Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2000



Vin-aktuelt i uge 42
16. oktober - 22. oktober 2000
.

..
    Ekstra tillæg med VinAvisen i denne uge:

    Bulgarsk vin netop nu

    På tirsdag d. 17. tager Dronning Margrethe på statsbesøg i Bulgarien, og i den anledning præsenterer vi en specialsektion om bulgarsk vin netop nu - om den udvikling, der er sket, og om landets glimrende vine, der er alt for ukendte i det store udland.
    Læs også om distrikter, druesorter og bulgarsk vinhistorie, og se listen over de vine på det danske marked, der er værd at drikke.

    Klik her, og tag med til Bulgarien.
    ..

    .
    Et af de middelalderlige klostre, der er en del af Bulgariens vinhistorie..

Svenskerne sænker ikke afgifterne
Vinbutikkerne i Helsingør og Dragør får endnu adskillige måneder til det indbringende salg til tørstige svenskere. Ifølge WOW FaxNews sænker den svenske regering ikke afgifterne i år, og en eventuel nedsættelse af vin-afgiften - hvilket vil gøre en flaske vin cirka 10 kr. billigere - kommer tidligst på tale i juni 2001.
At afgifterne ikke sænkes forklares blandt andet med, at indførelsen af vin og spiritus ikke er øget i samme grad som frygtet (af blandt andet vinimportørerne).

Verdensmester i vintjeneri
Alverdens sommelierer har sat hinanden stævne i Montreal i Canada for at afgøre verdensmesterskabet i vintjeneri. Den danske mester, den 29-årige Jesper Boelskifte, var naturligvis også med, men opnåede ikke en placering blandt vinderne.
Verdensmester blev franskmanden Olivier Poussier, fulgt af en schweizer på andenpladsen, mens en japaner og en canadier delte tredjepladsen.

En drik-vin-til-maden-uge
Så kom vi igennem den alkoholfrie uge, som Sundhedsstyrelsen har dekreteret, men som næppe ret mange interesserer sig for.
Det er jo også ganske unødvendigt med et sådant tiltag. Styrelsen har selv igennem mere end ti år anbefalet, at mænd nøjes med 21 genstande om ugen og kvinder med 14. Og selv om vi gør os de største anstrengelser, så er det ifølge statistikkerne endnu aldrig lykkedes familien Danmark at nå op på dette gennemsnit.
Man skulle hellere lave en sundhedskampagne under mottoet "Drik vin til maden". For der er ingen tvivl om, at det er sundest at nyde vinen sammen med mad. Vin indeholder "fordøjelses-kvikkere", og alkoholen hjælper mavemuskulaturen til at arbejde bedre og assisterer den naturlige mavesyre. Garvesyren stimulerer muskelfibrene, og kroppen absorberer bedre madens mineraler, når maden ledsages af vin.
Jo, vi må have Sundhedsstyrelsen til at indføre en drik-vin-til-maden-uge.

Lambrusco og Lambrini
Der er lambrusco og lambrusco. På druen Lambrusco laver italienerne både glimrende vine og vine, der ikke er værd at drikke. Nu er der også lambrusco, som slet ikke er lambrusco. Den britiske avis The Independent fortalte i tirsdags, at italienske lambrusco-producenter har lagt sag an mod en billig engelsk drik, der optræder som lambrusco.
Vinen er i klar glasflaske, har skruelåg og en etiket med scener fra Venedig, og Liverpool-firmaet Halewood International, der fremstiller drikken, har kaldt den Lambrini Bianco - et navn, der ligger meget nær Lambrusco Bianco, siger italienerne.
Lambrini Bianco er lavet af udgæret pæresaft og tilsat bobler, og hvert år sælges der næsten 50 millioner flasker af den.

Skarpskytten rykker nærmere
For første gang har den glasvingede skarpskytte slået sig ned i området omkring San Francisco - i the Bay Area. Ifølge avisen The Napa Valley Register er flere hundrede insekter blevet fundet i det sydøstlige Brentwood, en by cirka 100 km fra Napa Valleys kostbare vinmarker. Man fandt både voksne eksemplarer, larver og æg.
Brentwood er et boligområde, og derfor er man tilbageholdende med at sprøjte med insektgifte - og i øvrigt også i tvivl, om en sprøjtning vil udrydde insekterne 100 procent.
I det hele taget er der stor modstand fra lokale miljøfolk mod vinfolkets ønsker om sprøjtning. I sidste uge nedlagde myndighederne i Sonoma således - ifølge Wine Spectator - forbud mod, at der blev sprøjtet i amtet. Sonomas vinindustri omsætter for 2 milliarder dollars om året.
Den glasvingede skarpskytte er insektet, der medfører plantesygdommen Pierce’s Disease, som får vinstokkene til at gå ud.

Vinmangel i Portugal
Den portugisiske avis Diario Economico citerer landets statslige vin-institut og skriver, at vinhøsten i år vil blive 32 procent mindre end sidste år. Det skyldes sommerens dårlige vejr. På den anden side forventes kvaliteten at blive høj, ikke mindst i Bairrada-området.
Værst er det gået ud over Douro-dalen i det nordlige Portugal, hvor man jo fremstiller både portvin og rødvin. Her noterer man et fald i produktionen på op til 50 procent.

Olympisk vinsalg
Australsk vin har haft glæde af De olympiske Lege i Sydney. I august måned blev der solgt 18,2 procent mere australsk vin end normalt, nemlig i alt 37 millioner liter.
Også eksporten steg, men kun med 2,4 procent til 29 millioner liter i august. Største importør er Storbritannien, der aftog mere end halvdelen af den eksporterede vin.

Nu skal svenskerne smage
Fra og med næste år får det svenske Systembolag lov til at lade kunderne smage på vinene - hvilket Akoholinspektionen ikke ser på med blide øjne på. - Det vil jo give Systembolaget mulighed for at markedsføre vine, mener Gun Neuman, der er generaldirektør i Alkoholinspektionen.

Svenske spritsmuglere
Svenske toldere har i år og indtil nu beslaglagt i alt 450.000 liter smuglersprit. Det er næsten en fordobling sammenlignet med samme periode i 1999 og den største mængde siden 1995.

Tophøst i Frankrig
Ifølge Wine Todays høstrapport fra i tirsdags tegner 2000-årgangen i det franske Languedoc-Roussillon til at blive i top. Juli var forholdsvis kølig, august mindre stegende varm end normalt og september tør, og det har givet excellente druer.
Der var frygt for, at salget af overskuds-1999 til lave priser ville sætte en prislavine i gang, men den lovende 2000-årgang har stoppet denne frygt.
Bortset fra i Sauternes og i andre distrikter med sen høst er Bordeaux' høst i hus, og som tidligere nævnt er kvaliteten i top. Også resten af Frankrig melder om en virkelig fin høst med masser af druer af høj kvalitet.
I Champagne har høstudbyttet været stort, hvilket til en vis grad kompenserer for det tab, mange vinmarker led under sommerens store haglskader. Mange mindre producenter må dog leve med meget store tab.


Gennemsnitlig vinder
I Politiken har Jørgen Mønster Pedersen omtalt VinAvisens on-line smagning. - Konkurrencen har drejet sig om at give point fra 1 til 20 til seks forskellige vine, skriver han, - og vinderen blev ikke den, der syntes bedst om vinen, men den, der i sin vurdering kom tættest på gennemsnittet. Vinderne, der derfor må siges at være udstyret med den mest gennemsnitlige smag, får tolv flasker vin som præmie.
Vi siger tak for den venlige omtale, der sikkert har øget interessen for smagningen. Men vi synes nu ikke, det er nogen god idé at præmiere den læser, der synes bedst om vinen. Så risikerer vi jo bare at få 20 point på alle vinene.
Derimod kan det da godt være, at der er en endnu smartere måde at foranstalte sådan en smagning på og kombinere den med en lille konkurrence om nogle gode flasker.
Hvis nogen har et godt forslag, hører vi gerne - på adressen anker@vinavisen.dk. Vi vil nemlig gerne gentage succesen ved lejlighed under en eller anden form.

En auktion med tre bydere
I torsdags åbnede den store canadiske koncern Seagram for salget af sin vin- og spiritus-sektion. Det skete ifølge avisen Financial Times ved en auktion med tre deltagere, der hver har 7 milliarder dollars parat til køb af foretagendet. Deltagerne er:
1. Bacardi og Brown-Forman
2. Britiske Allied Domecq
3. Britiske Diageo og Franske Pernod Ricard
Svenske Vin & Sprit, der ejer Absolut vodka, forventes at gå sammen med en af de tre bydere, men har ikke truffet nogen afgørelse.
Seagram har i alt cirka 250 mærker, blandt andet Captain Morgan rom, Martell cognac og Chivas Regal whisky.
Seagram sælger ud for at pleje sine media-interesser i en fusion med franske Vivendi. Herved vil der ske en meget stor koncentration i underholdnings-industrien med Universal Studios og Canal+, og det ser EU-kommissionen på med betænkelighed. Fusionen vil kunne påføre andre europæiske medie-koncerner unfair konkurrence. Kommissionen kan således stikke en kæp i hjulet ved at udskyde eller helt forbyde fusionen.

Problemer i Rioja
Rioja har store problemer i forbindelse med usolgte lagre og et faldende salg - hvilket naturligvis kan henføres til de alt for høje priser.
De fleste store bodegaer køber druer fra vinbønder rundt om i distriktet, og det faldende salg har medført, at prisen på druer er gået drastisk ned og fortsætter med at falde.

Biologien vinder frem
Ifølge en opgørelse fra de franske Chambres d'Agriculture vinder den biologiske vindyrkning frem med kæmpeskridt. Man regner med, at der i Frankrig er cirka 100 vinbrug med i alt 11.000 hektar vinmarker, de fleste af dem i Midi og Aquitaine - altså i Sydfrankrig.

Så meget øl drikker vi
Bryggeriforeningen har konstateret, at salget af øl stadig er vigende, men ikke helt så meget som i de seneste år. Faktisk er det steget med 0,3 procent i årets første fem måneder.
Nedgangen i ølsalget skyldes ikke mindst den øgede grænsehandel. I 1999 købte danskerne over 100 millioner liter øl syd for grænsen. Det svarer til, at hver femte øl, der drikkes i Danmark, er købt i Tyskland.
Bryggeriforeningens medlemmer solgte i 1999 globalt godt 4 milliarder øl svarende til en omsætning på 34 milliarder kr. I alt fås der 101 forskellige danske øl, fordelt på fem skatteklasser.

LVMH køber ind i Norden
I uge 40 skrev vi om den franske luksuskoncern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), der blandt andet ejer champagnefirmaerne Mercier, Ruinart, Pommery, Krug, Veuve Clicquot (Den gule Enke) og Moët & Chandon (Dom Pérignon) samt cognacfirmaet Hennessy og Sauternes-slottet Château d’Yquem.
Nu er LVMH også i gang med at købe det svenske glasværk Orrefors/Kosta/Boda, der indgår i det Carlsberg-ejede Royal Scandinavia.
Carlsberg vil sælge hele den danske luksus-koncern for næsten 1 milliard kr., og den eneste køber, der har meldt sig, er LVMH.
.

    .
    Den danske vinbranche
    * Kjær & Sommerfeldt har overtaget Davids Vinhandel i Esbjerg og dennes engros-virksomhed, Davino, og tager med dette køb fat på en ekspansiv strategi med tilstedeværelse i de større danske byer. Ud over hovedsædet på Gammel Mønt i København har det 125 år gamle og velrenommerede firma i dag en forretning i Århus. Dertil kommer nu Esbjerg og snart også Odense. Den hidtidige indehaver af Davids Vinhandel, David Benmoyal, fortsætter som daglig leder i Esbjerg.
    * Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (V.S.O.D.) er gået sammen med en række andre brancheforeninger inden for fødevareområdet i en paraply-organisation under navnet Fødevarebranchen.dk. Det er Handelskammeret, der har taget initiativet, som samler cirka 250 virksomheder i et fælles netværk.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Vi mindes Orla V.
Vinhandler Orla V. Nielsen er død, 87 år gammel. I 1952 købte han Frederiksberg Vinimport, som han udviklede til en veldreven og stor forretning, og som han senere omdannede til et aktieselskab med deltagelse af sine to sønner, Flemming Stoltze og Preben Ehlers.
I 1962 var Orla V. en af initiativtagerne til branchens første indkøbsforening, "Quality Wine Importers", og igennem årene gjorde han en stor indsats i Vinhandlerforeningen, Det Franske Vinråd og V.S.O.D.
Allerede i 1951 skrev han den første vin-ordbog på dansk, og han var op igennem de følgende årtier en god støtte og mentor for mange af de lidt ældre vinskribenter, der i dag skriver om vin. Han var god at ringe til, når man gerne ville vide lidt mere. Han blev derfor også meget tidligt æresmedlem af vinskribenternes forening, Laugsmagistrene.
.

.
Filippo Pulisci, der kommenterede i alt elleve fremragende vine fra Antinori.
    Himmelske vine fra Italien
    En meget spændende op oplevelsesrig smagning løb af stabelen i torsdags, da Filippo Pulisci fra Antinori i Firenze kom til København for at præsentere vinhusets vine. Og sikke vine! Hvis de drikker vin i Himlen - og det gør de jo sikkert - så må det være vine, der smager som disse.
    Vinhuset Antinori blev grundlagt i 1385 og har været i samme families eje igennem 26 generationer. Familiens overhoved er marchese (markise) Piero Antinori, der i snart mange år har været en foregangsmand i Chianti-distriktet og i Italien i det hele taget. Det var blandt andet ham, der førte an i kampen mod de stive regler, der cementerede traditionerne i fremstillingen af chianti.
    Allerede i 40'erne havde hans onkel, Mario Incisa, eksperimenteret lidt med nogle Cabernet-vinstokke, som han havde fået fra Château Lafite i Bordeaux, samt med fadlagring, og resultatet lancerede onkel og nevø i 1968 under navnet Sassicaia. Vinen er i dag en af Italiens kostbareste kultvine.
    Antinori ville imidlertid vise, at man også kan lave fremragende vin i Chianti. Han udvalgte den bedste jord - marken Tignanello - undlod at bruge hvidvinsdruer, men holdt sig til en blanding af 80% Sangiovese og 20% Cabernet Sauvignon. Endvidere lod han vinen fadlagre i op til halvandet år. Resultatet blev vinen Tignanello. Senere kom endnu en kultvin, Solaia.
    Da Chianti-appellationen blev ophøjet til DOCG i 1984, kom man i vid udstrækning Antinori i møde ved at ændre flere af de stive regler. Siden har han stadig stræbt efter det perfekte - og opnået det på mange felter, både rundt omkring i Italien og i Ungarn og Napa Valley. Vinhuset Antinori har en årsproduktion på 16 millioner flasker.
    Herunder bringer vi vore kommentarer fra smagningen.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisen fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Castello della Sala, Chardonnay, Italien 1999
85 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
Denne hvidvin kommer fra Antinoris slot, Castello della Sala, i Umbrien. Den har en meget dejlig og ren Chardonnay-smag, tør, men med en let sødme og en herlig fedme. Fortræffelig til fede fisk og lyse kødretter.

Cervaro, Castello della Sala, Italien 1999
220 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
Simpelt hen den perfekte hvidvin, skabt på 80% Chardonnay og 20% Grechetto som en hvid pendant til den røde Tignanello. Den har en afrundet fylde og en blødhed som en stor bourgogne samt et tilpas tilskud af eg. En elegant vin, helt i balance.

Villa Antinori, Reserva, Chianti Classico, Italien 1997
119 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
Denne rødvin var den første Chianti Classico, der blev lagret i egetræs-fade - Antinori ville vise, hvad fadlagringen kunne gøre for den klassiske Sangiovese-vin (her med 10% Canaiolo). Vinen har en flot struktur. Den er blød, meget lækker og med en tørhed, der vil gå fortræffeligt til stegt kød og vildt.

Tenute Marchese Antinori, Chianti Classico, Italien 1997
159 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
En stor og meget lækker vin. En udsøgt nydelse, skabt på en af Antinoris vinejendomme (tenute). Vinen er lavet på 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon og lagret på egetræ. Den vil være herlig til en god oksefilet eller nogle udsøgte oste.

Badia a Passignano, Riserva, Chianti Classico, Italien 1997
185 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
I 1987 købte Antinori 325 hektar land uden om det middelalderlige kloster (badia) i Passignano, og herfra kommer denne top-chianti. Den er lavet på 100% Sangiovese og lagret på nye egetræsfade, og den er blød og meget harmonisk med toner af chokolade og sorte bær. Sådan skal en stor chianti smage!

La Braccesca, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 1997
139 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
Fra vinmarken La Braccesca i nærheden af byen Montepulciano kommer denne rødvin fra en appellation, der kaldes "nobel" - måske fordi vinen i gamle dage blev fremstilles af adelen - i nobili. Og "nobel" er den - blød og meget, meget lækker, tør, men med en let sødme og stor frugtfylde. Den er blandt andet lavet på druen Prugnolo Gentile.

Pian delle Vigne, Brunello di Montalcino, Italien 1995
269 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
Vinejendommen Pian delle Vigne er opkaldt efter en jernbanestation i vinmarkerne, 6 km syd for byen Montalcino, og vinen er en fornem brunello - 2000-årgangen er i øvrigt den første, Antinori sender på markedet. Det er en fantastisk fyldig rødvin, fløjelsblød og dejlig. En udsøgt nydelse. Den kan drikkes nu, men vil også kunne ligge i ti-femten år.

Guardo al Tasso, Bolgheri, Italien 1997
285 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
Bolgheri er en appellation, der ligger ude ved Toscanas kyst, sydvest for Firenze - ude i det landskab, der hedder Maremma. Her har Antinori sin Tenuta (Vingård) Belvedere, hvor han blandt andet fremstiller denne på en gang bløde og muskuløse rødvin på 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 10% Syrah. Vinen fylder munden med frugt og sødme, og den vil være en udsøgt nydelse sammen med stegt kød og gode oste.

Tignanello, Toscana IGT, Italien 1997
335 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
En af de helt store "super-toscanere" og den første Sangiovese-vin, der blev lagret i små egetræs-fade. Den er simpelt hen fremragende - det er lige ved, at man kan tygge den. Den er fuld af nuancer - intens frugt, chokolade, cedertræ. Den kan drikkes nu, men den må meget gerne ligge endnu fem år. Eller tyve.

Solaia, Toscana IGT, Italien 1997
540 kr., Maxxium Danmark, tlf.: 43 22 55 00
I 1978 præsenterede Antinori den første årgang af denne vin fra en nabomark til Tignanello, og den bliver kun lavet i de gode årgange. Vinen, der er skabt på 75% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc og 20% Sangiovese, er en fantastisk nydelse med en ren og blød frugtsmag og utallige nuancer - chokolade, sorte bær. Efter sigende er 97 den største af alle Solaia-årgange. Den er i hvert fald fantastisk. Vinen kan drikkes nu, men også gemmes i mange år.

Disse vine fandt vinskribenterne
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet. Vinene er anført i alfabetisk orden, først hvidvine og derefter rosé- og rødvine.
Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Nævn meget gerne VinAvisen i den forbindelse.

HVIDVINE
Cloudy Bay, Marlborough, New Zealand 1999 til 165 kr. fra Wine Selection (tlf.: 45 88 40 20). (Børsen/41)
Domaine de Dagueneau, Pouilly Fumé, Frankrig 1999 til 110 kr. hos Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Børsen/41)
Fillaboa Albariño, Rias Baixas, Spanien 1999 til 125 kr. hos La Cava (tlf.: 32 96 95 77). (Politiken/41)
Khan Krum, Chardonnay / Sauvignon, Bulgarien 1999 til34,95 kr. i Fakta. (Nordjyske Stiftstidende/41)
Monatine Blanc, Vin de Table, Frankrig til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Nordjyske Stiftstidende/38, Information/38, Fyens Stiftstidende/41).
Palliser, Sauvignon, Martinborough, New Zealand 1999 til 109 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Børsen/41)
Peter Lehman, Chardonnay, Barossa Valley, South Australia 1998 til 89 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Frederiksborg Amts Avis/39)

ROSÉVIN
Château les Ollieux, rosé, Corbières, Frankrig 1999 til 55 kr. hos La Maison Sevino (tlf.: 49 70 49 36). (B.T./39)

RØDVINE
Almenar, Reserva, Rioja, Spanien 1995 til 50 kr. i Netto. (Penge og Privatøkonomi/41)
A-mano, Primitivo di Puglia IGT, Italien 1999 til 59,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Penge og Privatøkonomi/41)
Avegiano, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1999 til 40 kr. hos Enoteca (tlf.: 38 88 48 38). (Penge og Privatøkonomi/41)
Barrelli Creek Vineyard, Merlot, Ernest & Julio Gallo, Alexander Valley, Californien 1995 til 159,75 kr. hos Skjold Burne. (ErhvervsBladet/41)
Campofiorin, Masi, Veneto, Italien 1997 til 60 kr. i Netto. (Politiken/40)
Castello di Farnetella, Toscana, Italien 1998 til 80 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (JP-København/41)
Castillo de Molina, Reserva, Cabernet Sauvignon, Spanien 1998 til 49,95 kr. i Fakta. (Nordjyske Stiftstidende/40)
Château Carmel de Mingot, Premieres Côtes de Bordeaux, Frankrig 1997 til 69,50 kr. i SuperBrugsen. (Alt for Damerne/38, Århus Stiftstidende/39)
Château de Pibernon, Côte de Provence, Frankrig 1998 til 160 kr. hos Le Papillon Vinimport (tlf.: 36 30 37 05). (Jyllands-Posten/39)
Château de Saint Cosme, Gigondas, Frankrig 1998 til 112 kr. hos Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Jyllands Posten/41)
Château Gigognan Bois des Moines, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1997 til 55 kr. fra Salling (tlf.: 38 86 26 46). (ErhvervsBladet/39)
Château Haut-Fompeyre, Côtes de Castillon, Frankrig 1999 til 110 kr. for 3 flasker i Føtex. (Politiken/41)
Château Vignelaure, Côteaux d'Aix de Provence, Frankrig 1997 til 99 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Jyllands-Posten/39)
Clos Pegase, Carneros/Napa, Californien 1997 til 175 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (ErhvervsBladet/41)
Condado de Haza, Ribera del Duero, Spanien 1997 til 120 kr. hos Vinbonden (tlf.: 38 11 44 95). (Euroman/39)
Deligato, Merlot til 59 kr. fra Viniberia (tlf.: 38 86 26 46). (ErhvervsBladet/41)
Domaine Bressy Masson, Rasteau, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998 til 55 kr. fra Memfeed (tlf.: 66 14 85 53). (Penge og Privatøkonomi/41)
Domaine de la Croix Jacqueld, Mercurey, Frankrig 1997 fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (ErhvervsBladet/41)
Domaine du Cayron, Gigondas, Frankrig 1998 til 149 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Jyllands Posten/41)
Domaine la Réméjeanne, Côte du Rhône, Frankrig 1998 til 59 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (ErhvervsBladet/39)
Domaine Santa Duc, Gigondas, Frankrig 1998 til 125 kr. hos Bichel (tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands Posten/41)
Gere, Cuvée Barrique, Villány Kopár, Ungarn 1997 til 198 kr. fra Hedengaard Vin Import (tlf.: 62 66 13 47). (Frederiksborg Amts Avis/39)
Hacienda Monasterio, Ribera del Duero, Spanien 1996 til 185 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Berlingske Lokalaviser/40)
Katnook Estate, Cabernet Sauvignon, Coonawarra, Australien 1998 til 165 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Politiken/41)
La Bastide Blanche, Bandol, Frankrig 1997 til 89 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Jyllands-Posten/39)
La Pirsch, Côtes de Provence, Frankrig 1998 til 54,95 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (B.T./41)
Le Clos du Caillou, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 74,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/39)
Le Mistral, Joseph Phelps, Napa Valley, Californien 1997 til 229 kr. (v/12) hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Berlingske Lokalaviser/40)
Leone de Castris, Salice Salentino, Italien 1997 til 69,50 kr. i Irma. (ErhvervsBladet/40)
Lovico Suhindol, Cabernet Sauvignon Reserve, Bulgarien 1996 til 29,95 kr. i Netto. (Nordjyske Stiftstidende/41)
Mateus Signature, Douro, Portugal 1996 til 100 kr. for 3 flasker i Føtex. (Politiken/39)
Michel Bernard, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 32,95 kr. hos Netto. (ErhvervsBladet/39)
Pervini, Archidamo, Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 1997 til 59,95 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (B.T./41)
Peter Lehman, Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, South Australia 1998 til 109 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Frederiksborg Amts Avis/39)
Peter Lehman, Shiraz, Barossa Valley, South Australia 1998 til 105 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Frederiksborg Amts Avis/39)
Querciabella, Chianti Classico Riserva, Italien 1997 til 215 kr. fra Adriat Vimimport (tlf.: 38 86 37 47). (Smag & Behag/40)
Somerton Shiraz/Cabernet, Miranda Wines, South Eastern Australia til 100 kr. for 3 flasker i Irma. (Politiken/41)
Thummerer, Vili Papa, Egri, Ungarn 1997 til 199 kr. fra Hedengaard Vin Import (tlf.: 62 66 13 47). (Frederiksborg Amts Avis/39)
Turning Leaf Merlot, Ernest & Julio Gallo, Californien 1997 til 85 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (ErhvervsBladet/41)
Via Fonteius, Château de la Grange, Fitou, Frankrig 1998 til 67,95 kr. i Bilka. (Politiken/39)
Viña Erenia Reserva, Bodega Uriz, Navarra, Spanien 1994 til 360 kr. for 3 flasker hos La Cava (tlf.: 32 96 95 77). (Politiken/41)
Villa Bona Terra, Sangiovese/Merlot, Terra Dealul Mare, Rumænien 1999 til 49 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (ErhvervsBladet/38, Børsen/39)
Villa Bona Terra, Merlot, Terra Dealul Mare, Rumænien 1999 til 48 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (ErhvervsBladet/38, Børsen/39)
Viu Manent, Merlot, Colchagua, Chile 1998 til 50 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/40)
Zonnebloem, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1998 til 100 kr. for 2 flasker i SuperBrugsen. (Politiken/39)

MOUSSERENDE VIN
Dampierre, Cuvée des Ambassadeurs, Champagne, Frankrig til 300 kr. fra Nordisk Tobaks Kompagni (tlf.: 43 45 67 66). (Information/40)
Dampierre, Millésimé Grand Vintage, Brut, Frankrig 1995 til 390 kr. fra Nordisk Tobaks Kompagni (tlf.: 43 45 67 66). (Information/40)
Jacobs' Creek, Chardonnay / Pinot Noir, Orlando til 85 kr. fra World Brands (tlf.: 39 25 02 01). (Euroman/39)

SPECIALITETER
East India Madeira, Old Reserve, 10 years old, Madeira, Portugal til 115 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Nordjyske Stiftstidende/39)
Graham's LBV, sentaftappet årgangsportvin, Portugal 1994 til 129,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf.: i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten. (Berlingske Tidende/39)
Il Raggio, Umbrien, Italien 1995, dessertvin til 100 kr. (37,5 cl) fra D.W.C. (tlf.: 35 43 26 33). (Information/41)
Noval LBV, sentaftappet årgangsportvin, Portugal 1994 til 110 kr. fra Johs. M. Klein (tlf.: 70 23 12 11). (Berlingske Tidende/39)
Taylor's LBV, sentaftappet årgangsportvin, Portugal 1994 til 79,95 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Berlingske Tidende/39)

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.