Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46, 1999


Vin-aktuelt i uge 46
15. - 21. november
.
Uregelmæssigheder
I onsdags skrev den franske avis Libération, at Château la Cardonne, en cru bourgeois i Médoc, mistænkes for at have kommet jordnøddeolie i sin vin for at maskere en dårlig smag. Det skal være sket i årgangen 1993 og måske også i 1994.
De franske myndigheder har været meget tilbageholdende med oplysninger, men avisen mener, at den maskerede bismag kan være kommet i vinen på en af to måder:
* Vi har tidligere her i VinAvisen skrevet om de problemer, nogle vinbønder har haft med lagerbygninger, hvori der har været anvendt trykimprægneret træ. Polyklorfenolerne kan være gået i vinen og have givet den en dårlig smag.
* Måske kan en smag, der minder om propsmag, også være opstået under gæringen. Når dette sker, har man tidligere filtreret vinen mange gange, hvorefter man har fanget aromastofferne med vegetabilsk olie eller mælk, der så er filtreret fra. En teknik, der i dag kun må anvendes efter særlig tilladelse og under kontrol. En sådan tilladelse har åbenbart ikke foreligget i dette tilfælde
Franskmændene ser med stor strenghed på selv den mindste afvigelse fra vinlovene og er samtidig oprørte, når pressen slår sådanne uregelmæssigheder op som sensationer. Gad vide, om de undgår det denne gang. Der skal såmænd nok være en eller anden journalist-praktikant, der skriver: "Franskmændene kommer jordnødder i vinen" ...!
.
    Henrik Oldenburg har udgivet sin bog om portvin på sit eget forlag, "Smag", og det er sikkert grunden til, at den kan erhverves for kun 345 kr. Den kan fås hos boghandlere, større vinhandlere eller ved henvendelse direkte til "Smag & Behag", Vimmelskaftet 41 A, 1161 København V, tlf.: 33 97 43 43.

    Bogens 388 sider er solidt indbundet og prydet med 250 illustrationer, hvoraf hovedparten er i farver. Bogen fås også i en engelsk udgave, der uden tvivl vil gøre sig på verdensmarkedet.
    Enestående bog om portvin
    I dag, mandag, udkommer et enestående værk om portvin - ikke en af de sædvanlige engelske bøger, der er oversat til dansk, men en helt igennem dansk bog. Og et hovedværk i vinlitteraturen.
    Bogen er skrevet af Henrik Oldenburg, vinskribent og redaktør af "Smag & Behag", og den fortæller - på en både grundig og underholdende måde - alt, hvad hjertet kan begære om den ædle portvin: En indføring i vinens historie, kapitler om jordbund, druesorter og vinifikation og en yderst nyttig gennemgang af de forskellige portvinstyper.
    I et stort afsnit besøger vi samtlige portvinshuse og læser om deres historie og vine; og hvor bogen i øvrigt er meget objektiv, så kommer Oldenburgs subjektivitet ind i en række smagekommentarer - lige fra "Sirupsød og holdningsløs" til "Blødhed, rundhed og dybde, en dans med elverpigen, et blødt og sødt kys med trolddom ..."
    Vi skyndte os straks at dekantere en af vore bedste flasker som akkompagnement til den fortsatte læsning.
    Bagest i bogen gennemgås årgangene fra 1900 til 1997, kapitlet "Til bords med portvin" giver gode råd om lagring, dekantering og temperatur, og yderligere kommer ti gode kokke med deres opskrifter på mad til portvinen.
    Til slut er der nyttige råd til dem, der får lyst til at besøge Douro-dalen, hvor portvinens druer gror på de stejle skråninger.
    Bogen anbefales på det kraftigste til alle vininteresserede. Ønsk den i julegave - og giv den i julegave.

