Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2000

Vin-aktuelt i uge 34
21. august - 27. august 2000

Irland som vinland
EU har ikke kun givet Danmark status som vinland. Også Irland er blevet sat på det vinøse Europa-kort.
I dag har Irland kun tre små vinmarker - den ene af VinAvisens redaktører har faktisk smagt et par af flaskerne, men undlod at skrive hjem om dem. Kun i tre år ud af ti er det muligt overhovedet at lave nogenlunde drikkelig vin i Irland.
Til avisen The Times udtaler en af de irske vinbønder, dr. Billy Christopher, der ejer en vinmark på 4-5 hektar, at EU-godkendelsen er helt unødvendig. Fremstillingen af vin er en hobby for folk, siger han, og afgørelsen vil kun medføre udgifter til en masse unødvendigt bureaukrati.
Det irske fødevaredirektorat har udnævnt en "wine inspector", der skal deltage i møder i EU’s vinkomité i Bruxelles.

Svensk tøven med at sænke vinafgiften
Ifølge World of Wine FaxNews kan den svenske regering ikke bliver enig ned sig selv om at sænke afgiften på vin.
Juli-salget i Systembolaget faldt med 2,4 procent i Sydsverige, og finansminister Bosse Ringholm og størstedelen af regeringen vil gerne sænke afgiften, men sundheds- og socialminister Lars Engqvist er imod det.
Hvis svenskerne ikke går i gang med at diskutere en lavere afgift på vin, kan regeringen komme i konflikt med Europa-kommissionen, som tidligere på året fik et løfte om, at emnet ville blive taget op i dette efterår i forbindelse med budgetforhandlingerne.
Eftersom øl er beskattet lavere pr. alkohol-procent end vin, opfattes vinafgiften som et middel til at beskytte svenske bryggerier mod konkurrence fra vinen.

Kampen mod skarpskyttens hærgen
Amerikanske universiteter og forskere arbejder på fuld kraft for at finde midler i kampen mod Pierce’s Disease, der truer med at dræbe alle vinstokke i Californien.
Ifølge avisen The Napa Valley Register er man i gang med store forsøg, hvori man krydser ædelsorter med vinplanter fra Mexico og det sydlige Californien, hvorfra sygdommen og dens sendebud, insektet Den glasvingede Skarpskytte, kommer.
Man studerer også, hvordan et højt niveau af såkaldte mikro-næringsstoffer eventuelt kan dræbe bakterien, og i den forbindelse sprøjter man jorden omkring vinstokkene med zink, kobber og mangan - både for at kurere allerede angrebne planter og for at gøre planter modstandsdygtige mod sygdommen.
Også antibiotika forsøger man sig med. Landbruget er imod det, men i nødens stund undersøger man enhver mulig løsning.
Endelig søger man en bakterie, der kan konkurrere med Pierce’s Disease i planterne og hindre sygdommens virkninger. Forenklet sagt vil den gode bakterie erstatte den dårlige.
Ligeledes søger man en bakterie, der ganske enkelt kan gøre det af med Den glasvingede Skarpskytte.

Hvepse i kamp mod skarpskytten
I Riverside County har man ifølge avisen The Fresno Bee sluppet 300 hvepse løs i kampen mod Den glasvingede Skarpskytte. De specielle hvepse, der stammer fra Mexico, elsker at ødelægge skarpskyttens æg, og man håber, at de vil være gode forbundsfæller i kampen mod insektet.
Forskere ved University of California i Riverside er gået i gang med et program, der vil kunne producere tusinder af hvepse om dagen, men det vil tage måneder, før det rigtigt kommer i gang.

En hel vinkælder i lommen
Flere og flere render rundt med en Palm Organizer i lommen - en elektronisk kalender, telefontavle, notesbog og alt muligt andet, som man lynhurtigt kan slå op i og indføre nye oplysninger i.
Man kan også lægge nye programmer og databaser ind i Palm’en, og i onsdags kom der endnu et program på markedet, udviklet af vinskribenten Amy Reiley.
"Pocket Vineyard" er programmets navn, og det indeholder en ordbog med mere end 400 vin-udtryk (på engelsk), forslag til kombinationen af vin og mad, en database til egne smagenotater samt årgangsskemaer for talrige distrikter.
Programmet, der koster 19,95 dollars, kan hentes på mindre end fem minutter fra net-adressen http://www.neohand.com, og det fylder 170 kilobytes.

Vinpille mod rynket hud?
Sidste mandag kunne BBC i London fortælle om en ny pille, der er på vej i Storbritannien. Den indeholder antioxidanter fra druer og vin og skal efter sigende kunne reparere rynket hud forårsaget af for meget sol, forurening og cigaretrygning.
"Tidsmaskine-tabletten" er pillens kælenavn, mens den mere formelle navn er Oligomeric Pro Anthocyanidolic (OPC). Den har længe været solgt i Frankrig af firmaet Caudalie i Paris - en knopskydning af Château Smith Haut Lafitte i Bordeaux.
Britiske læger advarer dog om, at der er meget få videnskabelige beviser for, at antioxidanter kan modvirke alderens hærgen. Den allerbedste måde at undgå aldring af huden er at undgå Solens skadelige stråler.
Og så kunne vi måske nok pege på bedre ting at bruge vin til ...

Chile øger vineksporten
Ifølge South American Business Information er Chiles eksport af vin øget betragteligt. I første halvår af 2000 er det sket med 23,54 procent i omsætning sammenlignet med samme periode 1999 og i mængde med 25,24 procent.
Halvårets eksport var på 118,3 millioner liter til faldende priser - fra 21 kr. til 18 kr. pr. liter.
Chiles vineksport til Danmark blev øget over hele 40 procent, men stigningen i eksporten til Japan, Sverige og Frankrig var endnu større - henholdsvis 45, 65 og 118 procent.
.
.............
Fiskevinen er dekoreret med en etiket af Leif Ravn-Jensen, mens jagtvinens rådyr er malet af Steen Axel Hansen, der fremover vil levere motiver til Chris-Wines jagtvine.
      Så åbnede den danske vinsæson
      Traditionen tro åbnede den danske vinsæson med en sammenkomst i Restaurant Bøf & Ost i København, hvor Chris-Wine i tirsdags præsenterede årets jagtvine samt den nyeste årgang af Château de Seguin, Cuvée Prestige. Og traditionen tro havde brødrene Michael og Gert Carl sat alle sejl til for at overgå sig selv.
      Som tidligere nævnt (i uge 14) blev Château de Seguin, Cuvée Prestige 1997 kåret som den bedste vin i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur, og brødrene har sat alt ind på at erobre den ærefulde pris også for 1998-årgangen.
      Ved mødet smagte vi 98'eren og spår, at det danskejede slot bestemt må have en chance for endnu en gang at blive nr. 1.
      Den præmierede 97'er går naturligvis som varmt brød, så man skal nok skynde sig, hvis man vil erhverve en flaske. Den koster 100 kr.
      Også årets jagtvine var meget dejlige, og som sædvanlig støtter Chris-Wine Danmarks Jægerforbund med et beløb pr. solgt flaske. Beløbet, der bliver uddelt som "Danmarks Naturpris", præmierer en person eller gruppe, som i særlig høj grad har gjort sig bemærket ved at gøre et stort stykke arbejde for naturplejen.
      Både den nye årgang fra Château de Seguin og de to jagtvine anmeldes nedenfor under rubrikken "Ugens fund".

Tyske vinlandskaber forfalder
Avisen Frankfurter Allgemeine skriver, at de imponerende vinterrasser langs Rhinen i det romantiske landskab fra Koblenz til Bingen er i stærkt forfald. Vinbønderne har simpelt hen opgivet at passe vinstokkene og støttemurene på det stejle bjergskråninger.
Direktøren for de lokale vinavleres sammenslutning, Wilfried Tröder, siger til avisen, at de dyrkede arealer er blevet næsten halveret i løbet af de seneste ti år.
Mittelrhein-området havde håbet at få status som World Heritage - ligesom Saint-Émilion i Frankrig - men muligheden for det svinder mere og mere.

VinAvisens store vinrejse
Der er stadig nogle ledige pladser på VinAvisens store vinrejse i ugen fra den 1. til den 8. oktober. Vi har arrangeret den i samarbejde med De Danske Vinrejser. Se det detaljerede program ved at klikke her.

Bulgarske eksport-problemer
Til trods for, at bulgarske vine præsenterer glimrende kvalitet til rimelige penge, forudser bulgarerne et vigende marked, både på hjemmemarkedet og på det europæiske marked. Ifølge fagbladet Just Drinks regner den bulgarske vinindustri med mindre indkøb af druer, og hvis efterspørgslen falder yderligere, vil også druepriserne falde.
Siden begyndelsen af dette år er den bulgarske eksport af kvalitetsvine til EU faldet med cirka 20 procent.

Franskmændene glemmer vinen
Færre og færre franskmænd drikker vin, skriver The Washington Times, og franske vinbønder giver "les Américains" skylden. Unge franskmænd kan ikke se forskel på en Bordeaux- og en Bourgogne-flaske, og de forlader vinen til fordel for amerikanske softdrinks og stærk spiritus.
Ifølge organisationen Onivins under det franske landbrugsministerium er det årlige forbrug af vin pr. person faldet fra 132 liter i 1980 til 73 liter i dag, og i dette år har 37 procent af alle franskmænd over 14 år overhovedet ikke smagt vin. De drikker whisky, vodka, cocktails og amerikanske softdrinks.
For ti år siden drak 47 procent af alle franskmænd vin hver dag. I dag er tallet faldet til 24 procent.
Også ændrede madvaner får skylden. Flere og flere steder går man væk fra den tre timer lange siesta midt på dagen og de lange frokoster. Og på restauranterne drikkes der mindre vin på grund af de sænkede promille-grænser for bilister.
.

Raymond Schmitt
      Mange nyheder i aktivitetskalenderen
      De kan åbenbart godt lide god vin i Hobro. Rent vinøst er der i hvert noget i den jyske by. De har oven i købet en "Himmerlands egen vinbonde", den dansktalende Raymond Schmitt fra Alsace, der er på vej til en større vin-begivenhed den 11. september.
      Dette er blot en af de mange nyheder i VinAvisens aktivitetskalender. Blandt fortæller vi også om en vinsmagning den 31. august hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København - og fortæller, hvordan man kan hente et gratis katalog via Nettet.

Vi mindes Sune Krarup
Ønologen Sune Krarup er død, 61 år gammel. Han var en af de første skandinaver, der tog eksamen som ønolog i Bordeaux, og siden 1958 arbejdede han med vin i hele verden. I 70'erne opbyggede han Irma's vinafdeling og var således med til at lære danskerne at drikke vin til hverdag.
.
    .
    Den danske vinbranche
    < * Jon Andersen er tiltrådt som vicedirektør i Chris-Wine, hvor han vil varetage hotel- og restaurantsektoren. Han har arbejdet i vinbranchen i 25 år, senest som direktør i Kjær & Sommerfeldt.
    * Roland Jensen er tiltrådt som daglig leder af Amka Vinimports nye afdeling, Vinlageret Randers A/S Hotel og Restauration (tlf.: 23 71 71 06). Roland Jensen, der har været hos Johs. M. Klein i 26 år, vil arbejde sammen med Lisbet Nørlem Hansen, der har været ansat i Vinlageret Randers i seks år. Det nye firma deler lager, kontor og showroom med Amka Vinimport i Randers.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

En chance for at blive vintjener
Søndag den 17. september afholder Dansk Sommelier Forening optagelsesprøve på Hotel og Restaurant Skolen i København.
Alle, der arbejder i den danske restaurantbranche med servering af mad og vin, og som har mindst tre års erfaring, kan blive optaget i foreningen.
Optagelsesprøven er gratis, og man kan deltage flere gange, hvis det ikke lykkes første gang.
Prøven består af 30-40 spørgsmål om vin, vand og spiritus fra hele verdenen samt en blindsmagning af tre vine med en beskrivelse af disse og forslag til, hvad der fx kan serveres til - uden at man nødvendigvis skal kunne sætte navn og slot på de smagte vine.
Derefter afsluttes med en uformel smagning af tre topvine fra Bordeaux, årgang 1997: Château Palmer, Château Lafleur Pétrus og Château Leoville-Poyferré.
Send din ansøgning til Henrik Texel, fax: 39 27 77 95 eller e-mail: henrik@krogs.dk, med navn, arbejdtssted og telefon-nr.
    Ugens fund: De bedste vin
    Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet denne yderst drikkeværdige vin:

    Le Grand Pêcheur, Cuvée la Truite,
    Bordeaux Sauvignon Blanc Sec, Frankrig 1999
    55 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
    Årets hvide fiskevin fra Chris-Wine har fået det næsten nytestamentelige navn "Le Grand Pêcheur" (Den store Fisker), og den er lavet 100 procent på druen Sauvignon Blanc, der går sin sejrsgang over hele verden. Druerne er hentet på forskellige vingårde i Bordeaux, men vinen har har fået et tilskud af nogle af de bedste Sauvignon Blanc-druer fra det danske Château de Seguin, og det mærkes. Det er en meget dejlig og harmonisk hvidvin med en frisk og indtagende aroma. Virkelig pengene værd.

    Château Benitey, Cuvée Chevreuil, Saint-Émilion, Frankrig 1997
    65 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
    Chris-Wine's røde jagtvin er meget en fyldig og indtagende vin med fylde og karakter. Netop en vin, som man vil skænke til en veltillavet dyreryg - hvis ellers man nænner at skyde det pæne rådyr, der pryder den smukke etiket.

    Château de Seguin, Cuvée Prestige 1998, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998
    100 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
    1997-årgangen fra det danskejede slot blev kåret som den bedste vin i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur, og 1998-årgangen tegner til at komme op på siden af den. Det er en fortræffelig rødvin, der demonstrerer, at man udmærket kan lave topvine til rimelige priser i det ellers så forkætrede Bordeaux, når man er villig til at investere både penge og talent. Vinen kan drikkes nu, men den vil udvikle sig meget fornemt i de kommende par år.

    San Nicolao, Barbera d'Asti, Italien 1999
    59,75 kr. (på tilbud: 49,75 kr.), GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
    En saftig og frisk rødvin, men også en vin med karakter og muskler. Faktisk en meget vellavet vin, som vil være glimrende til sommerens grill-parties, til vildt, rødt kød og gode oste. Tilbuds-prisen er meget attraktiv.

    Alcade Haegi, Riesling Brandluft, Alsace, Frankrig 1997
    59 kr., Allan Hedstrøm Vinimport, tlf.: 44 64 92 30
    Den fortræffelig hvidvin, der med god ret kan skilte med en guldmedalje fra Mâcon. Den har en dejlig smag af den fornemme Riesling-drue. Den er tør, med tilpas syre, og den fylder godt i munden. Glimrende til prisen.

    Bosco del Merlo, Pinot Grigio, Lison Pramaggiore, Italien 1999
    64 kr., GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
    Og hvor Søren ligger så Lison Pramaggiore? Det er et DOC-område, der lapper ind over både Veneto, Friuli og Venezia Giulia - altså det nordøstlige Italien - og herfra kommer denne meget venlige hvidvin, der har en liflig duft, god frugt i smagen og en vis fedme. Den er tør, krydret, meget blød og uden pågående syre.

    Bosco del Merlo, Cabernet, Lison Pramaggiore, Italien 1999
    64 kr., GrandVin, tlf.: 43 46 99 00
    Nej, der er ikke Merlot i denne rødvin. Vinens navn, Bosco del Merlo, betyder Solsorteskoven. Der er Cabernet Sauvignon i den, men også Cabernet Franc, og denne blanding har givet en lækker vin, der fylder munden med dejlig frugt. Vinen vil være fortræffelig til sommerens grillmad, til vildt og andre kødretter samt til gode oste.
    .
      Her finder du de gode vine
      Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
      Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
    Disse vine fandt vinskribenterne
    Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
    Mad & Bolig (ved Anders Grøndahl og Jens G. Eilertzen):
    * Elio Grasso, Vigna Martina, Barbera d'Alba, Italien 1996, rødvin til 136 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).

    Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
    * Cooperidge Zinfandel, E. & J.Gallo, Californien 1996, rødvin til 49,75 (275 kr. for 6 flasker) hos Skjold Burne.

    * Andes Peaks Chardonnay, Santa Emiliana, Casablanca Valley, Chile 1999, hvidvin til 50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
    Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
    * Cooperidge Zinfandel, E. & J.Gallo, Californien 1996, rødvin til 49,75 (275 kr. for 6 flasker) hos Skjold Burne.

    Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
    * Conde de Cantanhede Reserva, Bairrada, Spanien 1995, rødvin til 109 kr. for 3 flasker i SuperBrugsen.

    * Arco del Castillo, Crianza, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien 1996, rødvin til 110 kr. for 3 flasker i Føtex.
    * Riesling Federspiel, Frei Weingärtner, Wachau, Østrig 1997, hvidvin til 59 kr. fra Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).
    *Cambrugiano, Riserva, Belisario, Verdicchio di Matelica, Italien 1997, hvidvin til 100 kr. fra Dansk Vinforsyning (tlf.: 56 29 30 00).
    * Domaine de la Janasse, Jaupin, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998, rødvin til 179 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).
    Jyllands-Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
    * Alasia, Barbera d'Asti Superiore, Italien 1997, rødvin til 59 kr. fra Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47).
    * Villa Terlina, Gardale, Barbera d'Asti, Italien 1997, rødvin til 59 kr. hos Sigurd Müller Vimimport (tlf.: 98 18 50 99).
    * Bersano, La Generala, Barbera d'Asti, Italien 1997, rødvin til 225 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00).
    B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
    * Casa Rivas Merlot, Maipo Valley, Chile 1998, rødvin til 69,95 kr. i Favorit-markeder i Århus.

    Château Ferran, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrig 1998, hvidvin til 99 kr. fra Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).
    Børsen (ved Mette Kryger):
    * Danzante Sangiovese, Frescobaldi og Mondavi, Marche IGT, Italien 1997, rødvin til 75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
    * Danzante, Pinot Grigio, Venezie IGT, Italien 1999, hvidvin til 75 kr., (3 flasker for 200 kr.) hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
    Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
    * Elisir M.P. Roux, urtelikør til 198 kr. for en halv flaske hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00).

    * Absente, urtelikør til 345 kr. hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00).
    Jyllands-Posten København (ved Anders Grøndahl):
    * Domaine Robert Vic, Cuvée Sélection, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999, rødvin til 49,50 kr. hos Rungsted Vinhandel (tlf.: 45 57 03 20).

    * Domaine la Fourmone, Sélection Maitre de Chais, Vacqueyras, Frankrig 1996, rødvin til 75 kr. fra Dahms Vimport (tlf.: 48 71 78 74).
    * Domaine la Monardière, Vielles Vignes, Vacqueyras, Frankrig 1998, rødvin til 79 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
    * La Bastide Saint Vincient, Vacqueyras, Frankrig 1998, rødvin til 89 kr. hos Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
    ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
    * Parsons Creek Cabernet Sauvignon, Californien 1998, rødvin til 59,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

    * Welmoed, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 1999, hvidvin til 69,50 kr. fra Troels-Smith (tlf.: 75 71 16 00).
    Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
    * Pierre Brévin, Muscadet de Sèvre-et-Maine Sur Lie, Frankrig 1999, hvidvin til 39,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

    Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
    * Kendall-Jackson Chardonnay, Vintner's Reserve, Californien 1997, hvidvin til 125 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

    Eftertryk er tilladt i trykte medier
    Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.