Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 2002



Vin-aktuelt i uge 38
17. september - 22. september 2002
.

VinAvisen uge 35VinAvisen uge 36VinAvisen uge 37
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk.


Annonce 37-38
Indkøbsansvarlig for virksomhedens vin og julegaver?
Bliv inspireret og få udfordret smagsløgene på
H.J. Hansen Vinhandels store julemesse
Odense: 18. september.......Århus: 25. september
København: 26. september........Aalborg: 23. oktober
Alle steder fra kl. 16 til 20
Smag årets julevine samt over 100 aktuelle vine fra hele verden.
Prøv også de udsøgte delikatesser med alt fra eksotiske specialiteter til lækre chokolader fra bl.a. Neuhaus og Summerbird.
Se samtidig vores store udvalg af julegaveløsninger med vin, delikatesser og varige gaver.
Bestil adgangsbilletten via salg-vin@hjhansen.dk eller ring til Erhverv Øst på tlf. 35 42 43 11 eller Erhverv Vest på 63 12 82 77. Adgangen er gratis for op til 2 prs. pr. virksomhed - yderligere billetter kr. 50,-.


Seks måneders regn på en nat
Igen regn, hagl, stormvejr og oversvømmelser, denne gang i en række distrikter i Sydfrankrig.
I begyndelsen af sidste uge gik det ud over egnen fra Châteauneuf-du-Pape over Nîmes og ned i Languedoc vest for Montpellier, hvor der i løbet af en enkelt nat faldt lige så meget regn som ellers i seks måneder.

Skader for millioner
Det frygtelige uvejr rasede i 36 timer, og nogle steder faldt der 600 liter regn pr. kvadratmeter. I Châteauneuf-du-Pape faldt der 40 cm regn.
En dæmning gav efter for vandmasserne, mange mennesker omkom, og i vinmarkerne blev der forrettet skader for millioner af euros.
Mange steder lå druerne begravet i mudder, og de små veje, som vinbønderne bruger, var komplet ufremkommelige.


ANNONCE
38-39
    FANTASTISK VINREJSE TIL SYDAFRIKA
    i samarbejde med AMKA Vinimport
    Besøg et af verdens bedste vindistrikter og de smukkeste vingårde
    CAPE TOWN og WINELANDS
    31. januar -9. februar 2003 (10 dage)
    * * * *-hotel i Cape Town - Vingårdshotel i Winelands - Udflugt til Kap Det Gode Håb - Max 20 deltagere
    LÆS OM DEN FANTASTISKE REJSE - KLIK HER


Gallo køber Louis Martini
Med købet af Louis Martini Winery har E. & J. Gallo fået en fod til jorden i Napa Valley.
I sidste uge købte verdens største vinfirma den prestigiøse Martini-vingård for et ukendt beløb og fik dermed 285 hektar i Napa og Sonoma.
Louis Martini Winery blev i 1933 grundlagt af manden, der lagde navn til vingården - en italiensk indvandrer fra Genua - og den er den ældste amerikanske vingård, som i alle årene har været i samme families eje.
Er dette køb en stor begivenhed? For lige at få proportionerne i orden bør vi nævne, at Louis Martini fremstiller cirka 1 million flasker om året, mens Gallo fremstiller 660 millioner.
Mere om Louis Martini Winery kan læses på www.louismartini.com.


ANNONCE
36-40
VINI d'ITALIA
Gambero Rosso
VIN & RÅVAREMESSE
KØBENHAVN
Fisketorvet Lørdag den 5. Oktober 2002 kl. 11-18
En enestående mulighed for at smage kvalitets-fødevarer fra danske producenter og importører, udvalgt fra Slow Food Danmarks Kulinariske Vejviser 2002, samt kvalitets-vine fra Italiens mest velrenommerede vinguide, Gambero Rosso.
Entrépris inkl. Spiegelau smageglas: 150 kr.
Billetter bestilles hos Slow Food Danmark, tlf.: 56 31 11 68
.......
.......
.......

..........
VinAvisen i Cava-land
I den forløbne uge har vi været i Penedès for at få et indtryk af udviklingen i cava - Spaniens fornemme mousserende hvidvin efter champagne-metoden.
Vi vender senere tilbage med en fyldig rapport, men i første omgang bringer vi tre hurtige "postkort":

...
Xavier Gramona
...

