Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 2002



Vin-aktuelt i uge 45
4. november - 10. november 2002
.

VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43VinAvisen uge 44
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk.
aa..a..a....a..a..a....
    Vinmarker dækket af aske
    Efter sidste søndags alvorlige udbrud fra vulkanen Etna på Sicilien blev flere vinmarker dækket af aske.
    Udbruddet indledtes med et jordskælv på 3 efter Richter-skalaen, og tre lavafloder flød ned fra toppen.
    Vinmarkerne har ikke taget skade, men vinbønderne frygter, at lavaen vil nå længere ned og dække markerne.
    Ifølge Wine Spectator går de nervøse rundt med paraplyer dækket af aske.

Få din egen vinmark
På søndag søsætter man i København et projekt, der kan minde lidt om Château de Haux i Bordeaux.
Man vil få investorer til at købe vinmarker i Terragona / Terra Alta i Spanien, og for 5000 kr. får man 500 kvadratmeter - altså cirka 22 x 22 m. Plus formodentlig glæden og spændingen ved at eje sin egen vinmark. Og drikke vinen derfra.
Bag projektet står Michael Jansen fra Vin Kompagniet, der samarbejder med Jakobsson & Söderström i Malmø og master of wine Frank Smulders i Holland.
Projektet præsenteres på søndag d. 10. november kl. 13 på Restaurant Ravelinen, Torvegade 79, 1400 København S, og nærmere oplysninger gives på tlf.: 38 33 38 46 eller e-mail: post@vin-kompagniet.dk.

Onwine solgt til Philipson
I mandags overtog Philipson Wine net-vinhandelen Onwine. Christian Philipson har kunnet mærke en stigende interesse for at handle vin på nettet, og med overtagelsen af Onwine og firmaets kundekartotek ønsker han at styrke dette salg.
Onwine har ellers ført en skrantende tilværelse. I uge 25 kunne vi fortælle, at net-vinhandelen var gået konkurs med en gæld, der foreløbig blev opgjort til 3,4 millioner kr.

Penge i klemme
Det var Allan Polack, der i sin tid startede Onwine. Han forlod et velbetalt job som bankdirektør hos Nordea til fordel for vinsalget.
De største af hans kreditorer var Vækstfonden, der kautionerede for ham, samt hans gamle bank, Nordea, men også IT-leverandører kom i klemme med mange penge.
Kun et lille år før konkursen fusionerede Onwine med internetportalen Vinforum og en vinbar i København. Det skete under navnet Onwine a/s med Vinforums redaktør, Jan P. Olsen, som direktør.
Ved konkursen oplyste Allan Polack, at han overtog aktiverne fra det gamle firma, og at han sammen med fem andre investorer ville rekonstruere virksomheden.
aa..a..a....a..a..a....
    Årgangsskemaerne er nu ajour
    Langt om længe og lettere forpustede har vi taget os sammen og fået ført VinAvisens årgangsskemaer ajour.
    De seneste årgange er kommet ind, og enkelte årstal er flyttet på grundlag af indvundne erfaringer.
    Skemaerne viser årgangenes kvalitet og giver et fingerpeg om, hvornår den enkelte årgang er på toppen. Jo højere en vin står i skemaet, desto større var årgangen.
    Alt til venstre for 2002-linien har toppet; vinene er i deres efterår - eller måske i deres grav!
    Årgangene til højre for 2002-linien når deres top i de kommende år. Hvornår aflæses på skalaen forneden.

    Det er helt klart, at skemaer som disse er meget gennemsnitlige. De tager ikke hensyn til, at nogle vinbønder med ekstra omhu kan skabe store vine i små årgange - og at andre måske laver mindre gode vine i gode årgange.
    Skemaerne findes med et klik på den tredje af de små flasker ude til venstre.

Vinexpo i New York
40.000 besøgte den franske vinmesse Vinexpo, der i år var henlagt til New York, og franskmændene kunne her konstatere, at australierne og italienerne vinder frem på det amerikanske marked.
Australien har i første halvår i år overhalet Frankrig i mængden af solgt vin, og Italien har for første gang overhalet i omsætning.

Derfor vinder australierne
I USA køber 20 procent af forbrugerne 80 procent af al vin, og på Vinexpo forsøgte franskmændene at gøre op, hvorfor amerikanerne køber mindre og mindre af den franske vin.
For det første foretrækker amerikanerne de australske vinetiketter, der helt enkelt fastslår navnet på en drue og et mærkevare-navn.
Og for det andet falder de australske vine i amerikanernes smag. De synes simpelt hen, de - generelt - smager bedre.
....
Konkurrence i vinblanding
At afholde en konkurrence i vinblanding kan vist kun lade sig gøre i et vinland. For nittende år i træk har sydafrikanerne afholdt deres Blaauwklippen Blending Competition, hvori deltog 91 vinklubber med i alt 2000 entusiastiske medlemmer.
Årets opgave gik ud på at blande en "Triple M" - en trefoldighed af Merlot fra tre forskellige distrikter samt op til 10 procent Cabernet Franc.
Konkurrencen blev vundet af de fjorten medlemmer af vinklubben Grapes of Wrath - Vredens Druer. De blandede deres Merlot af 70 procent vin fra regionen Wellington, 15 procent fra Paarl og 10 procent fra Stellenbosch plus 5 procent Cabernet Franc.
Den færdige vin vil komme på markedet i august 2003.

Selvbetjente nordmænd
Det er ganske uhørt: Nordmændene skal ikke mere stå i kø i Vinmonopolets butikker. De skal ikke mere vente for at komme frem til en skranke, hvor de ydmygt skal bede om en flaske eller to.
Nu bliver vinmonopolets butikker lavet om selvbetjeningsbutikker, hvor kunderne frit kan gå omkring og selv tage flasker ned fra hylderne.
Bare de nu klarer dette tunge ansvar, uden at onkel stat holder dem i hånden ...
Hertil siger en af vore mange norske læsere, Svein Kvaløy jr.: - Ingen grunn til unødig redsel - De aller fleste av oss i Norge klarer dette tunge ansvar med stor glede.
- Nu gleder vi oss til at det blir "fri flyt" fra resten av EU til Danmark og Sverige slik at først danske og svenske og noe senere også norske politikere blir nødt til å senke prisene.

Også amerikanerne kan
I sidste uge fortalte vi om en ny forening, som 25 indflydelsesrige kvinder i den new zealandske vinbranche har grundlagt. Women in Wine, hedder den.
Denne historie har fremkaldt en mail fra Keld Johnsen, der står for Restaurant Diplomat på den amerikanske ambassade i København. Han skriver:
Også i USA er der en sådan forening, og den er over ti år gammel. Den hedder Women For Winesence, og den blev grundlagt af en række kvindelige vingårdsejere.
Foreningen formål er blandt andet at påvirke vinnyderne positivt og give svar på tiltale til kredse, der fremhæver de negative sider ved vin, fx de amerikanske mormoner.
I dag er mange betydningsfulde kvinder inden for vin, marketing og film medlemmer af foreningen, hvis adresse er: Women For Winesence, PO Box 2098, Yountville, CA 94599, USA, tlf.: 800-204-1616, fax: 707-944-1492.
aa..a..a....a..a..a....


En god idé
Lone Muurholm smiler venligt fra det nye websted www.vinen.dk. Men hun og hendes mand har også fået en god idé.
Hun har prøvet af finde ti gode importører og givet dem lov til at sælge deres vine igennem webstedet på skift en uge ad gangen.
Yderligere kan man få tilsendt et nyhedsbrev, hvori ugens importør præsenterer sine vine.
Det lyder som en god idé, som andre sikkert vil tage op.
a..... a..a..
    .
    Den danske vinbranche
    * Karlin Nielsen, Holte Vinlager, fylder tirsdag d. 5. november 60 år. Reception kl. 14-17 hos Holte Vinlager i Holte, Kongevejen 33, Holte.
    Læs om "Kalle" ved at klikke her.
..
..a....a....a..a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
aa..a..a....a..a..a....
    Endnu en samarbejds-vin
    På Vinexpo i New York præsenterede man endnu en samarbejds-vin, denne gang skabt af Eric de Rothschild fra Château Lafite i Bordeaux og Nicolás Catena fra Catena Wines i Argentina. Dens navn: Caro.
    Ifølge Wine Spectator er vinen lavet som en blanding af to tredjedele Cabernet Sauvignon og en tredjedel Malbec. Og også vinens navn er en blanding, nemlig af de første bogstaver i de to fædres efternavne.
    Af 2000 årgangen laves der 44.880 flasker, der på det amerikanske marked vil blive solgt for 40 dollars stykket. Nogle af flaskerne kommer sikkert til Danmark.

    På tværs af landegrænser
    Siden baron Philippe de Rothschild fra Château Mouton Rothschild og californiske Robert Mondavi gik sammen om at skabe kultvinen Opus One, er der jo gået lidt mode i sådanne samarbejder. Man forenes på tværs af landegrænser om at skabe store vine.
    En af disse vine fik dog en lidt uheldig start, da den blev præsenteret i Danmark. Den danske vinpresse var samlet, og der var bred enighed om, at det var en pæn og dejlig vin, men da kultprisen på 385 kr. kom på bordet, var der også enighed om, at det var vinen i hvert fald ikke værd.
    Nå, men den kan jo være blevet bedre siden ...

