Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2002



Vin-aktuelt i uge 12
18. marts - 24. marts 2002
.

VinAvisen uge 9VinAvisen uge 10VinAvisen uge 11
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Skatteministeriet anbefaler lavere afgifter
I torsdags kom Skatteministeriet med en rapport, der anbefaler en sænkning af spiritus-afgifterne allerede til næste år, så en flaske spiritus bliver cirka 45 kr. billigere. Det gøres for at komme grænsehandelen til livs.
Som sagt er rapporten kun en anbefaling. Ifølge DR-tv har skatteminister Svend Erik Hovmand endnu ikke afgjort de nærmere retningslinier, men han kalder det sandsynligt, at priserne på spiritus sættes ned, mens prisen på øl ikke sættes ned.
Sidste år købte vi danskere for cirka 9,5 milliarder kr., heraf de 6,5 mia. i Tyskland og cirka 1 mia. i Norge og Sverige. Resten købte vi på flyrejser. Og det kunne betale sig for os at gøre det. Vi sparede i alt cirka 4 mia. kr. Over 30 procent af den spiritus, der konsumeres i Danmark, er købt i Tyskland.
Skatteministeriets rapport om grænsehandel kan læses på adressen www.skat.dk.

Sverige og Norge må med ned
Når spiritusafgiften sættes ned i Danmark, får vore nordiske brødre travlt. En flaske spiritus vil her i landet typisk komme til at koste 122 dkr. - mens den i Sverige koster cirka 209 dkr. og i Norge 268 dkr.
Sverige og Norge vil simpelt hen ikke kunne opretholde de høje afgifter, idet de to lande allerede nu har en stor grænsehandel med Danmark. Denne indtægt fra svenskere og nordmænd kommer vi danskere så selvfølgelig til at miste …..

Danmarks bedste vintjener
I sidste weekend kappedes 203 dygtige vintjenere om at blive dette års "Danmarks bedste vintjener", og sejrherren blev Christian Arø Mortensen, der for øjeblikket arbejder i London.
Det blev en hård dyst på vinkundskab og kundepleje, hvor vintjenerne kæmpede en hel dag, indtil tre finalister var klar til at gå på scenen i den endelige finale i overværelse af et stort publikum. Det var en meget underholdende og meget tæt dyst.
Vinderen, Christian Arø Mortensen, blev belønnet med en rejse til Helsingfors for at deltage i Europamesterskabet, en rejse til Reims for at deltage i Trophe Ruinart og en rejse til Jerez, sponseret af Sherry Consejero Regulador - samt selvfølgelig en masse gode flasker vin og rejser. Endvidere skal han deltage i verdensmesterskabet i 2003 i USA.

Svære spørgsmål
Blandt de 40 spørgsmål, som de mange kandidater skulle besvare, var disse - som vi faktisk havde svært ved at besvare uden at skulle hen til bogreolen:
    * Hvad er en Maduro cigar?
    * Anbefal er meritage-vin til en grillet bøf.
    * Nævn den største AVA i Washington state i USA.
    * Hvilken druetype bruges til hvid Rioja?
    * Nævn et område i Schweiz, som er berømt for sine Merlot-vine.
    * Hvad hedder druen Mourvèdre i Australien?
    * Hvor hører druetypen Agiorgitiko til?

.
Christian Arø Mortensen var meget professionel i sin optræden på senen og havde klaret de bundne opgaver bedst, så dommerpanelet var ikke i tvivl om, at her var vinderen.

Hallelujah
Bordeaux’s Hallelujah. Sådan skriver Robert Parker i det nyeste nummer af sin "The Wine Advocat" om 2000-årgangen fra de store slotte, og det har straks fået priserne især i London og USA til at stige med 25 procent - selv om de i forvejen lå på rekordniveau.
Fx steg prisen for en kasse Château Haut Brion 2000 fra 2110 til 2740 euro i løbet af tre dage. Dvs. fra 15.700 til 20.400 dkr. Eller op til 1700 dkr. for en flaske.
I "The Wine Advocat" skriver Parker, at årgangen 2000 er bemærkelsesværdig ensartet fra top til bund. Aldrig har der været et år med så mange ekceptionelle vine.

Ny debat om Parkers indflydelse
Kan en vin virkelig være 1700 kr. værd? Nej, naturligvis ikke. Men så længe der er folk, der har råd til at betale prisen - eller få andre til at gøre det - er prisen realistisk.
Denne prisernes himmelflugt har imidlertid endnu en gang åbnet diskussionen i de britiske og amerikanske aviser om Robert Parkers seriøsitet og indflydelse.

700 vinerier i fare
Ifølge South American Business Information står over 700 argentinske vinerier i fare for at måtte lukke på grund af landets økonomiske kaos.
Argentina har godt nok verdens femtestørste vinproduktion, men kun 60 vinfirmaer eksporterer, og i fx Storbritannien har Argentina kun 1 procent markedsandel, mens Chile har 8 procent.
Nogle af de større vinfirmaer vil naturligvis overleve, og devalueringen af peso’en giver dem en chance for at eksportere bedre vine til lavere priser, skriver South American Business Information.

Priserne bør være dramatisk lavere
Ifølge Decanter advarer britiske vinhandlere de store slotte i Bordeaux om ikke at øge priserne for 2001 årgangen. Priserne bør tværtimod være dramatisk lavere end for 2000.
2000 blev solgt, fordi det var en superårgang, og fordi 2000 var et magisk tal. Men nu har kunderne fyldt kældrene med 2000, og mange af dem vil sandsynligvis undlade at købe 2001.
De britiske vinhandlere forudser, at der kan ske det samme som med 1997-årgangen, der ikke kunne sælges, fordi priserne var urimeligt høje. Mange sælger i dag 1997 for mindre, end de i sin tid gav.


........
De hvide borier
En af de vine, vi nedenfor giver fire stjerner, hedder "Les Bories Blanques". Det er en vin fra Minervois, et af de små kvalitets-distrikter i Languedoc.
Og hvad er så "de hvide borier"?
Det er en særlig form for mindre bygninger, som man i århundreder har opført på vinmarkerne i Provence og Languedoc. Man ser dem stadig mange steder, når man kører rundt dernede, og de fleste af dem tjente til ophold for markarbejderne og måske nogle får eller geder.
Husene er opført udelukkende af sten. Der er ingen bjælker i taget. I stedet er taget konstrueret ved, at man har trukket lagene af sten mere og mere ind mod midten. "Skifterne er udkraget", som man siger i håndværkersproget. Til slut mødes stenene i midten og lukker taget.
Når man byggede så mange bories i dette landskab, var det naturligvis for at spare på træet, men først og fremmest for at komme af med de mange sten, der lå på markerne.
Uden for byen Gordes i Provence ligger der et lille frilandsmuseum med nogle meget smukke bories, der nok er værd at se, hvis ferieturen går til Sydfrankrig.
Mere om bories kan læses her: www.beyond.fr.

Problemerne i Frankrig
Hvert år afholdes der i Londons gamle Vintners' Hall et foredrag tilegnet mindet om den store Bordeaux-mand Peter Allan Sichel.
I år stod Michel Laroche fra Domaine Laroche (Chablis og Languedoc) på talerstolen, og hans emne var problemerne i Frankrig: Oprør i Midi, et fald i eksporten på 2,1 procent i 2001 og et fald i salget af champagne på 12,3 procent og af bordeaux 3,6 procent - til trods for, at 2000 var "århundredets årgang".

Et bud på en forklaring
Laroche kom med et bud på en forklaring: - Den franske vinbonde har ikke selv valgt sin skæbne. Han har arvet rollen. Han rejser ikke og har derfor en ret begrænset opfattelse af verden udenfor. Værst af alt ser han ikke så nøje på udbytte af sine investeringer.
Vinmageren i den nye verden har derimod ofte realiseret en livsdrøm. Han er nysgerrig. Han vil lære og opdage. Han har investeret kraftigt i sit firma, og han forventer - med god ret - at få et rimeligt udbytte retur.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
.

    Keld Johnsen (f. 1952) er ikke kun en af Danmarks dygtige kokke. Han er også vinimportør og sommelier. Han afsluttede sin kokkeuddannelse (med ros) i 1973 og var allerede dengang meget optaget af vin. Han syntes, at kokke vidste alt for lidt om vin, så han gik i gang med et grundigt selvstudium, der førte til en tredjeplads i Sopexas vinkonkurrence i 1989.
    I disse år deltog han også i flere kokke-konkurrencer og vandt en række attraktive præmier. Samtidig underviste han i fransk vin på Alliance Française og på Det franske Kulturinstitut og uddannede sig til merkonom i markedsføring og afsætning.
    I 1978 forpagtede han restaurant The Diplomat på den amerikanske ambassade og fik fra første dag smag for amerikanske vine. Det var vine, som dengang ikke kunne købes i Danmark, så Keld Johnsen måtte selv i gang med at importere dem. I dag importerer han vine fra 75 vingårde i flere amerikanske stater, ligesom han arrangerer amerikanske vinmiddage med indlagt foredrag om de nye vine fra spændende vinstater som Idaho, Oregon og New York.
    Keld Johnsen er medlem af Dansk Sommelier Forenings bestyrelse og redaktionschef for foreningens medlemsblad. Han skriver flittigt i eget blad samt blandt andet i Smag & Behag, ligesom han har skrevet om amerikansk vin i Gyldendals Vinleksikon.
    Yderligere virker han som konsulent for virksomhedskantiner. I sin virksomhed med restaurant, catering og salg af vin har han seksten medarbejdere.
    Han er gift med Vibeke, der er inspektør på erhvervsskolen Hamlet. Sammen har de to børn, Anne og Morten, og i den fælles fritid interesserer de sig naturligvis for god vin og mad. De rejser således ofte til Frankrig, men også til andre europæiske vinlande. Samt naturligvis til USA.
    Adresse: The Diplomat, Den Amerikanske Ambassade, tlf.: 35 55 31 44, lokal 251, fax: 35 43 02 23, e-mail: madvin@post9.tele.dk.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * WHT-Spedition har pr. 1. april ansat 43-årige Steen D. Clemmensen som daglig leder. Siden 1978 har han været beskæftiget inden for transport og logistik både i ind- og udland, de sidste femten år hos Dan Cargo som chef for salg og marketing, ligesom han her har været med i ledelsen.
    * Skjold Burne Vinhandel kan byde velkommen til endnu en ny forhandler. Mandag den 18. marts åbner Claus Christensen en Skjold Burne Vinhandel på adressen Th. Eriksensvej 20 i Farsø (Farsøcenteret), tlf.: 98 63 12 00.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

........
    Den store vinmesse i London
    Til maj afholdes igen den store International Wine and Spirits Fair, hvor 11.000 indkøbere fra hele verden strømmer til London for at se, hvad der er nyt og spændende i vinens verden. I alt vil der være 1200 udstillere.
    Denne begivenhed er blot en af mange, der er optaget i VinAvisens aktivitetskalender, som i disse måneder mere end ellers er et besøg værd. Der sker virkelig noget rundt omkring.
.......

Det er lidt svært at finde ordet "drycker" på Sveriges Televisions hjemmeside, så derfor har vi her ladet en stor grim pil pege på det.
    Vin i svensk tv
    Også på svensk tv er der vinprogrammer, og her er det vinskribenten Mikael Mölstad, som boltrer sig hver aften, tirsdag til fredag, kl. 18.15 til 19. Programmet hedder "Go’kväll", og det er et magasinprogram med flere indslag.
    Hvad det enkelte program handler om - og hvad de tidligere programmer behandlede - kan man læse på den svenske programoversigt, www.svt.se. Klik på "Go’kväll", og når det vindue, der ses til venstre, kommer op, klik så på ordet "drycker".

    En god ven af VinAvisen
    Mikael Mölstad er i øvrigt en god ven af VinAvisen. Han udgiver et nyhedsbrev, som man mod betaling kan abonnere på, og som udsendes pr. fax eller pdf-fil. WOW FaxNews hedder det, hvor WOW står for World of Wine.
    Mikael og vi har en stående aftale om, at vi frit kan "hugge" hinandens nyheder, og det gør vi med stor fornøjelse.

.
Mikael Mölstad, fire gange om ugen med vin i svensk tv.

.
Rapporten udgives af et søsterselskab til Wine Spectator. Den koster 895 dollars. Mere om den kan læses på www.winespectator.com.
    Endnu mere vin
    Fra 2000 til 2001 steg verdens forbrug af vin 1,2 procent til i alt 30,6 milliarder flasker. Og ifølge en ny rapport på 655 sider, "The Global Drinks Market: Impact Databank Review and Forecast" fra Impact Databank, vil der i 2010 blive lagt yderligere næsten 1,5 milliard flasker til dette tal.
    Merforbruget forventes ikke mindst at ske på mindre udviklede vinmarkeder som Kina og Rusland, men også i stor vinforbrugende lande som USA, Storbritannien, Australien og Sydafrika.
    Frankrig og Italien vil stadig være de største vinproducenter, selv om de har mistet globale markedsandele. I 1980 stod de for 45 procent af verdensmarkedet. I 2001 var deres andel faldet til 28 procent.
a..........
    .VinAvisens Online Auktioner

    OBS: Auktionsiderne er i nattens mulm og mørke blevet lagt over på en anden server. Bruger man et gammelt link fra en tidligere uge, kan man få problemer med skærmbilledet. Så brug et af de links, der er lagt ind i denne uge, fx nedenstående bjælke til at klikke på.

    To flasker - én ad gangen
    En af vore læsere ønskede sig brændende to flasker vin, der var udbudt på VinAvisens Online Auktioner. Udbyderen havde markeret, at flaskerne kunne sælges hver for sig, men vor læser ville have dem begge og markerede dette. Hans bud var 2 x 775 kr. = 1550 kr.
    Kort før auktionens afslutning bød en anden læser 800 kr. for den ene flaske og 700 kr. for den anden - og løb af med begge flasker. Hvilket den første læser naturligvis blev ked af.
    Man kan finde det paradoksalt, at en auktion afsluttes med, at sælgeren kun får 1500 kr. for de to flasker og ikke 1550 kr. Men sådan vil det jo også være i en rigtig auktion. Hvis gæsten nede på tredje række har tilkendegivet, at han kun vil købe begge flasker, må han finde sig i, at auktionen afsluttes med, at andre køber flaskerne enkeltvis til højere priser - eller lavere priser.

    Reglerne giver mening
    Vi diskuterede faktisk denne problemstilling, da vi lavede programmet, og vi fandt frem til, at denne måde at udbyde vinene på var bedst.
    Vi tror, at hvis vor skuffede læser havde sat sig ind i reglerne, inden han benyttede systemet, var han ikke blevet så skuffet, for de giver faktisk mening:
    Når en sælger sætter et antal flasker på auktion og samtidig angiver, at han vil sælge dem enkeltvis, kan det faktisk betragtes som en selvstændig auktion for hver flaske.
    I øvrigt kunne vor læser nemt have fået begge flasker, hvis han inden auktionens afslutning havde budt på dem enkeltvis - naturligvis med risiko for kun at få den ene.
    I auktionssidernes menu "Hjælp" findes punktet "Lær at byde". Her forklares reglerne nøje.

    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Vinens verden er et kludetæppe
Ølmarkedet er meget koncentreret. De 25 største ølmærker står for hele 31 procent af salget på verdensmarkedet.
Ligeså med spiritus. Her står de 25 største mærker for 18 procent af verdensmarkedet.
Vinens verden er derimod som et meget opdelt kludetæppe. Her får de 25 største mærker for kun 7 procent af det globale marked.

Vin af tomater
I Florida har South Pasadena Winery fået succes med en "vin" lavet på grapefrugt. I forvejen producerer wineriet vine af blandt andet appelsiner, blåbær, brombær og mango. Samt minsandten af tomater!

......
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens spørgsmål - og svar.

Hvordan deltager jeg i vinkonkurrencer?
Ninna Knudsen er udlært tjener og interesserer sig meget for vin. - Jeg bestod min tjener-svendeprøve sidste år med flotte karakter, skriver hun, - og jeg har også deltaget i Danmarks-mesterskabet for tjenerelever. Jeg ved, at der findes nogle vinkonkurrencer om Alsace, Rhône osv., men hvordan melder man sig til dem? Det er jo sjovest at læse om vin, når man har et mål at nå.
Tak for brevet. Det er rart at høre fra et ungt menneske med ambitioner - og noget at have dem i.
Blandt andet har Sopexa afholdt vinkonkurrencer, og Sopexas danske direktør, Nils Andresen, siger, at Ninna bør søge kontakt til Dansk Sommelier Forening. For ligegyldigt hvem der arrangerer sådanne konkurrencer, vil foreningen helt sikkert blive indblandet. Ligeledes holder Sopexa foreningen underrettet om konkurrencer, der er åbne for international deltagelse.
Dansk Sommelier Forening har netop afholdt et åbent Danmarks-mesterskab for alle, der arbejder i restaurantbranchen i Danmark og har gjort det i mindst tre år (se ovenfor). Næste åbne mesterskab er om to år, så Ninna har god tid til at træne i.
Nærmere oplysninger fås hos foreningens præsident, Jesper Boelskifte, på tlf.: 33 11 45 15 og e-mail: mail@lesommelier.dk.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Cuvée des Comtes d'Eguisheim, Léon Beyer, Riesling, Alsace, Frankrig 1997
195 kr., H.J. Hansen
Bag en grim etiket gemmer sig en formidabel hvidvin, der udstiller Riesling-druen i al dens pragt. Vinen er en af de virkelig store Alsace-vine, tør, fyldig, kompleks og harmonisk, og fem år gammel er den stadig vital. En oplevelse! Link til producenten: www.leonbeyer.fr.


Les Bories Blanques, Minervois, Frankrig 1998
55 kr. (50 kr. ved 6 flasker), Østjysk Vinforsyning
Meget dejlig hverdags-vin, vellavet, med krydderier, tilpas syre og god ren frugt fra den store Rhône-drue Syrah. Læs om de sydfranske bories ovenfor. Link til distriktet: www.franceassoc.com.


Santa Margherita, Pinot Grigio, Valdadige, Italien 2000
88 kr., Lahvino
En ganske interessant hvidvin, tør, frisk og fyldig. Den dejlige smag slutter med en lille fin grape-tone. Link til producenten: www.santamargherita.com.


Domaine des Plos, Merlot, Vin de Pays Côtes de Lastours, Frankrig 1999
49,75 kr. (125 kr. for 3 flasker), Brdr. Schmidt Vinhandel
Et meget venligt bekendtskab og en god allround rødvin. Den er ret kraftig og saftig med en let sødme og tilpas syre og garvesyre. Link til Vin de Pays d'Oc: www.vindepaysdoc.com.


Everton, Brown Brothers, Victoria, Australien 1999
69 kr., Østjysk Vinforsyning
Kraftig, let krydret og med god frugt, der spiller op til de 13,5 procent alkohol. Vinen er tilpas fadlagret og oplagt til store røde (australske) bøffer. Link til producenten: www.brown-brothers.com.au.


Bodega Lurton, Malbec, Mendoza, Argentina 2000
59,75 kr., GrandVin
Pæn, enkel og vellavet vin med fyldig solmættet frugt. En god hverdags-vin. Link til producenterne: www.bodegalurton.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

B.T.
Puteus, Riserva, Salice Salentino, Puglia, Italien 1997Rødvin39,95 kr.Fakta
.
Ekstra Bladet
Dessilani, Piemonte, Italien, flere typerRødvin50 kr.Prima, Gobi, Gova m.v.
Château Mourgues du Gres, Galets Rouges, Costières de Nîmes, Frankrig 2000Rødvin55 kr.Bichel Vine
.
ErhvervsBladet
Gianni Voerzio, Langhe Nebbiolo, Italien 2000Rødvin69,50 kr.Sigurd Müller
.
Frederiksborg Amts Avis
Castiglioni, Chianti, ItalienRødvin150 kr. (2 fl)H.J. Hansen
Bricco Magno, Vino da Tavola, Italien 1997Rødvin89,50 kr.Irma
.
Jyllands-Posten
Domaine Saint-Jacques, Rully, 1. Cru La Fosse, Frankrig 1999Rødvin89 kr.Østjysk Vinforsyning
.
Penge & Privatøkonomi
Hubert Lamy, Saint-Aubin 1. Cru Les Castets, Bourgogne, Frankrig 1999Rødvin125 kr.Theis Vine
.
Politiken
Periquita, Fonseca, Terras do Sado, Portugal 1999Rødvin32 kr.Netto
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.