Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26, 2000


Vin-aktuelt i uge 26
26. juni - 2. juli 2000
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-6000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 23VinAvisen uge 24VinAvisen uge 25


.
      Denne uges motto
    Dersom en værthusholderske har taget for høj en pris for sine drikkevarer, skal hun kastes i vandet.
Hammurabis lov, cirka 1700 f. Kr.

Undtagelsestilstand i Californien
Californien er erklæret i landbrugsmæssig undtagelsestilstand på grund af spredningen af den vinstok-dræbende Pierce’s Disease.
I fredags bevilgede vicepræsident Al Gore 22,3 millioner dollars = 180 millioner dkr. til bekæmpelse af insektet den glasvingede skarpskytte, der spreder sygdomsbakterien. Samtidig har det amerikanske landbrugsministerium skaffet et lignende beløb til polstring af de 14 millioner dollars, som staten Californien har sat af.
Til Wine Market Report siger Mike Thompson, der repræsenterer vinbønder i Napa Valley: - Regeringen har klart erkendt, at sygdommen og insektet, der spreder den, er livstruende for en $33 milliarder industri i staten Californien.
Thompson argumenterede for yderligere bevillinger. - Ødelæggelsen af vinmarkerne vil, siger han, - betyde et alvorligt tab i markedsandele til fremmede vinlande, og det kan tage år for industrien at komme på fode igen.
Yderligere vil en svækkelse af vinproduktionen gøre det lettere for udviklingen af bymæssig bebyggelse og anden industri på landbrugsarealerne.
Angrebet af den glasvingede skarpskytte er koncentreret i Temecula i det sydlige Californien, men over 110 vingårde i Fresno er angrebet i de seneste uger, og i både Napa, Sonoma og Lodi-Woodbridge er der fundet æg fra insektet.

Parker afviser alvorlige anklager
Madame May-Eliane de Lencquesaing, der ejer Château Pichon (Longueville Comtesse de) Lalande i Bordeaux, er sur på den amerikanske vinguru Robert Parker, der kun har givet 87-89 point til hendes 1999-årgang.
I den franske avis SudOuest har hun forlangt, at han forklarer, under hvilke betingelser han har smagt vinen, og hun påstår, at det foregik 200 km fra Bordeaux efter en trøffel-frokost. Yderligere påstår hun, at Parker belønner sine venner med højere point-tal.
Parker tilbageviser hendes beskyldninger som "latterlige" og nævner de mange gange, hvor han har givet lave point til venner - samt at han altid smager vinene blindt.
Han benægter dog ikke, at smagningen fandt sted 200 km fra Bordeaux - en alvorlig fejl i betragtning af, hvor skrøbelige unge vine er. Han siger dog, at han efterfølgende har smagt vinen.
Under alle omstændigheder er det betænkeligt, at man arrangerer smagninger af fadprøver, der har skrumlet flere hundrede kilometer - og at Parker indvilliger i at deltage i sådanne smagninger.
I det hele taget er det betænkeligt at give point til nyfødte vine, der langtfra er færdige.

Ingen dansk mester i vinservering
Man kan ikke vinde hver gang - hverken i fodbold eller vintjenerkonkurrencer. Jesper Boelskifte fra Brasserie Le Sommelier i Bredgade i København sejrede som tidligere nævnt i den danske konkurrence, men ved Europamesterskabet i Reims i Frankrig - også kaldet Trophee Ruinart - måtte han se en fransk kollega løbe med palmerne.
Konkurrencen var svær. Blandt andet skulle deltagerne blindsmage - og gætte - en rød Lambrusco, en Weissburgunder fra Baden og en fadprøve Saint-Émilion 1999. Samt besvare en masse svære spørgsmål, ikke kun om vin, men også om cigarer, kaffe og te.
Vindere blev Franck Thomas fra restaurant La Terrasse i Juan-les-Pins i Sydfrankrig. Han er 27 år og har også i dette år vundet titlen som Sommelier de France og Sommelier de Provence.
Ved middagen efter konkurrencen skænkede 40 damer i guldtøj Ruinart-champagne fra magnumflasker. Det må have set ganske interessant ud ...

Problemer med varmen
Vi danskere er ikke ene om at have smeltende varme dage. I Californien har de netop været igennem en hedebølge af dimensioner med flere skovbrande i Napa Valley.
Varmen har dog ikke skadet vinmarkerne. Faktisk har den sat udviklingen af løv tilbage, og det anser vindyrkerne som en fordel. Så bliver der mere kraft til druerne.
I Californien må man gerne kunstvande vinmarkerne - hvad man jo ikke må i Europa - og fagfolk anbefaler, at der tilføres vand, indtil temperaturen atter er kommet under 21 grader C.
Det eneste problem er, at hedebølgen har mindsket afstanden mellem de tidligt- og de sent-modnende druesorter - så alle druerne til sin tid skal høstes næsten på én gang. Det kan give kapacitet-problemer.

Vinselskabet i radioens P1 søndag aften
Søndag aften d. 25. juni kl. 20.30 var VinAvisens to redaktører gæster hos Thyge Stenstrup i "Vinselskabet" på radioens program P1.
Emnet for vinsnakken var sommervin - dvs. lette vine og vine til grillen - og her er en lille oversigt over de vine, vi skænkede i glassene:
* Vi startede med en rosé, som Flemming havde haft med hjem fra et besøg på Château Val Joanis i Provence. Det var denne vingårds "Les Merises", Fut de Chéne (altså fadlagret), Château Val Joanis, Côtes du Luberon, Frankrig 1997, fremstillet på Pinot Noir. Vinene fra Château Val Joanis forhandles af DZ-Wine, Vinbonden (tlf.: 38 11 44 95), men ikke lige den vin, vi smagte.
* Som et eksempel på en "terrassevin" smagte vi dernæst en Prinz von Hessen, Riesling, Rheingau, Tyskland 1996. Den fås ikke for øjeblikket i Danmark, men Tysk Vinimformation (tlf.: 33 41 10 32) vil kunne formidle kontakt til det prinselige vingods.
* Til grillen anbefalede vi australsk Shiraz, argentinsk Malbec og californisk Zinfandel - og smagte "CR", Classic Reserve, Shiraz, Angove's, South Australia 1998, rødvin til 60 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Den har den kraft og de krydderier, som må forlanges af en god grill-vin.
På næste søndag, d. 2. juli, kl. 20.30 mødes Flemming og Anker igen hos Thyge Stenstrup i "Vinselskabet" på P1, og her er emnet californiske vine. I næste nummer af
VinAvisen bringer vi en liste over de smagte vine.

Australierne ånder lettede op
I uge 24 fortalte vi, at australierne var kommet i klemme, fordi deres regering - imod Verdens Handels Organisationens regler for international handel - havde tildelt et læderfirma i Melbourne 22 millioner AUS-dollars i statstilskud.
Det ville USA ikke finde sig i og truede med at lægge meget store toldtariffer på den australske eksport af vin til USA - et virkeligt problem for den australske vinindustri, der sidste år sendte 66.000.000 flasker vin til USA.
Nu er truslen afblæst, idet den australske handelsminister i torsdags fik læderfirmaet til at betale understøttelsen tilbage.
USA’s regering vil fortsat understøtte de amerikanske bønder med 28 milliarder dollars - til skade for australsk eksport.

Uvejr over Rhône
Rhône-dalen har været udsat for et alvorligt uvejr med hagl og oversvømmelser, og floden er helt brun af al den jord, der er skyllet ned fra vinmarkerne på de stejle skråninger.
Især Côte Rôtie og Condrieu er hårdt ramt, men der meldes om skader gennem hele dalen, endog så langt mod nord som i Beaujolais, der ligger ved Rhône-flodens biflod Saône.
Cirka 5 procent af vinmarkerne i Côte Rôtie og Condrieu led skader, og på nogle af dem vil man miste op til 40 procent af høstmængden.
I Bordeaux har vejret været meget ustadigt, og i ugevis har en høj luftfugtighed truet vinmarkerne. Mange vindyrkere har dagligt måttet sprøjte med svovl for at holde sygdommen meldug i skak. Nu er varmere og mere tørt vejr imidlertid ved at klare problemerne.

Vinøs statistik
I ugen, der gik, udkom rapporten "California Grape Acreage", der hvert år udsendes af Californiens Agricultural Statistics Service.
Ifølge statistikkerne fremstilles der stadig mere og mere vin i Californien - trods problemer med plantesygdomme (og trods verdens problemer med overproduktion). Ved udgangen af 1999 var der 224.000 hektar vinmarker i Californien efter en tilvækst på næsten 10 procent (20.200 hektar).
Med 41.500 hektar fører Chardonnay som Californiens mest dyrkede drue. For ti år siden var arealet kun halvt så stort. Det amerikanske vinblad "Taste" spår, at Chardonnay-producenterne vil blive mere tilbageholdende med fadlagringen for at holde priserne nede og komme af med vinen.
Zinfandel er stadig Californiens mest producerede blå drue på 18.600 hektar, men Cabernet Sauvignon vil snart indtage denne førsteplads.
Merlot - 90'ernes darling - gror nu på 19.300 hektar, men salget svigter, fordi forbrugerne har opdaget, hvor ringe mange Merlot-vine er. "Taste" spår, at druen mere og mere vil blive brugt til friske rosévine.

Doktordisputats om vinens fortræffelighed
Vi ved alle, at det er sundt at drikke vin i moderate mængder. Denne gode erfaring underbygges nu af en doktordisputats, udarbejdet af seniorforsker Morten Grønbæk fra Institut for Sygdomsforebyggelse i Hovedstadens Sygehusfællesskab.
Drikker du to til tre glas vin om dagen, er du bedre beskyttet mod hjerte-karsygdomme og kræft end folk med et større eller mindre forbrug.
Ifølge Morten Grønbæks disputats tyder meget på, at de sunde stoffer i vin er de såkaldte flavonoider, og dem er der flere af i rødvin end i hvidvin.

Ruffino splittes op
Medlemmerne af en af Toscanas mest indflydelsesrige vinfamilier, Folinari, er røget i totterne på hinanden, og i sidste uge besluttede de at dele familiefirmaet Ruffino, der sælger næsten 12 millioner flasker vin om året.

Der må ikke stå Kosovo på etiketten
Der var engang, da vi fik ret meget vin fra Jugoslavien - og vin laver de stadig dernede. Vinproducenterne i Kosovo vil meget gerne i gang med eksporten, men det kan de ikke, siger de, fordi deres tyske kunder forlanger, at der skal stå Jugoslavien på etiketterne, og ikke Kosovo.
Tyskerne er på lovens grund. Kosovo er en del af Serbien, Jugoslaviens største republik, selv om provinsen administreres af De Forenede Nationer for at holde Slobodan Milosevic’s tropper ude, og tysk vinlov forlanger, at oprindelseslandets navn står på etiketterne.
Men Kosovos etniske albanere, der i årtier har lidt under serbisk overherredømme og kræver selvstændighed, hævder, at de rent moralsk har ret i deres krav om Kosovos navn på etiketten.
I Kosovo har man dyrket vin siden romertiden, og der er i dag over 10.000 hektar vinmarker med især Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Riesling.
Før 1992 havde regionen en meget stor eksport, især til Tyskland, der aftog 80 procent.10.000 mennesker er beskæftigede i vinproduktionen.
.
      En skat af gamle bourgogner
      I 40 år har en skat af 2000 gamle bourgogner ligget skjult i en forseglet kælder under Beaune. De blev lagt derned som forberedelse til årtusindskiftet af vinhuset Patriarche Père et Fils i 1963, og da døren til kælderen blev forseglet, var blandt andet den navnkundige kannik Kir til stede - ham, der kom til at give navn til apéritiffen (læs historien om ham nedenfor).
      Fredag den 17. november vil døren blive åbnet, og har man penge på lommen, kan man få lov til at smage på de ædle dråber. Billetter à 2000 francs kan købes hos Patriarche på tlf.: 00 33 380 24 53 87, og yderligere oplysninger kan man få på Internet-adressen http://www.patriarche.com/caveau/uk/index.html.

Historien om Kir
I nyheden ovenfor nævner vi kannik Kir, og det giver os en god anledning til at fortælle historien om den berømte apéritif, der blandes af hvid bourgogne på druen Aligoté og solbærlikør:
Kir'en er opkaldt efter byen Dijons borgmester, Félixe-Adrien Kir (1876-1968). Han opfandt den dog ikke selv. Det var en gammel skik - helt fra middelalderen - at mildne en lidt syrlig vin med en sød likør. Men i de 23 år, Kir var borgmester, skænkede man apéritiffen ved samtlige receptioner på rådhuset i Dijon, så det var nærliggende at opkalde den efter ham.
Kir var præst - kannik - men i juni 1940 blev Dijon inddraget i krigen. Byens styre var flygtet, og i en fart måtte man oprette en kommunal-delegation med fem medlemmer. En af dem blev Kir.
Fire måneder efter tog tyskerne ham. Han blev slæbt for en standret og dømt til døden, men Kir sagde ganske roligt til sine bødler: - Dræb I mig bare. Men I skal vide, at jeg som død er endnu farligere for jer end som levende.
Så lod de ham gå. Men han måtte ikke mere beskæftige sig med politik, sagde tyskerne - hvad han naturligvis fortsat gjorde.
I oktober 1943 overlevede han et attentat-forsøg fra franske quislinge, og nogle måneder senere måtte han gå under jorden, efter at en tysk kugle havde såret ham.
Kir var en folkehelt, da han efter krigen vendte hjem til Dijon, og som helt blev han valgt til byens borgmester. Og dermed indledtes de mange år, der skulle gøre drikken kir berømt.
.


På rejsen mod nord kommer vi igennem den gamle katedral-by Tournus.
    .
    VinAvisens store vinrejse
    I ugen fra den 1. til den 8. oktober løber VinAvisens store vinrejse af stabelen. Vi har arrangeret den i samarbejde med De Danske Vinrejser, og det bliver en drømmerejse til den mest spændende og solrige del af Frankrig.
    Vi flyver med SAS til Nîmes, oplever Provence, kører op gennem Rhône-dalen til Bourgogne og derfra til Champagne med hjemrejse fra lufthavnen i Reims.
    Undervejs har vi en perlerække af besøg, dejlige måltider og andre vinøse oplevelser, men turen er tilrettelagt, så der også bliver kulturelle højdepunkter. Vi kommer til at opleve både store vine og stor arkitektur.
    Se det detaljerede program ved at klikke her eller på billedet til venstre.
    .

Gode tips før ferierejsen til Bordeaux
I det seneste nummer af vinbladet Decanter foreslår Anthony Peregrine femten slotte, som er værd at besøge, hvis man er turist i Bordeaux.
Der er cirka 8000 slotte dernede, og 596 har skrevet under på en turist-aftale og lovet at tage vel imod gæster. Men hvem skal man dog vælge at besøge ud af de 596?
Anthony Peregrine skriver, at hans liste ikke er de “top-femten bedste château’er” - selv om mindst et par er i denne kategori - men listen giver en blanding af stort og småt fordelt over hele regionen. Her er listen med telefonnumre (fra Danmark) - og det er klogt og nogle gange nødvendigt at aftale tid i forvejen:
Médoc
* Château Kirwan, Margaux, hvor Nathalie Schÿler taler dansk (entré: 30 francs, tlf.: 00 33 557 88 71 00).
* Château Maucaillou, Moulis-en-Médoc, med fint lille museum (entré: 40 francs, tlf.: 00 33 556 58 01 23).
* Château Lanessan, Haut-Médoc, med fin park og hestemuseum (entré: 35 francs, tlf.: 00 33 556 58 94 80).
* Château Pichon Lalande, Pauillac (entré: gratis, tlf.: 00 33 556 59 19 40).
* Château Mouton-Rothschild, Pauillac, med enestående museum - man desværre kun får lov at se i et kvarter (entré: 30 francs, tlf.: 33 556 73 20 20).
* Château Verdus, Haut-Médoc, der er et must (entré: 20 francs, tlf.: 00 33 556 73 17 31).
Libournais
* Château Beau-Séjour Bécot, Saint-Émilion (entré: gratis, smagning: 30 francs, tlf.: 00 33 557 74 46 87).
* Château Franc-Mayne, Saint-Émilion (entré: 35 francs, tlf.: 33 557 24 62 61).
* Château de Belcier, Côtes de Castillon (entré: gratis, tlf.: 00 33 557 40 62 90).
* Château de la Rivière, Fronsac, med fantastiske kældre (entré: 30 francs, tlf.: 33 557 55 56 56).
* Château Roland la Garde, Côtes de Blaye (entré: gratis, tlf.: 33 557 42 32 29).
Entre-Deux-Mers og sydlige Gironde
* Château Malromé, Entre-Deux-Mers, med Toulouse-Lautrec museum (entré: 30 francs, tlf.: 33 556 76 44 92).
* Château Montlau, Entre-Deux-Mers (entré: gratis, tlf.: 00 33 557 76 44 92).
* Château Roquetaillade, Graves - der beskues udefra.
* Château Smith-Haut-Lafitte, Pessac-Léognan, stort og flot (entré: 40 francs, tlf.: 33 557 83 11 22).

Besøg også de danske slotte
I fortsættelse af listen ovenfor bør vi pege på, at også de danskejede slotte i Bordeaux tager imod besøg:
* Château de Seguin er blevet et af Bordeauxs største og mest velrenommerede slotte. En detaljeret kørselsvejledning til slottet ligger på Internet-adressen www.chris-wine.dk. Principielt tager man kun imod grupper, men enkeltpersoner kan altid prøve at få en aftale på tlf.: 00 33 557 97 19 71. Spørg efter Kasper Ibfelt.
* Château de Haux ejes af en lang række danske investorer og er også en succeshistorie. En detaljeret kørselsvejledning kan hentes på adressen www.haux.com/dk/medejer/kort.html.
* Château La Corne i Le Pian sur Garonne ejes af Willy Pedersen og hans franskfødte hustru. De tager gerne mod besøg - og sælger en flaske eller to - men aftal i forvejen på tlf./fax: 00 33 556 76 47 44 eller e-mail: la.corne@wanadoo.fr.
.
.
Ædle vine
til salg
.
      Her er VinAvisens opslagstavle, hvortil læserne kan indsende besked om vine, de har til salg - eller vine, de efterlyser. Vi optager gratis indlæg fra private, og køber og sælger må selv kontakte hinanden og tinge om priser osv.
      Under disse linier kommer ugens opslag, og lignende tilbud og efterlysninger kan e-mailes til anker@vinavisen.dk
48
      Sælges: Denne samling af gode vine sælges for højeste bud over 18.000 kr.: Château Margaux 1970, Lafite-Rothschild 1970, Château Mouton-Rothschild 1964, 1967, 1970 og 1982 (to flasker), Château Pétrus 1981, 1982 og 1983, Château Cheval Blanc 1970 og 1982, Château Gruad Larose 1975, Romanée Saint-Vivant 1973 (Louis Latour), Chambolle Musigny 1954 (Arthur Barolet) samt Château d'Yquem 1980. Henvendelse til Erik Pedersen, tlf.: 40 59 91 29.
.49
      Sælges: Château Lafite-Rothschild 1961 for omkring 34.000 kr. Henvendelse til Erik Pedersen, tlf.: 40 59 91 29.
.
..
    Den danske vinbranche
    * Fionia Vinimport (tlf.: 65 93 36 96) har overtaget agenturet for hvidvinene fra Marques de Alella (Alella D.O., Spanien).
    * Laudrup Vinimport (tlf.: 44 84 80 86) har overtaget agenturet for Bodegas Valduero (Ribera del Duero D.O., Spanien).
    * Dansk Vinforsyning er flyttet til Industrivej 31, 4652 Hårlev, tlf.: 56 29 30 00.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
    ..

Fordrukne messedrenge
I Italien sniger messedrengene sig til at drikke af altervinen. Det må være forklaringen på det store forbrug.
Robert Bava, der producerer altervin til den katolske kirke, har regnet ud, at hver af Italiens 59.000 præster hver drikker 35 milliliter altervin under den daglige messe - og hos katolikkerne drikker præsten jo på menighedens vegne.
Dette giver 2065 liter altervin om dagen og altså 365 x 2065 = 753.725 liter om året. Men forbruget i kirkerne er faktisk dobbelt så stort.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Riesling, André Kleinknecht, Alsace, Frankrig 1998
49 kr., Vin T' Vin, tlf.: 40 14 69 18 og 43 71 72 16
En Alsace-Riesling helt efter bogen med en diskret, men tiltalende duft og en næsten lidt fed smag af den fyldige frugt. God og lang eftersmag. God til den rimelige pris.

Muscat d'Alsace, André Kleinknecht, Alsace, Frankrig 1998
49 kr., Vin T' Vin, tlf.: 40 14 69 18 og 43 71 72 16
Der er nu noget indtagende ved Muscat-druen. Den giver denne let parfumerede vin, der er som at få en håndfuld friske spisedruer i munden. Denne udgave er dejlig frisk og yderst prisrimelig.

Castillo San Simón, Bodegas 1890, Jumilla, Spanien 1999
34,95 kr., Bilka
Man får en virkelig god hakkebøffevin for den billige pris. Rødvinen er fyldig, med god frugt og tilpas syre. Den er kraftig, men ikke muskuløs - den har 12½ procent alkohol. Kan anbefales til bøffer i begge kategorierne grill- og hakke-.

Patio Merlot, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998
35 kr., GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
På grund af sommervarmen havde vi sat flasken i køleskabet og smagte derfor vinen lidt afkølet, og det klædte den faktisk. Det er en ret let og meget læskende vin med dejlig frugt - hindbær, kirsebær ... - og en let sødme. En rigtig terrassevin og glimrende til prisen.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.

Disse vine fandt aviserne i ugen, der gik
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Château Camarsac, Bordeaux, Frankrig 1996, rødvin til 67,90 kr. fra Troels Smith (tlf.: 38 11 44 33).

B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Mascaró Nigrum, Cava Brut, Spanien, mousserende hvidvin til 65 kr. hos Erik Sørensens Vinhandel (tlf.: 39 62 61 67).

Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Les Jamelles, flere vine på hver sin druetype, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, til 49,75 kr. fra GrandVin (tlf.: 43 46 99 00).

Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Les Setilles, Olivier Leflaive, Bourgogne Blanc, Frankrig 1996, hvidvin til 79 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Château Bonice, Costières de Nîmes, Frankrig 1997, rødvin til 54 kr. fra GrandVin (tlf.: 43 46 99 00).
* Château Baron Gassier, Cuvée Originale, Côtes de Provence, Frankrig 1999, rosévin til 49,50 kr. hos Skjold Burne.
* Château Morgues du Grés, Les Galets Rosés, Costières de Nîmes, Frankrig 1999, rosévin til 49 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Domaine de la Janasse, Côtes du Rhône, Frankrig 1999, rosévin til 52,50 kr. hos JVS i Jørlunde (tlf.: 47 33 556 41).
* Laibach Cellars, Sauvignon Blanc, Special Selection, Sydafrika 1999, hvidvin til 60 kr. hos Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35).
ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
* Santa Digna, Cabernet Sauvignon rosé, Miguel Torres, Chile 1998, rosévin til 49,95 kr. i Prima Supermarkeder.

* Cipresseto Sangiovese, Antinori, Toscana, Italien 1998, rosévin til 59,95 kr. fra Maxxium Danmark (tlf.: 39 16 06 00).
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Verdicchio dei Castelli de Jesi Classico, Montecelli, Italien 1999, hvidvin til 100 kr. for 4 flasker i Bilka.

* Château Roquebrun, Saint-Chinian, Frankrig 1996, rødvin til 72 kr. på tilbud hos Erik Sørensens Vinhandel (tlf.: 39 62 61 67).
Jyllands Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Gianni Gagliardi, La Matta, Barbera d'Alba, Piemonte, Italien 1995, rødvin til 72 kr. hos NCC Trading (tlf.: 56 31 11 68).

* Clerico, Trevigne, Barbera d'Alba, Piemonte, Italien 1997, rødvin til 135 kr. hos Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47).
* Sitorey, Gaja, Barbera d'Alba, Piemonte, Italien 1996, rødvin til 280 kr. hos Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
Information (ved Flemming Kyed):
* Bin 555, Shiraz, Wyndham Estate, South Eastern Australia 1998, rødvin til 76 kr. fra World Brand (tlf.: 39 17 01 26).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Pinot Noir, Bollenberg, Château 'Orchwihr, Alsace, Frankrig 1996, rødvin til 70 kr. hos Park-Wine (tlf.: 86 27 91 12).

* Danzante Sangiovese, Marchesi de Frescobaldi og Robert Mondavi, Marche, Italien 1997, rødvin til 75 kr. H.J. Hansen Vinhandel, (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Undurraga Carménière, Reserva, Chile 1998, rødvin til 125 kr. for 2 flasker i Føtex.

* Selaks Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 1999, hvidvin til 50 kr. i Netto.
Woman (ved Mette Finderup):
* Bin 222, Chardonnay, Wyndham Estate, South Eastern Australia 1997, hvidvin til 76 kr. fra World Brands (tlf.: 39 17 01 26).
* Tatachilla, Chardonnay, McLaren Vale, Australien 1997, hvidvin til 79 kr. hos Erik Sørensens Vinhandel (tlf.: 39 62 61 67).
* Mount Riley, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 1998, hvidvin til 72 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
* Augusti Torello Mata Quercus, Brut Nature Reserva, Cava, Spanien 1997, mousserende hvidvin til 240 kr. hos La Cava (tlf.: 33 11 95 77).

B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Cousiño-Macul, Doña Isidora, Riesling, Maipo Valley, Chile 1999, hvidvin til 40 kr. hos Gova og Prima.

Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Saint Clair, Sauvignon blanc, Marlborough, New Zealand 1999, hvidvin til 69 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).

* Saint Clair, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 1999, hvidvin til 69 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Man kan tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.