Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2001


Vin-aktuelt i uge 43
22. oktober - 28. oktober 2001
.
VinAvisen uge 40VinAvisen uge 41VinAvisen uge 42

Vin ad bagdøren
Sidste år fyrede man op under destillerings-kedlerne med en masse EU-penge for at komme af 10 millioner hektoliter spansk vin.
Hjalp det? Lykkedes det at holde prisniveauet på vin?
Øjensynlig ikke. Priserne for almindelig bordvin på det spanske hjemmemarked faldt helt ned på gulvet, og i dag kan en vinbonde ikke engang få 2 dkr. for en liter hvidvin.
Ifølge den spanske avis El Mundo er der en voksende mistanke om, at en hel del af de 10 millioner hektoliter vin slet ikke er blevet destilleret, men tværtimod sendt tilbage til markedet via en bagdør.
Spanske vinbønder har opfordret landets landbrugsministerium til at øge kontrollen med de virksomheder, der destillerer overskuds-vinen.

Også propsyge med Altec-propper?
Er Altec-propperne alligevel ikke løsningen på problemet med propsyge? Det er de ikke, mener Van Duzer Winery i Oregon.
Det amerikanske winery har lagt sag an mod det franske firma Sabaté, fordi firmaets Altec-propper angiveligt har ødelagt 14.400 flasker Chardonnay 1999 til en værdi af over 240.000 dollars.
Ifølge Wine Spectator slutter Van Duzer sig dermed til en stadig større gruppe producenter, der anklager Altec-proppen for at give propsmag.
Til Wine Spectator siger François Sabaté, Sabaté USA’s præsident, at man er villig til at undersøge sagen, og hvis Altec-propperne virkelig er årsag til problemet, vil man godtgøre skaden.
Problemet er bare, at det bliver svært at bevise, at det er netop er proppernes skyld. Propsmag er også opstået i tomme flasker, på træpaletter og med propper, der har været opbevaret forkert.

Sådan laves Altec-propper
Siden 1995 har det franske firma Sabaté solgt over 2 milliarder af deres Altec-propper, der er en blanding af naturlig kork og syntetiske korkceller, fremstillet af en plastic-polymer.
Den høstede kork fra Sydspanien tørres og granuleres til en kornstørrelse på under 1 mm. Derefter gennemgår granulatet en proces, der fjerner ligninen - dvs. det hårde vedstof, som udgør cirka 30 procent af alt træ - og tilbage bliver så kun det egentlige korkstof, suberinen, der er blødt og elastisk.
Disse celler bindes sammen med syntetiske celler, der fylder hulrummene ud og danner en stærk struktur med naturlig elasticitet.
En fordel ved propperne er, at de støbes under høje temperaturer, så alle bakterier dræbes. Endvidere er de fri for ligninen, der ofte har et medansvar for, at en vin smager af prop. Endelig indeholder propperne kun 3-6% fugtighed, hvilket yderligere nedsætter risikoen for bakterieangreb.

Mikrobølger mod propsmag
Vi har tidligere her i VinAvisen skrevet om forsøg med at komme propsmagen til livs ved hjælp af mikrobølger.
Ifølge det britiske dagblad The Times er denne teknik nu tilgængelig. Den er udviklet af tyske forskere fra Neustadt i samarbejde med vinproducenter i Wachenheim - og i samarbejde med de nervøse korkproducenter.
Mere om de såkaldte Delfin-propper vil kunne læses på www.delfin-corks.com.

Designet efter Parkers gane
Informations vinskribent, Flemming Kyed, er ikke meget for Robert Parker og hans 100 point-skala:
- Jeg fatter ikke, at hans smag kan være andet end subjektiv, skriver han. - Således taler man da også i branchen om "Parker-vine", som nærmest designes til at ramme hans gane fra den rette vinkel, vine med stor ekstrakt og markant frugt og farve. Intet under, at Parker øjensynlig har svært ved at forstå eksempelvis Bourgognes fortryllelse.

Hvalpe, der giver stjerner
Flemming Kyed skriver også, at vinskribenternes rækker er fulde af små Robert Parkere: - Det er forbløffende, hvad sådan en hvalp, der lige har sneget sig forbi en ledende redaktionssekretær og fået lov til at beskæftige sig med vin, kan opvise af skråsikker jongleren med karakterer udmålt i antal stjerner, glas, propper - eller hvad det nu kan være.
Flemming Kyed indrømmer selv, at han med dette udsagn er en Jeronimus. Og han kan da heller ikke pege på "hvalpe", som benytter Parkers utroværdige 100 point-skala. Denne skala bruges faktisk ikke i seriøs dansk presse - heldigvis.
a..
En lille lodtrækning:
Vind en samling vinetiketter
En af VinAvisens læsere ligger inde med et par hundrede meget gamle vinetiketter, som han gerne vil forære væk, fordi han ikke længere har plads til dem.
Flere af vore læsere vil sikkert være interesserede i etiketterne, så hermed bortloddes de kvit og frit.
For at opfylde lovens krav skal vi stille et quiz-spørgsmål. Det kommer her: Hvad hedder den amerikanske vinguru Parker til fornavn?
Skriv hans fornavn i en e-mail. Tilføje dit eget navn og adresse. Og send mailen til quiz@vinavisen.dk senest søndag den 28. oktober. Så er du med i lodtrækningen.

Stort prisfald på Rioja-druer
Ifølge Just Drinks er druepriserne i Rioja faldet dramatisk, mens man kun er nået halvvejs igennem høsten.
Vinavlerforeningen, Consejo Regulador, har opfordret både dyrkere og vinhuse til at opføre sig fornuftigt. Alligevel er prisen på rødvins-druer med et potentielt alkohol-indhold på 10,5 % - det laveste tilladte indhold - kommet helt ned på 50 pesetas (2,25 dkr.). Og prisen på hvidvins-druer er helt nede på 30 pesetas (1,35 dkr.) - den er så lav, at man frygter, at de fleste af disse druer slet ikke vil blive plukket.
I Rioja regner man med at høste cirka 400 millioner kg druer, sammenlignet med 490 mio kg sidste år. Kun 366 mio kg vil blive godkendt af Consejo Regulador.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Juul’s Vinhandel, Værnedamsvej 15, 1819 Frederiksberg C, kan den 29. oktober fejre sit 75 års jubilæum. Vinhandelen blev grundlagt af vinhandler Svend Juul, hvis familie drev den frem til 1988, da Michael Madsen og Helge Nidløse tog over. I forbindelse med jubilæet indbyder firmaet til vinsmagning i Brøndsalen i Haveselskabets Have på Frederiksberg Rundel den 30. og 31. oktober, begge dage kl. 19-21. Entré: 75 kr., tilmelding og nærmere oplysninger på tlf..: 33 31 13 29, fax: 33 31 13 28, e-mail: juuls.vinhandel@mail.tele.dk.
    * Kjær & Sommerfeldt har fået en ny salgskonsulent i HoReCa med ansvar for kunder primært på Sydsjælland. Hans navn er Claus Esmark, og han kommer fra en lignende stilling hos det nu lukkede Ambassadeur Wine.
    * Kjær & Sommerfeldt overtager pr. 1. november agenturet for Ayuso i Danmark. Vinene kommer fra La Mancha, og den kendeste af dem er Estola Reserva.
    * Skjold Burne har igen budt en ny forhandler velkommen. Denne gang (i denne uge) er det Jørgen Pil, Jernbanegade 27 B i Nykøbing Falster, tlf.: 54 86 13 04. Det er den forhenværende Vinbonden i Nykøbing Falster, der dermed er
    optaget i kæden.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Ikke nok at lave vin
Den tredje torsdag i næste måned skal vi til det igen: Le beaujolais nouveau est arrivé! Og det sker tilmed for 50. gang.
I Beaujolais er man imidlertid betænkelige. Frankrig har set sig overhalet af den nye verden. Mange af landets vine har haft svært ved at konkurrere på både kvalitet og pris. Så i Beaujolais gør man netop nu en indsats for at eliminere vine, der ikke holder en vis standard.
Man er blevet klar over, at det ikke er nok at lave vin, det er blevet nødvendigt at lave ordentlig vin.
Vinkommiteen i Beaujolais, UIVB, har oprettet et fond, der - kun i år - skal kompensere vinbønder, hvis vine kasseres ved en offentlig test.
I 2000 omsatte distriktet beaujolais nouveau for 637 millioner francs. Det var et fald på 54 millioner francs i forhold til 1999.

LVMH mærker tilbageslaget
Aktierne i den franske luksuskoncern LVMH - Moët Hennessy Louis Vuitton - faldt i mandags næsten 7,5 procent på grund af nedsatte forventninger til salget efter katastrofen den 11. september. Firmaet forudser mindre salg som følge af tilbageslag i turisme og forbrug af luksusvarer.
Koncernen med den dynamiske multimilliardær Bernard Arnault ved roret ejer blandt andet champagnefirmaerne Möet & Chandon (Dom Pérignon), Veuve Clicquot Ponsardin (Den Gule Enke), Mercier, Ruinart, Pommery og Krug samt cognacfirmaet Hennessy, Sauternes-slottet Château d'Yquem og vingårde i Californien, Australien, New Zealand og Argentina.

    Parfume-vin
    Kan man ændre på indtrykket af mange tyske vine som gammeldags og ude af trit med den moderne verden?
    Man kan da prøve, og med vinen "The Bend in the River" har man lavet en "designer-vin", der retter sig mod kvinder i aldersgruppen 25-35 år.
    Vinen er en tør Riesling, og flasken synes at være inspireret af parfumeflasker.
    Vi har ikke set den på det danske marked. Gad vide, om danske kvinder mellem 25 og 35 vil falde for den slags?

Dyrk de lokale druer
Sidste søndag holdt man i Friuli i Italien et møde, hvor italienske vinfolk diskuterede druer.
For hundrede år siden havde hver af landets regioner måske 300 lokale druesorter. I dag er der kun mellem 300 og 400 druesorter i hele landet.
Til Decanter sagde Attilio Scienza, der er professor i ønologi ved Milanos universitet: - Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah og Merlot har gjort meget for at styrke italiensk vin, men nu er det på tide at lægge vægt på vore egne indfødte druesorter.
Italienerne dyrker allerede lokale rødvinsdruer som Montepulciano, Nero d'Avola, Negroamaro, Primitivo og Aglianico og hvidvinsdruer som Fiano di Avellino og Verdicchio, men der er mange andre meget interessante druer.
- Det er imidlertid vigtigt, at disse druer dyrkes, hvor de hører til, siger Atillio Scienza. - Det ville være forkert at rykke dem ud af deres oprindelige regioner. Forholdet mellem en lokal drue, den lokale gastronomi og kultur bør være et samspil, der er enestående for regionen.

Finsk vin med underjordisk varme
Også i Finland prøver man på at dyrke vin, og her er der mulighed for at få nogle ordentlige dråber ud af forsøget. Man vil nemlig bruge overskudsvarmen fra et atomkraftværk i det sydvestlige Finland.
Det varme kølevand pumpes ud til vinmarkerne og føres rundt i et underjordisk rørsystem, så det kan varme vinstokkene op.
Man har allerede plantet 150 vinstokke ved Olkiluoto kraftværket og regner med at kunne fremstille mellem 3000 og 5000 flasker "Château Olkiluoto".

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
.

    Gunnar Steen Jakobsen (f. 1949) praktiserede som advokat indtil 1987, da lysten til vin, natur og jordbrug trak mere end advokatgerningen. I dag er han direktør og medejer af Bichel Vine og driver samtidig det økologiske landbrug “Asmusgård” med 175 hektar ren planteavl.
    Bichel Vine begyndte i 1986 som ren hobbyimport. Firmaet voksede, og i 1991 blev Birthe Sandager og Arne Fusager partnere - de havde dengang restaurant Gammel Aabyhøj. I dag er der fire medarbejdere, og Bichel Vine har lager og kontor på Asmusgård.
    Gunnar Steen Jakobsen har altid interesseret sig voldsomt for vin og for hele spørgsmålet om kvalitet i produktionen af fødevarer. Han har været kraftigt engageret i organisationsarbejde i landbruget med hovedvægten på forholdet til det omkringliggende samfund, natur og landskabspleje. Han har således fået flere natur- og miljøpriser samt de danske landboforeningers initiativpris. I dag arbejder han med “Landart” sammen med billedkunstneren Jørn Rønnau.
    Bichel Vine lægger hovedvægten på direkte import af vin fra primært Frankrig og Italien, men importerer også fra New Zealand, Sydafrika og Chile.
    Kerneområdet er import fra franske kvalitetsbønder, især i Rhône-dalen, men firmaet fokuserer også i stigende grad på specialiteter som olivenolie, salt, riso, pecorino, farro og balsamico, inspireret af Birthe Sandager og Arne Fusagers køkkenskole i Provence og en god kontakt til den italienske Slow-Food bevægelse. Firmaet har i flere år fået Slow-Foods guldsnegl for “personligt kvalitativt højt udvalg af vin og olivenolie”.
    Gunnar Steen Jakobsen studerer p.t. til Master of Wine i London. Også to af firmaets medarbejdere er under Diploma-uddannelse i London under den engelske Wine and Spirit Education Trust.
    - Der kan vel være dem, der er bedre til at sælge vin end os, siger han, - men vi prøver at være de mest vidende, så vi kan give den bedste vejledning. Hertil kommer, at det selvfølgelig altid er tilfredsstillende at vide, hvad man taler om.
    Bichel Vine sælger i dag direkte til restauranter, virksomheder og private og som noget nyt også til udvalgte vinbutikker.
    Adresse: Bichel Vine, Asmusgårdsvej 1, 8520 Lystrup, tlf.: 86 22 94 00, fax: 86 22 94 99, e-mail: post@bichel.dk.

Fire gennem nøglehullet
Verdens skrappeste vinuddannelse er den til Master of Wine. I år deltog i alt 40 kandidater fra otte lande i den strenge eksamen, 29 i London, seks i San Francisco og fem i Sydney, og af disse kom kun fire igennem.
Herudover bestod fire både prøverne i teori og praktik og forventes af afslutte den sidste del af eksamenen, disputatsen.
To danskere følger for øjeblikket kurset. Den ene er ovennævnte Gunnar Steen Jakobsen.
I alt er der 233 uddannede Masters of Wine i 21 lande fordelt over hele kloden.
The Institute of Masters of Wine har adressen 5 Kings House, 1 Queen Street Place, London EC4R 1QS, tlf.: (44) 20 72 36 44 27, fax: (44) 20 72 13 04 99, og instituttets hjemmeside findes på www.masters-of-wine.org.
.
Vellagret vin
I den kinesiske provins Sichuan har arkæologer fundet et stort bronzekar, der menes at indeholde vin, som er 2000 år gammel. Det bliver spændende at høre, hvordan den smager ...

Søde vine på Malvasia-druen
Er der et marked for Malvasia? Det mener åbenbart en af Siciliens største vinproducenter, Tasca d’Almerita, der hvert år sender 3 millioner flasker vin på markedet, men endnu mangler en sød vin på den aromatiske Malvasia-drue.
Firmaet har købt en 7 hektar stor ejendom, Capo Faro, på Salina - en af de små lipariske vulkanøer ud for Siciliens nordkyst.
Til Wine Spectator fortæller Tasca d’Almeritas præsident, Lucio Tasca, at Salina er en smuk, uspoleret Middelhavs-ø, der er en del af Unesco’s World Heritage List.
- Min far grundlagde dykkerklubben på Salina i slutningen af 40'rne, siger Tasca, - men det er ikke kun nostalgi, der trækker mig derud. En god dessertvin er lige, hvad vi mangler i vores sortiment.
Tasca d'Almerita regner med at kunne producere i alt 15.000 halvliter-flasker i 2003.

Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk.
.


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Mas Carlot, Cuvée Tradtion, Syrah / Grenache, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000
64 kr., Vinens Verden
En virkelig indtagende rødvin med frisk og læskende frugt, der holder procenterne (13) i ave. Vinen er glimrende til mad. Link til Vin de Pays d'Oc - med lyden af vand, der næsten løber ud af computeren: www.vindepaysdoc.com.


Viña Izadi, Tinto Crianza, Rioja, Spanien 1998
79 kr. (ved 12 flasker), Ki-Ma Vinimport
Lige sådan skal en god Rioja-rødvin smage - denne særlige smag af Tempranillo-druer og fadlagring og vanille og krydderier og fin sødme. - Det var dog en herlig vin, lød det under smagningen. Anbefales på det bedste. Link til producenten: www.izadi.com.


Palacio de Otazu, Chardonnay, Navarra, Spanien 1998
72 kr. (v/12 fl), Ki-Ma Import
Chardonnay-druen er en drue, der kan give vine med mange forskellige udtryk. Denne vin har en meget flot duft, der breder sig prægtigt i glasset, og en fed og lækker smag med toner af smør, nødder og ananas. Det er en vin med power! Link til side om Navarra: www.winetoday.com.


Santa Rita, 120, Merlot, Valle del Rapel, Chile 2000
54,75 kr., Amka Vinimport
Denne efterhånden klassiske chilenske rødvin har en kraftig og krydret smag, præget af de høje alkoholprocenter (13,5). Den har en god frugtfylde, en vis sødme og et lille bittert bid i eftersmagen. Link til producenten: www.santarita.com.


Astica, Sauvignon Blanc / Sémillon, Trapiche, Mendoza, Argentina 2000
39,95 kr., Amka Vinimport
En forfriskende dagligdags hvidvin med en let fedme og god frugt. Udmærket til prisen. Link til producenten: www.trapiche.com.ar.


Les Grands Augustins, Tardieu-Laurent, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000
69 kr., The Wine Company
Denne sydfranske rødvin har en kraftig, let krydret duft, en intens frugtsmag og alkoholiske muskler. I eftersmagen er der et lille bittert bid. Link til Vin de Pays d'Oc: www.vindepaysdoc.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
B.T.
Michel Laroche, Chablis, Frankrig 2000Hvidvin60 kr.Netto
.
ErhvervsBladet
Villa Bona Terra, Sangiovese / Merlot, Rumænien 1999Rødvin50 kr.Chris-Wine
Casandra, Rumænien 2000Rødvin34,50 kr.Vingaarden

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.