Vin-aktuelt i uge 23
5. juni - 11. juni 2000
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-6000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 20VinAvisen uge 21VinAvisen uge 22


.
      Denne uges motto
    Ingen kan få ham til at le. Men det er ikke mærkværdigt. Han drikker ikke vin.
William Shakespeare

Vinlandenes markedsandele i Danmark
To gange om året får V.S.O.D. (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) en 165 siders særkørsel fra Danmarks Statistik vedrørende vinimporten fra forskellige lande.
Nu er opgørelsen for hele 1999 kommet, og den viser, at vi sidste år har importeret 159,3 millioner liter (uden fradrag for reeksport).
Det afgiftsbelagte salg i Danmark var 158,8 mio liter mod 154,2 mio liter i 1998, svarende til en stigning på 3 procent.
Som det fremgår af statistikken herunder, er Frankrig fortsat vor største vinleverandør med en registreret markedsandel på uændret 41,8 procent. Nummer 2 er Spanien, der gik 1,2 point tilbage til 21,2 procent. Italien gik 0,9 point frem til 9,8 procent og Chile 0,8 point frem til 7,2.
.
.
Rækkefølge
1999
1996
1997
1998
1999
1
Frankrig
40,8 %
43,1 %
41,8 %
41,8 %
2
Spanien
17,6 %
20,9 %
22,4 %
21,2 %
3
Italien
9,0 %
8,1 %
8,9 %
9,8 %
4
Chile
9,2 %
7,3 %
6,8 %
7,2 %
5
Tyskland
5,9 %
6,3 %
6,4 %
6,4 %
6
USA
4,1 %
3,0 %
2,2 %
3,1 %
7
Portugal
4,1 %
3,2 %
3,0 %
2,5 %
8
Sydafrika
2,5 %
1,7 %
1,8 %
1,8 %
9
Argentina
1,6 %
1,1 %
1,4 %
1,6 %
10
Australien
0,6 %
1,4 %
1,5 %
1,5 %
11
Grækenland
1,1 %
1,1 %
0,9 %
0,8 %
12
Bulgarien
1,7 %
1,3 %
1,1 %
0,7 %
13
Rumænien
0,6 %
0,6 %
0,6 %
0,4 %
.
Øvrige
1,2 %
0,9 %
1,2 %
1,2 %
Sammensætningen af importen
V.S.O.D. har - på basis af særkørslen fra Danmarks Statistik - lavet nedenstående oversigter over importens sammensætning.
Som det fremgår af det første skema, så er andelen af kvalitetsvin (områdevin) og andelen af flaskeimporteret vin atter steget. Vi danskere synes altså i stigende grad at drikke noget ordentligt.
.
Sammensætning
af importen
1999
i mio liter
.
1999
.
1998
Kvalitetsvin
88,5
55,5 %
54,6 %
Bordvin
70,8
44,5 %
44,4 %
I alt
159,3
100 %
100 %
Af det næste skema herunder fremgår, at der er en lille nedadgående tendens i importen af bulk-vin, dvs. vin, der indføres på tankvogn og i containere til aftapning her i landet.
.
Sammensætning
af importen
1999
i mio liter
.
1999
.
1998
Vin i bulk
48,0
30,2 %
32,1 %
Vin i flaske
111,3
69,8 %
67,9 %
I alt
159,3
100 %
100 %
Endelig viser det sidste skema, at vi drikker mere og mere rødvin og svigter den ellers så dejlige hvidvin. De dage, hvor man kunne regne med, at der solgtes to flasker rødvin for hver flaske hvidvin, er snart forbi. Fortsætter udviklingen, bliver det tre flasker rød for hver flaske hvid.
.
Sammensætning
af importen
1999
i mio liter
.
1999
.
1998
Rødvin og rosé
117,3
73,6 %
73,3 %
Hvidvin
42,0
26,4 %
26,7 %
I alt
159,3
100 %
100 %
Systembolaget kommer ikke
Sidste sommer meddelte den svenske handelsminister, Leif Pagrotsky, at Systembolaget havde til hensigt at åbne en butik på Strøget i København.
Dette bliver alligevel ikke aktuelt. Til Malmö-avisen Arbetet siger Leif Agén fra Systembolaget:
- I vor aftale med staten står der, at vi kun skal virke i Sverige. Hvis vi etablerer os i Danmark, så vil danske vin- og spiritusfirmaer også åbne her i landet, og dette er vi ikke interesserede i. Vi har jo monopolet af sundhedsmæssige årsager.

Vin på P1 hver søndag aften
I sidste uge nævnte vi, at "Vinselskabet" ville mødes i radioens P1 ti gange i løbet af sommeren, men det er faktisk hele tolv gange.
Vi lovede også, at vi her i VinAvisen vil komme med detaljer om de vine, som er blevet smagt og kommenteret i udsendelsen.
Skæbnens ugunst forhindrede Flemming Hvelplund i at deltage i søndagens udsendelse, og der skete forskellige ændringer i sidste øjeblik. Derfor må vi vente til næste uge med at bringe en liste over vinene.
På søndag aften samles vinselskabet igen på P1. Det bliver med Jesper Boelskifte og Ruth Tilgaard, som diskuterer servering af vin.
.

Han er en af dem, man kan møde, hvis man i Roussillon tager på bustur til et vinslot.
    Besøg en vingård
    I Roussillon i Sydfrankrig har man her op til turistsæsonen fået en god idé. Man tilbyder et program, der varer en hel aften, og som omfatter besøg på et vinslot, rundvisning i marker og kældre, smagning af slottets vine og et traditionelt fransk måltid - det hele for 140 francs pr. næse (160 kr.). Beløbet omfatter også buskørsel frem og tilbage til slottet.
    For at deltage skal man senest dagen før reservere en plads hos busselskabet "Cars Verts du Roussillon", der har kontorer i alle turistbyerne. Her kan man også få en liste over de vingårde, der deltager i arrangementet.
    Grupperne varierer fra mindst 20 til højst 50 personer, og de fleste af vinbønderne taler engelsk.
    Man kan få tilsendt en brochure, hvis man skriver til Comité Roussillon Holland, Mathenesserlaan 393a, 3023 GE Rotterdam, Holland - der i øvrigt har lagt en beskrivelse af foretagendet ind på Internettet - på hollandsk! (Klik her, hvis du kan hollandsk). Egentlig mærkeligt, at de ikke også lægger hele historien ind på engelsk. Eller på dansk ...

Godt år for Alsace
Fra Colmar melder Alsace-bøndernes sammenslutning om et rekord-år i 1999. Salget øgedes med 6 procent og nåede 160 millioner flasker og 2,9 milliarder francs.
Salget på det franske hjemmemarked lå på 878.000 hektoliter (plus 5 procent) og eksporten på 313.000 hl (plus 10 procent). Alsace var en af de få AOC-regioner i Frankrig, der øgede eksporten i 1999.
Særlig godt gik det for den mousserende Crémant d'Alsace - der blev jo drukket en del bobler i anledning af årtusindskiftet. Salget nåede 20,8 millioner flasker, en stigning på 21 procent i forhold til 1998. Bortset fra Champagne er Crémant d'Alsace nr. ét, når det gælder AOC mousserende vin.
Danmark er fortsat land nr. fire, både når det gælder mængde og omsætning af Alsace-vin - efter Holland, Tyskland og Belgien/Luxembourg. Vi drak i alt 6,1 millioner flasker (plus 4,9 procent).

Helsingør ruster sig
Berlingske Tidende har bragt en artikel af Hermod Pedersen om, hvordan butikkerne i Helsingør ruster sig til at modtage tørstige svenskere.
I forbindelse med harmoniseringen med EU's regler får svenskerne pr. 1. juli lov til at tage 1 liter spiritus, 20 liter vin og 24 liter øl med over den smalle, våde grænse mellem landene, og de vil naturligvis hente alt, hvad de kan bære.
For øjeblikket slæber svenskerne hvert år cirka 170.000 kasser øl over Sundet. Det svarer til 4 millioner flasker og omkring 1,4 millioner liter.
Fremover vil det blive mere, hvis ikke den svenske regering skynder sig med også at harmonisere afgifternes størrelse.
Svenskerne har sammenlignet Systembolagets salg i Helsingborg med salget i den stort set lige så store by Örebro, der ikke har mulighed for grænsehandel. I Helsingborg sælges der kun en tredjedel så meget guldøl som i Örebro og 33 procent mindre vin. Resten henter Helsingborgs forbrugere i Helsingør.
Svenskerne vil i de kommende år gradvis få lov til at tage mere og mere med over grænsen. Planen ser således ud:
.
SverigeI dag1/7 20001/1 20011/1 20021/1 20031/1 2004
Sprit1 liter1 liter1 liter2 liter5 liter10 liter
Vin5 liter20 liter26 liter26 liter52 liter90 liter
Øl15 liter24 liter32 liter32 liter64 liter110 liter
Danmark
Sprit1 liter1 liter1 liter1 liter1 liter10 liter
Vin90 liter90 liter90 liter90 liter90 liter90 liter
Øl110 liter110 liter110 liter110 liter110 liter110 liter
For at kunne have spiritus med hjem fra EU skal vi danskere have været i udlandet i mindst 24 timer. En dagtur til Tyskland er ikke nok.
.
    Alt om proptrækkere
    Vinbladet Bordeaux International bringer i sit nye nummer en artikel om proptrækkere.
    Hvad der kom først, proppen eller proptrækkeren, afsløres ikke, men sandsynligvis er proptrækkeren en britisk opfindelse, og - igen sandsynligvis - blev den slet ikke opfundet til vinflasker, men til flasker med øl og cider.
    I forbindelse med artiklen nævnes også fire interessante links på Internettet, der bestemt er værd at udforske:
    www.corkscrew.com
    www.corkscrewnet.com
    www.bullworks.net
    http://members.tripod.com/~corkscrews/

Lad være med at slå på vinstokkene
Garvesyre er okay, hvis der ikke er for meget af den, og det kan der være i nogle vine.
En forklaring kan ifølge South African Wine News ligge i planternes forsvarssystem. Når planter bliver stressede - fx fordi et dyr spiser af dem - stiger garvesyre-niveauet, så bladene får en bitter smag.
Botanikeren Wouter van Hoven har demonstreret det med flere planter, som han slog på med en stok. Og ikke kun det træ, der bliver stresset, reagerer. Det gør også tæer i nærheden. Måske sker kommunikationen ved hjælp af feromoner, dvs. de lugtløse tunge molekyler, der overfører informationer af seksuel og aggressiv natur mellem dyr - og måske også mellem planter.
Dette kunne være en forklaring på de bitre tanniner, der har plaget Sydafrikas Pinotage-vine i 1996- og 1998-årgangene. Faktisk måtte hele 96-årgangen fra Kanonkop kasseres.
Måske har vinstokkene reageret, fordi vinbønderne kort før høsten fjernede blade for at give druerne mere sollys. Måske har selve det, at man har plukket druer på en vinstok, fået både stokken og dens naboer til øge produktionen af garvesyre.

Nettets betydning for salget af vin
På den nu afsluttede London Wine Trade Fair lavede Wine Market Report en rundspørge om Internettets betydning for salget af vin. Der var overvejende enighed om, at Internettet vil kunne oplyse og uddanne forbrugerne, men to tredjedele af de 287 adspurgte mente, at Nettets betydning var overdreven.
Halvdelen mente, at højst 20 procent af det totale vinsalg vil foregå via Nettet om ti år, og at Nettet snarere er "et nyttigt redskab” end en egentlig revolution".
Denne opfattelse kan være påvirket af den megen omtale af Boo.Com - en net-forretning som den danske Gubi. Boo.Com blev oprettet af Benetton, LVHM og Goldman Sachs og er netop forlist med et tab på flere hundrede millioner kr.

Mondavi går i gang i Sydfrankrig
I sidste uge fortalte vi om Robert Mondavis planer om at anlægge en vingård i "en jomfruelig skov" i nærheden af Montpellier i Sydfrankrig.
I ugen, der gik, blev cooperativerne omkring landsbyen Aniane, 32 km nordvest for Montpellier, enige om, at Mondavi godt kunne gå i gang med at rydde 50 hektar skov og plante vinstokke, og i løbet af de næste år vil den californiske vin-gigant bygge en vingård, der kan producere cirka 300.000 flasker vin om året.
Den 75-årige vinmager Aimé Guibert fortsætter imidlertid sine protester, og han er ikke hvem som helst. Det var ham, der opnåede verdensberømmelse med sin vin, Mas du Daumas Gassac (læs historien om ham nedenfor). Og han støttes blandt andet af José Bove, der sidste år gik til angreb på McDonald’s.
Ifølge Wine Market Report forsvarer Anianes borgmester, André Ruiz, projektet med, at det vil gøre Languedocs vine berømte i hele verden.
Mondavis projekt er budgetteret til cirka 60 millioner kr.

Historien om Aimé Guibert
Mondavis nye winery i Sydfrankrig vil blive nabo til Aimé Guiberts vingård, Mas du Daumas Gassac, og det er måske ikke nogen tilfældighed, at Mondavi har valgt netop dette sted.
En dag for snart mange år siden, då Monsieur Guibert var ved at grave ud til en vej gennem en bakke, fik han besøg af en ven fra Bordeaux, geologi-professoren Henri Enjalbert.
De gik sig en tur ud over markerne, og da de kom til den gennemskårne bakke, standsede Enjalbert og studerede det lodrette snit gennem jordlagene.
- Er du klar over, hvad det er for en jord, du har her? Sagde geologen. - Den er magen til jorden i Bordeaux. Du kunne lave nogle helt fantastiske vine! Vi må have fat i Peynaud ...
Emile Peynaud var Bordeaux’ berømte vin-professor, der var konsulent for mange af de store slotte. Han kom til Languedoc, og efter hans råd blev vinmarkerne anlagt med Cabernet Sauvignon-druer. Resultatet blev en fremragende rødvin.

Problemer i Chile
Vinhøsten i Chile er slut, og generelt betegnes den som ikke helt tilfredsstillende. I kvalitet vil den ikke komme til at leve op til 1999-årgangen.
Der var flere problemer. Høsten blev således forsinket ti-tyve dage på grund af det dårlige vejr i foråret, og høstmængden var så stor, at druerne manglede koncentration. Ifølge Wine Today er det en høst, der kræver hårdt kælderarbejde og i flere tilfælde forlænget skindkontakt for at uddrage aromastoffer.

Alligevel ikke problemer i Argentina
Ifølge National Committee of Argentine Wine Promotion har den netop afsluttede vinhøst i Argentina været virkelig god - trods et ikke alt for fremragende vejr med kraftige haglbyger.
Kvaliteten sammenlignes med 1998-årgangen, der var god. Kvantiteten bliver måske cirka 10 procent mindre.

Ny service i VinAvisen
I sidste uge indførte vi her i VinAvisen en ny side, som vi har lavet med alle de franske appellationer, både områderne med AOC og dem med VDQS og Vin de Pays. Se siden ved at klikke her med musen.
.
..
    Den danske vinbranche
    Hver uge samler og viderebringer VinAvisen nyheder fra den danske vinbranche.
    Vi ved jo godt, at de fleste af vore 5-6000 læsere er vininteresserede forbrugere, men vi ved også, at mange branchefolk følger med i vinens verden via VinAvisen. Så her har I stedet, hvor I kan læse, hvad der sker - og fortælle jeres kolleger og konkurrenter, hvad I pusler med. Adressen er: anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant at bringe.
    * Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (V.S.O.D.) har holdt generalforsamling, og bestyrelsen består herefter af: John Christensen fra World Brands Denmark (formand), Ole Paustian fra Taster Wine, Regner Jensen fra Sigurd Müller Vinhandel, Peter Karberg fra Hans Just, Knud Kjellerup fra Østjysk Vinforsyning, Michael Lauemøller fra Ludv. Bjørns Vinhandel, Ole Nielsen fra Det Franske Vinlager (se nedenfor) og Peter Schaltz fra Vingaarden.
    * Med et gyldent håndtryk har Ole Nielsen med øjebliks varsel forladt Det Franske Vinlager efter tretten år i det store firma og otte år som direktør. Vi har fået oplyst, at han på bedste vis skilles fra Supergros på grund af uoverensstemmelser med hensyn til, hvordan firmaet fremover skal sælge vin. - I realiteten, siger han, - eksisterer Det Franske Vinlager ikke mere som en selvstændig enhed under Dagrofa.
    * Østerberg Vin-Import er flyttet til Brønsholmvej 10C, 2980 Kokkedal, tlf.: 49 14 01 36, fax: 49 14 01 37 og e-mail: info@vin-import.dk.
    * Allied Domecq Spirits & Wine Denmark er flyttet til Jernholmen 38, 2650 Hvidovre, tlf.: 36 88 02 80, fax: 38 88 02 50 og e-mail: casper.freddie@adsweu.com.
    .

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

CR, Classic Reserve, Chardonnay, Angove's, South Eastern Australia 1999
59,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En tiltalende hvidvin på Chardonnay-druen, fed og frugtagtig. Den har en lækker sødme og et lille let bittert bid i eftersmagen, der står godt til mad - fx til fed fisk, lyst kød, salater. Eller blot som en terrassevin.

Danzante, Sangiovese delle Marche IGT, Italien 1997
75 kr., H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90
- samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
Endnu et af disse internationale samarbejder om at skabe en interessant vin. Denne gang er det italienske Frescobaldi og californiske Mondavi, der i fællesskab lancerer en ny vin, skabt på den italienske topdrue Sangiovese. Rødvinen er fyldig og frisk med god frugt og tilpas syre. Det er en virkelig vellavet vin - hvilket vel også bare manglede med de fædre, der stod ved dens vugge.

Château Bonice, Costières de Nîmes, Frankrig 1997
54 kr., GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
En virkelig fortræffelig rødvin fra en Rhône-appellation, der gør sig mere og mere gældende. Vinen er blød og lækker med fyldig frugt og en inviterende duft. Den vil være glimrende til gode kødretter, vildt og ost.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Martini Rossi Asti Spumante, Italien, mousserende hvidvin til 69,95 kr. hos Iso (tlf.: 32 54 84 11).

* Mondoro Asti, Italien, mousserende hvidvin til 79,50 kr. hos Irma (tlf.: 43 86 38 22).
* Blanc Dargent Chardonnay, Demi-Sec, Côtes du Jura, Frankrig 1996, mousserende hvidvin til 66,95 kr. hos Iso (tlf.: 32 54 84 11).
Jydske Vestkysten (ved Peter Gram):
* Commanderie de Saint Jean, Vin de Pays des Côteaux de Laurens, Frankrig 1998, rødvin til 42,95 kr. hos Magasin.

Jyllands-Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Andrew Garret, Cabernet Sauvignon, South Australia 1996, rødvin til 60 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).

* Yalumba The Menzies, Coonawarra, Australien 1996, rødvin til 145 kr. fra Johs. M. Klein (tlf.: 70 23 12 11).
* Hardy's, Thomas Hardy, Coonawarra, Australien 1994, rødvin til 349 kr. v/12 fl. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Archidamo, Pervini, Primitivo di Manduria, Apulien, Italien 1997, rødvin til 100 kr. for 2 flasker hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
* Vermentino, Domaine les Yeuses, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999, hvidvin til 50 kr. hos Holte Vinlager (tlf.: 45 42 04 15).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Merlot, Domaine de Cossergues, Midi, Frankrig 1998, rødvin til 49 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).

* Domaine Chauvenet-Chopin, Nuits Saint-Georges, Bourgogne, Frankrig 1996, rødvin til 153 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Pinot Blanc Bollenberg, Château d'Orschwihr, Alsace, Frankrig 1998, hvidvin til 59 kr. hos Park Wine (tlf.: 86 27 91 12).

* Tokay Pinot Gris, Château d'Orschwihr, Alsace, Frankrig 1998, hvidvin til 65 kr. hos Park Wine (tlf.: 86 27 91 12).
* Gewurztraminer Bollenberg, Château d'Orschwihr, Alsace, Frankrig 1998, hvidvin til 70 kr. hos Park Wine (tlf.: 86 27 91 12).
Frederiksborg Amts Avis (ved Jens Ole Kristiansen):
* Summus, Castello Banfi, Sant'Antimo, Italien 1996, rødvin til 259,95 kr. (549,95 kr. i magnum) fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Mount Riley, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 1998, hvidvin til 72,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

* Mount Riley, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 1999, hvidvin til 66,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Jyllands-Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Domaine de la Miravine, Costières de Nîmes, Frankrig 1999, rødvin til 49,50 kr. hos Lars Bjørn vinhandel (tlf.: 39 64 30 00).

* Château Puech Haut, Cotaux du Languedoc, Frankrig 1997, rødvin til 70 kr. fra Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35).
* Casa Lapostolle, Cabernet Sauvignon, Chile 1997, rødvin til 70 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60) og Superstore.
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Merlot, Luis Felipe Edwards, Colchagua Valley, Chile 1998, rødvin til 60 kr. hos Pegasus Vin (tlf.: 33 22 74 80).

Smag & Behag (ved Henrik Oldenburg og Finn Årosin Madsen):
* Cabernet Sauvignon, Planeta, IGT Sicilien, Italien 1997, rødvin til 175 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Santa Cecilia, IGT Sicilien, Italien 1997, rødvin til 195 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Carmen Cabernet Sauvignon, Gold Reserve, Maipo Valley, Chile 1997, rødvin til 360 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Canena Malbec Alta, Mendoza, Argentina 1996, rødvin til 299 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Riesling, Vinicole de Ribeauvillé, Alsace 1998, hvidvin til 49,95 kr. i Føtex.

* Riesling, Pfänzer, Vinicole de Ribeauvillé, Alsace 1997, hvidvin til 58,95 kr. i Bilka.

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Man kan tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk