Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2001


Vin-aktuelt i uge 17
23. april - 29. april 2001
.
VinAvisen uge 14VinAvisen uge 15VinAvisen uge 16
.
    Organiseret grænsehandel med vin
    Sæt en stopper for at betale to tredjedele for meget. Udnyt dine rettigheder som EU-borger, og hent dine egne drikkevarer hjem.
    De eneste krav er, at du skal være fyldt tyve år, at du kun bestiller til privat forbrug, at du selv bestiller fragten, samt at du holder dig inden for de mængdebegrænsninger, der gælder inden for EU.
    Dette er budskabet på Internettet fra firmaet Bolaget v/ Ranco Invest, Feringastrasse 6, 85774 Unterföhring, München i Tyskland, og det lokkende budskab kan læses på adressen www.bolaget.dk.
    Ifølge firmaet er alle skatter betalt i det EU-land, hvori drikkevarerne produceres og sælges. Det eneste problem er, at firmaets leverandører udelukkende sælger hele paller, så man skal slå sig sammen med mindst ni personer, hvis man vil købe vin, og yderligere skal man som nævnt have et transportfirma til at hente vinen.

Et smuthul i lovgivningen
Roger Andersson i Bolaget, der omtales ovenfor, fortæller, at firmaet siden starten for to måneder siden har haft over 110.000 besøg på sin hjemmeside, og at man mener at have fundet et "smuthul" i lovgivningen - hvilket bekræftes af "en kendt advokat og en professor fra Handelshögskolan i Stockholm".
På firmaets hjemmeside gøres der nærmere rede for dette i afsnittet "Är det Lagligt".
Ifølge Roger Andersson er myndighederne blevet fuldstændig "tossede" over firmaets virksomhed, og det svenske Systembolag har oven i købet meldt firmaet til politiet.

Er det virkelig lovligt?
Det bliver spændende at se, om der er substans bag Bolaget - og i så fald er det endnu et argument for snarest muligt at få harmoniseret afgifterne inden for EU og gøre handelen med vin etc. fuldstændig fri.
Eller - om der kun er tale om en sæbeboble, som det vil lykkes told- og retsvæsen at punktere.
V.S.O.D.'s direktør, André d'Auchamp, finder det umiddelbart påfaldende, at Bolaget ikke omtaler rejsegodsreglerne vedrørende varer belagt med punktafgifter.
Ifølge Europarådets direktiver kan man frit medtage 10 liter spiritus, 90 liter vin og 110 liter øl uden at betale afgifter, når der allerede er betalt afgifter i et andet EU-land. Men det gælder vel at mærke kun varer, som privatpersoner anskaffer til eget brug, og som de selv tager med over grænsen. (For Danmarks vedkommende gælder den almindelige regel om indførsel af 10 liter spiritus dog ikke før den 1. januar 2004).
Dette nævnes ikke på Bolagets www-side. Firmaet tilbyder godt nok ikke selv at levere over grænsen, men det opfordrer til ulovlig, nemlig uledsaget, indførsel af varerne uden erlæggelse af afgifter.
André d'Auchamp har orienteret Told- og Skattestyrelsen om Bolagets virksomhed, og VinAvisen følger op på sagen i de kommende uger.

Den store auktion i Sydafrika
Karsten Søndergaard fra Amka Vinimport er kommet hjem fra den store Nederburg vinauktion i Sydafrika og melder alt vel fra den ældste af de store oversøiske auktioner, der i år blev afholdt for 27. gang.
Et særkende for Nederburg-auktionen er, at de sydafrikanske vinproducenter i vid udstrækning udbyder ældre og sjældne vine. Vine, der er vellavede, og som der er stor efterspørgsel efter.
Amka har hvert år købt et større parti, og flaskerne er revet væk på kort tid. I år hjemførte Karsten Søndergaard 145 kasser.

Danmark fjerdestørste køber
Det danske køb på Nederburg auktionen svarede til 1,73 procent af samtlige udbudte partier. Dermed blev Danmark den fjerdestørste køber - omend i god afstand fra Sydafrika selv (82,91 procent), Nambia (7,11 procent) og Kenya (3,07 procent).
I alt blev der omsat for 6.449.640 rand, svarende til 6,74 millioner dkr., en stigning på knap 10 procent i forhold til år 2000.
Dyrest blev en Lanzerac Pinotage 1964. Seks flasker gik for 6400 rand = 6689 kr., og denne høje pris vidner om den interesse, der er for Sydafrikas egen store drue (se næste artikel).
I forbindelse med auktionen afholdt man to store frokoster med en tre retters menu for i alt 2200 gæster. Hertil brugte man 20.000 stykker service og 9500 glas, og det tog lidt over tyve minutter at servere hovedretten til dem alle.
Jo, der sker skam også noget i Sydafrika.

Mere toldfri vin fra Rumænien
EU har drejet yderligere op for hanen med rumænsk vin. I tirsdags meddelte EU-kommissionen, at Rumænien i år toldfrit kan eksportere i alt 300.000 hektoliter vin til EU-landene.
Samtidig vil rumænerne ifølge Bucharest Business Week iværksætte en række aktiviteter for at fremme eksporten til USA.
Rumænien har potentialet til at lave glimrende vine, men landet har problemer med eksporten, idet markedet for solmodne og fyldige vine i vid udstrækning er blevet overtaget af Australien, Chile og Sydafrika.
I 1998 lå den rumænske vineksport på 647.000 hektoliter. Sidste år var den nede på 253.500 hektoliter.

Brunello skadet af frost
Natten til påskedag faldt temperaturen i det italienske Montalcino til minus 4 grader, og eftersom frosten varede i syv timer, led vinstokkene til en af verdens fornemste vine, Brunello di Montalcino, alvorlig skade.
Til den britiske avis The Telegraph siger Filippo Fanti, der er præsident for vinavlerforeningen, at udbyttet vil falde drastisk, måske så meget som 70 procent.
Eneste trøst er, at det især synes at være gået ud over hvidvins-druerne, der er først til at sætte knopper - og Brunello di Montalcino er jo en rødvin.
Yderligere er der ifølge Dante Cecchini fra Castollo Banfi håb om, at Brunello-druerne vil reagere ved at sætte flere drueklaser. Det vil faktisk kunne føre til bedre druer og bedre vine.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..


    Adam Christiansen (f. 1937) har bevæget sig i Bacchus’ verden i over et kvart århundrede og sidder i dag for bordenden i den danske afdeling af verdensfirmaet Allied Domecq Spirits and Wine.
    Den britiske koncern er verdens næststørste udbyder af vin og spiritus med mærker som Ballantine's Scotch Whisky, Beefeater Gin, Kahlua Liqueur, Courvoisier Cognac m.fl. - i alt cirka 50 millioner kasser spiritus om året med en omsætning på cirka 28 milliarder dkr.
    Også vinen spiller en stadig større rolle for koncernen. Den er således blevet verdens femte største udbyder af vin.
    I alt har Allied Domecq 11.000 ansatte i mere end 100 lande. Herhjemme er tallene dog knap så astronomiske, men Adam Christiansen og hans 23 kolleger afsætter immervæk cirka 300.000 kasser om året med en omsætning på godt 100 millioner dkr.
    Før de ædle dråber blev skænket i Adam Christiansens glas, gennemløb han en merkantil uddannelse med udgangspunkt i Niels Brock og HD i afsætningsøkonomi, et år i London og jobs i 3M og Colgate-Palmolive.
    I 1974 blev han hentet til Vingaarden som marketingchef, og kun fire år efter var han administrerende direktør. Derefter førte hans vej ham i 1989 til De Danske Spritfabrikker som underdirektør med ansvar for salg og markedsføring.
    Samme år fusioneredes De Danske Spritfabrikker ind i Danisco, og Adam Christiansen fik til opgave at opbygge og lede Danica Vinimport i Svendborg, der blev lagt sammen med det dengang Danisco-ejede Peter F. Heering.
    I 1992 blev han administrerende direktør for Selected Wines and Spirits, som var et joint venture selskab mellem Allied Domecq og Danisco Destillers frem til 1998, hvor Allied Domecq overtog hele aktiekapitalen. Samtidig skiftede firmaet navn til Allied Domecq Spirits and Wine.
    Adam Christiansen har igennem den nævnte periode haft en række tillidshverv i flere bestyrelser, herunder V.S.O.D. (1982-1989). Han er gift med Inger, og sammen har de to døtre og en søn. Han forsøger at holde sig i form med tennis og golf og lange ture i Dyrehaven med sin hund, der hedder Juma.
    Adresse: Allied Domecq Spirits and Wine A/S, Jernholmen 38, 2650 Hvidovre, tlf.: 36 88 52 -00, fax: 36 88 52 50, e-mail: adam.christiansen@adsweu.com.

Uruguay på banen
Produktionen af vin i de oversøiske vinlande øges kraftigt i disse år, og lande som Chile, Argentina, Australien og Sydafrika gør en kraftig indsats for at eksportere så meget vin som muligt.
Nu er også Uruguay på banen. Ifølge South American Business Information vil foreningen af vineksportører, Asociacion de Bodegas Exportadoras, og det nationale vininstitut, Instituto Nacional de Vitivinicultura, indlede et storstilet fremstød, først og fremmest i Brasilien, der aftager 60 procent af den uruguayske vin. Men vi skal såmænd også nok høre fra Uruguay her i Danmark. Der er allerede nogle vine på markedet.
I 1998 eksporterede Uruguay kvalitetsvin for cirka 20 millioner dkr. Sidste år var eksporten næsten tredoblet.

Loire-vine i fjernsynet
Nu på fredag d. 27. april kl. 21 er der atter vin på kanalen dk4, og denne gang har Flemming Kyed besøg af vinhandler Sune Rosforth, der vil fortælle om sin store interesse for vinene fra det franske Loire.
Vinudsendelserne på dk4 - der jo kun kan ses, hvis man har hybridnet eller digital parabol - bliver i øvrigt gentaget flere gange, og på kanalens tekst-tv kan man orientere sig om, hvornår det sker.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * VinAvisen går i gang med et nyt projekt: Hver måned vil vi bringe resultaterne af en større tematisk smagning - og naturligvis samtidig benytte vores nye stjerne-system (se nedenfor). Den første smagning kommer til at omfatte argentinske hvidvine, og vi hører meget gerne fra importører, der fører sådanne vine. Send venligst en mail til anker@vinavisen.dk.
    * Peter F. Heering, det hæderkronede gamle vinfirma, indgår nu i Vingaarden. Peter F. Heering er en del af De Danske Spritfabrikker, der jo nu ejes af det svenske Vin & Sprit, og da Vingaarden også er på vej ind under den svenske V&S-paraply, er der indlysende fordele ved at lægge Heering og Vingaarden sammen.
    Vingaarden i Odense beskæftiger cirka 200 medarbejdere og bearbejder samtlige segmenter på det danske marked. Cirka 25 procent af den totale omsætning eksporteres.
    Peter F. Heering i Svendborg beskæftiger cirka 20 medarbejdere og arbejder primært på det danske dagligvaremarked samt på visse eksportmarkeder.
    Den nye fælles organisation vil få domicil hos Vingaarden i Odense.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
.
.
Ny service i VinAvisen:
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider.
Der er endnu kun lidt cirka 70 på listen, men eftersom det er gratis for importørerne at komme med, forventer vi, at listen hurtigt vil vokse sig både stor og meget nyttig for vore næsten 7500 vininteresserede læsere.
Du kan se listen ved at klikke her.
.
Et insekt spænder ben
Australien og USA er på vej mod en aftale om fri indbyrdes handel. Men nu er der kommet et insekt i vejen.
Australierne er som nævnt tidligere i VinAvisen bange for at få den frygtede glasvingede skarpskytte ind i landet sammen med californiske druer og har derfor indført importforbud. Man vil for alt i verden undgå, at insektet påfører de australske vinmarker den frygtede plantesygdom Pierce’s disease.
- Vi gør det for at beskytte vores vindindustri, der omsætter for mange milliarder dollars, siger regeringen i Canberra.
- Nej, I gør det for at oprette en handelsbarriere imod USA’s eksport af for 12 millioner dollars spisedruer, siger Washington - der i forvejen spænder ben for importen af australsk lammekød.

Australien forlanger garantier
I tirsdags var den australske handelsminister, Mark Vaile, til møde i Washington og udtalte bagefter, at den glasvingede skarpskytte er et alvorligt problem.
Mark Vaile henviste ifølge den australske avis The Australian til mund-og-klovsygen i Europa og opfordrede amerikanerne til at foretage yderligere forsøg for at bevise og garantere, at skarpskytten ikke vil kunne overleve rejsen til Australien.
Skarpskytten og Pierce’s disease betragtes som et lige så stort problem som vinlusen Phylloxera, der i 1800-tallet ødelagde Europas vinmarker. Man mente dengang, at det var slut med overhovedet at dyrke vin.

Sådan kom vinlusen til Europa
Vinlusen Phylloxera vastatrix blev i 1863 overført fra Amerika og hærgede alle Europas vinmarker.
Lusen havde i millioner af år levet på amerikanske druesorter uden at ødelægge dem. Lus og plante havde vænnet sig til hinanden. Men da lusen blev overført til den europæiske ædelsort Vitis vinerefa, gik det galt.
Man kan undre sig over, at lusen ikke kom til Europa langt tidligere. Allerede siden 1600-tallet havde man igen og igen overført amerikanske vinplanter til Europa, uden at lusen var kommet med. Men midt i 1800-tallet opfandt man noget nyt, nemlig dampskibet.
Lusen er så ødelæggende, at de planter, der var angrebet, døde under de lange sørejser med sejlskibe og blev kastet over bord med lus og det hele. Men da dampskibet kunne tilbagelægge turen fra Amerika på ni-ti dage, overlevede planterne - og lusen. Og bagefter sørgede den anden nye opfindelse, jernbanen, for at sprede lusene over hele Europa.
.
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:

Hvordan blev vinlusen udryddet?
Vinlusen Phylloxera vastatrix blev ikke udryddet. Den lever i bedste velgående på Europas vinmarker.
Problemet med lusen var, at den angriber rødderne på de europæiske druesorter, så vinstokkene går ud.
I de første år efter angrebet i 1860'erne vidste man ikke sine levende råd. Man rev de angrebne planter op og brændte dem. Man oversvømmede markerne - det hjalp, lusene døde, men samtidig blev vinen pjasket og ikke værd at drikke.
Det strømmede ind med forslag. På universitetet i Montpellier i Sydfrankrig gennemprøvede man 1044 metoder i store forsøgsrækker, men intet hjalp.
Men så kom løsningen. Det var franskmanden Gaston Bazille, der foreslog den på Phylloxera-kongressen i 1869. - Lusen kom fra Amerika, sagde han. - Derovre ødelagde den ikke rødderne på de amerikanske vinstokke. Hvad nu, hvis vi indforskriver de amerikanske sorter, men kun bruger rødderne og poder vore egne ædelsorter på dem?
Og sådan blev det. Men det var et kæmpearbejde. I 1880 var der cirka 11.000 millioner vinstokke alene i Frankrig, og man regnede hurtigt ud, at hvis en udplantnings-plante er 30 cm lang, skulle man bruge 3,3 millioner km vinranke. Det var over syv gange afstanden fra Jorden til Månen.
Først i 1920 genvandt Frankrig sin tidligere vinproduktion - og havde da betalt en regning på 1800 millioner francs.
I dag er samtlige europæiske vinstokke - med nogle meget få undtagelser - podet på amerikanske rødder. Næste gang, du står i en vinmark, så prøv at se podestedet. Det ses gerne lige over jorden.
.
.
Husets vin
I påsken havde B.T. fået den gode idé at afprøve "husets vin" på en række københavnske spisesteder, og to dage efter gjorde Politiken det samme.
B.T.'s Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm delte rundhåndet ud af de røde stjerner. Flest fik Café Victor (Ny Østergade 8) for sin hvidvin og Café Theodor's (Østerbrogade 106) for sin rødvin.
Politikens Vivi Vestergaard og Søllerød Kros sommelier, Jeppe Gustavsen, kårede Kong Frederik Hotel (Vester Voldgade 25) som stedet med den bedste "husets vin" - men skænkede dog kun tre vinglas-symboler ud af fem mulige.
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
      Ønsker du senere at blive slettet på vores liste, skal du bare sende os en e-mail.

Lavere afgift på spiritus
Skatteminister Frode Sørensen har igen bebudet, at han vil sænke afgifterne, og denne gang synes han at mene det. Dog kun på spiritus. Og han vil naturligvis gøre det, fordi han har indset, at grænsehandelen er det stor skade for dansk erhverv og handel - og utvivlsomt også for provenu fra afgifterne.
I dag er forbruget af spiritus i Danmark 20,2 millioner liter, og heraf kommer de 5,5 mio. liter fra grænsehandelen, dvs. 27 procent.
I Tyskland koster en liter spiritus 131 kr., i Frankrig 100 kr. og i Sverige 306 kr. I Danmark koster den i snit 230 kr., og sænkes spiritusafgiften med 45 kr. pr. flaske (62,5 kr. pr. liter), vil prisen komme ned på 167,50 kr.
Frode Sørensen er mere tilbageholdende med en sænkning af afgifterne på vin og øl. Han peger på, at der er ved at komme pant på øldåser i Tyskland, og at dette vil begrænse danskerne øl-togter over grænsen.

Neglet d'Yquem
Vinhandler Kim Bach Andersen i Aabenraa havde to flasker Château d'Yquem 1989. Nu har han kun én - efter at en tyveknægt har neglet den anden til 2400 kr. Kim Bach Andersen har ifølge Jyske Vestkysten udsat en dusør på 1000 kr. til den, der kan bringe ham flasken tilbage.

Nu også stjerner i VinAvisen
Fra og med denne uge giver vi de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem stjerner som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, vil dog ikke blive omtalt. De kan udmærket drikkes - det kan jo alle vine, uden at man dør af det - men de er ikke værd at gå efter. Eller overhovedet at nævne.
Tre stjerner står for den absolut pæne og vellavede vin, som vi med glæde peger på.
Fire stjerner står for den glimrende vin og femstjerner for den helt ekstraordinært dejlige oplevelse.
I vores bedømmelse indgår også prisen som en parameter.
Efter beskrivelsen af hver vin tilføjer vi en link enten til producenten eller distriktet. Ikke alle producenterne har dog endnu fundet ud af, at det internationale sprog på Internettet er engelsk.


Domaine du Château de Meursault, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 1998
99 kr., Kjær & Sommerfeldt, tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11
Dette er en let og elegant vin, blød og meget lækker, og netop fordi den kun koster 99 kr., fortjener den fem stjerner. Vi bør dog tilføje, at de 99 kr. er et introduktionstilbud, der kun gælder til 31. august. Det samme gør så stjernerne ... Link til producenten: www.meursault.com (virker ikke altid).


Château Fabre Gasperets, Corbières, Frankrig 1998
68 kr., Fransk Dansk Kompagni, tlf.: 56 16 77 22
En fadlagret rødvin med muskler - ikke så meget i de 12,5 procenter som i den intense frugt, der fylder næse og mund med brombær, sorte kirsebær, chokolade, vanille ... Den kan drikkes nu, især hvis man plasker den over i en karaffel et par timer før, men den kan også mageligt ligge endnu nogle år. Link til distriktet: www.archetype-it.com/corbieres


Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996
169,75 kr., H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
Rioja er et kludetæppe. 97 procent af alle vinmarkerne er på 2 hektar. Der findes dog også større marker, fx Finca Valpiedra, der er på 80 ha, og hvorfra denne glimrende rødvin kommer. Den er ikke billig, men afgjort en stor nydelse, afrundet og fyldig med solmoden frugt og bløde tanniner. Vinen har ligget seksten måneder på nye franske og amerikanske egefade. Link til producenten: www.reservaycata.com.


Mise du Printemps, Pinot Blanc, Josmeyer, Alsace, Frankrig 2000
89,50 kr., Vinens Verden, tlf.: 66 14 44 48
En virkelig dejlig hvidvin med fylde og fedme og en ret tilbageholdende syre med en anelse citrus. Josmeyer er et af de virkelig gode hus i Alsace, der netop i disse år er ved at omlægge det 25 ha store domaine til økologisk drift. Vinen her vil gå glimrende til lyse fiskeretter og skaldyr samt til en frokost med gode småretter. Link til producenten: www.josmeyer.com.


Borsao, Reserva, Campo de Borja, Spanien
49,95 kr., ViniPortugal, tlf.: 43 63 32 22
Den glider bare ned - en rødvin uden kanter, blød og lækker og med en kraftig, frisk frugt og let sødme. Den er glimrende til stegt kød. Flasken er udstyret med det traditionelle net af forgyldt ståltråd. Link til producenten: www.bodegasborsao.com.


Marques de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès 1999
45 kr. (3 for 120 kr.), ISO
Der er brug for gode hverdags-vine - gode "hakkebøffe-vine" - og denne rødvin er en af dem. Den er rimelig i pris - især hvis man venter til uge 20, hvor den er på tilbud til 110 kr. for 3 flasker. Vinen er vellavet, harmonisk og venlig, frisk og ung med en lidt vegetal duft med nuancer af gran. Link til producenten: www. marquesdemonistrol.com.
.
    .
    Hvem skriver hvor?
    Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
    .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

MOUSSERENDE VINE
CR, Classic Reserve, Chardonnay, Angove's, South Australia 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Vinavisen/15)
Juvé y Camps, Reserva de la Familia, Brut Nature, Cava, Spanien 1997 til 145 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Vinavisen/15)

HVIDVINE
Chardonnay, Les Grandes Gouttes, Bourgogne, Frankrig 1999 til 118 kr. (tilbud: 89 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (VinAvisen/14)
Fiordaliso, Bianco di Custoza, Italien 2000 til 125 kr. for 3 flasker i Irma (Politiken/15)
Haselgrove, Chardonnay, South Eastern Australia 1999 til 69,75 kr. (4 flasker for 250 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13, Frederiksborg Amts Avis/14, Nordjyske Stiftstidende/14, Århus Stiftstidende/15)
La Bernardine, Chapoutier, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1997 til 158 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Politiken/15)
Les Fontanelles Blanc, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999 til 39 kr. (6 for 200 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Vinavisen/15, Fyens Stiftstidende/15)
Nicolaihof, Grüner Veltliner Federspiel, Wachau, Østrig til 95 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Alt for Damerne/14)
Schloss Vollrads, Riesling Spätlese, Rheingau, Tyskland 1999 til 160 kr. fra D.W.C. Vin (tlf.: 34 43 26 33). (Politiken/15)
Sipp Mack, Gewurztraminer, Vengange Tardive, Alsace, Frankrig 1997 til 132 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Århus Stiftstidende/16)
Weingut Gunderloch, Riesling, Spätlese, Nachenheimer Rothenberg, Tyskland 1999 til 150 kr. fra D.W.C. (tlf.: 34 43 26 33). (Berlingske Lokalaviser/14)

ROSÉVINE
Château de Haux, Clairet, Bordeaux, Frankrig 1999 til 79,95 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Berlingske Lokalaviser)
Palacio de la Vega Rosado, Navarra, Spanien 1999 til 45 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01). (Smag & Behag/14)
Ochoa Garnacha Rosado, Navarra, Spanien 1999 til 65 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Smag & Behag/14)

RØDVINE
Apollonio, Primitivo Terragnolo, Puglia, Italien 1998 til 59 kr. fra A. Vinstouw (tlf.: 97 21 15 05). (JP-København/14)
Borsao, Reserva, Campo de Borja, Spanien til 49,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/17).
Bradgate, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2000 til 64,75 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88). (VinAvisen/14, Århus Stiftstidende/15)
Calanco, Umbria, Italien til 135 kr. fra D.W.C. Vin (tlf.: 34 43 26 33). (Politiken/15)
Château Belle Croix, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999 til 29,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/13, Nordjyske Stiftstidende/14)
Château du Sau, Côtes du Rousillon, Frankrig 1998 til 59 kr. fra Bryde Vinhandel (tlf.: 38 87 21 09). (Penge og Privatøkonomi/15)
Château Fabre Gasperets, Corbières, Frankrig 1998 til 68 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/17).
Château La Rouvière, Bandol, Frankrig 1997 til 133 kr. fra K.B. Vinimport (tlf.: 33 14 99 14). (Mad & Bolig/16)
Château Puech-Haut, Côteaux du Languedoc, Frankrig 1998 til 125 kr. fra Bergman Vin (tlf.: 48 28 00 35). (Penge og Privatøkonomi/15)
Clos Fantine, Faugères, Languedoc, Frankrig 1999 til 59 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Politiken/15)
Curatolo, Sicilien, Italien 1999 til 40 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Femina/15)
Cuvée du Président, Algeriet til 39,95 kr. fra NicVin (tlf.: 46 32 24 01). (Alt for Damerne/14)
Deakin Estate, Merlot, Victoria, Australien 2000 til 70 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/12, Frederiksborg Amts Avis/12, Århus Stiftstidende/14)
Domaine Bonhomme, Vin de Pays d'Aude, Frankrig 1999 til 48 kr. (tilbud: 6 flasker for 250 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (VinAvisen/14)
Domaine Chofflet-Valdenaire, Givry, Frankrig 1998 til 119 kr. hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00). (JP-København/15)
Domaine Clos Salomon, Givry 1. cru, Frankrig 1996 til 119 kr. hos KB Vinimport (tlf.: 33 14 99 14). (JP-København/15)
Domaine d'Astros, Cuvée Prestige, Provence, Frankrig 1998 til 43,75 kr. fra Theis Vine (tlf.: 62 66 11 20). (Fyens Stiftstidende/14)
Domaine de l'Oratoires Saint Martin, Haut-Coustias, Cairanne, Frankrig 1999 til 99 kr. hos Bichel Vine 8tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands-Posten/15)
Domaine du Château de Meursault, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 1998 til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/17).
Domaine Le Galantin, Bandol, Frankrig 1998 til 89 kr. fra Freile Vine (Mad & Bolig/16)
Elsa, Barbera, San Rafael, Argentina 1999 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Århus Stiftstidende/12, (VinAvisen/13, Frederiksborg Amts Avis/14)
Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996 til 169,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/17).
Haselgrove, Shiraz, South Eastern Australia 2000 til 77,50 kr. (4 flasker for 250 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13, Frederiksborg Amts Avis/14, Århus Stiftstidende/15)
Lautus, Guelbenzu, Spanien 1996 til 257 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Smag & Behag/16)
Le Millepetuis, Crozes-Hermitage, Frankrig 1998 til 79,95 kr. hos Magasin (Alt for Damerne/15)
Les Fontanelles Rouge, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999 til 39 kr. (tilbud: 6 for 200 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (VinAvisen/14, Fyens Stiftstidende/16)
Les Terrasses, Châtea Pesquilé, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 70 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/14)
Lupé-Cholet, Maranges, Frankrig 1995 til 128 kr. (tilbud: 79 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Berlingske Tidende/13, VinAvisen/14, Fyens Stiftstidende/16)
Marques de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès 1999 til 45 kr. (3 for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/17).
Mas La Plana, Torres, Penedès, Spanien 1995 til 225 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Nordjyske Stiftstidende/16)
Mise du Printemps, Pinot Blanc, Josmeyer, Alsace, Frankrig 2000 til 89,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/17).
Ochoa, Reserva, Navarra, Spanien 1995 til 105 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Smag & Behag/16)
Piedemonte Selection, Navarra, Spanien 1998 til 39,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (ErhvervsBladet/14)
Pinord Chateldon, Penedès, Spanien 1996 til 89,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (ErhvervsBladet/14)
Primitivo de Mandura, Santa Barbara, Apulia, Italien 1998 til 30 kr. i Netto. (Politiken/14)
Promessa, Rosso de Salento, Puglia, Italien 2000 til 40 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/12, Århus Stiftstidende/14)
Remonte, Crianza, Navarra, Spanien 1998 til 34,95 kr. i Fakta. (Vinavisen/15)
Santa Digna, Cabernet Sauvignon, Chile 1999 til 55 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Nordjyske Stiftstidende/16)
Sarnia, Cabernet Sauvignon, Angove's, Padthway, Australien 1998 til 109,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/14, Århus Stiftstidende/15)
Señorio de Mendieta, Rioja Crianza, Spanien 1999 til 30 kr. fra Amka Vinimport (tlf. 86 41 96 00). (Penge og Privatøkonomi/15)
Trapiche, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1997 til 69,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/12, Århus Stiftstidende/12, Frederiksborg Amts Avis/13, Fyens Stiftstidende/13, Berlingske Tidende/13)
Valdivieso, Cabernet Sauvignon, Chile 1999 til 86,95 kr. fra Peter F. Heering (tlf.: 62 17 37 99). (Alt for Damerne/15)
Vantini, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1997 til 102 kr. hos JVS (tlf.: 47 33 56 41). (JP-København/14)
Vigna del Saraceno, Leverao, Italien 1998 til 61 kr. fra www.onwine.dk. (Penge og Privatøkonomi/15)
Viña Pedrosa, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1996 til 175 kr. og Reserva 1995 til 270 kr. fra Laudrup Vin (tlf.: 44 84 80 86). (Information/16)
Wellington Cellar, Cinsault, Ruby, Cabernet Sauvignon, Wellington, Sydafrika 1999 til 49,95 kr. hos Irma. (Berlingske Tidende/14)

SPECIALITETER
Château de Beaulon, Pineau des Charentes, Frankrig, hedvin til 76,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/16)
Grande Maison, Cuvée Monsieur, Monbazzillac, Frankrig 1995, sød hvidvin til 100 kr. for 70 cl fra HC Vin (tlf.: 66 14 76 70). (Jyllands-Posten/14)
Nieport Dry White Port, hvid portvin, Portugal til 77 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (Nordjyske Stiftstidende/16)

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.