Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29, 2000


Vin-aktuelt i uge 29
17. juli - 23. juli 2000

Alvorlige haglskader i Champagne
Det er ikke kun Danmark, der oplever blæst og regn. Det gør også Champagne-distriktet. I forrige uge blev cirka 10 procent af årets druehøst ødelagt af frygtelige haglvejr.
Det gik ud over marker i både Vallée de la Marne og Montagne de Reims, hvor i alt cirka 1500 hektar og måske yderligere 3000 hektar led svære skader. De tre store Champagne-huse Moët & Chandon, Veuve Cliquot og Pommery har formodentlig mistet 30 procent af høsten på deres 1400 hektar.
Tilmed var markerne så gennemvåde, at man ikke kunne køre ud og sprøjte mod plantesygdomme som meldug og botrytis, der uvægerligt følger, når vinstokkene er blevet skadet af hagl.
Nogle af bønderne i landsbyer som Verzy, Verzenay, Germaine og Chézy sur Marne vil måske slet ikke kunne høste druer i 2000.

Dom Pérignon opfandt ikke champagnen
Det var slet ikke Dom Pérignon, der opfandt champagnen. Allerede de gamle romere lod amforaerne springe under deres orgier for 2000 år siden.
Ifølge videnskabsmagasinet Scientific American har Mario Fregoni på vininstituttet ved universitetet i Piacenza i Italien fundet latinske dokumenter, der ikke efterlader nogen tvivl om, at romerne opfandt flaskegæringen. De eftergærede vinen i amforaer af brændt ler, så den blev titillan (kildende) og spuman (skummende).
Mario Fregoni vover endog den påstand, at Dom Pérignon aldrig har eksisteret og kun er en legende. Men det skal franskmændene nu nok vide at tilbagevise ...

    Hent VinAvisen på kun et minut
    Hvordan læser du VinAvisen? Sidder du med åben telefonforbindelse og læser alle vore prægtige nyheder - ja, så kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse.
    Til de af vore 5-6000 læsere, der måske er nye på Nettet, vil vi gerne give et godt råd:
    Luk avisens nyhedsside op. Når den er hentet ind, så hold Ctrl-tasten nede og tryk på n-tasten. Derved åbner du et nyt vindue med samme indhold. Klik eventuelt på links, du gerne vil studere - evt. dem, der er nævnt på vores velkomst-side - og tryk igen Ctrl-n for hver ny side. Og afbryd så telefonforbindelsen.
    Hele operationen behøver ikke at vare mere end et minut, hvorefter du har en række knapper til alle de hentede sider i proceslinien nederst i skærmbilledet.
    Nu kan du åbne siderne en efter en, læse dem i ro og mag og eventuelt printe dem ud.

Skarpskytten nærmer sig Napa
I mandags kunne Wine Spectator meddele, at den frygtede glas-vingede skarpskytte nu kun er cirka 100 km fra Napa Valley. Mere end hundrede insekter blev fundet i en mobile-home park uden for Rancho Cordova, kun 15 km fra nogle af de over 8000 hektar vinmarker, der er plantet i Sacramento County. Senere på ugen har man fundet insekter på 479 ejendomme i Sacramento, melder avisen Napa Valley Register.
Yderligere fandt man i tirsdags en samling æg på en plante, der var sendt til Napa fra en planteskole i Southern California.
Ugens fund har naturligvis medført øgede krav fra Napa’s vinavlere om strenge restriktioner for indførsel af alt plantemateriale sydfra.
Man er nu flere steder i gang med at spraye imod insektet med kemikaliet Sevin.

Tropper mod skarpskytten
Nu sender amerikanerne tropper imod den glas-vingede skarpskytte, og tropperne er specielle rovhvepse, der er skarpskyttens naturlige fjender.
Man er i fuld gang med at udklække hvepsene, og det sker i et samarbejde mellem California Department of Food and Agriculture og University of California i Riverside.
Hvepsene lægger deres æg i nærheden af skarpskyttens æg, og når de små hvepse kommer ud af deres æg, går de straks i gang med at spise de nyfødte skarpskytter.
Hvepsene vil ifølge Wine Business hurtigst muligt blive sat ud i de inficerede områder, inklusive Fresno og Sacramento.
      VinAvisen har omtalt den truende katastrofe med insektet the glassy-winged sharpshooter igennem flere uger. Links til ugebrevene findes i vores arkiv.

Italiensk Zinfandel uønsket i USA
I årevis har europæiske vinfolk anklaget amerikanerne for at misbruge navne som Chablis og Champagne på deres etiketter. Nu går beskyldningerne den anden vej, idet californiske vinmagere beklager sig over, at italienske vine bliver solgt under navnet Zinfandel eller forkortet: Zin.
Det er en kendt sag, at den amerikanske drue Zinfandel er identisk med den italienske Primitivo. Zinfandel er sandsynligvis kommet til Californien fra Syditalien eller måske fra egne længere øst på - men først i USA skiftede Primitivo navn til Zinfandel. Druen nedstammer fra Plavac Mali, en ældgammel kroatisk drue.
Det er en lidt varm kartoffel, for italienerne kan med god ret hævde, at druen har begge navne.
En italiensk handelsdelegat udtaler, at amerikanerne ikke har nogen grund til at klage. Hvis de kun kunne bruge amerikanske druenavne, ville de ikke sælge ret meget vin.

Vinselskabet i radioens P1 søndag aften
Søndag aften d. 16. juli kl. 20.30 var Henrik Oldenburg og Flemming Hvelplund atter gæster hos Thyge Stenstrup i "Vinselskabet" på radioens program P1. Emnet for vinsnakken var Australien, og følgende vine blev smagt:
* Først den berømte Château Tahbilk "1860". Vinen var i årgang 1989, mens "1860" henviser til, at vinstokkene, som leverede druer til Shiraz'en, blev sat i 1860. Det er nogle af de få vinstokke, som ikke blev ødelagt af vinlusen, der kom til området cirka tyve år senere. Vinen var stadig ung, hverken farven, duften eller smagen havde nogen alderspræg. Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99) importerer de ganske få flasker, som Danmark tildeles, og prisen ligger på omkring 300 kr.
* Distriktet Coonawarra blev repræsenteret med Wynns blanding af Shiraz, Cabernet og Merlot. En stor, saftig smagsbombe, som viser australsk vin, når den er bedst. Vinen kan købes i Bilka og befinder sig i 150 kr.-klassen.
* En Hunter-Valley Sauvignon sluttede vinselskabets smagning. Sauvignon Blanc-vine kan være meget fede og kødfulde, men denne var "moderne" - sprød, frisk og tør. Det var en vin fra Wyndham Estate til omkring 70 kr.
På næste søndag, d. 23 juli kl. 20.30, mødes Flemming Hvelplund og Henrik Oldenburg igen hos Thyge Stenstrup i "Vinselskabet" på P1, og i næste nummer af VinAvisen fortæller vi som sædvanlig om de smagte vine. Emnet bliver Rhône.

Guldpalmer til ChateauOnline
Den franske vinhandel på Internettet, ChateauOnline, har fået stor succes. I sidste uge blev den nævnt som Frankrigs bedste e-handel. I konkurrence med 500 andre franske e-handeler modtog virksomheden sine guldpalmer fra prisens sponsorer, IBM, avisen Le Figaro, reklamebureauet Ernst & Young og shopping-guiden Kelkoo.com.
ChateauOnline blev oprettet i Paris i oktober 1998. I foråret sidste år åbnede firmaet for salg i Storbritannien og Tyskland, og for en måned siden gik det i gang i Irland.
På firmaets web-adresse tilbydes 1400 vine fra 27 lande. Disse vine er udvalgt af firmaets sommelier, Jean-Michel Deluc, der har testet 10.000 vine med hensyn til pris og kvalitet.
Der er ingen tvivl om, at ChateauOnline på et eller andet tidspunkt vil etablere sig i de skandinaviske lande.

De bliver store i Sydafrika
Ifølge Wine Spectator fusionerer Sydafrikas to største vin- og spiritusfirmaer, Stellenbosch Farmers’ Winery og Distillers Corp., og bliver således et af verdens største firmaer, der udelukkende sælger vin og spiritus.
Den sydafrikanske mange milliardær Anton Rupert og hans Rembrandt Group vil have 30 procent i det nye firma, og det samme vil vinfirmaet KWV og koncernen SA Breweries. De sidste 10 procent er fordelt på mindre aktionærer.
Firmaet vil sidde på 80 procent af Sydafrikas marked for vin og spiritus og blandt andet sælge kendte vinmærker som Nederburg, Fleur du Cap, Zonnebloem og Plaisir de Merle.

De slås om Seagrams vin
Som tidligere nævnt i VinAvisen har den store canadiske koncern Seagram sat sine vin- og spiritus-interesser til salg. Det britiske firma Allied Domecq er en ivrig køber til det hele og kan hive 8,7 milliarder dollars op af lommen. En anden stor koncern, Diageo, er imidlertid interesseret i at erhverve Seagram’s Captain Morgan rom, så måske skal Allied Domecq hive endnu flere dollars op af lommen.
PS: Da denne nyhed blev bragt mandag morgen, nævnte vi også, at Pernod Ricard er den del af Seagrams portefølje. Det var ikke korrekt. Pernod Ricard er en selvstændig fransk koncern - faktisk nummer fem blandt de internationale vin- og spiritus-koncerner - og firmaet er måske selv interesseret i at overtage et eller flere af Seagrams mærker, såfremt disse sælges enkeltvis.

Drik champagne om formiddagen
I Politiken har Andreas Fugl Thøgersen haft et interview med den 61-årige Sune Krarup, der som den første dansker blev uddannet som ønolog på universitetet i Bordeaux.
I 1969 stod han i spidsen for et FOF-kursus om vin, og det fik afgørende indflydelse på hans karriere og på danskernes forhold til vin. Blandt deltagerne var nemlig Irma-direktør Børge Olsen, der hyrede Sune Krarup til at bygge en vinafdeling op. - Irma lærte danskerne at drikke vin, siger Krarup. - I hvert fald lærte vi dem at drikke bedre vin.
Sune Krarup indførte bagetiketten på flaskerne. Han importerede store bordeauxer, men også de billige sællerter Nonneblod og Præstetanker, som han selv navngav.
Til slut i interviewet siger han: - Det er tåbeligt at drikke champagne nytårsaften, hvor man ikke aner, hvad det er, man hælder ned. Champagne skal helst drikkes om formiddagen.

Vin - hvad gemmer du den for?
I USA har man i to store byer testet en stor og dyr reklamekampagne for vin. Det foregik med blandt andet radio- og tv-spots og store billboards ved motorvejene. Sloganet var "Wine. What are you saving it for?", og kampagnens formål var at ændre de amerikanske forbrugeres opfattelse af vin som noget, der kun skænkes ved bryllupper, jubilæer og fødselsdage.
Testen faldt imidlertid dårligt ud, så nu har Wine Market Council ifølge Wine Today besluttet i stedet at bruge pengene på Internettet samt i lokale butiksfremstød.

15 procent Bordeaux-vine kasseret
Nu skruer de bissen på i Bordeaux. Kvaliteten skal hæves, og det betyder blandt andet, at en vinbonde ikke automatisk får tildelt retten til ordene "appellation d'origine contrôlée", bare fordi han dyrker vin i distriktet. Vinavlerforeningen for Bordeaux og Bordeaux Supérieur har således kasseret 15 procent af de afprøvede vine i 1999-årgangen.
Til Decanter siger vinskribenten Steven Spurrier, at enhver kontrol, der kan føre til bedre Bordeaux-vine, er ekstremt velkommen. - Det er meget almindeligt, siger han, - at vinbønder uden skrupler øger høstudbyttet med mindreværdige vine som resultat. Lovligt må man høste 60 hektoliter pr. hektar. Alt over det fortynder vinens kvalitet - især når det gælder Merlot.
.
    Den danske vinbranche
    * Et syv dages kursus, arrangeret af Det tyske Vininstitut, tilbydes personer inden for hotel- og restaurantbranchen, og Chr. Rothe & Co.s Vinfond betaler alle rejseudgifter. Kurset afholdes den 24-30. september, og ansøgningsskema til rejselegatet kan rekvireres senest den 27. juli hos Hotel og Restaurantbrancen og Chr. Rothes & Co.s Vinfond, Abildager 9, 2605 Brøndby.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Eiswein, Piesporter Treppchen Riesling,
Weingut Stephan Kohl, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1998
399 kr. for 37,5 cl, Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
Dyr, men dejlig vin, presset af frosne druer. Den er sød, men ikke vammelsød, idet sødmen afbalanceres fint af den friske syre. Rart for en gang skyld at smage en Eiswein fra Tyskland - de fleste, som man kan komme i nærheden af rent prismæssigt, kommer jo fra Østrig.

Nero d'Avola, Forti Terre di Sicilia, Italien 1998
75 kr., Carlo Merolli, tlf.: 45 85 19 78
En rødvin, man drikker med den allerstørste fornøjelse. Den er kraftig, men ikke muskuløs - virkelig lækker med dejlig frugt, lidt efter kirsebær, og en let sødme. Det er en vin, der vil være glimrende til sommerens gode grill-bøffer.

Domaine Saint-Rémy, Tokay Pinot Gris, Alsace Grand Cru Brand, Frankrig 1997
80 kr., Fjelde Vin, tlf.: 75 51 36 98
Der er saft og kraft i denne hvidvin - hele 13½ procent alkohol. Duften er indtagende, og smagen "fed" og lækker med en ret udtalt sødme. Vinen er en god ledsager til lidt federe retter - fisk, lyst kød, kylling - men også fortræffelig som "terrassevin".
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
Disse vine fandt vinskribenterne
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Centine, Toscana IGT, Italien 1997, rødvin til 75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Château de Viviers, Chablis, Frankrig 1998, hvidvin til 89 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Brampton Cabernet Sauvignon / Merlot, Rustenberg, Stellenbosch, Sydafrika 1997, rødvin til 79,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Santepietre, Pinot Grigio delle Venezie IGT, Italien 1999, hvidvin til 108 kr. for 3 flasker i Bilka.
* Lovico Suhindol, Cabernet Sauvignon Reserve, Bulgarien 1996, rødvin til 29,95 kr. i Netto.
Frederiksborg Amts Avis (ved Jens Ole Kristiansen):
* Vigne della Roccas Manzano, Merlot, Friuli, Italien, rødvin til 85 kr. fra Ole Bagger (tlf.: 49 19 03 99).

* Rochi de Manzano, Merlot, Friuli, Italien, rødvin til 98 kr. fra Ole Bagger (tlf.: 49 19 03 99).
* Andes Peaks, Santa Emiliana, Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay, vine til 45-50 kr. fra Chris Wine (tlf.: 43 43 65 65).
Information (ved Flemming Kyed):
* Fattoria Sonnino, Barone de Renzis Sonnino, Chianti Montespertoli, Italien 1998, rødvin til 89 kr. for magnumflaske hos Cibi e Vini (tlf.: 32 57 77 98).

* Tenuta Farneta, Chianti Classico, Italien 1997, rødvin til 59 kr. hos Højbro Vinimport (tlf.: 33 14 03 87).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Conundrum, Caymus, Californien 1998, hvidvin til 154 kr. fra Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35).

* Chardonnay, Church Road, McDonald Winery, New Zealand 1996, hvidvin til 99 kr. fra Vinbonden (tlf.: 38 11 44 95).
* Monts Damnés, Neveu, Sancerre, Frankrig 1997, hvidvin til 109 kr. fra K.B. Vinimport (tlf.: 33 14 99 14).
* I Pianetti, Erik Banti, Toscana, Italien, rødvin til 100 kr. for 3 flasker i Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
* Houdamond Reserve, KWV, Stellenbosch, Sydafrika 1998, rødvin til 50 kr. i Netto.
* Domaine de Beaurenard, Rasteau, Côtes du Rhône, Frankrig 1998, rødvin til 70 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Verdicchio dei Castelli di Jesi, Marche, Italien, hvidvin til 39,75 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).

* Crustacés, Dopff & Irion, Alsace, Frankrig 1999, hvidvin til 50 kr. fra Allied Domecq (tlf.: 56 30 02 00).
Jyllands-Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Byron Estate, Pinot Noir, Santa Maria Valley, Californien 1997, rødvin til 300 kr. fra Scanwine (tlf.: 63 17 18 73).

Jyllands-Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Domaine la Martine, Côtes du Rhône Villages Roaix, Frankrig 1998, rødvin til 50 kr. i SuperBrugsen.

* Les Hauts Ventapren, Cave de Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998, rødvin til 60 kr. i Superstore, Gobi og Prima.
* Les Grandes Serres, Domaine Grand Nicolet, Côtes du Rhône Villages Rastau, Frankrig 1998, rødvin til 55 kr. i SuperBrugsen.
* Jaboulet, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998, rødvin til 70 kr. i Superstore, Gobi og Prima.
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Domaine Cazes, Côtes du Roussillon, Frankrig 1997, rødvin til 76,50 kr. hos TS Vinimport (tlf.: 86 87 05 00).


Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk