Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 04, 2002



Vin-aktuelt i uge 4
21. januar - 27. januar 2002
.

VinAvisen uge 1VinAvisen uge 2VinAvisen uge 3
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
........
Vinøst oprør i Midi
I onsdags var den virkelig gal i det sydfranske Midi. Mellem 5000 og 8000 vinbønder og deres medarbejdere strømmede til byen Bezier for at demonstrere, og det endte med et veritabelt slag mellem en tusindtallig politistyrke og de oprørte demonstranter, mens tåregassen strømmede gennem gaderne.
Ifølge Agence France-Presse gik cirka tyve demonstranter til angreb på hovedkvarteret for Frigovin, en négociant, der beskyldes for at sælge italiensk bordvin med Vin de Pays d’Oc-etiketter.
Torsdag eskalerede urolighederne yderligere med politibiler, containere og palmetræer i brand og blokerede veje og jernbanelinier syd for Montpellier.

Overproduktion og prisfald
Ikke mindst i Midi - i Languedoc-Roussillon - er der for øjeblikket tale om overproduktion og dermed faldende priser.
Sidste år var prisen for ordinær vin 18,20 kr. pr. hektoliter. I dag er den nede på 11,30 kr. - dvs. 11 øre literen. Den økonomiske situation i området betegnes som katastrofal.
Vinfolket forlanger statslig kompensation for de tab, som importen af udenlandsk vin, især fra den nye verden, har påført fransk vinindustri.
Den franske landbrugsminister, Jean Glavany, har siden september lovet at gøre noget ved sagen, uden at den dog er kommet ret langt. Han håber at få EU's tilskud til destillering af 4,5 millioner hektoliter vin til en melodi af 137 mio euro, cirka 1 milliard dkr. Frankrig skal selv betale en tredjedel, men de øvrige EU-lande, især de vinproducerende, har ikke særlig lyst til at bidrage.

Får vi vin på dåse?
Efter tyve år får vi endelig øl på dåse i Danmark, så vi ikke mere - som det eneste land - er på kollisionskurs med EU’s emballage-direktiv.
Både Carlsberg, der har cirka 70 procent af markedet, og den næststørste aktør, Bryggerigruppen, står klar med dåserne, og importen af dåseøl vil næppe få nogen væsentlig indflydelse på markedsandelene.
For øjeblikket er under 2 procent af vores ølforbrug importeret, og denne andel kommer næppe over 5 procent.
I alt drikker danskerne cirka 545 millioner liter øl om året, og Danmark er Europas nummer fem, når det gælder forbruget per capita.
Der tappes også vin på dåse. Gad vide, om vi en dag ser nogle af disse dåser her i landet? Det gør vi nok ...
........

........
På entreprenørfirmaet IBI’s hjemmeside - www.ibi.dk - kan man følge opførelsen via et web-kamera, der forleden tog dette billede i et lidt surt vintervejr. Byggeriet opføres i præfabrikerede betonelementer med hvide frilagte facader, og tagkonstruktionen har et stort spænd, så man frit kan indrette rummene under den.
    Stor investering i dansk vinbranche
    På næste mandag (28/1) er der rejsegilde på Taster Wine’s nye domicil, Ringager 6-8 i Brøndby.
    Det er et virkelig stort byggeri og uden tvivl den største investering i dansk vinbranche i mange år - hele projektet løber op i cirka 123 millioner kr.
    Dermed beviser Taster Wine, at der stadig er danskejede vinfirmaer, som tror på fremtiden, og som tør investere i den. Vin- og spiritusbranchen er jo ellers mere eller mindre på udenlandske hænder - Vingården, Kjær & Sommerfeldt og De Danske Spritfabrikker er alle svenske. Og flere spiritusagenturer er datterselskaber af store udenlandske koncerner - UDV, Maxxium, Allied Domecq, Bacardi-Martini m.fl.
    De nye bygninger omfatter 4500 kvadratmeter produktions- og tanklager, renovering og nybygning af 7750 kvm højlager og cirka1100 kvm vareind- og udlevering med tolv tilhørende læssesluser. Derudover opføres 2600 kvm lagerkælder og 400 kvm kontor og velfærdsfaceliteter. Med byggeriet vil Taster Wine få et af Europas mest moderne vintapperier.
......
De beskytter sig med uspiselige planter
Insektet den glasvingede skarpskytte er som bekendt svøben, der hærger de californiske vinmarker. Insektet medfører plantesygdommen Pierce’s disease, der dræber vinstokkene.
Skarpskytten har en fætter, den blåvingede skarpskytte. Den er ikke helt så grådig, men den medfører også den farlige sygdom, og nu er den på vej ind i smørhullet Napa Valley.
Charles Krugs Winery har allerede mistet vinstokkene på næsten 1½ hektar, men nu har vineriet taget nogle helt specielle forholdsregler:
Man har fået en biolog til at finde frem til en snes forskellige planter, buske og træer, som den blåvingede skarpskytte ikke kan fordrage at stikke snablen i, og dem er man gået i gang med at plante i et langt bælte uden om vinmarkerne.
Foreløbig planter man over 15.000 planter langs 3 km vandløb og håber, at de vil holde den blåvingede skarpskytte væk - samt dens væmmelige fætter, hvis den skulle vise sig.



....
Bourgogne er et af verdens dejligste vindistrikter - og vinene er formidable og som oftest kostbare. Det er derfor vigtigt, at man får fundet de sorte får mellem de 3190 vinbønder.
Foto: BIVB / Bourgogne aujourd'hui
    Bourgogne i tal
    Bourgogne har gjort regnskabet op for år 2001 og offentliggør følgende tal:
    * 190 millioner flasker bourgogne er blevet solgt.
    * 95 millioner flasker gik til eksport.
    * 8,7 milliarder francs kom der ind ved eksporten. Det er 5 procent mere end året før.
    * 3190 vinbønder fremstiller regionens vine.
    * 28.3000 hektar er arealet med vinstokke.
    * 167.000 dollars var prisen for syv flasker Montrachet 1978 fra Domaine de la Romanée Conti på en auktion hos Sotheby’s i New York. En rekord for hvid bourgogne.

    Bourgogne ikke altid et sikkert valg
    Bourgognen har dog også problemer. Til Decanter siger BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), at bourgogne desværre ikke altid er et sikkert valg.
    BIVB er i gang med en meget stor undersøgelser, hvori man tager stikprøver af regionens vine rundt omkring i verden. Man har testet flere hundrede flasker (præcis hvor mange oplyses ikke), og af dem var der fejl ved nogle få dusin (hvor få oplyses ikke). Åbenbart har der været så mange dårlige flasker, at man ser med alvor på situationen.
    Formanden for BIVB, Pierre Meurgey, siger til Decanter: - Der er ikke nogen grund til at lave dårlig bourgogne. På den ene side har vi ikke lyst til at blive opfattet som vinens Coca-Cola, men vi har heller ikke lyst til at blive betragtet som en risiko.
..

Beroligende ord fra Argentina
VinAvisens korrespondent i Bordeaux, Holger Volsing, Bordeaux Accès, har talt med brødrene Jacques og François Lurton, der i ti år har været konsulenter for den argentinske vinindustri og i dag selv producerer vin på 300 hektar ved foden af Andesbjergene.
- Krisen i Argentina var forudsigelig, siger brødrene. - Den har udviklet sig længe. Men den sætter på ingen måde spørgsmålstegn ved vores fremtidsplaner i landet.
- Vi er et godt stykke væk fra urolighederne i gaderne, men vil støde på vanskeligheder med fragten, eftersom havnepersonalet ikke længere får deres løn. Der vil også opstå problemer med tyveri af varer og korruption af embedsmænd.
- Specielt hårdt rammes de argentinske producenter af massevin til hjemmemarkedet. Vi selv rammes mindre hårdt, idet vi eksporterer 90 procent. Men vi risikerer, at de resterende 10 procent, der afsættes til landets bedre restauranter, går tabt.

Ikke ændringer i priserne
Brødrene Lurton siger, at devalueringen ikke prismæssigt vil betyde ændringer for forbrugerne, eftersom specielt emballage-produkterne - flasker, etiketter, propper - bliver importeret og dermed undergår kraftige prisforhøjelser.
- Krisen har betydet et øjeblikkeligt stop for regeringens program med eksportstøtte, siger de, - men det skal ikke hindre os i at fortsætte en række effektive salgsfremstød, også i Danmark, hvor vi er på vej med en bag-in-box til hverdagsbrug.
Brødrene Lurton eksporterer i dag en række argentinske kvalitets-vine til Danmark, blandt andet Gran Lurton og Piedra Negra, der koster henholdsvis 124,75 og 149,75 kr. hos GrandVin.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
.

    Ettore Lolli (f. 1936) er den italienske gymnasielærer, der blev ked af italiensk vins image som bællevin - og derfor grundlagde Adriat Vinimport. Det var i 1979. I dag er den oprindelige garage afløst af et stort lager til alle de fortræffelige italienske vine, og Ettore Lollis ældste søn, Roberto, er firmaets direktør, mens faderen i høj grad er med i foretagendet.
    Ettore Lolli blev født i l’Aquila i regionen Abruzzerne og blev cand. jur. og senere cand. mag. i historie og filosofi ved universitetet i Napoli samt cand. art. i italiensk ved Københavns Universitet. Han kom til Danmark første gang i 1959, og i 32 år har han undervist i historie, latin, oldtidskundskab og italiensk på Gladsakse Gymnasium. 1968-81 udgav han tidsskriftet "Enotria" med politisk, socialt og kulturelt stof fra Italien, og 1968-85 fungerede han som korrespondent for det italienske nyhedsbureau ANSA.
    Men det er Ettore Lollis store arbejde for italiensk vin, der har gjort ham og hans familie kendte i den danske vinverden. I begyndelsen af 80’erne var han med til at oprette Sammenslutningen af Importører af Italiensk Vin og Spiritus (SIVS), der siden blev til "VinItalia" og til den store årlige fagmesse. 1991-94 og igen 2000-01 var han formand for sammenslutningen.
    Sammen med hustruen Ellis overtog han i 1988 restauranten "La Buca degli Artisti" på Godthåbsvej 209 i København - et rigtigt trattoria med mad, som hans mor lavede den. En af medarbejderne er hans yngste søn, Guido, der blandt andet er ansvarlig for vinkortet.
    I 1999 startede han restauranten "Casa d’Antino" i Dronningens Tværgade 43, hvis daglige leder og medejer er hans mellemste søn, Paolo - som i øvrigt ejer vinbutikken Enoteca.
    Ettore Lolli har været gift med sin Ellis i 39 år, og deres tre sønner er som nævnt Roberto, Paolo og Guido. Et helt familiedynasti.
    Adresse: Adriat Vinimport, Solsortvej 111, Postboks 611, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 86 37 47, e-mail: info@adriatvinimport.dk.
a..
    .
    Den danske vinbranche
    * Sigurd Müller Vinhandel har overtaget agenturet for Fonseca portvine i Danmark.
    * GrandVin har ansat den 35-årige civiløkonom Trine Haugaard som distriktsansvarlig for Fyn og Jylland. Hun kommer fra en lignende stilling i DZ Wine og har tidligere arbejdet med salg og markedsføring inden for medie-, mejeri- og blomsterbranchen. Trine Haugaard kører ud fra Midtfyn, hvor hun også lagerfører dele af sortimentet.
    * GrandVin har fået eneforhandlingen af vine fra Mulderbosch, Sydafrika, Bodega J&F Lurton, Argentina og Parducci Winery, Californien.
    * World Brands Denmark udvider aktiviteterne efter Pernod Ricards køb af en del af den store Seagram-koncern. I den forbindelse har det danske datterselskab ansat 37-årige Johannes B. Johansen som ny national salgschef. Han får ansvaret for firmaets salgsindsats på det fortoldede marked og for kontakten til grossister og kæder. Han har tidligere erfaring fra branchen fra et par år i Allied Domecq.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Tyve velvalgte vine
Der har været lidt stille omkring Det Franske Vinlager - en af de tre afdelinger under købmændenes grossistvirksomhed SuperGros. Men nu sker der noget.
Under ledelse af Kristian Andreasen lanceres et nyt vinkoncept, Velvalgte Vine, der vil tage konkurrencen op med FDB og Dansk Supermarked. Det Franske Vinlager har et vinsortiment med henved 900 varenumre, men nu vil man sætte fokus på tyve særligt udvalgte vine til 45-100 kr., der præsenteres i kædernes i alt 630 forretninger.
Brugsen, Netto, Bilka og Føtex har med held lanceret en række gode vine, som forbrugerne har vænnet sig til at gå efter. Det vil Det Franske Vinlager også gøre, og der er er tale om både kendte og virkelig gode navne:
Masia Bach (Penedès), Château de la Rivière (Fronsac), Château Fontesteau (Cru Bourgeois, Haut-Médoc), Château Leret Monpezat (Cahors), Chevalier de Lichine (Bordeaux), Gandia (Valencia), Isla Negra (Chile) og Wente (Californien) m.fl.
a..........
    .
    VinAvisens Online Auktioner

    Konstruktiv kritik
    Vi får gode meldinger om VinAvisens Online Auktion. Der er virkelig brug for den, skriver flere, og den vil uden tvivl komme fint i gang, når læserne har vænnet sig til at bruge den.
    Enkelte synes, at nogle af funktionerne er lidt for indviklede. Det mener vi ikke selv - men vi har jo også været nødt til at tygge os igennem hele programmet. Vi er derfor meget glade for den konstruktive kritik, vi også får, og p.t. er vi i gang med at gøre nogle funktioner endnu mere brugervenlige.

    Vandt jeg auktionen?
    En af vore læsere har haft det problem, at han har budt på en Château Margaux 95. Nu er auktionen lukket, han har ikke modtaget nogen e-mail og har således øjensynlig ikke vundet flasken. Han kan imidlertid ikke mere finde auktionen på skærmen. Vandt han alligevel, eller blev han overbudt?
    Det problem har vi straks løst. Vi har lavet et skærmbillede, der viser de seneste lukkede auktioner - det findes i menuen "Kategorier".
    Samtidig har vi gjort noget lige så smart: Vi har indrettet programmet, så det automatisk sender en e-mail til alle, der har givet bud. De får at vide, at auktionen er lukket, og hvad højeste bud så blev.

    Lær at byde
    En læser har skrevet: - Det er et stort problem for mig overhovedet at byde.
    Hertil må vi svare: - Vi kender det jo fra os selv, når vi sidder ved skærmen. Det skal gå stærkt, så vi trykker på nogle knapper og links og regner med, at der nok sker et eller andet.
    I en online auktion er der imidlertid nogle ting, man lige skal sætte sig ind i, og det er faktisk ikke så svært.
    Vi har indsat en hel del røde spørgsmålstegn. Klikker man på dem, får man en kort forklaring. Yderligere er der en meget forklarende beskrivelse, "Lær at byde", i menuen "Hjælp".
    Når man først har lært at cykle, triller det bare derudad. Man behøver slet ikke at holde på styret ... :-)


    Bange for at byde
    En læser skrev, at han var bange for uforvarende at komme til at byde på en vin. Det har vi nu taget højde for. Når man byder, kommer ovenstående skilt op på skærmen. Her skal man bekræfte, at man byder - eller afbryde, hvis man fortryder.

    To timer i spændt forventning
    En læser vandt en af auktionerne. - Skal jeg så ikke modtage en mail med besked om, hvem sælger er? spørger han.
    Vi kan se, at denne læser modtog mailen knap to timer efter, at han havde vundet auktionen. Det mener vi er acceptabelt - selv om vi har forståelse for, at man i en nervepirrende situation som denne kan være spændt på udfaldet.

    Med et klik på denne bjælke kommer du ind på auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
a..........
75 dollars årgangen
Ifølge den californiske avis The Fresno Bee vil vinbønderne i San Joaquin Valley huske 2001-årgangen som den til 75 dollars. Det er nemlig prisen, de fik for 1 ton druer af visse sorter, mens de for andre, fx Ruby Cabernet, Merlot og Petite Sirah, fik lidt mere.
Kun to år før fik bønderne ikke 75, men hele 400 dollars for et ton druer.
Årsagen til det drastiske prisfald er overproduktion, ikke kun i Californien, men også i andre oversøiske lande. Nu håber vinbønderne, at en del af deres druer vil kunne bruges til fremstillingen af druekoncentrat.


.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens spørgsmål - og svar.

Hvor finder svenskerne de gode flasker?
En af vore svenske læsere, Tony Månsson fra Lomma, skriver: - Jag köper gärna mitt vin i Danmark, men jag har problem att hitta bra vinhandlare i Köpenhamns-området. Ofta kör jag bara runt, och stannar på första bästa ställe där det står "Vin" på en skylt. Självfallet blir det inte alltid så lyckade inköp.
Altså: En karta över var VinAvisen’s vinhandlare håller till i Köpenhamns-området efterlyses.
Kære Tony Månsson: Vi tør ganske enkelt ikke lave en sådan liste, for vi vil garanteret glemme et par vinhandlere, der i så fald vil blive forfærdeligt kede af det.
Men der er en løsning på dit problem: Når du ser vine, der har fået stjerner i VinAvisen, og som interesserer dig, så klik på linket til importøren. Du kan så ringe og spørge, hvor i København du finder en vinhandler, der fører vinen.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
.
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Villa Bona Terra, Sangiovese - Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2000
45 kr., Chris-Wine
For et par år siden erhvervede brødrene Carl hos Chris-Wine den rumænske vingård Vila Bona Terra. Siden har de investeret både penge og knowhow i at skabe topvine, og det er i høj grad lykkedes. Derom vidner den nye årgang af rødvinen på druerne Sangiovese og Merlot. Den er solmoden, blød og lækker med en indtagende sødme - en vin, som alle vil kunne lide. Og prisen er mere end rimelig. Link til producenten: www.chris-wine.dk.


Villa Pillo, Syrah, Toscana IGT, Italien 1999
129,50 kr., Norton Co.
Simpelt hen en flot rødvin med fylde og frugt og masser af nuancer i smagsbilledet. Samt en indtagende sødme. Vinen er "kun" en landvin, fordi slottet har tilladt sig at lave den på en drue, der hører hjemme i Rhône - og mange andre steder - og ikke i Toscana. Link til slottet: www.millbrookwine.com.


Il Falcone, Riserva, Castel del Monte, Italien 1998
128 kr., Vinens Verden
Castel del Monte er den fantastiske borg, som Federico d.2. byggede i 1240 i Puglia - Italiens hæl. Og det er også navnet på vindistriktet uden om borgen. Herfra kommer denne formidable, fadlagrede rødvin på druerne Nero di Troia og Montepulciano. Den har 13,5 procent alkohol, men man mærker ikke alkoholen på grund af den rene og dejlige frugtsmag og friske syre. Link til borgen: www.apulia.com - og til distriktet: www.winetoday.com.


120, Santa Rita, Cabernet Sauvignon - Syrah, Maipo Valley, Chile 2000
49,95 kr., Amka Vinimport
Denne rødvin er meget vellavet og iklædt en fyldig muskelpragt, der opvejes pænt af en god, ren frugt. Smagsmæssigt er blandingen af de to topdruer vellykket, og i forhold til kvaliteten er prisen rimelig. Link til producenten: www.santarita.com.


Clos Petite Bellane, Valréas, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999
99 kr., Vinens Verden
Flot, meget kraftig og med hele 14 procent alkohol. Næste station er portvin! Faktisk lige i overkanten efter smagepanelets mening. Men rødvinen er vellavet og vil gå fint til kraftige kødretter og oste. Link til Côtes du Rhône: www.vins-rhone.com.


Château la Croix des Bernèdes, Vieilles Vignes, Médoc, Frankrig 1997
57 kr., Viniberia
En enkel og pæn Bordeaux-rødvin med god frugt, en let sødme og et lille bittert bid i slutningen af eftersmagen. Link til Bordeaux: www.vins-bordeaux.fr.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Mateus, Chardonnay, Mendoza, Argentina 1999Hvidvin49,95 kr.Bacardi-Martini
.
Berlingske Tidende
Selaks, Sauvignon Blanc, New Zealand 2001Hvidvin50 kr.Netto
.
B.T.
La Campagne, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Or, Frankrig 2000Rødvin45 kr.Skjold Burne
.
Børsen
Château la Croix, Pomerol, Frankrig 1998Rødvin259 kr.H.J. Hansen
.
Ekstra Bladet
Domaine Ile St. Pierre, Vin de Pays de Bouches du Rhône, Frankrig 1999Rødvin37 kr.Prima
.
Frederiksborg Amts Avis
Vila Bona Terra, Merlot - Sangiovese, Dealul Mare, Rumænien 2000Rødvin45 kr.Chris-Wine
Vila Bona Terra, Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2000Rødvin45 kr.Chris-Wine
Yarden, Cabernet Sauvignon, Golan Hights Winery, Israel 1998Rødvin159 kr.Amka Vinimport
.
Information
Yarden, Merlot, Golan Hights Winery, Israel 1998Rødvin129 kr.Amka Vinimport
Gamla, Cabernet Sauvignon, Golan Hights Winery, Israel 1998Rødvin95 kr.Amka Vinimport
Muscat, Golan Hights Winery, Israel (50 cl)Hedvin69 kr.Amka Vinimport
.
JP København
Domaine l'Arbre Sacré, Costières de Nîmes, Frankrig 2000Rødvin40 kr.Erik Sørensen
.
Nordjyske Stiftstidende
Villa Maria, Private Bin, Chardonnay, New Zealand 1999Hvidvin90 kr.Vinens Verden
.
Århus Stiftstidende
Hécula, Yecla, Spanien 2000Rødvin35 kr.Netto

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.