Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 08, 2001


Vin-aktuelt i uge 8
19. februar - 25 februar 2001

Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-6000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de sidste tre uger:
.
VinAvisen uge 5VinAvisen uge 6VinAvisen uge 7

Endnu flere vinmarker
I sidste nummer af VinAvisen refererede vi en prognose, som Vinexpo har lavet for forbruget af vin i år 2005.
Vinexpo har også prøvet at give et bud på det dyrkede areal og forudser en forøgelse - trods den internationale vinsø.
Sydafrika vil således udvide sine marker med vin med næsten 31 procent fra 104.000 til 136.000 hektar, mens USAs vinmarker vil vokse med 10,4 procent fra 355.000 til 392.000 hektar..
Derimod vil det dyrkede areal i Europa formindskes med 6,4 procent fra 2.964.093 til 2.774.087 hektar - helt i overensstemmelse med EU's fornuftige landbrugspolitik. Slankekuren vil blive mest udtalt i Italien og Spanien, hvor det dyrkede areal formindskes med henholdsvis 11,2 og 8,2 procent, mens tallene i Tyskland og Frankrig er henholdsvis 2 og 0,2 procent.

Vi kommer til at drikke mere vin
Mens vi nu er ved fremtidsvisionerne, så har Vinexpo også prøvet at se på, hvordan forbruget af vin vil udvikle sig på en række hovedmarkeder.
I skemaet herunder ses det estimerede forbrug i liter pr. indbygger pr. år samt forskellen i procent fra 1999 til 2005.
.
.
Region
.
Land
Forbrug 2005
pr. indbygger
Forskel
1999-2005
Vesteuropa
Frankrig
58,9 liter
+ 1,2 %
Tyskland
22,7 liter
- 0,9 %
Spanien
35,9 liter
+ 1,1 %
Italien
60,0 liter
+ 0,8 %
Storbritannien
22,1 liter
+ 14,5 %
Afrika
Sydafrika
9,9 liter
+ 4,2 %
Nordamerika
USA
12,4 liter
+ 18,4 %
Canada
8,7 liter
+ 1,4 %
Sydamerika
Argentina
36,7 liter
+ 1,9 %
Chile
17,8 liter
- 3,8 %
Down Under
Australien
20,2 liter
+ 2,0 %
New Zealand
18,3 liter
+ 2,8 %
Asien
Kina
0,5 liter
+ 66,7 %
Japan
4,0 liter
+ 42,9 %
.
Ikke mindst i Kina og Japan regner man med en kraftig forøgelse på henholdsvis 66,7 og 42,9 procent - men udgangspunket er jo heller ikke imponerende stort.
Vinexpo har ikke lavet en prognose for forbruget af vin i Danmark, men mon det ikke også vil være stigende. Man kunne forestille sig, at udviklingen vil være nogenlunde som i Storbritannien, og at det som hidtil vil ske på bekostning af øllet.

Stjålne Pétrus’er
Er der nogen, der har set 100 flasker Château Pétrus i 30 årgange tilbage til 1941?
Flaskerne til en værdi af næsten en million kr. blev stjålet under et indbrud i butikken Maison des Grands Vins i Pomerol.
Det franske politi er på bar bund i sagen og står også uforstående over for, hvordan flaskerne er havnet i Maison des Grands Vins. Til WineToday siger slottets direktør, Christian Moueix, at det i hvert fald ikke er ham, der har solgt dem til butikken.

Så slemme er de heller ikke
Der snakkes så meget om, at alle svenskerne sidder i deres dybe kældre og hjemmebrænder spiritus. Men så slemme er de heller ikke - i hvert fald ikke, hvis man skal tro en rapport, som Alkoholinspektionen netop har udsendt. I 1996 var 12 procent af forbruget hjemmebrændt. I dag er det faldet til 7 procent.
Alligevel har 40 procent af alle unge svenskere i 15-16 års-alderen drukket hjemmebrændt i løbet af det seneste år.
Rapporten foreslår, at der indføres en banderole til den legalt indførte spiritus, både for at hindre salget af hjemmebrændt til restauranter og for at gøre det lettere for myndighederne at kontrollere salget på udskænkningsstederne.
Det anføres også, at kriminaliseringen af køb og besiddelse af hjemmebrændt sprit har haft en positiv effekt på politiets muligheder for at bekæmpe hjemmebrændingen.

Fusionerer Southcorp og Rosemount?
Southcorp er Australiens største vinproducent, og Rosemount er den femtestørste. Ifølge WineToday er de på vej til en fusion. Det er dog kun et rygte, og de to firmaer ønsker ikke at udtale sig.
For et par måneder siden indgik Rosemount et samarbejde med californiske Mondavi.
Hvis fusionen bliver til noget, vil den resultere i en kæmpekoncern med en årlig omsætning på 1,3 milliarder australske dollars.
Southcorp er et aktieselskab med flere vinnavne, blandt andet Penfolds og Lindemanns. Man siger, at Southcorp ejer flere vinmarker end noget andet vinfirma i verden, og dets værdi vurderes til 3,8 milliarder AU$.
Rosemount er et familiefirma, hvis værdi vurderes til 1,5 AU$. Familien Oakley sidder på hovedparten af aktierne.

5 millioner små flyvende flasker
I ErhvervsBladet har Carsten Teiner haft et interview med Kjell Brolin, der er indkøbschef hos SAS, og som køber for godt 23 millioner kr. vin om året - hvortil kommer champagne, spiritus, øl og softdrinks for 60 millioner kr. Af interviewet fremgår nogle interessante facts:
* SAS skifter vin to gange om året, i april og oktober.
* Hvert år indbydes 130 vinproducenter til at indsende tre flasker af en vin, der nøje prøvesmages.
* Der vælges to rødvine og to hvidvine, og de skal passe til de op mod 500 menuer, SAS opererer med.
* Til business class på oversøiske ruter købes vin i helflasker. I øvrigt er det de kendte små flasker.
* Hvert år købes i alt 5 millioner små flasker.
* Richard Juhlin, forfatteren til den store svenske bog om champagne, vælger champagnen. P.t. er det Henriot Brut Vintage 1995 i helflasker og Nicolas Feuilatte Brut i de små flasker.

Flere druer, mindre priser
Aldrig nogensinde før har man høstet så mange druer i Californien. Den netop udsendte høst-rapport for 2000 viser, at der blev høstet i alt 3.317.080 tons, hvilket er 27 procent mere end året før - og hele 55 procent mere end i 1990.
Den store høst er resultatet af den store iver, hvormed californierne - trods verdens voksende vinsø - har anlagt nye vinmarker i 90'erne, især i den kæmpemæssige dal syd for San Francisco.
I 1995 havde Californien 261.257 hektar vinmarker. I 1999 var der 296.344 ha - et tal, der forventes at stige, når Californiens landbrugsministrerium gør arealet op i juni i år.
Den øgede høstmængde har naturligvis sat sig spor i de priser, som vinerierne er villige til at betale for druerne. Priserne er faldende i flere distrikter.
.
I
Vinens ABC
I hvert nummer af VinAvisen bringer vi nye sider til vores ordbog over vinøse udtryk, og i denne uge har vi tilføjet stikordene under I og J.
Undervejs er vi i høj grad åbne for forslag til ord, som også bør være med i Vinens ABC. Send blot en e-mail til anker@vinavisen.dk.
Klik her for at se Vinens ABC
J
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..

    Christian Philipson (f. 1956) blev uddannet i jern- og stålbranchen, og i en alder af 28 år blev han sendt til Frankrig som leder af Danits afdeling i departementet Saône-et-Loire.
    Han bosatte sig i Givry i Bourgogne og fik venner blandt vinbønderne der. Efter et par år solgte han mere vin end stål, og rejste hjem og købte vinhandelen "Le Vieux Caviste" i Snaregade i København.
    Han fandt dog snart ud af, at det ikke var sådan, han ville handle med vin. Han flyttede sin forretning til Hørsholm og grundlagde et koncept, han i dag kalder "direkte køb & salg". Ideen er simpel: Forbrugeren køber direkte til engrospris og sparer derved penge.
    Philipson Wine er ikke mindst kendt for sine skriggule annoncer, som Christian Philipson gerne omtaler som "spegepølse-reklamer". - Men, siger han, - tag ikke fejl. Der gives discount på prisen, aldrig på kvaliteten. Som postordrefirma er det essentielt altid at leve op til kundens forventninger. Derfor lægger vi et kolossalt arbejde i at udvælge og kontrolsmage vores sortiment– Blot en enkelt ringe vin vil være nok til, at forbrugerne mister tilliden.
    En udfordring for Christian Philipson har det været at ændre kulturen i virksomheden fra en iværksætter-kultur med én enevældig leder til en virksomhedskultur med engagerede ledere og medarbejdere. I 1991 havde han tre ansatte, i dag har han 29.
    - Jeg dominerer stadigvæk meget og blander mig i ledelsens dispositioner, siger han. - Det kan man ikke lade være med, når man selv arbejder med i virksomheden. Men jeg arbejder hårdt på at begrænse min indgriben. Jeg har et oprigtigt ønske om at uddelegere. Og jeg synes, jeg held med det.
    Dagbladet Børsen kårede for nylig Philipson Wine som en Gazelle-virksomhed, dvs. en virksomhed, der fordobler sit bruttoresultatet fra et år til det næste. Det har Philipson Wine gjort sjette år i træk. Kun to andre danske virksomheder har præsteret en tilsvarende konstant vækst: Giga og NJA Møbler.
    Christian Philipson er gift med Sysser Zerlang Philipson. Parret har tre børn, en dreng på ti år, en dreng på fem og en pige på tre.
    Adresse: Philipson Wine, Kokkedal Industripark 10, 2980 Kokkedal, tlf.: 70 22 68 88, e-mail: christian@philipsonwine.com.

Den nye Cru Bourgeois-klassifikation
Nu går man i Bordeaux i gang med den nye klassifikation - den for Médocs Cru Bourgeois, som VinAvisen tidligere har skrevet om. Det franske landbrugsministerium har netop givet grønt lys.
Der forestår dog et større arbejde, så man bliver næppe færdige før i 2002.
I Médoc kan i alt 419 ejendomme komme på tale, og de producerer hvert år cirka 50 millioner flasker, dvs. cirka halvdelen af Médocs produktion.
Den nye klassifikation vil ikke kun omfatte de slotte, der står på listen fra 1932. Alle slotte vil kunne søge om optagelse.
I den nye klassifikation vil der være tre kategorier: Cru Bourgeois Exceptionnel, Cru Bourgeois Supérieur og Cru Bourgeois. Og ligesom i Saint-Émilion vil klassifikationen bliver taget op til revision hvert tiende år.

Orden i sagerne
Hvorfor opretter man den nye Cru Bourgeois-klassifikation? - Af tre grunde, siger præsidenten for Cru Bourgeois-slottene, Dominique Hessel til avisen SudOuest.
- For det første for lovmæssigt at beskytte benævnelsen Cru Bourgeois. For det andet for at promovere disse vine og deres image. Og for det tredje for at forhindre misbruget af navnet.
- Det drejer sig ikke om at skabe revolutionerende ændringer, kun om at skabe orden i sagerne.
Arbejdet med at udarbejde klassifikationen og rangordenen bliver overdraget til handelskammeret i Bordeaux, der også stod for klassifikationen i 1855 - se listen.

Død over græshopperne
Det ser ud til, at Clare Valley har klaret frisag. Midt i december blev det australske vindistrikt overfaldet af sværme af græshopper. Græshopperne lagde deres æg, og disse blev udklækket i januar. Men heldigvis kan de små græshoppebørn først flyve, når de er fem uger gamle, så det var nemt at gå i gang med barnemordet.
Angrebet menes at være det alvorligste i Australiens historie. De store sværme kom i bølger ned over South Australia, der står for over halvdelen af landets vinproduktion. Imidlertid lykkedes det ved sprøjtning fra luften at dræbe 95 procent af græshopperne, før de kunne gøre virkelig skade. De nåede dog frem til Clare, hvor skyerne af insekter var så tætte, at et hestevæddeløb måtte aflyses.
Nu er høsten dernede i gang, og andre problemer melder sig. I et par uger har der været hedebølge, som stresser vinstokkene, og der er også fare for brande.

Hvem køber Kenndall-Jackson?
Kenndall-Jackson Wine Estates er det største vineri i californiske Sonoma. Der har været gentagne rygter om, at firmaet skulle sælges, og en pris på mellem 1,5 og 2 milliarder dollars har været nævnt.
Blandt mulige købere har man nævnt Diageo, Allied Domecq, Brown-Forman (Kentucky), Foster’s og Southcorp.
Den australske bryggerigruppe Foster’s, der fornylig købte Beringer Wine Estates, har lanceret en ny vin med navnet Beringer Blass.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * To vinskribenter runder skarpe hjørner. Geert Horst fyldte 80 i den forløbne uge, og Kenno Pedersen fylder 50.
    * Geert Horst har haft en lang karriere i restaurant- og vinbranchen. Blandt andet har han været direktør i SAS Catering med ansvar for flyvekøkkenet og lufthavnens restauranter. Han har været ansat hos vinfirmaet Barton et Guestier i Bordeaux og været ejer af Krogs Fiskerestaurant. Og så har han i mange år skrevet om vin. Han er således medudgiver af "Vinnøglen", der er udkommet i tyve år. Vi siger til lykke med de 80 år til Geert Horst.
    * Kenno Pedersen skriver om vin i Helsingør Dagblad og er en af ildsjælene bag den årlige vinfestival i Helsingør. Når han ikke færdes i vinens verden, er han museumschef for Helsingør Bymuseum og Marienlyst Slot. Han forener således både vin og kulturhistorie. Vi siger til lykke med de 50 år til Kenno Pedersen.
    * Troels-Smith Vin står over for et generationsskifte pr. 1. april, meddeler firmaets ejer og leder, den 51-årige Otto Christensen. Den nye direktion vil bestå af sønnerne Allan Christensen (produktion og logistik) og Torben Christensen (salg og markedsføring) samt Steen Nyhuus Askholm (økonomi og IT). Otto Christensen vil fremover være arbejdende bestyrelsesformand i alle selskaber under DDG Koncernen. Bestyrelsen vil yderligere blive udvidet med to personer. Troels-Smith Vin omfatter Vinbonden (detailkæde franchise), DZ Wine (salg til erhvervslivet) og Ambassadeur Wine (salg til hoteller, restauranter og cateringfirmaer).
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Mindre fransk til briterne
Ikke kun i Danmark har fransk vin mistet markedsandele. Det er også tilfældet i Storbritannien, og noget tyder på, at australsk vin vil indtage førerpladsen på det britiske marked i løbet af i år.
Australierne har gjort en dygtig og målrettet marketingindsats for deres vin. De har holdt en masse smagninger, hvorimod franskmændene har nøjedes med at sige: - Værsgo, her er vores vin. Take it or leave it.
Midt i 80'erne havde fransk vin en andel på næsten 40 procent af det britiske marked. I dag er andelen faldet til 23,6 procent.
I 1990 kom kun 1 procent af vinen på de britiske vinhylder fra Australien. I dag er tallet 19,5 procent. Og det stiger som sagt. Alene sidste år steg salget af australsk vin med næsten 25 procent i forhold til 1999.
Stærkest på det britiske marked er Orlando Wyndham's Jacob's Creek og BRL Hardy's Stamps-vine - de står for halvdelen. Derefter kommer Southcorp's Lindemans, Rosemount Estate og BRL Hardy's Banrock Station.

Mindre spansk til svenskerne
Ifølge WOW FaxNews har spansk vin mistet hele 6,8 procent af sin markedsandel i Sverige. Hver fjerde flaske, der sælges i Sverige, er stadig spansk, men for bare nogle år siden var det hver tredje flaske.
Nu har ICEX, eksportrådet i Madrid, reageret og meddelt, at denne tendens må brydes, spørgsmålet er bare hvordan.
En af de ting, man peger på, er, at priserne bør holdes i ro og meget gerne sænkes.
En svensk vinimportør, Robert Montgomerie, mener også, at der er en mangel på moderne spanske vine, som efterspørges af forbrugerne. Vinfirmaerne har meget at vinde, hvis de følger, hvad der købes rundt om i verden, siger han.

Champagne-svindel
Tre svindlere blev i ugen, der gik, fængslet i England. De havde scoret 2 millioner pund på at overtale 1000 blåøjede rigmænd og -damer til at investere i champagne op til Millennium-festen i 1999.
Af deres flotte brochurer om "the "biggest party the planet had ever thrown" fremgik det, at de ville indkøbe en masse champagne, der - når alle stod og manglede de ædle bobler - ville blive solgt for store penge hos enten Sotheby's eller Christie's.
Hvad de købte, var imidlertid andenklasses vine, hvis værdi kun var en brøkdel af de indsamlede midler.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Marques de Monistrol, Reserva Privada, Penedès, Spanien 1997
64,95 kr. (2 flasker for 120 kr.), ISO
En lækkerbisken til en yderst rimelig pris. Denne rødvin kommer fra et af de ældste vinhuse i det katalanske Penedès, og den er skabt på Cabernet Sauvignon (60 procent), Merlot (20) og Tempranillo (20) og lagret på amerikansk eg i 22 måneder. Resultatet er blevet en meget lækker vin, præget af en ren og dejlig frugt og bløde tanniner. Anbefales på det bedste.

Merlin, Terroir de Clessé, Viré-Clessé, Frankrig 1998
98 kr., Le Domaine, tlf.: 33 24 71 70
Viré-Clessé er en ret ny appellation, skabt i 1998 til to af de bedste landsbyer inden for appellationen Mâcon i det sydlige Bourgogne. Vi er altså på niveau med Pouilly-Fuissé - uden at priserne endnu har taget himmelflugten. Denne hvidvin fra vinbonden Olivier Merlin er en fornem repræsentant for området, og den er da også blandt de ret få franske vine på det danske marked, der blev belønnet med "Den franske Lilje 2000". Vinen er blød og lækker med en herlig duft og en smag præget af frugt og fint krydderi.

Château Mont-Redon, Côtes du Rhône, Frankrig 1997 og 1998
70,20 kr., Frederiksberg Vinimport, tlf.: 31 19 06 33
En glimrende rødvin med alt det bedste, der i disse år gør Rhône-distriktet særlig attraktivt. Vinen er - i begge årgange - blød og meget lækker, med god frugt og en dejlig sødme. Glimrende til de fleste retter med lidt saft og kraft.

Santa Christina, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 1999
40-45 kr., Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19
Til prisen er er denne rødvin en virkelig god hverdags-vin. Den er fyldig og uden skarpe kanter og har god frugt, en ret udpræget sødme og en tilbageholdende syre. Vinen findes også i en tap-selv-boks til 160-180 kr.

Castello di Meleto, Chianti Classico Riserva, Italien 1997
135 kr., Vinens Verden, tlf.: 66 14 44 48
En flot rødvin fra et af Chianti-distriktets bedste ejendomme. Den har bløde tanniner og en kraftig smag med toner af muld og røde frugter og lidt vanille fra fadlagringen. Den kan drikkes nu eller gemmes endnu fire-fem år.

Gran Campellas, Reserva, Campo de Borja, Spanien 1995
55 kr., ViniPortugal, tlf.: 43 63 32 22
Det lille spanske distrikt Campo de Borja ligger lige syd for Navarra, og man kunne såmænd godt bilde os ind, at denne rødvin kom fra Navarra. Den er da også lavet på Tempranillo, Garnacha og Cabernet Sauvignon og lagret på egefade. Den har en kraftig og imødekommende duft og en varm og fyldig smag med diskret fadlagring.

Moyston, Cabernet / Shiraz, Seppelt, South Eastern Australia 1998
34,95 kr., Fakta

En blød og fyldig rødvin med god frugt. Den har en tiltalende duft uden kanter og god frugt i smagen. God til hakkebøffer.



VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund: De bedste vine" (se ovenfor), arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk".
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget disse vine:

RØDVIN
* Evo, Guelbenzu, Navarra, Spanien 1998 til 109 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). Læs om vinen ved at klikke her. (03-15)
* Omrah, Shiraz, Plantagenet, McLaren Vale, Western Australia 1999 til 135 kr. (ved 12 flasker) fra Laudrup Vinimport (tlf.: 44 84 80 86). Læs om vinen ved at klikke her. (04-16)
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
.
    .
    Hvem skriver hvor?
    Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
    .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

HVIDVINE
Angaro, Chardonnay, Uco Valley, Argentina 2000 til 29,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/04, Nordjyske Stiftstidende/05)
Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling Kabinett, Weingut Fritz Haag, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999 til 115 kr. fra D.W.C. (tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)
Domaine de Triennes, Viognier, Vin de Pays du Var, Frankrig 1998 til 108 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (VinAvisen/07)
Domaine la Roquette, Clos la Roquette Blanc, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1999 til 159,50 kr. hos Millésime (tlf.: 33 14 56 93). (Berlingske Lokalaviser/06, Kolding Ugeavis/06)
Domaine Vincent Giradin, Les Narvaux, Meursault, Frankrig 1998 til 215 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/05)
Domaine William Fevre, Grand Cru les Clos, Chablis, Frankrig 1998 til 425 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Jyllands-Posten/07)
Jean Collet, Montée de Tonnere, Chablis 1. Cru, Frankrig 1998 til 150 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Jyllands-Posten/07)
Lupé-Cholet, Château de Vivier, Cru Vaucopins, Chablis 1. Cru, Frankrig 1997 til 175 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Jyllands-Posten/07)
Merlin, Terroir de Clessé, Viré-Clessé, Frankrig 1998 til 98 kr. fra Le Domaine (tlf.: 33 24 71 70). (VinAvisen/08)
Saint-Aubin, Louis Jadot, Frankrig 1994 til 198 kr. fra Millésime (tlf.: 33 14 56 93). (Politiken/06)
Viña Esmeralda, Torres, Penedès, Spanien 2000 til 52,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 66 37 22). (Næstved Tidende/06)

RØDVINE
Abadia Retuerta, Primicia, Spanien 1998 til 90 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 67). (JP København/07)
Aberdeen Angus, Cabernet Sauvignon, Finca Flichman, Argentina 1997 til 56 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Berlingske Tidende/07)
Amfora Reina Isabel, Tempranillo, Utiel-Requena, Spanien 1997 til 161 kr. for 3 liter fra Peter F. Heering (tlf.: 62 21 21 48) (ErhvervsBladet/06)
Babich, The Patriarch, Cabernet Sauvignon, New Zealand 1996 til 169 kr. fra New World Vinimport (tlf.: 70 20 85 55). (Jyllands-Posten/06)
Beaujolais-Villages, Frankrig 1998 til 49,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Alt for Damerne/07)
Cantina Sociale, Copertino Riserva, Puglia, Italien 1997 til 90 kr. for 2 flasker i Føtex. (JP København/07)
Carmenère, Luis Felipe Edwards, Colchagua, Chile 1997 til 65 kr. i ISO. (VinAvisen/07)
Castello di Meleto, Chianti Classico Riserva, Italien 1997 til 135 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/08)
Chapoutier, M. de la Sizeranne, Hermitage, Frankrig 1998 til 325 kr. fra Scanwine (tlf.: 63 17 18 73). (Smag & Behag/07)
Château de Beaucastel Blanc, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1999 til 270 kr. fra Sig. Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Euroman/04, VinAvisen/07)
Château de Beaucastel Rouge, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1997 til 245 kr. fra Sig. Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/07)
Château de Cathalogne, Bordeaux, Frankrig 1999 til 54,75 kr. i Favør og SuperBest. (B.T./06)
Château de Lamarque, Haut-Médoc, Frankrig 1995 til 99,50 kr. hos Irma. (Alt for Damerne/07)
Château de Pibarnon, Bandol, Frankrig 1998 til 160 kr. fra Victoria Vine (tlf.: 66 15 16 25). (Politiken/06)
Château de Seguin, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1997 til 99 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Alt for Damerne/06)
Château Ducluzeau, Cru Bourgeois, Listrac, Médoc, Frankrig 1996 til 150 kr. fra Lago Import (tlf.: 54 92 74 10). (VinAvisen/05)
Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1998 til 87,30 kr. (ved 12 flasker) fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 31 19 06 33). (VinAvisen/07)
Château Mont-Redon, Côtes du Rhône, Frankrig 1997 og 1998 til 70,20 kr. fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 31 19 06 33). (VinAvisen/08)
Château Valrivière, Bordeaux, Frankrig 1999 til 49,95 kr. i Føtex. (Berlingske Tidende/05)
Clos de Tart, Mommessin, Frankrig 1996 til 599 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 67). (Børsen/04)
Coudoulet de Beaucastel Blanc, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 128 kr. fra Sig. Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/07)
Coudoulet de Beaucastel Rouge, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 115 kr. fraSig. Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/07)
Cuvée Carl, Bordeaux Supérieur, Cru Exceptionnel, Frankrig 1998 til 175 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Information/51, Århus Stiftstidende/01, Nordjyske Stiftstidende/04)
Cuvée des Galets, Vin de Pays des Côteaux du Pont du Gard, Frankrig 1999 til 40 kr. (ved 12 flasker) fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72). (VinAvisen/07)
Domaine Chapelle Saint-Joseph, Vacqueyras, Frankrig 1999 til 120 kr. for 2 flasker i Bilka. (Politiken/05)
Domaine d'Astros, Vin de Pays de Maures, Provence, Frankrig 1998 til 54,75 kr. i Virum Vinkælder (tlf. 45 83 00 55). (JP-København/07)
Domaine de Fontvive, Côtes du Ventoux, Frankrig 1999 til 49,75 kr. fra Lago Import (tlf.: 54 92 74 00). (VinAvisen/07)
Domaine de la Jérôme, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 65 kr. (56,67 kr. ved 6 flasker) fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72 og 48 26 62 94). (VinAvisen/05)
Domaine de Grangeneuve, Grande Cuvée Elevée en Fûts de Chêne, Coteaux-du-Tricastin, Frankrig 1998 til 99 kr. hos Vinslottet i Greve (tlf.: 43 69 11 62). (VinAvisen/05)
Domaine des Bosquets, Gigondas, Frankrig 1998 til 99,75 kr., (91,67 kr. ved 6 flasker) fra The Wine Company ´(tlf.: 38 80 74 72 og 48 26 62 94). (VinAvisen/05)
Domaine Deshenrys, Cuvée Tradition, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 1998 til 45,50 kr. (ved 12 flasker) fra Lloyd Wine (tlf.: 59 44 60 18). (VinAvisen/05)
Domaine Hubert de Montille, Les Pezerolles 1. cru, Pommard, Frankrig 1996 til 360 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (VinAvisen/07)
Domaine la Montagnette, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999 til 59 kr. (ved 12 flasker) fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72 og 48 26 62 94). (VinAvisen/05)
Domaine les Aurelles, Coteaux de Languedoc, Frankrig 1996 til 153 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (VinAvisen/07)
Domaine Rimbert, Saint-Chinian, Languedoc, Frankrig 1998 til 102 kr. hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00). (JP-København/07)
Domaine Robert Vic, Saveurs du Terroir, Vin de Pays de l'Hérault, Frankrig 1998 til 32 kr. hos Stokholms Vinimport (tlf.: 36 49 04 99). (B.T./07)
Elio Grasso, Vigna Martina, Barbera d'Alba, Italien 1998 til 155 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (ErhvervsBladet/07)
Elsa, Barbera, San Rafael, Argentina 1999 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/07)
Evo, Guelbenzu, Navarra, Spanien 1998 til 109 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Frederiksborg Amts Avis/02, Århus Stiftstidende/05)
Fiore, Castello di Meleto, Sangiovese di Toscana IGT, Italien 1997 til 158 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/05)
Gambert de Loche, Hermitage, Frankrig 1997 til 299 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Jyllands-Posten/05)
Gobelins, Cahors, Frankrig 1996 til 199 kr. fra Scanwine (tlf.: 70 15 65 00). (VinAvisen/04, Frederiksborg Amts Avis/05, Fyens Stiftstidende/05, B.T./07)
Grand Campellas, Crianza, Campo de Borja, Spanien 1995 til 45 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Nordjyske Stiftstidende/06, VinAvisen/08)
Guelbenzu, Navarra, Spanien 1998 til 72,50 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Frederiksborg Amts Avis/02, VinAvisen/04, Århus Stiftstidende/05)
Hunters Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 1998 til 119 kr. fra New World Vinimport (tlf.: 70 20 85 55). (Jyllands-Posten/06)
Ironstone, Merlot, Sierra Foothills, Californien 1998 til 110 kr. for 2 flasker i Føtex. (Politiken/07).
J.M. Fonseca, Quinta de Camarate, Portugal 1995 til 65 kr. i Føtex. (JP-København/07)
Lautus, Guelbenzu, Navarra, Spanien 1996 til 257 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Frederiksborg Amts Avis/02, VinAvisen/04, Århus Stiftstidende/05)
Les Bécasses, Chapoutier, Côte Rôtie, Frankrig 1998 til 300 kr. fra Scanwine (tlf.: 63 17 18 73). (Smag & Behag/07)
Les Clefs d'Or, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998 til 179 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (JP-København/06)
Les Grandes Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 1999 til 59 kr. (ved 12 flasker) fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72). (VinAvisen/07)
Luis Felipe Edwards, Cabernet Sauvignon, Reserve, Colchagua, Chile 1996 til 70 kr. i ISO. (Penge & Privatøkonomi/07)
Marques de Monistrol, Reserva Privada, Penedès, Spanien 1997 til 64,95 kr. (2 flasker for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/08)
Merum, Primitivo, Due Tigli, Puglia, Italien 1998 til 300 kr. for 6 flasker hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Fyens Stiftstidende/07)
Montepulciano d'Abruzzo, Valle d'Oro, Cantina Tollo, Italien 1998 til 30 kr. i Netto. (Politiken/06)
Moyston, Cabernet / Shiraz, Seppelt, South Eastern Australia 1998 til 34,95 kr. i Fakta. (Nordjyske Stiftstidende/07, VinAvisen/08)
Poggio ai Chiari, Colle Santa Mustiola, Rosso Toscana IGT, Italien 1997 til 250 kr. fra D.W.C. (tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)
Rémole, Frescobaldi, Toscana, Italien 1999 til 80 kr. for 2 flasker i Bilka. (Jydske Vestkysten/06)
Revefort de France, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998 til 55 kr. fra Wine Selection (tlf.: 45 88 40 20). (Berlingske Tidende/07)
Roodeberg, KWV, Western Cape, Sydafrika 1998 til 45 kr. i Netto. (Penge & Privatøkonomi/07)
Saint Clair Merlot, Marlborough, New Zealand 1999 til 75 kr. fra Bichel (tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands-Posten/06)
Sangiovese, Pacifico Tittarelli, Mendoza, Argentina 1997 til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning /tlf.: 86 98 84 00). (Fyens Stiftstidende/07)
Santa Christina, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 1999 til 40-45 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Frederiksborg Amts Avis/07, VinAvisen/08)
Terrazas, Malbec, Mendoza, Argentina 1998 til 75 kr. hos Skjold Burne. (Alt for Damerne/04)
Torre a Destra, Castello della Paneretta, Chianti Classico Riserva, Italien 1997 til 185 kr. fra D.W.C. (tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)
Tres Torres, Spanien 1999 til 38 kr. i Netto og Bilka. (Nordjyske Stiftstidende/03, Mad og Bolig/04, Politiken/07)
Vendange California, Californien 1999 til 42 kr. i SuperBest, Favør, SuperSpar og Spar. (ErhvervsBladet/07)
Vigna al Cavaliere, Michele Satta, Rosso Toscana IGT, Italien 1997 til 250 kr. fra D.W.C. (tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)
Villa Borghetti, Valpolicella Classico, Italien 1997 til 49,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Berlingske Tidende/05)

SPECIALITETER
Aristocrate, Muscat de Rivesaltes, Frankrig, hedvin til 66 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Alt for Damerne/06)
Bodega Vieja, Emilio Lustau, Amontillado Sherry, Spanien til 199,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Nordjyske Stiftstidende/06)
Domaine du Mas Amiel, Préstige 15 Ans d'Age, Vin Doux Naturel, Maury, Frankrig, sød hedvin til 185 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (VinAvisen/07)
Château la Casenove, Rivesaltes, Frankrig 1995, sød dessertvin til 100 kr. hos Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (B.T./07)
Ricadonna, Extra Dry Vermouth, Italien til 29 kr. i Bilka og Føtex. (Berlingske Tidende/06)
Saarburger Rausch, Riesling Auslese, Weingut Forstmeister Geltz, Zilliken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999, sød hvidvin til 225 kr. fra D.W.C., tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.