Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40, 2000


Vin-aktuelt i uge 40
2. oktober - 8. oktober 2000
.

.


To billeder fra Chris-Wine's vingård i Dealul Mare-regionen i Rumænien. På de meget store vinmarker dyrkes kvalitetsdruerne Merlot og Sangiovese.
    Dansk kæmpevinmark i Rumænien
    Det er en særlig begivenhed i den danske vinverden, når vi selv - vi danskere - tager initiativet til at lave vin af kvalitet. Og det er lige, hvad brødrene Michael og Gert Carl fra Chris-Wine har gjort - igen.
    Vi har flere gange her i VinAvisen skrevet om deres Bordeaux-slot, Château de Seguin, og om alle dets over 100 internationale priser og medaljer. Nu er de i gang i Rumæniens bedste vindistrikt, Dealul Mare, 80 km nord for Bukarest.
    De har købt den gamle vingård Villa Bona Terra og langtids-forpagtet 150 hektar vinmarker, svarende til 370 fodboldbaner.
    Nu er de to første rødvine på gaden. De er skabt af en af Italiens bedste vinkonsulenter, Alberto Antonini, og 1999-årgangen er den bedste årgang i Rumænien i mere end 25 år. Det bliver spændende at se, om brødrene Carl også høster medaljer på disse vine.
    Da Dronning Margrethe for nylig var på statsbesøg i Rumænien, var det en reserva-udgave af de nye vine, hun serverede for den rumænske præsident (plus Prinsens vin, naturligvis). Reserva'en kommer senere på det danske marked.
    Vinene koster mellem 45 og 49 kr., og nedenfor under rubrikken "Ugens fund" fortæller vi, hvad vores smagepanel synes om dem.

LVMH udvider - stadig
Den franske luksuskoncern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) har en ambitiøs direktør og hovedaktionær, der hedder Bernard Arnault - han går under navne som "den cashmereklædte ulv", "modens Napoléon" og "luksuspaven".
Der er næsten ingen grænser for de firmaer, han køber op og lægger til sit imperium. LVMH ejer således blandt andet kuffertfirmaet Louis Vuitton, champagnefirmaerne Mercier, Ruinart, Pommery, Krug, Veuve Clicquot (Den gule Enke) og Moët & Chandon (Dom Pérignon), cognacfirmaet Hennessy, Sauternes-slottet Château d’Yquem samt modefirmaerne Lacroix, Dior, Kenzo, Guerlain og Givenchy.
I sidste uge udvidede Bernard Arnault yderligere butikken med Mountadam Vineyards i South Australia - hvor han i forvejen har aktiemajoriteten i vingården Cape Mentelle
Cape Mentelle har en årlig produktion på over en halv million flasker og kontrollerer Cloudy Bay på New Zealand med en årlig produktion på 2,4 millioner flasker. Hertil kommer nu Mountadam Vineyards med næsten en million flasker om året.

    Den franske lilje
    Danskere importører af fransk vin har siden 1972 haft en sammenslutning, der hedder Det Franske Vinråd. Der er cirka 60 medlemmer, og disse er nu gået sammen om en udmærkelse ved navn "Den franske Lilje".
    Hvert medlem kan vælge tre vine i sit franske sortiment, og vinene bedømmes af en professionel jury sammensat af vinskribenter, importører og vintjenere samt en fransk courtier (vinmægler).
    Nu foreligger resultatet af årets smagning. I alt 36 vine fik udmærkelsen, og ideen er naturligvis at give en håndsrækning til forbrugere, der nemt kan føle sig fortabt i vinhyldernes virvar af flasker, tilbud og appellationer.
    Vinene, der koster mellem 40 og 200 kr., vil være mærket med en særlig oblat.

International splittelse
Alverdens vinlande har igennem 75 år været organiseret i Office International de la Vigne et du Vin (O.I.V.), der holder til i Paris. Men de ikke-europæiske vinlande synes ikke, de har glæde af at være med. Organisationen er ikke demokratisk, men bureaukratisk, mener de. Så ifølge Wine Market Report overvejer USA nu at melde sig ud.
De oversøiske vinlande er organiserede i The New World Wine Producers, og i morgen, tirsdag, mødes repræsentanter fra landene i Sonoma for at drøfte en fælles kurs.
Hvor mange lande, der følger USA, er uklart, skriver Wine Market Report. De sydamerikanske vinlande har således stærke bånd til den gamle verden, og for øjeblikket har Argentina formandskabet i O.I.V.
O.I.V. har været en hovedhjørnesten, når det gjaldt forhandlinger om handelstraktater og fastlæggelse af tekniske standarder, ligesom organisationen har prøvet at gøre sig selv til hovedrådgiver i vinspørgsmål for Verdens Handels Organisationen (WTO).
.


På Bordeaux-købmændenes hjemmeside ligger også et kort over distriktet. Det kan printes ud i stor størrelse.
    Bordeaux-købmændenes egne point
    Vinkøbmændene i Bordeaux har naturligvis opdaget, at små og store vinguruer sidder rundt om på Nettet og giver point til de primeur-vine, som købmændene lever af at sælge.
    - Hvorfor gør vi det ikke selv? har købmændene spurgt sig selv. - Hvorfor nedsætter vi ikke et smagepanel af fagfolk og lader dem give point efter en 20-skala, hvorefter vi selv offentliggør resultatet på Nettet?
    Det har "Les Négociants en Vins et Spiritueux de Bordeaux et de la Gironde" nu gjort, og på foreningens hjemmeside, www.vins-bordeaux-negoce.com, kan man få en uvildig og meget grundig bedømmelse af 112 rødvine og 12 hvidvine i 1999-årgangen en primeur. Den er foretaget på grundlag af 1529 smagenotater fra professionelle vinfolk.
    Teksten er i pdf-format, så man skal have programmet Acrobat Reader installeret på computeren, men det får man nemt ved et tryk på en knap. I alt ligger der 26 sider (på fransk) lige til at printe ud.
    Vinkøbmændenes forening omfatter 400 virksomheder med 7500 medarbejdere. I alt står de for en omsætning af 600 millioner flasker til en melodi af 16 milliarder francs, hvoraf de 6 milliarder francs hidrører fra eksport til 165 lande.

Seagrams salg nærmer sig
Den internationale vin- og spiritusverden ser med større og større spænding frem til salget af den canadiske Seagram-koncerns salg af sin portefølje af drikkevarer, der er verdens tredjestørste. Den omfatter blandt andet Martell cognac, Chivas Regal og Crown Royal whiskies samt Captain Morgan rom.
Seagram er også en mediekoncern og vil i en fusion med franske Vivendi SA koncentrere sig om denne aktivitet.
Flere købere er i markedet og har skrabet de nødvendige 7,5-8,5 milliarder dollars sammen, og de har skrevet under på ikke at snakke med hinanden.
Første runde i auktionen slutter med udgangen af denne måned, og måske kommer der yderligere en runde om halvanden måned.
Favoritten er den britiske koncern Allied Domecq i samarbejde med svenske Vin & Sprit, der hvert år har betalt Seagram 100 millioner dollars for at distribuere Absolut vodka.

Følg en drueklase på Nettet
Web cams er kameraer, der med få minutters mellemrum tager billeder af et bestemt motiv og lægger dem ud på Internettet. Der findes således kameraer, der viser, hvordan vejret er i diverse byer netop nu.
Sidste skrig er en web cam, anbragt på en vinmark hos Dolce Vineyard i Napa Valley. Kameraet følger udviklingen i en drueklase, efterhånden som den angribes af "den ædle råddenskab", botrytis cinerea, der jo er vigtig i udviklingen af mange ædelsøde vine.
Drueklasen kan følges på adressen www.dolce-farniente.com. Men bliv ikke skuffet, hvis billedet er sort. Det er jo også nat af og til i Californien.

Ingen plads til plukkere
Napa Valley i Californien har et problem. Man har efterhånden plantet det meste af dalen til med vinstokke. Det kræver flere plukkefolk i høsttiden.
Man har også indført mere krævende teknikker for at skabe kvalitet og kunne tage 100 dollars pr. flaske. Det kræver også flere plukkefolk i høsttiden.
Men hvor skal man skaffe overnatning til alle disse mennesker, hvoraf mange er fattige mennesker, der kommer op fra Mexico?
Problemet er blevet synligt for alle de mange turister, der strømmer til i større og større mængder. Overalt ser de plukkere, der sover under broer, i kirker og i interimistiske teltlejre.
Problemet synes uløseligt, for der er ikke land til at bygge huse, og huspriserne er i den grad opskruede i Californien.

Ti bud mod ensretningen
I Decanter har den britiske vinskribent Richard Neill drøje hug til ensretningen af verdens vine. Han mener, at de fleste vinmagere er havnet i en blindgyde, hvor de fuldstændig forlader sig på færdige formler for fremstillingen af vin. Som et våben imod denne ensretning har Neill nedfældet disse ti regler:
1. Overalt skal man anvende de lokale vilde gærstammer, ikke færdig industrigær.
2. "Flyvende vinmagere" skal holde op med deres ensrettende arbejde.
3. Alle Chardonnay- og Merlot-vinstokke skal rives op med rode (undtagen i henholdsvis Bourgogne og Bordeaux).
4. Mindst 50 procent af vinene hos en producent skal fremstilles af de lokale druesorter.
5. Alle træfade skal laves af egetræ fra lokale skove.
6. Alle vine skal fremstilles økologisk.
7. Mænd som Richard Smart (den australske vinguru vedr. beskæring og opbinding) skal pensioneres.
8. Kunstvanding skal forbydes i den nye verden, og det samme gælder koncentration af vinmosten i den gamle verden.
9. Alle nationale og internationale vinkonkurrencer skal stoppes.
10. Vinetiketterne skal afspejle den lokale tradition.

Hologrammer på Riojas flasker
Priserne på Riojas rødvine er i top, og det har naturligvis åbnet for forfalskninger. Sidste år afslørede spansk politi således en million falske rioja'er.
De spanske producenter har nu taget konsekvensen. De udstyrer Rioja-flaskerne med en lille hologram-label - ganske som Microsoft programmer, Disneys videofilm og diverse kreditkort i flere år har båret et hologram, der er svært at kopiere.
For små hundrede år siden indførte Riojas producenter af samme grund det karakteristiske net af ståltråd - alambrado. Det var Marqués de Riscal, der begyndte, da bodegaen opdagede, at tomme Riscal-flasker med den fine etiket blev fyldt med vine fra andre firmaer og ofte med vin, der slet ikke kom fra Rioja.
Dengang sluttede nettet med en plombe under flaskens bund, så man fik en garanti for, at vin og etiket hørte sammen. I dag er der ingen plombe, kun det dekorative net.
.

.
    Sådan virker en druehøstmaskine
    Høsten er i fuld gang på Europas vinmarker, og efterhånden høstes hovedparten af druerne pr. maskine.
    For en halv snes år siden var maskinerne faktisk ret grove, men moderne elektronik og anden teknik er gjort dem så nænsomme, at de kun i meget ringe omfang beskadiger druerne.
    Vores korrespondent i Bordeaux, Kasper Ibfelt, har hanket op i sit digitale kamera og taget disse to billeder af den nye høstmaskine på Château de Seguin.
    Maskinen kører hen over vinstokkene, der er klippet som en sammenhængende hæk. Nogle flade stokke banker druerne af fra begge sider. Druerne falder ned på et transportbånd i maskinens bund og føres op foroven i en beholder. Og når maskinen så kommer til enden af rækken, vippes beholderen, og druerne falder ned i en transportvogn - som vist på det øverste billede.
    Det kan være, at det er en skrøne, men i Frankrig går der en historie om, at det franske undervisningsministerium anbefalede disse maskiner allerede i 1969, fordi skolerne i de vinproducerende områder stort set var affolkede fra 15. september til 15. oktober.

Økologi og svovl
Californiens mange økologiske vindyrkere er i oprør over et nyt forslag, som vil forbyde dem at angive vinen som fremstillet af "organically grown grapes", fordi de - som alle andre - bruger svovl i fremstillingen.
Man forstår godt deres protester, fordi de jo ikke omtaler vinen som "organisk", men kun henviser til druernes dyrkningsform.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg fyldte søndag d. 1. oktober 25 år. Et tidligere familieforetagende med Sigurd Müller ved roret var i 1975 blevet solgt og derefter lukket, så byen stod uden en vinhandel, der specielt henvendte sig til restaurationsbranchen. Seksten nordjyske restauratører, tre tidligere medarbejdere og Sigurd Müller gik derfor sammen og stiftede en indkøbsforening, og ud fra dette initiativ udvikledes den vinbutik, der i dag ikke kun dækker Nordjylland, men sælger vin i hele landet. Sigurd Müller Vinhandel leverer både til restauranter, virksomheder og private og repræsenterer en lang række virkelig gode vinhuse - Pol Roger, Raimat, Vega-Sicilia, Faiveley, Trimbach, Beaulon osv. Vi siger til lykke med de 25!
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Villa Bona Terra, Sangiovese / Merlot, Dealul Mare, Rumænien 1999
46-49 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
Denne herlige rødvin er simpelt hen et fund til prisen. Den har en kraftig og indtagende duft og en blød og fyldig smag med Merlot-druens frugt saftighed og Sangiovesens karakter og friskhed. Vinen vil være glimrende til mad, men kan også nydes alene.

Villa Bona Terra, Merlot, Dealul Mare, Rumænien 1999
45-48 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
En stofrig og frugtagtig, let krydret rødvin, der fylder godt i munden. Den har et lille bid af garvesyre og vil gå fint sammen med stegt kød og gode oste. Og så er den af virkelig god kvalitet i forhold til den rimelige pris.

Jagtvin, Château Gardey de Soos, Minervois, Frankrig 1996
59,50 kr. (på tilbud 55 kr.), La Maison Sevino, tlf.: 49 70 49 36
En fyldig og meget vellavet rødvin, lavet på gode Rhône-druer. Faktisk en fortræffelig vin, der i høj grad vil være egnet til det formål, der skiltes med i vinens danske navn. En rigtig jagtvin, men også egnet til gode bøffer, man ikke selv har skudt.

Conde de Valdemar, Crianza, Rioja, Spanien 1997
84,75 kr. (2 flasker for 150 kr.), H.J. Hansen Vinhandel,
tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90
- samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
Der står ikke "jagtvin" på etiketten, men denne meget klassiske Rioja-rødvin vil være glimrende til vildt. Og til fyldige kødretter i øvrigt. Den fylder munden med en blød og indtagende frugt, fine toner fra fadlagringen og en let sødme.

Castillo de Molina, Reserva, Cabernet Sauvignon, Lontué Valley, Chile 1998
49,95 kr., Fakta
Kan man tale om et venligt muskelbundt? Vel, denne rødvin er i hvert fald et venligt bekendtskab med en ren Cabernet-næse og -smag og tilpas syre. Og den er også et muskelbundt - en kraftig og stofrig vin, der vil være glimrende til røde bøffer og gode oste. Vinen er skabt af den "flyvende vinmager" Jacques Lurton.

Château les Ollieux, Corbières, Frankrig 1997
55 kr., La Maison Sevino, tlf.: 49 70 49 36
Et sted med oliventræer hedder Ollieux på det gamle Languedoc-sprog. Men der må også gro nogle gode vinstokke på Château les Ollieux's vinmarker - og bo nogle dygtige vinmagere i slottet. Resultatet er en blød og meget dejlig rødvin med god frugt og en lille sødme, som mange vil være glade for.

Terre del Sole, Sangiovese, Sicilien IGT, Italien 1999
29,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Det er forbavsende, at man kan sælge så fyldig og dejlig en rødvin for kun 30 kr. Det er naturligvis ikke himmelstormer, men en virkelig god hverdagsvin. En vin til et bord med ternet dug. Efter smagningen nød vi den til ristede kastanier og gode oste, og det var en succes.

Disse vine fandt vinskribenterne
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet. Vinene er anført i alfabetisk orden, først hvidvine og derefter rosé- og rødvine.
Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Nævn meget gerne VinAvisen i den forbindelse.

HVIDVINE
Bosquet des Papes, (hvid) Châteauneuf-du-Pape, Frankrig til 125 kr. hos The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72). (Jyllands-Posten/38)
Casa Madero, Chardonnay, Mexico 1996 til 77,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Alt for Damerne/36)
Bin 65, Chardonnay, Lindeman, Australien 2000 til 40 kr. i Netto. (Politiken/38)
Château de Beaucastel, (hvid) Châteauneuf-du-Pape, Frankrig til 245 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Jyllands-Posten/38)
Domaine du Pegau, Cuvée Prestige, (hvid) Châteauneuf-du-Pape, Frankrig til 139 hos A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16). (Jyllands-Posten/38)
Le Grand Pêcheur, Cuvée la Truite, Bordeaux Sauvignon Blanc Sec, Frankrig 1999 til 55 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Berlingske Lokalaviser/38, Frederiksborg Amts Avis/38)
Monatine Blanc, Vin de Table, Frankrig til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Nordjyske Stiftstidende/38, Information/38).
Montescudaio, Lucestraia, Sorbaiano, Toscana, Italien 1993 til 109 kr. fra Italiensk Vinhus (tlf.: 35 43 47 86). (Politiken/36)
Peter Lehman, Chardonnay, Barossa Valley, South Australia 1998 til 89 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Frederiksborg Amts Avis/39)
Phelps Sauvignon Blanc, Californien 1998 til 149 kr. hos hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Frederiksborg Amts Avis/38).

ROSÉVIN
Château les Ollieux, rosé, Corbières, Frankrig 1999 til 55 kr. hos La Maison Sevino (tlf.: 49 70 49 36). (B.T./39)

RØDVINE
Allonzo Gran Reserva, La Mancha, Spanien 1992 til 76,95 kr. i Bilka. (ErhvervsBladet/37)
Andes Peaks Cabernet Sauvignon, Rappel Central Valley, Chile 1999 til Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Penge & Privatøkonomi/33, Fyens Stiftstidende/35, Femina/38)
Baron Philippe de Rothschild, Saint-Émilion, Frankrig 1998 til 99 kr. i SuperBrugsen. (JP-København/38)
Bay View, Longridge Winrey, Stellenbosch, Sydafrika til 68 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Frederiksborg Amts Avis/37)
Can Ràfols dels Caus, Gran Caus Tinto, Penedès, Spanien 1996 til 175 kr. hos Laudrup Vinimport (tlf.: 39 76 39 56). (Jyllands-Posten/37)
Château Benitey, Cuvée Chevreuil, Saint-Émilion, Frankrig 1997 til 65 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (JP-København/36, Berlingske Lokalaviser/38, Frederiksborg Amts Avis/38)
Château Carmel de Mingot, Premieres Côtes de Bordeaux, Frankrig 1997 til 69,50 kr. i SuperBrugsen. (Alt for Damerne/38, Århus Stiftstidende/39)
Château de Pibernon, Côte de Provence, Frankrig 1998 til 160 kr. hos Le Papillon Vinimport (tlf.: 36 30 37 05). (Jyllands-Posten/39)
Château Fleur Lartique, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig 1998 til 160 kr. for 2 flasker i Føtex. (JP-København/38)
Château Gigognan Bois des Moines, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1997 til 55 kr. fra Salling (tlf.: 38 86 26 46). (ErhvervsBladet/39)
Château Haut-Fompeyre, Cordier, Côtes de Castillon, Frankrig 1999 til 52,95 kr. i Bilka (Penge og Privatøkonomi/37)
Château La Baronne, Montagne d'Alaric, Corbières, Frankrig 1998 til 52,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Penge og Privatøkonomi/37)
Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1998 til 87,30 kr. hos Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (Alt for Damerne/38).
Château Puy du Mayne, Lussac Saint-Émilion, Frankrig 1998 til 40 kr. i Aldi. (JP-København/38)
Château Vignelaure, Coteaux d'Aix de Provence, Frankrig 1997 til 99 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Jyllands-Posten/39)
Condado de Haza, Ribera del Duero, Spanien 1997 til 120 kr. hos Vinbonden (tlf.: 38 11 44 95). (Euroman/39)
Danzante Sangiovese, Frescobaldi og Mondavi, Marche IGT, Italien 1997 til 75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/32, Børsen/34, Alt for Damerne/37)
Domaine de Fondrèche, Barthelemy-Vincent, Côtes de Ventoux, Frankrig 1998 til 65 kr. hos Lars Bjørn (tlf.: 33 15 16 13). (Penge og Privatøkonomi/37).
Domaine de Fontenille, Levèque & Fils, Côtes du Luberon, Frankrig 1998 til 55 kr. (255 kr. for 5 liter) hos Vintapperiet (tlf.: 62 22 34 48). (Fyens Stiftstidende/38)
Domaine la Réméjeanne, Côte du Rhône, Frankrig 1998 til 59 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (ErhvervsBladet/39)
Domaine l'Esprit de la Grande Pantade, Côstières de Nîmes, Frankrig 1998 til 50 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Mad og Bolig/38).
Domaine Miravine, Costières de Nîmes, Frankrig 1999 til 58 kr. (49,50 kr. ved 6 flasker) hos Lars Bjørn (tlf.: 39 64 30 00). (JP-København/37)
Finca Flichmann, Malbec, Mendoza, Argentina 1997 til 54,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Alt for Damerne/38)
Gere, Cuvée Barrique, Villány Kopár, Ungarn 1997 til 198 kr. fra Hedengaard Vin Import (tlf.: 62 66 13 47). (Frederiksborg Amts Avis/39)
La Bastide Blanche, Bandol, Frankrig 1997 til 89 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Jyllands-Posten/39)
Le Clos du Caillou, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 74,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/39)
Lingenfelder Onyx, Dornfelder Barrique, Trocken, Pfalz, Tyskland 1997 til 82 kr. i Det tyske Vinhus (tlf.: 46 37 37 45). (Berlingske Tidende/37)
Marques de Monistrol, Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien 1997 til 55 kr. hos Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Jyllands-Posten/37)
Marques de Moral, Valdepeñas, Spanien 1996 til 59,95 i Føtex. (ErhvervsBladet/37)
Mas Montel, Cuvée Psalmodi, Vin de Pays du Gard, Frankrig 1998 til 49,50 kr. hos Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (JP-København/37)
Mateus Signature, Douro, Portugal 1996 til 100 kr. for 3 flasker i Føtex. (Politiken/39)
Merlot Reserve, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998 til 53,50 kr. hos Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (Alt for Damerne/38).
Michel Bernard, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 32,95 kr. hos Netto. (ErhvervsBladet/39)
Monatine Rouge, Vin de Table, Frankrig til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Information/38).
Pedro del Castillo, Malbec, Weinert, Mendoza, Argentina 1998 til 75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/37)
Peter Lehman, Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, South Australia 1998 til 109 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Frederiksborg Amts Avis/39)
Peter Lehman, Shiraz, Barossa Valley, South Australia 1998 til 105 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Frederiksborg Amts Avis/39)
Phelps Merlog, Californien 1997 til 299 kr. hos hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88). (Frederiksborg Amts Avis/38).
Pinot Noir, Dealul Mare, Rumænien 1994 til 39 kr. i Bilka. (ErhvervsBladet/38)
Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Sydafrika 1997 til 109,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Frederiksborg Amts Avis/37)
Quinta do Côtto, Douro, Portugal 1998 til 99,75 (2 flasker for 175 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten. (Århus Stiftstidende/36, Fyens Stiftstidende/38)
Rosso del Cardinale, VDT, Italien til 49,95 kr. hos Irma. (Berlingske Tidende/38).
Santenay, Michel Colin-Deléger et Files, Santenay, Bourgogne, Frankrig 1997 til 165 kr. fra Rosdahl's (tlf.: 98 10 02 25). (Nordjyske Stiftstidende/38).
Santera, Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 1998 til 100 kr. for 2 flasker hos Irma. (Politiken/37)
Savanha Shiraz, Western Cape, Sydafrika 1998 til 56,95 kr. hos Kvickly. (B.T./38)
Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 1997 til 120 kr. for 2 flasker hos Skjold Burne. (Politiken/37)
Terre del Grico, Salento Rosso, Apolonia IGT, Italien 1998 til 75 kr. hos Enoteca (tlf.: 38 88 48 38). (Penge og Privatøkonomi/37)
Torres, Grand Muralles, Penedès, Spanien 1996 til 350 kr. fra Bacardi Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Jyllands-Posten/37)
Tres Torres, Torres, Penedès, Spanien 1998 til 38 kr. i Netto. (Politiken/36)
Thummerer, Vili Papa, Egri, Ungarn 1997 til 199 kr. fra Hedengaard Vin Import (tlf.: 62 66 13 47). (Frederiksborg Amts Avis/39)
Via Fonteius, Château de la Grange, Fitou, Frankrig 1998 til 67,95 kr. i Bilka. (Politiken/39)
Villa Bona Terra, Sangiovese/Merlot, Terra Dealul Mare, Rumænien 1999 til 49 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (ErhvervsBladet/38, Børsen/39)
Villa Bona Terra, Merlot, Terra Dealul Mare, Rumænien 1999 til 48 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (ErhvervsBladet/38, Børsen/39)
Villa il Poggiolo, Carmignano, Italien 1997 til 79 kr. i Bilka. (Politiken/37, B.T./37)
Villa Tore, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 55 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (Berlingske Tidende/37)
Weingut Rappenhof, Dornfelder Trocken, Rheinhessen, Tyskland 1997 til 45 kr. fra Det tyske Vinhus (tlf.: 46 37 37 45). (Berlingske Tidende/37)
Zonnebloem, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1998 til 100 kr. for 2 flasker i SuperBrugsen. (Politiken/39)
Zona, Merlot, Concha y Toro, Rapel Valley, Chile 1998 til 53 kr. hos FDB. (Nordjyske Stiftstidende/37)

MOUSSERENDE VIN
Jacobs' Creek, Chardonnay / Pinot Noir, Orlando til 85 kr. fra World Brands (tlf.: 39 25 02 01). (Euroman/39)

SPECIALITETER
Bouchard-Finlayson, Liveland og Paul Culver, Noble Late Harvest, sød vin til 110 kr. (37,5 cl) fra Vinslottet i Greve (tlf.: 43 69 11 62). (Frederiksborg Amts Avis/37)
East India Madeira, Old Reserve, 10 years old, Madeira, Portugal til 115 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Nordjyske Stiftstidende/39)
Graham's LBV, sentaftappet årgangsportvin, Portugal 1994 til 129,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten. (Berlingske Tidende/39)
Noval LBV, sentaftappet årgangsportvin, Portugal 1994 til 110 kr. fra Johs. M. Klein (tlf.: 70 23 12 11). (Berlingske Tidende/39)
Taylor's LBV, sentaftappet årgangsportvin, Portugal 1994 til 79,95 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Berlingske Tidende/39)

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.