Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2002



Vin-aktuelt i uge 23
3. juni - 9. juni 2002
.

VinAvisen uge 20VinAvisen uge 21VinAvisen uge 22
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Vininvest kuldsejlet
Investeringsselskabet Vininvest, som vi skrev om i sidste nummer af VinAvisen, opnåede ikke at sælge aktier for 5 millioner kr., hvilket var kravet for at blive noteret på internetbørsen Dansk AMP.
Initiativtageren, Niklaus B. Sonne, skriver i en pressemeddelelse, at han vil ansøge Fondsrådet om at få godkendt en ny tegningsperiode.
Det var Jyllands-Posten, der bragte en kritisk artikel, hvori der blev sået tvivl om seriøsiteten i at investerer i vine, og Niklaus B. Sonne lægger ikke skjul på, at denne artikel har bidraget til den manglende lyst til at investere.

Ukendt i vinbranchen
I lørdags-udgaven af Jyllands-Posten graver erhvervsjournalisten Bo Jørgensen og vinskribenten Niels Lillelund et spadestik dybere i sagen.
Blandt andet skriver de, at Niklaus Sonne er et ukendt navn i vinbranchen af den simple grund, at han for et par år siden skiftede navn.
Niklaus Sonne oplyser således over for Jyllands-Posten, at det var et besøg hos en numerolog, der fik ham til at tage navneforandring. Tidligere hed han Klaus Bendix Christensen.

Kendt i vinbranchen
Peter Kjøller, der er tilknyttet Vininvest som rådgiver, er derimod kendt i vinbranchen.
Som manden bag selskabet København Magnum, der gik konkurs, solgte han primeur-vine, men da vinene skulle leveres, kunne han ikke levere dem som aftalt, hvilket var særlig ærgerligt, fordi mange af vinene netop var steget i pris i forhold til det, investorerne i sin tid havde betalt for dem.
Peter Kjøller har desuden arbejdet for Carl Jacobsens Vinhandel, hvorfra han ifølge Jyllands-Posten blev bortvist, da firmaet konstaterede, at han brugte firmaets tid og penge på at forberede åbningen af sit eget selskab.
Hans nuværende firma har et lager i Allerød, og herfra er fornylig stjålet tusinder af flasker dyr vin til en samlet pris på over 150.000 kr.
Dette lager ligger kun 75 meter fra lageret, hvori Vininvest har planer om at opbevare de indkøbte vine.

Ingen gang i Bordeaux 2001
Det går ikke særlig godt med primeur-salget af Bordeaux 2001. Kvaliteten er der ikke noget i vejen med, men både vinhandlere og deres kunder holder sig tilbage.
Ifølge Wine Spectator har det medført et prisfald på op til 37 procent i forhold til 2000-årgangen.
Første cru-slottene Haut-Brion, Lafite Rothschild, Latour, Margaux og Mouton-Rothschild har således solgt deres vine til négocianter i Bordeaux for 85 euro sammenlignet med 135 euro for 2000-årgangen. Ja, sidste år gik nogle af partierne (les tranches = skiverne) endda for 250 euro, så prisfaldet er mere end de 37 procent.

Hverken plads eller penge
Trods de lavere priser er primeur-markedet stadig meget svagt. Der bliver solgt en kasse hist og her, men der er slet ikke gang i salget.
Wine Spectator giver som en forklaring, at samlere og investorer i den grad købte 2000-årgangen, at de ikke har hverken plads eller penge til den ikke helt så attraktive årgang 2001.
Endvidere har der været mange røster fremme om, at det ikke er klogt at købe denne årgang en primeur, men at man meget hellere bør vente, til vinen er tappet på flaske.

Katastrofe-eksport for Bordeaux-vine
Mens vi nu er ved Bordeaux, så skriver WOW Fax News, at vinproducenterne i Médoc og Haut-Médoc må se at komme på nye tanker.
Eksporten er faldet med katastrofale 38 procent sammenlignet med sidste år. Et så kraftigt fald - hele 13 procent af den samlede produktion - har man aldrig før oplevet.
Dette fald skyldes konkurrencen med den nye verdens vine, først og fremmest på det britiske marked. Og årsagen, mener de fleste, er den ujævne kvalitet.
Vinkommiteen CIVB har nu sat sig for at rette op på problemet: Man vil stille højere krav for at kunne få AOC-status; man vil kontrollere høstudbyttet, og man vil "uddanne" producenterne.
Blandt andet arrangerer CIVB blindsmagninger med franske og oversøiske vine. De franske producenter skal give point - og får derefter at vide, med hvilke vine de konkurrerer.
aa..a..a..a........
...
    < Et par skud fra den spændende smagning. Til venstre ses Chiles ambassadør i Danmark, Jaime Lagos, og foran ham redaktøren af Vinbladet, Peter Winding.
    På det store billede ses André Dewald fra Vinbladet, Niels Lillelund fra Jyllands-Posten, Flemming Kyed fra Information, Flemming Hvelplund fra VinAvisen og ErhvervsBladet samt Søren Frank fra Berlingske Tidende. Forrest Peter Winding med ryggen til.
aa..a..a..a........
Lokomotiver, flagskibe og ikoner
I tirsdags var en lille håndfuld vinskribenter inviteret til en overordentlig spændende smagning.
Værterne var Chiles ambassadør i Danmark, Jaime Lagos, og landets danske konsul, vinmanden Hans Jørgen Christensen, og deres hensigt var ganske klar:
- Ethvert vinland og ethvert distrikt har brug for lokomotiver, sagde Hans Jørgen Christensen før smagningen, - store vine, der sætter en standard og vækker folks interesse. Flagskibe, ikoner ... Og den slags vine har Chile. Det er det, vi gerne vil vise jer.

Drømmesmagning
Chile har helt afgjort sådanne vine. Vi vidste det godt, men her fik vi det demonstreret i en drømmesmagning af tolv af Chiles største vine.
Vinene kan alle købes i Danmark med undtagelse af en enkelt, som Don Jaime havde købt i Chile. Han havde egentlig foræret den til sin danskfødte hustru, men lod altså os andre smage den.
Efter smagningen sagde Don Jaime: - Ikke engang i Chile har jeg været til en smagning som denne. Men naturligvis måtte det blive i Danmark, der per capita er verdens største importør af chilensk vin.
aa..a..a..

.

.
    De tre allerbedste
    Alle vinene demonstrerede, at chilenerne både har klimaet, druerne og teknikken til at lave fremragende vine.
    Vi selv ville med glæde skænke enhver af disse flasker. Men naturligvis var der nogle vine, som strålede med en særlig glans, og her vil vi fremhæve disse tre:
    * Almaviva, Baron Philippe de Rothschild og Concha y Toro, Maipo Valley 1998 til 519 kr. i FDB's netbutik, www.fdb.dk.
    * Montes Folly, Syrah, Apalta Valley 2000 til 489 kr. fra Bichel Vine.
    * Domus Aurea, Cabernet Sauvignon, Clos Quebrada de Macul, Maipo Valley 1998 til 285 kr. fra Østjysk Vinforsyning.

    Flere andre i toppen
    Men, som sagt, der var der også andre top-chilenere, som det er værd at spare sammen til:
    * Santa Rita Casa Real, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley 1997 til 340,65 kr. fra Amka Vinimport.
    * Casa Lapostolle, Cuvée Alexandre, Rapel Valley 1998 til 155 kr. fra Hans Just.
    * Montes Alpha M, Santa Cruz 1999 til 489 kr. fra Bichel Vine.
    * Errazuriz, Don Maximiano, Aconcagua Valley 1998 til 469,75 kr. fra H.J. Hansen.
    * Altazor, Undurraga, Maipo Valley 1999 (findes p.t. ikke i Danmark).

Største vinsmagning nogensinde
I sidste uge afsluttedes verdens største vinsmagning, The International Wine Challenge, og den var endnu større end nogensinde før.
I løbet af ni dage blev over 10.000 vine fra 35 lande smagt, og hver vin blev smagt mindst to gange af adskillige smagehold.
I alt blev der uddelt 224 guldmedaljer, 939 sølvmedaljer, 1912 bronzemedaljer og 3263 Seals of Approval.
Allerede i sidste nummer af VinAvisen kunne vi fortælle, at den danskejede vingård Cortes de Cima i det portugisiske Alentejo havde fået hele syv medaljer, deraf den ene af de tre guldmedaljer, der gik til Portugal.
Resultaterne af smagningen er dog kun tilgået de enkelte producenter. Vi andre må vente til 5. september, når vinbladet Wine, som står bag smagningen, udkommer.

Rødvin og blå tænder
Fra stud.med. Mortan Hamrabyrgi har vi fået en venlig mail med nogle gode råd til vindrikkere. Dem har vi forelagt læge Erik Skovenborg, der har skrevet den glimrende bog "Vin og Helbred - Myter og Facts" (Forlaget Klim), og efter lidt chat på nettet kan vi bringe følgende interessante informationer: 
Rødvins-smagning og blå tænder hænger uløseligt sammen. Vinens garvesyre og farvestoffer går i forbindelse med mundspyttet og farver tænderne.
Garvesyren udfælder spyttet, så munden føles tør og ru, men garvesyren har også en vis bakteriedræbende effekt. Nogen tandlæger påstår ligefrem, at den bakteriedræbende og antioxidative virkning af rødvin kan modvirke tendens til paradentose.
 
Syren i rød- og hvidvin
Tandemalje kan derimod angribes af de organiske syrer i vinen (fx vinsyre, æblesyre, mælkesyre). Unge, syrlige hvidvine har et særlig højt indhold af organiske syrer, og der er beskrevet problemer med tab af tandemalje hos professionelle winemakers, der dag efter dag smager på et større antal unge hvidvine.
Sådanne personer vil givetvis med fordel kunne lade deres tænder fluor-pensle (eller som vi andre anvende fluor-tandpasta). Problemet eksisterer næppe for gruppen af "hobby-smagere", men det er ingen skade til at skylle efter med vand.
Samme fænomen er i øvrigt årsag til emaljeskader hos unge, som dagen lang går og smådrikker cola og sodavand, der med et stort indhold af kulsyre har et ganske lavt og aggressivt pH (surhedsgrad).

Lektor Kim Ekstrand fra Københavns Tandlægeskole oplyser, at syre "åbner op" for tandemaljen og ætser et mikroskopisk lag af. Nogen tid efter, at tandemaljen ikke længere er i syrebad, vil den "lukke" sig igen. Det taler for at have lidt tålmodighed med de blåfarvede tænder og vente mindst en times tid med at børste tænder for ikke at slide for hårdt på tændernes emalje.
aa..a..a..a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
To britiske forlag
To store britiske forlag har i mange år været specialister i vinbøger, hvoraf mange er blevet oversat til dansk. Det ene forlag er Faber and Faber, hvis bøger har været i en solid, gennemarbejet og lidt lærebogsagtig stil. Det andet forlag er Mitchell Beazley, hvis bøger - ud over den faglige kompetence - udmærker sig ved en fornem og spændende illustrering, der uden tvivl har bidraget til et stort salg. Blandt andre er Hugh Johnson "i stald" hos Mitchell Beazley.
Nu er Faber and Faber ifølge Decanter ved at sælge sine mere end 30 titler til Mitchell Beazley. Forlaget har endnu ikke offentliggjort noget, men har orienteret sine forfattere.

Ingen Vega Sicilia "Unico" 2001
Familien Alvarez, der ejer den berømmelige vingård Vega Sicilia, vil ikke tappe topvinen "Unico" fra høsten 2001. De synes ikke, at den lever op til familiens krav om kvalitet.
Også i tidligere år har familien deklasseret en årgang. Det kan således ikke nytte noget at lede efter årgangene 1992, 1993 og 1997.
----a..
    .
    Den danske vinbranche
    * Skjold Burne er nu også i Middelfart, hvor en gammel skibsproviantering på Torvet nr. 1 er blevet nænsomt restaureret. Forretningen drives af Egon Karmisholt, der i fire år har drevet en anden Skjold Burne-vinhandel i Ejby med stor succes.
    * Løgismose Vin har ansat Jan Kaiser som salgschef med ansvar for salget til restaurationbranchen og erhvervsvirksomheder. Jan Kaiser har i en årrække været salgskonsulent for H.J. Hansen Vinhandel.
    * Alf Fisch introducerer i denne uge en internet-vinhandel på adressen www.kafi.dk.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Skjold Burne blandt de 100 største
Ifølge en analyse fra Stockmann Gruppen er Skjold Burne-kæden nu blandt Danmarks 100 største kæder.
Skjold Burne indtager plads nr. 95 - med ret til at rykke længere op - og det er den eneste kæde inden for vin og spiritus på 100-listen. Faktisk ligger den foran kæder som Flügger Farver og Sadolin Farveland.

Amerikansk bourgogne
E.& J. Gallo, verdens største vinfirma, har meddelt, at det vil konkurrere med det bedste af, hvad Bourgogne kan frembringe.
Gina Gallo er chefvinmager og barnebarn af den ene af firmaets grundlæggere, og på den netop afsluttede Wine Fair i London fortalte hun, at Gallo har anlagt en Pinot-vinmark i AVA Sonoma Coast.
Her ude ved kysten er det kølige klima netop meget velegnet, ikke kun til Pinot, men også til Chardonnay. Ifølge Gina Gallo kan markerne måle sig med de bedste i Côte d’Or.
Gallo regner med at producere 300.000 flasker, og allerede om et par måneder kommer en Chardonnay 2000, mens en Pinot Noir vil følge efter til næste år.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.------a..

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
aa..a..a....
.


    Gitte Hindholm (f. 1945) har en fortid som kursus- og konferencesekretær, men da hun i 1981 blev nummer tre i Sopexa’s mesterskab i viden om fransk vin, blev det starten på en helt ny tilværelse. En tilværelse hvor vin og gastronomi ikke kun var den altoverskyggende fritidsinteresse, men en levevej.
    Sammen med sin daværende mand grundlagde hun Wine Consult I/S, der, som navnet antyder, beskæftiger sig med rådgivning om vin.
    Foredrags- og skribentvirksomhed er den største aktivitet i firmaet, og der er snart sagt ikke den flække i landet, hvor Gitte Hindholm ikke har fortalt om vin og mad - ofte mange gange.
    Hun har også skrevet en populær serie bøger om vin for FDB, og sammen med sin nuværende ægtefælle, Svend Erik Olsen, har hun hver uge en vinside i B.T., hvor der "uddeles" medaljer til ugens bedste vine.
    Yderligere skriver hun om både vin og gastronomi i Smag & Behag og Politikens Lokalaviser samt sporadisk i Samvirke og andre blade og magasiner.
    Gitte Hindholm har rejst i stort set alle vindistrikter i verden og er medlem af de fleste betydende vinbroderskaber, og selv om hun værdsætter alle gode vine, så banker hendes hjerte stærkest for portvin, og hun er - som medstifter og mangeårig formand for Portvinsklubben af 1981 i Danmark - en af landets mest vidende personer om denne guddommelige vin og stedet, hvorfra den kommer.
    Den sparsomme fritid bruger hun i køkkenet, gerne efter en tur i skoven med svampekurven, i haven eller på det gode skib "Gittemin af Dragør".
    Adresse: Wine Consult I/S, Philip Schous Vej 1, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 87 57 42, e-mail: wine_consult.dk@post.tele.dk.


.
Jancis Robinson
    Imitation af portvin
    Jancis Robinson har haft nogle kommentarer til primeur-salget i Bordeaux, hvor man - mere end et år før vinen er færdiglagret og stukket sammen - præsenterer den for verdenspressen.
    Ifølge Jancis Robinson forlader man i dag mere og mere de tidligere så elegante og komplekse vine, der kræver lang tids langring til at folde sig ud, og man gør det til fordel for vine med dyb farve, høje procenter og markant sødme - vine, der ofte lugter af kaffe eller ristet eg. Ny-verden-vine, designet til at fange en hårdtarbejdende smagers opmærksomhed, mens han eller hun farver tænder og hænder røde med mellem 50 og 100 vine om dagen.
    - Hvert år, siger Jancis Robinson, - synes der at være en konkurrence om, hvem der kan lave den bedste imitation af portvin.

    De mest appetitlige
    Jancis Robinson har dog også bemærket, at der i år i Bordeaux, for første gang, synes at være en udbredt betænkelighed ved den nye, pastiche-agtige måde at lave vin på. Man er ved at være træt af den. Som en af dem dernede sagde: - Jeg vil ikke lave plumbudding.
    Til slut i sin artikel kan Jancis Robinson ikke afholde sig fra at nævne Robert Parker og hans forkætrede 100 point skala.
    På sin hjemmeside, www.jancisrobinson.com, purple pages (mod betaling), opregner hun de Bordeaux 2001’er, der efter hendes mening er de mest appetitlige.
aa..aaa..a..a..
En sød vinmesse
I ugen, der gik, afholdt man for tredje gang i Sherry-byen Jerez de la Frontera den årlige salon for dessert-, hed- og ædelsøde vine. Vinoble 2002, hed den.
Vores "udsendte medarbejder", Ruth Tilgaard, var dernede og melder, at 100 vinproducerende områder i sytten lande udstillede deres 900 vine i så fuldstændig enestående og smukke omgivelser, at det næsten var distraherende.
- Hvis ikke udstillerne havde haft så spændende ting at byde på, skriver Ruth Tilgaard, - tror jeg, at de besøgende blot ville have dasket rundt og nydt det smukke renaissancepalads Villavicencia og de velplejede arabiske haveanlæg.
aa..a..a..
    Spændende emner på Vinoble 2002
    I den arabiske moske fra 1100-tallet var der kommenterede smagninger over spændende emner:
    Tilbage til det autentiske: Gaillac, Pacherinc og Jurancon - Fornyelsen af en legende: Malaga - Den ædle råddenskab: Sauternes, Rheingau og Tokaj - Vidunderligt bundfald: Portvin - Den søde rødvin: Druen Garnacha - Katastrofens sødme: Eiswein - En guddommelig smag: Vinsanto - Velsignet usikkerhed: Palo Cortado.
    Ruth Tilgaard fortæller, at de søde vine blev serveret i et elegant glas på alenhøj stilk specielt designet af Riedel til Vionoble 2002 (til venstre).
    Glasset er en videretolkning af det traditionelle sherryglas, som ifølge Riedels designere er svært at forbedre. Dog giver det nye glas, som er lidt højere og bredere, en bedre bouquet og smag.
aa..a..a..------a..
Hvor længe holder BIB-vin?
Danske Allan Jørgensen, der har en lille produktion af vin ved sin campingplads i Sydfrankrig, har bidt mærke i, at vi i sidste nummer af VinAvisen skrev, at vinens holdbarhed i en Bag-in-Box - kassen med den lille hane - er seks måneder, og at det derfor er en god idé med en "sidste-drikke-dato" på emballagen.
Allan Jørgensen skriver, at hans salg af BIB-vin i Frankrig er eksploderet inden for de seneste to år, og at fabrikanten af hans bokse kun garanterer 2½ måneds holdbarhed efter åbning.
Javel så. Er der mon nogen, der har foretaget forsøg med en BIB-vin og smagt den efter forskellige "åbningstider"? Det kunne være interessant at få at vide ...

Go’ morgen, vin!
Tirsdag d. 4. kl. cirka 08.15 er Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim igen i "Go’ morgen, Danmark" på TV2, denne gang med franske rosévine. De tre vinglade herrer smager:
* Cuvée Tradition, Syrah, Jean Jean, Vin de Pays d´O 2000 til 30 kr. fra SuperBest (tlf.: 43 22 84 36).
* Pinot Noir Rosé, Martin Zahn, Alsace 2000 til 43 kr. fra OBS!
* Château La Clapieres, Cru Classé, Côtes de Provence 2001 til 50 kr. fra Føtex.
Desuden vil de fortælle lidt om serverings-temperatur for vin.

Vegetar-champagne
Champagne-huset Duval-Leroy har fremstillet en champagne, der specielt henvender sig vegetarer og veganere, der som bekendt er endnu mere restriktive plantespisere end vegetarerne.
Ifølge Hvervé Jestin, der er kældermester hos Duval-Leroy, gør man alt for - både i marken og under vinifikationen - ikke at anvende materialer af dyrisk oprindelse.
Nu bruger man jo ikke æggehvider til at klare champagne, men der må åbenbart være andre muligheder for dyriske materialer. Måske har plukkerne ikke lædersko på fødderne ...?
aa..a.-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvad betyder IGT?
En af vore læsere, Annelise G., har undret sig over de tre bogstaver IGT, der står efter nogle italienske distriktsnavne.
IGT er en forkortelse for Indicazioni geografiche Tipiche, der nærmest kan oversættes som "benævnelse for geografisk lokalvin".
Det er en kvalitetsgruppe, der svarer til de franske Vins de Pays og de tyske Deutsches Landweine - altså landvine - og denne kategori ligger over almindelig bordvin, vino da tavola, og under appellations-vin, DOC.
Kun den geografiske oprindelse er klassificeret - sammen med farve, druetype og vintype.
Der er temmelig mange af disse vine, hvilket fremgår af denne liste:
.
    Allerona
    Alta Valle della Greve
    Alto Livenza
    Alto Mincio
    Alto Tirino
    Arghilla'
    Atesino delle Venezie
    Barbagia
    Basilicata
    Benaco Bresciano
    Beneventano
    Bergamasca
    Bettona
    Bianco di Castelfranco Emilia
    Calabria
    Camarro
    Cannara
    Civitella d'Agliano
    Colli Aprutini
    Colli Cimini
    Colli del Limbara
    Colli del Sangro
    Colli della Toscana centrale
    Colli di Salerno
    Colli Ericini
    Colli Trevigiani
    Collina del Milanese
    Colline Frentane
    Colline Pescaresi
    Colline Savonesi
    Colline Teatine
    Condoleo
    Conselvano
    Costa Viola
    Daunia
    Del Vastese eller Histonium
    Delle Venezie
    Dugenta
    Emilia or dell'Emilia
    Epomeo
    Esaro
    Fontanarossa di Cerda
    Forlì
    Fortana del Taro
    Frusinate or del Frusinate
    Grottino di Roccanova
    Irpinia
    Isola dei Nuraghi
    Lazio
    Lipuda
    Locride
    Marca Trevigiana
    Marche
    Maremma Toscana
    Marmilla
    Mitterberg
    Modena eller Provincia di Modena
    Montenetto di Brescia
    Murgia
    Narni
    Nettuno
    Nurra or Nurra Algherese
    Ogliastra
    Osco or Terre degli Osci
    Paestum
    Palizzi
    Parteolla
    Pellaro
    Planargia
    Pompeiano
    Provincia di Mantova eller Mantova
    Provincia di Nuoro eller Nuoro
    Provincia di Pavia eller Pavia
    Provincia di Verona eller Veronese
    Puglia
    Quistello
    Ravenna
    Roccamonfina
    Romangia
    Ronchi di Brescia
    Rotae
    Rubicone
    Sabbioneta
    Salemi
    Salento
    Salina
    Scilla
    Sebino
    Sibiola
    Sicilia
    Sillaro eller Bianco del Sillaro
    Spello
    Tarantino
    Terrazze Retiche di Sondrio
    Terre del Volturno
    Terre di Chieti
    Terre di Veleja
    Tharros
    Toscano eller Toscana
    Trexenta
    Umbria
    Val di Magra
    Val di Neto
    Val Tidone
    Valdamato
    Vallagarina
    Valle Belice
    Valle del Crati
    Valle del Tirso
    Valle d'Itria
    Valle Peligna
    Valli di Porto Pino
    Veneto
    Veneto orientale
    Venezia Giulia
    Vigneti delle Dolomiti
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
..a..
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Valenciso, Rioja, Spanien 1998
109 kr., Ki-Ma Vinimport
Igen en af disse meget typiske rødvine fra Rioja, som er så dejlige - med sødme og afrundet frugt. En fornøjelse at drikke. Link til producenten: www.valenciso.com.


Côtes du Rhône, Rosé, E. Guigal, Frankrig 2000
69,95 kr., Philipson Wine
En virkelig lækker rosé, fuld af liflig frugt. Den vil være glimrende til sommerlig mad, men også alene som terrasse-vin i lange solrige sommerdage. Link til producenten: www.guigal.com.


il Bicialé, Ciacomo Bologna, Monferrato Rosso, Italien 2000
85 kr., Philipson Wine
Barbera og Pinot Noir mødes i denne ganske dejlige rødvin med kraftig frugt og en tiltalende, let krydret duft. Link til Piemonte: www.itbiz.com/piedmont.


il Rabitto, Gorgo, Veneto IGT, Italien 1998
120 kr., Lahvino
En virkelig fornøjelse - og et vidnedsbyrd om, at det ikke er nødvendigt at fylde 13,5, 14 eller 15 procent alkohol i en rødvin. Denneher har kultiverede 12,5 procent - plus en frisk smag af solmodne druer og en fin sødme. Ikke billig, men i høj grad anbefalelsesværdig. Link til side om Veneto: www.made-in-italy.com.


Frascati Superiore, Marchesi del Grillo, Italien 2001
39,95 kr., GrandVin
En rigtig terrassevin, ret fed i det og med frisk frugt og let sødme. En vin, som mange vil kunne lide - og lide at betale. Og så er den dråbeformede flaske lige til at sætte en rose i ... Link til producenten: www.marchesidelgrillo.it.


Domaine du Vieux Pressoir, Marcel Schlosser, Sylvaner, Alsace 2000
56 kr., VinBlanc
Af de syv berømte Alsace-druer er Sylvaner en af de mere ydmyge. Vinene kan være noget tyndt pjask. Men af en Sylvaner at være er denne vin faktisk udmærket. Med sin gode friske druesmag er det en fortræffelig sommervin. Link til producenten: www.isasite.net/marcel-schlosser.


Sálnico, Sardegna Nuragus di Cagliari, Italien 2001
55 kr., Lahvino
Frisk og let krydret hvidvin, tør, men med en vis fedme. Den er mindre velegnet som terrassevin, men en glimrende ledsager til mad. Link til side om sardisk vin: www.milioni.com.


Sinfarosa, Zinfandel, Accademia dei Racemi, Primitivo di Manduria 2000
65 kr., Carlo Merolli
Her har vi en rigtig amerikaner-vin - en Parker-vin - med store muskler. Men den er helt bestemt meget lækker med markant frugtfylde og sødme. Link til producenten: www.accademiadeiracemi.it.


La Campagne, Viognier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001
45 kr. (120 kr. for 3 flasker), Skjold Burne
En hvidvin med albuer, kraftig og ret fed. Den er derfor velegnet til lidt kraftige retter. Smagen er frisk og dejlig med toner lidt efter pære. Link til Vin de Pays d'Oc: www.vindepaysdoc.com.


Valdemar, Vino Tinto, Rioja, Spanien 2000
59,75 kr. (300 kr. for 6 flasker), H.J. Hansen
Vellavet, blød og meget venlig rødvin, alsidig til mange retter. Og en vin, der med sine 12,5 kultiverede procenter demonstrerer, at det er ikke nødvendigt at lave alkoholbomber - snarere tværtimod. Link til Rioja: www.riojawine.com.


Red Paradox, Villa Zorilor, Dealu Mare, Rumænien 1999
65 kr., TSVinovation
Enkel og pæn hverdags-vin med fylde, saft og en let sødme. Link til vinkort over Rumænien: www.stratsplace.com


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
B.T.
Ombra, Prosecco dei Colli Trevigiani IGT, Veneto, ItalienPerlende55 kr. Carlo Merolli
.
Børsen
Kendall-Jackson, Vintners Reserve, Pinot Noir, Californien 1997Rødvin119,75 kr.Amka Vinimport
Forstmeister Geltz Ziliken, Saarburger Rausch, TysklandHvidvin375 kr.D.W.C. Vin
.
Ekstra Bladet
Mandarossa, Nero d'Avola, IGT Sicilien, Italien 2000Rødvin54,38 kr.Føtex
.
Frederiksborg Amts Avis
Errazuriz, Syrah/Cabernet Sauvignon, Chile 2000Rødvin59,75 kr.H.J. Hansen
Domaine de Bel-Air, Beaujolais-Villages, Frankrig 2001Rødvin49,95 kr.Østjysk Vinforsyning
Kuentz-Bas, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2001Hvidvin69 kr.Østjysk Vinforsyning
.
Hjemmet
Santa Helena, Gran Vino, Chardonnay 2001, Central Valley, Chile 2001Hvidvin34,95 kr.Fakta

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.