Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 2001


Vin-aktuelt i uge 45
5. november - 11. november 2001
.
VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43VinAvisen uge 44

Robert Parkers kvælertag
May-Eliane de Lencquesaing er ikke hvem som helst. Hun ejer Château Pichon-Lalande og er en af Bordeauxs mest respekterede slotsejere.
I mandags stod hun på talerstolen under en konference, arrangeret af det britiske fagblad Harpers, og slog fast, at Bordeaux burde forlade primeur-systemet med dets smagning af fadprøver. Kun på den måde kunne man bryde Robert Parkers kvælertag.
- I Bordeaux har Parkers point en enorm indflydelse på priserne, sagde hun ifølge Decanter. - Bordeaux burde afslå disse tidlige smagninger. Efter min mening bør de udsættes mindst seks måneder. Men vi presses i den grad af pressen og Robert Parker. Primeur-salget bør afsluttes, før der offentliggøres point.

Vin behandlet som en basketball-kamp
Under konferencen sluttede Harper’s redaktør, master of wine Tim Atkin, sig til Madame Lencquesaing:
- Point efter 100-skalaen er alt for præcise. Det svarer til at behandle vin som en basketball-kamp, hvor der absolut skal være en vinder. Det går ikke at lade vin blive bedømt på den måde af mennesker, der ikke er ufejlbarlige.
Tim Atkin udfordrede en af forsvarerne for 100-skalaen til at smage de samme vine om eftermiddagen, som han havde smagt om formiddagen, og se, om han kunne give dem de samme point. - Vi vinsmagere vil aldrig give de samme point dag efter dag, fordi vi ikke er ufejlbarlige, sagde han.

Alle vine på vej til at smage ens
Den britiske avis The Times anmelder den nye Wine Guide, udgivet af forbrugerbladet Which?, og skriver, at supermarked-vine snart vil komme til at smage mere eller mindre ens.
Ifølge guidebogen bliver markante stilarter i smagen, opnået af mindre producenter, ignoreret til fordel for mainstream-vine, der er blevet kendte mærkevarer.
I 1981-udgaven af den britiske vinguide var over halvdelen af vinene franske, og smags-spektret var bredere, end det er i dag.
En af bogens forfattere, Susan Keevil, siger: - I dag er det nemt at finde vine, der er værd at drikke. Men forbrugerne har brug for en hjælpende hånd, hvis de vil finde vine med ægte karakter.

    En vinkenders øjebliksbillede
    Den flittige læge og redaktør af "Vinbladet", Peter Winding, har smagt sig igennem årgangene 1996, 97 og 98 fra 175 Bordeaux-slotte, og det er der kommet en bog ud af. Inklusive andenvinene har han smagt omkring 1000 vine to gange, første gang blindt, anden gang med etiket. Imponerende.
    Bogen er også imponerende - ikke af udseende, den er sat med en meget lille skrift, der kræver stærke briller - men imponerende af omfang. Hvert slot får sin historie med på vejen, og hver vin beskrives nøje og tildeles point efter 20-skalaen.
    1855-klassifikationen gør Peter Winding ikke meget stads af. Han fortæller ikke den gode historie om den og tager ikke stilling til den. Slottene er blot nævnt i alfabetisk rækkefølge.
    Bogen henvender sig ikke til den almindelige vinnyder. Den er udpræget en bog for de specielt interesserede, og spørgsmålet er, om ikke mange af disse allerede har lignende litteratur stående. Kun smagekommentarerne til de tre årgange er virkelig unikke i denne bog.
    Som Peter Winding selv skriver i bogens indledning: - Det er en lidenskabelig vinkenders subjektive bedømmelse af (slottenes) vine, fastholdt i et øjebliksbillede.
Fransk vinmager på besøg
En af ugens smagninger stod Fransk Dansk Kompagni for. Firmaet havde inviteret den franske vinmager Etienne Montès fra Château La Casenove i Roussillon til at præsentere sine vine, og det gjorde han med berettiget stolthed.
Hans familie har ejet slottet i over 400 år, og selv har Etienne Montès haft en international karriere som fotograf på flere af de store franske magasiner, Paris Match, Figaro Magazine osv., før han vendte hjem til gården for at blive vinmager.
Slottets marker er på 50 hektar, og foruden de glimrende rødvine fremstilles også virkelig interessant Vin Doux Naturel, både en hvid Muscat de Rivesaltes og en rød Rivesaltes. Lækre sager.
Vi har tidligere her i VinAvisen anmeldt slottets vine, men her fik vi lejlighed til at smage nogle af dem i flere årgang, så vi kunne opleve deres udvikling. Vore smagekommentarer kommer nedenfor.
.
Etienne Montès

.....
Præsentationen af Navarra-vinene foregik på Hotel Plaza i København ,og tilstede var Conchi Biurrun fra Eksportgruppen, Angela de la Rosa fra den spanske ambassades handelsafdeling og Paloma fra ICEX, Madrid.
    Navarra bliver ikke dyrere
    For sjette gang havde Navarras eksportgruppe sat en dag af i København for at fortælle om den aktuelle situation og til en præsentation af de 24 medlemmers vine.
    Årets høst vil først få komiteens endelige klassifikation til foråret, når man har haft en seriøs mulighed for en reel bedømmelse, men uofficielt betegner man den som særdeles god, omend lidt mindre end sidste år.
    Sådan nogle meldinger plejer at lægge op til prisstigninger, men det er situationen ikke til i dag. Ligesom andre steder har også Navarras bodegaer for megen vin på lager, og det vil, om ikke føre til prisnedsættelser, så i alt fald stabiliserer priserne på dagens niveau.

    Opskriften på en god Navarra
    Vinene, vi smagte denne gang, viste tydeligt, at man har fundet den stil, man vil satse på. Det er rødvine med en blanding af Tempranillo og Cabernet Sauvignon i forskellige forhold. Det er vine med international karakter, men også med et tydeligt lokalt fingeraftryk. Det er den slags vine, den moderne forbruger efterspørger.
    Det bekræftes også ved de fine placeringer, de bedste Navarra-vine får i betydningsfulde konkurrencer verden over.
    Tempranillo/Cabernet er en stærk kombination, og der er ingen tvivl om, at man i Navarra vil koncentrere sig om at forædle den, så ingen andre vil kunne gøre det bedre.
    For nogle år siden var der en tendens til, at druen Garnacha ville få en renæssance. Vi så nogle flotte eksemplarer, lavet på druer fra gamle vinstokke. Men det har åbenbart ikke haft forbrugernes opmærksomhed, og projektet er nedprioriteret.

6 procent færre druer
Den californiske vinhøst er slut. Den var tidlig, lettere end forudset og af høj kvalitet. I alt høstede man 3,1 millioner tons druer, og selv om 16.000 hektar nye vinmarker var med i år, blev høstmængden 6 procent mindre end sidste års rekord på 3,3 mio tons.
En detaljeret rapport er lagt ud på internettet på adressen www.wineinstitute.org.

Vin & Sprit ind i Norge
Den svenske monpolgigant Vin & Sprit har ikke kun købt sig ind i Danmark. I sidste uge købte V&S 50 procent af det norske importfirma Amundsen AS.
Amundsen står allerede for det norske salg af V&S’s danske portefølje, Danish Distillers.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Skjold Burne får igen en ny vinhandel, denne gang i Fredericia. Her er det Karina og Martin L. Hansen, som åbner i helt nyindrettede lokaler i Kongensgade 77, tlf.: 75 92 75 12. Ægteparret kender byen og området særdeles godt, idet de driver en købmandsforretning i naboejendommen.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..


.
Under mødet var der blandt andet en stor smagning af Ruinart champagne.
    Årets Skjold Burne Forhandler 2001
    Det er sjovt at kigge ind bag kulisserne i vinbranchen. Når fx Skjold Burne samler sine 85 forhandlere, går det ikke stille af. Det skete i sidste weekend, da mere end 150 personer mødtes i Odense til foredrag, paneldebatter, smagninger og festmiddag.
    Under festlighederne kårede man Årets Skjold Burne Forhandler, og her var der tre nominerede, nemlig Jytte og Søren Skovbo Pedersen i Viborg, Lars Nielsen i Ringsted og Mattias Pålsson i Århus.
    Lars Nielsen løb dog med æren, fordi han "ved sit store engagement, kreativitet og dynamik har opbygget en flot og kendt vinhandel i Ringsted med en stadig større kundekreds".
    Frescobaldi "Cru"-smagning
    Marchesi De' Frescobaldi har lavet vin ude i bakkerne øst for Firenze lang tid, før Amerika blev opdaget. Men det forhindrer ikke familien i at tænke moderne tanker. En af tankerne er joint venture over grænserne, blandt andet i et prestigeprojekt sammen med californiske Robert Mondavi.
    Lige præcis hvor meget Mondavi har bidraget til fællesprojektet "Luce" er svært at gennemskue, men mon ikke det er sådan nogenlunde det samme, som Mouton har lagt i Opus One.
    Et familienavn i denne klasse er skam også nok. Det forpligter. Luce sælges på trods af prisen (en halv tudse) som varmt brød, og man må stille sig i kø, hvis man vil have fingre i en flaske.
    Forleden præsenterede H.J. Hansen Vinhandel Luce ved en smagning i København sammen med Marchesi De' Frescobaldis andre store vine. Klassiske chiantier som Montesodi og supervine som Mormoreto og Lamaione.

Hvilke vinklubber mangler vi?
I Politiken har Henrik Steen Andersen haft en større artikel om vinklubber, og i den forbindelse henviser han venligst til VinAvisens liste over klubberne. Tak for det.
Henrik skriver også, at listen ikke er komplet. Nej, for hvis der bare mangler én klub, er den jo desværre ikke komplet. Det må den imidlertid gerne være, så hvis nogen (fx Henrik) kan give os et tip om en manglende klub, hører vi meget gerne. Send en mail til anker@vinavisen.dk.
Vores liste omfatter vinklubber, der ikke er oprettet af vinfirmaer - og derfor ikke er kommercielle - men som tværtimod er oprettet af private, og hvortil alle interesserede har adgang.

Torres’ forsvundne druer
Spanske Miguel Torres har ikke kun haft stor indflydelse på rejsningen af Chiles vinindustri. Han optræder også på den kinesiske scene. Fra sit firma i Shanghai sælger han således næsten 100.000 flasker Tres Torres om året.
Nu fortæller Decanter, at han har lidt et lille nederlag med sine kinesiske eksperimental-marker i Shacheng, 230 km nord for Beijing. Her dyrker han Tempranillo, Garnacha og Merlot, og i år havde han håbet at kunne høste 50 kg druer.
Men - da man skulle i gang med høsten, var der ikke en eneste drue på vinstokkene. Nogle var spist af fugle, andre af mennesker.
Torres tog det roligt. - Det samme kunne ske i Barcelona, sagde han til Decanter. - Vi fortsætter eksperimenterne til næste år.
.
    To mandelgaver
    I god tid før julen udkommer Henrik Oldenburgs gode mandelgaver til den vininteresserede.
    * Vinårbogen (Smag & Behag's Forlag, 156 sider, 98 kr.) indeholder den sædvanlige gode og underholdende blanding af artikler og smagerapporter, gennemillustreret i farver. Og yderligere er der en fornøjelig "Sagt og smagt i årets løb".
    * Oldenburgs Vinguide (Smag & Behag's Forlag, 286 sider, 98 kr.) hed tidligere Gyldendals Vinguide, men nu har Henrik Oldenburg lagt den over på sit eget forlag. For syvende år i træk har han smagt sig igennem mere end 1500 vine. Hver vin får en kommentar med på vejen samt små glas-symboler efter en 10-skala. En virkelig nyttig bog.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
.
    Geert Horst (f. 1921) spiller en stor og vigtig rolle i den årlige vinguide "Vinnøglen". Han er Erik Olaf-Hansens sparringspartner og samtidig "den praktiske gris", der søger for trafikken med de mere end tusinde vine og smagningen af dem. Han har været med i redaktionen i alle 22 år og var faktisk den, der fik ideen til bogen.
    Han har skrevet om vin og gastronomi siden 1968, først i Hotel og Restaurantbranchens fagblad, siden i diverse blade og aviser, og i cirka 30 år har han fungeret som vinguide, både for De Danske Vinrejser og på rejser, som han selv har arrangeret for Københavns Restauratører. I 30 år sad han i bestyrelsen for denne forening og er i dag dens administrator.
    Geert Horst er en verdensmand, der har været næsten overalt på kloden. Han taler flydende engelsk, tysk, fransk og svensk samt en god portion italiensk. Det franske lærte han, da han i 1947 arbejdede på et hotel ved Rivieraen, senere i Paris og igen senere i kældrene hos Barton et Guestier, Bordeauxs ældste vinhus.
    I 1951 blev han ansat som purser i SAS, stationeret i Stockholm, og fløj alle oversøiske ruter. Senere var han stationeret tre år i Rom.
    I 1964 landede han efter cirka 17.000 flyvetimer og blev direktionssekretær og senere direktør i SAS Catering med ansvar for flyvekøkkenet, restauranterne i det gamle Bella Center samt de seks danske lufthavnsrestauranter. Senere igen restauratør på Krogs Fiskerestaurant.
    Hans store interesse er vin, gastronomi og historie, som han studerer med flid.
    Adresse: Rigensgade 27, 1316 København K, tlf.: 33 11 68 30.
.
d
d
d
d
d
d
d
d
d
d
d
d
d
d
d
d

Erik Olaf-Hansen, der redigerer "Vinnøglen"
dddd

Geert Horst, der er med i redaktionen. Læs om ham ovenfor i Vinbranchens Blå Bog
    .
    Du kan stadig nå at være med:'

    Hvor mange stjerner
    har vinene?

    Deltag i en morsom konkurrence
    I forrige nummer af VinAvisen lancerede vi vores on-line smagning af seks vine - men mulighed for at vinde en kasse (12 flasker) af hver vin.
    Konkurrencen løber til og med tirsdag den 13. november, så du kan stadig nå at være med.

    Seks træffere
    I uge 48 udkommer årets store guide, "Vinnøglen". En lille håndfuld af bogens over 1000 vine vil blive fremhævet som "træffere" - altså vine helt i top - og det er lykkedes VinAvisen at få en liste over disse vine, der ud over den særlige fremhævelse også har fået tre, fire eller fem stjerner.
    Vi har udvalgt seks af træffer-vinene, og som læser af VinAvisen inviteres du til at bedømme en eller flere af dem.
    Bedøm hver vin i listen herunder. Find ud af, om vinen er til tre, fire eller fem stjerner, og send os din bedømmelse pr. e-mail senest tirsdag den 13. november.

    Præmierne
    For hver vin, du giver stjerner, har du en chance for at vinde en kasse (12 flasker) af netop den bedømte vin.
    Vi ser på de indsendte bedømmelser af hver vin for sig og trækker lod mellem de læsere, der rammer det antal stjerner, som "Vinnøglen" har givet til netop denne vin. Vinderen i lodtrækningen får derefter tilsendt præmien.
    Vi modtager kun én bedømmelse pr. vin fra hver e-mail adresse.

    De seks træffere



    Bona Terra, Merlot, Rumænien 1999
    49 kr., Chris-Wine
    tlf.: 43 43 65 65 henviser til nærmeste forhandler

    Château Saint André, Côtes du Rhône, Frankrig 1998
    49,75 kr., GrandVin
    Vinen fås hos GrandVin, tlf.: 43 46 99 00

    Masia Monistroll, Penedès, Spanien 2000
    35 kr., ViniPortugal
    tlf.: 43 63 32 22 henviser til nærmeste forhandler

    Viña Tarapacá, Chardonnay, Maipo Valley, Chile 2000
    56 kr., i perioden 5/11 til 22/12: 150 kr. for 3 flasker, Skjold Burne
    Vinen fås hos alle Skjold Burne Vinhandlere, tlf.: 43 45 14 22

    Trio Merlot, Rapel Valley, Chile 1999
    64,95 kr., Brugsen
    Vinen fås i SuperBrugsen, Kvickly og OBS!

    Domaine de la Curnière, Vacqueras, Frankrig 2000
    45 kr., Fakta
    Nærmeste butik oplyses på tlf.: 76 41 43 00

    Sådan sender du din bedømmelse
    Skriv blot vinens eller vinenes navne efterfulgt af dine stjerner (tre, fire eller fem) i en mail, og send mailen til quiz@vinavisen.dk. Du behøver ikke at skrive navn og adresse. Vi sender en retur-mail til de seks heldige vindere og aftaler levering af præmierne.
    Vil du gøre det rigtig nemt for dig selv, markerer du denne lille liste med musen, kopierer den (Ctrl-C) og klistrer den ind i din mail (Ctrl-V) - hvorefter du blot skriver dine stjerne-tal ind:
      Bona Terra, antal stjerner:
      Château Saint André, antal stjerner:
      Masia Monistroll, antal stjerner:
      Viña Tarapacá, antal stjerner:
      Trio Merlot, antal stjerner:
      Domaine de la Curnière, antal stjerner:
138 ville genre have etiketterne
I forrige uge bortloddede vi en samling gamle vinetiketter, som en af vore læsere, John Hansen, gerne ville forære væk. I alt 138 var interesserede og skrev til os. Nu har vi trukket lod, og vinderen blev Ivar Zeck.
.a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:
.
Hvorfor er Alsace-flasker høje og slanke?
Fra en vinhandler har vi fået dette spørgsmål, og vi må tilstå, at vi ikke kan besvare det.
Det er jo rigtigt, at Alsace-flaskerne adskiller sig ved deres høje form. I Frankrig kalder man dem for flûtes, altså fløjter - et ord, der i øvrigt også bruges om de høje slanke champagne-glas.
Men hvorfor netop denne form? Er der nogle af VinAvisens læsere, der ved det, hører vi meget gerne. Send blot en mail til anker@vinavisen.dk.
Flaskerne er vel egentlig tyske - de fleste tyske vine tappes på de samme flasker bortset fra Franken-vine, der ofte tappes på den lave, brede Bocksbeutel.
Nogle vinhandlere er i øvrigt kede af den lange facon, der er svær at passe ned i diverse standard-emballager, men det får forhåbentlig ikke tyskerne eller franskmændene til at forlade den dekorative form.
..
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
.
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Plaisir de Noël, Vin de Pays d'Oc, Frankrig
42,50 kr., Sigurd Müller
Årets julevin fra Sigurd Müller er en fortræffelig rødvin, blød og lækker. Den har måske ikke tilstrækkelig power til at kunne klare julemadens rødkål og æbler med gelé, men til almindelig kultiveret nydelse er den et fund - også fordi prisen er så rimelig. Køber man tolv flasker på én gang, får man oven i købet en meget smuk bog med tre Grimm-eventyr: Snehvide, Den bestøvlede Kat og Den tapre Skrædder, illustreret af Svend Otto S. Link til distriktet: www.vindepaysdoc.com.


Château la Casenove, Commandant Francois Jaubert, Côtes du Roussillon, Frankrig 1996
160 kr., Fransk Dansk Kompagni
Smagningen af fire årgange bekræfter, at denne vin har et stort gennem-potentiale. Den kan sagtens ligge ti-femten år. Den kan godt drikkes nu - især 1996-årgangen, mens 1998'eren til 175 kr. stadig er meget lukket. Vinen er fløjelsblød og fyldig med en masse frugt og toner af chokolade. Samt en del garvesyre. Link til side om slottet: www.winetoday.com.


Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig 1994
100 kr., Fransk Dansk Kompagni
Denne herlige søde hedvin smagte vi også i 1995- og 1998-årgangene, der også er lækre, men vi foretrækker denne modne vin. Den har en indsmigrende duft, en let teglrød farve og en smag af figner og brændte svedsker. Vinen er lavet på 100 procent Grenache Noir. Link til side om slottet: www.winetoday.com.


Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Muscat de Rivesaltes, Frankrig 1994
90 kr., Fransk Dansk Kompagni
Den er som at tage en klase søde, søde druer i munden. En blød og lækker hedvin med en herlig Muscat-duft. Og i øvrigt en flot vin til prisen. Link til side om slottet: www.winetoday.com.


Domaine de la Renjarde, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999
64 kr., Jysk Vin
- Det var dog en dejlig vin, lød det under smagningen. Den er meget vellavet med et fint krydderi og en lækker sødme. Den fyldige frugt er i god balance med de 13,5 procent alkoholiske muskler. Der er et let bundfald i flasken - hvilket jo kun er et kvalitetstegn - så det er en god idé lige at dekantere vinen. Link til side om producenten: www.enprovence.com.


Sangiovese, Fattoria Mancini, Colli Pesaresi, Italien 1999
76 kr., Kjær & Sommerfeldt
Man drikker denne rødvin med stor fornøjelse. Med sin friske smag af druer og kirsebær er den glimrende til mad. Den kommer fra egnen omkring byen Pesaro i Norditalien. Link (på italiensk) til producenten: www.assivip.it.


Nottage Hill, Shiraz, Hardys, South Eastern Australia 1999
59,95 kr., Brugser samt OBS! og Kvickly
En kraftig rødvin, ret markant præget af de høje procenter (13,5). Ikke rå, men med "glatte" muskler og en diskret fadlagring. Det er en vin, der råber på en stor, rød og saftig bøf. Link til side om vinen: www.hardys-wines.com.


Château Moulin Vieux, Côtes de Bourg, Frankrig 1999
59,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er Skjold Burnes "Årets Julevin", og det er bestemt en glimrende vin. En rigtig god bordeaux med blød fylde og al Merlot-druens charme. Glimrende til mad - også til juleanden eller -gåsen. Link til distriktet: www.bourg.cotes-bordeaux.alienor.fr.


Domaine Martin, Côte-du-Rhône Villages, Frankrig 1998
59,95 kr., Philipson Wine
Hvis vi nu snakker julevin - en vin, der virkelig kan "hamle op" med den traditionelle danske julemad - så er denne rødvin et godt bud. Den er fyldig og lækker med "fed" frugt, fin sødme og lang eftersmag. Link til oplysninger om Côte-du-Rhône Villages: www.beyond.fr.


Château la Casenove, Dominis M 2000, Vin de Pays Catalan, Frankrig 2000
55 kr., Fransk Dansk Kompagni
Flot duft og flot farve, der næsten hænger i glasset. Vinen har en intens frugt og en dejlig sødme. Den er skabt til at blive drukket ung, men må for vor skyld godt ligge og rundes af i et år. Link til side om slottet: www.winetoday.com.


Château la Casenove, Tradition, Vin de Pays Catalan, Frankrig 2000
62 kr., Fransk Dansk Kompagni
En ret lys rødvin med god frugt. Den er seks år gammel, men har stadig en del garvesyre. Glimrende til mad. Link til side om slottet: www.winetoday.com.


Cuvée la Résidence, Vin de Pays des Coteaux de l'Ardeche, Frankrig 2000
50 kr., Encore Vin
Vi har tidligere her i VinAvisen fortalt om danskeren Allan Jørgensen, der i 1993 forlod en stilling som flyvelederassistent og sammen med sin franskfødte kone slog sig ned som lejrchef på Camping La Résidence i St. Remèze i det franske departement Ardèche. Han blev grebet af vinens verden og blev vinbonde på deltid - med campingpladsens danske gæster som drueplukkere - og her er hans rødvin, der fik guldmedalje i den prestigefyldte Concours National de Vins Vinifies par le Vigneron Independant. Det er konkurrencen for private franske vinbønder og den højst opnåelige udmærkelse for private vinproducenter. Og hvordan er så vinen? Den er saftig og dejlig med frisk frugt og fin sødme. En virkelig god "landvin", læskende og ret let (12 procent). Link til side om campingpladsen: www.jorgensen.fr.


Finca Flichman, Chardonnay, Reserva, Argentina 1999
90 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne hvidvin har en næsten pågående smag af eg. Så hvis man er glad for denne stil, er vinen lige sagen. Vinen har i øvrigt en tiltalende og blød frugt, der giver de 13,5 procent alkohol modspil. Link til producenten: www.flichman.com.


Domaine l' Aiguelière, Grenot, Vin de Pays du Mont Baudite, Frankrig 2000
85 kr., The Wine Company
En kraftig rødvin, der i nogen grad er præget af sine procenter. Link til side om producenten: www.winetoday.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
Berlingske Tidende
Grotta Rossa, Santadi, Sardinien, Italien 1999Rødvin65 kr.Adriat Vinimport
.
Berlingske Lokalaviser
Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996Rødvin169,75 kr.H.J. Hansen
.
B.T.
Late Bottled Vintage Port, Porto Pocas, Portugal 1996 (tilbud)Portvin79,95 kr.Kvickly
.
Børsen
Château Malescot, St. Exupéry, Margaux, FrankrigRødvin499 kr.Vinens Verden
.
ErhvervsBladet
Château de la Verdaugie, Monbazillac, FrankrigSød vin75,95 kr.Det franske Vinlager
.
Frederiksborg Amts Avis
Bodegas Marques de Vitoria, Crianza, Rioja, Spanien 1998Rødvin85 kr.Vinens Verden
.
Nordjyske Stiftstidende
Plaisir de Noël, Julevin, Vin de Pays d'Oc, FrankrigRødvin 42,50 kr.Sigurd Müller
.
Politiken
Domaine Guillaumette, Costières de Nîmes, Frankrig 2000Rødvin30 kr.Fakta
.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.