Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09, 2001

Vin-aktuelt i uge 9
26. februar - 4. marts 2001

Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-6000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de sidste tre uger:
.
VinAvisen uge 6VinAvisen uge 7VinAvisen uge 8

Amerikanske druer
Er Cabernet Sauvignon den mest dyrkede drue i Californien? Er det Merlot? Nej, det er Zinfandel. Dette fremgår af den netop udsendte rapport om høsten i 2000 fra California Department of Food and Agriculture.
Vi har tidligere her i VinAvisen fortalt om, hvordan amerikanerne - trods verdens voksende vinsø - har øget arealet med vinstokke, og tabellen herunder demonstrerer det tydeligt. Den viser ganske vist ikke arealerne, men høstmængden i tons.
Fra 1990 til 2000 er den samlede høstmængde øget med 55 procent. Og alene fra 1999 til 2000 er den øget med 27 procent.
Den helt store vinmark er den frodige Central Valley sydøst for San Francisco. Her høstes to tredjedele af alle druerne, dvs. mere end 2 millioner tons.
Ifølge Vinexpo's prognose vil der fra og med 2005 på være en global overproduktion af vin på 100 millioner hektoliter om året.

Druesorter
Vinhøst 2000
Forskel
1999-2000
Forskel
1990-2000
Chardonnay
650.481 tons
+ 42 %
+ 283 %
French Colombard
433.582 tons
+ 9 %
- 37 %
Chenin Blanc
152.097 tons
+ 9 %
- 45 %
Sauvignon Blanc
74.401 tons
+ 41 %
+ 24 %
Zinfandel
404.100 tons
+ 25 %
+ 118 %
Cabernet Sauvignon
357.097 tons
+ 40 %
+ 279 %
Merlot
305.120 tons
+ 27 %
+ 1907 %
Rubired
136.190 tons
+ 33 %
+ 141 %
Grenache
110.972 tons
+ 16 %
- 1 %
Ruby Cabernet
79.500 tons
+ 32 %
+ 50 %
Carignane
58.351 tons
+ 2 %
- 30 %
Pinot Noir
53.020 tons
+ 45 %
+ 64 %
Cabernet Franc
14.409 tons
+ 46 %
+ 242 %
I alt hvide
1.502.090 tons
+ 26 %
+ 13 %
I alt røde
1.814.990 tons
+ 28 %
+ 126 %
Totalt alle druer
3.317.081 tons
+ 27 %
+ 55 %
....
En kamp om grænser
Coonawarra er et af de berømte distrikter i Australien - og et sted, hvor man netop nu kæmper en kamp om grænser.
Grænserne blev fastlagt af myndighederne i maj sidste år, og de afgrænser et område på cirka 10 x 14 km. Men det er for snævert, mener 44 vinbønder, hvis jord kom til at ligge uden for distriktet. Arealet bør snarere være 50 x 70 km.
Disse vinbønder er nu gået rettens vej for at få omstødt afgørelsen.
- Men de skal ikke ind, siger de, der allerede er inde i varmen. - Det ville være at bryde med en over hundrede år gammel tradition. Det, de forsøger, er at nasse på distriktets gode navn, som vi andre har bygget op igennem mange år. Og de ser helt bort fra de faktorer, der har gjort Coonawarra berømt, som fx undergrundens kalksten og den røde jord, den såkaldte terra rosa.
- Nej, svarer de udstødte vinbønder. - Det må være klima og især temperatur, der gælder. Kun 25 procent af jorden inden for grænsen er terra rosa, og der er lige så meget terra rosa udenfor. Det med terra rosa er kun marketing-gas og har ingen betydning for distriktets vine. Det er bar løgn!
- Hvis det er er løgn, hvorfor vil I så hedde Coonawarra? Fordi I vil sælge mere vin!
Og så videre, og så videre ...
.....
Flemming Kyed og Jesper Uhrup Jensen, fotograferet under optagelsen af programmet.
    Vin i fjernsynet
    Nu er der igen vin i fjernsynet - men kun seere med kabel-tv eller digital parabol vil kunne se det på kanalen dk4 - den med de kultiverede programmer uden hastværk og lastværk, men tid til fordybelse.
    Udsendelserne, der har hovedtitlen "Noget i glasset", har Flemming Kyed som vært, og han vil hver gang tage et nyt emne op.
    Første udsendelse bliver nu på fredag d. 2. marts kl. 20.30, hvor det handler om spansk vin. Jesper Uhrup Jensen, der skriver om vin i Euroman, er gæst i programmet.
    I det følgende program handler det om vin til mad. Her er gæsterne vinskribenten Ulrik Boesen og restauratøren og kokken Bo Jacobsen.
    Der er i første omgang planlagt tolv programmer à 25 minutter, og hvert program gentages flere gange. Kanalen dk4 kører jo døgnet rundt.
....
Château Lascombes solgt
Decanter meddeler, at det velrenommerede Château Lascombes er blevet solgt til dr. Alain Reynaud, der i forvejen ejer Grand Cru-slottet Château Quinault i Saint-Émilion.
Château Lascombes, der er 2. Cru i Margaux, er på 85 hektar, og den hidtidige ejer, det engelske bryggeri Bass-Charrington, fik 480 millioner francs for slottet - og for de 1500 flasker, der ligger i kældrene.
Det var den legendariske Alexis Lichine, ejeren af Château Prieure-Lichine, der i sin tid bragte Lascombes på fode og gjorde det til et af de flotteste slotte i Médoc. Han solgte det igen i 1971 til Bass-Charrington.
Lichine (1913-89) var en berømthed i vinens verden - født i Rusland før revolutionen, voksede op i Paris, solgte vin i USA, var general Eisenhowers adjudant under krigen og skrev to bøger om vin, der er blevet standardværker.
.
Nedgang for bulgarsk vin
Bulgarerne har mulighed for at fremstille nogle af Østeuropas bedste vine - de har gjort det før - men siden privatiseringen efter kommunismens fald er det gået ned ad bakke. Mange af de mennesker, der fik deres vinmarker tilbage, har ikke haft kapital til at pleje dem, og det har betydet faldende kvalitet.
Fra 1998 til 2000 er Bulgariens eksport til EU næsten halveret, mens salget til den tidligere Sovjet Union er faldet 85 procent.
Der findes stadig glimrende dagligvine fra Bulgarien - derom vidner de få vine, der kan fås i danske supermarkeder, og som er nævnt i VinAvisens rapport. Men skal landet virkelig markere sig - som fx Chile har gjort det - skal der tilføres kapital.

Opgang for bulgarsk vin
For at stoppe den bulgarske vins glidebane har det landets landbrugsministerium sat et meget stort beløb af til en fornyelse af vinindustrien, og målet er at fremstille vine, der ligger mindst på linie med de californiske Gallo-vine.
Men det haster, og der skal en kæmpemæssig indsats til for at få plads på et marked, hvor vine fra Australien, Sydamerika og Californien bider sig mere og mere fast.
Det er i øvrigt ikke kun eksportmarkedet, der giver problemer. Bulgarerne har også vænnet sig selv af med at drikke vin. Sidste år var forbruget kun 3 liter vin pr. person, sammenlignet med 49 liter øl.
.
Det fatale klik på computeren
For præcis et år siden, i uge 9, kom Carlo Merolli ved en fejltagelse til at sende hele sit kundekartotek ud på Internettet.
Når man med et postprogram som fx Outlook Express sender et rundbrev i form af en e-mail til mange mennesker - som naturligvis ikke bør kunne se hinandens adresser - adresserer man brevet til sig selv og kopierer alle e-mail adresserne ind i Bcc-feltet (Bcc = blind carbon copy). Sådan udsender vi hver uge vores løbeseddel til 2700 af VinAvisens læsere.
Men hvis man nu ved en fejltagelse kommer til at sætte alle adresserne i Cc-feltet - ja, så vil samtlige modtagere få hele adresse-listen udleveret.

Det var, hvad Carlo Merolli gjorde. Og hvad skete der? Et øjeblik efter fik de samme kunder en reklame-mail fra vinfirmaet Philipson Wine. Det store vinfirma kopierede simpelt hen Merollis kundekartotek. Så fatalt kan et lille klik på en computer være!
Carlo Merollis advokat rådede ham til - for princippets skyld - at anlægge sag. I første omgang nøjedes han dog med at kræve, at Christian Philipson donerede 5000 kr. til Røde Kors. Det ville Philipson ikke, hvorefter sagen gik til retten.

Nu har Sø- og Handelsretten talt. Christian Philipson blev dømt til at betale en erstatning på 10.000 kr. plus procesrenter samt cirka 5600 kr. i sagsomkostninger.
- For mig er det rart at vide, at princippet om anstændighed også gælder på Nettet, siger Carlo Merolli til VinAvisen.
.....
K
Vinens ABC
I hvert nummer af VinAvisen bringer vi nye sider til vores ordbog over vinøse udtryk, og i denne uge har vi tilføjet stikordene under K og L.
Undervejs er vi i høj grad åbne for forslag til ord, som også bør være med i Vinens ABC. Send blot en e-mail til anker@vinavisen.dk.
Klik her for at se Vinens ABC
L
.....
Champagneprisen
Den gastronomiske hæderspris, Champagneprisen, der uddeles af årbogen "Danmarks bedste Spisesteder", går i år til Restaurant Kong Hans Kælder i København.
I begrundelsen for prisen på 40.000 kr. hedder det:
"I september 2001 kan Kong Hans Kælder fejre 25 års-fødselsdag. Det er enestående, at en dansk restaurant opfindes og indrettes og derefter lever i 25 år på samme sted, med samme ejere og med samme kompromisløse holdning til råvarer og gastronomi, selv om det mange gange må have været økonomisk fristende at skrue ned for både blus og ambitioner."
Bag prisen står de fem champagnehuse Bollinger, Deutz, Laurent-Perrier, Louis Roederer og Pol Roger.
....
....
....
Vor tids vinslotte
Store vine har altid været forbundet med stor arkitektur. Tænk blot på de fantastiske slotte, der er blevet bygget - og stadig bygges - i Bordeaux.
I dag er det især i Spanien, det foregår. Her bygger man ikke egentlige slotte, men udformer vinifikations-bygningerne i et meget spændende design. Eller man bygger modtagelsescentre, som Marques de Riscal er ved at gøre det med den canadiskfødte Frank O. Gehry som arkitekt - det er ham, der også har tegnet det fantastiske Guggenheim Museum i Bilbao.
Riscals bygning bliver ikke mindre fantastisk end museet - at man overhovedet kan opføre sådant et hus, er kun muligt ved hjælp af CAD, computer aided design.
Vi har fået endnu et billede af Gehrys model til centeret. Klik på det lille billede til venstre for at se det i stor størrelse.

Som en serie spanske vifter
Et andet eksempel på et moderne "vinslot" er den netop færdigbyggede Bodegas y Bebidas i Laguardia i Rioja.
I den spanske avis El Pais skriver man begejstret om denne bygning, der er tegnet af arkitekten Santiago Calatrava. Den 196 m lange bygning er dækket af et spændende bølget tag, formet i aluminium som en serie spanske vifter. Selv siger arkitekten, at han er inspireret af den spanske arkitekt Gaudi, kendt for sine ofte bølgede bygninger i Barcelona.
Endnu en bygning omtaler El Pais, nemlig det "vinslot", som Navarra-huset Chivite er ved at opføre med Rafael Moneo som arkitekt - han er blandt andet kendt for museet for moderne kunst i Stockholm. Vi håber senere at kunne vise billeder af Moneos projekt - eller af huset, der vil være færdigt til foråret.

Bryggeri på vej ud i vinmarkerne
Bør Carlsberg investere i vinmarker? Det ville måske være en idé i disse nedgangstider for øllet. I hvert fald er det, hvad Australiens største bryggeri, Foster’s Brewing Group, er i gang med.
Sidste år købte Foster’s det californiske winery Beringer for 2,9 milliarder dollars og det italiensk vinfirma Castello di Gabbiano for 35 millioner dollars, og dette har ændret koncernen dramatisk, idet over 60 procent af dens kapital nu er investeret i vin. Beringer blev indlemmet i Foster’s vinfirma Mildara Blass.
Men der er større fisk i havet, og fornylig fremkom rygter om, at den britiske kæmpekoncern Diageo var på vej til at købe Foster’s for 10,8 milliarder dollars. Det viste sig dog, at det blot var et ønske om et samarbejde mellem de to ølmærker Guinness og Foster’s.
Man må imidlertid se det i de rette proportioner: Intet firma i den globale handel med vin har en større markedsandel end 2 procent. Det er ikke som med læskedrikkene, hvor Coca Cola og Pepsi Cola har 80-90 procent af markedet.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Philipson Wine har fortsat vokseværk - hvilket blandt andet har manifesteret sig i en hel del stillingsannoncer i VinAvisen. Nu har firmaet ansat fire nye folk:
    * Christian Skipper-Isak (Skipper) er blevet headhuntet fra H.J. Hansen for at betjene erhvervskunder på Sjælland.
    * Rasmus Hansen har en fortid i restaurationsbranchen som butikschef hos Philipson Wine og senere vinkonsulent hos H.J. Hansen. Han er ligeledes blevet headhuntet og tiltræder firmaets HoReCa-team på Sjælland pr. 1/3.
    * Peter Iversen indgår i firmaets erhvervsteam og får ansvaret for salget i Nordjylland.
    * Og endelig indgår Kenneth Nielsen - med blandt andet en fortid som tjener på Hindsgavl Slot - i firmaets HoReCa-team og får ansvaret for salget til hoteller og restauranter på Fyn og Sønderjylland.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..

    Fritz Paustian (f. 1948) ejer og driver sammen med sin bror, Ole Paustian, Danmarks største privatejede vinfirma, Taster Wine A/S.
    Alle kender Skjold Burne, der er Danmarks største kæde af vinhandlere. Mindre kendt er det, at Skjold Burne ejes af Taster Wine. Yderligere har Taster Wine et datterselskab i Tyskland samt firmaet Oscar Davidsen & Co., der leverer vin og spiritus til den danske hotel- og restaurationsbranche.
    Fritz Paustian er tredje generation i et vinhandler-dynasti, og som søn af Taster Wine's grundlægger, Fritz Wulff Paustian, er han gået den lige vej ind i vinens verden.
    Efter sin højere handelseksamen fra Købmandsskolen i København blev han uddannet som vinkyper, en uddannelse, som han videreførte hos førende firmaer i Frankrig, Tyskland, Spanien og Skotland og supplerede med specialkurser i Cambridge og Lausanne.
    Ud over arbejdet i det dynamiske vinfirma afser han tid til flere bestyrelsesposter. Han er formand for bestyrelsen for Taster Wine, medlem af bestyrelsen for Arbejdsgiverforeningen for Handel, Transport og Service (AHTS), næstformand for AKN (lokalafdelingen af AHTS i København og Nordsjælland) samt medlem af bestyrelserne for Skjold Burne og Det Franske Vinråd.
    Fritz Paustian er gift med Anne-Mette, og sammen har de tre døtre. Han holder sig i form og lader op med sin yndlingshobby golf, som han deler med hele familien.
    Adresse: Taster Wine, Midtager 9, 2605 Brøndby, tlf.: 43 45 18 48, e-mail: midt@taster-wine.com.
.
Mere sydafrikansk vin
Det går godt for sydafrikansk vin. Ifølge tal fra African Wine Industry Information and Services øgedes eksporten sidste år med 8,4 procent.
På visse europæiske markeder var det betydeligt mere, og eksporten af hvidvin til Australien og Asien gik hele 370 procent op.
Sydafrikas største enkeltmarked er Storbritannien, der sidste år aftog 57.895.856 liter vin, en opgang på 8 procent i forhold til 1999. I Skandinavien, der aftog 12.203.915 liter, var opgangen 25 procent.

Salget af Kendall-Jackson
Wine Market Report har lyttet til rygter og anonyme betroelser og mener at kunne pege på tre interesserede købere til Kendall-Jackson Wine Estates i Californien. Det er storkoncernerne Allied-Domecq og Diageo samt det australske firma BRL Hardy. Prissedlen lyder på 1,5 milliarder dollars.

"Klassificeret" Amarone
I vintjenernes blad, Sommelier’en, kommer Carlo Merolli med nedenstående bud på en klassifikation af Amarone.
Samtidig giver han et par forklaringer på, hvorfor man af og til møder lavpris-amaroner: 1) Vinhandleren har vundet i Lotto, 2) vinhandleren sælger også bleer og tandpasta, 3) vinen kommer fra længere sydpå end sin etiket - eller 4) en italiensk skurk har fundet en dansk skurk af en vinimportør eller en inkompetent ditto. Eller en dansk skurk, der spiller inkompetent.
Dog kan der naturligvis også være den hæderlige mulighed, at importøren har indgået en særaftale med producenten om opkøb af store dele af den samlede produktion.
Hos de enkelte producenter i listen herunder er der tit kvalitetsforskelle mellem standardetiketten og enkeltmarks-vine. Det gælder især Guerrieri Rizzardi, Masi, Mazzi, Montresor, Santi, Speri, Tedeschi, Tommasi og Zenato.

    .
    Første Store Cru:
    Giuseppe Quintarelli
    Romano Dal Forno


    Første Cru:
    Allegrini
    Bertani
    Le Ragose
    Speri
    Tedeschi
    Tommasi
    .
    Anden cru:
    Accordini
    Begali
    Bolla
    Brunelli
    Ca' la Bionda
    Corte Sant' Alda
    Guerrieri Rizzardi
    Le Salette
    Masi Agricola
    Mazzi
    Montresor
    Musella
    Nicolis
    Riserva del Nonno
    Santa Sofia
    Santi
    Serégo Alighieri
    Tenuta Sant'Antonio
    Tormmaso Bussola
    Vantini
    Venturini
    Villa Bellini
    Villa Erbice
    Viviani
    Zenato
    Zeni
    .
    Tredje cru:
    Boscaini
    Ca' del Monte
    Campagnola
    Cesari
    Pasqua
    Righetti
    Sartori
    - samt 3 kooperativer:
      Soave
      Valpantena
      Valpolicella
    .
    Værd at holde øje med:
    Baltieri
    Corte Rugolin
    Corteforte
    Fratelli Giulari
    Giuseppe Fornaser
    Giuseppe Lonardi
    I Castei
    Novaia
    Sartori Bruno
    Trabucchi
    Villa Monteleone
Den gule Enke vil ikke klones
Det lille familieejede Stefano Lubiana Winery på den australske ø Tasmanien har sat en gul etiket på sin mousserende vin. Det vil Den gule Enke ikke finde sig i. Ifølge Decanter truer champagnehuset Veuve Clicquot Ponsardin det lille firma med et sagsanlæg.
Stefano Lubiana Winery beskriver selv farven som "mango", men er gået med til at trække alle usolgte flasker tilbage for at undgå en kostbar retssag.

Lille fremgang for cognac
Vi drikker mindre cognac her i Danmark. Men ellers er der ved at komme en lille smule gang i Frankrigs glorværdige, men trængte brandy.
Ifølge tal fra producentforeningen BNIC er salget sidste år øget med 3,1 procent i forhold til 1999 - dog kun i mængde, ikke i værdi. Det skyldes blandt andet et 10 procent øget salg til USA af i alt 39 millioner flasker. Ikke mindst har Hennessy - nummer ét firma foran Rémy Martin og Martell - bidt sig fast i USA.
Også andre markeder er blevet lidt gladere for cognacen. Det gælder således Singapore (+ 22 %), Schweiz (+ 18 %), Canada (+ 19 %) og Norge (+ 19 %).
Men i Danmark, Italien, Holland og Japan er salget gået ned, og heller ikke franskmændene selv har kunnet mande sig op til at drikke cognac. I Frankrig er salget faldet 9,5 %.
I alt blev der i 2000 solgt 138,6 millioner flasker cognac til en værdi af 8,2 milliarder francs.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Syrvèdre, Comte Cathare, Corbières, Frankrig 1998
119,75 kr., H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
At der kan laves herlige vine i det sydfranske Languedoc, vidner denne rødvin om. Den er lavet på 80 procent Mourvèdre og 20 procent Syrah og er både blød og meget lækker - med fyldig frugt, krydderurter, svampe, svedsker ... Da vinen ikke er filtreret, vil det være en god idé at lade den stå op nogle dage før brugen og derefter forsigtigt dekantere den, så bundfaldet ikke kommer med i karaflen. Vinen kan drikkes nu, men den kan også ligge en fire-fem år endnu.

Candidato Plata, Tempranillo, Vino de la Tierra de Manchuela, Spanien 1998
38 kr., Vinens Verden, tlf.: 66 14 44 48
Kun en "landvin" fra området Manchuela lige nord for Rioja Spanien. Kun en rødvin til 38 kr. Men tag ikke fejl: Det er en meget dejlig vin, ikke så kraftig, men blød og imødekommende med frisk frugt og en let sødme. Alle vil kunne lide den. Og så til den pris ...

Scaldagrilli, Carmignano DOCG, Italien 1998
98 kr., Carlo Merolli, tlf.: 45 85 19 78
Carmignano er et af Italiens ældste vindistrikter - det ligger lige nord for Firenze - og det har altid benyttet lidt Cabernet Sauvignon til at give rødvinene rygrad. Således også i denne meget karakterfulde og flotte vin, som er en virkelig nydelse. Den er varm (i betydningen imødekommende), med god frugt og et lille bittert bid, der står godt til maden.

Condesa, Vino de la Tierra Manchuela, Spanien 1999
42,75 kr. (3 flasker for 120 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En god rødvin, som alle vil kunne lide. Den er helt uden falbelader - og uden kanter - men venlig, frisk og afrundet. Det er en ung vin, der skal drikkes ung.

Viña Arnata, Tempranillo, Crianza, Navarra, Spanien 1997
45 kr. (3 flasker for 125 kr.), Iso
En glimrende rødvin til mad, fyldig, let krydret og med en tiltalende sødme. Den har fået en diskret fadlagring, der har tilført den blødhed og en fin duft af vanille.

Domaine de la Mordorée, Lirac, Frankrig 1999
72 kr., Le Domaine, tlf.: 33 24 71 70
Denne stofrige og solmodne rødvin fra Rhône-dalen er fuld af dejlig frugt, bløde tanniner, en indtagende sødme og et lille bitte mundrensende bid i slutningen. Den er lavet på 50 procent Grenache og 50 Syrah og er glimrende til mad.

Pinot Noir, Vin de Pays des Côteaux de l'Ardèche, Frankrig 1999
49 kr. (45 kr. ved 12 flasker), Hjelm Vin-Import, tlf.: 75 46 80 20
Vi vil nærmest karakterisere denne udmærkede rødvin som en "frokostvin" - eller i hvert fald en vin til lettere retter. Den er let, mild og saftig og kan med fordel serveres lidt afkølet, fx til 10-12 grader.



VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund: De bedste vine" (se ovenfor), arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk".
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget disse vine:

RØDVIN
* Evo, Guelbenzu, Navarra, Spanien 1998 til 109 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). Læs om vinen ved at klikke her. (03-15)
* Omrah, Shiraz, Plantagenet, McLaren Vale, Western Australia 1999 til 135 kr. (ved 12 flasker) fra Laudrup Vinimport (tlf.: 44 84 80 86). Læs om vinen ved at klikke her. (04-16)
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk

.
    .
    Hvem skriver hvor?
    Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
    .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

HVIDVINE
Angaro, Chardonnay, Uco Valley, Argentina 2000 til 29,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/04, Nordjyske Stiftstidende/05)
Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling Kabinett, Weingut Fritz Haag, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999 til 115 kr. fra D.W.C. (tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)
Clos Saint Landelin, Riesling, Grand Cru Vorbourg, Muré, Alsace, Frankrig 1997 til 150 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (Børsen/08)
Domaine Corsin, Saint-Veran, Frankrig 1999 til 95 kr. hos KB Vinimport (tlf.: 33 14 99 14). (Jyllands-Posten/08)
Domaine de Fussiacus, Pouilly-Fuissé, Frankrig 1999 til 135 kr. hos Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Jyllands-Posten/08)
Domaine de la Mordorée, Lirac, Frankrig 1999 til 72 kr. fra Le Domaine (tlf.: 33 24 71 70). (VinAvisen/09)
Domaine de Triennes, Viognier, Vin de Pays du Var, Frankrig 1998 til 108 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (VinAvisen/07)
Domaine la Roquette, Clos la Roquette Blanc, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1999 til 159,50 kr. hos Millésime (tlf.: 33 14 56 93). (Berlingske Lokalaviser/06, Kolding Ugeavis/06)
Domaine William Fevre, Grand Cru les Clos, Chablis, Frankrig 1998 til 425 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Jyllands-Posten/07)
Jean Collet, Montée de Tonnere, Chablis 1. Cru, Frankrig 1998 til 150 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Jyllands-Posten/07)
Lupé-Cholet, Château de Vivier, Cru Vaucopins, Chablis 1. Cru, Frankrig 1997 til 175 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Jyllands-Posten/07)
Merlin, Terroir de Clessé, Viré-Clessé, Frankrig 1998 til 98 kr. fra Le Domaine (tlf.: 33 24 71 70). (VinAvisen/08)
Roger Lassaran, Cuvée Prestige, Pouilly-Fuissé, Frankrig 1998 til 179 kr. hos A Vinstouw (tlf.: 97 12 14 16). (Jyllands-Posten/08)
Saint-Aubin, Louis Jadot, Frankrig 1994 til 198 kr. fra Millésime (tlf.: 33 14 56 93). (Politiken/06)
Schloss Reichartshausen, W. Balthasar Ress, Rheingau, Tyskland 1997 til 160 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Børsen/08)
Viña Esmeralda, Torres, Penedès, Spanien 2000 til 52,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 66 37 22). (Næstved Tidende/06)
Von Unserm, Riesling, W. Balthasar Ress, Rheingau, Tyskland 1997 til 90 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Børsen/08)

RØDVINE
Abadia Retuerta, Primicia, Spanien 1998 til 90 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 67). (JP København/07)
Aberdeen Angus, Cabernet Sauvignon, Finca Flichman, Argentina 1997 til 56 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Berlingske Tidende/07)
Amfora Reina Isabel, Tempranillo, Utiel-Requena, Spanien 1997 til 161 kr. for 3 liter fra Peter F. Heering (tlf.: 62 21 21 48) (ErhvervsBladet/06)
Babich, The Patriarch, Cabernet Sauvignon, New Zealand 1996 til 169 kr. fra New World Vinimport (tlf.: 70 20 85 55). (Jyllands-Posten/06)
Beaujolais-Villages, Frankrig 1998 til 49,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Alt for Damerne/07)
Candidato Plata, Tempranillo, Vino de la Tierra de Manchuela, Spanien 1998 til 38 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Frederiksborg Amts Avis/08, VinAvisen/09)
Cantina Sociale, Copertino Riserva, Puglia, Italien 1997 til 90 kr. for 2 flasker i Føtex. (JP København/07)
Carmenère, Luis Felipe Edwards, Colchagua, Chile 1997 til 65 kr. i ISO. (VinAvisen/07)
Castello di Meleto, Chianti Classico Riserva, Italien 1997 til 135 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/08)
Chapoutier, M. de la Sizeranne, Hermitage, Frankrig 1998 til 325 kr. fra Scanwine (tlf.: 63 17 18 73). (Smag & Behag/07)
Château de Beaucastel Blanc, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1999 til 270 kr. fra Sig. Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Euroman/04, VinAvisen/07)
Château de Beaucastel Rouge, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1997 til 245 kr. fra Sig. Müller Vinhandel, tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/07)
Château de Cathalogne, Bordeaux, Frankrig 1999 til 54,75 kr. i Favør og SuperBest. (B.T./06)
Château de Lamarque, Haut-Médoc, Frankrig 1995 til 99,50 kr. hos Irma. (Alt for Damerne/07)
Château de Pibarnon, Bandol, Frankrig 1998 til 160 kr. fra Victoria Vine (tlf.: 66 15 16 25). (Politiken/06)
Château de Seguin, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1997 til 99 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Alt for Damerne/06)
Château-Fortia, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998 til 139 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Århus Stiftstidende/08)
Château la Casenove, La Garrique, Côtes du Roussillon, Frankrig 1999 til 50 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/08)
Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1998 til 87,30 kr. (ved 12 flasker) fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 31 19 06 33). (VinAvisen/07)
Château Mont-Redon, Côtes du Rhône, Frankrig 1997 og 1998 til 70,20 kr. fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 31 19 06 33). (VinAvisen/08)
Condesa, Vino de la Tierra Manchuela, Spanien 1999 til 42,75 kr. (3 flasker for 120 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/09)
Coudoulet de Beaucastel Blanc, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 128 kr. fra Sig. Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/07)
Coudoulet de Beaucastel Rouge, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 115 kr. fraSig. Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (VinAvisen/07)
Cuvée Carl, Bordeaux Supérieur, Cru Exceptionnel, Frankrig 1998 til 175 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Information/51, Århus Stiftstidende/01, Nordjyske Stiftstidende/04)
Cuvée des Galets, Vin de Pays des Côteaux du Pont du Gard, Frankrig 1999 til 40 kr. (ved 12 flasker) fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72). (VinAvisen/07)
Domaine d'Astros, Vin de Pays de Maures, Provence, Frankrig 1998 til 54,75 kr. i Virum Vinkælder (tlf. 45 83 00 55). (JP-København/07)
Domaine de Fontvive, Côtes du Ventoux, Frankrig 1999 til 49,75 kr. fra Lago Import (tlf.: 54 92 74 00). (VinAvisen/07)
Domaine du Ministre, Saint-Chinian, Frankrig 1998 til 67,75 kr. fra House of Wine (tlf.: 44 66 23 11). (Alt for Damerne/08)
Domaine Hubert de Montille, Les Pezerolles 1. cru, Pommard, Frankrig 1996 til 360 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (VinAvisen/07)
Domaine la Monardière, Vacqueyras, Frankrig 1999 til 89 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Århus Stiftstidende/08)
Domaine les Aurelles, Coteaux de Languedoc, Frankrig 1996 til 153 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (VinAvisen/07)
Domaine Rimbert, Saint-Chinian, Languedoc, Frankrig 1998 til 102 kr. hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00). (JP-København/07)
Domaine Robert Vic, Saveurs du Terroir, Vin de Pays de l'Hérault, Frankrig 1998 til 32 kr. hos Stokholms Vinimport (tlf.: 36 49 04 99). (B.T./07)
El Ciruelo, Merlot/Mourvèdre, Tarapacá, Maipo Valley, Chile 1999 til 130 kr. hos Skjold Burne. (Politiken/08)
Elio Grasso, Vigna Martina, Barbera d'Alba, Italien 1998 til 155 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (ErhvervsBladet/07)
Elsa, Barbera, San Rafael, Argentina 1999 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/07)
Gambert de Loche, Hermitage, Frankrig 1997 til 299 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Jyllands-Posten/05)
Gobelins, Cahors, Frankrig 1996 til 199 kr. fra Scanwine (tlf.: 70 15 65 00). (VinAvisen/04, Frederiksborg Amts Avis/05, Fyens Stiftstidende/05, B.T./07)
Grand Campellas, Crianza, Campo de Borja, Spanien 1995 til 45 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Nordjyske Stiftstidende/06, VinAvisen/08)
Groot Constantia, Merlot, Constantia, Sydafrika 1999 til 69 kr. hos Bilka. (B.T./08)
Hunters Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 1998 til 119 kr. fra New World Vinimport (tlf.: 70 20 85 55). (Jyllands-Posten/06)
Ironstone, Merlot, Sierra Foothills, Californien 1998 til 110 kr. for 2 flasker i Føtex. (Politiken/07).
J.M. Fonseca, Quinta de Camarate, Portugal 1995 til 65 kr. i Føtex. (JP-København/07)
Les Bécasses, Chapoutier, Côte Rôtie, Frankrig 1998 til 300 kr. fra Scanwine (tlf.: 63 17 18 73). (Smag & Behag/07)
Les Clefs d'Or, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998 til 179 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (JP-København/06)
Les Grandes Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 1999 til 59 kr. (ved 12 flasker) fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72). (VinAvisen/07)
Luis Felipe Edwards, Cabernet Sauvignon, Reserve, Colchagua, Chile 1996 til 70 kr. i ISO. (Penge & Privatøkonomi/07)
Marques de Monistrol, Reserva Privada, Penedès, Spanien 1997 til 64,95 kr. (2 flasker for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/08)
Merum, Primitivo, Due Tigli, Puglia, Italien 1998 til 300 kr. for 6 flasker hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Fyens Stiftstidende/07)
Montepulciano d'Abruzzo, Valle d'Oro, Cantina Tollo, Italien 1998 til 30 kr. i Netto. (Politiken/06)
Montepulciano d'Abruzzo, La Sabina, Italien 1999 til 100 kr. for 3 flasker i Gobi (tlf.: 36 13 00 67). (Politiken/08)
Moyston, Cabernet / Shiraz, Seppelt, South Eastern Australia 1998 til 34,95 kr. i Fakta. (Nordjyske Stiftstidende/07, Fyens Stiftstidende/08,VinAvisen/08)
Pinot Noir, Vin de Pays des Côteaux de l'Ardèche, Frankrig 1999 til 49 kr. (45 kr. ved 12 flasker) fra Hjelm Vin-Import, tlf.: 75 46 80 20. (VinAvisen/09)
Poggio ai Chiari, Colle Santa Mustiola, Rosso Toscana IGT, Italien 1997 til 250 kr. fra D.W.C. (tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)
Rémole, Frescobaldi, Toscana, Italien 1999 til 80 kr. for 2 flasker i Bilka. (Jydske Vestkysten/06)
Revefort de France, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998 til 55 kr. fra Wine Selection (tlf.: 45 88 40 20). (Berlingske Tidende/07)
Roodeberg, KWV, Western Cape, Sydafrika 1998 til 45 kr. i Netto. (Penge & Privatøkonomi/07)
Saint Clair Merlot, Marlborough, New Zealand 1999 til 75 kr. fra Bichel (tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands-Posten/06)
Sangiovese, Pacifico Tittarelli, Mendoza, Argentina 1997 til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning /tlf.: 86 98 84 00). (Fyens Stiftstidende/07)
Santa Christina, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 1999 til 40-45 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Frederiksborg Amts Avis/07, Fyens Stiftstidende/08, VinAvisen/08)
Scaldagrilli, Carmignano DOCG, Italien 1998 til 98 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (VinAvisen/09)
Syrvèdre, Comte Cathare, Corbières, Frankrig 1998 til 119,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/09)
Terrazas, Malbec, Mendoza, Argentina 1998 til 75 kr. hos Skjold Burne. (Alt for Damerne/04)
Torre a Destra, Castello della Paneretta, Chianti Classico Riserva, Italien 1997 til 185 kr. fra D.W.C. (tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)
Tres Torres, Spanien 1999 til 38 kr. i Netto og Bilka. (Nordjyske Stiftstidende/03, Mad og Bolig/04, Politiken/07)
Vendange California, Californien 1999 til 42 kr. i SuperBest, Favør, SuperSpar og Spar. (ErhvervsBladet/07)
Vigna al Cavaliere, Michele Satta, Rosso Toscana IGT, Italien 1997 til 250 kr. fra D.W.C. (tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)
Vignerons de Montpeyroux, Les Terrasses, Montpeyroux, Languedoc, Frankrig 1999 til 45 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (JP-København/08)
Viña Arnata, Tempranillo, Crianza, Navarra, Spanien 1997 til 45 kr. (3 flasker for 125 kr.) hos Iso. (VinAvisen/09)

SPECIALITETER
Aristocrate, Muscat de Rivesaltes, Frankrig, hedvin til 66 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Alt for Damerne/06)
Bodega Vieja, Emilio Lustau, Amontillado Sherry, Spanien til 199,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Nordjyske Stiftstidende/06)
Domaine du Mas Amiel, Préstige 15 Ans d'Age, Vin Doux Naturel, Maury, Frankrig, sød hedvin til 185 kr. fra Vinrosen (tlf.: 35 38 80 08). (VinAvisen/07)
Château la Casenove, Rivesaltes, Frankrig 1995, sød dessertvin til 100 kr. hos Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (B.T./07)
Graham's Fine Ruby Port, Portugal, portvin til 84,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/08)
Pinot des Charentes, A.E. Dor, Frankrig, hedvin til 129,75 kr. hos Ludvig Bjørn (tlf.: 33 15 16 13). (Alt for Damerne/08)
Porto Pocas, Two Diamonds Ruby "Rich" Port, Portugal, portvin til 64 kr. i OBBS!, Kvickly, SuperBrugsen og Dagli'Brugsen. (ErhvervsBladet/08)
Ricadonna, Extra Dry Vermouth, Italien til 29 kr. i Bilka og Føtex. (Berlingske Tidende/06)
Saarburger Rausch, Riesling Auslese, Weingut Forstmeister Geltz, Zilliken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999, sød hvidvin til 225 kr. fra D.W.C., tlf.: 35 43 26 33). (VinAvisen/07)

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.