Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 1999


Vin-aktuelt i uge 45
8. - 14. november
.
Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
OBS: OBS: Vi får cirka 30 tilmeldinger om ugen, og ind imellem får vi også e-mail adresser, som Uni2's server smider i hovedet på os igen, fordi de på en eller anden måde er forkerte. Så hvis du har meldt dig til, og alligevel ikke modtager løbesedlen, kan forklaringen være, at du ikke har skrevet din e-mail adresse helt præcist og fået sat snablen rigtigt på a'et.

Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore cirka 3000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.
For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43VinAvisen uge 44

Lavere afgifter og moms på vej
Ifølge Berlingske Tidendes Jesper Termansen er skatteminister Ole Stavad (S) ved at ændre holdning til de danske afgifter.
I dag afgør det enkelte EU-land selv afgifternes og momsens størrelse, og der kan kun laves fælles regler i EU, hvis alle er enige. Nu lægger Stavad op til, at man opgiver denne vetoret og indfører flertals-afgørelser.
Stavads frygt er, at afgifterne vil dykke meget langt ned, hvis de enkelte lande frit kan konkurrere om det laveste niveau. Og hans håb er, at en fælles afgørelse vil sikre en vis minimumsstørrelse på afgifter og moms.
I 2004 bortfalder 24 timers-reglen og dermed de sidste begrænsninger i danskerne køb af vin og spiritus syd for grænsen, så Stavad har set skriften på væggen.
Hans problem bliver at finde andre indtægter, når moms og afgifter sænkes. For øjeblikket udgør momsen knap en tredjedel af skatteindtægten, og en sænkning på 1 procentpoint vil koste staten 4 milliarder kr.

1-0 til Codorníu
Kampen mellem de to spanske Cava-huse, Freixenet og Codorníu er nu sluttet med 1-0 til Codorníu. Som tidligere nævnt her i VinAvisen havde Codorníu anklaget Freixenet for ikke at lagre sine vine i de ni måneder, som Cava-loven foreskriver.
Sagen kom for retten, og ifølge WOW FaxNews er Freixenet blevet straffet, fordi firmaet i årene 1995 og 96 har solgt 21 millioner flasker mousserende vin, der kun havde lagret i seks måneder. Prisen for denne forsømmelse blev takseret til 400 millioner pesetas (cirka 18 millioner dkr.) plus 8 procent af firmaets overskud i årnene 1994-96.
I en anden retssag fik Codorníu retten til at anvende sorte og hvide flasker i matteret glas. Disse specielle flasker har Freixenet hidtil haft eneret på.
.
.
Bogen er udsendt gratis til alle H.J. Hansens faste kunder, men den kan også købes i firmaets tre udsalg i Odense (tlf.: 63 12 82 00), København (tlf.: 35 42 43 11) og Aalborg (tlf.: 98 12 52 90) samt i kæden Vinspecialisten (tlf: 63 12 82 00). Den koster 89,50 kr. inkl. forsendelse.
    Verdens flotteste vinkatalog
    Vi tøver ikke med at udnævne "Vinbogen 2000" til at være verdens flotteste vinkatalog. Vi har i hvert fald ikke set noget flottere.
    Bogen er jo et katalog over alle de vine, man kan købe hos H.J. Hansen. Men den er også en læsebog med et væld af oplysninger og en masse meget flotte og smukt trykte farvebilleder. Yderligere er der i denne årgang af bogen en længere artikel af Peter Winding om vinens historie fra år 0 til år 2000.
    Hvis vi endelig skulle dryppe lidt propsmag i glasset, skulle det være med en bemærkning om, at linierne er alt for lange, hvilket gør brødskriften svær at læse. En bogtilrettelægger vil kunne fortælle, at en linielængde på 65-70 anslag (bogstaver, tegn og mellemrum) er passende. I bogen her nærmer linielængden sig de 100 anslag. Men bortset fra det er det altså en meget flot og nyttig bog - og verdens flotteste vinkatalog.

Over 1 million tons australske druer
Nu har australierne opgjort årets vinhøst i foråret. Vejret var ikke det allerbedste, men med alle de nye teknikker, der i dag er til rådighed for vinbonden, fik de alligevel en god høst i hus. Og for første gang passerede de en høstmængde på 1 million tons.
Ifølge det netop udkomne nordiske "Australian Wine News" anslår The Winemakers' Federation of Australia, at høstmængden lå på 1.177.610 tons druer, hvilket er 20 procent mere end sidste år og over dobbelt så meget som i 1991.
I juli passerede australierne endnu en milepæl, idet deres exportsalg for en tolv måneders periode for første gang oversteg 1 milliard australske dollars. I 1991 eksporterede de for 180 millioner AUD.

Et spørgsmål om at fortælle alt
Ezio Rivella, den legendariske vinmager på det italienske Villa Banfi, er også vicepresident i OIV (Office International de la Vigne et du Vin). Ifølge WOW FaxNews foreslår han nu, at alle vine skal indholdsdeklareres - noget, som også EU arbejder for.
Rivellas begrunder det med, at man så slipper for de evige diskussioner mellem den nye verdens vine og de europæiske - dvs. på den ene side frihed og teknologi, på den anden side (i Europa) strenge love og appellationer.
- Hvis ingen har noget at skjule, så er der vel intet at tabe, mener Ezio Rivella. Og hans tanke er, at alle eventuelle tilsatsmidler, farvestoffer, svovl osv. skal deklareres.
- I så fald vil forbrugerne selv kunne vælge, siger han, - og ikke mindst vil de kunne læse om forskellene på en europæisk topvin, lavet med håndværk, og en masseproduceret vin, lavet med højteknologi.
.
    Ugens vinbillede
    Hver uge bringer vi et billede hentet fra vinens verden. Klik her,eller klik på det lille billede for at se denne uges billede i stor størrelse. Du kan oven i købet komme til at se motivet i form af en (elektronisk) akvarel.

Internettet hjælper vinbønderne
Høsten af Bordeauxs søde hvidvine - Sauternes, Barsac, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont og Cadillac - er gået over al forventning godt. Regnvejret har ikke ødelagt druerne, og det sene høstvejr leverede nogle uger med sol. Den ædle råddenskab udviklede sig fint, uden at den uædle fik tag i druerne. 1999 bliver således en god årgang i det søde.
Men det betød også meget, at vinbønderne kunne tilrettelægge høsten nøje alt efter vejret, og til det fik de en ny og glimrende hjælp i Internettet. Via en særlig meteorologisk tjeneste vidste de næsten på klokkeslet, hvornår der ville komme ændringer i vejret. Det er første gang, at Internettets vejrudsigter har været brugt så udbredt under høsten.

Høj kvalitet fra Navarra
Hvert efterår inviterer spanierne til smagning af rødvine fra Navarra, og år efter år bliver der flere og flere flasker.
I år skulle vi igennem 27 vine i årgange fra 1994 til 1998, og de gav indtryk af en høj kvalitet med koncentreret og solmoden frugt. Mange af dem er faktisk meget lækre.
Prismæssigt ligger de fleste af vinene på omkring 50-60 kr. - altså vine, som man har råd til at købe, når man vil have noget ordentligt.
Det var smagningens formål at give et generelt billede af Navarra netop nu, men i den hastige flugt mellem flasker og glas bed vi mærke i nogle vine, som vi nød med stor fornøjelse, og som vi godt vil vende tilbage til:
* Evo, Bodegas Guelbenzu, Crianza 1997, 100 kr., Troels Smith Vin (tlf.: 75 71 16 00).
* Nekeas Tempranillo-Cabernet Crianza, Bodegas Nekeas 1996, 37,90 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Homenaje Crianza, Bodegas Marco Real 1995, 55 kr., Grandvin (tlf.: 43 46 99 00) og Michael Albertsen (tlf.: 44 91 20 90).
* Plandenas, Ntra Sra Romero, Reserva 1995, 49 kr., Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).
* Castillo de Monjardin, Reserva 1994, 110 kr., Laudrup Vinimport (tlf.: 44 84 80 86).
* Grand Feudo, Bodegas Julian Chivite, Reserva 1994, 64,50 kr., Irma Vin (tlf.: 43 86 38 22).

