Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2000


Vin-aktuelt i uge 31
31. juli - 6. august 2000
.
      Denne uges motto
    Glem ikke, venner, at vinen holder længere end os stakkels mennesker. Så drik den af hjertens lyst. Den er selve livet.
Petronius: "Satyricon"

Klassens frække dreng skal i retten
I et stort interview i Jyllands-Posten fremstiller Niels Lillelund vinhandler Christian Philipson i dennes foretrukne rolle som "klasses frække dreng".
Interviewet afslører, at Philipson Wine har en årlig bruttofortjeneste på 25 millioner kroner, og artiklen indledes med at repetere den pinlige sag, da Philipson kopierede Carlo Merollis mailingliste.
Christian Philipson udtalte dengang, at "der var sket en klar fejl" (se VinAvisen uge 9), men i Jyllands-Postens interview siger han, at han gjorde det med forsæt: - I bagklogskabens lys vil jeg indrømme, at det var frækt, og at vi måske ikke længere har brug for at være så frække.
Han siger også med et bredt smil: - Nu er jeg slæbt i retten, og der har jeg da tænkt mig at forsvare mig. Jeg har jo ikke gjort noget ulovligt.
Det er korrekt, at der er lagt sag an imod Philipson. Carlo Merollis advokat mente, at dette var nødvendigt af principielle grunde, og han har på sin klients vegne forlangt, at Philipson betaler en bod på 5000 kr. til Røde Kors.
Det så Philipson ikke nogen grund til, så nu fortsætter sagen - idet boden er sat op til 10.000 kr.

Mondavis europæiske vinmark
Den stod 15-2, da byrådet i den lille kommune Aniane 30 km nord for Montpellier i Sydfrankrig i tirsdags vedtog, at Mondavi godt måtte anlægge en vinmark på 50 hektar på et ellers uberørt naturområde.
Det er tanken, at det californiske vinfirma vil udvikle en ultra-top domaine-vin, baseret på Syrah-druen og til en pris af cirka 500 kr. pr. flaske.
Vinmarken vil blive delt op i små "lommer" à 4-5 hektar, omgivet af den oprindelige bevoksning.
Planen har ellers været udsat for stor kritik fra en mindre gruppe naboer, blandt andet fra den 75-årige Aimé Guibert, der i mange år har fremstillet sin meget berømmede vin på Mas de Daumas Gassac. (Mas betyder bondegård på provencalsk).
Aimé Guibert har tidligere ledet protester imod en McDonald-restaurant.
.
    Vi beklager ...
    I den ene af VinAvisens to søgebaser kan man søge på CVR- nummeret på banderolen og får så importørens navn og adresse op på skærmen. I den anden kan man søge på vinnavne. Denne base er imidlertid mindre fuldstændig, idet den kun omfatter navne, som importørerne har ønsket at lægge ind.
    Giver en søgning på et vinnavn ikke resultat, beklager vi ikke at kunne hjælpe. Hvor gerne vi end ville, har vi ganske enkelt hverken tid, kræfter eller økonomi til det fornødne detektivarbejde - fx at ringe til Portugal og spørge hvem i Danmark, der importerer en bestemt vin.
.

Gina Gallo
    Verdens største vinmager
    Det amerikanske business-magazine Fortune bringer i sit nyeste nummer en stor artikel om Gallo, verdens største vinmager, der producerer hver fjerde flaske vin, som drikkes i USA. Firmaet sælger 720 millioner flasker om året, fremstillet på næsten en tredjedel af alle druer i Californien, og i 1999 lå omsætningen på 1,4 milliarder dollars.
    Firmaet ledes stadig af den 91-årige Ernest Gallo, der sammen med sin bror Julio grundlagde det i 1933, men tredje generation er ved at tage over. Ernest og Julio har tyve børnebørn - G3, kalder de sig - og tolv af dem arbejder i firmaet.
    Det gælder også den 33-årige Gina Gallo, barnebarn af Julio, der ikke kun er vinmager, men også stjerne i en landsdækkende reklamekampagne til 4 millioner dollars. Hun var med den dag i 1992, da Julio forulykkede med sin Jeep, men slap med et par brækkede riben.
    Reklamekampagnens formål er at slå fast, at Gallo-vine ikke kun er billige konsumvine, men også er vine til mellem 80 og 4-500 kr. flasken. Eller som hun selv siger: - Ernest og Julio ønskede at sikre sig, at nogle af verdens fineste vine bar deres navn. Det er også mit navn.
    Gallos reklamekampagne med Gina i hovedrollen har haft en dramatisk effekt på salget af kvalitets-vinene fra Sonoma. På et år tredobledes salget.
    Familien ejer i dag over 1200 hektar vinmarker og er ikke veget tilbage for at bygge om på dem. For at få kølighed ind fra havet har man således flyttet et bjerg, og i den forbindelse brugte man det samme maskinel, der blev brugt ved anlægget af den store pipeline tværs over Alaska.

Bordeaux ikke til at stoppe - prismæssigt
I onsdags viste Sotheby’s vinauktion i London stigende priser for de store Grand Cru Bordeaux'er.
Chefen for auktionshusets vinafdeling, Serena Sutcliffe, udtaler til Decanter, at “claret was unstoppable”, og at over halvdelen af partierne blev solgt til priser langt over de i forvejen høje vurderinger.
I 1982-årgangen nåede både Château Lynch-Bages og Château Talbot over £1000 (12.000 dkr.) for en kasse, mens Château Grand-Puy-Lacoste gik for £825 (9925 dkr).
Super 2.Cru’erne Château Leoville-Las-Cases og Château Palmer nåede også over £1000 i 1986-årgangen, og det samme gjorde Château Palmer 1989.
Også vine i årgangene 1990 og 1996 gik langt over vurderingen.
Den højste pris var £8250 (99.250 dkr.) for tolv flasker Quinta do Noval Nacional portvin 1963, mens der for en kasse Château Cheval Blanc blev betalt £3410 (41.000 dkr.).
I alt blev der solgt for £405.262 (4.875.300 dkr.), og 88,6 procent af de udbudte vine blev solgt.

Til kamp mod skarpskytten
Californiske universiteter arbejder på højtryk for at udvikle vinstokke, der er immune over for sygdommen Pierce’s Disease, som insektet glassy-winged sharpshooter er ved at sprede i vinmarkerne med katastrofale følger.
Vinstokke med Pierce’s Disease dør, fordi bakterien Xylella hindrer planterne i at suge vand og næring op fra jorden. Den glas-vingede skarpskytte, der ernærer sig ved at “skyde” sin snabel i planterne, kan drikke ti gange sin egen vægt i plantesaft i timen, og hvis bakterien bliver siddende i insektets mund, kan den inficere vinstokken.
Det er imidlertid et mysterium, hvordan bakterien kan overleve den kraftige strøm af plantesaft i skarpskyttens mund og tilmed gå imod strømmen og ind i planten. Det prøver forskerne at finde ud af.

DNA-manipulation mulig i kampen
Forskerne studerer også, hvorfor kolde temperaturer godt nok ikke dræber bakterien, men synes at hjælpe planterne med at overkomme sygdommen.
Til avisen The Sacramento Bee siger professor Alexander Purcell ved University of California, Berkeley, at studiet af planternes immunsystem måske kan hjælpe forskerne til at forstå, hvad der kan slå bakterien ihjel.
I arbejdet studerer forskerne forskellige druesorters DNA for at finde frem til gener, der giver planterne modstand imod sygdommen. Måske vil man kunne indsætte disse gener i kvalitetsdruesorter.
Andre forskere studerer bakteriens DNA og prøver at forstå den måde, hvorpå bakterien inficerer sin værtsplante. Dette kan lede til opdagelsen af antibiotica, der kan dræbe bakterien.
      VinAvisen har omtalt den truende katastrofe med insektet the glassy-winged sharpshooter igennem flere uger. Links til ugebrevene findes i vores arkiv.

Vinselskabet i radioens P1 søndag aften
Søndag aften d. 30. juli kl. 20.30 var Henrik Oldenburg og Flemming Hvelplund atter gæster hos Thyge Stenstrup i "Vinselskabet" på radioens program P1. Emnet for vinsnakken var Chile og Argentina, og følgende vine blev smagt:
* Santa Rita Medalla Real, Special Reserve, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 1994 fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). Vinen makerede ti års jubilæet for Chiles internationale gennembrud og gjorde det på allebedste måde. Den var moden og udviklet og stadig med masser af lækker frugt.
* Undurraga Carmenère Reserva 1998 - til 49,95 i Føtex og 47,95 i Bilka. Vinen blev brugt til at understrege, at Chile lige som Californien (Zinfandel), Argentina (Malbec), Sydafrika (Pinotage) og Australien (Shiraz) også har en drue, som man med rette kan kalde "sin egen". Oprindelig kommer Carmenère fra Bordeaux, men den gik mere eller mindre til, da skimmel og vinlus i anden halvdel af 1800-tallet angreb vinmarkerne. Indtil fornylig troede man i Chile, at druen var en Merlot-klon, men nu er man altså blevet klogere og vil satse en masse på den. Vinen i glasset har Merlot'ens saftige velsmag, men også en velgørende syre, som giver vinen en fin karakter.
* Fabre & Montmayou, Malbec, Mendoza, Argentina til 115 kr. fra Pedersborg Vin (tlf.: 97 53 10 79). Det lille argentinske kvalitetshus ligger højt og smukt med de sneklædte Andesbjerge som et magtfuldt bagtæppe, og ejerne - folk fra Bordeaux - har den berømte ønolog Michael Rollan som rådgiver. Den smagte vin var vellavet og meget anderledes fra det, der i udsendelsen lige var smagt fra den anden side af bjergene. Det var en elegant og robust vin med fine urte-og krydrede undertoner.
Vinselskabet på P1 holder nu sommerferie i to uger og vender tilbage søndag den 20. august, hvor turen går til Toscana.

Det har vi fået lov til
I sidste nummer af VinAvisen undrede vi os over, hvordan det gode og veletablerede slot Château Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape kunne bruge deres slotsnavn på en vin fra Lirac - og, viser det sig, også på Côtes du Rhône. Det vil sige tre forskellige appellationer og tre forskellige domainer med samme slotsnavn.
Her er direktør Jean Abeille's svar: - De franske kontrolmyndigheder har tilladt os at bruge benævnelsen Château Mont-Redon til hele produktionen, som varetages at et og samme selskab med samme udstyr og samme stab. Høsten fra alle tre ejendomme vinificeres på Château Mont-Redon i Châteauneuf-du-Pape.
Javel, ja. Men vi undrer os nu alligevel stadig. Kunne man fx forestille sig, at Château Lafite brugte sit navn til en vin fra Alsace eller Languedoc?

To druer med fremtid i
Undersøgelser på to italienske ønologiske institutter i henholdsvis Asti og Conigliano viser, at de to "indfødte" druer Fiano og Nero d’Avola har store forudsætninger for at erstatte internationale druesorter som Chardonnay og Cabernet Sauvignon. Så det foreslår man de italienske vinbønder at gøre.
Forskerne har undersøgt ti hvide og ti røde druesorter fra seksten forskellige italienske regioner, og Fiano og Nero d’Avola var dem, der gav de bedste resultater i alle regioner fra nord til syd.
Fiano er den foretrukne drue i Campania i nærheden af Napoli, hvor den giver smidige og frugtagtige hvidvine. Og Nero d’Avola er favorit-druen på Sicilien, hvor den står for fyldige og afrundede rødvine.

Den perfekte apéritif
I Politiken havde lægen Erik Skovenborg en lille klumme, der handlede om apéritif. Skræmmebilledet er, skriver han, det amerikanske cocktailparty, hvor peanuts kombineret med Dry Martinis ad libitum giver en lynhurtig rus med afkobling af de små grå celler og hvad deraf følger.
Et langt bedre alternativ er fx Moscato d'Asti fra det italienske Piemonte. Med en fornuftig pris og kun 6 procent alkohol er den en perfekt apéritif, der lever op til navnet - apéritif betyder jo åbner; den "åbner maven" før måltidet.
Men der er mange andre apéritiffer med let sødme og lav alkoholstyrke, skriver Skovenborg. Drinkens indhold af druesukker vil redde græsterne fra at blive tunge i hovedet, hvilket ikke, som mange tror, er tegn på begyndende rus, men derimod et symptom på et lavt blodsukker.

Chablis Grand Cru strammer op
Den meget aktive Michel Laroche, som ejer det succesrige Domaine Laroche i Chablis, er manden bag et nyt initeritiv, som skal hæve det almindelige omdømme omkring Chablis-appellationen. 
Sammen med mere end tyve andre Chablis-bønder har har skabt "Union des Grands Crus de Chablis", og de er blevet enige om en række foranstaltninger, som vil stramme op på den generelle kvalitet. Tilsammen råder de over 70 procent af appellationen.
Det er den stærke side af initiativet. Den svage er, at to af distriktets top-vinerier, Domaine Raveneau og Domaine René &Vincent Dauvissat, har valgt ikke at være med.
 
Japanerne siger Kampai i dyr Bordeaux
Japanerne er ved at vende tilbage som storimportører af vin. Siden 1997 er importen tredoblet, og alene i 1998 købte japanerne 3,6 millioner flasker vin fra Bordeaux.
Ifølge den britiske avis The Times har ikke kun franskmændene kig på det store marked. I de mange nyåbnede vinbutikker, der specielt henvender sig til yngre kvinder, udstilles vine så at sige fra hele verden.
- Japanerne importerer med forkærlighed de kostbare grand cru-vine, der ellers kun udgør 3 procent af produktionen i Bordeaux, siger Jean-Louis Trocard til avisen. Han er præsident for vinrådet i Bordeaux. - Det gør Japan til den største importør af Bordeaux-vine, når det gælder omsætning, selv om landet er langt bag efter Tyskland, Belgien og Storbritannien, når det gælder volumen.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Vinhuset i portbygningen ved Valdemar Slot på Tåsinge lukker. Samarbejdet mellem lensbaron Niels Iuel-Brockdorff og Vidar Pedersen, VinCentralen i Rudkøbing, er ophørt, og Vidar Pedersens svenskfødte kone, Ellinor, der har bestyret forretningen, er efter parrets skilsmisse rejst tilbage til sit fødeland.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

LaPerouse Chardonnay, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1997
55 kr., Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
Det er det store australske vinfirma Penfolds, der står bag denne sydfranske hvidvin, og den kan de godt være bekendt. Det er en meget lækker og blød vin med en ren og "usminket" frugtsmag - sådan at forstå, at den er behageligt fri for et tykt lag egetræ.

Ruché, Tornese, Castagnole Monferrato, Italien 1999
108,50 kr., Elm Iversen, tlf.: 33 31 80 82
Denne meget intense rødvin kommer fra et lille område lige nordøst for Asti i Piemonte. Området fik sin egen D.O.C. i 1987, og vinen skal laves på mindst 90% af druen Ruche med op til 10% Barbera og/eller Brachetto. Rødvinen, vi her har i glasset, har en dejlig kraftig frugtsmag, og alkoholens sødme (13,5 procent) afvejes fint af den friske syre. Paven har valgt den til sin sommervin, men den kan (bør) nu mageligt ligge nogle år - og også nydes om vinteren.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
Disse vine fandt vinskribenterne
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Frederiksborg Amts Avis (ved Jens Ole Kristiansen):
* Remonte Crianza, Cabernet Sauvignon, Navarra, Spanien 1996, rødvin til 36,95 kr. i Fakta.

Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Stonehedge, Cabernet Sauvignon, Californien 1998, rødvin til 85 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

* Bonaval Brut, Cava, Spanien, mousserende vin til 56 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Château La Clare, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 1996, rødvin til 89 kr. fra Vingaarden (tlf.: 66 17 18 19).
* Tarapacá, Chardonnay, Maipo Valley, Chile 1999, hvidvin til 55 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Danzante, Pinot Grigio, Venezie IGT, Italien 1999, hvidvin til 75 kr., (3 flasker for 200 kr.) hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).

* Tradizione del Nonnop, Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 1998, rødvin til 120 kr. fra Italiensk-Fransk Vinimport (tlf.: 87 20 15 08).
Euroman (ved Jesper Uhrup Jensen):
* Cevaro della Sala, Castello della Sala, Antinori, Umbria, Italien 1997, hvidvin til 240 kr. fra Maxxium (tlf.: 43 22 55 00).

* Roda II Reserva, Rioja, Spanien 1995, rødvin til 200 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: (86 98 84 00).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Cranswick Sémillon / Chardonnay, Australien 1999, hvidvin til 54,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 66 17 18 19).

Jyllands-Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Domaine de la Viallaudière, Sancerre, Frankrig 1998, hvidvin til 95 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).

* Domaine de Rochoy, Sancerre, Frankrig 1996, hvidvin til 109 kr. fra Vinbonden (tlf.: 38 11 44 33).
* Pascal Jolivet, Sancerre, Frankrig 1997, hvidvin til 115 kr. fra Maxxium (tlf.: 43 22 55 00).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Vino lo Stivale, Primitivo, Puglia, Italien 1999, rødvin til 100 kr. for 3 flasker hos Gobi Supermarked (tlf.: 36 13 00 60).

* Zinfandel, Copperidge, Gallo, Californien 1996, rødvin til 100 kr. for 2 flasker hos Skjold Burne.
* Albariño, Martin Codax, Rias Baixas, Spanien 1999, hvidvin til 80 kr. fra Philipson (tlf.: 45 76 68 88).
* Domaine de Bisconte, Côtes du Roussillon, Frankrig 1998, rødvin til 60 kr. fra Holte Vinlager (tlf.: 45 42 04 15).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* La Perouse, Merlot, Frankrig 1996, rødvin til 49,75 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: (86 98 84 00).

* Crémant d'Alsace Brut, Antoine Heinrich, alsace, Frankrig, mousserende hvidvin fra Risingegaard Vinimport (tlf.: 63 11 19 91).
Jyllands-Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Vauvert, Merlot, Vin de Pays du Gard, Frankrig, rødvin til 50 kr. i visse Prima'er.
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Château du Trignon, Rasteau, Rhône, Frankrig 1997, rødvin til 67 kr. hos Egebjerg Vinimport (tlf.: 40 15 90 53).


Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.