Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2002



Vin-aktuelt i uge 41
7. oktober - 13. oktober 2002
.

VinAvisen uge 38VinAvisen uge 39VinAvisen uge 40
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk.
............a..... aa..a..a..a
    Revideret bibel
    Hugh Johnsons "Den store Vinbog" har i 30 år været en vinverdenens bibel - et stort farvestrålende atlas med talrige informationer og en masse detaljerede kort over vindistrikterne. Populært, overskueligt og grundigt.
    I alt er der trykt over 3,5 millioner eksemplarer af den store bog på en lang række sprog.
    Den 10. oktober udkommer bogen i et femte dansk oplag (Lindhardt og Ringhof, 352 sider, 499 kr.), og denne gang er det ikke bare et genoptryk.
    Alle de gamle billeder er skiftet ud med nye og meget flotte, og alle de 148 kort er ført op til dato og tegnet igennem i en mere moderne stil. Yderligere er der kommet 30 helt nye kort til.

....
Det er interessant at sammenligne kortene i de tidligere udgaver (tv) med dem i den nye (th). Dels er der sket en masse i vinmarkerne, dels er de nye kort udført i en klarere typografisk stil. Her er de vist stærkt formindskede.
    Jancis Robinson med på holdet
    Da Hugh Johnson skulle i gang med den reviderede udgave, indså han, at det ville være rart med hjælp. - Det er ikke nær så sjovt at skrive en bog for femte gang som det er at skrive noget nyt, siger han i forordet. Derfor fik han Jancis Robinson med på holdet.
    Bag de to står imidlertid et helt team af researchere, korttegnere, designere, fotografer og redaktører. En så kompliceret og gennemført bog som denne er hverken et én mands- eller to mands-værk.
    For den sande vinelsker er "Den store Vinbog" stadig biblen - sammen med Jancis Robinsons "Oxford Vin Leksikon". Begge bøger er i øvrigt omhyggeligt oversat af Anna Garde.


ANNONCE
>52
.

dddddd..
...
    Cava-fremstød år 2002:
    Få inspiration til CAVA
    Cava Nyheder

    Se den komplette liste over Instituto del Cava's medlemmer og deres danske importører, juni 2002
    Ny opskrift:
    Katalanske muslinger
    Klik her

.a..... aa..a..a..a

......
Blandt andet besøger Frank Esmann Prins Henrik på Fredensborg Slot, hvor Prinsen fortæller om sin store kærlighed til vinen og om sin vinproduktion.
    Vin som temaaften i DR2 på lørdag
    Lørdag den 12. oktober byder DR2 på en hel aften med vin. Programmet starter med en spillefilm (mens Danmark på en anden kanal spiller mod Luxembourg). Filmen har kun periferisk noget med vin at gøre, men fra kl. 21.10 og de næste par timer frem går det løs for alvor.
    Det bliver uden tvivl en spændende aften. Seerne vil således møde en række danskere, som har vingårde i udlandet, og man vil komme til både Frankrig, Spanien, Portugal og Italien.
    Mellem indslagene om de danske vinmagere giver Flemming Hvelplund gode råd om vin.

    Her er det detaljerede program
    19.30 Indledning (om aftenens indhold).
    19.35 "Garcon" - fransk film med Yves Montand i rollen som tjener på en parisisk restaurant.
    21.10 Prinsen og vinen - interview med Prins Henrik om hans forhold til vin og om hans slot i Cahors.
    21.20 Danskernes vin - vinverdenen set gennem danske briller. Besøg hos en række danskere, der har realiseret drømmen om at producere vin under sydlige himmelstrøg:
    Cortes de Cima, Alentejo, Portugal. Ejer: Hans Kristian og Carrie Jørgensen.
    Domaine Gachot-Monot, Nuits-Saint-Georges, Bourgogne. Medejer: Liselotte Gachot.
    Maison Albert Sounit, Rully, Bourgogne. Ejer: Østjysk Vinforsyning.
    Camping La Residence, Ardèche, Frankrig. Ejer: Allan Jørgensen, der laver Cuvée La Residence.
    Domaine de Serre de Condorcet, Provence, Frankrig. Ejer: Niels la Cour.
    Boschetto, Umbrien, Italien. Ejer: Lars Erik Nimskov.
    Henley Park, Swan Valley, Western Australia. Ejere: Claus og Lisbeth Petersen.
    Noemia de Patagonia, Rio Negro, Patagonien, Argentina. Ejere: Hans Vinding-Diers og Grevinde Noemi Marone Cinzano.
    Château de Seguin, Bordeaux.
    Château de Haux, Bordeaux
    Château Lestage-Simon, Bordeaux. Direktør: Merete Løwig Larsen.
    Hovedvægten i Bordeaux-indslaget lægges på Château de Seguin.

Stakkels Norge
Den norske regering har i sit finanslovsforslag valgt at "inflations-justere" afgifterne på alkohol, tobak, benzin, biler osv. med op til 2,2 procent.
Vin- og brennevinsimportørenes Forening (VBF) opfatter dette som en hån mod den lovlige omsætning af vin og spiritus og en sejr for grænsehandelen, det svenske Systembolag og det organiserede smugleri.
Samarbeidsregjeringen lukker åbenbart øjnene for, at den norske grænsehandel nærmest er eksploderet, og at der smugles og hjemmebrændes som aldrig før.

Høyres knæfald
Partiet Høyres fremgang ved sidste valg skyldtes ikke mindst løfterne om lavere afgifter. 30 gange i løbet af valgkampen lovede ledende politikere lavere alkoholafgifter. Nu har de samme politikere gjort knæfald for Kristelig Folkeparti og har svigtet ethvert løfte.
88 procent af Høyres egne vælgere går ind for en sænkning af afgifterne, og også blandt vælgerne til de andre partier i Stortinget er der flertal for en sænkning.
For at komme ned på et niveau, hvor grænsehandelen aftager, skal de norske afgifter reduceres med 30 procent i 2003.


ANNONCE
>52
    .
      Nye opskrifter - dennegang fra El Porrón i København
      Læs alt om de glimrende vine fra Navarra                             
      Aktuelt nyhedsbrev                                             
      Opdateret importørliste, september 2002   
    En Porrón er en karaffel med lang tud, som man drak af i gamle dage. Man holdt den ud i strakt arm og lod en tynd stråle ramme munden - uden at spilde!
    Klik her...

.a..... aa..a..a..a

...
Beaulieu’s Cabernet Sauvignon Georges de Latour Private Reserve sælges for 100 dollars pr. flaske.
    Tusinder af flasker med prop
    Det amerikanske vinblad Wine Spectator har konstateret, at den fornemme Beaulieu Vineyard i Napa Valley har et problem:
    En stor del af dens rødvine fra årgangene 1997 til 1999 har et meget højt indhold af 2,4,6-trikloroanisol (TCA) - stoffet, der giver propsmag. Efter sigende gælder det flere hundrede tusinde kasser vin.
    Efter igen og igen at have fundet propsmag i Beaulieu’s vine lod Wine Spectator en række af vingårdens rødvine undersøge på et uafhængigt laboratorium. Meget tydede på, at der ikke er tale om nogle få syge propper, men om en regulær forurening i vineriet.

    Beaulieu svarer
    Som svar på Wine Spectators artikel har Beaulieu udsendt en pressemeddelelse, hvori vineriet hævder, at problemet ikke er enestående for Beaulieu, og at indholdet af 2,4,6-trikloroanisol ikke er så højt, at det overskrider grænsen for, hvad fagfolk eller almindelige forbrugere kan opfatte.
    I løbet af de seneste seks måneder har vineriet solgt over 7 millioner flasker og har kun haft fire reklamationer over propsyge vine.


ANNONCE
38-37
Forhandlere:
Prima, KC Storkøb,
Strandberg, Gova,
Nærum Stormarked & Superstore


Forskning mod propsyge
På forskningsinstitutet i Geisenheim i Tyskland er man nu gået i gang med et forskningsprojekt, der skal klarlægge, hvordan man med enzymer kan forhindre propsmag i vin og Sekt. Det tyske undervisnings- og forskningsministerium har bevilget 110.000 euro til formålet.
VinAvisen har tidligere - i uge 26 - skrevet om Suberase, der er et effektivt middel mod propsyge. Det er udviklet i et samarbejde mellem danske Novozymes A/S, forskningsinstitutet i Geisenheim og verdens næststørste korkfirma, Molinas på Sardinien

Sådan opstår propsyge
Kork er jo bark, og igennem denne bark går der mikroskopiske porer, som tillader passage af vand, ilt og kuldioxid mellem det levende træ og omverdenen.
Disse porer er imidlertid udsatte for angreb fra mikroorganismer, og derfor forsvarer træet sig - ligesom alle andre planter - ved at producere fenoler, som er en slags plantegifte.
Man ved nu, at mikroorganismer kan omdanne disse fenoler til såkaldte anisoler, af hvilke 2,4,6-trikloroanisol (TCA) er stoffet, som giver den møffede propsmag af sure karklude og våde sække.


ANNONCE >35/03
..............

....
Læs om de stjernebestrøede Savanha-vine fra Sydafrika
Klik her
............

.a..... aa..a..a..a

.a..... aa..a..a..a
En af de største investeringer
I tirsdags indviede Taster Wine sit nye, store og meget flotte firmadomicil på 20.000 m² i Brøndby. Og hermed er en af de seneste års største investeringer i den danske vinbranche tilendebragt.
Brødrene Fritz og Ole Paustian står således i dag med et helt nyt produktionsanlæg til aftapning af vin og spiritus samt et nyt lager, der er specielt indrettet til håndtering af de mange tusinde flasker.
På billederne herover ses blandt andet det ultramoderne tappeanlæg.

Tappehal med egen vinmark
Solen skinnede over Taster Wine's nye domicil, og cirka 450 venner af huset fik lejlighed til at se alle faciliteterne i drift. Yderligere kunne de smage over 50 forskellige vine fra tolv særligt udvalgte vinleverandører, som personligt var mødt op for at gøre dagen ekstra festlig.
En af de mere utraditionelle gaver kom fra Taster Wine´s personaleforening. Den skænkede firmaet en vinmark, som er anlagt umiddelbart foran det nye tapperi. Om tre-fire år vil Taster Wine således kunne producere sin helt egen vin.

Sorteret efter pris
Ifølge Financial Times vil Storbritanniens største kæde af vinhandeler, Thresher, radikalt ændre indretningen af butikkerne.
I stedet for at ordne flaskerne efter oprindelse eller druesort, vil man simpelt hen stille dem op efter pris.
Man begynder i 30 forretninger for senere at gøre det samme i de resterende 2000.

Monster-vine
Grunden til Thresher’s ændringer er, at kædens kunder ved meget lidt om vin. 76 procent af dem er således ikke i stand til at identificere en Pinot Noir som en rødvin, og over halvdelen kender ikke farven på en Merlot. Og ikke mindst: 63 procent af kunderne er komplet ligeglade med, hvilket land vinen kommer fra.
Priser og penge har de derimod alle forstand på.
Kunderne vil dog også blive præsenteret for en simpel opdeling af vinene efter stil: "Dry and crisp" til "sweet" for hvidvine og "light and easy" til "monster" for rødvine.
Kategorien "monster" bærer advarslen: "Big on fruit, huge on flavour, nothing scares these beasties".


.
ANNONCE
>43
Dannebrog forsvundet
i Pauillac

Dusør gives for oplysninger,

der kan føre til opklaring - klik her

Encore-Vin.dk
Åben for lagersalg
hver onsdag 16-18

Højvangen 13, 2860 Søborg

.a..... aa..a..a..a

Endelig en tysk klassifikation
Efter ti års tilløb er Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP) endelig kommet med en klassifikation af vinmarkerne, der tilhører den eksklusive forening af tyske vinproducenter.
Ifølge Decanter har lokale komitéer i hver region fundet frem til, hvilke druesorter, der kan accepteres, og hvilke marker, der er værdige til at blive kaldt Grosses Gewächs (store voksesteder).
Der er fastlagt nogle regler for fremstilling og kvalitet, men der er lang vej til, at klassifikationen kan blive et nyttigt redskab for vinkøberne.
Interesserede kan læse mere (på tysk) på VDP’s hjemmeside: www.vdp.de.

Mindre vin i år
I snit høster de europæiske vinlande - inklusive Danmark - cirka 170 millioner hektoliter vin om året, men i år bliver der kun 160 mio hl.
Det skyldes naturligvis de ødelæggelser, som hagl og oversvømmelser har forårsaget i især Italien og Frankrig samt i mindre grad i Spanien og Portugal.
Generelt vil der dog blive tale om en udmærket årgang rent kvalitetsmæssigt, skriver Wein Reporter.
a..... a..a..
    .
    Den danske vinbranche
    * Sopexa er flyttet til en ny adresse: Højbro Plads 15, 2. sal, 1200 København K. Sopexa er en forkortelse for Societé pour l'Expansion des Ventes des Produits Agricoles - dvs. Det franske Landbrugs Afsætningsråd.
    * New World Vinimport har påbegyndt import af vine fra Viña Ventisquero, Chile, og har udvidet sit australske sortiment med et nyt vinhus, Howard Park, Mad Fish fra Margaret River, Denmark i Western Australia.
..
.
.a.....
    Langsom mad og vin
    I lørdags var der Slow Food Råvaremesse på Fisketorvet i København, hvor man blandt andet kunne smage en lang række af de vine, der er nået til tops i den ansete italienske vinguide Vini d’Italia Gambero Rosso.
    Endvidere præsenterede man årets "Slow Food Guide" til de mange gode produkter, der har været gennem smagekomiteernes tester. Nogle af dem fik prisen "Guldsneglen". Afstemningsresultatet kan ses på www.slowfood.dk.
    Endelig udmærkede man Berlingske Tidendes madskribent, Nanna Simonsen, som "Årets pen". På billedet til venstre står hun med diplomet sammen med messens initiativtager og foregangsmanden for Slow Food Danmark, Bent Christensen.
Her fås Gambero Rosso
I sidste nummer af VinAvisen bragte vi listen over de vine, der vil få tre glas i den italienske vinguide Gambero Rosso 2003 - Guida dei Vini d'Italia - når den udkommer på italiensk i november og på engelsk i februar.
Vi bør i den forbindelse tilføje, at det italienske bogforlag Gambero Rosso's publikationer her i landet distribueres af Italien Information Service, Tranebærkæret 9, 8220 Brabrand, tlf.: 86 26 16 66, e-mail: ib@iis.dk eller gambero@vino.dk. Fx koster Gambero Rosso 258 kr. inkl. moms og forsendelse.
Blandt Gambero Rosso's publikationer kan nævnes et stort udbud af vinbøger samt restaurant/hotelguider osv. på engelsk, der opdateres hvert år. Blandt andet er der en guide over spisesteder i Rom (inkl. CD-ROM).
Gambero Rossos katalog kan ses på adressen www.gamberorosso.it.
.a..... aa..a..a..a

...
Portræt af en lille forbryder - the mealybug.
    Mealybug'en nået til Napa og Sonoma
    I uge 34 skrev vi om et ny væmmeligt insekt, der spreder sig i de californiske vinmarker: Mealybug - på latin Planococcus ficus.
    Kræet spiser blade, stilke, rødder og druer, og ud i den anden ende kommer en sukkeragtig afføring, der får vinstokkene til at se ud, som om de er glaserede. Endvidere kan dyret overføre den frygtede bladrullevirus.
    Hidtil har mealybug’en gjort livet surt for vinbønderne i Coachella- og San Joaquin-dalene, men ifølge Wine Spectator har den nu spredt sig til Napa, Sonoma, Sacramento, Santa Barbara, San Luis Obispo og Yolo.
    Et angreb kan reducere høstmængden med op til 30 procent, og eftersom mealybug’en angriber vinstokkenes rødder, er den næsten umulig at udrydde. Det eneste man kan prøve på er at bringe et angreb under kontrol.


ANNONCE 37-52
    ...
..........
    A Vinstouw
    1999 Château Brisson - Côtes de Castillon - øst for Saint Emilion
    9 forkellige flaskestørrelser fra 37,5 cl 46 kr. til 18 liter 3249 kr.
    Se særtilbud på vores hjemmeside, 15% rabat i september

    Klik - og læs videre

.a..... aa..a..a..a

...
Mette Clausen
    Dansker i Frankrig
    Igen og igen møder man danskere rundt om i verden, der arbejder med vin. Tag fx Mette Clausen.
    I fire år arbejdede hun som direktionssekretær i det danske Editions Fogtdal i Paris, hvorefter hun drog til Sydfrankrig, og her arbejder hun i dag for AIVB-LR - en nem forkortelse for Association Interprofessionnelle des Vins Biologiques du Languedoc-Roussillon.
    Blandt andet organiserer Mette Clausen den årlige internationale fagmesse for økologiske vine, Millésime Bio, i Narbonne.

    400 økologiske vine
    Millésime Bio er den eneste fagmesse på verdensplan, der udelukkende udstiller økologisk vin. Den præsenterer verdens største samlede udbud af økologisk vin med mere end 400 forskellige typer vine.
    På 2003-messen, der finder sted den 13.-15. januar i Parc des Expositions i Narbonne, kommer der vine fra hele Frankrig samt Spanien, Italien og Schweiz. Nærmere herom i VinAvisens aktivitetskalender.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
aa..a..a....a..a..a....
..
.
.


    Bent Neergaard (f. 1935) er den, der tegner billedet af Cyperns vine i Danmark, idet han i over tyve år har været dansk generalagent for øens største vinproducent, KEO.
    I dette arbejde har han haft medvind. Mange danskere har været på øen som turister eller som udsendte i FN-styrken og er kommet til at holde af vinene, og ikke mindst er Cyperns vine blevet kendt, fordi de tåles af de fleste allergikere.
    Bent Neergaard har en lang og grundig handelsuddannelse bag sig med statskontrollerede eksaminer i virksomhedsøkonomi, men det var militærtjenesten, der førte ham til Cypern. Han lå ved Dronningens Livregiment i Ålborg, og med den baggrund kom han til at forrette tjeneste i FN-styrken på Cypern. Han blev en ven af øen og af øens vin. Da han sluttede ved forsvaret, var han oberstløjtnant af reserven.
    Bent Neergaard er også uddannet som handelsfaglærer, og på Skanderborg Handelsskole har han blandt andet undervist i vinkundskab - dette samtidig med at han grundlagde den første selvbetjeningsforretning for fødevarer i Skanderborg
    Efter femten år i Dansk Shell, hvor han sluttede som direktør for et datterselskab, startede han i 1977 sit eget handelshus, A/S Bent Neergaard. Ud over KEO’s vine importerer firmaet alle typer trailere, ligesom det driver et engrosfirma med sportsartikler, alle aktiviteter primært i de skandinaviske lande.
    Mere om de cypriotiske vine kan læses i VinAvisens rapport, klik her.
    Adresse: Bent Neergaard A/S, Christiansmindevej 26, 8660 Skanderborg, tlf.: 87 93 37 00, e-mail: bn@tophorse.dk.


ANNONCE >12/03
...........

........................................................
Victory - en stor vin på vinstokke, plantet i Etnas skygge for næsten 200 år siden af admiral Horatio Nelson og opkaldt efter hans flagskib, Victory.
...........
Klik her og læs om den!

.a..... aa..a..a..a
    Flasker, der ikke eksisterer
    Den unge designer Lars Knapmann Egerrup laver flasker og glas, der ikke eksisterer. Han er "3D visualizer" og skaber billeder af genstande, der på en pc-skærm kan drejes i alle mulige vinkler og fx sættes ind i billeder af interiører - der heller ikke eksisterer.
    - At tegne en vinflaske på en computer er ikke den store kunst, siger han. - Kunsten ligger i at få den til at se realistisk ud i form, materiale og lys. Flasken gøres tredimensional, så den på skærmen kan drejes og ses i et hvilket som helst perspektiv, med eller uden indhold og med enhver ønskelig etiket.
    Er der brug for den slags? Ja, siger han. Blandt andet bruges tegningerne til reklamer og kataloger, salgsprospekter for nybygninger og indretninger, ligesom han laver modeller til internettet, hvor det er muligt at bevæge sig rundt om emnet og zoome ind og ud.
    Lars Knapmann Egerrups e-mail adresse er LKE@metropolis-design.dk.

Over 200 rekvirerede afhandlingen
I sidste nummer af VinAvisen fortalte vi om Kenn Schou Benkjærs afhandling om danskernes holdninger til vin.
Over 200 af vore læsere har rekvireret afhandlingen gratis tilsendt som en Word-fil, og flere henvender sig stadig til Kenn Schou Benkjær på kenn@mobilixnet.dk eller tlf.: 66 15 43 99 for at få den tilsendt. Han beder dog om, at man ikke bruger hotmail, idet brevkasserne i denne mailservice er for små til de mere end 1,5 megabyte.

Foredrag om vin
Kenn Schou Benkjær forsvarer sin afhandling den 11. oktober kl. 13,45 i lokale 130 (ikke kl. 14 i lokale 131 som tidligere meddelt) på Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M, men af hensyn til pladsen bør interesserede lige melde sig til hos kandidaten.
Kenn Schou Benkjær tilbyder i øvrigt til efteråret en række foredragsaftener baseret på afhandlingen. Emnerne er: Sådan drikker vi vin i Danmark - Vin, fordomme og vanetænkningens indflydelse på købsadfærd - samt Strategier og løsningsforslag til den moderne vinhandel.
.a..... aa..
    ...
    En advarsel
    Netop i disse dage florerer en virus (Bugbear), og meget tyder på, at den har fået fat på de e-mail adresser, Kenn Schou Benkjær har benyttet ved udsendelsen af sin afhandling.
    En af modtagerne må være blevet smittet med denne virus, og nu forsøger den at sprede sig i vinens verden.
    Det farlige ved den er, at den er vedhæftet en mail med titlen "Afhandling om Vin". Dette kan friste nogle til at åbne filen, men gør det endelig ikke.
    I den udgave af mailen vi har modtaget - og heldigvis straks slettede - hed virus-filen photo.exe, men den findes i et utal af varianter. Det er en temmelig ond satan, derfor denne advarsel.
    Læs mere på: www.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.bugbear@mm.html
    ...
.a..... aa..a..a..a

.a.....
    Druer i danske haver
    Den danske vinbonde Jens Michael Gundersen har netop udgivet en fortræffelig lille bog om druedyrkning i danske haver (Elkjaer og Hansen, 116 sider, 189 kr.).
    Her er virkelig grundig oplysning til alle, der har lyst til selv at dyrke vinplanter, både i det meget små i en potte i udestuen og i lidt større format - som fx den meget smukke klatrende vinplante på billedet til højre.
    Her fortælles alt om espalierer på mure og plankeværker, om pergolaer, løvhytter, vinportaler, altaner og drivhuse. Og også lidt om Gundersens speciale: Anlæg af en vingård på friland.

    Nemme symboler
    De forskellige druesorter, der er egnede til det danske klima præsenteres med de nødvendige oplysninger om egenskaber, anvendelse og dyrkning, og et system af symboler - som vist til venstre - gør det nemt at finde frem til de sorter, der vil kunne trives på ens private terroir.
    Bogens slutter med et kapitel om druernes anvendelse lige fra rosiner og druesaft til vinsauce og vindolmer.

ANNONCE
32-47
    Wine & Spirits Logistics
    EHJ tilbyder:
    · Transport fra alle europæiske vindistrikter
    · Logistiklager med pluk og pak
    · Banderolering, etikettering og distribution
    EHJ har i mange år været en af den danske vin- og spiritusbranches foretrukne samarbejdspartnere. Klik her og læs om os!


Flere blade på listen
Så har vi igen kunnet supplere vores liste over trykte blade om vin - med venlig hjælp fra vore læsere.
Dels er tilkommet det østrigske vinblad Vinaria, dels det franske Terre des Vins, der udgives af avisen Midi Libre, og som især handler om Languedoc Roussillon.
Endelig er listen suppleret med to australske vinblade, Australian Wine Gourmet Traveller og Divine Food & Wine.

Morgen-vin på TV2
På tirsdag kl. 08.15 mødes Tim Vollerslev og Michael Meyerheim igen og smager vin i TV2’s morgen-tv, men de må endnu i denne uge undvære Per Pallesens selskab. Følgende rødvine fra Norditalien skænkes i glassene:
* Bricco Ruja, Gemma, Langhe Nebbiolo, Piemonte 2000 til 50 kr. fra Føtex.
* Monile, Ripasso, Salvalai, Valpolicella Classico Superiore 1998 til 60 kr. fra Det franske Vinlager.
* Vigne Uniche, Collina della Vedova, Alfiero Boffa, Barbera d’Asti 1998 fra Kjær & Sommerfeldt.


ANNONCE
40-43
......
Domaine Saint Luc 2000
PLA DEL REI
.....
Den nye super-roussillon fra Etienne Montès
Smag den hos Fransk Dansk Kompagni!
For yderligere informationer KLIK HER

.a..... aa..a..a..a
    Ugens vinøse billede
    Vor læser Peter Kruse er netop vendt hjem fra en af De danske Vinrejsers ture til Spanien og Bordeaux og har sendt os denne uges vinøse billede.
    På rejsens sidste dag besøgte selskabet Château Smith Haut Lafite, der er et af de meget få slotte med eget bødkeri, og her snuppede Peter Kruse et billede af Virginie Bertot Fletcher, der altid er en levende fortæller om brugen af egetræ og fremstillingen af fade.
    Hun er virkelig god til at forklare. Så den danske rejseleder til venstre, hvis navn vi ikke umiddelbart kan huske, var for en gangs skyld ganske mundlam.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.a.....
    .....
    Til vore annoncører
    VinAvisen er en "gratis-omdelt avis" og derfor afhængig af annoncesalget. Så vi er glade for, at mange har set en fordel i at annoncere hos os og på den måde komme i forbindelse med over 8000 meget vininteresserede læsere.
    Vi skal imidlertid følge med prisudviklingen - og med det stigende læsertal - og derfor sætter vi annoncepriserne op pr. 1. januar. Alle annoncer, der bestilles før denne dato til begyndende indrykning i det nye års to første måneder, fås dog til gammel pris.
    I vores prisliste er de nye priser angivet med rødt.
    .....


ANNONCE
14/03
.
.




.
..
    Internet VinShop ...Udvalgte vine, kun via Internettet
    Aktuelle tilbud og Månedens Vin
    Klik og Vind .... Ny Vinquiz hver uge
    Vinguiden .... Find den rette vin til maden
    www.skjold-burne.dk (01-52)

.a..... aa..a..a..aa..a.-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.
    Hvilket vinland er størst?
    Jacob Christian Eriksen spørger: Hvilket land kan bryste sig af at have verdens største vinproduktion? Er det Frankrig? Eller har Italien eller Spanien overhalet?
    Ifølge den seneste statistik fra 1999 fører Frankrig stadig med 60.230.250 hektoliter. Herefter kommer Italien med 58.068.448 hl og Spanien med 32.676.435 hl.
    Statistikken over alle vinlandene kan ses på adressen www.wineinstitute.org, men bemærk, at tallene her er i 1000 gallons, hvor 1 US gallon er lig med 3,785 liter.
    Noget andet er, hvor stort et areal det enkelte land har lagt ud til vin, og her fører Spanien med 1.204.387 hektar, mens Frankrig har 913.813 ha og Italien 908.956 ha.
    Også her er der en statistik over alle vinlandene på adressen www.wineinstitute.org, og her er tallene i acres = 4047 kvadratmeter eller 0,4047 hektar.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .


.ANNONCE
>26/03
.
.
..
...
    Vi henter danskernes vin
    Læs om WHT-Spedition, der er specialister i at hente vin og spiritus hjem fra det sydlige Europa - og som også kan sørge for lagerhotel, banderolering og distribution. Website: www.wht.dk
    Klik her (47-20)
    .


Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Joseph Drouhin, Rully Premier Cru, Frankrig 1999
129,75 kr., H.J. Hansen
Meget dejlig og lækker hvid bourgogne med fylde og bredde. Vinen er af Det franske Vinråd tildelt "Den franske Lilje".


Château de Campuget, Costières de Nîmes, Frankrig 2000
95 kr., The Wine Company
Simpelt hen en flot og lækker rødvin. Den har fyldig frugt med krydrede toner og en dejlig sødme. Hvis man plasker den over i en karaffel et par timer før, åbner den sig og bliver endnu bedre.


Argento, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2002
49,95 kr. (ved 12 flasker), Philipson Wine
Elegant hvidvin - bortset fra den silikonebehandlede plasticprop. Vinen har en frisk og dejlig druesmag og en ret markant smag af egetræ. Den femte stjerne får den for den overordentlig billige pris.


Domaine de Cassan, Gigondas, Frankrig 2000
109 kr., A Vinstouw
En ret robust rødvin med høj alkohol (14,5) og en kraftig og fyldig smag med krydrede toner.


Domaine Nicole, Vin de Pays Coteaux de Bessilles, Frankrig 2001
42,50 kr., Premier Cru Wine Agent
Saftig og tiltalende daglig-rødvin til en rimelig pris i forhold til kvaliteten. Plasticprop.


Domaine de Calet, Cuvée Long Terme, Costières de Nîmes, Frankrig 2001
59,50 kr., Vinslottet i Greve
Muskuløs rødvin, blød og umiddelbart lækker med sødme fra alkoholen, men de 14,5 procent markerer sig ret stærkt i smagsbilledet.


Grappolo d'Oro, Rosso Salento, Italien 2001
29-32 kr., Chris-Wine
Robust, enkel og billig hverdags-rødvin, der slutter på en lille bitter tone.


La Chasse, Reserve, Årets Jagtvin, Vinfruco, Stellenbosch, Sydafrika 2000
54,95 kr., Vingaarden
Fadlagret rødvin med ren og kraftig Cabernet-smag og god frugtfylde, men uden det store smagsspektrum. På etiketten ses to elge, der åbenbart må være svømmet ned til Sydafrika.


Rosso di Montecroce, Gorgo, Custoza Verona, Italien 2000
75 kr., Lahvino
Rødvin med en intens, krydret og god smag af frugt. Egnet til kraftige kødretter, pasta og ost. Plasticprop.


Château Ducla, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2000
59,95 kr., Amka Vinimport
Pæn og rar rødvin uden noget stort smagsspektrum.


Cuvée de la Commanderie du Bontemps, Médoc, Frankrig 1995
72 kr., A Vinstouw
Ret tør rødvin, der åbner sig i glasset, så det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Vinen er opkaldt efter Bordeauxs vinbroderskab - der igen er opkaldt efter den træskål, bontemps, der stadig anvendes på mange slotte til piskning af æggehviderne til klaring af vinen.

.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
OBS: Brevet med udklip fra vores udklipsservice udeblev lørdag morgen, så listen er unægtelig lidt tynd i denne uge. Men så bliver den så meget desto længere i næste uge.
.
Frederiksborg Amts Avis
Valpolicella Villa Borghetti, DOC Classico, Italien Rødvin49,80 kr.Amka Vinimport
Colombia Crest Winery, Merlot-Cabernet, Washington State, USA Rødvin95 kr.Vinens Verden
Columbia Crest Grand Estate, Merlot, Washington State USA Rødvin135 kr.Vinens Verden

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.