Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14, 2002



Vin-aktuelt i uge 14
1. april - 7. april 2002
.

VinAvisen uge 11VinAvisen uge 12VinAvisen uge 13
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
.....
      VinAvisen i Chile
      I denne uge bringer vi en række indtryk fra vores rejse i forrige uge til Chile. Vi har mødt en lang række mennesker bag den chilenske vins enestående udvikling, og vi har smagt talrige vine på vej til danske middagsborde.
      I næste uge tager vi til Argentina efter spændende nyheder.
.....

.
Thierry Villard med Pinot Noir, lige før plukkerne gik i gang. Bemærk, at der er foretaget "grøn høst". Der ligger klaser på jorden, og bladene, som dækker druerne, er fjernet.
    Frygt for El Niño fremskynder høsten
    Franskmanden Thierry Villard er blandt pionererne i Chiles Casablanca-distrikt. Det er et såkaldt kolddrue-distrikt, som er ideelt til Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir.
    Generelt høster Villard tre-fire uger senere end kollegaerne inde i den centrale dal. Men satellitbilleder viste et par lilla klatter i stærk bevægelse ind over Stillehavet med retning mod Casablanca. Endnu et regnvejr var på vej.
    Der har været mere regn end sædvanligt i denne sommer, og det skyldes El Niño, dette specielle vejrfænomen, som vender havstrømmene i Stillehavet. Havet ud for Chiles kyst bliver varmere, der fordamper mere vand, det bliver til skyer, som bliver til regn.

    Hellere garvesyre end våde druer
    De lilla klatter på satellitbillederne fik Thierry Villard til at fremskynde høsten. Han ville have sin Pinot Noir i hus før regnen og satte alt mandskab ind netop den dag, VinAvisen var på besøg.
    Villard ville gerne have haft lidt mere modne tanniner, men valgte manglen frem for våde druer. Han havde netop købt en nye vidunder-cuvée, som kunne udskille druekernerne fra mosten. Det ville betyde mindre af den "grønne syre", som kernerne giver, og derfor var det måske kun godt med lidt mere garvesyre.
    De lilla klatter på vejrkortet gav for øvrigt ingen problemer. Netop nu gøres høsten færdig i strålende solskin.
.....

.
Der er virkelig noget at skille fra. Her er det Chardonnay-druer, der sorteres ved løbebåndet i den centrale dal.
    Også sorteringsborde i Chile
    Chile bliver altid omtalt som et paradis for vindyrkere, og landet har da også de bedste klimatiske betingelser.
    Men det kommer ikke helt af sig selv. Årgang 2000 er fx meget uensartet. Der er en del "letbenede" vine, som mangler den koncentration, som har gjort landets vine efterspurgte. Det skyldes for stort udbytte og manglende sortering af druerne.
    Årgang 2001 omtales som bedre end de meget roste 1997 og 1999. Ikke fordi vejret var bedre, men fordi man er blevet mere omhyggelige. Blandt andet har man stillet sorteringsborde op ved modtagelsen af druerne.
.....

.
Götz von Gersdoff kunne afsløre, at der også indgår en lille andel Carmenère i Almaviva, den berømte vin, som er et samarbejde mellem Concha y Toro og Mouton Rothschild.
    Carmenère contra Merlot
    Det var jo en god historie, da chilenerne for nogle år siden fandt ud af, at meget af det, de troede var Merlot, i stedet var den gamle Bordeaux-drue Carmenère. På rekordtid er den nu blevet Chiles "signatur-drue".
    Den hurtige popularitet har fået nogle til at sætte spørgsmålstegn ved, om alt, hvad der tilbydes som Carmenère, nu også er det.
    Svaret er, at det er det ikke. Sandheden er, at Merlot- og Carmenére-vinstokkene ofte står blandet og derfor er svære at adskille.
    En anden sag er (selv om ingen vil nævnes for at bekræfte det), at man bad producenterne om én gang for alle at bestemme sig til, om det var Merlot eller Carmenère, de havde på marken. Det var enten eller og ikke både og. Og ofte blev det Carmenère.

    Stor forskel på de to druer
    En af Chile store autoriteter er Götz von Gersdorff fra bodegaen Concha y Toro. Han fortæller til VinAvisen, at der er stor forskel på de to druer. Merlot modnes tidligt, Carmenère sent - faktisk som den sidste og efter Cabernet Sauvignon. Derfor er det umuligt at lave noget mindeværdigt, hvis man høster og vinificerer Merlot og Carmenère samtidig.
    Til gengæld mener han, at en moden "ren" Carmenère, som plejes rigtigt, hører til blandt de største i verden.

.
Dannebrog var på bordet under smagningen hos Undurraga.
    Den lille buttede bliver måske slank
    Den mest solgte chilevin på det danske marked er Undurraga's Cabernet Sauvignon på den lille, buttede flaske.
    En gang blev alle Undurraga’s vine tappet på Bocksbeutel, men tiden synes at være ved at løbe fra denne flaskefacon. Den er svær at stable og fylder ubekvemt meget. Den koster også mere, og fragten er dyrere. Derfor er de fleste gået væk fra "den buttede".
    I Europa er Danmark det eneste land, som fortsat ønsker at fastholde "formen", men mon ikke det meget snart vil ændre sig?
    Eksportdirektør Javier Fuchslocher præsenterede sammen med chefvinmageren hos Undurraga en række nyere årgange, som viser både stil og personlighed, noget som chilevine har været beskyldt for at mangle. De var begge enige om, at vinene generelt er bedre i dag end for bare fire, fem år siden. Årsagen er til at forklare: - Vi er blevet bedre, og vi har bedre udstyr.

For meget for Gaja
Den 11. april åbner den store vinmesse Vinitaly i Verona i Italien, og for første gang i atten år er den prestigefulde Piemonte-vinmager Angelo Gaja ikke med.
Til det tyske vinblad Weinreporter siger en repræsentant for vinhuset, at den stadig større tilstrømning til messen er blevet et problem, fordi næsten alle skal hen og smage Gajas berømte vine.
Sidste år blev Gajas stand besøgt af ti gange så mange som nogen anden stand på messen. Nogle af de seriøse købere kunne ikke komme ind, og når man forsøgte at indføre en adgangsbegrænsning, opstod der naturligvis skuffelse og surhed.
.....

.
Alvarinho - også kaldet Albariño.
    Nye amerikanske druer
    Det amerikanske Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF) har føjet tre nye navne til listen over druer, der må bruges inden for de amerikanske appellationer: Alvarinho (Albariño), Black Corinth og Fiano.
    * Alvarinho er en portugisisk drue, der over grænsen i det spanske Galicien hedder Albariño. Det er druen, som portugiserne bruger til deres vinho verde - en enkel og læskende hvidvin med en let perle. Men Alvarinho kan også frembringe store hvidvine, når den får lov til det.
    * Black Corinth har hidtil kun været brugt til rosiner rundt om i Californien og i mindre omfang. Der er kun 965 hektar med den, mens den store rosindrue Thompson Seedless breder sig over 110.000 hektar. Men rosindruen kan åbenbart også benyttes til vin.
    * Fiano er en gammel europæisk drue. Grækerne bragte den til Italien, og romerne kaldte den Vitis Apiana, dvs. vinen, der tiltrækker bier (apis = bi).
......

.
Etikettens silhuet er et dobbeltportræt af vinens skabere, Robert Mondavi og Philippe de Rothschild.
    20 årgange Opus One
    I forbindelse med Christie’s amerikanske vinauktion i juni i Beverly Hills, Californien, beskriver Robin Kick kultvinen Opus One.
    - Vinen er ikke kun Napa og ikke kun Pauillac, skriver han, - men udtryk for det fornemme samarbejde mellem Robert Mondavi og baron Philippe de Rothschild.
    Robin Kick har deltaget i en vertikalsmagning af de tyve årgange fra 1979 til 1998 (man kan godt blive lidt misundelig, ikke?) og konstaterer en lille ændring i stilen omkring 1990-91 - en ændring mod mere frugt og krop og mod dagens populære Napa-stil.
    90’erne beskriver han som fantastiske vine, komplekse, elegante og fulde af aroma.

    Californisk grand cru
    Opus One laves efter Bordeaux-opskriften: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot samt lagring på fransk eg. Man kan kalde den en californisk grand cru.
    Ikke mindst den første årgang blev et samleobjekt. Før nogen overhovedet havde smagt vinen, gik tolv flasker på en auktion for 24.000 dollars.
    Dyr er den, men som Mondavi har sagt: - Hvilken kunstner tager sig kun betalt for maling og lærred?
a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    En Opus One til 1200 kr.
    Mens vi nu snakker Opus One (se ovenfor), så er der netop nu på vores auktionssider en Opus One 1982 til salg for 1200 kr. - eller hvad prisen nu kommer op på, når folk begynder at byde. Auktionen løber et par uger endnu.
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
    Computer-brændte fade
    Ifølge Decanter har et af Bordeauxs største bødkerier, Tonnellerie Boutes, skabt et nyt fad ved navn Grande Reserve.
    Fadets særlige egenskaber er en hemmelighed, men de synes at hænge sammen med den måde, hvorpå fadet er brændt. Varmen fra det bål, som den halvfærdige tønde placeres over, styres således meget nøje af en computer.
    Tolv Saint-Émilion Grand Cru-slotte har lagt en del af deres 2000-årgang på fadene og venter spændt på resultatet.
......
Store planer i Argentina
Ifølge South American Business Information har den rejsende vinmager Michel Rolland fået et stort projekt op at stå i det argentinske Mendoza.
Det er tanken at bygge syv små vinerier, der kan arbejde sammen, men også lave hver deres vine, og investeringen på 400 millioner d.kr. er bragt til veje af multimillionærer som Catherine Pre-Verge (krystalglasfirmaet d’Arqus), Laurent Dassault (Mirage-jagere), Nadine Rothschild m.fl.
Vinene er ikke tiltænkt det argentinske hjemmemarked, men vil blive eksporteret.

Rhône i fjernsynet
Tim Vollerslev og Michael Meyerheim holder en ekstra vinsmagning tirsdag d. 2. april kl. cirka 08.15 i "Go’ morgen Danmark" på TV2.
Der vil blive smagt to Rhône-vine fra Gobi / Prima, nemlig Cellier Saint Valentin, Côtes du Rhône 1999 til 49,95 kr. (3 flasker for 130 kr.) og Domaine Beaurenard, Châteauneuf-du-Pape 2000 til 179,95 kr. (på tilbud 149,95 kr.).

Fremgang for Rhône
Mens vi snakker om Rhône, så har regionen haft en stor fremgang, ikke kun i kvalitet, men også i salg. Igennem de sidste fem år er eksporten således øget med 66 procent.
Sidste år blev der solgt Rhône-vine for i alt 1,27 milliarder euro (9,4 mia dkr.), hvoraf de 330 millioner euro (2,5 mia dkr.) hidrørte fra eksporten.
a..
    .
    Den danske vinbranche
    * I denne uge har alle holdt påskeferie, så der er ingen nyheder fra vinbranchen.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..


Sælges Pommery Champagne?
Ifølge fagbladet Just Drinks synes champagne-firmaet Vranken Monopole SA på vej til at købe det fine gamle Pommery Champagne, der er sat til salg af luksuskoncernen Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH).
Intet af firmaerne vil kommentere et eventuelt salg, men en pris på mellem 230 og 300 millioner euro har været nævnt (mellem 1,7 og 2,2 milliarder dkr.), ligesom man forventer, at LVMH vil beholde de fleste af vinmarkerne og kun sælge navn og lager.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..a..
.


    Allan Hansen (f. 1945) fik sin interesse for vin i midten af 1960’erne som kunde i K. Dorph-Petersens Vinlager i København. Det var et af byens bedste læresteder - også for kunderne.
    Da Danmark kom med i Fællesmarkedet i 1972, fusionerede flere af de fine gamle vinhandeler, og resultatet blev rationalisering og dermed farvel til en række specialiteter, fx de tørre vine fra Tyskland og Østrig. En vinhandler forsøgte ligefrem at overbevise Allan Hansen om, at man var holdt op med at lave tør vin i Tyskland (!).
    I 1982 vandt Allan Hansen en konkurrence på tysk vin, udskrevet af "Informationsservice for Tyske Vine", og præmien var en tur til Tysklands vinområder. Her fandt han alt, hvad hjertet kan begære, når det gælder tørre tyske vine. Efter forgæves at have tigget og bedt etablerede vinimportører om at tage nogle af disse vine på programmet - de ville jo få ham som kunde, sagde han - startede han AH-Vinimport i 1984.
    I dag ligger 90 procent af hans salg på de tørre vine, her iblandt en hel del rødvine. Men han har også alle de mere eller mindre søde hvidvine, der er så populære herhjemme. I alt har han over 150 vine på programmet.
    I 1994 blev Allan Hansen "æresmagister" i foreningen af danske vinskribenter, Laugsmagistrene. Han kommer ofte i mange vinklubber og har selv været med til at grundlægge de to eneste vinklubber i Roskilde med offentlig adgang, Roskilde Vinklub og Vinvennerne Roskilde. Ligeledes har han siden 1982 undervist på Roskilde Aftenskole, hvor hans vinhold er et af de mest søgte hold i Roskilde overhovedet med deltagere fra mange andre kommuner.
    I sin fritid dyrker han friluftsliv, kunst og klassisk musik, ligesom han samler på glas. Hans søn Anders støtter udviklingen i virksomheden. Han er en kreativ guldsmed, gift med Vivi, der også er guldsmed, og begge de unge er fremragende vinsmagere. - De smager bedre end mig, siger Allan Hansen. - Men de er jo også yngre!
    Adresse: Det tyske Vinhus, AH Vinimport, Hersegade 26, 4000 Roskilde, tlf./fax: 46 37 37 45, e-mail: post:tyskvin@private.dk.
 
Færre flasker til højere priser
Nu har vi hørt så meget dårligt fra Languedoc i det franske Midi - om vinbønder i oprør, fordi de ikke kan sælge deres vin. Nu melder den franske avis Les Echos, at alt ikke er helt så galt. Områdets vine med appellation d'origine contrôlée har således ikke haft større problemer.
Til avisen siger Jean-Claude Bousquet, der er formand for vinavlerforeningen, at godt nok har AOC-vinene oplevet et fald i salget i 2001 på 11 procent i forhold til 2000 - hvor der yderligere var et fald på 13 procent i forhold til året før. Men samtidig er priserne igennem de sidste fem år steget jævnt og pænt.

Faldet fortsætter
Igen sidste år faldt salget af øl i Danmark, denne gang med 3,3 procent. I alt blev der solgt 513 millioner liter øl, og forbruget pr. næse er således 97 liter.
Salget af øl er faldet støt siden 1994, og det skyldes ikke mindst, at danskerne henter cirka 20 procent af deres øl over den tyske grænse.
Carlsberg står for cirka 70 procent af salget, mens Bryggerigruppen, Albani Bryggerierne og Harboes Bryggeri står for næsten resten.

Boycot af Bordeaux primeur
Ifølge avisen The Times truer ni af Storbritanniens største vinindkøbere med at boycotte 2001-årgangens primeur-salg, hvis ikke franskmændene sænker priserne.
Under smagningerne i ugen, der gik, sendte de et brev til tyve franske negoçianter med besked om, at de forlangte priser er for høje.
Folk, der investerer i vin, har ikke tilgivet Bordeaux for overpriserne på 1997-årgangen, som de nu må sælge til priser langt under, hvad de i sin tid gav.
Franskmændene må heller ikke glemme, at der stadig er masser af 1998- og 1999-årgangene rundt omkring.
- Vær overbeviste om, skriver de engelske indkøbere, - at vinhandelen ikke vil betale overpris for vine, som den ikke vil kunne sælge.

Margaux holder igen
Château Margaux vil ikke være med til prisstigninger, skriver Decanter. I stedet for at lade primeur-prisen på 2001-årgange stige, vil slottet holde sig på samme niveau som for 1999-årgangen.
Til Decanter siger slottets direktør, Paul Pontallier, at Margaux har brug for at genoprette forholdet til sine trofaste kunder, der er blevet skræmt af priserne på 2000.
Andre Boredaux-slotte vil sandsynligvis følge Château Margauxs gode eksempel, idet Château Haut-Brion dog menes at overveje en lidt højere pris end for 1999.
......
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Painter Bridge, Zinfandel / Shiraz, J. Lohr, Californien 1999
79,50 kr., Irma
Flot rødvin til en stor bøf. Den har en kraftig smag af frisk, nyplukket solmoden frugt - ribs, solbær, kirsebær - samt en let sødme og en markant syre, der står godt til mad. Link til producenten: www.jlohr.com.


South Ridge, Syrah, J. Lohr, Paso Robles, Californien 1999
99,50 kr., Irma
Det er lige ved, at vi er i den nordlige ende af Rhône-dalen - oven i købet staver californierne druens navn Syrah og ikke Shiraz, som det ellers er vanligt i de oversøiske vinlande. Vinen er meget fyldig med herlig frugt og en let sødme. Det er en vin, man drikker med stor fornøjelse. Link til producenten: www.jlohr.com.


Altum, Terra Mater, Merlot, San Clemente, Chile 1999
119 kr., Erik Sørensen
Meget harmonisk og charmerende rødvin - en herlig vin helt uden kanter, blød og fyldig med frisk frugt og en duft lidt efter eucalyptus. Der er lidt bundfald, så vinen bør dekanteres. Link til side om chilensk vin: www.chilewinemarket.com.


Jordan, Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2000
99 kr., Vinmonopolet
Dette er en rigtig bamsevin, umiddelbart lækker, med fyldig og frisk frugt, der hamler op med de 14 procent alkohol. I slutningen er der et lille bittert bid. Vinen har i øvrigt lidt bundfald og bør dekanteres. Link til producenten: www.sa-weine.de.


Domaine René Michel et ses Fils, Viré Clessé, Frankrig 1998
88 kr., 10 10 Vin
En interessant hvid bourgogne fra et lille familiebrug. Vinen er fyldig og næsten fed med 14 procent alkohol God til mad. Link til det nye lille distrikt i Mâconais: www.vitis.org.


l'Excellence de Bonassia, Marokko 2000
57,75 kr., Amka Vinimport
Venlig og dejlig vin med ren smag af solmættede druer og en fin sødme. God ledsager til mad. Link til producenten: www.castel-freres.com.


Château Marguerite de Bourgogne, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig 1999
68,75 kr., LMT Vinimport
God hvidvin uden de helt store falbelader. Den har en fyldig, ren og frisk Chardonnay-smag og en hel del vinsten, hvilket jo kun er et tegn på kvalitet. Vinen behøver ikke dekantering af den grund. Link til side på fransk om slottets historie: microservice71.chez.tiscali.fr.


Domaine Capuano-Ferreri & Fils, Chassagne Montrachet 1er Cru, Morgeot, Frankrig 1999
200 kr., LMT Vinimport
Dyr, men dejlig. Faktisk meget lækker med et klart og fyldigt billede af Chardonnay-druens dyder og en kompleks og let krydret duft. Tænk, om nogle af de oversøiske Chardonnay'er smagte sådan ... Link til side om Bourgogne: www.terroirs-b.com.


Santa Helena, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2001
29, 95 kr. (i april, derefter 34,95 kr.), Fakta
God hakkebøffevin, som alle vil kunne lide. Og til en pris, som alle vil kunne betale. Den er blød, med god frugt og en let sødme. Link til producenten: www.vinosdechile.cl.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.


Berlingske Tidende
Fontanafredda, Asti, ItalienMousserende54,95 kr.Kvickly
.
Børsen
Barossa Valley Estate, Shiraz, Australien 2000Rødvin99 kr.Amka Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Banrock Station, Merlot, South Australia 2001Rødvin54,95 kr.Føtex og Bilka
.
Hjemmet
Viña Tarapacá, Chardonnay, Maipo Valley, Chile 2000Hvidvin56,50 kr.Skjold Burne
.
Information
Raimat Abadia, Costers del Segre, Spanien 1999Rødvin65 kr.Sigurd Müller
.
Jyllands-Posten
La Guita, Manzanilla, Sherry, SpanienHedvin40 kr. (½ fl)Magasin
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.