Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 2002



Vin-aktuelt i uge 20
13. maj - 19. maj 2002
.

VinAvisen uge 17VinAvisen uge 18VinAvisen uge 19
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Pinligt
Ugens fedeste vinøse nyhed var, at den rødvinsmarinerede Peter Brixtoftes udgiftsbilag langt om længe blev udleveret til pressen. Han har virkelig ikke holdt sig tilbage, når det gjaldt om at skænke i glassene for byrødder, embedsmænd, parti-, klub- og andre kammerater.
Hvad der undrer er, at ikke én af deltagerne i de våde måltider har reageret.
Enten har de syntes, at det var helt i orden at drikke vine til 8750 kr. stykket på skatteydernes regning, og det er jo ærligt talt pinligt.
Eller også har de troet, at det bare var frikadellevin, de fik skænket i glassene - og det er næsten lige så pinligt …..
Retfærdigvis skal tilføjes, at bilagene også omfattede flødekarameller, æbleflæsk, sprinklervæske og en cykelpumpe samt en bakke Kærgården. Gad vide, om de smurte Kærgården på brødet til Château Pétrus'erne?

Nordmændene vil længere ned
Den 1. januar gennemførte Norge en beskeden reduktion i afgifterne på alkohol - 15 % på spiritus og 5 % på vin og hedvin. Men denne reduktion er nordmændene langtfra tilfredse med. De vil længere ned. Det viser en undersøgelse, som den norske Vin – og Brennevinsimportørenes Forening (VBF) har foretaget.
Der er flertal hos medlemmer af samtlige partier for yderligere reduktion, og 63 % af vælgerne vil have afgifterne ned på svensk niveau. For et år siden var andelen 55 %.
91 % af partiet Højres vælgere ønsker lavere afgifter, og 80 % af Arbeiderpartiets vælgere er enige med dem. Selv i det norske Kristeligt Folkeparti er der flertal for en sænkning.
VBF forventer, at de ansvarlige politikere tager befolkningen alvorlig og får sænket afgifterne til i nærheden af svensk niveau.
De store prisforskelle har som nævnt tidligere i VinAvisen medført en eksplosion i grænsehandelen - 35 % mere spiritus og 80 % mere vin end på samme tid sidste år.

383 millioner kr. for 11 hektar
Som nævnt i VinAvisen i uge 13, er et af Pomerols historiske topslotte, Château Petit-Village, blevet købt af Gérard Perse, den stenrige grundlægger af en parisisk supermarkedskæde. Han har også - gennem de seneste ti år - købt slottene Monbousquet, Pavie, Pavie-Decesse og La Cluzière, alle i Saint-Émilion.
Jan Sørensen fra Erik Sørensens Vinhandel har regnet lidt på prisen, der er en rekord for Pomerol: 383 millioner kr. for de i alt kun 11 hektar.
- Det charmerende lille gods leverer årligt cirka 4000 kasser vin, skriver Jan Sørensen. - Skal prisen forrentes med blot 5 procent årligt, står hver flaske vin i 398 kr. - bare i renter.
Hertil kommer så eventuelle afdrag på lån plus alle omkostningerne ved at drive godset og fremstille vinen - og disse omkostninger er næppe helt små.
Petit-Village koster i dag cirka 30-40 euro fra slottet, svarende til 4-500 kr. på gaden i Danmark. Den pris kan den nye ejer vist ikke holde ...

Lever ikke helt op til naboskabet
Jan Sørensen nævner, at prisen på Petit-Village fremover vil blive 2000 kr. eller mere, og han frygter, at andre slotte i Pomerol vil sætte prisen tilsvarende op.
Petit-Village var længe ejet af familien Ginestet. En datter giftede sig med Bruno Prats (Cos d’Estournel), og i 1989 solgte han slottet til forsikringsselskabet AXA.
Trods ekspertise fra den dynamiske Jean-Michel Cazes og hans talentfulde kældermester Daniel Llose fra Château Lynch-Bages har de nye årgange fra Petit-Village ikke helt levet op til den fine beliggenhed i nærheden af topslottet Château Pétrus.
a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Ikke begejstret for 2001
Lederen af auktionshuset Christie’s’ internationale vinafdeling, Anthony Hanson MW, er ikke ovenud begejstret for Bordeaux 2001 en primeur.
Han finder, at kvaliteten er meget svingende og råder køberne til at insistere på lave priser, før de investerer.
Vinene er generelt for tørre, fordi druerne ikke havde tid til fuld modning, og der blev udtrukket for mange smagsstoffer. Mange af vinene mangler struktur.

Fint år for hvid og sød Bordeaux
I rød Bordeaux er farven dyb og god, skriver Anthony Hanson, men det er let at opnå i dag. Aromaerne kan være friske, modne og frugtagtige - når de ikke minder om blade og stilke.
Derimod har det været et fint år for tør hvid Bordeaux og et fantastisk år for Sauternes og Barsac. Begge disse typer er værd at kigge efter.
Ifølge Anthony Hanson har slotsejerne siden 1995 haft seks år med store primeur-salg, og mange af dem har store økonomiske reserver. De kan nøjes med at sælge så lidt som en tredjedel af deres 2001-høst og vil stadig kunne dække deres løbende udgifter.
Efter Anthony Hansons mening skal priserne ned til 10 procent under 1999-niveauet, før køberne vil være fristede til at købe.
-----a..

.....
Hubert Trimbach
    Onkel Hubert
    F.E. Trimbach er et af top-vinhusene i Alsace. Den unge Pierre Trimbach står for vinene, men det er hans onkel Hubert, der rejser jorden rundt for at præsentere dem.
    I tirsdag var onkel Hubert i København, inviteret af Sigurd Müller Vinhandel, og smagningen omfattede nogle af Trimbachs bedste vine, som vi i smagekommentarerne nedenfor rundhåndet overdrysser med stjerner.
    Trimbach hører hverken til de store eller de små vinhuse i Alsace. Med 1,3 millioner flasker om året ligger det som nummer 26 blandt producenterne. Men som eksportør er huset nummer 9.
    Hele 85 procent af produktionen eksporteres, og vinene sælges først og fremmest til gourmet-restauranter.

    Vi hader egetræ
    Hubert Trimbach har efterhånden besøgt Danmark mange gange, og hver gang er han en glimrende fortaler, ikke kun for familiens vine, men for Alsace.
    Under smagningen blev han spurgt, hvorfor man ikke fadlagrer områdets fortræffelige vine?
    Det var han bestemt imod. - Druer smager ikke af egetræ, sagde han. - Det er en tilsat smag, og vi hader den i Alsace.
    - Vi er europæere. Hvorfor skulle vi lade os påvirke af den nye verdens vinmagere og pøse egesmag i vinen? De gør det kun for at tækkes den nye verdens smag.

Højeste smageværdi
I sidste nummer af VinAvisen fortalte vi om et australsk forslag om at mærke her-og-nu hvidvine med en holdbarheds-dato.
Diskussionen bør udvides, skriver Poul Bo B. Sørensen: - For almindelige forbrugere vil det være af stor værdi at få oplyst det tidsrum, inden for hvilket en vin er bedst.
Det kunne fx være en tekst i retning af: Højeste smageværdi i årene 20??-20??.
------a..



    Væk med butterflyen
    Vinkommiteen i Bordeaux, Conseil Interprofesional du Vin de Bordeaux (CIVB), står for at promote vinene fra verdens største vindistrikt.
    Hidtil har man gjort det med et glas med en butterfly på, men nu er man blevet klar over, at denne logo kun fremmer billedet af en gammeldags og støvet vin. Man har derfor lavet en ny logo, der formodes at virke lidt mere moderne.
    Samtidig opfordrer CIVB alle regionens slotte og producenter til at sætte den nye logo på deres etiketter - også de store berømte slotte.
    Til Decanter siger CIVB’s præsident, Eric Dulong: - Bordeaux’s 57 appellationer forvirrer forbrugerne. De har brug for at vide, at alle disse små områder er en del af den store Bordeaux-region.
------a..

.....
Når man kører ind i Chianti Classico, mødes man med skiltet: De er nu i den sorte hanes verden!
    Hanen galer igen
    Den amerikanske vingigant E&J Gallo har et problem. Nemlig efternavnet Gallo, der betyder hane på italiensk.
    For nogle år siden forsøgte Gallo at få Chianti-distriktet fra at benytte sin berømte hane som logo, men det lykkedes ikke.
    Nu har Gallo - måske med lidt rimeligere grund - lagt sag an mod hotelkæden Hilton, der er ved at åbne en række italienske restauranter under navnet Gallo Rosso.
    Ifølge Los Angeles Times hævder Gallo, at familiefirmaet siden 1933 har brugt 600 millioner dollars på at promote navnet Gallo, og at forbrugerne uvægerligt vil forbinde de nye restauranter med Gallos vine. Gallo vil således tabe kontrollen over den måde, hvorpå firmaets berømte mærkenavn bliver brugt.

Mere og billigere Rioja
Efter sidste års fald i drue-priserne og den gode høst er salget af Rioja-vine øget stærkt, både hjemme og ude.
Ifølge fagbladet Just Drinks er salget i årets første kvartal steget med 24,68 procent i forhold til samme periode året før.
Salget på hjemmemarkedet steg 28 procent og på eksportmarkederne 16 procent.
Det øgede salg gælder først og fremmest de unge ikke-lagrede vine og Crianza-vine, men også Reserva og Gran Reserva har solgt bedre.
------a..

.....
Lars Dalgaards vinmark ligger på en sydvendt skråning med højere temperatur året rundt og med en stærk lysintensitet.
    Historien om Rosenborg-vinen
    Vi har tidligere her i VinAvisen bragt en føljeton om Rosenborg-vinen, og alle disse tekster har vi nu samlet på en enkelt side, der forhåbentlig vil være til fornøjelse for alle de mange tusinde læsere, vi siden har fået. Klik her - og læs!
    Men - er det nu også den fulde og hele historie om Rosenborg-vinen?
    En, der har studeret emnet, er Lars Dalgaard. Han driver Weingut Villa Riesling i Mittelrhein i Tyskland, og hans 0,3 hektar med 1600 gamle Riesling-vinstokke er en del af vinmarken Oberdiebacher Fürstenberg.
    Måske kom Rosenborg-vinen netop fra hans mark. Han fortæller:
------a..

.....
Marken og borgen ligger i en sidedal til Rhinen, der ses i baggrunden. Borgen skimtes til venstre i billedet. Flere oplysninger om Ruine Fürstenberg findes her: www.bacharach.
    Kom vinen fra Fürstenberg-marken?
    VinAvisens historie sluttede med, at den daværende borgmester i Bacharach, Brigitte Wasum, i 1988 overrakte Prins Henrik et Halbstückfaß (ca. 600 liter) med vinen Schloß Fürstenberg fra vinmarken Oberdiebacher Fürstenberg. Men kan vi tro på, at den oprindelige Rosenborg-vin kom netop fra denne mark?
    I Den Danske Vinårbog 1989 kan man læse, at Christian d.4. fra sin mors slot bestilte et fad "Rhiinsk Viin", så den kunne tappes til nytårstaflet i 1598, samt at man ved dette taffel - så vidt det kan udforskes - for første drak gang Schloß Fürstenberg fra Bacharach.

    Kom vinen fra Bacharach?
    Det er nok svært at fastslå, at det lige netop var en vin fra Fürstenberg-vinmarken, kongen lod hente i sin mors kælder, men der er god grund til at antage, at den oprindelig blev købt i Bacharach. Bacharach var nemlig indtil begyndelsen af 1800-tallet en af de største afskibningshavne for vin ved Rhinen, og det var dengang kotyme at navngive vinene efter afskibningshavnen.
    Længere op ad floden kunne der kun sejles med mindre pramme på grund af stedvis for ringe vanddybde, farlige strømme og rev, og derfor blev størstedelen af vinen fra Rheingau fragtet til Bacharach eller helt til Køln og derefter omskibet.
    Bacharach er altså et godt bud på Rosenborg-vinen. Men - kom den snarere fra Hochheim i Rheingau? Er den slet ikke fra Mittelrhein ? Den teori fortæller Lars Dalgaard om i et kommende nummer af VinAvisen.
------a..
    .
    Den danske vinbranche
    * WHT Spedition har pr. 1. juni ansat en tidligere medarbejder, Lars Christiansen, der efter et år i Vietnam atter er vendt hjem til Danmark.
    * Fionia Vinimport har overtaget agenturerne på Bordeaux-slottene La Croix, Moulin des Moines, Lorette og Barreyre.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
------a..

......
Gerard Depardieu
    Depardieu vil lave Passito di Pantelleria
    Den franske filmstjerne Gerard Depardieu bevæger sig mere og mere ind i vinens verden. Nu vil han også fremstille Passito di Pantelleria. Ifølge Decanter vil det ske i samarbejde med en af Siciliens førende producenter, Regaleali.
    Alt efter årgangen regner man med at fremstille 3000 flasker om året, så det blive en udpræget "garagevin".

    Sådan laves Passito di Pantelleria
    Pantelleria er en lille vulkansk aske-ø ud for Siciliens sydkyst - faktisk nærmere Tunesien end Italien. Middelhavets sorte perle, har man kaldt den. Her kryber vinstokkene i huller i den askegrå jord, dukker sig for den hede vind fra Sahara og frembringer søde, søde druer, hvoraf nogle yderligere lægges til tørre i solen, før de presse.
    Øens søde Passito-vin laves således på en blanding af rosintørrede og nyhøstede druer af sorten Zibibbo, en afart af Muscat-druen, og fra de bedste vinhuse er den en stor delikatesse.
    ------a..
------a..
......
Gudinden Tanit på en mønt fra Karthago, 210-02 f.Kr.
    Solgud bestukket med sød vin
    Pantelleria er også kendt for sin Moscato, en flot dessertvin, ikke for parfumeret, men fuld af frugt.
    Legenden fortæller, at den særlige Muskat-drue blev bragt til øen af fønikerne, der havde den uvane, at de ofrede mennesker til den grumme gud Tanit. Rar var hun ikke, men på den anden side: Da øen var faldet i unåde hos guderne, fik Tanit fat på guden Apollon og vakte hans interesse for øen ved at bringe ham den søde vin. Og siden har Apollons sol skinnet over Pantelleria.

Også propsmag i champagne
I sidste nummer af VinAvisen nævnte vi, at vi aldrig har oplevet prosmag i en champagne. Det har imidlertid nogle af medlemmerne i Sommelier-foreningen, skriver Keld Johnsen til os.
Nu åbner sommelierer naturligvis flere flasker champagne end os andre dødelige. Det kan være en del af forklaringen. Men det kan også skyldes, skriver Keld Johnsen, at champagne jo som regel bliver klargjort, umiddelbart før den skal sælges. De champagner, som sommeliererne fandt med propsmag, var hovedsagelig årgangs-champagne.
På den anden side, kan vi så tilføje, at vi fornylig var til en smagning, hvor en producent skænkede sin nyeste årgang rødvin, der stadig lå på fade hjemme i hans kælder. Vinen var hældt på flaske kun få dage før, og alligevel havde den allerede fået propsmag. Det er åbenbart noget, der kan gå hurtigt.
------a..

    Wein im Schloß i Koblenz
    I søndags åbnede slottet i Koblenz sine porte for en af de store vinmesser i Tyskland, Wein im Schloss.
    60 vingodser fra Ahr, Mittelrhein, Nahe og Terrassenmosel præsenterede ikke mindre end 300 vine, og yderligere var der mulighed for at prøve 45 vine fra Chile, der var årets gæst.
    Hovedvægten var lagt på en præsentation af den meget fine årgang 2001, som er kendetegnet ved en høj andel af prædikatsvine. Så for Spätlese- og Auslese-entusiaster var der god mulighed for at danne sig et overblik.
    Kvaliteten af de præsenterede vine var generelt meget høj, så hvis man overvejer at give (mere) plads til tyske vine i kælderen, nu hvor Bordeaux 2001 ikke er så relevant, så er årgang 2001 lige året til at starte i.

    < Til venstre ses Peter Jost fra Weingut Toni Jost
    med den seneste udgave af Bacharacher Hahn Spätlese,
    Trocken, en af de mange vellykkede vine fra Mittelrhein.
------a..
    Bulgarsk vin i fjernsynet
    I den forløbne uge var blandt andet Jyllands-Postens vinskribent, Niels Lillelund (til højre), i studiet hos Flemming Kyed (til venstre) på tv-kanalen dk4 - i udsendelsen "Noget i glasset".
    På fredag d. 17. kl. 23 er gæsten Anne Mette Krygell, og hun er nok den her i landet, der ved mest om bulgarsk vin.
    Udsendelserne kører mange gange på forskellige tidspunkter. Går man ind på dk4’s hjemmeside, www.dk4.dk, vil man kunne se, hvornår de kører.

    Programmerne i den kommende uge
    Søndag d. 12. maj kl. 12.30: Jesper Uhrup Jensen "giver råt for usødet".
    Tirsdag d. 14. maj kl. 12.30: Jesper Uhrup Jensen "giver råt for usødet".
    Tirsdag d. 14. maj kl. 23.30: Jesper Uhrup Jensen "giver råt for usødet".
    Torsdag d. 16. maj kl. 03.30: Jesper Uhrup Jensen "giver råt for usødet".
    Torsdag d. 16. maj kl. 19.00: Jesper Uhrup Jensen "giver råt for usødet".
    Fredag d. 17. maj kl. 23.00: Anne Mette Krygell om bulgarsk vin.
    Lørdag d. 18. maj kl. 03.00: Johnny Hansen om andet øl end pilsner.
    Lørdag d. 18. maj kl. 13.00: Jesper Uhrup Jensen "giver råt for usødet".
    Lørdag d. 18. maj kl. 15.30: Anne Mette Krygell om bulgarsk vin.
    Søndag d. 19. maj kl. 03.30: Jesper Uhrup Jensen "giver råt for usødet".
    Mandag d. 20. maj kl. 12.00: Niels Lillelund om vine fra Rhône-dalen.
    Mandag d. 20. maj kl. 16.30: Anne Mette Krygell om bulgarsk vin.
------a..
    Spiseguide vurderer også vinkortene
    Med Bent Christensen som redaktør (læs om ham nedenfor i Vinbranchens Blå Bog) er Den Danske Spiseguide netop sendt på gaden.
    I forhold til Danmarks Bedste Spisesteder, som vi anmeldte i uge 18, har denne guide den fordel, at den også vurderer restauranternes vinkort.
    1 glas betyder "Tilfredsstillende vinsortiment i relation til menukortets tilbud (evt. mindre, men udsøgt vinudvalg)".
    2 glas betyder "Bemærkelsesværdigt og veldisponeret vinsortiment".
    3 glas betyder "Fremragende vinsortiment. Det gælder såvel dybde som bredde i både distrikts- og årgangsmæssig henseende".
    Også hvis husets vin er af god kvalitet/pris, markeres dette.
    De tre bedste vinkort har redaktionen i år fundet på Restaurant Kommandanten og Krogs Fiskerestaurant i København samt på Søllerød Kro i Holte.
    Den Danske Spiseguide er udgivet af Lars Weis, Langebrogade 6V, 1411 København K, tlf.: 32 68 10 80.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.------a..

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
------a..a..
.


    Bent Christensen (f. 1941) påstår, at han aldrig har solgt en flaske vin. Han nøjes med at fortælle om vin, og så er der altid nogen, der siger: - Kan du skaffe os et par flasker?
    Sammen med tre venner købte han en vinhandel i København i 1972 og grundlagde Danmarks første vinklub efter bogklub-princippet. "Kyper Vin Klub", hed klubben, og hver måned modtog medlemmerne to flasker vin sammen med et nyhedsbrev. Klubben eksister fortsat, omend på et lavere blus under navnet "Yd & Nyd".
    Af de fire grundlæggere er i dag kun Bent Christensen tilbage i vinens verden, og hans firma hedder NCC Vin & Kvalitet - et navn, der indikerer, at han opererer inden for et relativt begrænset område. Han siger selv, at hans ret kostbare vine kun henvender sig til 8 procent af de danske vinnydere - inklusive en række restauranter.
    Igennem 80’erne og 90’erne opbyggede han et fornemt sortiment inden for især italiensk vin, og dette overdrog han i 2000 til Kjær & Sommerfeldt; men han er fortsat på banen inden for tyske, franske og spanske vine i det øvre kvalitets-niveau.
    I en årrække var Bent Christensen ansat i Volvo og rejste Danmark tyndt, så han var simpelt hen tvunget til at spise på restauranter - hvilket førte til, at han i 1978 begyndte at udgive Den Danske Spiseguide, der stadig udkommer.
    Hans passion for italiensk vin førte blandt andet til posten som formand for den årlige udstilling Vinitalia i perioden 1993-2000, og han havde således sin del af æren for, at markedsandelen for italiensk vin i denne periode steg fra cirka 3,5 til 13 procent.
    Også etableringen af den meget krævende konkurrence i italiensk vinkundskab, Gran Maestro del Vino Italia, er et af hans initiativer. I februar 2002 fik han helt fortjent Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom.
    I dag deler Bent Christensen sin tid mellem konsulentjob, vinrejser og NCC samt som foregangsmand for Slow Food Danmark.
    Adresse: NCC Vin & Kvalitet ApS, Ringstedvej 93, 4690 Haslev, tlf.: 56 31 11 68, fax: 56 31 75 13, e-mail: ncc@vip.cybercity.dk.

Et utroligt tilfælde
Hvor mærkelig kan verden være? I onsdags sad vi fire mennesker og smagte os igennem ugens vine med bordet dækket af flasker, glas og smageskemaer.
Vin nummer fire var en Mercurey, som LMT Vin-Import i Slangerup for et par uger siden sendte med posten til anmeldelse.
Præcis i det øjeblik, da vinen var skænket i glassene, ringede det på døren. Udenfor stod en nydelig dame:
- Goddag, det er Lisbeth Maag fra LMT Vin-Import. Jeg kom lige forbi og vil godt aflevere et par nye vine, vi netop har fået hjem …..
Præcis i samme øjeblik! Jamen, kan sådan noget overhovedet lade sig gøre? Vi har aldrig talt med firmaet. Vi havde ikke nogen aftale.
Vi har en teori om, at Lisbeth Maag kunne høre, at proppen på en af hendes vine blev trukket op.

Noget at tænke over :-)
* Japanerne spiser meget lidt fedt og får færre hjerteanfald end danskerne.
* På den anden side spiser franskmændene meget mere fedt end danskerne og får alligevel færre hjerteanfald.
* Japanerne drikker meget lidt rødvin og får færre hjerteanfald end danskerne.
* Italienerne drikker en masse rødvin og får alligevel færre hjerteanfald end danskerne.
Konklusion: Spris og drik, som du har lyst - problemet er, at du taler dansk ...
------a..
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Cuvée Frédéric Emile, Riesling, F.E. Trimbach, Alsace, Frankrig 1997
178 kr., Sigurd Müller
Ved ugens smagning af Trimbachs vine smagte vi denne hvidvin i seks årgange siden 1983, og det var interessant at konstatere, hvor holdbar den er. Lad gerne årgangen 1997 ligge endnu tre-fire år, og oplev, hvor lækker den bliver: Duften vil blive endnu mere kompleks og smagen endnu mere harmonisk og afrundet. Vinen udvikler sig i øvrigt også, når den står lidt i glasset, så det vil være en god idé at dekantere den umiddelbart før måltidet. Vinen er opkaldt efter dynastiets oldefar, Frédéric Emile Trimbach. Link til producenten: www.maison-trimbach.fr.


Pinot Gris, Réserve Personelle, F.E. Trimbach, Alsace, Frankrig 1998
150 kr., Sigurd Müller
Fed og lækker hvidvin, tør, men med en let sødme og dejlig frugt. Fortræffelig til mad. Link til producenten: www.maison-trimbach.fr.


Gewurztraminer, Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre, F.E. Trimbach, Alsace, Frankrig 1998
150 kr., Sigurd Müller
Ofte er hvidvine på druen Gewurztraminer meget opulente, men ikke denneher. Det er faktisk en meget elegant vin, herlig frisk og med en fint parfumeret duft, god syre og let sødme. En harmonisk vin. Link til producenten: www.maison-trimbach.fr.


Gewurztraminer, Vendange Tardive, F.E. Trimbach, Alsace, Frankrig 1998
150 kr., Sigurd Müller
Vendange Tardive er de franske ord for Sen Høst, og druerne til denne hvidvin høstes først, når de er overmodne, har samlet en masse sukker og (måske) er blevet angrebet af den ædle råddenskab. Vinen er flot, flot med kraftigt krydret frugt og herlig, men ikke for meget sødme, der afbalanceres fint af syren. Link til producenten: www.maison-trimbach.fr.


Domaine la Condamine Bertrand, Sauvignon, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2001
53 kr., Jysk Vin
Med en hvidvin til den pris er man ikke snydt. Det er en rigtig god Sauvignon Blanc, der tåler sammenligning med de gode vine på samme drue fx fra New Zealand. Vinen er tør, men med en fin sødme og kraftig frugt - lidt i retning af æble. Link til producenten: www.la-condamine-bertrand.com.


Vintner's Reserve, Kendall-Jackson, Chardonnay, Californien 1999
119 kr., Amka Vinimport
Fyldig, fed og flot hvidvin. Simpelt hen lækker. Med alle Chardonnay-druens dyder - eksotisk frugt, meget abrikos, smør ... Link til producenten: www.kj.com.


Domaine Stéphane Gadan, Les Vellées, Mercurey 1er Cru, Frankrig 2000
115 kr., LMT Vinimport
Meget flot bourgogne og rimeligere i pris end så mange andre bourgogner af samme kvalitet. Den har en kraftig duft og god frisk frugt med indtagende sødme. Den unge vinbonde Stéphane Gadan mener at kunne føre sin stambog tilbage til 895, da vikingerne kom op langs Seinen og brændte Paris. Han føler sig som dansker, siger han. Link til Bourgogne: www.terroirs-b.com.


La Corte, Zinfandel, Tarantino IGT, Italien 2000
122 kr., Jysk Vin
Meget kraftig og meget flot, fadlagret rødvin med solmoden fyldig frugt og mange smagsnuancer. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Eller endnu bedre: Gem den to-tre år, så skal I bare se. Link til side om vinen i provinsen Taranto: www.provincia.taranto.it.


Alasia, Barbera d’Asti Superiore, Italien 1999
69 kr., Adriat Vinimport
Fadlagret rødvin, elegant og lækker og med læskende frugtsmag - lidt i retning af blommer og måske også tobak. Link til side om distriktet: milioni.com.


Rosso Virzi, Spadafora, Sicilien IGT, Italien 2000
75 kr.,Carlo Merolli
Den smager rigtig godt, lød det under smagningen. Under den skrigrøde plasticprop skjuler sig en meget fyldig rødvin på druerne Nero d'Avola og Syrah. Den har en høj alkoholprocent, men smager ikke sprittet på grund af den intense frugt - lidt i retning af hyldebær. Link til producenten: www.spadafora.com.


Moonstone, Sémillon - Chardonnay, Heritage Road Winery, South Eastern Australia 2001
58 kr., Vinslottet i Greve
Frisk og frugtagtig hvidvin - og meget let. Den holder kun 12 procent alkohol. En rigtig frokostvin. Link til producenten: www.wineencounter.com.


Famìlia Zarrouk, Carignan, Academia del Sole, Tunesien 2000
55,75 kr., Amka Vinimport
Fyldig og flot rødvin med masser af ren solmoden frugt. Den har muskler - 14 procent alkohol - men de dækkes smukt af den intense frugt. Der er vinsten i flasken, men det er jo kun et tegn på kvalitet. Link til side med tunesiske mosaikker, blandt andet drikkescener: www.tunisiaonline.com/mosaics.


Terra dei Cavalieri, Fattoria la Loggia, Chianti Classico, Italien 1997
79 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin er fem år gammel, men stadig ungdommelig. Den har god frisk frugt og en vin sødme. Afgjort en charmerende vin. Link til producenten: www.fatlaloggia.it.


Grotta Rossa, Carignano del Sulcis, Santadi, Italien 2000
65 kr., Adriat Vinimport
En meget venlig rødvin med god frugt og sødme og med præg i smagen af de 13 procent alkohol. Link til producenten: www.cantinadisantadi.it.


Le Clos, Château Isenbourg, Riesling, Alsace, Frankrig 1997
89 kr., Propperiet
Ikke helt billig, men meget blid og venlig hvidvin med god frugt. Link til distriktet: www.vinsalsace.com.


CR, Classic Reserve, Shiraz, Angove's, South Australia 2000
54,50 kr., Amka Vinimport
Let røget duft med pebertoner og god frugt og sødme i smagen. En udmærket hverdags-vin. Link til producenten: www.angoves.com.au.


Château Moulin des Moines de Bourdan, Médoc, Frankrig 1999
59 kr., Fionia Vinimport
Pæn og enkel og ret let rødvin (12 procent alkohol) uden de store armbevægelser og smagsmæssige facetter. Link til Bordeaux: www.vins-bordeaux.fr.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
B.T.
Asti, Fontanafredda, Piemonte, ItalienMousserende69,95 kr.OBS!
.
Børsen
Indaba, Sauvignon Blanc, Sydafrika 2001Hvidvin55 kr.Vinens Verden
Indaba, Merlot, Sydafrika 2001Rødvin68 kr.Vinens Verden
.
Frederiksborg Amts Avis
Anfora, Zinfandel, Puglia, Italien 2001 Rødvin74,50 kr.Jysk Vin
Solyss, Negroamaro / Primitivo, Salento IGT, Italien 2001Rødvin74,50 kr.Jysk Vin
Domaine Trollat, Saint-Joseph, Frankrig 1999Rødvin125 kr.Jysk Vin
.
Hjemmet
Chris Creek, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Riverina, Australien 2000Rødvin41 kr.Chris-Wine

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.