Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33, 2001


Vin-aktuelt i uge 33
13. august - 19. august 2001
.
VinAvisen uge 30VinAvisen uge 31VinAvisen uge 32

Kun 20 røde og 20 hvide til svenskerne
Ifølge Svenska Dagbladet vil Systembolaget indskrænke udvalget i en fjerdedel af sine butikker til de 370 bedstsælgende produkter, inklusive 20 rødvine og 20 hvidvine.
I de større butikker vil man dog kunne møde de såkaldte "supplerende moduler" af bestseller-vine, dvs. vine, der sælger mindst 108.000 flasker om året.
Denne drastiske beskæring af udvalget indføres for at øge indtjeningen, og den betyder, at den gennemsnitlige Systembutik vil komme til at halvere sit sortiment.

Vil EU acceptere det?
Systembolagets planer om disse drastiske begrænsninger har vakt kritik. Man hævder, at det vil blive det forhåndenværende udvalg, som afgør, hvilke vine der vil blive solgt, og ikke hvad forbrugerne i virkeligheden ønsker.
Svenska Dagbladet sætter også et spørgsmålstegn ved, om afgørelsen vil blive accepteret af EU, eftersom Systembolaget i vid udstrækning bestemmer, hvilke vine der sælges i Sverige. Og netop det hidtidige større udvalg var en af grundene til, at monopolet overhovedet fik lov til at fortsætte efter Sveriges indtræden i EU.

Det er en skandale
Til VinAvisen siger den svenske læge og vinkender Nils Stormby: - Nu begynder det svenske Systembolag for alvor at optræde som monopol. Man vil koncentere sortimentet - sandsynligvis til glæde for de store vinimportører - og desuden vil man i løbet af nogle år afskedige en tredjedel af de ansatte og gå over til selvbetjening.
Den rådgivning, som man har været så stolt over, kommer således til at ophøre, og det svenske folk vil ikke have noget alternativ. Det er en skandale!

Specielle vine på bestilling
Svenska Dagbladet skriver også, at man fortsat vil kunne bestille specielle vine i Systembolaget - hvilket minder os om en historie, der sikkert (ikke) er rigtig:
For mange år siden henvendte en ung student sig på Systemet i Lund med et avisudklip om en palmevin, der blev fremstillet på en fjern ø i Stillehavet. Sådan en ville han meget gerne have.
Systemet måtte i gang. Der blev skrevet og faxet og telefoneret, og langt om længe kunne man ringe til studenten: - Flasken var kommet.
Studenten hentede sin flaske. Den kostede kun 20 kr., idet Systemet ifølge reglerne skulle dække alle omkostninger med at få den frem.
Dagen efter indfandt studenten sig atter i butikken: - Den smagte godt, sagde han. - Jeg vil meget gerne have en til!

Svigtende salg i Beaujolais
Det går skidt i det franske Beaujolais. I begyndelsen af juli kunne man konstatere et fald i salget af 2000-årgangen på 13 procent i forhold til gennemsnittet i de ni foregående år.
I løbet af de ti første måneder af kampagnen 2000-2001 har 939.134 hektoliter vin af samtlige appellationer forladt lagrene. Det svarer knap nok til 70 procent af den samlede produktion.

Italienere vil lave vin i Bulgarien
Ifølge Global Wine News har 25 italienske vinfolk dannet en fælles gruppe, Montalcino Invest, med det formål at producere vin i Bulgarien. De er gået sammen med tre bulgarske iværksættere og vil investere i alt 20 milliarder lire (75 mio. kr.).
Italienerne går ind med 70 procent af beløbet, og i første omgang har man erhvervet 300 hektar vinmarker. Planen er at lave kvalitetsvin, hvoraf 80 procent rød, der vil være på markedet i 2004.

Mange druer, meget lidt vin
Tyrkiet har over en million hektar vinmarker, og landet er verdens fjerdestørste producent af druer næst efter Frankrig, Italien og Spanien. Der kommer bare ikke ret meget vin ud af druerne. At drikke vin er ifølge Islams hellige bog, Koranen, en synd.
Det årlige tyrkiske forbrug er kun cirka 1 liter vin pr. indbygger, hvor det i fx Frankrig er 65 liter.
Ifølge en lang artikel af Ayla Jean Yackly i Kristeligt Dagblad vil tyrkiske vinfolk nu gøre noget ved det. Dels drømmer de om de markeder, der vil åbne sig, hvis Tyrkiet bliver optaget i EU, dels har landets turisme sat gang i salget af vin.
Hasan Turasan, hvis bedstefar begyndte at lave vin i Cappadocien for 60 år siden, siger, at det vil koste investeringer og research at komme i gang, og at alt må ske på privat basis. Staten støtter ikke, snarere tværtimod.
Tyrkiet har cirka 70 vinerier, der producerer cirka 55 millioner liter vin om året.

Farligt at drikke vin i Iran
Det muslimske Iran er virkelig tørlagt. Med det resultat, at der smugles flasker i vid udstrækning.
I den forløbne uge har det iranske politi anholdt 1652 smuglere og konfiskeret 281.616 flasker i den vestlige provins Hamedan.
Hvis man i Iran bliver grebet i at drikke vin eller spiritus - også selv om man slet ikke er beruset - bliver man automatisk straffet med piskning.

Kelterne købte vin hos byzantinerne
Britiske arkæologer har fundet rester af ti store fester, som det gamle folkeslag kelterne (Asterix’ efterkommere) holdt på stranden i Devon engang i 500-tallet - det var dengang, kong Arthur og hans riddere også festede omkring kongens runde bord.
Mange spor i fundene viser, at kelterne har købt en masse vin fra det østlige Middelhav af byzantinske handelsmænd, der til gengæld købte tin.
Ifølge avisen The Independent har man fundet 530 dele af amforaer, især fra Nordafrika, Palæstina og Tyrkiet.
Man har altid troet, at forbindelsen sydpå blev afbrudt, da romerne forlod de britiske øer, men nu viser de nye fund, at den er blevet genoptaget, og at vinen fortsat flød mod nord.

Guide til sydafrikansk vin
I Sydafrika er udkommet en lille statistisk guide om vindyrkning. Bogen indeholder alle former for tabeller med oplysninger om blandt andet vinindustriens struktur, distrikter og druesorter, produktion, salg, import og eksport. Yderligere er der interessante internationale sammenligninger.
Guiden kan gratis downloades digitalt, hvis man har programmet Microsoft Excel på harddisken. Gå ind på www.wosa.co.za, og find den under "Statistics".
Guiden kan også bestilles pr. e-mail hos: tot.pr.@worldonline.nl.

Mere australsk vin
I perioden fra juli 2000 til juli i år har Danmark modtaget en rekordstor mængde australsk vin. Vi importerede i alt 4,7 millioner liter - 83 procent mere end året før - til en værdi af 77 millioner kr. Hvilket er 57 procent mere end året før.
Dermed er Danmark Australiens tiendestørste kunde, når det gælder vin.
...
    .
    Den danske vinbranche
    * Skjold Burne er som bekendt Danmarks største og ældste kæde af specialhandlere inden for vin og spiritus. Nu er endnu en butik optaget i kæden, nemlig Bjarne Pedersen, Østergade 24 i Vamdrup (tlf.: 75 58 15 67). Skjold Burne-kæden tæller dermed i alt 84 forretninger. Og flere siges at være på vej.
    * Tim Vollerslev, chefsommelier og drikkevare-indkøbschef for Radisson SAS Hotels, fylder 50 år tirsdag den 28. august. Der afholdes reception for venner og forretningsforbindelser på dagen kl. 15-17 på Radisson SAS Globetrotter
    Hotel, Engvej 171, 2300 Kbh. S. Læs om Tim Vollerslev ved at klikke her.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at
danne en Vinbranchens Blå Bog.Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
..


    Steen Højgård Rasmussen (f. 1963) i The Wine Company er ikke "født" ind i vinbranchen. Han er uddannet fødevareteknolog (cand. brom.) med ph.d. i mikrobiologi og fermentering, så hans forudsætninger for at forstå og vurdere teknikken bag vinen i glasset er i orden.
    Hans store interesse for vin blev sat på sporet for femten år siden af den nu hedengangne FDB Vinklub nr. 1. I dag sidder han i bestyrelsen af Bourgogneselskabet og har igennem årene været medlem af et utal af vinklubber, hvor Portvinsklubben af 1981 står hans hjerte nær.
    I 1995 besluttede han og hans ven, Lars Møller, at de ville prøve at stå på den anden side af disken, og de etablerede derfor The Wine Company. Det har de ikke fortrudt.
    Firmaet har specialiseret sig i direkte import af vine fra mindre topproducenter fra specielt Rhône, Bourgogne og Languedoc-Roussillon.
    The Wine Company er interessant, fordi det primært arbejder med salg af vin via internettet. Det sælger direkte til slutforbrugerne - uden fordyrende mellemled - og arbejder i stigende grad med virksomhedskunder og restauranter i både Danmark og Sverige.
    Firmaet afholder også et utal af vinarrangementer og smagninger for både firmaer, vinklubber og privatpersoner, hvor Lars og Steen kører med en blanding af "optræden på slap line" og seriøs information.
    Som Steen siger: - Vi sælger vin med liv og mennesker bag etiketten. Vi forsyner altid vores kunder med historier og information om den enkelte producent, så kunden får et næsten personligt forhold til vinen. Herved bliver vinen mere spændende at drikke, og kunden kan næsten sætte sig til bords med en ven af huset.
    Steen Rasmussens fritidsinteresser er fotografering og naturligvis især vin. Ferierne afholdes fortrinsvis i Frankrig, hvor områderne Nîmes og Champagne hører til favoritterne.
    Privat er han gift med hustruen Janne og har to børn, Olivia på syv, og Anton på to.
    Adresse: The Wine Company (København), Toftagervej 5, 2700 Brønshøj, tlf.: 38 80 74 72, fax: 38 80 74 82; The Wine Company (Hillerød), Buevej 7, tlf.: 48 26 62 94, e-mail: thewinecompany@private.dk.
..
.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
.
EU-hjælp til spanske vinmarker
I Spanien er man i gang med at genplante mange vinmarker, så de lever op til nutidens tekniske standard og bærer druesorter, der kan anvendes til kvalitetsvin.
Til dette arbejde har landet tidligere modtaget 20.316 millioner pesetas (900 mio. kr.) i støtte fra EU-kommissionen, og dette beløb er nu ifølge Europapress blevet øget med endnu 8254 millioner pesetas (370 mio. kr.).
Dette betyder, at yderligere 31.000 hektar vil kunne blive genplantet.
.
    Arkitektonisk renaissance
    Tidsskriftet Bordeaux International har helliget sit seneste nummer til den "arkitektoniske renaissance" i Bordeaux.
    Der har altid været tradition for at bygge fornemme slotte til vinens ære, og den tradition har ikke mindst været levende i den sidste snes år. Der er opført nogle helt enestående og meget avancerede vinerier, især i Médoc.
    Også i Bordeaux by er der opført spændende huse. På billedet her ses således byens nye retsbygning, der med sine store runde former under det svævende tag nærmest minder om et cuvérie med tanke i træ.
    Bordeaux er en by, der er værd at besøge, ikke kun for vinens skyld, men også for arkitekturens.

Gay wine
I USA er vinfirmaet Chandon begyndt at markedsføre vin direkte til homoseksuelle. I magasinet Out har firmaet indrykket en annonce, der viser to mænd, der krammer hinanden. Teksten lyder: - When you know in your heart your future's with him, drink it in.

Rekordpriser hos Christie's
Den sidste vinauktion hos Christie's inden sommerferien sluttede med en række rekordpriser:
* En dobbeltmagnum (fire flasker) Château Lafite-Rothschild 1865: 330.000 kr. Det er jo lidt pebret, men alligevel ikke mere end 13.750 kr. pr. glas - som måske til gengæld ikke er værd at drikke ...
* Tolv flasker Château Lafite-Rothschild 1982: 40.000 kr. De vil derimod være livets nektar i glasset - hvis køberen overhovedet drikker dem og ikke lægger dem hen til beholdningen af aktier og obligationer.
* Seks flasker Romanée-Conti 1990 til 160.000 kr. Og så er vi nede på 4445 kr. pr. glas.
* Endelig var der flere flasker Château Pétrus: Tolv flasker 1999 til 105.000 kr., ti flasker 1989 til 84.000 kr. og tolv flasker 1971 til 80.000 kr. Røverkøb :-))

Links til vinfirmaer
Som det fremgår nedenfor, er VinAvisen begyndt at give links i forbindelse med de vine, vi smager og tildeler stjerner. Det kan være links til producenten, distriktet eller en omtale af druesorten.
I vort aldrig svigtende forsøg på at tilfredsstille vore kræsne læsere surfer vi nettet rundt for at finde de mest interessante links, og det er ikke altid, det lykkes. Nogle vinproducenter rundt om i verden synes slet ikke at have opdaget internettets eksistens. Men det kommer. Og en dag finder de også ud af, at de har kunder i Danmark.
På det punkt lægger californiske Gallo (naturligvis) for med en dansksproget website. Her kan man læse om firmaet - verdens største vinproducent - og om de vine, der findes på det danske marked. Adressen er: www.gallo.com.
Gallos side har en lang klamamus om, at folk under 21 år endelig ikke må læse, hvad der står. Denne tekst henvender sig dog kun til læsere i Storbritannien og Nordirland, så vi ungdommelige danskere behøver ikke at smugkigge.

Translate this page
Det kan være et problem, når de udenlandske websider om vin er på spansk eller italiensk. Men med søgesystemer som Google og Altavista er der jo den mulighed, at man - før man åbner et link - trykker på "Translate this page". Så bliver al teksten oversat til engelsk af en robot.
Men det kan nu også være et problem. Vi prøvede det med et par sider om Montepulciano d'Abruzzo, og her er nogle af oversættermaskinens bud:
Types: Calm from meal.
Color: Red they steal, with tendency to granato with the aging.
To the olfatto one it turns out intense being, persistent, yielded with sentori that remember the underbrush.
The wine spirit the food, the just bottle puts a plate in motion simple or a sontuoso plate like the baton of large a director makes living the shared one of a work musical.

Hvilket minder os om ...
Kender I historien om robotten, der oversatte Biblen fra russisk til engelsk? Da den nåede til Mathæus' 26. kapitel, skulle den oversætte de berømte ord med ånden, der er villig, mens kødet er skrøbeligt.
På engelsk lyder sætningen: "The spirit is willing, but the body is weak".
På russisk blev det til: "Vodkaen er parat, men kødet er råddent".

Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Vigneti di Jago, Domìni Veneti, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1995
279 kr., Skjold Burne
En drøm af en vin, fløjelsblød, rig på frugt - brombær og andre sorte bær - og meget harmonisk trods de 15,5 procent alkohol. Den har mange krydrede toner og bløde tanniner. Den er ikke billig, men Amarone er nu også en ganske særlig vin. De plukkede druer lægges op på godt ventilerede lofter, hvor druerne tørrer langsomt, så mosten koncentreres. Og i februar, når koncentrationen er perfekt, presses så vinen. Efter gæringen lagres den i to år på små egetræsfade. Vinen her kommer fra et kooperativ, men det bør ikke afholde nogen fra et nyde den i store begærlige slurke. Link til Valpolicellas vinkommité: www.valpolicella.net


Villa Torre, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1999
59 kr., Furesø Vinimport
- Den er bare lækker! lød det under smagningen. Og det er den. Den er blød og meget dejlig med fyldig frugt i harmoni med tilpas dæmpet syre og kultiverede 12,5 procent alkohol. Anbefales på det bedste. Link til side om distriktet: www.jpoc.net


Paco Pintor, Cabernet Sauvignon, Baja California, Mexico 1998
51,50 kr., Kjær & Sommerfeldt
Det er ikke så ofte, vi smager vine fra Mexico, men her er en, som tilmed er overordentlig dejlig - og fås til en rimelig penge. Den kommer fra Baja (Nedre) California, altså den lange smalle halvø, der løber ned som en fortsættelse af Californien. Med sin indtagende lethed må vinen gerne skænkes en smule afkølet. Link til distriktet: www.vinomex.homestead.com


Collage, Zinfandel / Shiraz, Kendall-Jackson, Californien 1998
89,95 kr., Amka Vinimport
De fleste danskere vil kunne lide denne rare og venlige rødvin med dens bløde tanniner, brede frugtsmag og lette sødme. Vi bør dog tilføje, at kunststofproppen og den lille plasticplade oven på den ikke er egnet til den store Screwpull-proptrækker med løftehåndtag - med mindre man bagefter bruger en knibtang til at vride proppen af spiralen. Link til producenten: www.kj.com


Villa Teseo, Castellani, Toscana IGT, Italien 1997
69,50 kr. (120 kr. for 2 flasker), Skjold Burne
Toscanas store drue, Sangiovese, har i denne rødvin fået selskab af 10 procent Cabernet Sauvignon, og resultatet er blevet virkelig godt. Vinen har en klar, fyldig og meget saftig frugtsmag, let krydret; fadlagringen er diskret og understreger frugten, og alkoholprocenten er holdt på 12,5 procent. Link til producenten: www.castelwine.com.


Monteregio, Riserva, Fatoria Poggio Valpazza, Monteregio di Massa Marittima, Italien 1997
189 kr., Skjold Burne
Her har vi et slående eksempel på, hvor vigtigt det er at bedømme en vin i forbindelse med mad - i stedet for bare at smage på vinen. Denne dyre vin skuffer lidt ved det første møde. Den er ret endimensional i glasset og har en meget markant syre. Men til mad er den mere end fortræffelig - elegant, frisk, læskende og ret let trods de 13,5 procent alkohol. Link til producenten: www.castelwine.com.


120, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 1999
54,75 kr., Amka Vinimport
Denne på mange måder vellavede rødvin er ikke præget af elegance, men af en robust fylde. Den er blød, varm og frugt- og alkoholrig (13,5 procent). Link til producenten: www.santarita.com


Buitenverwachting, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika 2000
65 kr., Sigurd Müller
Denne hvidvin på Sauvignon-druen er ikke som så mange andre oversøiske hvidvine. Den er ret let, tør og frisk og minder mere om, hvad Sauvignon Blanc udretter fx i Frankrigs Loire-dal. Den vil gå fint sammen med ikke for fede fiske- og kødretter. Link til producenten: directory.wine.co.za

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
Alt for Damerne
Jean Geiler, Pinot Blanc, Cuvée du Sommelier, Alsace, Frankrig 2000Hvidvin60 kr.Chris-Wine
Chapmans Peak, Chardonnay, Sydafrika 2000Hvidvin39,75 kr. Vingaarden
.
Berlingske Tidende
Zona, Sauvignon Blanc, Concha y Toro, Chile 2000Hvidvin129 kr. (3 fl)Kvickly
.
B.T.
Viña Undurraga, Reserve, Merlot, Maipo Valley, Chile 1999Rødvin118 kr. (2 fl)Bilka
.
ErhvervsBladet
Gran Feudo, Julian Chivite, Navarra, Spanien 2000Rødvin54,50 kr.Irma
Les Eglantiers, Tavel, Frankrig 1999Rosévin88,50 kr.Taster Wine
.
Frederiksborg Amts Avis
Château de Beauregard, Fleurie, Frankrig 1999Rødvin95 kr.Sigurd Müller
Le Volte, Lodovico Antinori, Bolgheri, Italien 1999Rødvin92 kr. Sigurd Müller
.
Fyens Stiftstidende
Rocca Alta, Merlot, Castellani, Veneto, Italien 1999Rødvin95 kr. (2 fl)Skjold Burne
Trapiche, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2000Hvidvin54,75 kr.Amka Vinimport
Trapiche, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1999Rødvin54,75 kr.Amka Vinimport
.
Jyllands-Posten
Viu Manent, Cabernet Sauvignon, Reserve, Colchagua Valley, Chile 1997Rødvin80 kr.Philipson Wine
.
Mad & Bolig
Pierre Damoy, Clos Tamisol, Gevrey-Chambertin, Bourgogne, Frankrig 1998Rødvin267,50 kr.Theis Vine
Vincent & Philippe Lecheneaut, Les Damodes, Nuits Saint Georges, Bourgogne, Frankrig 1999Rødvin235 kr.Le Domaine
.
Nordjyske Stiftstidende
Nekeas, Chardonnay, Navarra, Spanien 1999Rødvin69,90 kr.Amka Vinimport
Raimat, Chardonnay Brut, Cava, SpanienMousserende74,50 kr.Sigurd Müller
Santa Rita Dona Paula, Rosé, Chile 2000Rosévin55 kr.Amka Vinimport
.
Næstved Tidende
Château de Seguin, Cuvée Préstige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998Rødvin97 kr.Chris-Wine
.
Penge & Privatøkonomi
Promessa, Salento IGT, Italien 2000Rødvin39,95 kr.Philipson Wine
.
Politiken
Domaine de la Vieille Julienne, Côtes du Rhône, FrankrigRødvin120 kr. (2 fl)Gobi
A Mano, Fusione, Primitivo, Puglia, Italien 2000Rødvin60 kr.Philipson Wine
.
Smag & Behag
Valentin Bianchi, Merlot Reserve, San Rafael, Argentina 1997Rødvin150 kr.H.J. Hansen
.
Århus Stiftstidende
San Zio, Cantine Leonardo da Vinci, Toscana IGT, Italien 1998Rødvin124 kr.Jysk Vin
S:to Ippolito, Cantine Leonardo da Vinci, Toscana, IGT, Italien 1997Rødvin156 kr.Jysk Vin
Le Volte, Lodovico Antinori, Bolgheri, Italien 1999Rødvin92 kr. Sigurd Müller
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.