109 år gammel portvin
I sidste uge afholdt Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88) to enestående smagninger af femten portvine fra portvinshuset Burmester, den ene smagning i Århus med 60 deltagere, den anden i København med 150 deltagere.
Den yngste portvin var en Vintage Port 1997 fra en af Burmesters vingårde, Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo - en herlig vin, der naturligvis er alt for ung at drikke nu, men som vil blive fremragende om seks-syv år. Prisen er 199 kr. (ved 12 flasker).
Den ældste var en Novida J.W. Burmester 1890 - altså en vin med 109 år på bagen. Tænk, hvad der er sket i hele dette lange århundrede, mens denne vin har ligget og ventet på at blive nydt! Vinen, der koster 13.000 kr., er en fantastisk oplevelse og stadig vital.
Men vi ville nu nok - hvis vi vandt i lotteriet - hellere købe 1900-årgangen, der blev skænket uden for nummer ved en pressesmagning, og som "kun" koster 12.000 kr. Det er en sublim vin med en liflig sødme og en dejlig smag af nødder, orange og friske figner. Det må være alle tiders portvin netop til den tilstundende år 2000-aften.
Imellem 1890 og 1997 var der flere andre herlige vine, hvor vi især vil pege på en flot Vintage 1963 til 1499 kr. og en Colheita Reserva J.W. Burmester 1937 til 3999 kr.
Burmester er et gammelt familieejet firma, der netop er blevet solgt til firmaet Amorin, der gør det i kork og supermarkeder og i øvrigt ejes af Portugals næstrigeste familie. Fatima Burmester, der kommenterede smagningen, forsikrede, at firmaet også efter salget ville holde det høje kvalitetsniveau.

Genialt slogan
Under ovennævnte smagning fik vi ideen til et - når vi nu selv skal sige det - genialt slogan, som vi hermed stiller gratis til rådighed for alle, der handler med gemmevine. Sloganet lyder i al sin gribende enkelhed:
DRIK DEN FØR DINE ARVINGER!

Bland bare sjatterne
I Fyens Stiftstidende stiller Jørgen Aldrich spørgsmålet: - Hvad gør man egentlig, hvis man har haft selskab og står tilbage med en stribe forskellige halvtømte flasker?
Og han giver selv svaret: Man blander dem sammen. Tænk blot på, skriver han, at temmelig mange af denne verdens store vine er blandet af forskellige druesorter for at opnå den største harmoni. Så hvad skulle der være i vejen for lidt hjemmeblanding?
Han vil dog nok ikke blande dyre bourgogner, bordeauxer og andre kostbarheder - men den slags bliver jo alligevel altid drukket op. Og han ville heller ikke blande rød- og hvidvine og i øvrigt være tilbageholdende med at blande hvidvine.

Derfor det mærkelige forbud i USA
Som tidligere nævnt her i VinAvisen har man i en række amerikanske stater forbud imod at sende pakker med vin og spiritus over statsgrænserne.
Det er klart, at sådanne forbud er helt ude af trit med udviklingen i salget via Internet og postordre, idet de fx hindrer et californisk winery i at sælge sin vin direkte til forbrugere rundt om i USA.
Den republikanske senator Joseph Scarborough har kaldt Internet-salget en "national krise". Han ønsker at beskytte sine sønner på 8 og 11 imod illegal bootlegging - og forestiller sig åbenbart, at samme sønner vil købe vin over Internettet og vente i flere dage på at drikke sig plakatfulde.
Ifølge udgiveren af det britiske vinblad "Decanter", Sarah Kemp, er forklaringen en ganske anden: Det hele handler om at beskytte grossist- og distributions-systemet. Siden 1963 er antallet af wineries steget fra 375 til 2000, og samtidig er antallet af distributører faldet fra 10.900 til 300. Hvis vinproducenterne får lov til at sende deres vine over statsgrænserne, må en række store distributører lukke butikken.

Sæt prisen op - og sælg mere
På de fine restauranter i New York har man løsningen, når en vin sælger dårligt. Ifølge WOW FaxNews sætter man bare prisen op.
Forklaringen ligger i, at de fleste værter ved bordet har inviteret sine gæster i en eller anden anledning, og i den situation er det naturligvis ikke på sin plads med nærighed. Ofte gælder det forretningsmiddage, men det kan lige så vel være en højtidsdag, der fejres, som en ung mand, der "dater" en dame.
Så nu går rygtet i New York: Sæt prisen op - og sælg mere. Men det forudsætter naturligvis, at vinen er god.
Ifølge Decanter har en californisk vinmand, Josh Jensen, gjort en lignende erfaring. Han satte blandt andet en Pinot Noir op fra $38 (270 dkr.) til $70 (495 dkr.) - og tredoblede salget. Ak ja, verden vil bedrages ...

Mere om årgangs-portvinene
Vi har kunnet mærke stor interesse for sidste nummers liste over alle de portvinshuse, der har deklareret 1997 som et vintage-year. Og vi har også fået et par kommentarer og tilføjelser til listen:
Torben Born-Larsen fra Hans Just (tlf.: 35 26 72 00) meddeler, at også Dows har en 1997-vintage. Og Marco Andreis fra Viniportugal (tlf.: 43 63 32 22) har følgende kommentarer:
* Under Barros Almeida-gruppen skal også medtages Hutcheson, som ikke er et hus, men et portvinsmærke, akkurat lige som Feuerheerd.
* Kopke, derimod er et egentligt hus (fysisk eksisterende). Kopke har i øvrigt været sat til salg i mange år, så hvis nogen ellers har lyst til at købe ...

* Med hensyn til Borges blev portvins-lageret og fire quintas overtaget af Taylor's (altså af ejerkredsen bag Taylor´s og Fonseca). Et par af disse gårde overgår til Romariz, som ikke er et hus, men et mærke. Borges er nu nedlagt som portvinsmærke, mens bordvins-delen fortsætter som hidtil. Derfor er Borges´portvine fra tiden før overtagelsen og vil ikke længere blive produceret.
* Blandt de famileejede producenter kan i øvrigt nævnes "Barão de Vilar", som er et "genopdaget" hus, hvis nye ejer er Fernando van Zeller - hans familie har en fortid hos Burmester (netop solgt), Borges og Noval.

Endelig meddeler Jette Andersen fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00), at LVMH ikke mere ejer portvinshuset Rozès. Dette blev for ganske nyligt købt af champagnefirmaet Vranken Monopole.
Nogle af disse oplysninger har vi allerede føjet til listen, efter at VinAvisen var udkommet i sidste uge.

Forbudt: Moskeer på vinetiketter
De palestinensiske myndigheder har forlangt, at en vin med et billede på etiketten af al-Aqsa moskeen i Jerusalem bliver trukket tilbage. Vinen var tappet af en israelsk producent.
- Ikke i nogen religion er det tilladt at forbinde alkohol med helligdomme, erklærede sheik Ikirma Sabri, muftien af Jerusalem. Men det havde han nu ikke helt ret i. Vi kan da nævne flere vinetiketter med kirker - og med navne på apostle og helgener.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Château de Lacroux, Gaillac, Frankrig 1996
52 kr., Delikat Vine, tlf.: 46 15 30 55
Til prisen er denne rødvin noget af en fund - en flot og saftig vin med en god smag af solbær, kirsebær og hindbær. Eller som en af deltagerne i vores smagning sagde: - Den er bare i orden. Vinen kommer fra det - her i Danmark - ret ukendte distrikt Gaillac, og den laves på de lokale druer Braucol og Duras med Syrah og Merlot som backinggruppe.

