Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 1999


Vin-aktuelt i uge 50
13. december - 19. december

Store planer i australsk vin
Der findes nogle meget store koncentrationer på verdens-vinmarkedet. Nu vil også australierne være med.
Ifølge Wine Market Report har det australske firma BRL Hardy taget initiativet til skabelsen af et fond med henblik på opkøb af vinfirmaer i både Europa og USA. Det er tanken at omdanne det eksisterende Australian Wine and Horticulture Fund (AWHF) til et International Wine Investment Fund med mellem 300 og 500 millioner australske dollars til rådighed. Fondet vil dermed blive verdens største investor i vin.
Største investor p.t. menes at være Wellington Management i Massachusetts, hvis samlede investeringer i USA og Australien beløber sig til 700 millioner US-dollars.

Store sprit-fangster i Sverige
Sveriges restriktive alkoholpolitik lokker ikke kun til hjemmebrænderi, men også til smugling. Fornylig snuppede de svenske toldere en last på 22.500 liter spiritus. Tolderne opdagede lastbilen på en rasteplads uden for Göteborg og slog til. Det var deres hidtil største sprit-fangst.
I sidste uge fik tolderne yderligere en fangst på 10.500 flasker whisky, der havde sneget sig over den endnu ikke færdige Øresundsbro. Nordvästra Skånes Tidningar skriver, at tolderne tilsyneladende har skygget den mistænkte lastbil, da den kørte i land. Da man stoppede den, stak chaufføren af og er endnu ikke fanget.

Lidenskabelige bobler
I Berlingske Tidende skriver Jacqueline Jensen med (skade)fryd om en brochure fra det svenske Systembolag.
Ifølge brochuren er champagne en overordentlig farlig drik, fordi den får kvinder til at slippe hæmningerne hurtigere end mænd. Med andre ord: De får lyst til SEX!
Hvad der hos broderfolket lyder som en advarsel, vil vi danskere nok snarere tolke som en anbefaling.
Om champagnen har haft en markant indvirkning på fødselstallet i Sverige rent sæsonmæssigt, er endnu ikke undersøgt. Hvis det er tilfældet, mener Jacqueline Jensen, at man må kunne kalde fænomenet for "det svenske paradoks".

Stadig flere danskere på Nettet
Jubii Annoncør Nyt bringer en nyhed fra AIM/Nielsen om, at det danske Internet nu er befolket af 2,2 millioner mennesker, hvilket gør Danmark til et af de mest opkoblede lande i verden.
En anden glædelig nyhed er, at der nu er lige så mange kvinder on-line som mænd. Det viser klart, at vi er kommet langt væk fra "nørd-stadiet".
Denne udvikling lover naturligvis godt for VinAvisen, og vi kan da også konstatere, at vi stadig får flere og flere læsere - også selv om vi kun har få muligheder for at annoncere og fortælle alverden om vores eksistens. Vi er derfor glade for al den mund-til-mund omtale, vi kan få. Så kender du nogen, der er interesserede i vin, så tilhvisk dem venligst: www.vinavisen.dk.

Svenskerne er glade for vin
Ifølge vores samarbejdspartner, World of Wine FaxNews, er svenskerne glade for at drikke vin. En opinionsundersøgelse viser, at 70 procent af den voksne befolkning drikker vin fra tid til anden. I Frankrig drikker kun 50 procent af indbyggerne vin.

Blindsmagning i bælgmørke
"Blindebuk" - eller på schweizisk "Blindekuh" - hedder en nyåbnet restaurant i Zürich. Og så vidt WOW FaxNews har konstateret, er den verdens første restaurant i bælgmørke.
Præsten Jörg Spillman har villet skabe en restaurant, hvor blinde ikke føler sig som handicappede, og idag består personalet af fjorten blinde og synshæmmede. Tanken er frem for alt, at ikke-blinde skal kunne opleve det totale mørke, selv om blinde naturligvis også er glade for stedet.
De første ikke-blinde gæster kunne fortælle om forvirring og lidt svimmelhed, men efter en stund fandt de fleste sig til rette - ikke mindst takket være en hjælpende hånd fra de blinde, der fører gæsterne til bords. Siden bliver oplevelsen en helt anden, når hørelsen, smagen og duftindtrykkene tog over og forstærkedes.
I restaurantens regi arrangeres nu blandt andet kurser i smag- og dufttræning, og man får formodentlig også blindsmagninger af vin.
Vil du vide mere, kan du klikke her: http://www.blindekuh.ch.
.
    Ugens vinbillede
    Hver uge bringer vi et billede hentet fra vinens verden. Klik her,eller klik på det lille billede til venstre for at se denne uges billede i stor størrelse.

Mere kritik af millionrejsen til Sydafrika
I aviserne har vi kunnet læse, hvordan en kostbar svensk good-will rejse til Sydafrika med statsminister Göran Persson i spidsen endte i det rene kaos. Millioner af svenske kroner blev spildt til ingen verdens nytte.
Ifølge WOW FaxNews løftes der nu også kritiske røster hos Vin & Sprit og Absolut Company. Under rejsen skænkede man nemlig ikke den helsvenske Absolut-vodka, men vodkaen Svensk fra et firma i Motala. Og råvarerne til denne brændevin er kun halvsvenske, idet en del af dem kommer fra det danske Danisco Distillers.
Mærkeligt, synes man på Vin & Sprit - specielt eftersom Vin & Sprit jo er et statsligt foretagende.

Så meget koster en vinmark i Californien
Vil du købe en vinmark i Californien, kan du godt begynde at spare sammen. Og mens du sparer, stiger priserne yderligere.
Det er naturligvis billigere, hvis du køber en bar mark og selv planter vinstokkene. Skal du have en mark med nyplantede vinstokke, der er resistente over for vinlusen Phylloxera vastatrix, må du gribe virkelig dybt i lommen.
Her er prisudviklingen pr. acre (4047 kvadratmeter) siden 1991. Priserne gælder velbeliggende marker lidt oppe i højderne:
.
....19911999
.Bar mark i Napa County224.000 dkr.350.000 dkr.
.Tilplantet mark i Napa County350.000 dkr.700.000 dkr.
.Bar mark i Sonoma County200.000 dkr.270.000 dkr.
.Tilplantet mark i Sonoma County210.000 dkr.400.000 dkr.

Spørgsmålstegn ved reklame og kvalitet
Vinbønderne i Bordeaux betaler et kontingent til vinavlerforeningen CIVB (Conseil Interprofesionnel des Vins de Bordeaux).
I dag, mandag d. 13., skal de stemme, om kontingentet skal sættes op med mellem 20 og 50 procent alt efter appellationen. Kontingentet for Bordeaux Rouge vil således stige fra 11,40 F pr. hektoliter til 17,40 F.
I Alsace er kontingentet 23 F pr. hl og i Rhône 24 F. Men ikke alle vinbønderne i Bordeaux vil stemme ja til forslaget. De synes, at CIVB har penge nok - og bruger penge nok.
CIVB anvender hvert år 100 millioner francs på reklameaktiviteter, og det er nødvendigt, siger præsidenten for foreningen, Jean-Louis Trocard til avisen SudOuest. - Côtes-du-Rhône bruger flere penge end vi, og Bordeaux kan ikke tillade sig en svagere indsats.
Gilles Crenier fra foreningen af kooperativer samstemmer: - Konkurrencen på verdensplan øges, og det er vigtigt at genvinde de markedsandele, vi er ved at tabe. Men det er ikke nok med en øget markedsføring, hvis man ikke samtidig udvikler kvaliteten.
Ifølge avisen vender man i Bordeaux hele tiden tilbage til spørgsmålet om kvalitet, og mange mener, at man ikke kan være tilfreds med den slappe holdning, der giver appellation til 99 procent af de vine, der præsenteres for bedømmelses-kommissionerne.

Er der virkelig ingen vinklub i Århus?
Fra Lene Kristensen i Århus har vi fået denne e-mail: - Vi er et ungt par, som interesserer os meget for vin og derfor gerne vil i kontakt med andre med samme interesse. Vi kan imidlertid ikke finde nogen vinklub i Århus-området. Kan det virkelig være rigtigt?
Det er det åbenbart. Der er i hvert fald ikke nogen klub med på VinAvisens side med listen over vinklubber.
Så dette er altså en efterlysning: Er der nogen af vore 5000 læsere, der kender til en vinklub i Århus, som er åben for alle interesserede, og som ikke er i firma-regi?
Og mens vi er ved det: Er der klubber, som endnu ikke er kommet på vores side med vinklubber, men som burde være med? Send venligst en e-mail til anker@vinavisen.dk.

Forening for sabrering af champagneflasker
I Sverige er oprettet en forening for den ædle sabreringskunst. Sabrering er som bekendt den metode, efter hvilken man åbner en flaske champagne med et enkelt sabelhug. (Det franske ord for sabel er sabre).
Ifølge WOW FaxNews er foreningens navn Svenska Sabrerings Sälskapet.
Vi bør lige indskyde, at det ikke er ufarligt at åbne en flaske champagne på denne måde. Man kommer nemt til at skære sig - ikke på sablen, men på den skårede flaske. Så det er en god idé at bære læderhandsker. Og en endnu bedre idé bare at vride proppen af flasken på vanlig vis ...

Hvad er kvalitetsvin?
En af VinAvisens læsere, Anna Paludan, skriver, at begrebet bordvin driller hende, og at hun har svært ved at skelne mellem de forskellige kategorier af vin.
Det er heller ikke så ligetil, men lad os prøve med nogle enkle definitioner uden at citere EU's tørre (brutte) lovtekster:
* Kvalitetsvin er ifølge EU-lovgivningen alt, hvad der ikke er bordvin. Hvert land har sine egne regler for afgrænsningen, men de fleste regler er baseret på et eller andet appellation contrôlée-system (omend det tyske system mere bygger på druernes indhold af naturligt sukker).
      På fransk kaldes kvalitetsvin for VQPRD (Vin de Qualité Produit dans les Régions Délimitées). Altså kvalitetsvin produceret i afgrænsede regioner.
* Appellations-vin er kvalitetsvin, der kommer fra et specifikt afgrænset område, og som opfylder en lang række kvalitetskrav.
      I Frankrig taler man om Appellation d'Origine Contrôlée - AOC. (For nu at forklare ordene, så man man sige, at Appellation, det er noget med appel, at kalde. Origine, det siger noget om oprindelse, afstamning, et ord i familie med originalitet. Og Contrôlée - det giver sig selv).
      I Italien skriver man Denominazione di Origine Controllata (DOC) - idet man i nogle distrikter tilføjer ordene "e Garantita" (DOCG) for at markere, at man ikke kun kontrollerer, men også garanterer for vinens kvalitet.
      I Spanien skriver man Denominación de Origen på etiketterne (DO).
      Og i Tyskland har man begrebet Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA), hvor de særligt gode vine benævnes Qualitätswein mit Prädikat.
* Bordvin er al vin, produceret inden for EU, som ikke kan opnå betegnelsen kvalitetsvin. Den har en alkoholstyrke på mellem 9 og 15 procent.
      I Frankrig kaldes bordvin for Vin de Table, i Spanien for Vino de Mesa, i Italien for Vino da Tavola og i Tyskland for Tafelwein.
* Landvin er bordvin i en lidt højere kategori.
      I Frankrig taler man om Vin de Pays, i Italien IGT (Indicazione Geografica Tipica), i Spanien Vino de la Tierra og i Tyskland Landwein.
* Bulkvin - eller som franskmændene siger: vin en vrac - er vin, der eksporteres med tankskibe og -biler, i containere osv. til aftapning hos modtageren.

En boghandel kun med bøger om drikke
I Stockholm har Lisa Hagman, mor med to børn, åbnet en boghandel, der kun handler med bøger om kulturdrikke - altså vin, spiritus, kaffe, te osv.
Navnet er Prosperos Böcker, og boghandelen drives som en Internet-butik med web-adressen www.prosperos.a.se.
Det er faktisk en vældig pæn www-side, Lisa Hagman har lavet. Der er gode oplysninger, og designet er smukt.

Den femte smag
I forbindelse med vinsmagninger taler man om de fire smage - sødt, salt, surt og bittert. Selv om det salte jo ikke rigtigt kommer ind i billedet.
* Sødt smager man med spidsen af tungen,
* Salt smager man med siderne af tungen,
* Surt smager man på tungens overkanter og
* Bittert smager man bagest på tungen.
Japanerne taler imidlertid om endnu en smag, nemlig den pikante velsmag, som japanerne kalder umami - en speciel sødme, man fx kan smage i muslinger, og den særlige smag, der får en kogt kartoffel til at smage bedre end en rå.
Wine Business Monthly har bragt en artikel, hvori Master of Wine Tim Hanni fortæller om sine studier af denne særlige smag.
Umami er måske den mest primitive smag, og hvis mad ikke har en masse umami, må vi tilføre den, siger han. Det kan fx gøres med eddike, soyasauce og vin, og Hanni mener, at når man finder balancen i samspillet mellem vin og mad, opnår man den største nydelse ved begge dele.

Her finder du, hvad vinene bør koste
I sidste nummer af VinAvisen nævnte vi, at man kan finde priser på ædle vine ved at besøge Kjær & Sommerfeldts "Skatkammer" - på adressen www.skatkammervine.dk. Her er nævnt en masse vine med priser, der er afstemt efter aftaler med sælgerne og i overensstemmelse med listerne fra de internationale auktionshuse. Et enkelt søgesystem gør det nemt at finde frem til vin og årgang.
En anden mulighed findes på adressen http://wine-searcher.com/, hvor der ligeledes er et søgesystem. Via det finder man frem til en række steder, hvor den søgte vin i den søgte årgang er til salg.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Trapiche Pinot Noir, Mendoza, Argentina 1999
49,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En rødvin fra i år, men høstet på den sydlige halvkugle, mens vi stadig havde forår. Den er lavet på den store Bourgogne-drue Pinot Noir og er blød og lækker med en imødekommende sødme og frugtsmag, lidt efter blomme og svedske. En meget tiltalende vin og fin til prisen.

Trapiche Oak Cask Pinot Noir, Mendoza, Argentina 1997
64,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En storebror til vinen ovenfor - og en meget dejlig rødvin. Den har ligget fire måneder på egetræsfade (oak casks) og fremtræder blød og meget frugtagtig. Dens duft er kraftig og let krydret - den har faktisk en meget interessant duft. Smagen er let og læskende.

1312, Mestres, Cava Brut Nature, Spanien 1998
119 kr., Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
Mestres er Spaniens ældste cava-hus, og når denne elegante boblevin hedder 1312, så skyldes det, at huset blev grundlagt i 1312 (det begyndte dog først at fremstille cava i 1928). Det er ikke markedets billigste cava, men kvaliteten er i top. Vinen har en let parfumeret duft, en fin mousse i munden og dejlig frugt. Den er helt på højde med de bedste standard-champagner.

Klein Constantia, Marlbrook, Cabernet / Merlot, Constantia, Sydafrika 1996
69,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En virkelig lækker rødvin fra den prægtige vingård uden for Cape Town. Den er fuld af frugt, har en fin sødme, en blød garvesyre og i slutningen et lille bittert bid, der går fint sammen med mad. Den vil være fortræffelig til gode stege og fjerkræ (gåse- og andesteg).

Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1997
110 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Plaisir de Merle - Solsortens Lyst - en af Sydafrikas bedste små vinejendomme beliggende i Paarl (Perle - opkaldt efter nogle afrundede bjerge). Og den fadlagrede rødvin her er simpelt hen herlig - meget, meget lækker, fyldig og blød med en masse frugt og en indtagende sødme. En virkelig topvin, der kan drikkes nu, men også gemmes endnu nogle år.

Serdica, Cabernet Sauvignon, Plovdiv, Bulgarien 1998
29,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Når man tager den billige pris i betragtning, er denne rødvin noget af et kup. Det er naturligvis en enkel vin - en vin uden falbelader - men den er fadlagret og dyrket og produceret med tysk teknologi og kontrol fra det tyske vinfirma St. Ursula. Skal man have en rødvin til en større fest, er denne vin en oplagt mulighed. Alle vil kunne lide den.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk