Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 2000


Vin-aktuelt i uge 39
25. september - 1. oktober 2000

42 procent mangler i statistikken
Den svenske Sprit & Vinleverantörsförening har undersøgt markedet og konstateret, at 42 procent af al den alkohol, svenskerne indtager, overhovedet ikke optræder i de officielle statistikker. Undersøgelsen bygger på spørgsmål stillet til 2000 personer i et område syd for en linie mellem Strömstad og Uppsala.
De 42 procent af forbruget omfatter illegalt indført spiritus samt legalt hjemmebrygget vin.
- Man må konstatere, at undersøgelsen er et svidende nederlag for svensk alkoholpolitik, siger SVL’s dirkektør, Bertil Swartz, - i hvert fald hvis den har til hensigt at kontrollere den alkohol, som indtages i Sverige.

Rødvin mod herpes
Ifølge BBC News kan resveratrol i rødvin stoppe infektions-sygdommen herpes. Stoffet hindrer simpelt hen herpes i at trænge ind i kroppen, og en særlig udgave, "still-5", stopper infektionen i 99,9 procent af tilfældene.
Amerikanske forskere ved Northeastern Ohio Universities College of Medicine har konstateret, at behandler man sår med resveratrol, stopper smittespredningen, og yderlige mindskes risikoen for, at sårene udvikler sig yderligere.
Forskerne foreslår også, at latente sår i ansigtet behandles med stoffet, før de bryder ud, ligesom de mener, at stoffet bør bruges i forbindelse med kondomer og sæddræbende creme for at hindre spredningen af herpes på kønsorganer.

Vin godt mod alle sygdomme
I det amerikanske tidskrift Annals of Internal Medicine har den kendte danske læge Morten Grønbæk ved HS’s Institut for Sygdomsforebyggelse offentliggjort et interessant resultat af en ny undersøgelse blandt knap 25.000 danskere.
Det viser sig, at folk, der drikker vin i moderate mængder, har en lavere dødelighed af alle sygdomsmæssige årsager - så godt som uafhængigt af vindrikkernes livsstil i øvrigt. Vinens virkning er således nærmest uafhængig af socialklasse, uddannelse og køn.
Morten Grønbæks konklusion er, at der i vinen er stoffer, som i sig selv er sunde. Virkningen er specielt udtalt ved kræftsygdomme.

Vinstokke rives op med rode
Høsten i Californiens San Joaquin og Central Valley er rekordstor med 3,2 millioner tons, og druepriserne tilsvarende i bund - de er helt nede på 800 kr. pr. ton på det åbne marked.
Vinbønder, der har kontrakt med vinerierne, har måttet acceptere en nedgang i prisen på 10-20 procent, mens den femtedel af bønderne, der sælger druer på det åbne marked - spotmarkedet - kun kan opnå 20-30 procent af den sædvanlige pris.
Dette har ifølge avisen The Fresno Bee fået flere vinbønder til ganske enkelt at sløjfe deres vinmarker. De har opgivet at høste druerne og river vinstokkene op med rode.
Netop i denne del af Californien dyrkes druer til almindelig konsumvin, hvis salg er faldende.
Man har ellers ikke holdt sig tilbage med at plante vinmarker i Californien - trods verdens vinsø, der er ved at gå over sine bredder. Fra 1998 til 1999 steg det beplantede areal med 10 procent fra 155.810 hektar til 171.593 ha.
San Joaquin Valley står for cirka en tredjedel af alle nyplantede vinmarker siden 1997 og for næsten 80 procent af Californiens vinproduktion.

Overproduktion i Australien
Den australske regering forudser overproduktion af vin, men alligevel tilplanter vinbønderne nye vinmarker i rekordfart.
Australien har cirka 4,5 procent af verdens eksportmarkeder, og sidste år havde landet en eksport-omsætning svarende til over 6 milliarder dkr. Hertil har også tjent, at den australske dollar er faldet 30 procent i forhold til US dollars i løbet af de sidste fire år.
Den store mængde druer har allerede resulteret i, at druepriserne er faldet med mindst 30 procent i forhold til rekord-året 1997-98. Bønderne har dog ikke tabt modet. De mener, at druer trods alt giver en bedre fortjeneste end får.

Velbesøgt Vinitalia
Fredag og lørdag afvikledes den årlige Vinitalia-messe i København. Messen var velbesøgt, og i forbindelse med den arrangerede ICE, Italiensk Institut for Udenrigshandel, en smagning af vine fra Umbrien. I alt blev der udstillet - og skænket - over 250 italienske vine.

Mere kinesisk vin
Kineserne har holdt vinkongres, og generaldirektøren for den statslige vinorganisation, Chen Shi-neng, fortalte verdenspressen, at Kina nu har over 40 projekter i samarbejde med internationale vinproducenter, og at man har indført cirka 30 druesorter.
I alt høster man hvert år henved 300.000 tons druer, og det største vinområde ligger i provinsen Qinhuangdao, hvor en fjerdedel af al vin fremstilles i 22 virksomheder.

Flot høst i Bordeaux
I Bordeaux spår man, at 2000-årgangen vil blive på højde med de bedste i 90'erne. Vejret har været strålende med bogstaveligt talt ingen regn, og druerne er perfekte.
De hvide druer er i hus, og de er superbe. De tegner til at give vine, der måske når 1989- og 1990-årgangene.
Og mange steder lover de røde druer et alkohol-indhold på 14 procent. De har en tyk skal og smager virkelig godt.

Fem Fronsac-slotte solgt
Christian Moueix, der ejer Château Pétrus i Pomerol, har ifølge Decanter solgt en række af familiens små ejendomme til ejerne af supermarked-kæden Carrefour. Det drejer sig om château’erne Canon, Canon-de-Brem and Canon Moueix i Canon-Fronsac samt La Croix-Canon and La Dauphine i Fronsac.

Sølvskeen i champagneflasken
Et ugeblad bragte i mandags dette råd: - Har du ingen specialprop til den halvtømte champagneflaske, så prøv det gamle kneb blandt vintjenere: Sæt en teske af sølv i flasken, og stil den i køleskabet. Det bevarer tilsyneladende boblerne godt i mindst en dags tid - ingen ved hvorfor!
Dette er en vandrehistorie. Rådet har været bragt i flere vinbøger, men har intet på sig, og vintjenerne vil bestemt ikke kendes ved det.
For en halv snes år siden efterprøvede det britiske vinblad Decanter rådet. Man åbnede to flasker champagne, drak halvdelen og satte en sølvske i den ene af flaskehalsene. Næste dag var begge vine lige døde.
Enhver kan efterprøve det. Men det er nu sjovere at drikke champagnen ...

Den store Seagram-auktion
I torsdags gik startskuddet for auktionen over den canadiske Seagram-koncerns portefølje af vin og spiritus, og mindst tre vil slås om at få en bid af kagen på mindst 7 milliarder dollars (56 milliarder kr.). Inde i billedet er:
* Britiske Diageo i kompagni med franske Pernod-Ricard.
* Britiske Allied Domecq, der måske går sammen med svenske Vin & Sprit, samt
* Seagram’s direktion sammen med diverse investorer.
Først engang i november vil resultatet af auktionen foreligge.
Seagram, der også ejer Universal Studios og Music Group, er ved at fusionere med den franske Vivendi-koncern og har derfor udbudt sin 76 år gamle vin- og spiritus-afdeling til salg. Den omfatter blandt andet Chivas Regal whisky, Martell cognac og Captain Morgan rom samt distributionen af den svenske Absolut vodka.
.

Vinderen, Yvonne Larsen, omgivet af Flemming Karberg fra Hans Just og Pantea Sarmadi fra Grand Marnier.
    En liflig cocktail
    Den bedste cocktail med Grand Marnier var den, som blev mikset af Yvonne Larsen fra Bodega 102 på Nørre Voldgade i København. I tirsdags var hun i konkurrence med 21 af landets andre dygtige bartendere og vandt Grand Marnier Trophy Denmark - samt en rejse til Monaco, hvor hun skal repræsentere nationen i den internationale finale.
    Opskriften lyder i al sin liflige enkelhed: 3 cl Rød Grand Marnier, 2 cl Père Magloire Calvados, 2 cl piskefløde, 1 dash monin kokus og 8 cl tranebærjuice. Blend det hele, og pynt med stjernefrugt og ribs.
    Konkurrencen blev gennemført af International Bartenders Association i samarbejde med Marnier-Lapostolle, der i Danmark repræsenteres af af Hans Just.

Samfundsskadelig aktivitet
Danske vinfirmaer har indrykket annoncer i de svenske aviser Sydsvenskan og Helsingborgs Dagblad.
Jamen, hvordan kunne de dog finde på det!
Det svenske Konsumentverk har nu grebet ind og advaret aviserne om, at den slags samfundsskadelig aktivitet skam ikke er tilladt.
.
Varning! Information om alkohol.
Fortsätt bara om Du är över 20 År.
Denne dramatiske advarsel åbenbarer sig på en ellers hel tom side, når man vil besøge den svenske Sprit & Vinleverantörsförening (SVL) på Internettet - på adressen www.svenskhandel.se/svl.
Først når man derefter med rystende hånd klikker på den røde tekst, kommer man ind på foreningens sider med en medlemsliste og nogle rapporter.
Jamen - er vort kære broderfolk virkelig bindegale? Hvis vi var en femtenårig svensk gosse eller flicka, ville vi helt sikkert være ekstra fristede til at klikke på den røde tekst i håb om at kunne beruse os i Sprit & Vinleverantörsföreningens slemme fristelser.
.
    Verdens største vinsmagning
    I sidste nummer af VinAvisen omtalte vi, at Peter Lehmann Shiraz 1998 var blevet kåret som "Red Wine of the Year" ved den prestigefyldte smagning "The International Wine Challenge" i London. Vinen fås til 105 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00 og i Århus: 86 16 78 79).
    Men vi må hellere gøre vores arbejde ordentligt, så derfor bringer vi nedenfor en liste over de atten vine, der fik den fornemste udmærkelse, nemlig et "trofæ", samt de ni vine, der blev kåret som "årets vine".
    The International Wine Challenge er verdens største vinsmagning, der arrangeres af det britiske vinblad Wine. I årets smagning, der varede ti dage, deltog 9300 vine fra 34 lande, og i alt 400 smagere var i gang.
    Foruden ovennævnte æresbevisninger blev uddelt 199 guldmedaljer, 902 sølvmedaljer og 2597 godkendelses-segl.
    Flere af de præmierede vine findes sikkert her i landet. Foreløbig har vi fået at vide, at rødvinen A Mano Primitivo 1999, der er en af "årets rødvine", fås for 75 kr. (59,95 kr. v/12) hos Philipson Wine (tlf.: 70 2 68 88). Den er skabt af den "rejsende vinmager" Mark Shannon i det italienske Puglia (støvlehælen) med druer fra 70-100 år gamle vinstokke.
    Endvidere kan vi fortælle, at Moreno Wine Importers (MWI) fik prisen som "Spanish Wine Merchant of the Year". Dette handelsfirma står bag flere vine, der sælges på det europæiske marked, og den ansvarlige for dette salg er danskeren Søren Andersen (e-mail: soren@moreno-wines.co.uk).
.
De atten trofæer

Sherry
* Barbadillo Obispo Gascon Palo Cortado, Jerez, Spanien (se VinAvisens Sherry-reportage, klik her)

Portvin
* Quinta de Vargellas, Taylor's, Douro, Portugal 1987

Muscat-hedvine
* Seppelt DP63 Rutherglen Show Muscat, Victoria, Australien

Rhône og Syrah/Grenache
* Evans & Tate Margaret River Shiraz, Western Australia 1999
* Domaine Boucharey, Côte Rôtie, Frankrig 1998

Zinfandel
* Ridge Geyserville, Californien 1997

Bordeaux og Cabernet/Merlot
* CJ Pask Reserve Merlot, Hawkes Bay, New Zealand 1998

Italiensk rødvin
* Primitivo di Manduria F Giordano, Puglia, Italien 1997
* Flaccianello Della Pieve, Fontodi, Toscana, Italien 1997

Bourgogne og Pinot Noir
* Volnay 1er Cru Les Chevrets, J. Boillot, Volnay, Bourgogne, Frankrig 1996
* Galpin Peak Pinot Noir, Tête de Cuvée, Bouchard Finlayson, Walker Bay, South Africa 1997

Senthøstet hvidvin
* Escherndorfer Lump Riesling Eiswein, Weingut Horst Sauer, Franken, Tyskland 1998

Chardonnay
* Puligny-Montrachet, Claude Chonion Vaucher Père et Fils, Puligny-Montrachet, Bourgogne, Frankrig 1997
* Corbans Cottage Block Chardonnay, Marlborough, New Zealand 1997

Tør Riesling
* Forster Pechstein Riesling, Spätlese Trocken, J.L. Wolf, Pfalz, Tyskland 1998

Halvtør Riesling
* Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling Auslese, Fritz Haag, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997

Aromatisk hvidvin
* Pinot Gris Heimbourg, Domaine Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrig 1998

Champagne
* Charles Heidsieck Blanc de Blancs, Champagne, Frankrig 1982
    Årets vine


    Årets hvidvine

    * Laithwaite Sauvignon Blanc, Bordeaux, Frankrig 1999

    * Trulli Chardonnay, Azienda Vinicola Cantele Puglia, Italien 1999

    * Wolf Blass South Australian Chardonnay, South Australia 1999


    Årets rødvine

    * A Mano Primitivo di Puglia, Puglia, Italien 1999 (se ovenfor vedrørende dansk forhandling)

    * Peter Lehmann, Barossa Shiraz, South Australia 1998 (se ovenfor vedrørende dansk forhandling)

    * Stonyfell Metala, Shiraz/Cabernet Sauvignon, South Australia 1998


    Årets mouserende vine

    * Seaview Chardonnay Blanc de Blancs, South Eastern Australia 1995

    * Sainsbury's Champagne Extra Dry NV, Champagne, Frankrig

    * MHV The House Brut Champagne NV, Champagne, Frankrig

    .

.
Retssag mod Pernod-Ricard
I Berlingske Tidende har Claus Kragh fortalt om en fransk mekaniker, der har langt sag an mod Pernod-Ricard, fordi han er blevet alkoholiker af at drikke 18-20 glas Pernod om dagen siden sit fjortende år.
Pernod-Ricard står også anklaget, fordi mekanikeren har mistet to job og sin lejlighed samt har fået en dom for spirituskørsel.
Hans advokat anfører, at der ikke står nogen advarsel på flasken om risikoen ved at drikke Pernod.
Det er naturligvis de amerikanske retssager mod cigaretfirmaer, der har fremkaldt den franske retssag, men man må håbe, at retten afviser den. Det næste bliver vel, at der på hamre og økser skal stå en advarsel om, at det er farligt at slå andre mennesker i hovedet med dem.

Endnu en vinklub
VinAvisens liste over danske vinklubber bliver stadig mere og mere komplet. Senest har vi fået vinklubben "Le Tastevin" med på listen. Den holder til i Bramming i Jylland og har 60 medlemmer. Listen finder du ved at klikke her.
.
    Verdens berømteste korkeg
    Vinbladet Winestate har bragt en artikel om "fulgekvidder-træet", der er verdens berømteste korkeg. Den blev plantet i 1783 uden for landsbyen Águas de Moura i Portugal, er 14 m højt og har en krone, der strækker sig 28 meter, og som er bolig for talrige kvidrene fugle.
    I år har man for 21. gang høstet træets kork, og høsten gav 650 kg. Det er ti gange så meget som en almindelig korkeg giver.
    Da træet blev skrællet i 1991, gav det 1200 kg, nok til 100.000 propper.
    Almindeligvis bliver korkege 170 år gamle, og den bedste kork leverer de, når de er mellem 60 og 90 år.

Flere top-amaroner
I sidste nummer nævnte vi to importører, der har hjemtaget nogle af de amaroner, der fik top-karakterer i Decanter. Her er endnu en:
* E.S. Johansen's Vinhandel, Rosengaardcentret 9, 5220 Odense SØ, tlf.: 66 15 95 91 importerer amaroner fra familien Zenato og har Sergio Zenato Riserva på lager i følgende årgange: 1986 (539 kr.), 1988 (589 kr.), 1993 (479 kr.) og 1995 (569 kr.).
.
    .
    Den danske vinbranche
    * V.S.O.D. (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) er nu også kommet på Nettet - og velkommen til. Foreningens www-sider henvender sig dog kun i begrænset omfang til offentligheden, mere til dens egne medlemmer. Der er således sider med vedtægter, medlemsliste, statistikker og årsberetning, ligesom der er aktuelle meddelelser til medlemmerne. Disse kan dog kun læses, hvis man har fået udleveret et password. Adressen er www.vsod.dk.
    * Ole Paustian fylder 50 år den 29. september. Sammen med sin bror, Fritz Paustian, driver han Taster Wine og dertil hørende Skjold Burne, Oscar Davidsen & Co. og Taster Wine Vertriebs-GmbH i Tyskland. Han er uddannet vinkyper og endvidere uddannet i Frankrig, Spanien, Tyskland og Skotland, suppleret med studieophold i Cambridge og Lausanne. Ud over arbejdet i den store vinfirma bestrider Ole Paustian en række tillidshverv. Blandt andet er han næstformand i V.S.O.D. og medlem af bestyrelsen for Vinhandlerforeningen for Danmark. Der er reception den 29. september kl. 13-16 i Restaurant Jægersborg, Jægersborg Allé 164 i Gentofte.
    * Bottleshop.dk er den ny vinshop, som Australian Wine Import (tlf.: 45 82 09 15) åbner på fredag på Haraldsborgvej 12 i Roskilde. Her vil man blandt andet sælge vin fra mindre danske importører.
    * H.J. Hansen Vinhandel har ansat Thomas Lundquist som konsulent på Sydsjælland inkl. Falster og Lolland. Thomas Lundqvist har tidligere været femten år hos Kjær & Sommerfeldt. Yderligere har firmaet ansat Casper Bruun Jensen i København. Casper Bruun Jensen er tidligere tjener og sommelier.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..


Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Monatine Blanc, Vin de Table, Frankrig
55 kr. (2 flasker for 100 kr.), Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
Et brag af en hvidvin, til prisen virkelig enestående. Den er fyldig og meget lækker, tør, med tilpas syre og en dejlig frugt. Den kan drikkes som apéritif, men er også glimrende til lidt fyldige fiskeretter og lyst kød.

East India Madeira, Fine Dry, Justino Henriques, Madeira, Portugal
59,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Vi drikker ikke så meget madeira her i Danmark, og det er egentlig synd, for det er jo en fortræffelig drik. Denneher er et godt valg, prisen taget i betragtning. Den har en flot og kraftig duft og en tør smag med en tilpas frisk syre og med denne "brændte" smag af figner, svedsker og karamel, der er karakteristisk for en god madeira. Den er glimrende som apéritif.

East India Madeira, 10 years Old Reserve, Justino Henriques, Madeira, Portugal
115 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Denne madeira koster næsten dobbelt så meget som sin ovenfor beskrevne lillesøster, og den er da også dobbelt så lækker. En flot hedvin med fylde og en bred og afrundet smag. - Den smager bare godt, lød det under smagningen, da otte paneldeltagere gik ombord i den.

Domaine Bonhomme, Vin de Pays d'Aude, Frankrig 1999
45 kr., Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
En flot vin, der bestemt er pengene værd. Den har muskler og frugtfylde fra gode Rhône-druer som Syrah, Cinsault, Carignan og Grenache. Den vil være fremragende til kraftige kødretter og vildt.

Parxet Brut Reserva, Cava, Spanien
99 kr., Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
En elegant og fyldig mousserende hvidvin med fine, stadige bobler i glasset, en kraftig og tiltalende duft af frugt og gær i næsen og en dejlig smag med et lille, tørt bid i slutningen.

Monatine Rouge, Vin de Table, Frankrig
55 kr. (2 flasker for 100 kr.), Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
Dette er en rød bordvin, men tag ikke fejl: Den kommer fra Marc Rougeot i Meursault, og han kunne sagtens bilde os ind, at det var en bourgogne. Den har en saftig og fint krydret smag med en let sødme, som mange vil være glade for.

Prado Enea Gran Reserva, Muga, Rioja, Spanien 1985
260 kr., Gotto, tlf.: 45 57 05 50
Muga er et af de fornemste vinhuse i Rioja. Hos Gotto i Hørsholm smagte vi en stribe af Muga's vine og faldt naturligvis for den dyreste af dem. En herlig vin. En klassisk rioja med sin helt egen karakter. Men der er også andre flotte vine, fx den lækre Muga Gran Reserva til 135 kr. og den prægtige hvidvin Muga Blanco 1998 til 69 kr.

La Chance de Saint-Luc, Côtes du Roussillon, Frankrig 1998
100 kr., Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
En flot rødvin på Rhône-druer som Syrah og Grenache, men også med et tilskud af Carignan og Mourvèdre - og med tretten måneder på fad. Vinen er en virkelig god mundfuld. Den har masser af dejlig frugt, en fin sødme og en meget lang eftersmag.

Château le Peuy-Saincrit, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1997
55 kr., Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
Denne rødvin vidner om, at det ikke står helt så galt til i Bordeaux, som man påstår. De kan skam godt lave gode vine dernede, når de vil. Vinen har en god frugtfylde og let sødme. Den er i det hele taget en rigtig rar vin.

Laona Medium Dry, Xynisteri, Cypern
45 kr., Bent Neergaard, tlf.: 86 52 53 00
Fra Middelhavsøen Cypern kommer denne "fede" og "glatte" hvidvin med god frugt og en meget tilbageholdende syre. Med et lille mundrensende bid er den god til mad. Den smagte udgave var "mellemtør", men bestemt ikke sødlig. Vinen fås også i en tør udgave.

Disse vine fandt vinskribenterne
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet. Vinene er anført i alfabetisk orden, først hvidvine og derefter rosé- og rødvine.
Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Nævn meget gerne VinAvisen i den forbindelse.

HVIDVINE
Andes Peaks Chardonnay, Santa Emiliana, Casablanca Valley, Chile 1999 til 50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Fyens Stiftstidende/34)
Bosquet des Papes, (hvid) Châteauneuf-du-Pape, Frankrig til 125 kr. hos The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72). (Jyllands-Posten/38)
Casa Madero, Chardonnay, Mexico 1996 til 77,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Alt for Damerne/36)
Bin 65, Chardonnay, Lindeman, Australien 2000 til 40 kr. i Netto. (Politiken/38)
Château de Beaucastel, (hvid) Châteauneuf-du-Pape, Frankrig til 245 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Jyllands-Posten/38)
Domaine du Pegau, Cuvée Prestige, (hvid) Châteauneuf-du-Pape, Frankrig til 139 hos A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16). (Jyllands-Posten/38)
Le Grand Pêcheur, Cuvée la Truite, Bordeaux Sauvignon Blanc Sec, Frankrig 1999 til 55 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Berlingske Lokalaviser/38, Frederiksborg Amts Avis/38)
Monatine Blanc, Vin de Table, Frankrig til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Nordjyske Stiftstidende/38, Information/38).
Montescudaio, Lucestraia, Sorbaiano, Toscana, Italien 1993 til 109 kr. fra Italiensk Vinhus (tlf.: 35 43 47 86). (Politiken/36)
Phelps Sauvignon Blanc, Californien 1998 til 149 kr. hos hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Frederiksborg Amts Avis/38).
Schloss Reichartshausen, Riesling, Kabinett Halvtrocken, Rheingau, Tyskland 1997 til 99,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/36)
Thelema, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 1997 til 129 hos Vinbonden (tlf.: 38 11 44 95). (Politiken/36)
Würzburger Stein, Bacchus, Kabinett, Franken, Tyskland 1998 til 109,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/36)

RØDVINE
Allonzo Gran Reserva, La Mancha, Spanien 1992 til 76,95 kr. i Bilka. (ErhvervsBladet/37)
Andes Peaks Cabernet Sauvignon, Rappel Central Valley, Chile 1999 til Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Penge & Privatøkonomi/33, Fyens Stiftstidende/35, Femina/38)
Baga, Bela Fonte, Portugal 1998 til 59,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten. (Århus Stiftstidende/36)
Baron Philippe de Rothschild, Saint-Émilion, Frankrig 1998 til 99 kr. i SuperBrugsen. (JP-København/38)
Bay View, Longridge Winrey, Stellenbosch, Sydafrika til 68 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Frederiksborg Amts Avis/37)
Bical, Bela Fonte, Portugal 1999 til 59,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten. (Århus Stiftstidende/36)
Can Ràfols dels Caus, Gran Caus Tinto, Penedès, Spanien 1996 til 175 kr. hos Laudrup Vinimport (tlf.: 39 76 39 56). (Jyllands-Posten/37)
Casa Madero, Cabernet Sauvignon, Mexico 1997 til 77,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Alt for Damerne/36).
Castelli di Farnetella, Chianti Colli Senesi, Italien 1998 til 60 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Politiken/36)
Château Benitey, Cuvée Chevreuil, Saint-Émilion, Frankrig 1997 til 65 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (JP-København/36, Berlingske Lokalaviser/38, Frederiksborg Amts Avis/38)
Château Carmel de Mingot, Premieres Côtes de Bordeaux, Frankrig 1997 til 69,50 kr. i SuperBrugsen. (Alt for Damerne/38)
Château des Tours, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 85 kr. hos Lars Bjørn (tlf.: 39 64 30 00). (Jyllands-Posten København/36)
Château Fleur Lartique, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig 1998 til 160 kr. for 2 flasker i Føtex. (JP-København/38)
Château Haut-Fompeyre, Cordier, Côtes de Castillon, Frankrig 1999 til 52,95 kr. i Bilka (Penge og Privatøkonomi/37)
Château La Baronne, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 1998 til 52,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Penge og Privatøkonomi/37)
Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1998 til 87,30 kr. hos Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (Alt for Damerne/38).
Château Puy du Mayne, Lussac Saint-Émilion, Frankrig 1998 til 40 kr. i Aldi. (JP-København/38)
Château Saint Cosme, Gigondas, Frankrig 1998 til 120 kr. hos Vinslottet i Greve (tlf.: 43 69 11 62). (Jyllands-Posten København/36)
Danzante Sangiovese, Frescobaldi og Mondavi, Marche IGT, Italien 1997 til 75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/32, Børsen/34, Alt for Damerne/37)
Domaine de Fondrèche, Barthelemy-Vincent, Côtes de Ventoux, Frankrig 1998 til 65 kr. hos Lars Bjørn (tlf.: 33 15 16 13). (Penge og Privatøkonomi/37).
Domaine de Fontenille, Levèque & Fils, Côtes du Luberon, Frankrig 1998 til 55 kr. (255 kr. for 5 liter) hos Vintapperiet (tlf.: 62 22 34 48). (Fyens Stiftstidende/38)
Domaine Gourt de Mautens, Rasteau, Frankrig 1998 til 169 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands-Posten/36)
Domaine La Soumade, Rasteau, Frankrig 1998 til 104 hos Jysk Vin (tlf.: 85 40 44 44). (Jyllands-Posten København/36)
Domaine l'Esprit de la Grande Pantade, Côstières de Nîmes, Frankrig 1998 til 50 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Mad og Bolig/38).
Domaine Miravine, Costières de Nîmes, Frankrig 1999 til 58 kr. (49,50 kr. ved 6 flasker) hos Lars Bjørn (tlf.: 39 64 30 00). (JP-København/37)
Finca Flichmann, Malbec, Mendoza, Argentina 1997 til 54,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Alt for Damerne/38)
Fleurie, Mignot, Beaujolais Grand Cru, Frankrig 1998 til 86 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00). (Nordjyske Stiftstidende/36).
Gallo, Vintner's Collection, Cabernet Sauvignon, Californien 1995 til 99,95 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (B.T./36)
Gallo Sonoma, Zinfandel, Californien til 80 kr. hos Skjold Burne. (Politiken/36)
Lingenfelder Onyx, Dornfelder Barrique, Trocken, Pfalz, Tyskland 1997 til 82 kr. i Det tyske Vinhus (tlf.: 46 37 37 45). (Berlingske Tidende/37)
Marques de Monistrol, Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien 1997 til 55 kr. hos Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Jyllands-Posten/37)
Marques de Moral, Valdepeñas, Spanien 1996 til 59,95 i Føtex. (ErhvervsBladet/37)
Mas Elena, Caves Parés Baltà, Penedès, Spanien 1998 til 50 kr. og 1997 til 100 kr. hos Jens Otto Christensen (tlf.: 46 35 58 86). (Berlingske Lokalaviser/36)
Mas Montel, Cuvée Psalmodi, Vin de Pays du Gard, Frankrig 1998 til 49,50 kr. hos Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (JP-København/37)
Merlot Reserve, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998 til 53,50 kr. hos Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (Alt for Damerne/38).
Monatine Rouge, Vin de Table, Frankrig til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Information/38).
Pedro del Castillo, Malbec, Weinert, Mendoza, Argentina 1998 til 75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/37)
Phelps Merlog, Californien 1997 til 299 kr. hos hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Frederiksborg Amts Avis/38).
Pinot Noir, Dealul Mare, Rumænien 1994 til 39 kr. i Bilka. (ErhvervsBladet/38)
Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Sydafrika 1997 til 109,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis/37)
Promessa, Primitivo, Puglia, Italien 1999 til 40 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Politiken/36, Berlingske Tidende/36)
Quinta do Côtto, Douro, Portugal 1998 til 99,75 (2 flasker for 175 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten. (Århus Stiftstidende/36, Fyens Stiftstidende/38)
Rosso del Cardinale, VDT, Italien til 49,95 kr. hos Irma. (Berlingske Tidende/38).
Santenay, Michel Colin-Deléger et Files, Santenay, Bourgogne, Frankrig 1997 til 165 kr. fra Rosdahl's (tlf.: 98 10 02 25). (Nordjyske Stiftstidende/38).
Santera, Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 1998 til 100 kr. for 2 flasker hos Irma. (Politiken/37)
Savanha Shiraz, Western Cape, Sydafrika 1998 til 56,95 kr. hos Kvickly. (B.T./38)
Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 1997 til 120 kr. for 2 flasker hos Skjold Burne. (Politiken/37)
Terre del Grico, Salento Rosso, Apolonia IGT, Italien 1998 til 75 kr. hos Enoteca (tlf.: 38 88 48 38). (Penge og Privatøkonomi/37)
Torres, Grand Muralles, Penedès, Spanien 1996 til 350 kr. fra Bacardi Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Jyllands-Posten/37)
Tres Torres, Torres, Penedès, Spanien 1998 til 38 kr. i Netto. (Politiken/36)
Villa Bona, Sangiovese/Merlot, Terra Dealul Mare, Rumænien 1999 til 48 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (ErhvervsBladet/38)
Villa il Poggiolo, Carmignano, Italien 1997 til 79 kr. i Bilka. (Politiken/37, B.T./37)
Villa Tore, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 55 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (Berlingske Tidende/37)
Villard Estate, Merlot Reserve, Maipo Valley, Chile 1997 til 70 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Sjællands Tidende/32, Smag & Behag/32, Næstved Tidende/36)
Weingut Rappenhof, Dornfelder Trocken, Rheinhessen, Tyskland 1997 til 45 kr. fra Det tyske Vinhus (tlf.: 46 37 37 45). (Berlingske Tidende/37)
Zona, Merlot, Concha y Toro, Rapel Valley, Chile 1998 til 53 kr. hos FDB. (Nordjyske Stiftstidende/37)

MOUSSERENDE VIN
Parés Baltà, Brut de Pacs, Cava, Spanien til 70 kr. hos Jens Otto Christensen (tlf.: 46 35 58 86). (Berlingske Lokalaviser/36)

SPECIALITETER
Bouchard-Finlayson, Liveland og Paul Culver, Noble Late Harvest, sød vin til 110 kr. (37,5 cl) fra Vinslottet i Greve (tlf.: 43 69 11 62). (Frederiksborg Amts Avis/37)

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.