Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 04, 2000


Vin-aktuelt i uge 4
24. januar - 30. januar 2000
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore cirka 3000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.
For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 1VinAvisen uge 2VinAvisen uge 3



Problemer med sydafrikansk ouzo og grappa
Den 8. januar trådte den længe ventede handelsaftale mellem EU-landene og Sydafrika i kraft - den som Nelson Mandela har arbejdet så ihærdigt på at få i stand. Den skal nu ratificeres af de femten EU-lande, men hverken Italien eller Grækenland har i sinde at gøre det - så længe sydafrikanerne fremstiller brandies under navnene grappa og ouzo.
Nu skal EU-kommissær Poul Nielson forsøge at forlige parterne, og det ender såmænd nok med, at sydafrikanerne giver sig - som de allerede har gjort det med hensyn til brug af navnene sherry og port.
Men sydafrikanerne er ikke glade for det. - Bliver det næste, at italiernerne vil have patent på ord som pizza og pasta?
Både grækerne og italierne hævder imidlertid, at henholdsvis ouzo og grappa er navne, der tilhører disse landes produkter og kun dem.
Italienerne producerer 40 millioner flasker grappa om året, mens sydafrikanerne kun fremstiller 30.000 flasker - og ikke eksporterer en eneste af dem.

Store skader i Bordeaux
Den store vinterstorm i Frankrig - den værste i hele 1900-tallet - har ødelagt for milliarder, og også Bordeaux har fået store skader.
Vinstokkene har klaret sig, fordi de stod uden blade, men de historiske slotte og deres parker har fået slemme hak. På Château Lafite væltede stormen det majestætiske cedertræ, der ses på vinens etiket, og på Château Le Pin i Pomerol blev det store pinjetræ, der har givet slottet navn, forvandlet til pindebrænde.
Parkerne ved Château Pontet-Canet og Brane-Cantenac ligner bombekratere, og kun få af træerne omkring Château Talbot overlevede. Mange af de gamle læhegn, der var over hundrede år gamle, er væltede, så landskabet er helt forvandlet, og i Blaye-distriktet brød Gironde-floden igennem digerne, så vinkældre blev oversvømmede. Der forestår reparationer til millioner af francs.
Ifølge officielle tal blev 40 procent af Frankrigs skove ødelagt, mellem dem egeskovene i Midtfrankrig, der leverer træ til de mange vinfade.
- Hvad der blev ødelagt i løbet af få timer, vil tage 50 år at bygge op, skriver Didier Ters i avisen SudOuest.

Sydafrikanske vingårde ødelagt i flammehav
Det er den tørre årstid i Sydafrika og dermed årstiden for alvorlige fladebrande. I sidste uge gik det ud over Cape Towns omegn, hvor ilden brændte i fem dage på store arealer. Det var den værste brand i 30 år.
70 huse blev flammernes bytte i vinregionen rundt om byen, især omkring de gamle historiske vingårde i Constantia og i Simon’s Town 20 km syd for Cape Town.
Også flere vinejendomme ved Stellenbosch er blevet ødelagt.

Flere falske flasker
Vi har tidligere fortalt, hvordan man i Østen laver forfalskninger af europæiske vine. Det er jo så let at trykke berømte etiketter og klistre dem på flaskerne.
Vi nævnte de mange falske Mouton Cadet, men det viser sig, at der er andre. For nylig har man fundet forfalskninger af Hennessy XO cognac og champagner som Bollinger og Dom Pérignon. Og på nogle af Hong Kong's fineste restauranter har man serveret falske første cru'er fra Bordeaux.
Baron Philip de Rothschild pointerer, at det kun er i Hong Kong og det sydlige Kina, der er disse problemer. I resten af verden er der ingen risiko for at blive snydt.

Der var champagne nok!
Det gik med champagnen som med computerne. De ilde spådomme gik ikke i opfyldelse. Langt de fleste computere virkede også i år 2000, og der var champagne nok til alle. Der var så meget, at man stadig uden vanskeligheder kan gå hen om hjørnet og købe en flaske.
Helt præcist hvor mange flasker, der blev solgt i Danmark, er endnu ikke gjort op. I Sverige, hvor al vin til forbrugerne kun sælges gennem Systembolaget, er det lettere, og herfra kan vor svenske samarbejdspartner, World of Wine FaxNews, citere tallene:
Systembolaget fordoblede sit salg af ægte champagne i 1999. I alt solgtes 875.000 flasker mod 436.345 i 1998.
I december måned var salget tre gange så stort - 416.201 flasker imod 147.352 flasker i 1998. En opgang på 182 procent!
De største solgte champagne-mærker var:
* Moët & Chandon med 166.427 flasker (1998: 99.532),
* Veuve Clicqout - Den gule Enke med 96.401 flasker (1998: 67.287) og
* Jeanmaire Brut med 79.993 flasker (1998: 31.997, dvs. en stigning på over 100 procent).
Bedst sælgende mousserende vin har igennem flere år været den spanske cava Freixenet Cordon Negro, der i 1999 solgte 852.018 flasker - altså næsten lige så meget som alle Systembolagets nogle og 40 champagne-mærker tilsammen.
Nummer to i mousserende vine blev den italienske Asti Cinzano med 636.613 flasker og nummer tre cava'en Codorníu med 307.239 flasker.
Visse mærker blev udsolgt før nytåret, men der var stadig boblende flasker på lager i det nye år - ganske som i Danmark.

Verdens største champagneflaske
Den største champagneflaske er en Nebuchadnezzar, der rummer 20 normal-flasker, altså 15 liter. Men det er alt for lidt, når det er nytår i Hollywood.
På Universal Studios fik man bragt en speciel flaske ind med helikopter. Den var 6 meter høj og vejede 4½ tons. Og den fyldte man så med mousserende vin.
Flasken var i øvrigt meget smuk. Det var en kopi af Perrier-Jouëts flaske til prestigevinen "Belle Epoque" - flasken, som glaskunstneren Émilie Gallé dekorerede med de smukke slyngede blomster i 1902, og som lige siden har haft denne smukke dekoration.

Endnu mere om Rosenborg-vinen
Vi er slet ikke færdige med at fortælle om Rosenborg-vinen, som kongehuset serverede til årets nytårstaffel, og som vi begyndte at fortælle om i VinAvisen i uge 2. Her fortsætter føljetonen:
I et efterladt skrift fortæller nu afdøde vinhandler Erling Lauemøller fra Ludvig Bjørns Vinhandel, at han første gang oplevede vinen i december 1929, da han var seksten år. Der lå da tre fade med vin i Rosenborgs kælder i årgangene 1598-99 og 1615. Oprindelig havde der været seks fade.
Vinen var i begyndelsen af 1600-tallet blevet indkøbt til Nykøbing Slot på Falster, og her lå den indtil krigen med svenskerne i 1658 - det var dengang svenske Carl 10.Gustav drog med sin hær over isen og truede København, hvor Frederik d.3. ville "dø i sin rede". Svenskerne kom igennem Nykøbing og beslaglagde vinen. Den skulle til Stockholm, og Gøngehøvdingen var formodentlig ikke i nærheden, så han kunne redde den.
Vinen kom imidlertid ikke længere end midt ud i Østersøen, da et dansk kaperfartøj opbragte det svenske skib og erobrede de seks fade tilbage. De blev ført til København og lagt ned i kælderen under det gamle Københavns Slot. Og da det nye Christiansborg blev bygget i 1729, blev de så overført til Rosenborg.
Føljetonen fortsætter: Læs i næste nummer af VinAvisen, hvordan en berømt dansk politiker reddede livet ved at drikke Rosenborg-vinen.
.
      Ugens vinbillede
      Hver uge bringer vi et billede hentet fra vinens verden. Klik her eller klik på det lille billede til venstre for at se denne uges billede i stor størrelse.
Ikke for meget ilt i flasken
Skærer man et æble over, kommer luftens ilt til, og der går ikke lang tid, før skærefladerne er brune.
Lidt det samme sker der med vin, hvis der kommer for meget ilt til. Vinen bliver brun.
På den anden side vil man gerne have en lille smule ilt med i flasken, fordi ilten kan medvirke til at udvikle og modne vinen - gerne lidt mere ilt i rødvin end i hvidvin, der jo ikke må antage en brunlig farve.
Faktisk varierer mængden af ønskelig ilt med typen af vin og måske også med årgangen.
Dette er et af de problemer, som vinindustrien beskæftiger sig med for øjeblikket, og derfor har man blandt andet udviklet tappemaskiner, der arbejder under vakuum, og med hvilken man nøje kan justere mængden af ilt i flasken. Eller helt undgå den.
I stedet for ilt fylder man ofte efter med kvælstof.
Nogle af maskinerne kan tappe mellem 25 og 400 flasker i minuttet.
.
.
Ædle vine
til salg
.
    Her er VinAvisens opslagstavle, hvortil læserne kan indsende besked om vine, de har til salg - eller vine, de efterlyser. Vi optager gratis indlæg fra private, og køber og sælger må selv kontakte hinanden og tinge om priser osv.
    Under disse linier kommer ugens opslag, og lignende tilbud og efterlysninger kan e-mailes til anker@vinavisen.dk
    .
.s..17.
    Sælges: Dow Vintage Port 1980. Pr. flaske: 200 kr., pr. kasse (12 stk.): 2200 kr. Tlf.: 46 37 19 90 eller e-mail til svn@vestamt.dk.

Også danske butikker i fællesskab på Internettet
I sidste nummer af VinAvisen skrev vi om, hvordan web-stedet WineAccess samler mange mindre vinbutikker i et stort fællesskab af vinproducenter, vinskribenter, sommelierer og interesserede kunder.
- Sådan noget har vi da også i Danmark, lyder det fra Jylland. Her har to købmandskæder med i alt 285 butikker i Jylland og på Fyn en form for vinsalg via hjemmesiden www.druen.dk.
Vinene bestilles på Nettet og kan afhentes i den nærmeste butik cirka ti dage senere.
For øjeblikket har vinklubben "Den gyldne Drue" cirka 2500 medlemmer i Jylland og på Fyn. Bag den gode idé står vinimportøren Chr. Kjærgaard A/S i Nørresundby.

Kæmpemæssig vinfest til Bordeaux
I dagene fra 30. juni til 2. juli afholdes en kæmpemæssig vinfest i Bordeaux, Fête du Vin de l'An 2000. Der vil blive vinsmagninger, udstillinger, koncerter, korsang, fyrværkeri og gastronomiske festaftener.
En del af festen vil finde sted på den brede kaj ned til floden, hvor man netop har fjernet de grimme varehuse, der i så mange år har skæmmet byen.
Byens borgmester, Alain Juppé, har afsat 8 millioner francs til det gode formål.

Smagning af single malt whiskies
I Frederiksborg Amts Avis refererer Jens O. Kristiansen disse notater fra en smagning af single malt whiskies:
* Glenkinchie (skotske lavland), 10 år, ren aroma og en behagelig, lidt tør smag.
* Dalwhinnie (nordlige højland), 15 år, lyng-agtig finish, en let smag og en frugtagtig sød aroma.
* Cragganmore (Speyside), 12 år, fast krop, tør aroma og en maltet røget finish.
* Oban (vestlige højland), 14 år, kraftig og let i fin balance, en snert af tørv og en lang behagelig finish.
* Talisker (Isle of Skyes), 10 år, afbalanceret, fyldig med let sødlig aroma.
* Lagavulin (Isle of Islay), 16 år, stærk single malt med en tung, kraftig aroma og en røget tørveagtig smag.
Alle disse whiskies importeres af UDV Denmark (tlf.: 47 33 99 99).

Renaissance for Marsala
I den sicilianske by Marsala afholdt man fornylig den første store vinmesse for søde vine, Vinoro (Vin-Guld). Her kunne besøgende fra hele verden ifølge WOW FaxNews nyde søde delikatesser fra blandt andet Italien, Ungarn, Tyskland, Spanien, Østrig og Frankrig.
Samtidig sørgede værtsbyen for at præsentere Marsala-vinen på en ny og moderne måde. De store marsala-producenter med Florio i spidsen venter nu på en renaissance for disse klassiske søde vine.
Marsala, der fik sit navn af araberne - Marsh-el-Allah, Allahs Havn - har ikke altid lavet den søde vin. Den blev "opfundet" i 1773 af købmand John Woodhouse fra Liverpool, og der er ingen tvivl om, at han søgte at efterligne de tre andre store hedvine - madeira, portvin og sherry.
Der er fremragende marsala'er, blandt andet fra vinhuse som De Bartoli, Diego Rallo & Figli og Florio, men der er også mindre interessante produkter. Mange af disse går til medicinal-industrien, der blandt andet bruger dem til hostesaft.

Der er ingen alkohol i Lafite
Vi har tidligere fortalt om den stakkels amerikaner, Mark Phillips, der står for vinklubben Wine Tasting Association, og som solgte en flaske Château Lafite 1991.
Det måtte han ikke. Det er i flere stater i USA forbudt at handle med vin privat. Køberen var agent for alkoholmyndighederne i Virginia, og Mark Phillips blev anholdt og ført bort i håndjern.
Nu har sagen været for retten, og Mark Phillips blev frikendt. Ikke fordi han havde købt en flaske, men fordi han ikke havde åbnet den - og fordi det således ikke var bevist, at flasken indeholdt alkohol. På etiketten står der nemlig kun "12 % vol" og ikke et ord om alkohol.
WOW FaxNews fastslår, at alle, der har liggende en flaske Château Lafite, selv kan se efter: Der er bestemt ingen alkohol i en Lafite!

Vinsmagning i København
Tre dage i begyndelsen af marts afholder tre danske vinimportører, Vinrosen, D.C.W. Vin og Johs M. Klein, vinsmagning i teatersalen, Borups Højskole, Frederiksholms Kanal 24 i København.
Smagningen, der omfatter cirka 50 vine, afholdes fredag d. 3. marts kl. 16-20, lørdag d. 4 marts kl. 14-18 og søndag d. 5. marts kl. 14-18. Billetter kan købes over Billetnet til 385 kr. pr. deltager.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Errazuriz, El Ceibo Estate, Cabernet Sauvignon, Aconcagua Valley, Chile 1998
58,50 kr. (6 flasker for 300 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En meget flot og muskuløs rødvin med en dejlig, kraftig Cabernet-duft og en smag af god frugt og krydderier med en let sødme. Det er en vin til store bøffer, kraftige gryderetter og gode oste, og den vil også være fin til fed mad, fx paté, på grund af den bløde, tiltalende syre.

Errazuriz, La Escultura Estate, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 1999
58,50 kr. (6 flasker for 300 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En meget lækker Chardonnay-hvidvin til en rimelig pris i forhold til kvaliteten. Vinen er fadlagret, men den har ikke fået for meget egetræ - man får ikke splinter i munden. Tværtimod understreger den diskrete fadsmag den dejligt rene frugt.

Antu Mapu, Sauvignon Blanc Reserva, Maule Valley, Chile 1998
49,75 kr. (specialtilbud ind til 18/2, normalpris 55 kr.), GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
Hvis man mener, at en hvidvin på Sauvignon Blanc-druen dufter og smager af hyld, så kan man få det mere end bekræftet med denne liflige vin. Den er et skoleeksempel på det med hylden. Vinen er kraftig, let krydret og har en ren og forfriskende frugt. Vinen var "White Wine of the Year" ved International Wine Challenge i London i 1998. Det forstår man godt.

Antu Mapu, Merlot Reserva, Maule Valley, Chile 1998
49,75 kr. (specialtilbud ind til 18/2, normalpris 55 kr.), GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
En fantastisk blød og lækker rødvin, der fylder munden med frugt og mørke bær. Som med mange andre vine på Merlot-druen kan man også her bruge ordet saftig. Dette er en meget saftig og læskende vin, som alle vil kunne lide.
.
    VinAvisens gyldne etiket
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”"
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Viña Casa Silva, Cabernet Sauvignon og Merlot, Chile 1998, rødvine til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Viña Casa Silva, Cabernet Sauvignon og Merlot Reserve, Chile 1998, rødvine til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Rozès LBV Port, Unfiltered, Portugal 1994, portvin til 85 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Moyston, Seppelt, Cabernet / Shiraz, Australien 1998, rødvin til 34,95 kr. fra Fakta.

Information (ved Flemming Kyed):
* Gattinara, Dessilani, Gattinara, Piemonte, Italien 1991, rødvin til 185 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Trapiche Pinot NOir, Oak Cask, Mendoza, Argentina 1997, rødvin til 65 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Les Granges, Côtes-du-Rhône Villages Chusclan, Frankrig 1998, rødvin til 59 kr. fra Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).

* Houdamond Reserve, Stellenbosch, Sydafrika 1997, rødvin til 100 kr. for 2 flasker hos Føtex
* Toar, Rosso del Veronese IGT, Masi, Italien 1995, rødvin til 79 kr. i Bilka.
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Wynns Coonawarra Estate, Shiraz, Coonawarra, Australien 1997, rødvin til 100 kr. for 2 flasker (tilbud) i Føtex.

Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Michel Bernard, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1998, rødvin til 32 kr. i Netto.

Penge og Privatøkonomi (ved Søren Søndergaard og Ole Høy Hansen):
* Bourgogne Pinot Noir, Domaine Heresztyn, Bourgogne 1997, rødvin til 70 kr. fra Hjelm Vinimport (tlf.: 75 46 80 20).

Erhvervsbladet (ved Flemming Hvelplund):
* Selaks, Marlborough, New Zealand 1999, hvidvin til 49,50 i Bilka, Føtex og Netto.


Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Janne Gudbjerg på tlf.: 39 20 64 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Fra og med denne uge kan man tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr., og hvis nyhederne skal sendes til flere e-mail adresser inden for samme firma, er prisen for disse supplerende adresser 195 kr. pr. stk.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Janne Gudbjerg, tlf.: 39 20 64 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk