Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2000


Vin-aktuelt i uge 28
10. juli - 16. juli 2000
.
      Denne uges motto
    Et måltid uden vin er som en dans uden musik.
Tysk ordsprog

Vinbutik i svensk IKEA-stil
Åkesson Vin er et stort svensk vinfirma med hovedsæde i Malmö. Nu vil firmaet ifølge Sydsvenska Dagbladet åbne en butik i Helsingør - for at kunne sælge vin til alle de tørstige svenskere, der besøger byen.
Firmaet leverer allerede vin til Danmark. Sidste år sendte det 400.000 papkartoner vin herover, og i år regner man med at sælge 1,2 millioner papkartoner - svenskerne er især interesserede i papvine, og da papvine i Danmark generelt er af ringere kvalitet, ser man et marked i lidt bedre vin i kartonerne.
Åkesson Vins marketingdirektør Torbjörn Berner siger til Sydsvenskan, at vinforretningen i Helsingør ikke vil blive efter dansk mønster. - Forestil dig, at 5000 svenskere stormer en dansk vinforretning. Den går ikke. Derfor planlægger vi noget, der er lidt mere i stil med IKEA.
Også på anden vis er svenskerne aktive. Systembolaget i Skåne vil gerne have danske kunder og har planlagt en række helsidesannoncer i Berlingske Tidende. Thja ... der findes vel enkelte masochister.

16.000 falske Sassicaia’er
Italiensk politi har optrevlet en ring af svindlere, der har solgt forfalskede flasker af den berømte supertoscaner Sassicaia. Vinen er solgt til restauranter og forretninger i Toscana samt i Milano og Bergamo, men man mener ikke at nogle af dem er blevet eksporteret.
Til Wine Spectator fortæller vinens producent, Nicolò Incisa della Rocchetta, at politiet har fundet et lager med tæt ved 16.000 flasker, mærket med årgangene 1994 og 1995, og at to mænd fra Napoli er blevet arresteret.
Kun cirka hundrede flasker af den falske Sassicaia synes at være sluppet ud på markedet.
Nyere årgange af vinen sælges sædvanligvis for 800-1200 kr. pr. flaske.

Føljetonen om skarpskytten
Den glas-vingede skarpskytte, som vi har fortalt om i de seneste numre af VinAvisen, sætter ikke kun lus i skindpelsen på vinstokkene, men også på vinavlerne.
Med et forbud mod at transportere druer fra sted til sted støder to økonomiske interesser sammen. Avisen The Sacramento Bee kan således fortælle, at vinfolk i det sydlige Californien er oprørte over, at de ikke kan transportere deres druer, mens vinfolk i Sonoma og Napa siger, at de ikke tør løbe risikoen for at få sygdommen ind med druerne. De vil kun have den pressede most i tankvogne.
Et problem er, at der i South California ikke er tilstrækkelig kapacitet til at presse druerne og ikke nok tankvogne, så en karantæne vil kunne gå ud over kvaliteten.
Om kun en måned bliver problemet aktuelt. Så går høsten i gang i de sydlige egne.

Bedste vine med laveste appellation
De bedste italienske vine har appellation - DOC og DOCG.
Nåh, nej, nogle af de allerbedste har ikke DOC og DOCG. De er super-toscanere som fx Tignanello, Sassicaia, Montevertine og Solaia. De kommer fra producenter, der mener, at de kan lave endnu bedre vine, når de ikke følger de traditionelle regler i appellations-lovene. Til gengæld kan vinene kun sælges som "bordvine" (bortset fra Sassicaia, der nu har fået sin egen appellation, Bolgheri Rosso Sassicaia DOC).
I sidste uge mødtes ejerne af nogle af Toscanas berømteste vingårde - Castello dei Rampolla, Tenuta San Guido (der laver Sassicaia), Le Pupille, Fonterutoli, Felsina, Castello di Ama og Fattoria Petrolo - til et større diskussionsmøde i Lucca, hvor emnet var: Hvorfor er de bedste toscanske vine ikke med i DOC-appellationen?
- Ærligt talt, sagde Michele Satta fra Bolgheri til Wine Spectator, - så blev DOC-reglerne lavet for mange år siden, og tiden er løbet fra dem. Italienske vine har taget et tigerspring i de sidste ti år. Vi har oplevet store ændringer i kvaliteten, og vi har et stort potentiale til at nå langt.
Og Stefani Rizzi fra Le Pupille tilføjede: - Vi burde hver især have lov til at vise vor kreativitet og ikke være hæmmet af DOC.

En nye slags Chianti
Vinkonsortiet for Chianti Classico har ansøgt den italienske regering om at ændre den lovmæssige druesammensætning i appellationens rødvine.
Andelen af Sangiovese ønskes hævet fra 75 til 80 procent, og samtidig ser man gerne, at der ikke fremover indgår hvide druer i blandingen, og at de sidste 20 procent valgfrit kan bruges til Canaiolo Nero, Colorino, Cabernet Sauvignon og Merlot.

Vinselskabet i radioens P1 søndag aften
Søndag aften d. 9. juli kl. 20.30 var Henrik Oldenburg og Flemming Hvelplund gæster hos Thyge Stenstrup i "Vinselskabet" på radioens program P1. Emnet for vinsnakken var Rioja og omliggende distrikter, og følgende vine blev smagt:
* Faustino de Crianza, Rioja 1996. Mørk og tæt i glasset og velsmagende i international stil. 99 kr. fra Maxxium Denmark (tlf.: 39 16 06 00).
* Lorinon Reserva, Bodegas Breton, Rioja 1995. Meget typisk Rioja på den lette og elegante side. 130 kr. fra Troels-Smith (tlf.: 75 71 16 00).
* Lar de Lares Gran Reserva, Rioja 1992. Kraftig, stor smag, men også lidt støvet. Fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Guelbenzu EVO, Navarra. Flot og stilren og ligger tæt på de klassiske Bordeaux'er. 100 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00).
På næste søndag, d. 16 juli kl. 20.30 mødes Flemming Hvelplund og Henrik Oldenburg igen hos Thyge Stenstrup i "Vinselskabet" på P1, og i næste nummer af VinAvisen bringer vi som sædvanlig en liste over de smagte vine.

Ugens gode forskerrapport
Der går næsten ikke en uge, uden at der fremkommer forskerrapporter om vinens helsebringende egenskaber.
I onsdags kunne B.T. berette om en undersøgelse fra North Carolinas universitet af stoffet trans-resveratrol, der findes i rødvin, og som åbenbart har helt enestående egenskaber. Det begrænser markant kræftcellers vækst og er også virksomt mod betændelser og kar-forkalkning.
Forskerne Albert Baldwin og Minnie Holmes-McNary har påvist, at trans-resveratrol "slukker" for et gen, som ellers er med til at gøre kræftceller immune over for organismens normale selvforsvar mod unyttige celler.
Trans-resveratrol findes også i røde bærfrugter, men man skal spise mange bær for at opnå samme koncentrationer som i rødvin.

Tokaji og Tocai
I Friuli i Italiens nordøstlige hjørne producerer man en populær hvidvin ved navn Tocai Friulano. Ungarerne gør imidlertid krav på eneret til navnet Tokaji, og derfor fik Europarådet i 1993 den italienske regering til at love, at navnet Tocai Friulano ikke ville blive brugt efter 2007.
Ifølge Decanter har vinbønderne i Friuli nu overbevist den italienske regering om, at den bør søge aftalen ophævet under henvisning til, at man andre steder accepterer enslydende handelsnavne, "forudsat at der ikke er nogen risiko for forveksling i forbrugernes bevidsthed". Og det er der ikke her. For det første staves Tokaji og Tocai forskelligt, og for det andet er Tokaji navnet på et distrikt, mens Tocai i Friuli er navnet på en druesort. Yderligere ledsages dette navn altid af ordet Friulano på etiketterne. Og så er Tokaji-vinene jo generelt søde, mens Tocai Friulano er tør.
Man mener, at sagen vil blive løst til italiensk tilfredshed, når Ungarn optages i EU.
Sker det ikke, vil vinen fremover blot hedde Friulano.

Australiere med øje på Europa
Mildara Blass, der er vin-divisionen i den store australske bryggerikoncern Foster’s Brewing Group, har købt aktiemajoriteten i det franske vintapperi Sobemab for 79 millioner francs - med fire års option på resten.
Sobemab har dels et tappeanlæg i Beaujolais, dels et i Languedoc, og på de to anlæg tappes årligt 85 millioner flasker.
Mildara Blass har i forvejen fem store anlæg, der tapper 130 millioner flasker om året, og firmaets kapacitet øges således til 215 millioner flasker.
Over for den australske avis Asia Pulse betegner Mildara Blass købet som et led i firmaets stategi om øgede markedsandele for dets efterhånden mange store vinklubber i flere europæiske lande.
.

.
Tour de Rhône
I tirsdags kom de københavnske bycykler med reklamer for Rhône-vine ud på en særlig tur. Sopexa havde hyret ni skuespillere til dels at drikke vinen, dels at cykle rundt mellem nogle restauranter, hvor skuespillerne brød ud i en spontan hyldestsang til Rhône-distriktets vine.
Ifølge B.T. spurgte en lille pige vantro: - Er det studenter?

Et slot skifter Cru
Ifølge Decanter er det lille Saint Émilion-slot Château Curé-Bon på 4,5 hektar blevet solgt til ejerne af Château Canon, Prémier Grand Cru Classé.
Curé-Bon ligger mellem Château Ausone og Château Canon, og 3,5 hektar af slottets marker bliver nu lagt til Château Canon og dermed ophøjet til Prémier Grand Cru. Det er første gang siden indførelsen af Saint-Émilion klassifikationen i 1995, at et slot således får en ny plads i rangfølgen uden for den sædvanlige tiårlige vurdering.
Den forstørrede ejendom ejes af familien Wertheimer, der også ejer modehuset Chanel og Médoc-slottet Château Rauzan-Ségla, 2. Cru i Margaux.

Bedste Barbaresco og Barolo
Fyens Stiftstidendes Jørgen Aldrich har været til den årlige smagning af Barbaresco og Barolo. Her er hans liste over de bedste producenter, og da nogle af dem havde flere vine med på smagningerne, angives i en parentes den vin (vinmark, cru), der gjorde sig bedst:
Barbaresco 1997: Moccagatta (Basarin) - Sottimano (Curra' Vigna Masue') - Piero Busso (Vigna Borgese) - Cantina Vignaioli "Elvio Pertinace" (Marcarini) - Marziano og Enrico Abbona (Faset) - Tenute Cisa Asinari di Gresy (Gaiun Martinenga) - Terre da Vino (La Casa in Collina) - Luisin Cascina (Rabaja') - Guiseppe Cortese (Rabaja') - Poderi Colla (Roncaglia) - Montaribaldi (Sori' Montaribaldi).
Barolo 1996: Rocche Costamagna (Rocche dell'Annunziata) - Mauro Molino (Vigna Gancia).
Hvorvidt disse gode flasker sælges i Danmark, oplyses ikke.

Hver femte bajer er privat importeret
Bryggeriforeningen meddeler, at den private import af øl over den dansk-tyske grænse nu er blevet så voldsom, at hver femte bajer, der drikkes i Danmark, har været en tur over grænsen.
I Danmark er afgiften 89 øre på en almindelig pilsner, i Tyskland er den kun 23 øre, og der tages ikke moms af afgiften.
Ekstra Bladet kunne i øvrigt i tirsdags fortælle, at toldvæsnet afslører flere og flere danskere med både seks og tolv flasker sprit skjult i bilerne. Men det kan blive en dyr fornøjelse. En helliters 43 procent Aalborg snaps koster 100 kr. syd for grænsen. Bliver man snuppet, kommer den til at koste op mod 350 kr. ekstra i told, afgifter og bøde.

Et cirkus rent til grin
I Information skriver Flemming Kyed om svenskernes lempelse af reglerne for, hvor meget vin og spiritus landets borgere må hjemføre som endagsrejsende.
- Men, skriver Kyed, - det lader sig ikke skjule, at dette cirkus med forskellige afgifter inden for EU er til grin. Jeg mener - vi kører (dansk) øl til lige syd for den tyske grænse, hvor vi så henter det igen til lavere tyske afgifter, mens svenskerne strømmer herover for at købe øl til danske afgifter, fordi disse stadig er lavere end de svenske.

Stor vil være større
Det store Bordeaux-handelshus Cordier har købt et andet af byens handelshuse, nemlig Mestrozat.
Cordier tilhører gruppen Val d'Orbieu, der i 1999 omsatte for 2,53 milliarder francs, hvoraf de 900 millioner francs hidrørte fra eksport. Gruppen ejer i alt 2100 hektar vinmarker, fordelt på en række slotte i blandt andet Côtes de Provence, Côtes du Rhône og Corbières.
Endvidere ejer gruppen 1400 hektar på den sandede jord i Carmarque ved Rhône-flodens udmunding. Her dyrkes druer til vinen Listel Gris.
.
    Den danske vinbranche
    * Vinitalia er den store årlige udstilling af italienske vine, der afholdes af den aktive Sammenslutning af Importører af italiensk Vin og Spiritus. Nu træder sammenslutningens mangeårige formand, Bent Christensen, tilbage, og bestyrelsen består herefter af Ettore Lolli (formand), Danielle Kirkemo (kasserer), Antonio Doni og Christian Philipson. Årets Vinitalia-udstilling afholdes den 22. og 23. september og omtales nærmere i VinAvisens aktivitetskalender.
    * Wine Selection/Carl Wandel har fået ny adresse: Vintappergaarden, Lyngbyvej 485, 2820 Gentofte, tlf.:  45 88 40 20, fax: 45 88 40 25 , e-mail: jh@wineselection.dk.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Genbrug af flasker et miljøproblem
Med et Ritzau-telegram som kilde har flere aviser kunnet fortælle, at visse vinflasker overskrider EU's grænseværdier for indholdet af tungmetaller, specielt bly. Det skyldes primært den måde, man genanvender glas på.
Der har altid været bly i glas, men ifølge reglerne må der ikke være mere end 250 milligram tungmetaller pr. kg glas.
Miljøstyrelsen, der har fået flaskerne undersøgt på Teknologisk Institut, udtaler, at værdierne er så små, at der ikke er nogen risiko ved at drikke selve vinen. Derimod er det et problem for miljøet.

Tjenere med god smag
Dronning Elizabeths tjenere har skam en god smag. Seks af dem blev opdaget, mens de lastede 72 af dronningens Krug-champagner til 1200 kr. pr. flaske ind i en privatbil. Det måtte de ikke - dem skulle dronningen bruge til sin fødselsdag. Så tjenerne har nu udsigt til vand og brød.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Château Carmel de Mingot, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 1997
69,95 kr., import: Vingaarden, detail: SuperBrugsen, Kvickly og OBS!
Her er så rødvinen fra det nye danskejede slot - vinen, der fik guldmedalje ved Concours Mondial 2000 i Bruxelles. Guldmedaljen blev kun tildelt 19 vine ud af 2700, og kun to af disse var fra Bordeaux. Og hvordan er den så? Vore smagenotater lyder: Kraftig og meget tiltalende duft, afrundet, dejlig frugt, let sødme, lang eftersmag. En virkelig velbygget vin, der helt fortjener sin medalje.

Finca Flichman, Malbec, Mendoza, Argentina 1998
54,95 kr., Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19
En rødvin lavet på Malbec, der efterhånden er blevet Argentinas "nationale" drue. Den har en kraftig, let krydret duft og en dejlig afrundet og blød smag med god frugt - måske lidt i retning af blommer og jordbær.

Domaine Saint-Rémy Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 1998
55 kr., Fjelde Vin, tlf.: 75 51 36 98
Af alle de syv druer fra Alsace er Gewurztraminer den, der umiddelbart afslører sin identitet. Man tager ikke fejl af dens meget generøse, let parfumerede duft og krydrede, næsten "fede" smag. Her byder den sig til i en virkelig flot udgave.

Domaine Saint-Rémy Tokay Pinot-Gris, Alsace, Frankrig 1998
55 kr., Fjelde Vin, tlf.: 75 51 36 98
I forhold til kvaliteten sælges denne hvidvin til en virkelig attraktiv pris. Den har en frisk, lidt røget duft og en næsten "fed" smag med en let sødme og tilbageholdende syre.

Domaine Saint-Rémy Pinot Noir, Réserve Personelle, Alsace, Frankrig 1998
50 kr., Fjelde Vin, tlf.: 75 51 36 98
Ved smagningen var vi enige: Den ku' vi godt li'! Den stod smukt rød i glasset, og netop fordi vi i sommervarmen havde kølet den ned, var den meget indtagende og læskende. En rigtig skovturs-vin, men også kraftig. Den indeholder 13 procent alkohol.

Domaine Saint-Rémy Riesling, Alsace Grand Cru Hengst, Frankrig 1997
80 kr., Fjelde Vin, tlf.: 75 51 36 98
En flot og fyldig hvidvin med en kraftig duft af den gode drue. Smagen er tør med en lille let sødme, og den bliver længe i munden.

Dhroner Hofberger Riesling, Spätlese Trocken, Stephan Kohl, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1998
78 kr., Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
En Mosel-hvidvin, tør, fyldig og med en udpræget citrusagtig syre, der gør vinen mindre egnet til solo-drikning, men udmærket til mad. Efter smagningen drak vi den til en kogt rødspætte, og spætte og vin klædte hinanden.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.

Disse vine fandt vinskribenterne
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Finca Flichman, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1998, rødvin til 50 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
* Laperouse, Chardonnay, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1997, hvidvin til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Croftwood Estate, Chardonnay, South East Australia 1998, hvidvin til 54,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Masi Modello, Rosso delle Venezie IGT, Italien 1998, rødvin til 39,95 kr. i Bilka.
* Santa Rita 120, Chardonnay, Chile 1999, hvidvin til 50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Klein Constantia, Marlbrook, Sydafrika 1995, rødvin til 74 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Cranswick Estate, Sémillon/Chardonnay, Australien 1999, hvidvin til 50 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Château d'Orschwihr, Muscat, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 78 kr. fra Park Wine (tlf.: 86 27 91 12).

* Jean Becker, Muscat, Alsace Grand Cru Froehn, Frankrig 1997, hvidvin til 80 kr. hos Vin2 (tlf.: 86 15 50 40).
* Mount Riley, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 1999, hvidvin til 64,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* La Cuvée Mythique, Val d'Orbieu, Frankrig 1998, rødvin til 64,95 kr. i Føtex.

* Periquita, José Maria da Fonseca, Portugal 1997, rødvin til 32 kr. i Netto.
Vinbladet (ved Peter Winding):
* Château le Mayne, Côtes de Bergerac, Bordeaux 1995, rødvin til 75 kr. fra VinDepotet (tlf.: 59 18 26 35)

* Vieux Château Gaubert, Graves, Bordeaux 1996, rødvin til 99 kr. fra Victoria Vine (tlf.: 66 15 16 25).
* Château Lestville Capmartin, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur 1997, rødvin til 85 kr. fra A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16).
* Château Biston-Brillet, Moulis, Bordeaux 1996, rødvin til 118 kr. fra Victoria Vine (tlf.: 66 15 16 25).
* Château Brisson, Moulis, Bordeaux 1997, rødvin til 85 kr. fra A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16).
* Château Villars, Fronsac, Bordeaux 1995, rødvin til 110 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 42 38 38)
* Château Charron, Premières Côtes de Blaye, Bordeaux 1998, hvidvin til 99 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Vieux Château Gaubert, Graves, Bordeaux 1997, hvidvin til 97 kr. fra Victoria Vine (tlf.: 66 15 16 25).
Jyllands-Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Pinot Blanc, Meyer-Fonné, Vielles Vignes, Alsace, Frankrig 1996, hvidvin til 55 kr. hos A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16).

* Pinot Blanc, Hugel, Alsace, Frankrig 1996, hvidvin til 75 kr. hos Maxxium Denmark (tlf.: 39 16 06 00).
* Pinot Blanc, Comaine Find Humbrecht, Alsace, Frankrig 1997, hvidvin til 119 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 33 32 22 03).
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Masi Modello, Rosso delle Venezie IGT, Italien 1998, rødvin til 39,95 kr. i Bilka.

* Bourgogne, Non Filtré, Pierre Ponelle, Bourgogne, Frankrig 1995, rødvin til 125 kr. for 2 flasker i Irma.
* Beerenauslese, Andreas Oster, Pfalz, Tyskland 1999, sød hvidvin til 50 kr. på tilbud i SuperBrugsen.
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Col'di Sotto, Primitivo, Salento IGT, Puglia, Italien 1998, rødvin til 29,95 kr. i Fakta.

Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Chardonnay Classic Reserve, Angove's, South Australia 1999, hvidvin til 60 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

* Mount Riley, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 1999, hvidvin til 64,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Periquita, José Maria da Fonseca, Portugal 1997, rødvin til 32 kr. i Netto.
ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
* Trapiche Cabernet Sauvignon, Oak Cask, Mendoza, Argentina 1995, rødvin til 33,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

Jyllands-Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Adam, Riesling, Alsace 1998/99, hvidvin til 40 kr. i Superstore, Suma, Gobi og visse Primaer.

* Cave de Türkheim, Riesling, Cuvée Spéciale, Alsace, Frankrig 1998, hvidvin til 54,50 kr. i Irma.
* Adam, Riesling Letzenberg, Cuvée Jean-Baptiste, Alsace, Frankrig 1998, hvidvin til 80 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 00 60).

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk