Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 07, 2002



Vin-aktuelt i uge 7
11. februar - 17. februar 2002
.

VinAvisen uge 4VinAvisen uge 5VinAvisen uge 6
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Château Brixtofte
Ugens vinøse kioskbasker var Farum-borgmesteren Peter Brixtoftes glæde ved vin og mad. Ifølge B.T. lykkedes det ham i løbet af elleve dage at spise og drikke for over en kvart million kr. - og sørge for, at der stod "dagmødearrangementer" på bilagene.
Angiveligt har han haft en særlig smag for superdyre vine, der på restauranter koster en folkepension, dvs. cirka 8000 kr.
I Jyllands-Posten skriver Ulrik Boesen: - En vin til 8000 kr. er naturligvis ikke ti gange bedre end en vin til 800 kr. - eller hundrede gange bedre end en til 80 kr.
Ulrik Boesen peger også på, at de kostbare kultvine for længst er røget ud af almindelige dødeliges skala. For hvor meget vil de betale, når de ikke kan sende regningen videre?
Til Ritzau siger Fyens Stiftstidendes Jørgen Aldrich: - Selv kendere kan ikke smage forskel på en vin til 500 kr. og en til 8000 kr. Man køber sådan en vin for at få prestige.

Ignorerer historie og arv
Nu var det Château Pétrus, de drak i Farum, og det er en kultvin der nok er værd at gå efter.
Men der er andre, nyere kultvine, der helt bevidst er skabt som kultvine. I avisen Napa Valley Register skriver Dan Berger om dem og anfører, at man med disse vine ligger på maven for nyheden og ignorerer historie og arv.
Hvis man vil lave en amerikansk kultvin, skriver han, skal man ubetinget bruge Cabernet Sauvignon, og druerne bør ubetinget komme fra Napa Valley. Og så skal man følge disse regler:

Sådan laves en kultvin
1. Der skal ikke være ret meget af vinen, så den er umulig at få fat på.
2. Prisen skal være latterlig høj - motiveret af vinens sjældenhed.
3. Vinen skal være et muskelbundt med alkohol nok til at afise en flyvinge og så meget egesmag, at miljøorganisationer straks begynder at se på egeskovenes bevarelse.
4. Et flot illustreret vinblad skal udtale, at vinen er større end Nirvana eller chokolade.
5. Vinen må ikke lugte eller smage af hverken druen, der blev lavet på, eller af stedet, den kommer fra. Den må derimod gerne smage af chokolade.
6. Producenten har ikke været i vinbranchen i mere end tyve minutter, men har hyret en vinmager, der kan lide bløde, syrefattige drikke, som lugter mere som milk shake end et drueprodukt.

Det meste vin er på tilbud
75 procent af al vin i Danmark sælges på tilbud eller i kampagner, skriver Nordjyske Stiftstidendes Jørgen la Cour-Harbo. Og grunden til det er, at danskerne simpelt hen ikke vil købe vin, hvis den ikke er på tilbud.
Supermarkederne er også glade for at tilbuds-vinene, fordi vin i stort omfang tiltrækker opmærksomhed og bringer kunder til butikken.
Men med de helt billige vine er der ingen fortjeneste nogen steder. På det niveau arbejdes der kun med kostpriser. Til Jørgen la Cour-Harbo udtaler Frank Søndergaard fra Amka i Randers:
- Konkurrencen er blevet så hård, at det kan gå ud over kvalitetsbegreberne. Fx har Chile fået et godt navn i Danmark på grund af høj, sikker kvalitet. Men i øjeblikket kommer der en del dårlig vin til landet importeret på tank og tappet på flaske her. Den sendes ud som lavpristilbud, og det kan skuffe mange forbrugere og deres opfattelse af Chile.

Tilbagegang for Frankrig
Bordeauxs vinkommité, CIVB, konstaterer i en rapport fra i onsdags, at fransk vin har tabt markedsandele i Europa. For ti år siden sad Frankrig på 71 procent af vinmarkedet. I dag er tallet 66 procent.
Især i Storbritannien har de oversøiske vine gjort et stort indhug. Her har Bordeaux på ti år mistet halvdelen af sin markedsandel, mens den nye verden ifølge CIVB-rapporten har fordoblet sin andel til cirka 40 procent af markedet.
I Storbritannien ligger Australien på førstepladsen efterfulgt af USA, Sydafrika og Chile. Først på femtepladsen kommer Bordeaux.
I Danmark er Frankrigs markedsandel under 40 procent, mens den for en halv snes år siden lå på næsten 70 procent.

Frankrigs vinøse handelsbalance
Franskmændene drikker fransk vin. Men de importerer selvfølgelig også noget fra andre lande - i 2001 var det 5,4 millioner hektoliter til en værdi af 411 millioner euro.
Samtidig eksporterede Frankrig 15,7 millioner hektoliter til en værdi af 5500 millioner euro. Så der er mere end overskud på den vinøse handelsbalance.
Af den importerede vin kommer de 80 procent fra Spanien og Italien - til stor fortrydelse for vinbønderne i Midi. De resterende 20 procent kommer i stigende grad fra oversøiske vinlande, først og fremmest Marokko, Chile, USA og Tunesien.
Af forbruget på det franske hjemmemarked udgør vinen fra Bordeaux 16,5 procent, mens den udenlandske vin kun udgør 1,5 procent. Men når vi regner Afrika fra, bliver der kun 0,18 procent tilbage til de oversøiske lande - der jo ellers fører sig stærkt frem i de øvrige EU-lande.

Vinlusen på færde i New Zealand
Central Otago er New Zealands nyeste vinregion med 25-30 vinerier, 520 hektar vinmarker og en årlig produktion af over 1 million flasker vin.
Nu bliver der lagt en dæmper på aktiviteterne, idet regionen er blevet invaderet af vinlusen Phylloxera vastatrix.
60 procent af markerne er tilplantet med Pinot Noir, og desværre står en stor del af vinstokkene på egne rødder, så de er udsatte for ødelæggende angreb fra den væmmelige lus.
Regionens vinbønder regner med, at i alt 45 procent af regionens vinstokke skal rives op med rode og erstattes med vinstokke, der er podet på amerikanske rødder. Pris: Cirka 18 millioner dkr.

Vinlus til vinsmagning
Når så stor en del af markerne i Central Otago er plantet til med upodede vinstokke, skyldes det to ting: Regionen har været et af de få steder i verden, hvor vinlusen Phylloxera ikke findes. Og i sin tid var det ikke muligt at købe podede vinstokke - der i øvrigt koster tre gange så meget som upodede.
Også i New Zealand er det en folkefornøjelse at komme til vinsmagning på vingårdene. De kommer kørende og gående, og der skal ikke så meget til, før nogle af lusene gør dem følgeskab og tager med til vinsmagning.

Derfor amerikanske rødder
Vinlusen er egentlig amerikaner, og i Amerika havde de lokale druesorter vænnet sig til dens angreb. Da lusen i 1800-tallet kom til Europa, gik det imidlertid galt. Lusen spredt sig hurtigt til alle vinmarkerne og angreb vinstokkenes rødder.
Løsningen fandt en klog mand: Når de amerikanske vinstokkes rødder kunne overleve, var det så ikke en idé at pode de europæiske ædelsorter på amerikanske rødder? Det gjorde man og reddede Europas vinmarker.

Den røde bølge når Sydafrika
Når man ved, hvor herligt det er at drikke en god hvidvin, kan man blive helt vemodig over den røde bølge, der i de seneste år har redet verden som en mare. Selv Farum-borgmesteren synes - ifølge aviserne - kun at have drukket rødvin.
I Sydafrika er vinbønderne i gang med at trække de hvide druesorter op med rode eller skære dem ned og pode røde sorter på rødderne. Og det er de store røde, der rykker ind: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinotage og Merlot.
Produktionen af rødvine vil ifølge South African Wine Information Systems øges med 19,9 procent om året fra 115,7 millioner liter i 2002 til 199,5 mio liter i 2005. Og Shiraz vil tage teten.
.
Usædvanlig fremgang for Sydafrika
De er i øvrigt virkelig kommet efter det i Sydafrika. I 1994 eksporterede de kun 7 millioner liter vin til EU-landene. Sidste år eksporterede de seksten gange så meget, nemlig 114 millioner liter. Det svarer til 78 procent af landets vinproduktion.
Denne fremgang er helt usædvanlig og har gjort Sydafrika til en af de betydelige aktører på verdens vinscene.
a..........
    .
    VinAvisens Online Auktioner
    1833 vine til salg!
    Der er gang i den i vores Online Auktioner. Da vi talte op i fredags, var der udbudt 1833 vine. Nogle af auktionerne sluttede her i weekenden, men nye kommer uden tvivl til, for man er ved at opdage denne enestående gratis service. Vi kan også se, at et par tusinde læsere har været inde og kigge i ugens løb, så der skal nok være nogle, der byder - når ellers startprisen er attraktiv.
    I torsdags sluttede auktionen over den flaske Bowmore singlemalt 1968, som Kjær & Sommerfeldt i Århus havde sat til salg. Der var rift om den, 22 var inde og byde, men til sidst løb brugernavnet "stæer" af med den eftertragtede flaske - og kom til at betale 2835 kr. for den. Men bemærk: Han kom ikke af med noget salær, for VinAvisens Online Auktioner er som sagt gratis.

    Med et klik på denne bjælke kommer du ind på auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
a.........
Varme i vinmarkerne
Måske får de danske vinavlere deres drøm opfyldt - at få en produktion af vin i gang i vort ellers så forfrosne land.
Vejret i den forløbne uge har jo været usædvanlig mildt, og fra de tyske vinmarker meldes om temperaturer oppe omkring 18-20 grader. I sidste weekend målte man over 20 grader i Nordrhein-Westfalen - i 100 år har man aldrig haft så høj en temperatur i begyndelsen af februar.
Det bliver spændende at se, om det får indflydelse på årgang 2002 i tysk vin.

Et afkræftet rygte
I et par uger har der verseret et rygte om, at californiske Ernest & Julio Gallo var ved at købe det store toskanske vinhus Ruffino. Nu er det lykkedes os at få bekræftet - at der ikke er noget om historien. Det siger de i hvert fald hos Ruffino.
Ruffino i Chianti er et 125 år gammelt vinfirma, der i 1913 blev købt af familien Folonari. Det er en af Toscanas største jordbesidere - det ejer 3600 hektar vinmarker - og har selv vokseværk. For en måned siden købte Ruffino vingården Borgo Conventi i Fiuli.
På adressen www.ruffino.com kan man læse en masse om Ruffino.

    Festival i "Jyllands vinby"
    Ebeltoft Vinfestival er efterhånden blevet en stor begivenhed i byen på Djursland, og i år afholdes den for tiende gang.
    Traditionen tro afvikles festivalen den første weekend i marts og strækker sig over tre-fire dage, hvor alt står i vinens tegn.
    I år foregår det fra 28. februar til 3. marts, og den store vinsmagning løber af stabelen lørdag d. 2. marts kl. 13 på Hotel Ebeltoft. Under festivalen præsenteres i alt 150 vine fra hele verden, og programmet kan ses på adressen www.ebeltoftstrand.dk.
    Det var de to vinhandlere Walter Møller og Per Lorentsen, der sammen med Hotel Ebeltoft tog det gode initiativ for ti år siden og i dag kan glæde sig over succesen.
Fidussalg
I Storbritannien har man problemer med flere fidusfirmaer, der sælger grand cru-vine til vildt oppustede priser og giver råd om investeringer til trods for, at dette er forbudt.
I sidste uge fik firmaet Liquid Acquisitions Ltd sin sag for ved højesteret. Blandt andet havde firmaet tilbudt en kasse Château Latour 1996 til 57.600 dkr., selv om den normale pris er 20.800 dkr. Mange af firmaets kunder var således blevet forført til at købe investerings-vine til mellem to og tre gange deres værdi.
Retten fandt, at firmaets salgsteknik havde været bedragerigsk. Det havde lagt store avancer på under foregivelse af at tjene kundernes interesser og blev dømt til at tilbagebetale over 350.000 dkr.
Ifølge de engelske aviser vides det ikke, om firmaet vil blive sigtet for kriminalitet.
a..
    1564 links til tysk vin
    Tyskerne har lavet en søgetjeneste for alle, der er interesserede i vin - tysk vin, altså. Den ligger på internettet på adressen www.weinkompass.de, og den rummer 1564 links til tyske vinfirmaer med egne hjemmesider.
    Firmaerne er ordnet i alfabetisk rækkefølge, og det kan være udmærket, hvis man kender navnet på en vinhandel. Men hvis man fx vil finde frem til firmaerne i Bielefeld, så er der ikke nogen søgemulighed.
    I listen, man får frem på skærmen, har hvert firma fået op til tretten checkmærker alt efter, om der er butiksudsalg, internetsalg, prisliste, søgefunktion, biologiske vine osv. En nyttig service.

Freixenet nu nr. 10
Gennem sit køb af Bordeaux-negocianten Yvon Mau er det spanske cava-firma Freixenet blevet virkelig stort. Det ligger nu på en tiende plads blandt verdens største vinfirmaer.

2001 en stor årgang i spansk vin
Ifølge Decanter bliver 2001 en af de helt store årgange i spansk vin. I Rioja måske den bedste i de sidste hundrede år, siger nogle.
Også i Ribera del Duero og Rias Baixas tegner årgangen til at blive meget fin.
I Navarra fortæller Conchi Biurrun fra eksport-organisationen, at den grønne høst om foråret har resulteret i, hvad der tegner til at blive en god årgang.
I Penedès siger en talsmand fra Instituto de Cava, at kvaliteten bliver en af de bedste nogensinde. - Men det ved vi mere om i slutningen af marts, tilføjer han.
Klik her, hvis du vil se et kort over Spaniens distrikter.

Høsten af icewine i gang
Endelig blev det koldt nok i Canada til at høste isvinen - både i distriktet Niagara i Ontario og ved Vancouver på vestkysten.
Tidligere år har man kunnet høste så tidligt som den 5. december, men først nu er temperaturen kommet ned under de 8 minusgrader, der er nødvendige.
Efter sigende bliver årgangen god. Men der bliver ikke så meget af den. Fugle og råd har taget deres andel i den lange milde vinter.
a..
    .
    Den danske vinbranche
    * I denne uge har der ikke været nyheder fra den danske vinbranche.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
.

    Lotte Schou (f. 1957) er den, der sætter Slovenien på det danske vinkort. Efter at det lille land ved Adriaterhavet blev selvstændigt, har hun rejst meget i Slovenien og opdagede, at det 2000 år gamle vinland er værd at lægge mærke til. Vinene vinder mange internationale priser, kvaliteten er i top, og distrikternes stramme regler for dyrkning, høst, produktion og lagring bliver overholdt. Så hun tog det store skridt og blev vinimportør. I 1999 grundlagde hun firmaet Schou Vin Import med det formål at importere vin fra Slovenien og for at udbrede kendskabet til slovensk vin i Danmark. Altså ikke kun forretning, men også et oplysningsmæssigt felttog.
    Det passer også godt med, at hun er cand. mag. og underviser i dansk og historie på Morsø Gymnasium.
    Schou Vin Import er agent for fem af de mest interessante og internationalt orienterede producenter og dækker dermed en stor del af det slovenske vinspektrum. De tre største er Jeruzalem, Goriska Brda og Vipava, og dertil kommer to mindre, privatejede vingårde, Kupljen og Dolfo. Og det er ikke nogen helt lille import. Lotte Schou har mere vin på lager, end der kan stå i en garage.
    En stor del af sortimentet sælges til danske hoteller, kroer og gourmet-restauranter, idet mange restauratører og vintjenere synes, det er interessant at kunne introducere vine fra et "nyt" vinområde i Europa.
    Når Lotte Schou ikke underviser på gymnasiet eller besøger Slovenien - eller sender flasker afsted til alle landets hjørner - nyder hun fritiden sammen med sin mand, Christian Pallesen, og deres to piger, Cecil og Drude, der deler forældrenes interesse for sejlsport og rejser.
    Adresse: Schou Vin Import, Dalvænget 20, 7900 Nykøbing Mors, tlf.: 97 71 19 92, fax: 97 72 19 94, e-mail: schou.vin@mail.dk.


Hvem vil købe Finlandia m.m.?
Den finske regering ønskede at sælge aktiemajoriteten i det statsejede firma Altia, der fremstiller Finlandia Vodka. Det forhindrede en afstemning i parlamentet sidste år.
I år har regeringen så forsøgt at sælge 49,9 procent af aktierne, men det gik heller ikke. Der var ingen, der ønskede at købe, når de ikke kunne få en bestemmende del af aktierne.
Altia ejer dog ikke hele Finlandia Vodka, kun 55 procent. Resten ejes af den amerikanske gruppe Brown-Forman.
.
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Montefalco, Arnaldo-Caprai, Montefalco Rosso, Italien 1999
130,75 kr., Kjær & Sommerfeldt
Stor og meget lækker rødvin, der breder sig ud i glasset med fyldig frugt og mange nuancer. Den er helt uden kanter, men bestemt ikke kedelig. Man drikker den med stor fornøjelse. Link til side på italiensk om producenten: www.arnaldocaprai.it.


Frankland Estate, Isolation Ridge Vineyard, Shiraz, Western Australia 1999
109 kr., Philipson Wine
Flot og fyldig vin med bred, krydret frugtsmag og solmodne procenter (13,5). Link til en side om producenten: www.vinexpress.com.


Yarden, Chardonnay, Galilæa, Israel 2000
99 kr., Amka Vinimport
En hvidvin præget af sin kraftige alkohol (13,5 procent) og lige så kraftige egetræs-smag. Men dem er blød og med fine nuancer af smør og eksotiske frugter. Link til side om israelsk vin: www.gemsinisrael.com.


Odé d'Aydie, Château d'Aydie, Madiran, Frankrig 1998
85 kr., Vinmonopolet
Denne rødvin fra det franske Gascogne er lavet på 70 procent Tannat, 20 procent Cabernet Sauvignon og 10 procent Cabernet Franc, og det er åbenbart en god blanding. For vinen er afrundet og lækker med et bredt smagsspektrum. En vin, som mange vil kunne lide. Link til side om distriktet: www.wineonline.co.uk.


Domaine Marchand, Pouilly-Fumé, Frankrig 1999
89,81 kr. (ved 12 flasker), Lomax
Man siger, at hvidvinen fra Pouilly-sur-Loire har en duft og smag af flint. Det er svært at afgøre for et nutidsmenneske, men da H.C. Andersen skrev sit eventyr "Fyrtøjet", kendte alle denne lidt skarpe, røgede lugt, når stålet slog gnister mod fyrtøjets flintesten. Vinen her har i hvert fald en krydret duft, og dens let parfumerede smag er både tør og frisk. Link til side på fransk om distriktet: www.pouilly-fume-aoc.com.


Domaine des Plos, Chenin Colombard, Vin de Pays Côtes de Lastours, Frankrig 2000
49,75 kr., Brdr. Schmidt Vinhandel
Côtes de Lastours er en landvins-appellation i Languedoc-Roussillon. Her har den leveret en forfriskende hvidvin med en ret tør og ren frugtsmag. Afgjort en fornøjelse. Vinen har lidt vinsten på bunden af flasken, men det er jo kun et tegn på kvalitet. Link til side med billeder fra Languedoc: www.languedoc-wines.com.


Alma, Terra Mater, Cabernet - Carmenère, Central Valley, Chile
49 kr., Erik Sørensen
Det er dejligt at få en chilensk vin, der for en gangs skyld ikke spiller med de alkoholiske muskler, men præsenterer sig med god og meget frisk frugt. Det er ikke nogen rigt faceteret vin, men den er glimrende til mange retter. Der er lidt vinsten i flasken, men det er jo kun et kvalitetstegn. Link til side om chilensk vin: www.chilewinemarket.com.


Terre dei Principi, Piemonte, Italien 2000
44 kr., Premier Cru Wine
En god "hakkebøffe-vin", enkel, saftig og læskende. Link til Piemontes vine: www.itbiz.com.


Quercus, Goriska Brda, Dobrovo, Slovenien 1999
47,50 kr., Schou Vinimport
Saftig og meget let rødvin (11,8 procent alkohol). Den har en ren og kraftig Cabernet-smag - lidt i retning af blåbær - og en flot duft. Link til slovensk vin: www.matkurja.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Berlingske Tidende
Riesling Trocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2000Hvidvin44,95 kr.Skjold Burne
.
B.T.
Porta, Merlot, Reserve, Aconcagua, Chile 2000Rødvin89,75 kr.Vinmonopolet
.
Børsen
Aramis, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig 2000Rød, hvid, rosé47,50 kr.Vinmonopolet
Gamla, Cabernet Sauvignon, Galilæa, Israel 1998Rødvin95 kr.Amka Vinimport
.
Ekstra Bladet
Castas de Santar, Dão, Portugal 1999Rødvin50 kr.Føtex
Il Principio, Aglianico d'Irpinia, Campania, Italien 1999Rødvin87,50 kr.Bilka
.
Euroman
Château Le Peuy-Saincrit, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998Rødvin75 kr.Østjysk Vinforsyning
Trimbach, Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre, Alsace, Frankrig 1993Hvidvin150 kr.Sigurd Müller
.
Frederiksborg Amts Avis
Casteldirione, Francesco Candido, Daunia Rosso IGT, Italien 1998Rødvin83 kr.Dansk Vinforsyning
Capello di Prete, Francesco Candido, Rosso del Salento VDT, Italien 1997Rødvin84 kr.Dansk Vinforsyning
Duca d'Aragona, IGT, Italien 1995Rødvin140 kr.Dansk Vinforsyning
.
Hjemmet
Passion d'Anselme, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999Rødvin (2 fl)100 kr.Skjold Burne
.
Næstved Tidende
Villa Bona Terra, Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2000Rødvin45 kr.Chris-Wine
Villa Bona Terra, Sangiovese - Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2000Rødvin45 kr.Chris-Wine
.
Smag & Behag
L'Ermita, Priorato, Spanien 1998Rødvin1995 kr.Vino Tinto

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.