Lynkarrieren fortsætter
Til Berlingske Tidende har Jacqueline Jensen skrevet et interview med Malene Smidt, der har gjort lynkarriere i den danske vinverden. Af artiklen kan vi uddrage følgende signalement:
33 år, elegant, langbenet og blond med porcelænsblå øjne (der står der minsandten!). Startede i 1985 som vinkyperelev hos Vingaarden i Odense og Kjær & Sommerfeldt, var i praktik i Frankrig og fik job hos DZ-Wine, hvor hun 25 år gammel endte som direktør. Hun er gift med ungdomskæresten Jacob Hertz, der arbejder i spiritusbranchen, og er mor til en treårig datter.
I sommeren 1998 blev DZ-Wine overtaget af Troels Smith i Vejle, og efter ni måneder forlod Malene virksomheden - det var et spørgsmål om "kulturforskelle".
Til næste år fortsætter lynkarrieren i et job på hendes gamle lærested, Kjær & Sommerfeldt, hvor hun skal beskæftige sig med ledelse og udvikling af forretningen.

Landskamp Tyskland-Frankrig i disciplinen Pinot Noir
På lørdag den 20. november afholdes kl. 13-17 en "kultagtig vinmesse" for tyske rødvine af kvalitet. Det foregår på Avedøre Kaserne (filmbyen i Avedøre), hvor den smukke gamle soldater-messe om dagen fungerer som kantine for Zentropas filmstjerner og om aftenen som gourmet-restaurant (transport: få minutters gang fra Avedøre Station eller Bus 650S, 133 og 130).
Ved starten af messen afholdes en "vinlandskamp" imellem Frankrig og Tyskland i disciplinen Pinot Noir-rødvin.
Tilmelding er ikke nødvendig; man møder bare op ved indgangen og betaler 130 kr. i entré. Alle får mulighed for at smage vinene fra de tyske topproducenter, men kun de første 100 bliver dommere i landskampen.
Resultatet af landskampen foreligger inden kl. 17 på selve messen og vil også kunne ses på www.VinCenter.dk.
.
    Ugens vinbillede
    Hver uge bringer vi et billede hentet fra vinens verden. Klik her,eller klik på det lille billede til venstre for at se denne uges billede i stor størrelse.

Nye importører af kendte mærker
Der sker hele tiden ændringer på det danske vinmarked. Ved årsskiftet er det ikke mere UDV Denmark, der står for salg og distribution af Cinzano - vermouth og mousserende vine. Fremover bliver det Consiva Vin-Holding.
UDV Denmarks internationale moderfirma solgte tidligere på året Cinzano til et andet stort italiensk firma, Campari, som har valgt Consiva som distributør.
Også ved årsskiftet overtager det gamle familiefirma Hans Just salg og distribution af rioja-vinene fra Marqués de Riscal.

En dansk franskmand
I Mad & Bolig har Peter Winding skrevet en artikel om Jean-Henri Schÿler, Danmarks konsul i Bordeaux og ejer af Château Kirwan, 3. Grand Cru Classé i Margaux.
Peter Winding fortæller om ejendommen, hvor en bid af de kostbare vinmarker er brugt til "verdens dyreste tennisbane", og hvor dronning Margrethe plantede et træ i haven, da hun i 1986 besøgte slottet. Artiklen ledsages af smukke interiør-billeder.
I flere generationer har en Schÿler været dansk konsul, og i familien er der tradition for, at man taler dansk. Det gør Jean-Henri Schÿler også med en charmerende accent. Han har i mange år været direktør for handelshuset Schröder & Schÿler. I dag nyder han sit otium på slottet og har overladt vinkøbmandskabet til sin dansktalende søn, Yann, hvis danske hustru, Marie-Louise, er ansvarlig for slottets marketing.

Vinmuseum i Helsingør
I Politiken skriver Jørgen Mønster om det nye vinmuseum, der er ved at blive bygget op i Helsingør.
Manden bag museet er museumsdirektør Kenno Pedersen, som ikke kun er museumsmand, men også vinskribent, og han håber at kunne indrette samlingen i vinforretningen "Helsingør Vinkompagni" i Det Claessenske Palæ i Strandgade, hvor man allerede i dag kan se nogle ting udstillet.
Kenno Pedersen modtager gerne rekvisitter fra den danske vinhistorie, ligesom man kan melde sig ind i Vinmuseums-foreningen. Adressen er: Helsingør Bymuseum, Sct. Annæ Gade 36, 3000 Helsingør.

De åh så seriøse svenskere
I Nordjyske Stiftstidende skriver Jørgen la Cour-Harbo om, hvordan danske vinjournalister på reportagerejser søger at styre uden om svenske og britiske kolleger, når der sammensættes hold. Begge nationers vinskribenter går nemlig ned i de mest forunderlige detaljer, når de smager vin. Ja, de skal næsten vide, hvilken farve sokker kældermesteren havde på, da druerne til vinen blev bragt ind fra marken.
Der er faktisk noget om det. Vi her på VinAvisen har også oplevet det. Men vi har en teori. Vi mener, at svenske vinjournalister simpelt hen er nødt til at optræde med stor videnskabelig seriøsitet og dybe panderynker, for at man ikke skal tro, at de ligefrem kan lide at drikke vinen.
Når dette er sagt, kan vi kun give Jørgen la Cour-Harbo ret i, at vi bør løfte vore glas for svenskeren Richard Juhlin, der på engelsk har skrevet bogen "2000 Champagnes" (kan købes hos l'Esprit du Vin, tlf.: 70 20 10 60). - Det er den bedste bog om champagne, jeg endnu har set, skriver la Cour-Harbo. - Juhlin er minsandten detaljeret og systematisk i en grad, så man kan blive svimmel, men på intet tidspunkt forsvinder begejstringen. Sådan skal det være.

En vinsamlers mareridt
En stakkels vinsamler, pølsemager Henning Rasmussen i Slagelse, har haft besøg af tyve, der har stjålet ikke mindre end 1400 flasker rødvin, 100 flasker single malt whisky og 30 flasker fin cognac til en samlet værdi af 1 million kr. En samling, som Henning Rasmussen har opbygget igennem tyve år, og som blandt andet omfattede en Château Mouton Rothschild fra superåret 1961. Ekstra Bladet forestiller sig, at Mouton'en bliver solgt på en bodega for en 50'er og derefter drukket som akkompagnement til en portion pommefritter med remoulade og ketchup.
Sørens osse, at Henning Rasmussen ikke havde forsynet sin vinkælder med et skilt med teksten: I en enkelt af disse flasker er der cyankalium nok til at dræbe et selskab på cirka tolv personer!

Mere tyveri
Mens vi nu er i den kriminelle afdeling, så melder H.J. Callesen i Nordjyske Stiftstidende, at også butikken SuperBedst i Skagen har haft besøg af tyve. To mænd betalte for fire øl - og snuppede samtidig syv flasker Château Malescot Saint-Exupéry til 375 kr. stykket.

Ny service i VinAvisen
En af vore trofaste læsere skrev til os: Det er vældig godt, at I laver en liste over de vine, der har fået VinAvisens "Gyldne Etiket". Det er også fint, at I sætter beskrivelserne af de enkelte vine ud i søgebasen, hvor man kan finde vine til maden. Men kunne I ikke lave links fra listen på nyhedssiden direkte til beskrivelserne?
Jo, det kan vi, og det har vi nu gjort (se nedenfor). Vi har lavet det sådan, at man ved at klikke på linket ved den enkelte vin i listen føres til en side med en eller flere vine fra den pågældende importør. Og her finder man så beskrivelsen - der naturligvis fortsat også i en periode vil kunne findes i mad/vin-søgebasen.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Coastal Chardonnay, Robert Mondavi, Central Coast, Californien, USA 1997
121 kr., Knud Jørgensen - Kjær & Sommerfeldt, tlf.: 70 15 65 00 og (i Århus) 86 16 78 79
En blød og meget lækker hvidvin med god frugt og tilpas syre. Den er - som mange amerikanske chardonnay'er - kraftig og fadlagret, men den har ikke fået så meget egetræ, at man får splinter i munden. Den er faktisk ret elegant. Den vil være fortræffelig til fede fisk og skaldyr samt til lyst kød.

Château Fort St. Pierre, Côtes du Roussillon, Frankrig 1997
34,95 kr., Det Franske Vinlager, tlf.: 43 50 04 00
Siden 1547 har dette slot dyrket vin, og nogle af vinstokkene, der har leveret druer til denne virkelig dejlige rødvin, er næsten 100 år gamle. I forhold til den overordentlig billige pris får man virkelig noget for pengene: En imødekommende frugtagtig duft og en afrundet og læskende smag lidt efter jordbær. Vinen er lavet på 60 % Syrah, 20 % Mourvèdre og 20 % Grenache.

Diane de Belgrave, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrig 1997
109,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Mange af de store Bordeaux-slotte har en såkaldt "anden-vin". Den er også af høj kvalitet, men laves på druer fra yngre vinstokke og af vin, som man ikke har fundet plads til i "første-vinen". Denne rødvin er anden-vinen fra Château Belgrave, hvor danskeren Merete Løwig Larsen er vinmager og i øvrigt også direktør. Og vinen - ja, den er skam en nydelse. En rigtig bordeaux med fyldig frugt, fint krydderi og en let sødme. Den kan drikkes nu, men kan også ligge i endnu fire-fem år.

Château Moutinot, Saint-Estèphe, Bordeaux, Frankrig 1996
77,90 kr., Bordeaux Direct, tlf.: 43 52 79 13
Detteher er en af de rødvine, som man kan smage hos importøren, før man køber den. Og gør man det, vil man opdage, at det er en usædvanlig flot, muskuløs og stofrig vin. En vin til meget store bøffer. Den kan godt drikkes nu, men den vil blive bedre, hvis den får lov til at ligge et par år. Og den bør ubetinget dekanteres, dels fordi den vil have godt af at blive iltet, dels fordi der er lidt vinsten i flasken (hvilket jo kun er et tegn på kvalitet).

Château Billerond, Saint-Émilion, Bordeaux, Frankrig 1996
76,60 kr., Bordeaux Direct, tlf.: 43 52 79 13
Château Billerond er et af de små slotte, der er tilknyttet kooperativet i Saint-Émilion, og det taler bestemt ikke til slottets ulempe. Union de Producteurs, som koop'et hedder, er et af Frankrigs bedste. Denne rødvin er en vin med rygrad, god frugt og et lille tørt bid i eftersmagen, der står glimrende til mad. Den kan drikkes nu, men også gemmes et par år.

Solar Viejo, Bodegas Santamaría López, Crianza, Rioja, Spanien 1995
55 kr., Stenløse Vinimport, tlf.: 47 17 10 53
Helt velfortjent fik denne dejlige rioja-rødvin bronzemedalje på Vinexpo i Bordeaux - omend i en tidligere årgang. Vinen har en lækker rioja-smag fra Tempranillo-druerne (tilsat 10 % Garnacha) samt de tyve måneder, den har ligget på fad. Det er en vin, som alle vil kunne lide.

Rioja Ellauri, Bodegas Ellauri, Reserva, Rioja, Spanien 1991
65 kr., Stenløse Vinimport, tlf.: 47 17 10 53
Rioja-vine fås i flere trosretninger. Nogle er muskuløse og stærkt fadlagrede, andre er lettere, mere elegante og saftige. Denne rødvin hører til den sidste kategori. Den har en kraftig og moden duft og en blød og imødekommende smag. Bodegas Ellauri har med dygtighed blandet Riojas fire hoveddruer: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo og Graciano.

Numéro 1, Courthe, Bordeaux Blanc, Frankrig 1997
59,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En fyldig og meget frugtagtig hvidvin med Sauvignon-druens friskhed og Sémillon-druens blødhed - i drue-forholdet 80 og 20 procent. Denne vin er en typisk mærkevare-vin, lanceret af et stort Bordeaux-firma og skabt med al den professionelle ekspertise, penge kan købe. Resultatet er da også yderst vellykket, og vinen har hentet både medaljer og flotte omtaler.

Carmen, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 1997
59 kr., Vinens Verden, tlf.: 66 14 44 48
Vinens Verden i Odense har udnævnt denne karakterfulde rødvin til at været "Årets Julevin", og den vil da også - med sin gode frugt og en lille mundrensende snert af bitterhed - være fortræffelig til juleanden. Men den er nu også velegnet til mange andre retter, når juleræset er overstået.

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk