sig nu som vin- og spiritus-grossist i Finland.
Det sker ved overtagelsen af det finske firma Vistalco, der hidtil har været ejet af Alko.
Den årlige omsætning vil beløbe sig til over 60 millioner finmark, og OY Kjær & Sommerfeldt AB, som firmaet kommer til at hedde, vil således sætte sig på en markedsandel på cirka 25 procent af grossist-markedet i den finske vin- og spiritus-branche.

Bedste vinkort og bedste husets vine
Årets "Danske Spiseguide" er udkommet, og i den fremhæves vinkortet på Krogs Fiskerestaurant i København som årets bedste.
De bedste husets vine fandt guiden på to forskellige restauranter, den hvide på Restaurant Fakkelgården i Kruså, som selv importerer deres Petit Chablis, og den røde på Restaurant Ålekroen i Svejbæk ved Silkeborg. Den røde er en spansk Somontano, der importeres af H.J. Hansen.

En lille privat boykot
Franskmændene (og tyskerne) har indført embargo mod britisk oksekød - på grund af faren for kogalskab. Der er ganske vist ikke grund til nogen frygt for sygdommen, siger EU's videnskabelige komité, men franskmændene er jo altid emsige for at holde andre væk fra det franske marked - med gode eller mindre gode argumenter.
Dette har fået Storbritanniens landbrugsminister til at erklære, at han personligt vil boykotte alle franske produkter og fremover kun drikke vine fra Australien og New Zealand. Sagen udvikler sig i denne uge. Vi får se, om en boycot igen - uretfærdigt - skal gå ud over franske vinbønder.

Ny bog om verdens 25 bedste vine
Euroman's vinskribent, Jesper Uhrup Jensen, har netop udgivet en lille bog, "Verdens 25 Bedste Vine" (Rosinante, 108 sider, 128 kr.).
Bogen handler ikke om verdens 25 bedste vine - hvilket er rimeligt, for de er jo svære at blive enige om.
Bogen handler snarere om nogle forskellige typer vine, der er interessante at læse om - Zinfandel, Rioja, Alsace, Portvin osv. - idet Jesper Uhrup Jensen dog også har kapitler om Robert Parker, Prins Henrik, Økologisk vin, en aldrende svensk prins' madvaner og begrebet Husets Vin.
I virkeligheden er der i vid udstrækning tale om selvstændige små artikler, som udmærket kunnet stå i Euroman - hvis de ikke allerede har været trykt i mandebladet. Dette er også helt i orden. Jesper Uhrup Jensen har en flydende pen og ind imellem et morsomt ordvalg og mange bidske bemærkninger, så det er fint, at artiklerne nu er samlet i en bog.
De 25 kapitler er fornøjelig læsning, der kan nydes med et godt glas vin i hånden.

Systembolaget vil sælge på kredit
En dag i en nær eller fjern fremtid vil vort plagede broderfolk på den anden side af Sundet kunne købe en flaske vin hos en ganske almindelig vinhandler eller henne på hjørnet i supermarkedet.
Nu er det spørgsmålet, om Systembolaget ruster sig imod denne konkurrence? I hvert fald bløder svenskerne gevaldigt op på formynderiet. Ifølge WOV FaxNews vil den svenske Riksdag den 19. november behandle et lovforslag, der blandt andet vil tillade en udbygning af Systembolagets butiksnet med 50 nye butikker over to år - dvs. en ny butik hver anden uge.
Lovforslaget indebærer også, at forbudet mod at sælge på kredit ophæves - i dag tager "Systemet" kun imod betalingskort fra egen konto (svarende til vores Dankort), men ikke almindelige kreditkort.
Endvidere vil Systembolaget få tilladelse til at holde åbent på hverdage til kl. 20, ligesom man vil holde åbent om lørdagen i ret store områder.

Kvalitet til en tredjedel Rôti-pris
Ved en smagning i torsdags i Erik Sørensens Vinhandel gav Jan Sørensen udtryk for, at man efter hans mening finder den bedste bordeaux til prisen i de to underdistrikter Fronsac og Pessac-Léognan - i Fronsac, fordi det endnu ikke er så kendt, at dette distrikt leverer en bedre og bedre kvalitet, og i Pessac-Léognan, fordi folk ganske enkelt ikke kan udtale navnet - Pesak-Léorngljang (eller noget i den retning).
Ved smagningen blev vi netop præsenteret for en hvidvin fra Pessac-Léognan, der jo er en del af det store Graves-distrikt på Garonne-flodens venstre bred. Den dejlige vin, en Château Ferran 1997, koster 86 kr.
Jan Sørensen udsatte os også for en lille blindtest. Hans tese var, at en rødvin, han havde fundet i Saint-Chinian nede i Languedoc - en vin til 69 kr. - kunne hamle op med to vine fra Côte Rôtie til henholdsvis 209 og 229 kr. Og det kunne den faktisk langt hen ad vejen. De to Rôti'er var der bestemt ikke noget i vejen med - især 1994'eren fra Domaine Duclaux var flot - men Languedoc-vinen var også en glimrende vin. Det var en Château Roquebrun 1995, og man kan altså få tre flasker Roquebrun for hver gang, man køber en Côte Rôtie.
.
    Ugens vinbillede
    Hver uge bringer vi et billede hentet fra vinens verden. Klik her,eller klik på det lille billede for at se denne uges billede i stor størrelse.
Fra minefelter til vinmarker
Ifølge vores samarbejdspartner, World of Wine FaxNews, har den berømte Napa-vinmager Mike Grgich - sammen med nogle vinvenner, blandt andet Robert Mondavi, Eric Wente og Beringer Estate - skabt et unikt projekt, Roots of Piece.
Deres mål er at forvandle minefelter til vinmarker i hele verden - altså grave landminer op og plante vinstokke i stedet. Man kunne kalde det en moderne variant af Biblens lignelse om at smede sværd om til plovskær.
Mike Grgich stammer fra Kroatien, og her iværksættes det første projekt.

Her er alle 1997 vintage portvinene
I forrige nummer af VinAvisen fortalte vi, at ni portvinshuse har erklæret 1997 som et vintage-år. En af vore trofaste læsere har meddelt os, at langt flere huse har deklareret. Så nu har vi korresponderet med Portvinsinstitutet i Portugal og fået oversendt den komplette liste:
.
1. A.A. Calém & Filho, S.A.17. H. & C. J. Feist Vinhos, S.A.33. Sandeman & Ca. S.A.
2. A.A. Ferreira, S:A.18. Hutcheson, Feuerheerd & Assoc. Vinhos S.A.34. São Pedro das Águias - Soc. Agr. Comercial, S. A.
3. Adriano Ramos Pinto (Vinhos), S.A.19. J. W. Burmester & Ca. Lda.35. Silva & Cosens, Lda.
4. Alfredo Eugenio Calem Hoelzer20. Jaime Acácio Queiroz Cardoso36. Skeffington, Vinhos, Lda.
5. Barão de Vilar, Vinhos, S.A.21. Manoel D. Poças Júnior - Vinhos, S.A.37. Smith Woodhouse & Ca. Lda.
6. Barros, Almeida & Ca. Vinhos, S.A.22. Martinez Gassiot & Co. Ltd.38. Soc. Agr. Comercial Vinhos Messias, S.A.
7. C. D. Vintners, Soc. Vitivinicola, S.A.23. Niepoort (Vinhos), S.A.39. Soc. Agr. Qta. do Vesúvio, Lda.
8. C. da Silva (Vinhos) S.A.24. Osborne, Portugal, Vinhos d. Ser. Lda.40. Soc. Agricola da Romaneira, S. A.
9. C. N. Kopke & Ca. Lda.25. Quarles Harris & Ca. S.A.41. Soc. Agricola Quinta do Crasto
10. Castelinho, Vinhos, S.A.26. Quinta da Rosa - Vinhos do Porto, Lda.42. Taylor Fladgate & Yeatman - Vinhos, S.A.
11. Churchill Graham, Lda.27. Quinta do Infantado - Vinhos Produtor, Lda.43. Vallegre, Vinhos do Porto, S.A.
12. Cockburn Smithes & Ca. S.A.28. Quinta do Noval - Vinhos, S.A.44. Vincent Bouchard
13. Comp. Geral Ag. Vinhas Alto Douro, S.A.29. Quinta do Sagrado Com. Vinhos, Lda.45. W. & J. Graham
14. Fonseca Guimaraens - Vinhos, S.A.30. Romariz, Vinhos, S.A.46. Warre & Ca. S.A.
15. Forrester & Ca. S.A.31. Roseira & Ricou, Lda..47. Dow, Silva & Cosens: Dows
16. Gilberts & Ca. Lda.32. Rozes, Lda..
Hvem ejer portvinshusene?
Mens vi nu har trukket portvinen op, kan vi lige så godt lave en lille liste over, hvem der ejer hvilke portvinshuse. Her kommer først ...
* De store multinationale firmaer og deres huse:
Allied-Domecq: Cockburn’s og Martinez. Axa Millésimme: Noval. Diageo (UDV): Croft, Delaforce og Morgan B. La Martiniquaise: Gran Cruz. Vranken Monopole: Rozès. Osborne: Osborne. Roederer: Ramos-Pinto og J. C. Macedo. Seagram: Sandeman og Robertson’s. Stichting Amfo: C. da Silva. Vrenken Laffite: Qta. São Pedro das Águias.
* Andre grupper og disses huse:
Barros-Almeida: Barros, Feist, Fuherbr og Hutcheson. Real: R.C.V., R. Vinícola, M. S. Reis og R. Hoopers. Sogrape: Ferreira, Forrester og Hunt Constantino. Symington: Dows, Warre, Graham, S. Wood, Q. Harris og S. & Cosens. Taylors: Taylor, Fonseca, Romariz og Skefinton.
* Private familiefirmaer:
Andresen, Barão de Vilar, Burmester, Calém, C.C.V. Porto, Churchil Graham, Kopke, Messias, Niepoort, P.A.V.P. Douro, Poças Junior, Qta. do Castelinho, Qta. do Portal, Qta. de la Rosa, S.A. Barros og Wiese Krohn.

Fejl i vinguide - med vilje
Den britiske "Good Wine Guide", der hvert år udgives af forlaget Dorling Kindersley, har igennem ti år indeholdt en fuldstændig idiotisk fejl - med vilje.
Redaktøren, Robert Joseph, har moret sig med at indføre navne på ikke-eksisterende vine og druesorter som fx Cakebread, Breaky Bottom og Bastardo. Han har også moret sig med - midt i en liste over vine fra de californiske wineries Stag's Leap og Frog's Leap - at indføre en "eucalyptus-vin" fra det imaginære australske Koahla Leap Winery.
Og hvorfor har han så gjort det? - Jo, jeg begyndte på det for at lægge en fælde for andre vinskribenter, der kunne være fristede til at plagiere min research, siger Robert Joseph.
Hvor fejlen ligger i den nye udgave af hans vinguide, vil han ikke fortælle.
PS: Hvis der er en fejl i denne udgave af VinAvisen - er den ikke indført med vilje ...

Endnu flere dyre dråber på tilbud
Også i denne uge er der vinfestival i de tolv OBS!-varehuse i Nørre Sundby, Randers, Holstebro, Viby J., Herning, Horsens, Esbjerg, Odense, Slagelse, Taastrup, Hillerød og Helsingør, og denne gang sælges blandt andet Château Fombrauge, Saint-Émilion Grand Cru 1997 til 89 kr., Pommard, Domaine Lahaye 1996 til 139 og Klein Constantia Rowans Ridge Merlot 1995 til 109 kr. for 2 flasker.

Årets tyske vindronning
Vi kan lige så godt opgive det med det samme: Ingen af VinAvisens to redaktører har en chance for at blive tysk vindronning.
Tyskerne har netop valgt årets vindronning, den 26-årige Simone Renth fra Schwabenheim i Rheinhessen, og hun opfylder de betingelser, som vi andre har svært ved at klare:
* Hun er datter af en vinbonde.
* Hun er over atten år.
* Hun er hverken gift eller forlovet.
* Hun har en god faglig viden om tysk vin.
* Til gengæld behøver hun ikke nødvendigvis at være nogen skønhed - selv om det ikke skader.

Bordeauxs store slotte på et bjerg
Et billede af alle Bordeauxs store klassificerede slotte har altid fascineret os. Nu har vi ved et tilfælde fundet det på Internettet - på adressen http://www.vins-bordeaux.fr/CIVB/English/Encyclopedie/Vins/Classification/image.html. Kunstneren Carl Laubin har anbragt alle slottene på et bjerg, hvilket naturligvis er helt urealistisk, eftersom det meste af landskabet i Bordeaux er fladt som en let bulet pandekage. Men flot ser det ud.
Det eneste problem er, at billedet er ret stort, så det tager en helv... øh, fantastisk lang tid at hente det ind på skærmen.

Tornerose-vin
Hvad er der så specielt ved de cirka hundrede flasker rødvin fra Loire-appellationen Chinon, som snart skal sælges i forbindelse med årtusindskiftet?
Jo, de er præcis 100 år gamle. De har sovet tornerosesøvn, indtil de fornylig blev fundet i en kælder i Savigny-en-Véron i departementet Indre-et-Loire. Interessante vine - men sikkert ikke til at drikke ...

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Misket, Preslav Region, Bulgarien 1998
33,25 kr., Vinex Preslav, tlf.: 65 91 70 11
Detteher er en både billig og interessant hvidvin. Den er lavet på druen Rød Misket - direkte oversat: Rød Muskat. Druen, der er speciel for Bulgarien, har dog ikke noget med Muskat-familien at gøre. Den er en krydsning mellem Riesling og Bulgariens mest populære hvidvinsdrue, Dimiat. Vinen er tør, forfriskende og - trods alt - med en lille muskat-agtig tone i smagen.

Numéro 1, Bordeaux, Frankrig 1996
65 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En rødvin med en kvalitet, som man må have lov til at forvente, når stjerne-vinmageren (og Parker-vennen) Michel Rolland har været inde i billedet. Vinen er en virkelig nydelse, blød, velafbalanceret, med god frugt og et lille bid i eftersmagen. Den fadlagrede vin kan drikkes nu, men også gemmes i endnu nogle år.

Château L'Ermitage, Sélection Vieilles Vignes, Costières de Nîmes, Frankrig 1997
45 kr., Bichel Vine, tlf.: 86 22 94 00
Der kommer flere og flere gode vine fra Languedoc og fra underdistriktet Costières de Nîmes. Her er en dejlig rødvin med en ren frugtsmag, lidt efter brombær, og med en god, lang eftersmag. En god vin til prisen.

Allora, Primitivo, Puglia, Italien 1998
51,25 kr. (efter 18/11 53,75 kr.), Knud Jørgensen - Kjær & Sommerfeldt, tlf. i København: 70 15 65 00 og i Århus: 86 16 78 79
Jo, de laver skam glimrende rødvine nede i den italienske hæl - også kraftige vine, der kan hamle op med den danske julemad. Denne er en af dem - importørens "italienske julevin". Den har en masse dejlig frugt og en lækker sødme, som mange vil være glade for.

Conde de Navasqüés, Ribera Alta, Navarra, Spanien 1997
51,25 kr. (efter 18/11 53,75 kr.), Knud Jørgensen - Kjær & Sommerfeldt, tlf. i København: 70 15 65 00 og i Århus: 86 16 78 79
Årets "spanske julerødvin", kalder importøren denne rødvin, lavet på druerne Garnacha og Tempranillo med akkompagnement af Merlot og Cabernet Sauvignon. Den er blød, afrundet og med flotte muskler, der sagtens kan klare julens fed ænder, rødkålen, de sukkerbrunede kartofler og æblerne med klatten af gelé i midten.

Rodrigo Bin, Santa Marguerita, Cabernet Sauvignon / Merlot, Central Valley, Chile 1998
48 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
En god rødvin, der fylder munden og går fint til stegt kød, vildt og milde oste. Vinen har en dybrød farve, en kraftig og tiltalende duft og en ren og dejlig smag af sorte bær.

Mount Riley, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 1998
69,50 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Der er procenter i denne flotte hvidvin - hele 14 - men procenterne afbalanceres af den fyldige frugt: Abrikos, melon og en fin og lækker vanille fra fadlagringen.

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Frederiksborg Amtsavis (ved Jens O. Kristiansen):
* Chardonnay, Mont Riley, Marlborough, New Zealand 1998, hvidvin til 69,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 10 37).
* Undurraga Carmenère Reserva, Colchagua Valley, Chile 1998, rødvin til 120 kr. for 2 flasker i Føtex.
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* 10 yers tawny port, Pocas, Douro, Portugal, portvin til 109 kr. hos OBS!
Børsen (ved Mette Kryger):
* Rosemount Show Reserve, Kirri Bili, Coonawarra, Australien 1996, rødvin til 180 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Erhvervsbladet (ved Flemming Hvelplund):
* Villa Puccini, Chianti Superiore, Italien 1996, rødvin til 64,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Domaine Gachot-Monot, Côte de Nuits-Villages, Bourgogne, Frankrig 1996, rødvin til 110 kr. hos Enoteca (tlf.: 38 88 48 38).
* Domaine Albert Morot, Beaune Les Marconnets, Bourgogne, Frankrig 1995, rødvin til 199 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Cantina Valfieri, Moscato d'Asti, Italien 1996, mousserende hvidvin til 69 kr. fra Troels-Smith Vin og Vinbonden (tlf.: 38 11 44 33).
* Château Gigognan, Vigne de Prieure, Côtes du Rhône, Frankrig 1995, rødvin til 59 kr. fra Troels-Smith Vin og Vinbonden (tlf.: 38 11 44 33).
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Lurton Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1996, rødvin til 44,25 kr. fra House of Wine (tlf.: 44 66 23 11).
* Undurraga Cabernet Sauvignon, Chile 1998, rødvin til 30 kr. i Netto.
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Merlot, Val d'Orbieu, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998, rødvin til 150 kr. for 6 flasker i Bilka.
* Los Molinos Crianza, Felix Solis, Valdepeñas, Spanien 1995, rødvin til 120 kr. for 4 flasker i SuperBrugsen.
* Château de Seguin, Cuvée Préstige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1996, rødvin til 97 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Solmayor, Tempranillo, La Mancha, Spanien 1998, rødvin til 39,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* De Bortoli, Sacred Hill, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 1996, rødvin til 49,50 kr. Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk