Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2001


Vin-aktuelt i uge 19
7. maj - 13. maj 2001
.
VinAvisen uge 16VinAvisen uge 17VinAvisen uge 18

Den hvide Hest revet væk
Hvis der er problemer med at sælge de små vine fra Bordeaux, så er det modsatte tilfældet med de store vine. I hvert fald når der kommer til at stå 2000 på etiketterne.
En god del af de udbudte en primeur-vine er ved at være solgt eller reserveret, og Château Cheval-Blanc - Den hvide Hest - der blev Robert Parkers favorit, er revet væk - selv om prisen slet ikke er offentliggjort endnu. Den bliver sikkert ikke til at komme i nærheden af for en almindelig pengepung.
Men ellers har priserne været holdt nogenlunde i ro - de synes kun at stige cirka 10 procent i forhold til 1999-årgangen.

Norges største smuglersag
Ifølge Bergens Tidende behandler Oslo byret nu Norges største smuglersag nogensinde. Det er den såkaldte Ålesund-liga, der står tiltalt for at have indsmuglet hele 468.400 liter ren sprit (96%), der omregnet til normal snaps (40%) svarer til over en millioner liter eller cirka 12 procent af Vinmonopolets årlige omsætning af brændevin.
Eftersom en flaske snaps er 10 cm i diameter, vil alle snapseflaskerne, stillet op på en lang række, nå 112 km - dvs. afstanden fra København til Skælskør.
Syv smuglere står tiltalt, og anklageren kræver konfiskering af 31,5 millioner norske kroner til fordel for statskassen.


ANNONCE.
ddd..
    Læs alt om de glimrende vine fra Navarra
    Få en grundig indføring i vinene fra det spanske Navarra. Og se den komplette liste over de vine, der eksporteres til Danmark - med importørnavne og priser.
    Klik her...(> 52)


Kennedys vinkælder under hammeren
Mens John F. Kennedy var præsident i USA, skabte han en vinsamling på det fornemme Carlyle Hotel på Madison Avenue i New York, hvor han ofte boede.
I 1971 blev hele samlingen solgt, da Michael Broadbent, der dengang ledede Christie’s vinafdeling, gav en privat samler hammerslag på de i alt 55 kasser.
I fredags kom 35 af kasserne atter under hammeren hos Zachys-Christie's i New York. Det gjaldt blandt andet otte flasker Château Latour fra den berømte årgang 1928, vurderet til 12-16.000 dollars.
Af andre interessante flasker kan nævnes ti flasker Chambolle-Musigny, Les Charmes 1934 fra Etienne Vergy, syv flasker Savigny-Les-Beaune, Les Lavieres 1955 i magnum fra Domaine de Château de Beaune, Bouchard og to flasker Tokaji Eszenxia 1886.
Den ældste flaske på auktionen var en Château Ausone 1924 i Jeroboam-flaske.
Endelig var der syv flasker Quinta do Noval vintage port fra 1963, det år, Kennedy blev myrdet.


ANNONCE.
.
..
...
    "We did it again!"
    Vi - det er måske for meget sagt. For det er Roberto Trappolini og hans hårdtarbejdende familie, der har gjort det meste. Med deres rødvin Paterno har de skabt en årgang, der simpelt hen vil gå over i historien.
    Klik her(09-)
    .


Hedens druer
Vi har tidligere nævnt, at Australiens druehøst ventedes at nå mellem 1,3 og 1,4 millioner tons - en alle tiders rekord.
Sommerens hede synes imidlertid at have reduceret høsten, således at den kun bliver på 1,29 millioner tons. Men det er trods alt 13 procent mere end 2000-årgangen, der i Australien var plaget af dårligt vejr.

Tilskud til destillering
Ifølge fagbladet Just Drinks er EU-kommissionen "meget bekymret" over, at flere og flere medlemslande vil have tilskud til destillering af overproduktionen af vin.
Nu har også Italien meldt sig blandt ansøgerne, der i forvejen omfatter Portugal, Frankrig og Spanien.


    FRANSK DANSK KOMPAGNI
    importerer bl.a. vine fra:
    Domaine Marcel Deiss, Alsace
    Domaine Fontanel, Roussillon
    Ch. Fabre-Gasparets, Corbières
    Ch. Tour Haut-Caussan, Médoc
    Domaine Octavic, Touraine
    .
    Château la Casenove, Roussillon
    Les Domaines La Chablissienne
    Château Cascadais, Corbières
    Château Les Ormes Sorbet, Médoc
    Château Montalivet, Graves
    Ampelidæ, Vienne
    For mere information, klik her (15-18)

.


Den 88-årige Robert Mondavi sammen med sin kone, Margrit Mondavi-Biever
    Mondavi går på pension
    I tirsdags pensionerede Robert Mondavi sig selv efter i et halvt århundrede at have stået ved roret i sit Napa-kejserrige. Hans efterfølgere bliver sønnerne Michael og Tim samt deres nye direktør, Gregory Evans.
    Robert Mondavi er 88 år, og han vil fremover virke som "ambassadør" for foretagendet og beskæftige sig med sit hjertebarn, The American Center for Wine, Food and the Arts - et oplevelsescenter i Napa Valley.

    Amerikas Mr. Wine
    Mondavi blev født i 1913 som søn af italienske indvandrere. Da han var ti år gammel, købte hans far Charles Krug Winery i Californien. I 1959 arvede Robert sammen med sin bror, Peter, vingården, men brødrene havde svært ved at blive enige om ledelsen af den. De skændtes bravt indtil 1965, da Robert forlod Krug og grundlagde sit eget winery med 100.000 dollars, han havde lånt af familie og venner.
    Siden har Robert Mondavi været en travl herre. Først bestemte han sig for, at californisk vin skulle have samme respekt som vin fra de klassiske europæiske vindistrikter. Det lykkedes meget hurtigt. Så startede han samarbejde med "fjenden" i Bordeaux omkring kultvinen Opus One. Det var berigende for alle parter og blev kopieret af mange andre. Den første årgang af Opus One går i dag på auktioner for op til 2000 dollars pr. flaske.
    Robert Mondavi har opkøbt flere wineries og vinfirmaer, og i nyeste tid har han købt sig ind i Sydfrankrig og er indgået samarbejde med vinfolk i Italien, Sydafrika og Chile. Også et samarbejdet med det australske firma Rosemount er på vej.


.
ANNONCE
.
.
..
...
    Vi henter danskernes vin
    Læs om WHT-Spedition, der er specialister i at hente vin og spiritus hjem fra det sydlige Europa - og som også kan sørge for lagerhotel, banderolering og distribution.
    Klik her (47-20)
    .

.
    .
    Den danske vinbranche
    * Ambassadeur Wine har (gen)ansat Bent Duvier, der i halvandet år har været på "visit" hos Chris Wine HoReCa. Bent Duvier vil tage sig af firmaets HoReCa-kunder i Nordsjælland. Han er uddannet tjener, men har i over 25 år været beskæftiget i vinbranchen, fra 1991 til 99 hos Ambassadeur Wine.
    * Philipson Wine har "headhuntet" to nye medarbejdere: Morten Bay har en fortid i restaurationsbranchen, som salgskonsulent hos Philipson Wine og senere salgschef hos Borg & Bigum. Han er tilknyttet Philipsons erhvervsafdeling som Key Account Manager. Brian Jørgensen kommer fra en stilling som butikschef for Vinspecialisten i Middelfart under H.J. Hansen-koncernen. Han er nu tilknyttet Philipsons erhvervsafdeling som salgskonsulent med ansvar for Midtjylland.
    * Philipson Wine står nu sammen med Bichel Vine for importen af vine fra det prestigefyldte Rhône-vinhus Guigal. Vinene vil kunne smages på Philipsons vinfestival i Børsen i København den 16. ds. og i Ridehuset i Århus dagen efter. Nærmere i VinAvisens aktivitetskalender.
    * Bichel Vine har importeret Guigal i tolv år, og det er der ingen ændring i. Guigal har altid mindst to importører i de forskellige lande, og i Danmark har importør nr. to hidtil været Wine Selection. Dette er nu ændret, således at Philipsson for fremtiden er den anden importør.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Tysk vin i fjernsynet
Tyskland fremstiller nogle af verdens ypperste hvide vine. Alligevel har Tyskland som vinland et dårligt ry i Danmark, og de store tyske vine er ukendte uden for en snæver kreds.
Hvordan det hænger sammen, diskuterer vinhandleren og litteraten Finn Klysner med Flemming Kyed i den ugentlige vinudsendelse på tv-kanalen dk4. Det foregår nu på fredag den 11. maj kl. 21, men udsendelsen genudsendes flere gang i den efterfølgende tid.

Det umulige Systembolag
Den svenske læge og vinelsker Nils Stormby er en svoren fjende af det umulige Systembolag. Allerede for to år siden reagerede han kraftigt, da den svenske handelsminister fremsatte forslag om, at Systembolaget skulle etablere et udsalg på Strøget i København. Til VinAvisen skrev han:
- Det skulle naturligvis passe det svenske monopol at kunne sælge vin via Systemet i København, mens det samtidig er danske vinhandlere forbudt at sælge direkte i Sverige!
- Typisk svensk bigotteri, som endnu en gang får mig til at konstatere, at Systembolaget - som jo siges at være skabt af alkoholpolitiske grunde - ikke skammer sig ved at starte butikker i andre lande for at gøre gode forretninger, mens det er absolut forbudt for en dansk vinhandel at etablere sig i Sverige - i fx Malmø.
- Det er også grotesk, at svenskerne - som er så emsige efter at forhindre brugen af alkohol - ikke holder sig tilbage fra at producere og sælge så meget som muligt Absolut-vodka ude i verden uden de mindste betænkeligheder.

Systembolaget på Højbro Plads
Nils Stormby har ladet handling følge på vrede og forargelse. I al stilhed lod han navnet "Systembolaget" indregistrere i Danmark, og nu har han åbnet butikken "Systemet" på Højbro Plads 21 i København i en 200 år gammel købmandsbutik.
Systembolaget - det svenske, altså - er rasende og har sat jurister på sagen for at stoppe denne provokerende krænkelse.
Den 71-årige Nils Stormby, der er professor i patologi, er blandt andet kendt for sin store vinsamling, hvori indgår Château d'Yquem i mange årgange. Han har grundlagt medicinalfirmaet Medscand Medical, der blev kåret som årets gazelle-virksomhed i Skåne. Han er kommunalråd i Malmö og i gang med en hjemmeside, der skal hjælpe hans trængte landsmænd med at købe vin i Danmark. I København er han medejer af den fornemme restaurant Era Ora.


Langsommelige svenskere
EU er blevet trætte af at svenskerne langsommelighed, når det gælder sænkning af afgifterne på vin og spiritus.
EU-kommissionæren Fritz Bolkestein forlanger realiteter. - Allerede sidste år lovede det svenske finansdepartement at sænke afgifterne, siger han til WOW FaxNews, - og eftersom løftet ikke er indfriet, vil kunne skride ind.
Sker dette, har Sverige to måneder til at få bragt orden i sagerne, og sænkes afgifterne ikke, vil sagen kunne forelægges EU-domstolen - noget, som den svenske finansminister Bosse Ringholm vil søge at undgå. En dom kan nemlig indebære, at prisen på en flaske vin skal sænkes betydeligt mere end den tier, der p.t. er tale om.

Stort guld til Gallo
Hvert år afholder Vinitaly en konkurrence for at kunne hædre de bedste vine på den store udstilling, og den vinproducent, der opnår flest medaljer, får prisen med det flotte italiensk-engelske navn: "Primio Gran VinItaly Award 2001".
I år gik prisen til californiske E. & J. Gallo, der løb af med hele fire medaljer for sin Estate Bottled Cabernet Sauvignon i årgangene 1992 (gran oro - altså stort guld), 1997 (guld), 1994 (sølv) og 1991 (bronze).
I konkurrencen deltog 2503 forskellige vine fra hele verden, og kun 4 procent af dem fik en medalje eller hæder, dvs. 4 procent. Så Gallos medaljehøst må siges at være enestående.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..


    Henrik Lind Hansen (f. 1962) er en af dem, der sætter virkelig mange flasker vin på danskernes middagsborde. Han står for Dansk Vinimport, der er supermarkedkæden Fakta’s datterselskab til import af vin og spiritus.
    Fakta omsætter hvert år vin og spiritus for næsten en halv milliard kr., og firmaet er således blandt de fem største danske importører.
    Henrik Lind Hansens interesse for vin startede i forældrenes kælder hjemme i landsbyen, hvis navn han med et smil peger på som særligt betydningsfuldt - VINding hedder den. Den ligger uden for Vejle. Her boblede den hjemmebryggede vin lystigt i store beholdere. Vinkælderen blev dog hurtigt nedlagt til fordel for rigtige vine, der blev studeret og smagt og vurderet.
    Efter HH og en periode på handelshøjskolen i Kolding startede Henrik Lind Hansen sin karriere som bestyrer af Irma Vin i Vejle. Det var Irma's knopskud af vinforretninger i Jylland i midten af 80'erne, og her blev hans passion for vin og vinkundskab dyrket i alle hjørner.
    Siden 1992 har han så haft til opgave at sikre Fakta’s indkøb og kvalitet, når det gælder vin.
    - At stå for indkøb af vin i så store mængder kræver, at man ikke ryster på hånden, siger han. - Danske vinnydere er meget kvalitetsbevidste, og vælger man en forkert vin, ses det straks på salgstallene. Fakta arbejder derfor meget bevidst sammen med producenter og ønologer i hele den vinproducerende verden.
    Fritiden bruger Henrik Lind Hansen til vinsmagninger med venner og familie og til at gå på opdagelse i naturen, både i Danmark og i udlandet, sammen med hustruen Lise og sønnerne Casper, Christian og Mathias.
    Adresse: Dansk Vinimport Vejle, Hjulmagervej 12, 7100 Vejle, tlf.: 75 85 84 70, e-mail: Henrik.Lind@fakta.dk.
.
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:
.
Hvilken tysk vinregion er størst?
Taler vi størst i berømmelse og kvalitet, bliver det svært at vælge, for der laves fremragende vine i de fleste af de tretten tyske regioner. Med hensyn til høstmængde er det lettere. Her er en statistik, der giver et godt billede af de indbyrdes størrelsesforhold:
Årgang 2000
    Rheinhessen
    Pfalz
    Baden
    Mosel-Saar-Ruwer
    Württemberg
    Franken
    Nahe
    Rheingau
    Ahr
    Hessische Bergstrasse
    Mittelrhein
    Saale-Unstrut
    Sachsen
2.900.000 hl
2.850.000 hl
1.200.000 hl
1.150.000 hl
1.150.000 hl
475.000 hl
425.000 hl
275.000 hl
43.000 hl
43.000 hl
43.000 hl
43.000 hl
23.000 hl
    I alt
10.620.000 hl
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
Cocktails på Nettet
Ny på det danske Internet er en cocktail-guide med opskrifter og en masse gode tips. Den findes på adressen www.cocktailguiden.dk


.
Den glasvingede skarpskytte suger plantesaft, og da den samtidig medfører en virus, spreder den plantesygdommen Pierce’s disease fra vinmark til vinmark. Foto: University of California.
.

.
Snyltehvepsen Gonatocerus triguttatus, der nu indføres fra Mexico, og som er en af skarpskyttens naturlige fjender.
    Biologisk krig mod skarpskytten
    I Californien ruster man sig nu imod den glasvingede skarpskytte og sætter store ressourcer ind for at komme insektet til livs.
    California Department of Food and Agriculture og USA’s Department of Agriculture har overdraget det til Oswell Street Biological Control Facility i Kern County at opdrætte naturlige fjender til skarpskytten.
    Fem af seks drivhuse er allerede i gang, og kolonier af skarpskytter af insektet er ved at blive udklækket - så man har nogle at slå ihjel i forsøgsrækker med forskellige parasitter.
    I første omgang starter man med to snyltehvepse, Gonatocerus Triguttatus fra Texas og Gonatocerus ashmeadi fra Californien. Begge hvepse der er glade for at lægge deres æg i skarpskyttens æg, så disse ødelægges, når de udklækkede små hvepse spiser sig vej ud.
    Man vil fortsat sprøjte vinmarkerne med insektmidler, men den biologiske kamp ved hjælp af snyltehvepse har stor betydning i bebyggede områder og i organiske vinmarker.






> Dette billede fra Temecula County viser tydeligt, hvordan vinstokkene dør. Mange steder river man de syge vinstokke op med rode og brænder dem på store bål.

    .
    Store værdi på spil
    Skarpskytten kommer sydfra, og den glasvingede skarpskytte følger ofte med plantemateriale fra planteskoler. Her i foråret har man inspiceret 17.000 lastvogne med planter og kun fundet atten ansamlinger af æg. Alligevel frygter man, hvad der kan ske, hvis insektet for alvor angriber vinmarkerne nord for San Francisco.
    Vinstokke til en værdi af mellem 12 og 14 millioner dollars er allerede blevet ødelagt alene i Temecula County, og skarpskytten truer nu hele det centrale Californien, der hvert år producerer for 2,8 milliarder dollars vin, rosiner og spisedruer.

EU’s nordligste vinhandel
I Nuorgam i Finland har det finske vinmonopol, Alko, åbnet EU’s nordligste vinhandel. Og man har ikke gjort det for at komme den spredte befolkning i møde. Butikken henvender sig næsten udelukkende til den norske grænsehandel, der vil komme til at stå for 90 procent af omsætningen.
I Finland er vinen cirka 25 procent billigere end i Norge, øllet 50 procent billigere og brændevinen hele 65 procent billigere.
En flaske cognac (på norsk: konjakk), der i Norge koster over 400 kr., koster kun 210 kr. i Nuorgam.

Slut med chips i Bordeaux
Myndighederne i Bordeaux har nu indført et totalt forbud imod brug af de såkaldte chips af egetræ til vin med kontrolleret benævnelse af oprindelsen.
Blandt andet Château Giscours har eksperimenteret med at tilføre vinen egesmag med de ristede egetræs-spåner - i stedet for at lade den lagre på traditionel vis i små fade af egetræ. En langt billigere metode, naturligvis. Men nu er det altså slut med det.
Inden for EU er egechipsene i princippet forbudt i alle lande - bortset fra ved fremstillingen af bordvin, i Frankrig altså Vin de Table.

Automatisk oversættelse
Ved hver vinanmeldelse nedenfor giver vi et link til enten distriktet eller producenten. Selv om vi altid prøver at finde links på engelsk, er det nogle gange ikke muligt.
Men - kender du søgemaskinen Google? Du finder den på www.google.com, og det smarte ved den er, at der under mange af de fundne links står ordet "Translate", lige til at klikke på. Gør du det, "maskinoversætter" Google teksten på det ønskede websted til engelsk. Måske ikke altid det smukkeste engelsk, men det er da til at forstå.

Denne uges stjerner i VinAvisen
Fra og med forrige uge er vi begyndt at give de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem stjerner som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, vil dog ikke blive omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen som en parameter.


Trinity Oaks, Zinfandel, Californien 1999
79,95 kr., Føtex og Bilka
- Den smage bare godt! lød det under smagningen. Og det gør den. Den er en virkelig fornøjelse, blød og lækker med fyldig frugt og toner af modne bær og peber. Den kan mageligt drikkes nu, men må godt ligge et par år. Link til producenten: www.trinityoaksvineyard.com


Bankside, Shiraz, Hardys, South Australia 1998
79,95 kr., Philipson Wine, tlf.: 70 22 68 88
14 procent alkohol er meget, men her modsvares de muskuløse procenter af en tilsvarende frugtfylde, så vinen er både harmonisk og lækker. Vinen, hvis frugt bringer mindelser om kirsebær og svedsker, er tilpas fadlagret og med bløde tanniner. Det er en vin til store røde bøffer og grillmad. Link til producentens side om vinen: www.hardys-wines.com


Marcel Deiss, Engelgarten, Riesling, Alsace, Frankrig 1997
145 kr., Fransk Dansk Kompagni, tlf.: 56 16 77 22
Hvis nogen vover at påstå, at de ikke kan lide hvidvin, vil de kunne blive helbredt med denne prægtige vin. Det er en virkelig stor og fornem Alsace-vin, meget lækker, fed og fyldig og med en indtagende sødme. Der er en smule vinsten i den, hvilket jo kun er et tegn på kvalitet. Link til oplysninger om producenten: www.behrensweine.de/Deiss.htm


Clos du Château, Chardonnay, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrig 1996
99 kr., Kjær & Sommerfeldt, tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11
Til prisen en fremragende hvid bourgogne, der præsenterer Chardonnay-druen på bedste vis med fylde og saft, let krydderi og fine toner af citrus og eksotiske frugter. Den billige pris er en tilbudspris, der gælder indtil 31. august. Link til distriktet: www.bivb.com


Château la Casenove, Côtes du Roussillon, Frankrig 1998
175 kr., Fransk Dansk Kompagni, tlf.: 56 16 77 22
En flot rødvin. En koncentreret nydelse, fløjelsblød og fyldig med en masse frugt med nuancer lidt efter brombær. Den kan godt drikkes nu, men det vil være en fordel at gemme den i mindst fire-fem år. Link til distriktet: www.wineonline.co.uk


Château de l'Horte, Réserve Spéciale, Corbières, Frankrig 1998
65 kr., Novix Wine, tlf.: 26 79 32 02
Denne meget vellavede og harmoniske rødvin fylder munden med en masse dejlig frugt og en let sødme. Det er en vin uden kanter og derfor en vin, som mange vil være glade for. Den kan udmærket gemmes et par år endnu. Der er i øvrigt lidt vinsten i flasken, hvilket jo kun er et tegn på kvalitet. Link til producenten: www.chateau-de-lhorte.com


Valdemar Blanco, Cosecha, Rioja 2000
59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
En let og læskende hvidvin med en kraftig og let parfumeret duft og en frisk og frugtagtig smag, tør, men med en let sødme. Link til distriktet: www.riojawine.com
.
    .
    Forrige to ugers stjernevine i VinAvisen
    .
    Domaine du Château de Meursault, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 1998, rødvin til 99 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Uge 17).
    Promessa, Rosso Salentino, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Uge 18)
    .
    Château Fabre Gasperets, Corbières, Frankrig 1998, rødvin til 68 kr., Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 17).
    Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996, rødvin til 169,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Uge 17).
    Mise du Printemps, Pinot Blanc, Josmeyer, Alsace, Frankrig 2000, hvidvin til 89,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Uge 17).
    Borsao, Reserva, Campo de Borja, Spanien, rødvin til 49,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Uge 17).
    Quinta do Portal, Reserva, Douro, Portugal 1995, rødvin til 109,50 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (Uge 18)
    Les Domaines La Chablisienne, Les Vieilles Vignes, Chablis, Frankrig 1996, hvidvin til 98 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 18)
    Les Domaines La Chablisienne, Chablis 1. Cru Mont de Milieu, Frankrig 1998, hvidvin til 150 kr. fra Fransk Dansk Kompagni, (tlf.: 56 16 77 22). (Uge 18)
    .
    Marques de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès 1999, rødvin til 45 kr. (3 for 120 kr.) i ISO. (Uge 17).
    Valdemar, Vino Tinto, Cosecha, Rioja, Spanien 2000, hvidvin til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Uge 18)
    .
.
    .
    Hvem skriver hvor?
    Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
    .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

MOUSSERENDE VINE
Il Vignale, Prosecco, Vino fizzante del Veneto IGT, Italien 2000, let perlende hvidvin til 100 kr. for 3 flasker i Irma. (Politiken/17)

HVIDVINE
Château Saint Michelle, Chardonnay, Cold Creek Valley, Washington, USA 1998 til 230 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Børsen/18)
Classic Reserve, CR, Chardonnay, South Australia 2000 til 54,75 kr. fra Amka (tlf.: 86 41 96 00). (Århus Stiftstidende/17)
Clos du Château, Chardonnay, Domaine du Château de Meursault, Bourgogne, Frankrig 1996 til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/19)
Gentil, Alsace, Frankrig 1998 til 49,95 kr. i Gobi (tlf.: (tlf.: 36 13 99 69). (Berlingske Tidende/17)
Les Domaines La Chablisienne, Les Vieilles Vignes, Chablis, Frankrig 1996 til 98 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/18)
Les Domaines La Chablisienne, Chablis 1. Cru Mont de Milieu, Frankrig 1998 til 150 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/18)
Masi Modello, Bianco delle Venezie, Italien 2000 til 40 kr. i Bilka. (Politiken/17)
Marcel Deiss, Engelgarten, Riesling, Alsace, Frankrig 1997 til 145 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/19)
Mooiplaas, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 2000 til 79,95 kr. fra House of Wine (tlf.: 44 66 23 11). (Alt for Damerne/18)
Schloss Vollrads, Riesling Spätlese, Rheingau, Tyskland 1999 til 160 kr. fra D.W.C. Vin (tlf.: 34 43 26 33). (Politiken/15)
Selaks, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2000 til 50 kr. i Netto. (Politiken/18)
Sipp Mack, Gewurztraminer, Vengange Tardive, Alsace, Frankrig 1997 til 132 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Århus Stiftstidende/16)
Valdemar, Vino , Rioja, Spanien 2000 til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/19, Frederiksborg Amts Avis/18, Århus Stiftstidende/18)
Vintner's Reserve, Chardonnay, Kendall-Jackson, Californien 1997 til 130 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Børsen/18)

ROSÉVINE
Château de Haux, Clairet, Bordeaux, Frankrig 1999 til 79,95 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (Berlingske Lokalaviser/16)
Valdemar, Vino Tinto, Cosecha, Rioja, Spanien 2000 til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Frederiksborg Amts Avis/18, Århus Stiftstidende/18)

RØDVINE
Bankside, Shiraz, Hardys, South Australia 1998 til 79,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/19)
Borsao, Reserva, Campo de Borja, Spanien til 49,95 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/17).
Bourgogne, Pinot Noir, Alain Hudelot-Noellat, Bourgogne, Frankrig 1998 til 113 kr. hos La Bourgogne (tlf.: 98 16 79 30). (Nordjyske Stiftstidende/18)
Casa Lapostolle, Cuvée Alexandre, Merlot, Chile 1998 til 99,95 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 99 69). (Berlingske Tidende/18)
Cesari Mara, Italien 1998 til 79,95 kr. i ISO. (Berlingske Tidende/18)
Château de l'Horte, Réserve Spéciale, Corbières, Frankrig 1998 til 65 kr., Novix Wine (tlf.: 44 49 32 20). (VinAvisen/19)
Château des Estaniles, Faugères, Frankrig, tre forskellige vine fra Les Cepages (tlf.: 40 17 19 45). (Jyllands-Posten/18)
Château Fabre Gasperets, Corbières, Frankrig 1998 til 68 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/17).
Château la Casenove, Côtes du Roussillon, Frankrig 1998 til 175 kr. fra Fransk Dansk Kompagni (tlf.: 56 16 77 22). (VinAvisen/19)
Château La Rouvière, Bandol, Frankrig 1997 til 133 kr. fra K.B. Vinimport (tlf.: 33 14 99 14). (Mad & Bolig/16)
Cillar d'Silos, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1997 til 185 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (ErhvervsBladet/18)
Daomaine d'Andezon, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999 til 90 kr. fra CH-Vin (tlf.: 66 14 76 70). (Euroman/17)
Domaine de Fontvive, Côtes du Ventoux, Frankrig 2000 til 49,75 kr. fra Lago Import (tlf.: 54 92 74 00). (B.T./18)
Domaine des Grands Devers, Enclaves des Papes, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 69,95 kr. ved 12 flasker hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Euroman/17)
Domaine des Treilles, Côtes du Rhône, Frankrig 1999 til 300 kr. for 6 flasker fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 89 94 00). (Fyens Stiftstidende/18)
Domaine du Château de Meursault, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 1998 til 99 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: i København: 33 93 34 44, i Odense: 63 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/17, Århus Stiftstidende/17).
Domaine la Réméjeanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999 til 85 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (JP-København/17)
Domaine Le Galantin, Bandol, Frankrig 1998 til 89 kr. fra Freile Vine (Mad & Bolig/16)
Domaine Martin, Côtes du Rhôhe villages, Frankrig 1997 til 49,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Berlingske Tidende/18)
Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996 til 169,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/17, Århus Stiftstidende/18)
Lautus, Guelbenzu, Spanien 1996 til 257 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00). (Smag & Behag/16)
Les Fontanelles Rouge, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999 til 39 kr. (tilbud: 6 for 200 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (VinAvisen/14, Fyens Stiftstidende/16)
Lupé-Cholet, Maranges, Frankrig 1995 til 128 kr. (tilbud: 79 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Berlingske Tidende/13, VinAvisen/14, Fyens Stiftstidende/16)
Marques de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès 1999 til 45 kr. (3 for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/17).
Mas La Plana, Torres, Penedès, Spanien 1995 til 225 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Nordjyske Stiftstidende/16)
Mise du Printemps, Pinot Blanc, Josmeyer, Alsace, Frankrig 2000 til 89,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/17).
Montgras Quatro, Colchagua Valley, Chile 1999 til 69,95 kr. i Føtex. (Politiken/17)
Ochoa, Reserva, Navarra, Spanien 1995 til 105 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Smag & Behag/16)
Promessa, Rosso Salentino, Puglia, Italien 2000 til 39,95 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (VinAvisen/18, Politiken/18)
Quinta do Portal, Reserva, Douro, Portugal 1995 til 109,50 kr. fra ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (VinAvisen/18)
Remonte, Crianza, Navarra, Spanien 1998 til 34,95 kr. i Fakta. (Vinavisen/15, Nordjyske Stiftstidende/17)
Rosemount, Balmoral, Siraz, McLaren Vale, Australien 1997 til 399 kr. i Gobi (tlf.: 36 13 99 69). (Jyllands-Posten/17)
Santa Digna, Cabernet Sauvignon, Chile 1999 til 55 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Nordjyske Stiftstidende/16)
Torrelongares, Reserva, Cariñena, Spanien 1994 til 100 kr. for tre flasker i ISO. (B.T./17)
Trinity Oaks, Zinfandel, Californien 1999 til 79,95 kr. i Føtex og Bilka. (VinAvisen/19)
Valdemar, Vino Tinto, Cosecha, Rioja, Spanien 2000 til 59,75 kr. (6 flasker for 330 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/18, Frederiksborg Amts Avis/18, Århus Stiftstidende/18)
Vidal-Fleury, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1998 til 69,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (ErhvervsBladet/17)
Viña Pedrosa, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 1996 til 175 kr. og Reserva 1995 til 270 kr. fra Laudrup Vin (tlf.: 44 84 80 86). (Information/16)
Viña Tarapacá, Reservado, Maipo Valley, Chile 1998 til 120 kr. for 2 flasker hos Skjold Burne. (Politiken/18)

SPECIALITETER
Château de Beaulon, Pineau des Charentes, Frankrig, hedvin til 76,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/16)
Château de Rayne Vigneau, Sauternes, Frankrig 1995, sød hvidvin til 80 kr. for ½ flaske hos Gobi (tlf.: (tlf.: 36 13 99 69). (Politiken/18)
Nieport Dry White Port, hvid portvin, Portugal til 77 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22). (Nordjyske Stiftstidende/16)

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.