Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2001

Vin-aktuelt i uge 28
9. juli - 15. juli 2001
.
VinAvisen uge 25VinAvisen uge 26VinAvisen uge 27
..
Uro i vinens FN
USA har længe truet med at melde sig ud af The International Office of Wines - vinverdenens parallel til De Forenede Nationer. Nu er det sket.
Udmeldelsen skyldes utilfredshed med, at europæiske vindyrkere vil forsøge at presse de oversøiske til at følge visse regler og begrænsninger i dyrkningen og fremstillingen af vin.
Europæerne kræver blandt andet, at de oversøiske producenter ikke bruger ord som Champagne og Chablis på etiketterne, og at de undlader at bruge egetræsspåner for at få vinen til at smage af fadlagring.
USA har lobbyet for at få Sydafrika, Australien og New Zealand og visse sydamerikanske producenter til også at melde sig ud af organisationen
Til The Sunday Times siger argentineren Felix Aguinaga, der er organisationens præsident, at man i en tid, hvor overproduktionen truer, hellere bør stå sammen.

Fransk vin på tilbagetog
I 1998 eksporterede Frankrig 15 millioner hektoliter vin. Sidste år var tallet faldet til 13,7 millioner hektoliter.
I 1998 kom 69,8 procent af al vin på eksportmarkederne fra Frankrig, Italien og Spanien. Sidste år var dette tal faldet til 60 procent.
Samtidig dækker de oversøiske vinlande nu 20 procent af verdensmarkedet, mens de for tyve år siden bogstaveligt talt ikke eksporterede vin.
Ikke mindst i Storbritannien har denne udvikling været markant. I 1975 dækkede Frankrig, Italien, Spanien og Tyskland 75 procent af forbruget. I dag er dette tal nede på 55 procent. Samtidig er de oversøiske vines andel steget fra 15 til 37 procent.
Til den britiske avis The Scotsman udtaler en kilde i den franske forening af vineksportører, FEVS, at fransk vin mangler de stærke varemærkenavne, som vine fra den sydlige halvkugle og Californien nyder godt af.
I Australien kommer 75 procent af al vin fra fem stærke operatører. I Frankrig er der 400-450 forskellige appellationer.
.
    Svigtende champagne-eksport
    Den nyeste statistik fra vinkommiteen i Champagne, CIVC, bekræfter, at det er eksporten, det kniber med - blandt andet fordi alverdens lagre blev mere end fyldt op i 1999 før årtusindskiftet.
    Søjlerne på grafen til venstre angiver salget i millioner flasker, og som det fremgår, har salget på det franske hjemmemarked holdt sig nogenlunde konstant.
    I den første tredjedel af 2001 har man konstateret et lidt øget salg på 3,61 procent.

Fortsat numre på flaskerne?
Nu har skatteministeriet udstedt en bekendtgørelse, der afskaffer de grimme banderoler på vores vinflasker - ikke fordi de er grimme, men fordi de ikke mere tjener noget formål.
Men hvad så med VinAvisens søgebase, der jo tager sit udgangspunkt i banderolernes CVR-numre?
- Jeg har haft god gavn af søgebasen, når jeg skulle finde frem til importører, skriver en af vore læsere, Preben Nielsen. - Forsvinder nu denne mulighed sammen med banderolerne?
Nej, forhåbentlig ikke. V.S.O.D. har designet en lille oblat, som medlemmerne kan benytte til mærkning med den sulfit, som al vin indeholder, og som Danmark kræver deklareret - i øvrigt som det eneste land i EU og i strid med EU-forordningerne.
André d'Auchamp fra V.S.O.D. fortæller, at der på denne oblat er gjort plads til at skrive CVR-nummer, navn og by, og at V.S.O.D. vil anbefale sine medlemmer at gøre det, hvis deres navn ikke allerede står på flasken.
.
    Ekstra med i denne uge:
    Billeder fra vinens verden
    Som et lille sommertillæg til dette nummer af VinAvisen bringer vi en særlig side med tretten billeder fra vinens verden. Billederne er ikke helt små, og derfor skal man have lidt tålmodighed, mens de hentes ind fra Nettet - eller man skal have en hurtig ISDN- eller ADSL-forbindelse.
    Klik på det lille billede til venstre for at se siden.
    God fornøjelse!
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
    Vinbranchens blå bog
    Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at
    danne en Vinbranchens Blå Bog.Her kommer denne uges portræt:
..
..


    Gert Carl (f. 1955) er den anden bror i Chris-Wine (foruden Michael). Så længe han kan huske, har vin været familien Carls hele liv, og allerede før Gert Carl var ti år, havde han småjobs i den gamle Permins Vinhandel.
    Senere, da hans far, Erling Carl, grundlagde Chris-Wine i 1973, havde Gert Carl udlængsel, så efter endt læretid tog han til England for at arbejde i et par år inden for shipping og spedition.
    Derefter gik turen til Bordeaux med arbejde i vinmarker og kældre og til Tyskland, blandt andet med ophold på vinskolen i Geisenheim i Rheingau.
    Denne odyssé sluttede, da der i 1979 var begyndt at blive meget travlt hjemme i det lille Chris-Wine.
    Da Gert Carl var i Danmark på ferie, spurgte hans far, om ikke han ville blive og hjælpe til. Og dermed begyndte et nyt liv med opbygningen af familiefirmaet.
    Chris-Wine voksede, og med erhvervelsen af Château de Seguin i 1985 brugte Erling Carl meget af sin tid på renoveringen, mens sønnerne brugte mest tid med Chris-Wine i Danmark.
    Med Michael Carl som "kreateuren" var der nok at gøre med at holde orden i baglandet - ikke mindst efter faderens død i 1991, da brødrene kom til at føre virksomheden videre som ligeværdige partnere.
    I dag er Chris-Wine vokset til en koncern, der omfatter såvel Château de Seguin i Bordeaux som vingården Villa Bona Terre i Rumænien - begge med en kæmpeproduktion på over 1 million liter vin om året. Endvidere vingrossisterne CWI i Bordeaux, Edstrøm/Chris-Wine i Sverige, Chris-Wine i Finland samt naturligvis Chris-Wine i Danmark.
    For to år siden oprettede Gert Carl en specialafdeling i Chris-Wine, der udelukkende sælger til hotel- og restaurantbranchen (Horeca). I dag kører den meget effektivt med seks sælgere i marken.
    Gert er gift med Anette, som i sin egen virksomhed kan trylle med såvel friske som tørrede blomster, og sammen har de tre børn. Fritiden går med løb, squash og cykling, og for nylig er golf taget op, når tiden tillader det.
    Adresse: Chris-Wine A/S, Herstedøstervej 21, 2600 Glostrup, tlf.: 43 43 65 65, fax: 43 43 43 59, e-mail: gert.carl@chris-wine.dk.

Endnu en irlænding i Bordeaux
I uge 14 fortalte vi, at Château Fieuzal i Graves i Bordeaux var ved at blive solgt, men at både pris og køber var en hemmelighed.
Nu rapporterer Decanter, at køberen er Lochlainn Quinn, der er formand for Allied Irish Bank og delejer af det store Merrion Hotel in Dublin.
Lochlainn Quinn følger som irlænding i fodsporene på andre irske familier, der emigrerede til Bordeaux i 1800-tallet og slog sig på handelen med vin - som familierne Barton, Lynche, Kirwan, Clarke, MacCarthys og Dillon.
.
    Født i en krybbe
    Den engelske statskirke har gjort indsigelser imod en reklamekampagne for bulgarske vine fra firmaet Boyar.
    På en af plakaterne står der: "Jesus was born in a trough - Bulgarian Blueridge: does it matter where it comes from?"
    Åbenbart er det meningen, at også den bulgarske vin er en Messias, selv om den kun "er født i en krybbe".
    Reklamebureauet forsvarer sig med, at kampagnen er skabt med et glimt i øjet, og at budskabet i høj grad er kristeligt: Døm på gerning, ikke på oprindelse.
    Vel, det spiller nu også en rolle, hvor vinen kommer fra. Fx er der ikke så meget ved norske vine ...

Et iøjnefaldende paradoks
I den franske avis SudOuest skriver Didier Ters om et iøjnefaldende paradoks:
I det sydvestlige Frankrig sælger de store Bordeaux-slotte deres vine til høje priser - og i det sydøstlige Frankrig demonstrerer vinbønderne, vælter politibiler, brænder bildæk af og hærger supermarkederne, fordi de ikke kan sælge deres vine af beskeden kvalitet.
På den ene side slotte, der navigerer elegant mellem euros og dollars og med priser, der rækker til himlen. På den anden side vinbønder, der taber modet over vinpriser, der er alt for lave til at være rentable.

Op og ned i Italien
EU-forbuddet imod tilplantning af nye vinmarker har givet resultat i Italien. Her er det beplantede areal faldet fra 1 million hektar i 1992 til 830.000 hektar i dag.
Herudover har Italien en begrænset tilladelse til nyplantning af 12.933 hektarer til fremstilling af nye vine af høj kvalitet.
I de seneste år er Italiens vinproduktion faldet med cirka 10 procent om året, mens eksporten er steget med i snit 12 procent pr. år.

Californisk vin i Chablis-stil
Den kendte Chablis-producent Michel Laroche har indgået et samarbejde med Rutherford Hill Winery i Napa Valley, og resultatet foreligger nu i form af en Chardonnay.
Formålet har været at fjerne sig fra de ofte fede amerikanske Chardonnay'er med alt for meget fedme, alt for meget alkohol og alt for meget eg. Altså skabe en vin i Chablis-stil. Og ifølge meldinger "from over there" er det lykkedes.
Der er kun lavet 200 kasser, og prisen er 50 dollars, så vinen kommer næppe til Danmark. Den går nok til amerikanske toprestauranter.
..
    .
    Den danske vinbranche
    * I denne uge er der ingen nyheder. Mange er jo rejst på ferie.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Stigende australsk eksport
Det går bare derudad for australsk vin. I finansåret 1999-2000 eksporterede Australien for 1,3 milliarder australske dollars (5,9 mia dkr.) - hvilket var 300 millioner mere end året før.
I året finansåret 2000-2001 bliver tallet over 1,7 milliarder dollars (7,8 mia dkr.)
Ifølge Australian Bureau of Statistics er også prisen pr. eksporteret liter vin steget - fra 4,67 til 5,23 dollar (fra 21,24 til 23,90 dkr.).
.
.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
.
Den nye Cru Bourgeois-klassifikation
Så er arbejdet med Médocs nye Cru Bourgeois-klassifikation gået i gang.
Den 15. oktober udskrives en konkurrence af handelskammeret i Bordeaux, der jo også stod for 1855-klassifikationen.
Den 16. december lukkes for tilmeldingen.
I 2002 gennemgår juryen de tilmeldte ejendomme og blindsmager deres vine. Juryen består af négocianter, ønologer, producenter og diverse eksperter.
I 2003, under den næste Vinexpo (22/6 til 26/6), offentliggøres klassifikationen. Den vil være delt op i Cru Bourgeois, Bourgeois Supérieur og Bourgeois Exceptionnels.
For øjeblikket er der 120 slotte, som kalder sig Cru Bourgeois. De står for cirka halvdelen af produktionen i Médoc og omsætter for cirka 3 milliarder francs, hvoraf halvdelen hidrører fra eksport.

Flaskesortering
En af VinAvisens læsere skriver til os: - Min bedre halvdel har netop haft 25 års jubilæum, og spisebordet er fyldt med 150 flasker rødvin! Er der et sted på Nettet, der kan hjælpe os med at få disse flasker sorteret i kvalitet, drikkemodenhed osv.?
Et sådant sted har vi aldrig hørt om. Det ville ellers være en god idé. Er der andre læsere, der har et godt tip?

Jean-Michel Arcaute død i bådulykke
Forrige fredag omkom den kendte Bordeaux-vinmand Jean-Michel Arcaute Dies ved en bådulykke i Arcachon, 53 år gammel..
Som kældermester på det berømmelige Château Clinet i Pomerol var han en af de første, der slog et slag for en ny vinstil i Bordeaux. I samarbejde med vinguruen Michel Rolland tilstræbte han mere fyldige og modne rødvine, og det lykkedes ham at skabe, hvad der er blevet kaldt en kultvin.
Ved sin død var Arcaute ejer af Château la Croix du Casse i Pomerol, direktør for Château Sansonnet i Saint-Émilion og konsulent for andre slotte.
I 1991 var han en af de første udlændinge, der gik i gang i Ungarns Tokay-distrikt, og senere arbejde han i Argentina for at skabe vineriet Alta Vista, hvis vine også sælges her i Danmark. Yderligere var han i gang i Sydafrika.

Portvins- og sherryhus til salg
Den store Diageo-koncern har besluttet at koncentrere sig om spiritus, øl og vin og har derfor sat portvins- og sherryhuset Croft til salg.
Croft omfatter også portvinshuset Delaforce, og salget kan meget vel føre til, at Croft og Delaforce forlader hinanden. Delaforce er måske ikke så attraktiv for en eventuel køber, idet dette firma ikke har egne vinmarker.
Også portvins- og sherryhuset Sandeman er til salg efter sidste års store Seagram-salg. Ifølge fagbladet Just Drinks er Real Tessoro, Campari, Sogrape og Amorim blandt de mulige købere.

40.000 tomme vinflasker
Hvordan kommer man af med 40.000 tomme vinflasker? Det var problemet under Vinexpo i Bordeaux.
Det gør man ved at opstille 30 genbrugs-containere rundt om udstillingen og lade kommunen tømme dem. Og det gjorde den så. I alt hentede byen 18 tons glas.

Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Vigne Vecchie, Barbera d'Asti Superiore, Italien 1998
149 kr., The Wine Company
En perfekt rødvin, dyr, men dejlig. Faktisk en stor nydelse, blød og lækker. Vinen er meget harmonisk med en rig frugt, der fint afbalancerer de muskuløse 14 procent. Den vil være en prægtig ledsager til kraftige kødretter og nogle flotte grillbøffer. Link til producenten: www.vinchio.com


Côtes-du-Rhône, E. Guigal, Frankrig 1998
69 kr., Bichel Vine
En flot vin, varm og blød, der smyger sig kærligt om smagsløgene. Den har en dejlig frugtfylde og en lille indtagende sødme. Link til producenten: www.guigal.com


Khan Krum, Chardonnay og Sauvignon Blanc, Preslav, Bulgarien 1999
34,95 kr., Fakta
Dette er et eksempel på, at man kan finde glimrende vine i Bulgarien - hvis man leder efter dem. Hvidvinen her er frisk og frugtagtig med Chardonnay-druens fylde og honning og Sauvignon-druens friskhed. Link til vores sider om Bulgarien: Bulgstart.


Colmaroni di Santi, Negroamaro IGT, Salento, Puglia, Italien 1999
39,95 kr., Allied Domecq
Denne rødvin, der forhandles i SuperBest-butikkerne, er en blød, rund og meget venlig hakkebøffevin med tilpas syre, god frugt (blommer, krydderier, kakao) og en let sødme. En vin, der vil være glimrende til sommerens grillparty med en masse mennesker - også fordi den kun har 12 procent alkohol. Vinen åbner sig, når den bliver plasket over i en karaffel. Den fjerde stjerne får den på grund af den billige pris. Link til Puglia: www.mi.cnr.it


Collage, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Kendall-Jackson, Californien 1999
89,95 kr., Amka Vinimport
En rund og lækker rødvin med en god, lidt herbal duft af Cabernet og en indtagende sødme og bløde tanniner fra fadlagringen. Link til producenten: www.kj.com


Château Roubine Rosé, Cru Classé, Côte de Provence, Frankrig 2000
59,95 kr., Philipson Wine
Dette slot, der tidligere har været i dansk eje, er et af de atten Provence-slotte, der er Cru Classé. Rosévinen fra slottet er en rigtig sommervin med en elegant sartrosa farve og en god frugt, let sødme og et lille forfriskende bitter bid i eftersmagen. Link til distriktet: www.beyond.fr


La Boiseraie, Cuvée Spéciale, Côtes de Saint Mont, Frankrig 1998
47,50, H.J. Hansen
En rar og venlig rødvin med god frugt og en let sødme. Vinen, der fremtræder meget harmonisk, er fra det sydvestlige Frankrig - den egn, Gasgogne, hvorfra d'Artagnan i "De tre Musketerer" kom fra. Link til distriktet: www.plaimont.com


Château de Nardon, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998
55 kr., Østjysk Vinforsyning
En pæn og venlig Bordeaux, der vil være en god ledsager til mad. Det klæder den i øvrigt at være lidt afkølet - som det har været nødvendigt i ugens hedebølge. Link til Maison de Bordeaux et Bordeaux Supérieur (hvis site mærkværdigvis kun er på fransk): www.maisondesbordeaux.com



Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
Vi nævner kun topplaceringer som fx:
      Berlingske Tidende: 5 glas
      B.T.: Guldmedalje.
      Fyens Stiftstidende: Fire stjerner, kup.
      JP København: 6 stjerner
      Jyllands-Posten: Den førstnævnte vin i en længere liste.
      Politiken: 5 eller 6 glas.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Klikker du på det, åbnes en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Berlingske Lokalaviser
Les Ecaig 1995Hvidvin138 kr.H.J. Hansen
.
B.T.
Château Val Joanis, Côtes du Luberon, Frankrig 2000Rosévin59 kr.Vinbonden
.
ErhvervsBladet
San Martino, Cabernet Sauvignon, Bolgheri Rosso, Italien 1998Rødvin215 kr.Juul's Vinhandel
.
Fyens Stiftstidende
Bairrada, Caves Primavera, Portugal 2000Hvidvin40 kr.Amka Vinimport
.
JP København
Capcanes, Mas Collet, Frankrig 1999Rødvin100 kr. (2 fl)Gobi
.
Jyllands-Posten
Les Ecaillers, Riesling, Léon Beyer, Alsace, Frankrig 1995Hvidvin170 kr.H.J. Hansen
.
Nordjyske Stiftstidende
Nekeas Tempranillo, Navarra, Spanien 1999Rødvin39,95 kr.Amka Vinimport
Blanc d'Alsace, Josmeyer, Alsace, Frankrig 1999Hvidvin59,50 kr.Vinens Verden
Baron de Pocé, Chardonnay, Vin de Pays du Jardin de la France, FrankrigHvidvin39,75 kr.Skjold Burne
Tarrango, Brown Brothers, Australien 2000Rødvin59 kr.Østjysk Vinforsyning
.
Politiken
Bianco di Custoza, Guiseppe Campagnola, Italien 2000Hvidvin39,75 kr.Erik Sørensen
Domaine des Boumianes, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2000Rødvin98 kr. (2 fl)Føtex
Masi Modello, Rosso delle Venezie IGT, Italien 1999Rødvin39,.95 kr.Bilka
.
Århus Stiftstidende
Collage, Kendall-Jackson, Californien 1999
Jordan, Chameleon, Stellenbosch, Sydafrika 2000Hvidvin75 kr.Vinmonopolet
Nederburg, Chardonnay, Paarl, Sydafrika 2000Hvidvin54,75 kr.Amka Vinimport
Couvent des Jacobins, Louis Jadot, Bourgogne 1999Hvidvin100 kr.Vinens Verden
.
Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.