Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30, 2000


Vin-aktuelt i uge 30
24. juli - 30. juli 2000
.
      Denne uges motto
    Der er for meget vin i verden, har man sagt de sidste ti år. Men det er den dårlige vin. Den gode vin er der ikke for meget af.
Gérard Salmon

Ugens gode nyhed om vinens fortræffelighed
Mænd over 40, som tillader sig selv et moderat indtag af vin, får foruden nydelsen også en nedsat risiko for at få diabetes 2 - det man kalder gammelmands-sukkersyge. 
90 procent af alle sukkersyge-tilfælde er diabetes 2, og sygdommen giver på længere sigt risiko for leverskader, hjerteproblemer og slagtilfælde.
Denne meget positive nyhed kan læses i Archives of Internal Medicine. Mere end 20.000 mænd i alderen fra 40 til 84 er blevet spurgt om livsstil gennem ti år. 766 personer fik i denne periode diabetes 2. Af dem drak 256 aldrig vin. 359 drak to til seks glas om ugen, og 151 var i gruppen, der drak et eller flere glas om dagen.

Nye kloner giver endnu bedre vine
Entav-Inra er Frankrigs organisation til vindyrkningens fremme, og denne statslige organisation har netop frigivet nye kloner af Cabernet Sauvignon og Syrah med forbedrede egenskaber.
Når man kloner vinplanter, udvælger man planter, der synes at have specielle egenskaber, og disse planter formerer man og tester. Det gøres specielt med henblik på ydeevne, frugtens modenhed og modstand mod plantesygdomme.
Man får på den måde bedre plantemateriale, der patenteres og via planteskoler sælges til vinbønder over hele verden.
Denne udvælgelse af kloner blev første gang indført i Tyskland i 1926, og det er en proces, der tager tid. Der kan udmærket gå op til ti år, før man har prøvesmagt vine fra det klonede plantemateriale.
Der findes mange forskellige kloner af den enkelte druesort, og som regel optræder flere af dem i samme glas vin. En markant undtagelse er Sauvignon Blanc på New Zealand. Næsten alle vinmarker med denne drue, plantet før midten af 90'erne, bærer nøjagtigt den samme klon, indført fra USA.

Stadig flere skarpskytte-æg
De bliver mere og mere nervøse i Napa Valley. I mandags fandt man endnu en klump skarpskytte-æg i en sending prydplanter på vej til Napa fra en planteskole i Southern California.
The glassy-winged sharpshooter er insektet, der overfører plantesygdommen Pierce’s Disease, og stoppes insektet ikke, kan det få katastrofale følger for de berømte vinmarker nord for San Francisco.
Nu taler man om at inddrage planteskolernes licens og udskrive kraftige bøder, hvis de fortsat leverer angrebne planter. Planteskolerne forsvarer sig imidlertid med, at de gør alt, hvad de kan, men insektet fortsætter med at lægge sine æg på planterne.
Der foretages titusinder af forsendelser fra planteskolerne, men ifølge avisen The Sacramento Bee har der inden for det seneste år kun været 67 forsendelser af planter med skarpskytte-æg eller udklækkede larver.
Lægges Napa Valley øde, skriver avisen The Napa Valley Register, så vil vinindustrien miste en omsætning på 4 milliarder dollars. Den statslige rådgiver Clay Jackson udtaler til avisen, at Napa’s druehøst er vigtig nok til at kræve meget strenge restriktioner. - Det er ikke fire træer i baghaven. Det er vores levebrød, siger han.
      VinAvisen har omtalt den truende katastrofe med insektet the glassy-winged sharpshooter igennem flere uger. Links til ugebrevene findes i vores arkiv.
.

.......
    Flot bog om Provences vine og mad
    For fem år siden kom Lars Boesgaards "Vinguide til Provence" - en grundig indføring i en af Frankrigs herligste egne og lidt af en bibel for alle, der holder både af stedet og af dets vine.
    Nu er han der igen. Samme emne, samme stof, men ført ajour, udvidet og illustreret med pragtfulde farvebilleder i stort format. "Provence - Vinen, maden og landskabet" hedder den flotte bog, der netop er udkommet på Gyldendal.
    Hvor den tidligere vinguide spillede en ren og charmerende melodi, er melodien her udsat for symfoniorkester. Yderligere er tilføjet et meget stort afsnit med opskrifter på en lang række af de retter, der er så vigtig en del af oplevelsen af Provence - Tapenade, Pistou, Aïoli, Pissaladière, Ratatouille ...
    Bogen indledes med kapitler om den provencalske vins historie og arbejdet i marker og kældre, og derefter kommer en dybtgående gennemgang af de forskellige vinområder med lister over de bedste producenter. Og endelig er der så madopskrifterne med Tine Duchs pragtfulde billeder. I en tid, hvor det er "trendy" med uskarpe og kønsløse madbilleder, er det herligt at fortabe sig i billeder, hvor man næsten kan lugte grønsagerne, krydderurterne, trøflerne og ostene.
    Den eneste ting, vi ikke forstår, er, hvordan denne prægtige bog på 456 sider - indbundet og trykt hele vejen igennem på fint papir - kan sælges for kun 229 kr. Skynd jer hen at købe den, og tag den med på rejsen til et af Europas dejligste vindistrikter.


    < Bortset fra madbillederne har Lars Boesgaard selv optaget de mange dejlige og levende farvebilleder.

Vinselskabet i radioens P1 søndag aften
Søndag aften d. 23. juli kl. 20.30 var Henrik Oldenburg og Flemming Hvelplund atter gæster hos Thyge Stenstrup i "Vinselskabet" på radioens program P1. Emnet for vinsnakken var Rhône, og følgende vine blev smagt:
* Først en Hermitage 1978 fra Chapoutier. De 22 år havde ikke mærket vinen negativt. Den var fuldmoden med stor spændstighed, en fantastisk næse og en lang eftersmag. På alle måder en stor vin.
* Châteauneuf du Pape var en ti år gammel "Le Roy", hvor de 30% Syrah havde lagret på træfad. Vinen var mørk og tæt og havde udviklet alle de krydrede undertoner til en fin harmonisk enhed.
* Selskabet sluttede af med en Château Mont Redon, Lirac 1997. Den havde 14,5% alkohol og bekræftede dermed, at Lirac ikke altid er en let og frugtrig vin. Frugt havde den en masse af, men den var nærmest californisk i sin fremtoning.
Selskabet undrede sig lidt over, at et slot, som ligger i Châteauneuf-du-Pape, kan lægge navn til en vin fra Lirac. Vinhandler Flemming Stolze, Frederiksberg Vinimport, har bedt Château Mont Redon forklare, men på grund af ferie har han endnu ikke fået svar. Når det kommer, bringer vi det her i VinAvisen.
På næste søndag, d. 30 juli kl. 20.30, mødes Flemming Hvelplund og Henrik Oldenburg igen hos Thyge Stenstrup i "Vinselskabet" på P1, og i næste nummer af VinAvisen fortæller vi som sædvanlig om de smagte vine.
.
.
    VinAvisens store oversigt:
    Sådan blev årgang 2000 syd for Ækvator

    Vi har nu et ganske godt overblik over resultatet af årgang 2000 syd for Ækvator. Atypisk vejr gav vinbønderne en besværlig høst, og generelt er der store forskellige fra område til område - altså ligesom det vi kender fra Europa hvert år.
     
    Australien. Varme og godt vejr lige før høsten reddede årgangen, som ellers lignede noget af en katastrofe. For det første havde alle de stor distrikter i South Australia fået uanede mængder af regn i blomstringen. Det gav en dårlig frugtsætning, og den efterfølgende hede, som ikke var registreret værre i 100 år, satte væksten i stå. Varmen fik sukkeret til at stige uden at smags- og aromastofferne kunne følge med. Mange måtte konstatere et udbytte på kun halvdelen af det, de plejede at få.
    De bedste resultater får man i Hunter Valley, som havde det tørreste år nogensinde, samt fra Margaret River helt uden vestpå, som havde ideelle betingelser.
     
    New Zealand. Det, der interesserer os, er, hvordan Sauvignon Blanc'en gjorde sig i Marlborough på Sydøen. Vi må starte med at konstatere, at der i årgang 2000 er cirka 40 procent mindre af den. Det skyldes gråt, trist og regnfuldt vejr i blomstringen. Men vejret rettede sig, så det, der sad på vinstokkene, er godt - ja, meget godt endda. På Nordøen åndede alt lykke. En indian summer hjalp høsten godt i hus, og man forventer sig nogle store, flotte rødvine.
     
    Sydafrika. Vi har tidligere beskrevet den tørre og varme sommer, som blandt andet førte til flere brande i vinmarkerne.
    Druerne var små, da høsten gik i gang. Men meget koncentrerede. Chardonnay'en er perfekt, hvorimod vinmagerne havde en del problemer med at få den rette balance i Pinotage. 
    Cabernet og Merlot har masser af farve og ekstrakter, og man forventer sig meget af disse vine.
     
    Chile. Et køligt forår, fulgt af en kølig sommer forsinkede modningen af druerne. Samtidig kom der en del uvelkommen regn i februar og april. Det forøgede godt nok kvantiteten og begrænsede samtidig kvaliteten.
    De, som forstod at tynde ud, og de, som var hårde i deres krav til det, der kom i hus, har lavet excellente vine.
    Særlig de tidlig modne sorter som Merlot og Pinot Noir giver fine forventninger, mens de sentmodnende sorter som Cabernet Sauvignon og Carmenère kan give nogle problemer, hvis ikke vinfolkene er meget omhyggelige.
     
    Argentina. I februar og marts blev Mendoza ramt af kraftig og vedvarende regn. Det gik værst ud over de grønne druer, og det forsinkede udviklingen af de blå. Desværre var der ikke så meget sol i marts og april, som man plejer at have, og derfor fik blandt andet Cabernet Sauvignon ikke den modning, som man kunne håbe på. Men heldigvis melder man om succes for Malbec og Merlot.

Må destruere over 50.000 tons druer
På Cypern har man produceret alt for meget vin, som man ikke kan komme af med. Man må derfor se i øjnene, sagde øens handels- og industriminister Nicos Rolandis i tirsdags, at mellem 50.000 og 60.000 tons druer af årets høst skal destrueres.
Specielt på hvidvins-druer er priserne på det europæiske marked så lave, at cyprioterne har svært ved at konkurrere.
Sidste år destruerede man for første gang siden 1989 druer på øen - i alt 11.625 tons, svarende til lige over 10 procent af den totale høst på 107.000 tons.

Danmarks egen vin
Høsten af kirsebær er i gang, og i Fyens Stiftstidende fortæller Marianne Koch blandt andet om den danske kirsebærvin, Kijafa - en klassiker til 39 kr.
Stavelsen KI i vinens navn står - naturligvis - for kirsebær. JA står for opfinderen, J.J. Jacobsen, og FA står for Faaborg, hvor samme Jacobsen i 1841 grundlagde produktionen baseret på fynske surkirsebær.
Vingaarden i Odense står for salget af de årlige 500.000 liter, svarende til 714.286 flasker Kijafa, og hertil bruges cirka 200 tons kirsebærekstrakt, der udelukkende kommer fra Fyn.
Bærrene er Langeskovs-bær, også kaldet Stevns-bær, fordi de oprindelig kommer fra Stevns. Eller man kalder dem slet og ret "de små sure".
 
PlumpJack med skruelåg
Med sådan en overskrift flyver tankerne straks til noget gement fyldstof, som kløgtige mennesker ikke kunne drømme om at forsøge sig med. Men det er nye tider, venner!
PlumJack er navnet på et fornemt vinhus i Oakville, Napa Valley. De har netop frigivet deres Cabernet Sauvignon Reserve 1997. Den har fået høje pointtal og mange fine ord med på vejen, og der er ingen problemer med at forlange 135 dollars for en flaske. Det er trods over 1000 kroner. 
Sådanne priser har vi vænnet os til at se, men overraskelsen kommer, når man ser, at vinen er udstyret med en skruekapsel. 
PlumJack meddeler, at man har tappet et mindre parti med almindelig korkprop. Den sælges for kun 125 dollars - men så er der også risiko for, at vinen en dag optræder med korksmag.

De pumper milliarder i kork
I torsdags kunne den portugisiske avis Diario Economico fortælle, at Portugal i årene indtil 2006 vil investere et beløb svarende til næsten 6 milliarder dkr. i landets kork-industri og tage kampen op mod de efterhånden ret populære kork-erstatninger.
Med hjælp fra kork-organisationerne og EU vil der blive plantet flere korkege, og de eksisterende træer vil blive plejet bedre.
Inden for de sidste fem år har mangelen på kork og en større efterspørgsel øget prisen med 300 procent.
Hvad man vil gøre ved problemet korksmag, forlyder der ikke noget om.

Seagram's udsalg
Som tidligere nævnt i VinAvisen er den franske media-koncern Vivendi med den dynamiske Jean-Marie Messier ved roet i færd med at overtage det canadiske kæmpefirma Seagram's media-interesser, hvori blandt andet indgår Universal filmstudierne i Hollywood. I den forbindelse vil Seagram afhænde sine afdelinger for vin og spiritus.
Handelen er endnu ikke på plads, og nu blæser der umilde vinde imod Messiers planer. Aktionærerne mener, at han gaber for højt i sin stræben efter at blive en global mediebaron. De mener, at han køber Seagram’s aktier for dyrt, og at Paris slet ikke er egnet til et hovedsæde for en global media- og musik-koncern.
Efter offentliggørelsen af planerne om fusionen med Seagram og tv-kanalen Canal Plus er Vivendis aktier faldet 24 procent.

Knas mellem Sydafrika og EU
Handelsaftalen mellem Sydafrika og EU kom jo på plads - efter at sydafrikanerne var blevet tvunget til ikke mere at benytte navne som grappa, ouzo, port og sherry.
Aftalen skal træde i kraft den 1. september, men nu melder avisen Business Day fra Johannesburg, at den måske bliver udsat på grund af proceduremæssige problemer i EU.
Ifølge avisen vil en udsættelse have stor negativ virkning for sydafrikanske vin-eksportører, der ser frem til at nyde godt af den afgiftsfrie kvote på 32 millioner liter.

130.000 flasker vin for en slik
Det svenske spritmonopol har ikke kunnet komme af med indkøbte kvalitets-vine og sælger nu over 11.000 kasser fin vin - dvs. over 130.000 flasker - til det britiske firma Majestic Wine. Det svigtende salg i monopolets butikker skyldes Sveriges høje afgiftsniveau og den manglende efterspørgsel.
Ifølge P.A. News består partiet af over 400 vinmærker fra hele verden til en værdi af omkring 2,5 millioner pund, dvs. 30 millioner dkr. Men vinene afhændes til langt billige priser.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Det spanske Vinhjørne på Chr. Sonnes Vej 13 i Odense starter til efteråret et kursus på ti aftener, hvor man lærer om de spanske vindistrikter og hver gang smager otte-ti vine. Kurset koster 425 kr. med yderligere 55-65 kr. pr. aften for de smagte vine. Nærmere oplysninger på tlf.: 66 13 06 08 eller e-mail: el.cava@adr.dk.
    * Kjær & Sommerfeldt, hvor Malene Smidt nu er tiltrådt som administrerende direktør, har overtaget angenturet på Peter Lehmann Wines fra Australien.
    * Maxxium Danmark A/S får pr. 31. juli ny adresse: Naverland 8, P.O. Boks 1481, 2600 Glostrup, tlf: 43 22 55 00, fax: 43 46 19 28.
    * VinDepotet v/Torsten Kahr har fået ny adresse: Kvarmløsevej 30, 4340 Tølløse, tlf.: 59 16 11 44, fax: 59 16 11 45, e-mail: vine@mail.tele.dk.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
    Ugens fund: De bedste vine
    Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

    Danzante, Pinot Grigio, Venezie IGT, Italien 1999
    75 kr., 3 flasker for 200 kr., H.J. Hansen Vinhandel,
    tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90
    - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    Denne hvidvin er skabt i et samarbejde mellem californiske Mondavi og italienske Frescobaldi, men man fornemmer, at det er Mondavi, der har sat sit fingeraftryk på den. Det er en fyldig, næsten "fed" vin, præget af en dejlig frugt. Faktisk en lækker vin, egnet både til mad og til terrasse-vin.

    Danzante, Sangiovese, Marche IGT, Italien 1999
    75 kr., 3 flasker for 200 kr., H.J. Hansen Vinhandel,
    tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90
    - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    En juvel af en rødvin, blød og meget lækker. Den har masser af moden frugt og en lang eftersmag. Vinen, der "kun" er en landvin, er en af de vine, som de to vinfamilier Mondavi og Frescobaldi har skabt i fællesskab på italiensk jord.

    Syrah Rosé, Rémy Pannier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999
    42,50 kr., Kjær & Sommerfeldt, tlf.: 70 15 65 00
    En fyldig og aromatisk rosé med en kraftig, krydret duft og en smag af røde bær. I glasset funkler den som en mørk rubin - den er lige ved ikke at være rosé, men rød. Den er lavet på Rhône-dalens store drue, Syrah, og til prisen er den et fund.

    Beyers Truter, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 1998
    63 kr., Kjær & Sommerfeldt, tlf.: 70 15 65 00
    Det er den dygtige sydafrikanske vinmager Beyers Truter fra Kanonkop, der står for denne muskuløse rødvin, fuld af kraft og frugt, men også blød og indsmigrende. En meget vellavet og dejlig rødvin, der vil stå fint til gode grillede bøffer.
    .
      Her finder du de gode vine
      Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
      Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
    Disse vine fandt vinskribenterne
    Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
    Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
    * Andes Peaks, Chardonnay, Santa Emiliana, Chile 1999, hvidvin til 45,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).

    * Andes Peaks, Merlot, Santa Emiliana, Chile 1999, rødvin til 45,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
    * Villard Estate, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 1997, rødvin til 65,75 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
    * Finca Flichman, Malbec, Mendoza, Argentina 1998, rødvin til 55 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
    Frederiksborg Amts Avis (ved Jens Ole Kristiansen):
    * Moyston Seppelt, Chardonnay Unoaked, New South Wales 1999, hvidvin til 29,95 kr. i Fakta.

    Jyllands-Posten (ved Niels Lillelund):
    * Domaine Bel-Air, Beaujolais-Villages, Frankrig 1999, rødvin til 65 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).

    * Sonetto, Primitivo di Manduria, Italien 1997, rødvin til 62 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
    Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
    * Grüner Veltliner Federspiel, Wachau, Østrig 1998, hvidvin til 45 kr. på tilbud hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).

    * Château Carmel de Mingot, Bordeaux Blanc Sec, Frankrig 1998, hvidvin til 100 kr. for 2 flasker i SuperBrugsen.
    * Château Benitey, Saint-Émilion, Frankrig 1998, rødvin til 120 kr. for 2 flasker i Bilka.
    Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
    * Château Peychaud, Côtes-de-Bourg, Frankrig 1997, rødvin til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
    * Lovico Suhindol Merlot, Bulgarien 1999, rødvin til henholdsvis 32,95 kr. og 34,95 kr. i Bilka og Føtex.
    Næstved Tidende (ved Jens Bjerre Tybjerg):
    * Andes Peaks, Chardonnay, Santa Emiliana, Chile 1999, hvidvin til 45,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
    * Andes Peaks, Merlot, Santa Emiliana, Chile 1999, rødvin til 45,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
    Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
    * Sangiovese, Marche, Italien 1998, rødvin til 39,75 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).

    * Cave M. Bonnamy, Saumur Rouge, Frankrig 1997, rødvin til 135 kr. for 3 flasker hos Skjold Burne.
    Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
    * Riesling Hochgevächs, Trocken, Ewald Friedrich Erben, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997, hvidvin til 59,75 kr. hos Ludv. Bjørns Vinhandel (tlf.: 33 15 16 13).

    Jyllands-Posten København (ved Anders Grøndahl):
    * Domaine des Tours, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 1998, rødvin til 59,50 kr. hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00).

    B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
    * Château Moulin de Goulée, Médoc, Bordeaux, Frankrig 1998, rødvin til 120 kr. for 2 flasker i Bilka i denne uge.


    Eftertryk er tilladt i trykte medier
    Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk