Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09, 2000

Vin-aktuelt i uge 9
28. februar - 5. marts 2000
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-7000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 6VinAvisen uge 7VinAvisen uge 8



Overpris på Internettet
Er det billigt at købe vin via Internettet. Åbenbart ikke altid. Den eksklusive danske web-site, Gubi, der har reklameret en hel del i dagspressen, har netop nu Château Haut Brion 1996 til salg for 1795 kr. pr. flaske, men en af vore læsere, Jan Simon, har fornylig købt samme vin, og han gav kun 995 kr. for den.
Nu kan det jo godt være, at Jan Simon var heldig. Der har været udbudt nogle fallitboer for nylig. Men VinAvisen har spurgt i Ludvig Bjørns Vinhandel i København, der blandt andet er specialist i store cru-vine, og her sælger man vinen til 1550 kr. - altså 245 kr. eller 14 procent billigere end Internet-firmaet.
Hos negocienten i Bordeaux koster vinen 850-900 francs, og med moms, fragt og fortjeneste er Ludvig Bjørns udsalgspris rimelig. Det er Gubis ikke.
En af ideerne ved direkte salg via Internettet skulle vel være, at varerne bliver billigere. Det er åbenbart ikke tilfældet her.

Frygteligt uvejr over australske vinmarker
I tirsdags ramte et frygteligt uvejr nogle af de bedste vindistrikter i South Australia, og ifølge avisen Sydney Morning Herald vil høstudbyttet flere steder bliver op til 30 procent mindre.
Det er ved at være efterår dernede - mens foråret er på vej hos os - og både frost, regn, hagl og en kraftig storm ramte Barossa, McLaren Vale, Coonawarra og Padthaway, netop som de fleste af de 1263 vingårde var i gang med at høste. Nu risikerer de at få rådne druer.
Området står for over halvdelen af South Australia's årlige produktion af druer, og kendte vinmærker som Banrock Station, Jacob's Creek, Oxford Landing og Kingston Estate vil blive berørt af uvejret.
Til Sidney Morning Herald siger direktøren på Kingston Estate, Neville Coats, at det lille antal vinbønder, der allerede havde plukket deres druer, "grinede hele vejen til banken". For andre kan situationen betyde ruin, idet de fleste ikke har tegnet de dyre forsikringer.

Et fatalt klik på en computer
Med et postprogram som fx Outlook Express kan man - hvad mange sikkert ved - sende en kopi af et brev til en tredje person, hvis man skriver dennes adresse i feltet mærket Cc (carbon copy). Så kan modtageren se, at kopien er sendt - og til hvem.
Man kan også sende en kopi, uden at den egentlige modtager kan se, at kopien er sendt. Det bruges fx i firmaer, hvis man vil sende en kopi til chefen, uden at modtageren ved det. I så fald skrives adressen i feltet Bcc (blind carbon copy).
Når man sender et rundbrev til mange mennesker - som naturligvis ikke bør kunne se hinandens adresser - adresserer man brevet til sig selv og kopierer alle e-mail adresserne ind i Bcc-feltet.
Men hvis man nu ved en fejltagelse kommer til at sætte alle adresserne i Cc-feltet - ja, så vil samtlige modtagere få hele adresse-listen udleveret.
En sådan fejl kom vinhandler Carlo Merolli til at begå, da han i torsdags sendte en mail til alle sine kunder. Hvad skete der? Et øjeblik efter fik de samme kunder en reklame-mail fra vinfirmaet Philipson Wine. Det store vinfirma snuppede simpelt hen Merollis kundekartotek. Så fatalt kan et lille klik på en computer være!
Bagefter skrev Carlo Merolli blandt andet følgende til sine kunder: - Jeg takker de kunder, der har gjort mig opmærksom på sagen, og takker dem især for deres sympatifølelser. Jeg vil afstå fra at kommentere Philipson Wines' tiltag. Der skal være plads til alle, også til dem der er lige lovligt frække.
Fredag aften meddelte Christian Philipson - efter at sagen var blevet kommenteret af bladet Computer World - at der var sket en klar fejl, som han på det bestemteste undskyldte og beklagede. Carlo Merollis e-mail adresser er nu slettet hos Philipson Wine, og kun personer, som aktivt ønsker e-mail fra firmaet, vil fremover modtage denne service.

Plattenslagere og useriøse netaktører
For alle vinhandlere, der er på vej ind på Internettet, er det værd at vide, at Danmark forbereder verdens første mærkning af elektronisk handel.
Dette fortæller Morten Frich i Berlingske Tidende, der er kommet i besiddelse af et udkast til regeringens nye erhvervspolitik. Mærket vil kunne bruges på et firmas hjemmesider, hvis firmaet lever op til skrappe retningslinier for god skik ved handel og markedsføring på Nettet.
Hensigten med den frivillige ordning er at beskytte forbrugerne mod plattenslagere og useriøse netaktører.

Vin & Sprit ude med indkøbskurven
Det svenske statsmonopol-firma Vin & Sprit, der fornylig købte Danisco Distillers - De Danske Spritfabrikker - er ifølge WOW FaxNews i færd med at købe yderligere en udenlandsk producent. Aftalen ventes at være klar inden for den allernærmeste fremtid.
Vin & Sprit har tidligere erklæret, at firmaet vil skabe et af verdens ti største spiritusfirmaer, men det vil ikke kommentere de nyeste oplysninger.

De store vil blive større
I dette årtusindes første årtier venter der store sammenlægninger og opkøb inden for vinbranchen, spår WOW FaxNews.
Når vi skriver 2010, vil der findes cirka ti helt dominerende vinfirmaer i verden, mener iagttagere inden for branchen. Og det vil ske som en følge af, at global virksomhed og internationale netværk er nødvendige for at kunne konkurrere - ikke mindst med tanke på, at vingrossist-markedet og detailhandelen koncentreres mere og mere til stadig færre internationale aktører.
- Markedet kommer til at kræve færre vinfirmaer med en bredere produkt-portefølje af stærke varemæker, mener direktøren for det store australske vinfirma Southcorps.

Håndsrækning på flaske
Efter novembers store oversvømmelser i Sydfrankrig har vinkommiteerne i Languedoc lanceret en speciel vin, som de kalder "Coup de Main", dvs. Håndsrækning. Overskuddet vil gå til de ramte vinbønder i Corbières, Minervois og Fitou.

Svensk vin efter billigste tilbud
Det lyder som en skrøne, men det er rigtigt nok: Ifølge dagbladet Børsen forlanger EU-kommissionen nu, at det svenske Systembolag udbyder sine indkøb af vin, øl og spiritus i licitation - og åbenbart tvinges til at godtage billigste tilbud, uanset hvordan vinen smager.
- Det kan få katastrofale følger for vareudvalget, siger en repræsentant for virksomheden. - Licitationsreglerne vil blandt andet betyde en masse ekstra arbejde, samt at interesserede leverandører skal have 52 dage til at afgive bud i en licitation.
Vicedirektør Jan Thagesson siger, at udlicitering vil forringe udvalget i butikkerne.
Vi kan tilføje, at den sikkert også vil forringe kvaliteten af den monopol-vin, som svenskerne er tvungne til at drikke.
.
.
Ædle vine
til salg
.
    Her er VinAvisens opslagstavle, hvortil læserne kan indsende besked om vine, de har til salg - eller vine, de efterlyser. Vi optager gratis indlæg fra private, og køber og sælger må selv kontakte hinanden og tinge om priser osv.
    Under disse linier kommer ugens opslag, og lignende tilbud og efterlysninger kan e-mailes til anker@vinavisen.dk
.31
    Sælges: 2 flasker Château Langoa Barton 1989 sælges à 700 kr. pr. flaske. Henvendelse til Peter Hansen, tlf.: 46 35 27 01 eller e-mail: peter999@post12.tele.dk
.32
    Sælges: Château Lafleur de Gay 1995 à 800 kr. pr. flaske * Château Lagrange 1990 à 500 kr. pr. flaske * Château Gruaud Larose 1986 à 800 kr. pr. flaske * Dom Pérignon i magnum 1990 à 3000 kr. pr. flaske * Dom Pérignon 1990 i normal flaske à 1200 kr. * Dom Pérignon i magnum 1988 à 2000 kr. pr. flaske. Henvendelse til Leon Christensen, e-mail: leon-c@get2net.dk

Ingen Opus One-cigar
Det amerikanske vinfirma Opus One, oprettet af Mondavi og Mouton-Rothschild i fællesskab, kunne ikke lide, at cigarfirmaet Fuente i Den Dominikanske Republik havde lanceret en cigar ved navn Opus X. Vinfirmaet lagde sag an - og har nu fået at vide, at cigaren stadig gerne må hedde Opus X. Til gengæld må vinfirmaet ikke lave en cigar ved navn Opus One.

Saint-Émilion en del af verdens kulturarv
De forenede nationers kultur-organisation, Unesco, har føjet Saint-Émilion til på listen over verdens kulturarv - ikke kun den fine gamle vinby, men også hele vindistriktet udenom, hvor man jo har dyrket vin i over 2000 år.
Det er første gang, et vindistrikt er kommet på listen.

To top-californiere
Det britiske vinblad Decanter har prøvesmagt 59 californiske Cabernet Sauvignon-vine i årgang 1996, og ud af dem fik to fem stjerner og "Decanter Award":
* Frog's Leap Cabernet Sauvignon, Napa Valley 1996, import: The Diplomat (tlf.: 35 55 31 44, lok. 251)
* Rubicon, Niebaum Coppola, Napa Valley 1996, import: Otto Suneson (tlf.: 33 14 04 82).

Gobi's store vinfestival
Allerede nu offentliggør Gobi sine planer for årets store vinfestival. I 1997 lagde man ud i Forum i København, hvor der i en periode var 4000 besøgende. I år satser man endnu større og regner med 6-8000 gæster fordelt over tre perioder.
Festivalen afholdes i den nye, flotte Club Danmark Hal lige ved Valby Idrætspark og få minutters gang fra Ellebjerg S-station, og den vil være delt i tre perioder: Fredag d. 5 maj kl. 16-20, lørdag d. 6 maj kl. 10-14 og lørdag d. 6 maj kl. 15-19. Der vil kunne smages cirka 400 forskellige vine, og en stor buffet fra Claus Meyers køkken vil være inkluderet i billetprisen, der kun er 200 kr.
Billetter kan købes i alle fire Gobi-forretninger eller bestilles på tlf.: 36 14 15 30, og selv om der er god tid til maj måned, vil det være en god idé at købe i god tid, hvis man vil være sikker på at få billet til en bestemt periode.
Oplysninger om festivalen findes naturligvis i VinAvisens aktivitetskalender (klik her).

Sænk bare skatten på alkohol - i Sverige
Det svenske Handelns Utredningsinstitut er ifølge WOW FaxNews nået frem til, at det ikke ville kunne mærkes på den svenske samfundsøkonomi, hvis man sænkede alkoholskatten.
Forskerne bygger deres antagelse på, at den private indførsel, smugling og hjemmebrænding er øget kraftigt i de senere år, og at en sænkning af alkoholskatten med 50 procent vil indebære, at forbrugerne køber mere hos Systembolaget og mindre illegalt.
Men - hvilken forfærdelig tanke - vil svenskerne så ikke begynde at drikke mere?
Nej, ikke væsentligt, siger Handelns Utredningsinstitutet. - Det totale forbrug vil øges med højst 10 procent.

Endnu en vinklub
Så kom der endnu en klub med i VinAvisens liste over vinklubber (som du kan se ved at klikke her). Det er Vinlauget Chantepleure 2000 v/Gert Jensen, Saksen C1, 1. th, 2630 Tåstrup, tlf.: 43 52 08 18. Gert Jensen skriver til os, at det er laugets formål er at tilgodese medlemmernes ønske om at få kendskabet til vin uddybet, at fremskaffe gode vine til favorable priser og at fremme et godt socialt samvær. Optagelse sker kun på anbefaling fra medlemmer, så det er bare med at kende nogen ... Årligt kontingent 600 kr.

Europas bedste restauranter
I samarbejde med det franske forlag Hermé har Lanson Champagne udgivet en inspirerende bog om alle Europas store restauranter - eller i hvert fald dem, som forfatteren, Nicolas de Rabaudy, mener er de største - dem med de bedste køkkener og de fornemste vinkældre.
Det er en af den slags bøger, der får tænderne til at løbe i vand og sender drømmene på tur ad Europas ferieveje. Vi kunne bringe en større gennemgang af bogens fortræffeligheder, men i stedet gør vi noget meget bedre. Vi har skannet bogens liste med adresser på alle adresserne og bringer listen til slut i denne uges nyhedsbrev - hvis nogle af VinAvisens læsere skulle få lyst til at planlægge et stjerne-måltid under forårets eller sommerens ferierejse.

50.000 kr. til appetit-undersøgelse
Søren Toubro, der er lektor og læge på Forskningsinstutut for Human Ernæring, har fået 50.000 kr. i støtte fra Grete og Sigurd Petersens Fond.
De mange penge skal bruges til undersøgelse af øl og vins effekt på appetitten. Meget prisværdigt. Vi glæder os til at se undersøgelsens resultat, der sikkert vil vise, at en god apéritif skærper appetitten.

Kosher-sherry
Den kendte sherry-producent Gonzáles-Byass har efter et fireårigt udviklingsarbejde præsenteret en Tío Pepe, fremstillet efter de jødiske kosher-regler. Ifølge WOW FaxNews overvåges hele produktionen af en speciel rabbiner.

Vinsmagning med god mad og overnatning
VinAvisen har en hel del norske læsere, men også nogle svenske, blandt andet Bo Petersson i Malmø, der spørger, om vi kan "tipsa ham och hans vinklubb, om det arrangeras vinsmagning i Köpenhamns-Helsingörs-området tillsammans med mat och övernattning".
Det kan vi ikke - og det jo egentlig for dårligt. Så hvis der er nogle, der kan "tipse" både Bo Petersson og os, hører vi gerne. Her er e-mail adresserne: bo.acro@swipnet.se og anker@vinavisen.dk

Hvad er mesoklima?
En af VinAvisens læsere, Michael Nygaard, har hæftet sig ved ordet mesoklima i ovenstående annonce, indrykket af Australian Wine Bureau. - Hvad er det for noget? spørger han.
Mesoklima er et teknisk udtryk for en vinmarks klima og en mellemting mellem det store regionale klima - det, man kalder makroklima - og klimaet i den meget lille målestok, det såkaldte mikroklima. Det er det klima, der - beskrevet gennem talrige og årelange målinger - ligger over hele vinmarken og har indflydelse på udviklingen af druerne.
Ordet mesoklima har i vid udstrækning erstattet brugen af de to andre udtryk - selvom ordet mikroklima stadig (og ukorrekt) bruges om klimaet på hele vinmarken.
Mesoklimaets skala regnes i mange meter, måske hundrede meter ad gangen. Når det gælder makroklima, regner man i kilometer, og når talen er om mikroklima, skal vi have centimetermålet frem.
.
      Whisky likør på glat bane
      Den skotske whisky likør Drambui står som hovedsponsor for verdensmesterskabet i isgolf, der afholdes i Uummannaq, Grønland fra 30. marts til 4. april.
      Man kommer uden tvivl til at trænge til en styrkende Drambui på banen med de 36 huller, men husk også vanterne, for der kan være ned til minus 20 grader på ismasserne.
      Af hensyn til de ekstreme forhold er "green'en" blivet til en "white", og golfkuglen er skrigende gul.
      Hvis nogen har mod på at deltage, kan de få nærmere oplysninger hos Allied Domecq på tlf.: 56 30 02 43.

Bulgarerne ruster sig - stadig
I sidste uge fortalte vi under overskriften "Bulgarerne ruster sig", at Anne-Mette Krygell, der i en årrække har repræsenteret Bugarian Vintners Co., har startet et nyt firma, der under navnet Lovico Bibendum A/S repræsenterer tre af de største bulgarske vingårde.
Vi kan tilføje, at Bulgarian Vintners Co., der er en dansk afdeling af et engelsk firma, fortsat arbejder i Danmark, og at firmaet har ansat Jesper Erlandsen som ny direktør. Han har tidligere været salgs- og marketingsmanager for Walt Disney i Norden og kender ifølge Jørgen la Cour-Harbo i Nordjyske Stiftstidende mere til salg og marketing end til vin.
BVC repræsenterer stadig otte af de største vingårde i Bulgarien og er ved at lave aftaler med flere. Men efter lang tids uro i ledelsen af det engelske moderselskab har det - stadig ifølge Nordjyske Stiftstidende - været svært at skaffe de rigtige vine i de rigtige mængder.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Bubenheimer Honigberg Spätlese, Huxelrebe,
Weingut Winfried Hefner, Rheinhessen, Tyskland 1996
86 kr., Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
Druen Huxelrebe er en krydsning, skabt af den tyske vinbonde Fritz Huxel i 1927. Her optræder druen i en sød hvidvin, som helt berettiget har fået sølvmedalje - en vin, der er meget lækker med en masse frugt og en tilpas syre, der - trods sødmen - gør vinen forfriskende. I smagen er der toner af den Muskat-drue, som er en af Huxelrebes forældre.

Bubenheimer Honigberg Auslese, Huxelrebe,
Weingut Winfried Hefner, Rheinhessen, Tyskland 1994
99 kr. for 50 cl, Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
Auslese er et trin højere end Spätlese på den tyske liste over Prädikater, der først og fremmest sætter vinene i klasse efter druernes sukkerindhold. Ordet Auslese betyder "udvalg" (af drueklaser), og vinen presses af fuldmodne druer, idet man først sorterer alle syge og umodne druer fra. Altså en fornem vin. Hvad denneher virkelig også er, oven i købet med tildelt guldmedalje. Den er sød, men ikke sliksød, fordi sødmen afbalanceres af en rank syre. Drik den lækre vin som apéritif eller fx til en ikke alt for sød dessert.

Domaine Brusset, Cairanne Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998
65 kr., Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
En fortræffelig Rhône-mundfuld af en rødvin. Fyldig, med god frugt, tilpas syre og en lang eftersmag. Det er en vin, der vil passe til mange retter, og som mange danskere vil kunne lide.

Hardys Chardonnay / Sauvignon Blanc, South Australia 1998
69,50 kr., Irma
En virkelig usædvanlig drueblanding, men meget vellykket. Hvidvinen er fyldig og lækker, tør, men med en let sødme og med masser af krydret frugt. Den er absolut anbefalelsesværdig.

Savanha, Pinotage / Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 1997
49,95 kr., Kvickly
Pinotage er Sydafrikas egen drue - en krydsning mellem Pinot Noir og Cinsaut, skabt i 1925. Her har Pinotagen fået selskab af Cabernet Sauvignon (40 procent), og blandingen har resulteret i en dejlig rødvin med en ren og kraftig frugtsmag og en let sødme. Glimrende til prisen.

Raimat, Mas Castell, Cabernet Sauvignon Reserva, Costers del Segre, Spanien 1994
185 kr., Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
En virkelig flot og meget kraftig rødvin. En muskuløs vin, som man næsten kan "tygge" på. Men også elegant. Den har en ren Cabernet-smag og en udpræget smag af den to år lange fadlagring. Vinen kan drikkes nu - til kraftige kødretter og oste med smag - men den kan også mageligt ligge endnu fire-fem år.

Riesling, Ingelheimer Kaiserpfalz, Weingut Winfried Hefner, Rheinhessen, Tyskland 1997
87 kr., Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
En flot og fyldig Riesling, tør, men med en lille sødme. Faktisk ret "fed" for en tysk hvidvin at være - selv om den kun har 11 procent alkohol. Det er en meget anvendelig vin - en vin, man kan drikke som en frisk apéritif, og som går til mange retter - fisk, lyst kød, frokost osv.

Le Ragose, Le Sassine, Valpolicella Classico Superiore, Italien 1996
68,75 kr., Carlo Merolli, tlf.: 45 85 19 78
Vi har smagt den før. Her er den i 96-årgangen. En saftbombe. En rødvin med fylde og vitalitet, skabt af et af de bedste vinhuse i Valpolicella-distriktet nord for Verona. Den vil gå fint til alle kødretter og til gode oste.

Celsus, Chianti, Trambusti, Italien 1998
39,50 kr., Sigurd Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99
En enkel og forfriskende rødvin, der afgjort giver kvalitet til prisen. Det er en af den slags vine, der klæder djærv mad ved et bord med ternet dug, dæmpet belysning og mamma mia-musik i baggrunden.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Jydske Vestkysten (ved Peter Gram):
* Primitivo de Manduria, Santa Barbera, Italien 1997, rødvin til 29,95 kr. i Bilka.
* Ruban Bleu du Château d'Arsae, Bordeaux, Frankrig 1998, rødvin til 79,95 kr. i Føtex.
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Antu Mapu, Sauvignon Blanc Reserva, Maule Valley, Chile 1998, hvidvin til 75 kr. hos GrandVin (tlf.: 43 46 99 00).

Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Michel Bernard, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998, rødvin til 50 kr. i Føtex.

* Adam, Pinot Noir, Alsace, Frankrig 1998, rødvin til 150 kr. i Superstore.
* Mas Granier, Côteaux du Languedoc, Frankrig 1997, rødvin til 62 kr. hos Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).
* Castelli Martinozzi, Rosso di Montalcino, Italien 1997, rødvin til 89,50 kr. i Føtex.
Jyllands Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Cape Red, Drostdy-Hof, Tulbagh, Sydafrika 1990, rødvin til 40 kr. fra Consiva Vin (tlf.: 44 57 58 59).

De Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Château Belgrave, 5. cru, Haut-Médoc, Frankrig 1997, rødvin til 159,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Jaboulet, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998, rødvin til 60 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).

Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Tio Pepe, Gonzales Byass, Jerez, Spanien, sherry til 75 kr. fra UDV Denmark (tlf.: 47 33 99 99).

* Barbadillo Manzanilla, Solear, Spanien, sherry til 85 kr. fra Erik Troels-Smith (tlf.: 75 71 16 00).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Viña Errazuriz, Cabernet Sauvignon, Chile 1998, rødvin til 300 kr. for 6 flasker (i februar) fra H.J. Hansen (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).

Frederiksborg Amts Avis (ved Jens O. Kristiansen):
* Villa Puccini, Toscana Rosso, Italien, rødvin til 59,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).


Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Fra og med denne uge kan man tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk



Her er Europas bedste spisesteder
Med telefonnumre fra Danmark


Frankrig

Alain Ducasse
59, avenue Raymond Poincaré, 75116 Paris, tlf.: 00 33 1 47 27 12 27.

L’Ambroisie - Bernard Pacaud
9, place des Vosges, 75004 Paris, tlf.: 00 33 1 42 78 51 45.

Arpège - Alain Passard
84, rue de Varenne, 75007 Paris, tlf.: 00 33 1 45 51 47 33.

Lucas Carton - Alain Senderens
9, place de la Madeleine, 75008 Paris, tlf.: 00 33 1 42 65 22 90.

Pierre Gagnaire
Hôtel Baizac, 6, rue Balzac, 75008 Paris, tlf.: 00 33 1 44 35 18 25.

Taillevent - Jean-Claude Vrinat
15, rue Lamennais, 75008 Paris, tlf.: 00 33 1 45 61 12 90 og 00 33 1 44 95 15.01.

Auberge de l’Éridan - Marc Veyrat
13, Veille Route des Pensières, Veyrier du Lac (i nærheden af Annecy), tlf.: 00 33 4 50 60 24 00.

Auberge de l’Ill - Haeberlin
Illhaeusern, 68150 Ribeauvillé, tlf : 00 33 3 89 71 89 00.

Buerehiesel - A. Westermannn
Place de l'Orangerie, 67000 Strasbourg, tlf.: 00 33 3 88 45 56 65.

La Côte d’Or - Bernard Loiseau
2, rue d'Argentine, 22120 Saulieu, tlf.: 00 33 3 80 90 53 53.

La Côte Saint-Jacques - Michel Lorain
14, Fbg. de Paris, 89300 Joigny, tlf.: 00 33 3 86 62 09 70.

Les Crayères - Gérard et Élyane Boyer
64, Boulevard Henry Vasnier, 51100 Reims (Marne), tlf.: 00 33 3 26 82 80 80.

Le Crocodile - Émile Jung
10, Rue de l’Outre, 67000 Strasbourg (Bas-Rhin), tlf.: 00 33 3 88 32 13 02.

Georges Blanc
01540 Vonnas (Ain), tlf.: 00 33 4 74 50 90 90.

Le Jardin des Sens - Les Frères Pourcel
11, Avenue Saint-Lazare, 34000 Montpellier (Hérault), tlf.: 00 33 4 67 79 63 38.

Lameloise - Jacques Lameloise
3, Place d’Armes, 71150 Chagny-en-Bourgogne, tlf.: 00 33 3 85 87 65 65.

Le Louis XV - Alain Ducasse
Hôtel de Paris, Place du Casino 98888 Monte Carlo, Monaco, tlf.: 00 377 92 16 30 01.

Michel Bras
Route de l’Aubrac, 12210 Laguiole, tlf.: 00 33 5 65 44 32 24.

Paul Bocuse
40, rue de la Plage, 69660 Collonges-au-Mont d'Or (112 km fra Lyon), tlf.: 00 33 4 72 42 90 90.

Les Prés d'Eugénie - Michel Guéard
40320 Eugénie-les-Bains, tlf.: 00 33 5 58 05 06 07.

Troisgros
Place Jean Troisgros et de la Gare, 42300 Roanne (Loire), tlf.: 00 33 4 77 71 66 97.



Tyskland

Im Schiffichen - Jean-Claude Bourgueil
Kaiserwerther Markt 9, 40489 Düisseldorf, tlf: 00 49 2 11 40 10 50.

Schlosshotel Lerbach - Dieter Müller
51465 Bergish Gladbach, tlf.: 00 49 22 02 20 40.

Schwarzwaldstube
Hotel Taube Tonbach, Tonbachstrasse 237, 72270 Baiersbronn Tonbach.



Belgien

Bruneau - Jean-Pierre Bruneau
75, Avenue Broustin, 1080 Bruxelles, tlf.: 00 32 24 27 69 78.

Comme Chez Soi - Pierre Wynants
Place Rouppe 33, 1000 Bruxelles, tlf: 00 32 25 12 29 21.

De Karmeleit - Gert Van Heike
Langestraat 19 8000 Bruges, tlf.: 00 32 50 33 82 59.



Spanien

Arzac - Juan Mari et Helena Arzac
Alto de Miracruz 21, San Sebastian 20015, tlf.: 00 34 943 27 84 65.

El Bulli - Ferran Adriá og Juli Soler
Calle Montjoi, 17480 Rosas, tlf : 00 34 972 15 04 57.

El Raeo de Can Fabès - Santi Santamaria
6 San Joan, 08470 San Celoni, Catalogne



Italien

Al Sorriso - Luisa Valazza
28018 Soriso, tlf.: 00 39 322 98 32 28.

Dal Pescatore - Nadia Santini
Canneto sull'Oglio, 46013 Runnate, tlf.: 00 39 376 72 30 01.

Don Alfonso 1890 - Alfonso Iaccarino
Santa Agata (10 km fra Salerno), tlf.: 00 39 08 18 78 00 26.



Storbritannien

Chez Nico at Ninety Park Lane
Grosvenor House, Park Lane W1A London, tlf.: 00 44 17 14 09 12 90.

The Oak Room - Marco Pierre White
Hotel Méridien Picadilly, Picadilly 21, W1V London, tlf.: 00 44 17 14 37 02 02.

The Waterside Inn - Michel Roux
Ferry Road, Bray-on-Thames (25 km fra Heathrow), tlf.: 00 44 16 28 62 06 91.



Schweiz

Le Pont de Brent - G. Rabacy
Brent, Vaud (5 km fra Montreux).

Rochat
9, Rue de l'Yverdon, Crissier (6 km fra Lausanne), tlf.: 00 41 21 634 05 05.