Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2001


Vin-aktuelt i uge 18
30. april - 6. maj 2001
.
VinAvisen uge 15VinAvisen uge 16VinAvisen uge 17
      VinAvisens løbeseddel hver uge
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil løbesedlen gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Dommen over Bordeaux 2000
Robert Parker’s blad, The Wine Advocate, er på gaden med dommen over Bordeaux 2000.
Château Cheval-Blanc ligger øverst på listen over årgangen 2000 en primeur, som Parker finder helt i top. Også Latour, Haut-Brion, Margaux , Mouton-Rothschild og Lafite prises i høje toner.
Yderligere har Parker høje karakterer til Angélus, Ausone, Canon-La-Gaffelière, Clos l'Eglise, La Conseillante, L'Evangile, Léoville-Barton, Léoville-Las-Cases, Lynch-Bages, Magrez-Fombrauge, La Mission-Haut-Brion, Monbousquet, La Mondotte, Pavie, Pavie-Decesse, Péby-Faugères, Pichon-Longueville Baron og Pichon-Longueville-Comtesse de Lalande.
Det er dog værd at gentage, at der kun er tale om en meget foreløbig vurdering, og at der kan ske meget på det enkelte slot, både i positiv og negativ retning.

Når Robert Parker spytter
Den amerikanske avis Baltimore Sun har bragt en artikel om den 53-årige Robert Parker og hans fabelagtige smagsløg.
- Når Robert Parker spytter, skriver avisen, - så lytter vinverdenen.
Mange vinmagere frygter Parker. De protesterer imod, at denne "yankee" giver deres vine point og har så stor en indflydelse på en multi-milliarders vinindustri.
En vinmager, der af frygt for at miste sit job udtaler sig anonymt til avisen, siger: - Parker har talent, og talentet har han i sine forbavsende smagsløg. Han har også en utrolig hukommelse. Jeg har oplevet ham smage 90 vine. Han tog slet ingen notater, men kunne bagefter anmelde cirka 30 vine. Og hver eneste anmeldelse sad lige i prik.
Parker smager omkring 10.000 vine om året, og de 99 procent af dem er rødvine. 75 procent er franske, 15 procent italienske og resten californiske eller spanske.
Og hvad drikker han så, spørger avisen? - Jeg kan godt lide øl, men jeg vil nødigt indrømme det.

Skrappe indgreb nødvendige i Bordeaux
Eric Dulong, der er præsident for Bordeauxs vinorganisation, CIVB (Conseil Interprofessional du Vin de Bordeaux), er en mand med sine meningers mod. Ifølge Decanter peger han på skrappe indgreb, der er nødvendige for atter at bringe den vigtige vinregion på toppen og være i stand til at sælge 5-6 millioner hektoliter vin om året.
Han taler kun om uklassificeret bordeaux, der ikke har spor at gøre med de store cru classé-vine.
De mange små producenter er ikke i stand til at lave vin af tilstrækkelig høj kvalitet, siger han. Det er nødvendigt at reducere antallet af slotte og udvikle mærkevare-vine af kvalitet. De mange slotte bør være leverandører til folk, der forstår at lave ordentlig vin.
Regionen skal koncentrere sig om kvalitet, stabile priser og image, og dette er kun muligt med færre slotte og med négocianter, der laver deres egne vine.
- Vi har brug for ti-femten store firmaer til at konkurrere med Amerika og Australien, siger Dulong til Decanter.

Propsygen dræber fugle
Portugiserne er med rette bange for, at den udbredte propsyge vil gøre en ende på Portugals store skove af korkege.
I kampen for skovene - og for deres store korkindustri - bruger de nu ifølge Financial Times miljøet som argument.
Portugals egeskove beskrives som Europas Amazon-område. Her lever 42 fuglearter, der er afhængige af de krogede korkege for at kunne overleve. Det gælder blandt andet kejserørnen, hvoraf der kun er 130 par tilbage.
I Portugal er ikke kun fuglene i fare, men også en stor arbejdsstyrke i en af Europas fattigste egne.
Truslen mod fuglene er kunststofproppen, der godt nok ligner en dørstopper, men som er meget hygiejnisk og sikrer supermarkederne imod klager over propsmag.
En lang række supermarkedkæder insisterer på, at deres vine skal have propper lavet af kunststof - ofte samme type kunststof, der bruges til kunstige hjerteklapper.
På kun fem år har kunststofpropperne erobret 7 procent af propmarkedet, i nogle lande op til 30 procent.

Beskyldninger
I kampen mellem kork og kunststof fyger beskyldningerne. Man har hævdet, at op til 10 procent af alle flasker har propsyge - forbrugerne opdager det bare ikke. De tror, at vinen skal smage sådan.
Det er løgn, siger korkfolket. Det gælder kun 0,5 procent af flaskerne. Men det svarer immervæk til næsten 1,8 milliarder flasker på årsbasis.
Korkfolket hævder også, at propperne af kunststof får vinen til at lugte af vaseline og våd maling, og at de ikke slutter tæt, så flaskerne lækker, og vinen bliver iltet. Hvilket kunststof-producenterne naturligvis tilbageviser som noget sludder. Heri får de støtte fra Australian Wine Research Institute - der til gengæld konstaterer, at kunststofpropperne suger vinens aroma til sig.
En fordel, som nok er værd at bemærke, er, at flasker med prop af kunststof ikke behøver at ligge ned.
Den portugisiske korkindustri har foretaget store investeringer for at komme propsygen til livs og har afløst gammeldags teknikker med nye, moderne og tophygiejniske. Men krigen mellem kork og kunststof vil fortsætte - måske indtil den dag, da en eller anden opfinder en helt tredje og endnu smartere måde at lukke vinflasker på.

Kvalitets-vin med skrueprop
Sidste år lancerede PlumJack Winery i Napa Valley verdens første kvalitets-vin med skruelåg. Vinen - en Cabernet Sauvignon - blev tappet i to udgaver, dels med korkprop til 125 dollars, dels med skruelåg. Den sidste var 10 dollars dyrere, for den havde jo indbygget forsikring imod propsyge.
Nu meddeler PlumJack, at også 1998-årgangen, der frigives til september, vil komme i to udgaver til henholdsvis 145 og 155 dollars. Yderligere vil vinene kun blive solgt i en kasse med en flaske af hver - og selv restauranter bliver nødt til at aftage begge udgaver i kasser med tre af hver.
Måske udvikler vinen sig lige så godt under skruelåg som under korkprop. Men det er nu lidt svært at forestille sig, at man sidder på en fin restaurant, og at tjeneren ikke lægger en flot prop på bordet, men kun et skruelåg ...

Vin er dobbelt godt for hjertet
Vin er ikke kun godt for hjertet. Det er også godt, hvis man har haft en hjerteinfarkt. Ifølge Journal of the American Medical Association har forskere ved Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston konstateret, at et behersket forbrug af alkohol nedsætter risikoen for at få endnu et anfald.
Forskerne fulgte 1913 patienter på 45 forskellige hospitaler igennem fire år. Efter de fire år var 17 procent af afholdsfolkene døde af et nyt anfald, mens det kun gjaldt 9 procent af dem, der drak ret beskedent, og 7 procent af de patienter, der blev karakteriseret som moderate drikkere.

Vin måske også middel mod prostatakræft
Ifølge Wine Spectator har forskere på Mayo-klinikken i Minnesota, USA, fundet et stof i rødvin, der måske vil kunne hæmme kræftcellers vækst i mænds prostata. Det drejer sig om en flavonoid ved navn quercetin.
Endnu har man ikke prøvet at behandle patienter med det. Men man har udført laboratorieforsøg med kræftceller, og tilførslen af quercetin stoppede cellernes udvikling.

Den røde rejes glas
I torsdags blev der i Jyllands-Postens bladhus i København afholdt en smagning af en lang række vine, der har fået tildelt tre glas i den italienske vinguide Gambero Rosso - selv om ikke alle bogens 182 treglassede vine var med, kun cirka 80. Men det har også været en større udskrivning, for der er tale om den absolutte top inden for italiensk vin, og lige så snart en vin får glas i bogen, stiger prisen kraftigt.

Hvad er Gambero Rosso?
Gambero Rosso (Den Røde Reje) er et italiensk forlag, der hvert år siden 1987 har udgivet en guidebog, hvori tusinder af vine vurderes, og hvori de bedste belønnes med ét, to eller tre glas.
For mange venner af italiensk vin er Gambero Rosso simpelt hen en bibel, og for enhver italiensk vinbonde er det målet at få et, to eller tre af de eftertragtede glas-symboler.
I 2000-udgaven er der beskrivelser af 1672 producenter og 11.209 vine, og bogen udkommer i et oplag på næsten 100.000 eksemplarer. Forlaget har i øvrigt sin egen website på adressen http://www.gamberorosso.it.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * House of Wine er indgået i den nordiske koncern Haugen Gruppen, der primært er specialiseret inden for fødevarer. Det er sket for at styrke vinfirmaets position inden for HoReCa og Business-to-Business.
    * Haugen Gruppen består i dag af Haugen Norge, Storm & Sønner, SJ Normann og Tubin Melander i Sverige samt Carl Lange og Tørsleff i Danmark. Og nu altså også af House of Wine. Moderselskab for hele gruppen er ABF, Associated British Foods Plc.
    * Australian Wine Club (Australian Wine Import) samt New World Vinimport fusionerer pr. 1. maj 2001 i et fælles selskab under navnet New World Vinimport. Ved sammenlægningen bliver firmaet den importør i Danmark, der har det største sortiment i vin fra Australien og New Zealand. Yderligere har firmaet vin fra USA, Sydamerika og Sydafrika samt lidt vin fra Europa.
    * Bottleshop.dk bliver navnet på det sammensluttede New World Vinimports detaildel - dvs. butikken på Ålekistevej 229 i Vanløse og butikken på Haraldsborgvej 12 i Roskilde - samt firmaets internet-butik. Den daglige drift af New World Vinimport vil forgå på Ålekistevej i Vanløse.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Priserne i bund
Også spanierne mærker konkurrencen fra Chile, Argentina og Australien, når det gælder vine af kvalitet til billige priser.
Selv om EU-kommissionen har muliggjort destillationen af 2,6 millioner hektoliter spansk vin, kan det spanske hjemmemarked ikke aftale hele produktionen, så priserne er i bund - de er faktisk helt nede på 1993-niveau, skriver den spanske avis El Mundo.
Situationen skyldes tre store vinhøster, der har fyld lagrene. I 1998 producerede Spanien 20,3 millioner hektoliter vin. Sidste år var mængden steget til 27,5 millioner hektoliter.
.
.
Ny service i VinAvisen:
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider.
Der er endnu kun lidt cirka 70 på listen, men eftersom det er gratis for importørerne at komme med, forventer vi, at listen hurtigt vil vokse sig både stor og meget nyttig for vore næsten 7500 vininteresserede læsere.
Du kan se listen ved at klikke her.
.
.

.
Tungen er et fantastisk sanseorgan, hvor forskellige områder smager henholdsvis salt, surt, sødt og bittert.
    Vi smager, som vi ser
    Ifølge Scientific America - USA’s svar på Illustreret Videnskab - er forskerne langt fremme i studiet af, hvordan vi mennesker smager. Fx på vin.
    Som bekendt kan vore smagsløg kun opfatte fire smage: Salt, surt, sødt og bitter - samt måske den såkaldte umami, der hidrører fra glutamat, en af de tyve aminosyrer, der udgør proteinerne i kød, fisk og grønsager. Vi kender den også fra smagsforstærkeren mononatrium-glutamat.
    Nu har forskerne imidlertid identificeret de proteiner, der sætter cellerne i stand til at opfatte søde og bitre smagsemner. Og yderligere har de opdaget, at nerveceller, neuroner, i hjernen kan opfatte mere end én type smags-signal, ganske som signaler fra øjets nethinde kan tolkes som mere end én farve.
    Hele den lange artikel i Scientific American er lagt ud på nettet og kan læses på adressen http://www.sciam.com/2001/0301issue/0301smith.html
.
    Hæder til dansk vinbonde
    Hans Kristian Jørgensen, der dyrker vin i Alentejo i Portugal, har igen fået en medalje for sin vin, Cortes de Cima. Denne gang kom medaljen fra den prestigiøse konkurrence Concours Mondial du Vin Bruxelles.
    Mere om den danske vinbonde kan man læse på www.cortesdecima.pt hvorfra vi har hentet billedet af vingården til venstre. Det er faktisk en flot og grundig www-præsentation, ægteparret Jørgensen har lavet.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..


    Karsten Søndergaard (f. 1949) kom ind i vinens verden, fordi han solgte noget så lidet vinøst som højtryksrensere.
    I 1974-76 boede han i Tyskland, hvor han og hans kone, Anna-Marie, startede et datterselskab for K.E.W. Industri i Had-sund med det formål at sælge højtryksrensere til blandt andet vinbønder og vinindustri.
    Kontakten med vinen blev holdt vedlige, og i 1978 begyndte Anna-Marie Søndergaard - som en hobby - at importere vine fra Tyskland under navnet Amka Vinimport - navnet dannede de af forbogstaverne i Anna-Marie og KArsten.
    Og så gik det bare deruda’. Karsten Søndergaard er en ildsjæl, der med sit ravjyske temperament får tingene til at ske. - Men hvis man tror, at man bliver rig af at handle med vin, siger han, - kan man godt tro om igen. - Det er interessen og entusiasmen, der skal drive værket.
    I efteråret 1980 købte han Spritlageret Randers Aps. - som han senere gav det mindre vulgære navn Vinlageret Randers A/S, mens Amka fortsatte i privat eje.
    Amka blev firmaet, der importerer vinen og sælger den til andre grossister, inkl. Vinlageret Randers, der fungerer som distributionsfirma til uafhængige supermarkedkæder og siden 2000 også til restauranter.
    I 1999 blev dette firma - sammen med datterselskaber i Norge, Sverige og Tyskland - afhændet til ægteparrets søn, Frank Søndergaard.
    Amka blev det første danske firma, der introducerede både chilensk og sydafrikansk vin - fra Chile Santa Rita og fra Sydafrika blandt andet Nederburg, Plaisir de Merle og Klein Constantia.
    I dag repræsenterer Amka cirka 50 firmaer fra de fleste af verdens vinproducerende lande og har cirka 900 forskellige vine på lager.
    Anne-Marie og Karsten Søndergaard er gift på 28. år og bor lidt uden for Randers i et hus, de købte i 1976.
    Adresse: Amka Vinimport, Østre Boulevard 29, 8900 Randers, tlf.: 86 41 96 00, e-mail: amka@amka-vin.com.

Lusen blev overvundet i Cariñena
I sidste nummer fortalte vi historien om, hvordan man i 1800-tallet undgik, at Europas vinmarker blev udslettet af vinlusen Phylloxera vastatrix. En af vore læsere, Henrik Krüger, har sendt os en interessant tilføjelse til denne historie:
I 1867 tilkaldte den spanske konge den franske entomolog Jules Lichtenstein Bazille, der oprettede sit hovedkvarter og laboratorium i Cariñena, der dengang var Spaniens vigtigste vinområde.
Det var i Cariñena, at kampen mod vinlusen blev vundet, inden lusen nåede dertil, og i mange år, indtil vinstokkene podet på amerikanske rødder gav udbytte, måtte franskmænd og andet godtfolk i Europa lide den tort at drikke vin fra Cariñena

I Cariñena findes der i dag et meget fint vinmuseum, blandt andet til ære for Bazille.
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Denne uges stjerner i VinAvisen
Fra og med forrige uge er vi begyndt at give de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem stjerner som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, vil dog ikke blive omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen som en parameter.


Promessa, Rosso Salentino, Puglia, Italien 2000
39,95 kr., Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
Prisen taget i betragtning er denne rødvin et fund. Den er som et flot maleri med kraftige farver, hvor solmoden frugt, tilpas syre og indtagende sødme fremhæver hinanden. En lækker vin, der - netop på grund af prisen - fortjener fem stjerner. Tre links til regionen Puglia: www.pugliatravel.com og www.puglia.org samt www.mi.cnr.it


Les Domaines La Chablisienne, Les Vieilles Vignes, Chablis, Frankrig 1996
98 kr., Fransk Dansk Kompagni, tlf.: 56 16 77 22
Fem år gammel hvidvin, men bestemt ikke tynget af sin alder. Det er en dejlig afrundet og moden vin med en tør, frisk og lidt honningagtig smag. Den kommer fra La Chablisienne, der er et af de bedste kooperativer i Frankrig, oprettet i 1923. Link til distriktet: www.chablis.net


Les Domaines La Chablisienne, Chablis 1. Cru Mont de Milieu, Frankrig 1998
150 kr., Fransk Dansk Kompagni, tlf.: 56 16 77 22
Herlig hvidvin, der giver et elegant billede af Chardonnay-druens fortræffeligheder. Vinen, der har fået en diskret fadlagring, kan drikkes nu, men vi foreslår, at man holder fingrene fra den i endnu nogle år. Og så skal man i øvrigt huske, at fornemme hvidvine som denne ikke må være koldere end 10-11 grader. Link til distriktet: www.chablis.net


Quinta do Portal, Reserva, Douro, Portugal 1995
109,50 kr., ViniPortugal, tlf.: 43 63 32 22
Når man har været igennem en række vine med alkoholprocenter på op til 14,5, er det en lise at komme til en let og meget venlig rødvin som denne, der kun har 12 procent alkohol, og som er yderst harmonisk. Den kommer fra portvinens dal og har fået en diskret fadlagring. Med seks år på bagen er den afrundet og umiddelbart drikkemoden. Link til producenten: www.quintadoportal.com


Valdemar, Vino Tinto, Cosecha, Rioja, Spanien 2000
59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En ungdommelig frugtbombe af en vin! Den er kraftig og meget frugtagtig med en tiltalende sødme, og den vil være glimrende til sommerens gode grillbøffer, der snart er en realitet. Bemærk Riojas garanti-label, der nu er forsynet med et hologram, så den er meget svær at forfalske. Link til distriktet: www.riojawine.com
.
    .
    Forrige uges stjernevine i VinAvisen
    .
    Domaine du Château de Meursault, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 1998, rødvin til 99 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Uge 17).
    .
    Château Fabre Gasperets, Corbières, Frankrig 1998, rødvin til 68 kr., Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 17).
    Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996, rødvin til 169,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Uge 17).
    Mise du Printemps, Pinot Blanc, Josmeyer, Alsace, Frankrig 2000, hvidvin til 89,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Uge 17).
    Borsao, Reserva, Campo de Borja, Spanien, rødvin til 49,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Uge 17).
    .
    Marques de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès 1999, rødvin til 45 kr. (3 for 120 kr.) i ISO. (Uge 17).
    .
.
    .
    Hvem skriver hvor?
    Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
    .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

MOUSSERENDE VINE
CR, Classic Reserve, Chardonnay, Angove's, South Australia 2000 til 54,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Vinavisen/15)
Juvé y Camps, Reserva de la Familia, Brut Nature, Cava, Spanien 1997 til 145 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Vinavisen/15)
Il Vignale, Prosecco, Vino fizzante del Veneto IGT, Italien 2000, let perlende hvidvin til 100 kr. for 3 flasker i Irma. (Politiken/17)

HVIDVINE
Classic Reserve, CR, Chardonnay, South Australia 2000 til 54,75 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00). (Århus Stiftstidende/17)
Fiordaliso, Bianco di Custoza, Italien 2000 til 125 kr. for 3 flasker i Irma (Politiken/15)
Gentil, Alsace, Frankrig 1998 til 49,95 kr. i Gobi (tlf.: (tlf.: 36 13 99 69). (Berlingske Tidende/17)
Haselgrove, Chardonnay, South Eastern Australia 1999 til 69,75 kr. (4 flasker for 250 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13, Frederiksborg Amts Avis/14, Nordjyske Stiftstidende/14, Århus Stiftstidende/15)
La Bernardine, Chapoutier, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1997 til 158 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Politiken/15)
Les Domaines La Chablisienne, Les Vieilles Vignes, Chablis, Frankrig 1996 til 98 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/18)
Les Domaines La Chablisienne, Chablis 1. Cru Mont de Milieu, Frankrig 1998 til 150 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/18)
Les Fontanelles Blanc, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999 til 39 kr. (6 for 200 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Vinavisen/15, Fyens Stiftstidende/15)
Masi Modello, Bianco delle Venezie, Italien 2000 til 40 kr. i Bilka. (Politiken/17)
Schloss Vollrads, Riesling Spätlese, Rheingau, Tyskland 1999 til 160 kr. fra D.W.C. Vin (tlf.: 34 43 26 33). (Politiken/15)
Sipp Mack, Gewurztraminer, Vengange Tardive, Alsace, Frankrig 1997 til 132 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Århus Stiftstidende/16)

ROSÉVINE
Château de Haux, Clairet, Bordeaux, Frankrig 1999 til 79,95 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Berlingske Lokalaviser/16)

RØDVINE
Borsao, Reserva, Campo de Borja, Spanien til 49,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/17).
Bradgate, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2000 til 64,75 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88). (VinAvisen/14, Århus Stiftstidende/15)
Calanco, Umbria, Italien til 135 kr. fra D.W.C. Vin (tlf.: 34 43 26 33). (Politiken/15)
Château Belle Croix, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999 til 29,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/13, Nordjyske Stiftstidende/14)
Château du Sau, Côtes du Rousillon, Frankrig 1998 til 59 kr. fra Bryde Vinhandel (tlf.: 38 87 21 09). (Penge og Privatøkonomi/15)
Château Fabre Gasperets, Corbières, Frankrig 1998 til 68 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/17).
Château La Rouvière, Bandol, Frankrig 1997 til 133 kr. fra K.B. Vinimport (tlf.: 33 14 99 14). (Mad & Bolig/16)
Château Puech-Haut, Côteaux du Languedoc, Frankrig 1998 til 125 kr. fra Bergman Vin (tlf.: 48 28 00 35). (Penge og Privatøkonomi/15)
Clos Fantine, Faugères, Languedoc, Frankrig 1999 til 59 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67). (Politiken/15)
Curatolo, Sicilien, Italien 1999 til 40 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Femina/15)
Domaine Chofflet-Valdenaire, Givry, Frankrig 1998 til 119 kr. hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00). (JP-København/15)
Domaine Clos Salomon, Givry 1. cru, Frankrig 1996 til 119 kr. hos KB Vinimport (tlf.: 33 14 99 14). (JP-København/15)
Daomaine d'Andezon, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999 til 90 kr. fra CH-Vin (tlf.: 66 14 76 70). (Euroman/17)
Domaine de l'Oratoires Saint Martin, Haut-Coustias, Cairanne, Frankrig 1999 til 99 kr. hos Bichel Vine 8tlf.: 86 22 94 00). (Jyllands-Posten/15)
Domaine des Grands Devers, Enclaves des Papes, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 69,95 kr. ved 12 flasker hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Euroman/17)
Domaine du Château de Meursault, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 1998 til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/17, Århus Stiftstidende/17).
Domaine la Réméjeanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999 til 85 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (JP-København/17)
Domaine Le Galantin, Bandol, Frankrig 1998 til 89 kr. fra Freile Vine (Mad & Bolig/16)
Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996 til 169,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/17).
Haselgrove, Shiraz, South Eastern Australia 2000 til 77,50 kr. (4 flasker for 250 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13, Frederiksborg Amts Avis/14, Århus Stiftstidende/15)
Lautus, Guelbenzu, Spanien 1996 til 257 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Smag & Behag/16)
Le Millepetuis, Crozes-Hermitage, Frankrig 1998 til 79,95 kr. hos Magasin (Alt for Damerne/15)
Les Fontanelles Rouge, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999 til 39 kr. (tilbud: 6 for 200 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (VinAvisen/14, Fyens Stiftstidende/16)
Les Terrasses, Châtea Pesquilé, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 70 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/14)
Lupé-Cholet, Maranges, Frankrig 1995 til 128 kr. (tilbud: 79 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Berlingske Tidende/13, VinAvisen/14, Fyens Stiftstidende/16)
Marques de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès 1999 til 45 kr. (3 for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/17).
Mas La Plana, Torres, Penedès, Spanien 1995 til 225 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Nordjyske Stiftstidende/16)
Mise du Printemps, Pinot Blanc, Josmeyer, Alsace, Frankrig 2000 til 89,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/17).
Montgras Quatro, Colchagua Valley, Chile 1999 til 69,95 kr. i Føtex. (Politiken/17)
Ochoa, Reserva, Navarra, Spanien 1995 til 105 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Smag & Behag/16)
Promessa, Rosso Salentino, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/18)
Quinta do Portal, Reserva, Douro, Portugal 1995 til 109,50 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/18)
Remonte, Crianza, Navarra, Spanien 1998 til 34,95 kr. i Fakta. (Vinavisen/15, Nordjyske Stiftstidende/17)
Rosemount, Balmoral, Siraz, McLaren Vale, Australien 1997 til 399 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 99 69). (Jyllands-Posten/17)
Santa Digna, Cabernet Sauvignon, Chile 1999 til 55 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Nordjyske Stiftstidende/16)
Sarnia, Cabernet Sauvignon, Angove's, Padthway, Australien 1998 til 109,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/14, Århus Stiftstidende/15)
Señorio de Mendieta, Rioja Crianza, Spanien 1999 til 30 kr. fra Amka Vinimport (tlf. 86 41 96 00). (Penge og Privatøkonomi/15)
Torrelongares, Reserva, Cariñena, Spanien 1994 til 100 kr. for tre flasker i ISO. (B.T./17)
Valdemar, Vino Tinto, Cosecha, Rioja, Spanien 2000 til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/18)
Valdivieso, Cabernet Sauvignon, Chile 1999 til 86,95 kr. fra Peter F. Heering (tlf.: 62 17 37 99). (Alt for Damerne/15)
Vidal-Fleury, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998 til 69,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (ErhvervsBladet/17)
Vigna del Saraceno, Leverao, Italien 1998 til 61 kr. fra www.onwine.dk. (Penge og Privatøkonomi/15)
Viña Pedrosa, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1996 til 175 kr. og Reserva 1995 til 270 kr. fra Laudrup Vin (tlf.: 44 84 80 86). (Information/16)

SPECIALITETER
Château de Beaulon, Pineau des Charentes, Frankrig, hedvin til 76,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/16)
Nieport Dry White Port, hvid portvin, Portugal til 77 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (Nordjyske Stiftstidende/16)

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.