...
Mange drueklaser måtte efterlades på jorden i vinmarken.
    1. postkort: Mest regn i 30 år
    - Det er en vinmagerens årgang i år, sagde Xavier Gramona fra vinhuset Cava Gramona. - Vi har intet fået foræret af vejrguderne.
    - For to måneder siden tegnede det til at blive en stor årgang, men så kom regnen, og i august regnede det i hele sytten dage. Ikke i 30 år har vi haft så meget regn i august måned.
    - Da vi så endelig kunne begynde at høste, måtte alle mand til vinstokkene - også bogholderen og telefondamen - for at få druerne i hus, inden det igen begyndte at regne.
    - Mange af druerne var angrebet af svampen Botrytis. De måtte kasseres, så ti mand var i gang ved det rullende sorterebord. Og mange af klaserne tog vi slet ikke ind fra marken, men lod dem ligge på jorden.
    - Der bliver lidt færre flasker i år, siger Xavier Gramona, - men kvaliteten holder. Det er jo vinmagerens opgave i en vinmagerens årgang.
.....

ANNONCE >12/03
...........

........................................................
Victory - en stor vin på vinstokke, plantet i Etnas skygge for næsten 200 år siden af admiral Horatio Nelson og opkaldt efter hans flagskib, Victory.
...........
Klik her og læs om den!

..........

...
Agustin Torelló med en af familiens mange porrón'er. Dette er den maskuline udgave.
    2. postkort: Vin i en lang tynd stråle
    Familien Torelló er en af de gamle familier i spansk cava, og gennem tre generationer har den samlet et lille privat vinmuseum.
    Efter at Agustin Torelló havde skænket sine herlige cava'er i glassene - blandt andet den legendariske Kripto (Krypt) - gik vi museet igennem.
    En meget speciel samling bestod af de traditionelle porróns. Det er karafler med en lang spids tud, og i gamle dage stod der en porrón på mange spanske middagsborde.
    Man brugte ikke glas til vinen, men greb om porrón'en og sendte en lang tynd stråle fra den tynde tud og ned i munden - fra mange centimeters afstand. Det var bare om at ramme!
    - Der var to modeller, fortalte Agustin Torelló. - En til kvinder og en til mænd, og den sidste model havde en bred krave foroven, så den ikke kunne glide ud af en barket vinbonde-næve.


ANNONCE
32-47
    Wine & Spirits Logistics
    EHJ tilbyder:
    · Transport fra alle europæiske vindistrikter
    · Logistiklager med pluk og pak
    · Banderolering, etikettering og distribution
    EHJ har i mange år været en af den danske vin- og spiritusbranches foretrukne samarbejdspartnere. Klik her og læs om os!

...........

...
Maria Rosa Giró Ribot.
    3. postkort: Vi kom på en prøve
    I vinhuset Giró Ribot hersker Maria Rosa Giró Ribot, der også er præsident for Cava-instituttet, der samler 105 producenter. Tilsammen repræsenterer de 96 procent af den totale cava-produktion og 99,3 procent af eksporten.
    Da vi besøgte señora Giró Ribot, satte hun os på en prøve. - Foran jer står der tre glas, sagde hun. - I et af dem er der en cava, der egner sig til apéritif. I et andet af glassene er der en cava med lidt mere krop, der egner sig til mad. Og i et tredje glas er der en fransk champagne. Hvad er hvad, og hvilken vin kan I bedst lide?
    Nu gjaldt det. Men vi klarede prøven. Blandt andet fordi en af de tre vine var lidt mørkere gul. Der måtte være Pinot Noir i den, så det var altså champagnen.
    Hvilken vin, vi bedst kunne lide? Det var alle tre fremragende vine - og det var vel egentlig også det, señora Giró Ribot ville have os til at fortælle hende. Cava'erne var helt på højde med champagnen, der viste sig at være en Piper-Heidsieck.
    Og så må vi da lige tilføje, at cava generelt er billigere end champagne, hvilket ikke mindst skyldes, at vinbønderne i Champagne godt ved, hvad de vil have for deres druer. I Penedès har mange vinhuse egne marker, og druerne koster dem kun en tiendedel.
...........
ANNONCE
36-39
Få styr på de dyre dråber
Bevar dine vine med WineMaster
Regulér både temperatur og fugtighed
KLIK HER og læs - og få en brochure
......
WineMaster programmet kan ses "LIVE"
den 25.-28. september 2002
på Erik Sørensens "Efterårssmagning i Kokkedal"
KLIK HER "Danmarks største vinsmagning"


Ingen harmonisering
I EU-kommissionen har man arbejdet på en harmonisering af afgifterne på vin og øl, således at de skulle stige over 17 procent i Spanien og Tyskland og efterhånden sænkes i Storbritannien.
Dette udmærkede forslag er nu ifølge fagbladet Just Drinks faldet til jorden efter modstand fra hovedparten af kommissionens medlemmer.
Til Just Drinks siger en EU-kilde, at ideen var upopulær, fordi den ville føre til prisstigninger i flere vinproducerende lande og gå ud over både producenter og forbrugere. Og den ville ikke virke ret meget til at stoppe smuglerier.
Ifølge en aftale fra 1992 er der kun enighed om at fastlægge et minimum for alkoholafgifter, mens medlemslandene frit kan fastholde de højere afgifter eller endog sætte dem op.
Harmoniseringen af indirekte skatter var jo et af hovedpunkterne, da Fællesmarkedet i sin tid blev dannet, men siden 1992 har den politiske vilje til at gøre noget ved problemet været meget lille.


ANNONCE
14/03
.
.




.
..
    Internet VinShop ...Udvalgte vine, kun via Internettet
    Aktuelle tilbud og Månedens Vin
    Klik og Vind .... Ny Vinquiz hver uge
    Vinguiden .... Find den rette vin til maden
    www.skjold-burne.dk (01-52)


Topvin i kloaken
Hvad gør tolderne med beslaglagt vin og spiritus? Nej, de drikker den ikke selv. I England hælder de den i hvert fald i kloaken - hvad de fornylig gjorde med fransk vin til over 1,5 millioner kr.
Blandt andet var der en Château Mouton Rothschild 1996 på Impériale-flaske (6 liter).
- Vi havde ikke plads til vinen på vores lager, sagde tolderne. - Det bliver dyrt for jer, svarede de tilkaldte sagførere.

Ikke Mondavi, men Depardieu
Vi har tidligere - i ugerne 22, 23, 31 og 32, 2000, samt uge 21, 2001 - fortalt om Robert Mondavis planer om at forpagte 2 hektar jord den lille kommune Aniane i Sydfrankrig og skabe en vingård. Jorden er fortræffelig - det er her topvingården Mas Daumas Gassac ligger.
Mondavis planer blev ikke til noget. Naboerne ville ikke vide af dem. Men nu vil skuespilleren Gérard Depardieu gøre, hvad Robert Mondavi ikke kunne.
Dels vil han købe sin egen jord i Aniane, dels vil han ikke forgribe sig på kommunens skov, lover han.


ANNONCE
>52
.

dddddd..
...
    Cava-fremstød år 2002:
    Få inspiration til CAVA
    Cava Nyheder

    Se den komplette liste over Instituto del Cava's medlemmer og deres danske importører, juni 2002
    Ny opskrift:
    Katalanske muslinger
    Klik her


Skanner afslører eddikestik
Det er lidt af et spil at købe en gammel flaske vin. Er den vidunderlig - eller er den eddike?
Ifølge Wine Spectator har professor Matthew Augustine ved University of California, Davis, fundet en metode, der kan afsløre, om der er eddikesyre i en flaske - uden at åbne den.
Til formålet bruger han den samme resonans-teknologi, der anvendes i MRI-skannere til hospitalsbrug.

Et par problemer
Som regel vil en vin have fået eddikestik, hvis den indeholder 1,4 gram eddikesyre pr. liter, og professor Augustine’s teknik kan afsløre så lidt som 0,1 gram pr. liter.
Nu er der kun ét problem: De fleste gamle flasker iltes - fordi propperne er blevet dårlige - uden at der dannes eddikesyre.
Matthew Augustine håber dog at forfine teknikken, så den også kan afsløre andre uheldige stoffer.
Jo, for resten - der er endnu et problem: Det tager op til en halv time at skanne en flaske, og en skanner koster sådan cirka 6 millioner kr.
Men det problem bliver såmænd nok også løst.


ANNONCE
>52
    .
      Nye opskrifter - dennegang fra El Porrón i København
      Læs alt om de glimrende vine fra Navarra                             
      Aktuelt nyhedsbrev                                             
      Opdateret importørliste, september 2002   
    En Porrón er en karaffel med lang tud, som man drak af i gamle dage. Man holdt den ud i strakt arm og lod en tynd stråle ramme munden - uden at spilde!
    Klik her...

..........

...
Prinserne blev i sin tid fotograferet hos Kjær & Sommerfeldt ved præsentationen af deres fars vin, Gobelins. Foto: Klaus Møller.
    Svindler udgav sig for kammertjener
    Med det billede, som VinAvisen bragte af prinserne Frederik og Joachim i uge 49 sidste år, fortæller Se & Hør historien om en fræk ungersvend, der i forrige uge udgav sig for at være kammertjener ved hoffet og bestilte for næsten 10.000 kr. vin hos Kjær & Sommerfeldt.
    Ekspedienten i forretningen fattede imidlertid mistanke. Ifølge marketingchef Peter Jac Olsen vidste man, at en svindler havde benyttet samme nummer hos andre københavnske vinfirmaer, blandt andet H.J. Hansen i Østbanegade. Så man tilkaldte politiet.
    Svindleren er 31 år og har tilstået bedrageriet, og ifølge kriminalpolitiet kan han se frem til en betinget dom eller samfundstjeneste.
    Bare den vininteresserede svindler nu ikke er en af vore 8000 trofaste læsere - vi vil så nødigt miste en eneste af dem ...


ANNONCE
12-37
.......

samt Gova, Strandberg, Nærum Stormarked og Superstore
    TILBUD I UGE 37:
    Grande Plantade
    Costières de Nîmes 1999
    Anders Grøndal skrev  i Jyllandsposten: "Ny årgang af denne fantomvin ... ren mirakelvin." Bedømmelse: Fremragende.
    Pris: 49,95 kr. To flasker for 90 kr.
    Klik her og læs om vinen

..........
    Ny type madeira
    Når det gælder portvin, har der længe været en type ved navn Colheita. Den blev indført i 1974, og navnet betyder Høst - underforstået Enkel Høst, Årgang. Det er en årgangsportvin, der tidligst må tappes godt syv år efter høsten.
    Nu har Madeira også - ifølge Wine Spectator - fået sin Colheita. Det er en årgangs-hedvin, der kan drikkes, så snart den er tappet, men som også kan holde næsten uendelig.
    I modsætning til årgangs-madeira, som skal lagres mindst tyve år på fad og to år i flaske, kan colheita-madeira sælges efter fem år på fad og ét år i flaske.

...
Et kig ind i Madeira Wine Company's gård med en gammel vinpresse.
    Ikke kun en "madvin"
    Mange opfatter vist madeira som en "madvin", men det er skam en fornem vin fra den fjerne portugisiske ø. Og en vin med en interessant historie.
    I gamle dage lå Madeira meget centralt i Atlanten. De store sejlskibe lagde til og provianterede, og de tog vin om bord.
    Indtil begyndelsen af 1700-tallet havde Madeira en stor eksport af almindelig bordvin. Men så blev der problemer omkring Gibraltar, og skibene til kolonierne kom ikke mere forbi øen. Meget hurtigt stod vinkøbmændene med en masse usolgt vin.
    Men så var der nogle kloge hoveder, der fandt på at destillere noget af overskuddet og bruge druespritten til at gøre resten af vinen mere holdbar.
    (fortsættes)


ANNONCE >35/03
..............

....
Læs om de stjernebestrøede Savanha-vine fra Sydafrika
Klik her
............

..........
...
Et snit igennem en traditionel estufa, hvor fadene ligger i to etager og varmes op nedefra.
    En tur over Ækvator
    Da skibene vendte tilbage til Madeira, blev de mødt af en stærk hedvin, som de smagte med stor entusiasme. og da vinen nåede frem til de fjerne kolonier, viste det sig, at den lange sejltur havde gjort den bedre. Efterhånden som skibet nærmede sig Ækvator, blev vinen langsomt varmet op, og vel ovre linien blev den atter kølet af.
    Yderligere indvirkede skibets slingrende bevægelser på vinen - den modnedes på en helt speciel måde.

    Opvarmning i et drivhus
    Dette udnyttes i dag i fremstillingen af madeira. Man kan ikke slingre fadene med vin, som sejlskibene gjorde, men man varmer den op, og det skete i begyndelsen i særligt opvarmede drivhuse.
    På portugisisk hedder drivhus estufa, og metoden hedder stadig estufagem - også selv om man i dag har forladt drivhuset og er gået over til termostat-styrede tanke.
    Estufagem-metoden er den vigtigste forskel på madeira og de andre berømte hedvine. Det er den, der giver vinen denne specielle brændte, karamelagtige karakter, der er så dejlig.
    (fortsættes)


.
ANNONCE
>43
Dannebrog forsvundet
i Pauillac

Dusør gives for oplysninger,

der kan føre til opklaring - klik her

Encore-Vin.dk
Åben for lagersalg
hver onsdag 16-18

Højvangen 13, 2860 Søborg

..........
De fire stilarter
Når man køber en flaske madeira, skal man vide, at der er fire stilarter, der er opkaldt efter druesorter, og som har forskellig grader af sødme.

.
Sercial
Den tørreste stil med cirka 2 procent sukker. Helt lys vin med fin duft af nødder og glimrende som apéritif.
.
.
Verdelho
.
Halvtør med 3-4 procent sukker. Let og elegant vin, lidt mørkere end sercial, nærmest gylden – og jo mørkere, desto sødere, men altid med en tør eftersmag. Fin som apéritif, evt. med en isterning.
.
.
Boal
.
På engelsk Bual, halvsød med 5-6 procent sukker. Fin som en drink og til kager og desserter samt til stærkere oste. Egner sig glimrende til henlæggelse.
.
.
Malmsey
.
Sødeste stil med 6-9 procent sukker. Den har sit engelske navn efter druen Malvasia, og som regel er den mørkebrun, ofte næsten karamel-agtig med den typiske brændte smag, frugtagtig og duftende. Ingen anden dessertvin er så fortræffelig til at det søde – selv chokolade kan den klare. Og så er den utrolig holdbar. Gem den til dine efterkommere i nytåret 2100.
.
..........
    Hvorfor hvide bogstaver?
    Både portvins- og madeira-flasker fremtræder i en særlig stil med kraftige hvide bogstaver på sort grund.
    Denne stil er ældgammel. Den har sin oprindelse i det enkle faktum, at disse vine kan lagres i mange år, og man derfor - i gamle dage - ikke ville bruge etiketter af papir på flaskerne. De gik alt for let til i en kælders fugt og snavs.
    Derfor fandt man på at male teksterne direkte på flaskerne med hvid maling gennem stencils.
    Til venstre ses en sådan flaske - en Malmsey, hvor man for en gangs skyld har brugt druens navn, Malvasia.


ANNONCE 36-39 ..........
    Lavpriser til Vinens Verden
    Flyv direkte med SAS til / fra
    15/09 - 22/09 København-Valladolid / Bordeaux-København
    22/09 - 29/09 København-Bordeaux / Bordeaux-København
    29/09 - 06/10  København-Bordeaux / Montpellier-Købehavn
    Pris: 1500 kr. + skatter 375 kr. t/r uanset destination.
    Begrænset antal pladser

..a..... a..a..
    .
    Den danske vinbranche
    * Stokholms Vinimport flytter den 26. september 2002 til Gungevej 13, 2650 Hvidovre.
    * Vinex Vin Import i Odense har overtaget agenturet på det spanske hus Cava´s Hill fra Risingegård Vinimport. Endvidere har firmaet fået agenturet på St. Andrews Estate, South Australia.
    * New World Vinimport, bottleshop.dk, har fået forhandlingen af vine fra La Crema, Sonoma County, Californien.
    * Winebuster har fået agenturerne på Domaine E. Burn i Alsace og Castellare i Chianti.
..
..a....a....a..a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..a.....

ANNONCE
36-39

.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
aa..a..a....a..a..a....
.
.


    Jens Michael Gundersen (f.1965) er kendt som "den danske vinbonde". Allerede som dreng fik han sin første vinplante, og som teenager dyrkede han vinplanter og gik til vinsmagninger. I 1987 skrev han sin første artikel om mulighederne for vinavl i Danmark, og lige siden har det været hans mission at gøre Danmark til et vinland.
    Jens Michael Gundersen er uddannet cand. merc., men som vinmager er han selvlært. Siden 1990 har han haft et tæt samarbejde med Forskningscentret for vin i Geisenheim ved Frankfurt, og i dag er han centrets repræsentant i Skandinavien og formidler af dets druesorter til danske vingårde.
    I 1993 var han medstifter af Foreningen af Danske Vinavlere, som han siden har været bestyrelsesmedlem af. Foreningens 700 medlemmer er langt overvejende hobbyvinavlere. Samme år anlagde han en hobby- og forsøgsvingård i Avedøre Landsby under navnet "Domæne Bacchus".
    I 1998 var han med til at skrive grundbogen for danske vinavlere, "Vinavl i Danmark", og i år udkommer hans "Druer i danske haver", en bog om spise- og vindruer.
    Igennem 1990’erne arbejdede Foreningen af Danske Vinavlere og Jens Michael Gundersen på at få optaget Danmark på EU’s liste over vindyrkende lande, og dette lykkedes via lobbyarbejde i EU-parlamentet.
    Sammen med Torben Andreasen grundlagde han Danmarks første kommercielle vingård, "Dansk VinCenter Aps", der er blevet et populært udflugtsmål for vinklubber og andre grupper. I 2002 forventer de at kunne sælge deres første vin, i alt 4000 liter, stigende til 8000 liter om året. Danske toprestauranter står i kø for at få de første flasker.
    I 1998 hædrede de italienske vinbønder i La Morra i Barolo-distriktet Jens Michael Gundersen med prisen "Vignaiolo del Mondo" (Verdens Vinbonde), og yderligere har han modtaget adskillige medaljer for sin vin i "Dansk Vinskue", som arrangeres i samarbejde med Dansk Sommelierforening.
    Adresse: Jens Michael Gundersen, Borrisvej 35, 2650 Hvidovre og Dansk VinCenter Aps, Byvej 55, Avedøre Landsby, 2650 Hvidovre, tlf.: 20 94 70 05, e-mail: gundersen@vincenter.dk.


ANNONCE
36-39 + 1X
Underholdende Vinsmagning?
Wine Makers Dinners?
Lørdags-Hygge-Smagninger?
Tema-Vinsmagninger?
Efterårs-programmet hos Fransk Dansk Kompagni
For yderligere informationer KLIK HER


.....


Trykt i en vinkælder
I sin klumme i Weekend Avisen svinger Ulrik Høy krabasken over danske aviser og deres "evindelige vinsmageri, der er rendt helt amok i dette land."
- Man skulle efterhånden tro, skriver Høy, - at weekendens danske dagblade blev trykt i en vinkælder.


ANNONCE
37-40
    ...
....
..........0

........
Château Guiot
90 Parker-point for kun 49,75 kr.!
Klik her - og læs om den herlige rødvin

...... aa..a..a..aa..a.-----a..
    Ugens vinøse billede
    Verden flyder med pæne billeder af vinmarker. Men billeder med "action" og menneskeligt indhold er der færre af.
    Men her er i hvert fald et, taget af Chresten Hell på en vinmark i Sydafrika.
    En af de unge plukkere har ladet sig friste af de lækre grønne druer, og i baggrunden ses de små plastic-bokse, hvori drueklaserne forsigtet transporteres ind til vineriet.
    Her er ikke noget med at hælde alle druerne i et stort "badekar" på hjul, så de rigtigt kan knuse hinanden og sætte gæringen i gang i solvarmen, mens hvepsene svirrer.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

ANNONCE
37-40
.....
I september anbefaler vinhandlerne
en fuldblods præmietyr:
Domaine de Fontvive
Côtes du Ventoux
2 flasker for kun 99 kr.
Klik her og se forhandlerlisten
.....


.a..... aa..a..a..aa..a.-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.

...
Sådan ser skærmbilledet ud i programmet fra Kjær & Sommerfeldt.
    Hvor får jeg et pc-program til vinkælderen?
    Carsten Laugesen vil gerne holde styr på flaskerne i sin vinkælder ved hjælp af et computer-program. Men hvor får han fat i sådan et? Der er flere muligheder:
    * Den mest oplagte er at købe det program, som Kjær & Sommerfeldt sælger for 245 kr. Det ligger på to disketter til Windows og er lige til at lægge ind. Her kan man indføre alle oplysninger, printe lister ud på kryds og tværs og lave trykte vinkort, hvis man har brug for det.
    * I samarbejde med Robert Parker her Wine Tecnologies lavet en database, hvori vinene kan noteres, og yderligere kan man hente oplysninger om en lang række vine. En gratis, men beskåret demo-version af programmet kan downloades fra adressen www.winetech.com.
    * En demo-version af det australske program Winebase kan hentes på adressen www.winebase.com.au, og sammen med det fulde program får man den australske "Gold-Book" med over 13.000 oplysninger om australsk, newzealandsk og amerikansk vin, bl.a. kvalitetsbedømmelser og priser. Dette program kan også køre på en Mac ved hjælp af en Windows-emulator - se nærmere herom på www.winebase.com.au/wbinfo.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .


ANNONCE 37-40
    ...
..........
    A Vinstouw
    1999 Château Brisson - Côtes de Castillon - øst for Saint Emilion
    9 forkellige flaskestørrelser fra 37,5 cl 46 kr. til 18 liter 3249 kr.
    Se særtilbud på vores hjemmeside, 15% rabat i september

    Klik - og læs videre


Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Domaine de Pauline, Årets Jagtvin, Côtes du Rhône Villages Cairanna, Frankrig 2001
69,75 kr., 2 flasker for 120 kr., Skjold Burne
Ret muskuløs, men dejlig Rhône-vin med fyldig frugt og sødme.


Domaine Sainte-Barbe, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000
329 kr. for 6 flasker, Encore-vin.dk
Dybrød og harmonisk rødvin med en intens frugtsmag og høj alkoholprocent. Det vil være en god idé at plaske den over i en karafel et par timer før måltidet.


Heretat Vall-Ventós, Pinot Noir, Joan Raventos Rosell, Penedès, Spanien 2001
59 kr., Ki-Ma Vinimport
En ganske interessant vin med en lys laksefarve. Den har den samme Pinot-duft som i en champagne og en fed og lækker smag med indtagende sødme. Velegnet både som apéritif, terrassevin og som ledsager til fx fede fisk.


Villa Martina, Cabernet Franc, Collio, Italien 2000
215 kr. for magnum (1,5 liter) og 310 kr. for dobbeltmagnum (3 liter), Carlo Merolli
Ikke billig, men en dejlig kultiveret rødvin (12,5 procent), blød og med god, frisk frugt.


Ortense, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2001
39 kr., Hela Wine
Robust rødvin, der med sin lave pris vil være anvendelig som hverdags-vin.


Domaine Bott-Geyl, Edelzwicker, Alsace, Frankrig 2000
75 kr. (for 1 liter), Vinmonopolet
Hvidvinen Edelzwicker er en blanding af flere druesorter, og det plejer at være en ret jævn, men forfriskende vin. Det er da også tilfældet med denne ligefremme vin. Ikke nogen ædel Alsace-vin, men en pæn "bællevin".
..........

.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
Alt for Damerne
Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2000Rødvin67 kr.Chris-Wine
.
.
B.T.
Victoria, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien 2001Rødvin69,50 kr.Irma
Promessa, Rosso Salento IgT, Puglia, Italien 2001Rødvin39,95 kr.Philipson Wine
.
ErhvervsBladet
Atacama, Merlot, Chile 2001, 3 liter BIB-vinRødvin BIB115 kr.Kvickly og SuperBrugsen
Viña Maipo, Chile, 3 liter BIB-vinRødvin BIB162 kr.Chris-Wine
Kenndall-Jackson, Collage, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Californien 2000Rødvin95 kr.Amka Vinimport
.
.
Frederiksborg Amts Avis
La Bandina, Valpolicella, Italien 1998Rødvin78 kr.A Vinstouw
.
Fyens Stiftstidende
Promessa, Puglia, Italien 2001Rødvin39,95 kr.Philipson Wine
.
Hjemmet
Viña Tarapacá, Sauvignon Blanc, Maipo Valley, Chile 2001Hvidvin56,50 kr.Skjold Burne
Domaine Pierre Jacques, Merlot, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000Rødvin46,75 kr.H.J. Hansen
.
Information
Sélection Réméjeanne, Remy Klein, Rhône, Frankrig, 5 liter BIB-vinRødvin259 kr.Bichel Vine
.
Jyllands-Posten
Alamos, Cabernet Sauvignon, Argentina 2000Rødvin70 kr.Philipson Wine
Domaine Brusset, Haut-Montmirail, Frankrig 2000Rødvin185 kr.Sigurd Müller
Alamos, Cabernet Sauvignon, Argentina 2000Rødvin70 kr.Philipson Wine

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.