Gandia Reserva Chardonnay, Hoya-dalen, Utiel Requena, Spanien 1996
95 kr. for 2 flasker, Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
En tiltalende hvidvin på den store bourgogne-drue, der ellers sædvanligvis leverer most til flasker i 70 kr.-klassen. Her er vi nede under 50 kr. og får alligevel gode dråber i glasset. Vinen er fadlagret tilpas og har en ren og frisk frugtsmag med tilpas syre.

Domaine Santa Duc, Côtes du Rhône, Frankrig 1998
65 kr., Bichel Vine, tlf.: 86 22 94 00
Flere af deltagerne i De danske Vinrejsers ture til Rhône-dalen har besøgt den unge og entusiastiske vinbonde Yves Gras. Her er hans karakterfulde rødvin med en herlig smag af koncentreret frugt og mange fine nuancer - tobak, lakrids, sorte bær - og en fin, let røget bouquet. Den kan drikkes nu, men også gemmes fire-fem år.

Marinali Rosso, Villa Sandi, Marca Trevigiana IGT, Italien 1996
64 kr., Viniberia, tlf.: 38 86 26 46
Denne italienske rødvin, lavet på druen Cabernet Sauvignon og dens fætter Cabernet Franc, er en god og jævnbyrdig partner til en saftig bøf. Den har en kraftig og ren smag af solbær, tilpas syre og en let sødme, og den er umiddelbar drikkelig. IGT betyder, at der her er tale om en landvin - hvad man i Frankrig kalder Vin de Pays.

Château de Raty, Costieres de Nimes, Frankrig 1997
39,95 kr. (100 kr. for 3 flasker), Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
Til prisen - tre for en hund - er denne sydfranske rødvin virkelig fortræffelig. Den er en glimrende hverdagsvin, som man sent bliver træt af. Den er ret let og saftig, har god frugt og en fin sødme.

Plaisir de Noël, Vin de Pays d'Oc, Frankrig
42, 50 kr. (41,50 kr. ved 12 flasker, der ledsages af julebog),
Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
For 13. år i træk har Sigurd Müller udgivet sin julevin, som - når man køber 12 flasker - ledsages af en smuk bog. Rødvinen er meget tiltalende med en god og ren duft og en imødekommende smag med god frugt og sødme. En rigtig glædelig-julevin. I år er bogen "Askepot - og to andre eventyr", fornemt illustreret af Svend Otto S.
(På forsiden står der, at det var Grimm, der skrev disse eventyr, men var det ikke franskmanden Charles Perrault, som skrev både Askepot og Tornerose?).

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Domaine Martinolles, Pinot Noir, Vin de Pays de l'Aude, Frankrig 1998, rødvin til 60 kr. fra Con a'more (tlf.: 86 91 15 50).
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Château Peybonhommes Les Tours, Premières Côtes de Blaye, Bordeaux, Frankrig 1997, rødvin til 49,95 kr. hos Fakta.
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* A-Mano, Primitivo, Apulien, Italien 1998, rødvin til 60 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
* Merlot Reserva, Montgras, Colchagua, Chile 1998, rødvin til 50 kr. i Netto.
ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
* Gewurztraminer, Paul Zink, Cuvée Particulière, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 89,95 kr. i Magasin.
* Gewurztraminer, Côte de Rouffach, René Mure, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 120 kr. hos Skjold Burne.
* Gewurztraminer, Trimbach, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 90 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Gewurztraminer Grand Cru Krichberg, Clos Zisser Klipfel, Alsace, Frankrig 1996, hvidvin til 99 kr. fra Ludvig Bjørn Vinhandel (tlf.: 33 15 16 13).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Laibach, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 1997, rødvin til 75 kr. fra Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35).
* Fratelli Ferrero, Barbera d'Alba, Italien 1997, rødvin til 105 kr. hos J.V.S. i Jørlunde (tlf.: 47 33 56 41).
Frederiksborg Amtsavis (ved Jens O. Kristiansen):
* Plaisir de Noël, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, rødvin (årets julevin) til 42,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk