Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2001


Vin-aktuelt i uge 31
30. juli - 5. august 2001
.
VinAvisen uge 28VinAvisen uge 29VinAvisen uge 30

VinAvisen var med:
Årets fest i Sonoma, Californien
Det var bedre end nogensinde. Og større end nogensinde. Og der var mere at fejre end nogensinde.
Det var den årlige "Sonoma County Showcase of Wine & Food", og folk fra hele verden var samlet for at smage udviklingen - hvad vi så også gjorde.
På madsiden har Sonoma altid været overdådig. Det bedste kødkvæg. Gammeldags fjerkræsopdræt med moskusand som en særlig specialitet. Frisk andelever. Et utal af gedeoste, sommertrøfler, førsteklasses grønsager, østers ude fra kysten og brød, som man ikke troede nogen bagte det mere. Og så vinen, naturligvis ...

Sonoma har mulighederne
Når det gælder vin, er Sonoma County kommet op på siden af Napa. Mange spår, at den store region hurtigt vil smutte fra naboen og blive den lysende stjerne på den californiske vinhimmel. De har mulighederne.
Napa er kun én dal. Sonoma County er mange dale og højdedrag med mange forskellige mikro- og mesoklimaer. Der er det helt rette sted til næsten enhver klassisk drue.
Og så har man verdens største vinhus, Gallo, som et stærkt lokomotiv. Gallo har sine "fine wines" i Sonoma, og det store firma har sat sig for at vise hele verden, at Sonoma overhovedet ikke har nogen begrænsninger. Alt tyder på, at det lykkes.
.

.
Gina Gallo
    Ikke bare størst, men også bedst
    Gallo of Sonoma er for andet år i træk blevet udnævnt til "Best U.S.Wine Producer". Det blev meddelt ved Wine & Spirits årlige møde i London.
    Eventyret startede for mere end 60 år siden. De to brødre Ernest & Julio Gallo - begge dengang først i tyverne - startede i beskedne kår i den centrale dal i Modesto. De købte druer op fra hele Californien. Også i Sonoma County, hvor de især havde en god fast leverandør i Dry Creek Valley. Louis Frei hed han.
    For en snes år siden købte Gallo Frei's ranch og bestemte sig til, at det var det ideelle sted til at lave kvalitetsvin på alle niveauer.
    En af brødrene lever stadig, men ellers er det tredje generation, Gina og Matt, som har ansvaret for Sonoma-aktiviteterne.
d

..........................
    Super hightec
    Gallo har købt flere vinmarker i både Russian River Valley, Sonoma Coast og Alexander Valley, og et super hightec-vineri er blevet anlagt.
    Man har købt sig til de bedste vinmagere, og man har opstillet en række krav, som skal opfyldes - blandt andet at der ikke må gå mere end 45 minutter, fra druerne bliver plukket, til vinifikationen starter.
    Dette har blandt andet betydet, at man har måttet stille 24 store moderne horisontal-presser op ved modtagelsen. Selv i meget store vinhuse ser man sjældent mere end tre-fire stykker af slagsen.
    Presserne er stillet op i en halvcirkel, og et avanceret transportsystem fører druerne frem til den enkelte presse. Det minder nærmest om affyringsrampen til en måneraket.

Den store fad-auktion
En af de mange aktiviteter i forbindelse med "Sonoma County Showcase of Wine & Food" er the barrel auction dinner.
Da vi var med, havde 50 Sonoma-producenter taget opstilling med hver deres barrique på plænen foran det store telt. En tilsvarende barrique fra hver af de 50 producenter skulle senere på aftenen bortauktioneres og pengene gå til velgørenhed. Omkring tusinde gæster med glas i hånden smagte sig fra fad til fad. Varmen og vinen lagde et godt grundlag for velgørenheden.
Inde i teltet var der dækket op til middag. Stemningen var høj. Jazzbandet måtte nøjes med at være baggrundsmusik.
Store bøffer blev båret ind og samtidig begyndte auktionen. På forbløffende kort tid fik man solgt de 50 barriques til fantastiske priser. Omregnet pr. flaske var gennemsnitsprisen cirka 500 kr.
.

.
Gallos Two Rock Vineyard
    Kølige tåger vigtige for vinen
    I Sonoma bryder Solen først gennem morgentågerne sidst på formiddagen. Indtil da er det køligt. Ved frokosttid bager solen fra en skyfri himmel. Og midt på eftermiddagen har man det bedst i skyggen. Når solen går ned, bliver det hurtigt koldt igen.
    Det er dette skift mellem kulde og varme, som skaber de ideelle betingelser for vindyrkningen i Sonoma County.

.....
    Se VinAvisens kort over Sonoma's AVA's
    Selv om der i Sonoma er en klar vekslen mellem morgentåger, bagende sol og aftenkølighed, er der alligevel ret forskellige betingelser fra dal til dal.
    Derfor er Sonoma County (Sonoma Amt) opdelt i en række under-appellationer, de såkaldte AVA's.
    Vil du se et kort over de vigtigste af dem - og læse om druerne, der dyrkes i dem - så klik her.
..
.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
.
Piero and Lodovico går sammen
I VinAvisen for uge 30 var der fem stjerner til rødvinen Le Volte, skabt af Lodovico Antinori (import: Sigurd Müller).
Lodovico Antinori ejer Tenuta dell’Ornellaia i Bolgheri og er lidt tilbageholdende med at bruge sit Antinori-navn - for ikke at blive forvekslet med det kendte vinhus Marchesi Antinori. For tyve år siden ragede han uklar med sin bror, Piero, og startede for sig selv.
Nu er brødrene åbenbart forsonede, for sammen med deres nevø, Niccolò Marzichi Lenzi, vil de ifølge Wine Spectator lave et nyt vineri ved den toskanske kyst, lige nord for Bolgheri.
Vineriet Campo di Sasso skal ligge i bakkerne ved byen Bibbona, og man er ved at tilplante 600 hektar vinmarker med 20 procent Cabernet Sauvignon, 40 procent Cabernet Franc og 40 procent Merlot. Vinen skal altså være i mere eller mindre Bordeaux-stil.
De første 100.000 flasker vil komme på markedet i 2007.

26 generationer i 600 år
Familien Antinori har handlet med vin siden 1385, og dens hovedkvarter er (naturligvis) i Palazzo Antinori på Piazza Antinori i Firenze.
Det fornemme palads blev opført mellem 1461 og 1469 (gå endelig ind i gården - og spis et måltid i restauranten Cantinetta Antinori!).
Husets grundlægger var købmanden Giovanni de Piero Antinori, der havde en betydelig bankvirksomhed, og som også handlede med silke. 26 generationer senere står Marchese Piero Antinori ved roret, og i tyve år har han haft stor betydning for udviklingen i toskansk vin.

Den første supertoskaner
I 1960'erne gik Piero Antinori imod de regler, der bestemte, hvordan en Chianti skulle laves. Han valgte ikke at bruge hvidvinsdruer; han blandede Cabernet i Sangiovesen, og han lagrede vinen i barriques. Resultatet var den første supertoskaner, Tignanello, der gav stødet til en vinmæssig revolution og førte til nogle af verdens fineste vine.
Pieros tre døtre har valgt at gå ind i foretagendet. Albiera leder vineriet Prunotto i nærheden af Alba i Piemonte. Allegra leder de tre Cantinetta-restauranter i Firenze, Zurich og Wien og repræsenterer firmaet ved internationale begivenheder. Og Alessia er ved at være færdig som ønolog og vil arbejde i firmaets tekniske team.

Australsk vin truet af skimmel
Vi andre kan være bange for at få virus i vores computere, men det er for intet at regne imod de problemer, en vinbonde kan få med diverse plantesygdomme.
For nylig var en biolog i den australske by Darwin på besøg hos venner og opdagede nogle små pletter på bladene af en vinplante. Han undersøgte dem nærmere og konstaterede, at det drejede sig om angreb af bladskimmel, en svamp, der er yderst farlig. Dens luftbårne sporer kan spredes hundreder af kilometer om dagen, og sygdommen dræber de vinstokke, den angriber.
I Darwin fandt man endnu seks vinstokke med angreb. De blev øjeblikkelig destrueret, og samtidig blev der slået landsdækkende alarm.
Sygdommen hører ellers hjemme i tropiske områder, og endnu ved man ikke, hvor farlig den vil være i køligere egne. Måske er den tilført via fodtøjet på folk, der har være på vandretur i Øst Timor.
Den australske vinindustri har en omsætning på 3,6 milliarder AUS-dollars, så man holder godt øje med, at sygdommen ikke får fat.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at
danne en Vinbranchens Blå Bog.Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
..


    Ole Brødholt (f. 1954) havde 27 år bag sig i vinbranchen, før han tog det store spring - og blev “garageimportør”. I 1998 grundlagde han Furesø Vinimport, og siden er garagen vokset til et større lager i Slagelse.
    Hans vinøse karriere startede i 1971, da han blev tjenerelev på Søllerød Kro. Siden fulgte jobs hos Vinstokken og i vinfirmaerne Georg Bestle og Remy Danmark (der i dag hedder Maxxium Danmark) - de sidste to steder var han salgsdirektør.
    Furesø Vinimport sælger især italienske og franske vine til cirka 50 specialforretninger, 90 restauranter og en række firmaer, men det er stadig et familiefirma. I 2000 forlod Ole Brødholts hustru, Kate, ejendomsmæglerbranchen og konverterede til vinen.
    Mange, der begynder at importere vin, gør det, fordi de har nogle kunder - hvorefter de så prøver at finde nogle vine. Ole Brødholt siger: - Jeg gjorde det modsatte. Jeg tog ud og fandt vinene og gik derefter i gang med at finde mine kunder. Ikke mindst har jeg haft en overvældende succes med vinene Villa Torre fra Montepulciano d’Abruzzo og Aresti Montemar fra Chile.
    Ole Brødholt arbejder også utraditionelt på en anden måde, idet hans kunder kan få vinen leveret direkte fra producenten, evt. under egen banderole. - Denne form for “medimport” fjerner dyre mellemled, siger han.
    I sin sparsomme fritid dyrker han sin store interesse for mad, vin og kultur - og familielivet sammen med Kate og parrets to piger, Vivita på fjorten og Malini på ti. Samt ikke at forglemme newfoundlænderen Remy, opkaldt efter vinfirmaet af samme navn. (Den forrige hund hed Bacardi).
    Adresse: Furesø Vinimport, Furesøvej 80, 2830 Virum, tlf.: 45 85 70 49 og 40 14 70 49, fax: 45 85 70 83, e-mail: info@furesoevin.dk.
.
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:
.
Hvad er Refosco?
På vinflasker fra Friuli i det nordøstlige Italien kan man af og til læse ordet Refosco. Det er navnet på en rødvinsdrue, der leverer nogle meget kraftige vine.
I Friuli kalder man den fineste af sorterne for "Refosco med de røde stilke" - på italiensk Refosco dal Peduncolo Rosso - fordi bladstilkene har en rødlig farve.
Druen har groet i årtusinder i Friuli. Plinius (24-79 e.Kr.) skrev om den, og Livia, kejser Augustus' anden kone, var specielt glad for den.
En vin på Refosco er ofte lidt ru og med en intens frugt. Den bliver lidt blidere efter et par år. Oftest vil den kunne gemmes fem år.
I det franske Savoie kaldes druen Mondeuse Noire, og i Slovenien hedder den Terrano.
.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
Sydhavsøernes Vinfestival
For tredje år i træk afholdes Sydhavsøernes Vinfestival, der i år bliver den største vinsmagning nogensinde på Lolland-Falster. I alt 185 vine skænkes i glassene.
Festivalen finder sted den 29. september i Restaurant Bangs Have i Maribo, og arrangørerne er Langgades Vinhandel i Nykøbing F., Th´s Vinkælder i Sakskøbing, Vinstokken i Maribo og Østergades Vinhandel i Nakskov. Billetter à 150 kr. kan allerede nu købes i de fire butikker. Ved indgangen er prisen 200 kr., så der er penge at spare ved at købe nu.
Dette arrangement er blot et af de mange, der i de kommende uger vil finde vej til VinAvisens aktivitetskalender. Så det er en god idé at følge med i denne kalender og se, om der skænkes gode i vine i glassene i nabolaget.

Grange på skønhedsklinik
Når australske Penfolds sender en flaske Grange ud i verden, fortsætter firmaets omhu for vinen.
Penfolds har oprettet en "skønhedsklinik", der kan drage omsorg for ældre Grange-vine - give dem et check-up, smage dem, fylde efter i flaskerne med ny Grange, sætte nye propper i og give dem en helbredsattest og en erklæring fra Australiens største vinauktionshus, Langtons.
Siden 1991 har klinikken undersøgt 40.000 flasker, og hvis en flaske er mere end femten år gammel, er denne service gratis.
Ifølge Decanter kommer klinikken til London i november. Det sker i anledning af Grange’s 50 års fødselsdag. Så hvis man har en gammel Grange i kælderen, kan man lige smutte til London og få den checket.
.
......................
.......................
    .....................
    Oplevelser i vinens verden
    Se VinAvisens specialrapporter om Sherry, Bulgarien, Navarra, Californien m.v.
    Klik på den lille flaske ude til venstre med påskriften "Oplevelser" - eller klik på billedet her for at se en side med links.

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Cuvée Carl, Cru Exceptionnel, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998
175 kr., Chris-Wine
En chance for at gensmage denne fabelagtige vin skal man ikke lade gå fra sig. Vi skrev om den, da den kom frem i sin tid. Nu har den ligget lidt, og den folder sig ud i glasset på smukkeste vis. Vinen er lavet på 75 procent Merlot og 25 procent Cabernet Sauvignon. Dens duft har udviklet sig - lidt i retning af "stald" og mørke bær, og smagen er meget harmonisk og blød med dejlig frugt, lidt i retning af blommer og kirsebær. Vinen kan sagtens gemmes i op til ti år, men den er - heldigvis - også drikkemoden nu. Sådan kan man lave vin i Bordeaux, når man sætter alt ind på at skabe topkvalitet! Link til slottet: www.chris-wine.dk.


Contini, Vermentino di Sardegna, Sardinien, Italien 2000
55 kr., Carlo Merolli
Dejlig vin på Sardiniens mest benyttede hvidvins-drue, Vermentino. Vinen har en flot krydret duft - lidt efter æble - og smagen er dejlig frisk med mineralske toner, en let fedme og et lille bittert, mundrensende bid i eftersmagen. I forhold til kvaliteten er prisen overordentlig rimelig. Link til Gambero Rossos side om Sardinien: www.gamberorosso.it.


Ercavio, Tempranillo, La Mancha, Spanien 1999
49,95 kr., Philipson Wine
Denne rødvin fra Spaniens største distrikt og på Spaniens største drue er et herligt bekendskab. Vinen er blød og harmonisk med god, ren og fyldig frugt og en laaaaang eftersmag. Og så er prisen jo virkelig menneskevenlig. Link til VinAvisens kort over Spanien: Klik her.


Aresti, Montemar, Cabernet Sauvignon, Curico Valley, Chile 1999
69 kr., Furesø Vinimport
Dette er en virkelig flot Cabernet. Den har en fint afrundet duft uden de skarpe, lidt vegetale hjørner, som rene Cabernet-vine godt kan have, og med en harmonisk smag med bløde tanniner. En vin i balance. Link til side om Chiles vinregioner: www.chilewinemarket.com.


Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999
65 kr. Chris-Wine
Ny årgang af en vin, der efterhånden er blevet en klassiker. Den er blød og meget lækker med god frugt og fint afrundet af en tilpas fadlagring. Vinen kan fint drikkes nu. Link til slottet: www.chris-wine.dk.


Château Ferrasse, Côtes de Castillon, Frankrig 1998
75 kr., GrandVin
En lækker rød Bordeaux med en flot duft (cedertræ) og en fyldig og varm frugtsmag, bløde tanniner og kultiverede procenter (12,5). Den har en umiddelbar "her-kommer-jeg-charme", og om et par år vil den være helt på toppen. Link til Bordeaux-regionen: www.bordeaux.com.


Porta, Reserve, Merlot, Aconcagua, Chile 1999
79,75 kr., Vinmonopolet
Smagen lever næsten op til den overordentlig flotte velkomst, som duften giver. Smagen er blød og harmonisk med diskret fadlagring og strejf af sorte bær, svedske, chokolade, cigarkassetræ ... Link til producenten: www.portawinery.cl.


Sauvignon, Rémy Pannier, Vin de Pays du Jardin de France, Frankrig 2000
45,95 kr., Vinstokken
Sauvignon-druen leverer most til dejlige vine både i Bordeaux, Sancerre og New Zealand - og mange andre steder. Her optræder den i en fyldig og frisk landvin fra "Frankrigs Have" - dvs. fra egnen omkring Loire-floden. Vinen er ret let (11,5 procent), men fyldig og fed. Og prisen er til at komme i nærheden af. Link til producenten: www.remy-pannier.com.


Buitenverwachting, Chardonnay, Constantia, Sydafrika 1999
79,50 kr., Sigurd Müller
Flot, fed, fin sødme og god frugt - og alle Chardonnay-druens fortrin og karakteristika. Hvidvinen har en ret udpræget fadsmag og et lille mundrensende bid i eftersmagen. I modsætning til så mange andre oversøiske kraftbørger har den kun 12,5 procent alkohol. Link til vingården: www.constantiawineroute.co.za.


Sortesele, Santi, Pinot Grigio, Trentino, Italien 2000
64,25 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne dejlige hvidvin kommer fra den italienske region, der har to navne. Den ligger i det nordøstlige hjørne op imod Østrig og hedder Trentino / Alto Adige - det sidste navn opkaldt efter Adige-flodens øvre, høje (alto) løb. Alto Adige er den nordlige tysktalende del, der på tysk hedder Süd-Tirol. Vinen her er ikke en terrassevin. Den er ret tør og derfor fortræffelig til mad. Den har god frugt og en let fedme. Link til side om vinen: www.frederickwildman.com


Mutina, Lambrusco, Grasparossa di Castelvetro, Italien 2000
39 kr., Carlo Merolli
I sommervarmen er dette vinen, som man drikker iskold om kap med de fine bobler. Den er ganske let (8 procent) og fyldt med dejlig druesmag og en let sødme. Den er ikke mousserende, kun svagt perlende - hvad italienerne kalder frizzante. En enkelt flaske bliver hurtigt for lidt! Link til distriktet: www.lambrusco.net.


.
STILLINGS-
ANNONCE
.
.
    .
    .
    Salgskoordinator til Horeca-afdelingen
    Vi søger en velkvalificeret salgskoordinator til backup og supportering af vores fem Horeca-konsulenter.
    Klik her(28-31)
    .


Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
Alt for Damerne
S.P., Presigios, Tempranillo, Crianza, Alicante, Spanien 1997Rødvin 65 kr.Premier Cru Wine
Domaine de la Conciergerie, Chablis, Frankrig 1999Hvidvin88 kr. Jysk Vin
.
B.T.
Viña Errazuriz, Cabernet Sauvignon, Aconcagua Valley, Chile 1999Rødvin64,75 kr.H.J. Hansen
.
Euroman
Kuentz-Bas, Riesling, Grand Cru Pfesigberg, Alsace, Frankrig 1997Hvidvin159 kr. Østjysk Vinforsyning
Jubilée, Hugel, Riesling, Vendange Tardive, Alsace, Frankrig 1989Sød vin285 kr.Maxxium Danmark
Cuvée Frédéric Émile, Riesling, Trimbach, Alsace, Frankrig 1997Hvidvin475 kr.Sigurd Müller
.
Frederiksborg Amts Avis
Buitenverwachting, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika 2000Hvidvin65 kr.Sigurd Müller
Buitenverwachting, Chardonnay, Constantia, Sydafrika 1999Hvidvin79,50 kr.Sigurd Müller
.
JP-København
Domaine de la Vielle Julienne, Côtes du Rhône, Frankrig 1998Rødvin125 kr. (3 fl)Gobi
.
Politiken
Hecula, Bodega Castano, Yecla, Spanien 1999Rødvin35 kr.Netto
.
Nordjyske Stiftstidende
Combe aux Jacques, Beaujolais-Villages, Frankrig 1999Rødvin75 kr.Vinens Verden
Signature d'Alsace, Kuentz-Bas, Alsace, FrankrigHvidvin55 kr.Østjysk Vinforsyning
Torres Gran Viña Sol, Chardonnay, Penedès, Spanien 1998Hvidvin67,75 kr.Bacardi-Martini
Primavera, Tinta Roriz, Douro, Portugal 1996Rødvin49,95 kr.Amka Vinimport
.
Århus Stiftstidende
Bellingham, Cabernet Sauvignon/Merlot, Western Cape, Sydafrika 1999Rødvin59,75 kr.Skjold Burne
.
Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.