En liste over samarbejds-vinene
Vi har forsøgt at lave en liste over samarbejds-vinene. I første omgang er det mest blevet til de vine, som Robert Mondavi er med i, men vores gennemhullede hukommelse siger os, at der er endnu nogle store og interessante vine, der bør med på en sådan liste.
Hvis nogle af vore læsere kommer i tanke om disse vine, så send meget gerne en mail til anker@vinavisen.dk.
aa..a..a....a..a..a....
1979Opus OneRobert Mondavi, Californien
Château Mouton Rothschild, Frankrig
1996AlmavivaConcha y Toro, Chile
Château Mouton Rothschild, Frankrig
1996Los VascosSanta Rita, Chile
Château Lafite, Frankrig
1997Luce della ViteFrescobaldi, Italien
Robert Mondavi, Californien
1998LucenteFrescobaldi, Italien
Robert Mondavi, Californien
1998SeñaEduardo Chadwick, Chile
Robert Mondavi, Californien
1999Danzante Frescobaldi, Italien
Robert Mondavi, Californien
1999Col SolareChateau Ste. Michelle, Washington State
Antinori, Italien
2000Baron EdmondAnton Rupert, Sydafrika
Château Lafite, Frankrig
2000EroicaErnst Loosen, Tyskland
Chateau Ste. Michelle, Washington State
2002CaroCatena Wines, Argentina
Château Lafite, Frankrig
2003KirralaaRosemount, Australien
Robert Mondavi, Californien
Nedtur for Henri Maire
Ifølge fagbladet Just Drinks går det ikke alt for godt for det store franske vinfirma Henri Maire. I første halvår i år har firmaet haft et tab på 1,3 millioner euro imod et tab på 650.000 euro i samme halvår 2001. I alt er omsætningen faldet med 9 procent til 14,6 millioner euro.
Firmaet mener dog, at dækningsbidraget for hele 2002 vil blive på 500.000 euro.

En stor reklamemand
Henri Maire holder til i regionen Côtes du Jura i det østlige Frankrig, og længe før man når frem til vinmarkerne, dukker navnet op. Det står overalt - på husgavle og store skilte og på hvert andet hjørne i byen Arbois.
Henri Maire, der grundlagde firmaet efter den anden verdenskrig, fik ikke mindst succes, fordi han fandt på at sælge sine vine pr. postordre og i øvrigt var en stor reklamemand.
aa..a..a....a..a..a....
    Pasteurs vinmark
    Henri Maire har også haft stor reklamemæssig fornøjelse af at være den, der stod for vinen fra Pasteurs vinmark.
    Den store franske videnskabsmand Louis Pasteur (1822-95) udførte sin vigtige forskning vedrørende gæringens hemmeligheder i sin hjemby Arbois, og man kan i dag besøge hans hus, hvor laboratoriet står intakt.
    Får kilometer nord for byen ligger Pasteurs lille vinmark, Les Rosières, hvor han hentede den vin, han brugte til sine eksperimenter. Marken dyrkes af Henri Maire, der imidlertid ikke sælger vinen. Den bliver kun foræret væk til nobelpristagere.
    Vi her på VinAvisen har dog fået lov til at smage den, og vi blev enige om, at vi alligevel ikke gad stræbe efter den nobelpris ...

aa..a..a....a..a..a....

...
Koge- og vinbog til sengelæsning
De to vinskribenter Ulrik Boesen og Niels Lillelund har netop udgivet en overordentlig hyggelig bog, først og fremmest om mad, men også om vin. "Alt lykkes i en gasovn" hedder den (JP Bøger, 288 sider, 278 kr.).
Bogen er naturligvis fuld af opskrifter, men det er først og fremmest en af den slags bøger, man hygger sig med i lænestolen eller sengen - en bog med anekdoter og en masse ind- og udfald, gode råd og tricks. Ren lystlæsning.
Der er ikke store flotte madbilleder i farver - den slags er der sjældent råd til i en dansk-produceret bog - men tænderne løber alligevel i vand under læsningen.
Bogen er fornøjeligt illustreret af tegneren Claus Riis, og på flere af tegningerne ser man de to vinøse kokke i gang med kokkeriet.
aa..a..a....a..a..a....
    Allt om sprit från hela världen
    De kan skam godt, de svenskere. Se nu fx bogen "Destillerat", som Michel Jamais netop har udgivet (Millhouse Förlag, 248 sider, 328 skr., info@millhouse.se).
    Undertitlen er "Allt om sprit från hela världen", og det er virkelig, hvad der er tale om.
    Det er en meget fyldig bog med et væld af facts og i hundredvis af billeder. Her er simpelt hen samlet alt, hvad der er værd at vide om både fremstilling og typer.
    Der findes naturligvis specialværker, der kun handler om fx cognac eller whisky, men når vi tale om generelle bøger om spiritus, så er få bøger så grundige som denne. Den er anvendelig både til fordybelse og som opslagsbog. Og som julegave.
....
Til hjælp for allergikere
Fornylig vedtog man i Australien og New Zealand en lov, der kræver besked på vinetiketter om allergifremkaldende stoffer. Hvis der i en vin er stoffer fra fx æg, mælk, fisk og nødder, skal disse anføres. Ifølge Wine Spectator træder denne lov i kraft den 20. december.
For at gøre vine klare benyttes ofte æggehvide, kasein (mælkeprotein) eller husblas, og ligeledes kan nogle af de tanniner, der af og til tilføjes vin, være fremstillet af kastanier eller egegaller.
Ifølge de australske og new zealandske regler skal sådanne stoffer nævnes på vinetiketterne, med mindre producenterne kan bevise, at de ikke findes i vinen.
En lignende lov er for øjeblikket under overvejelse i EU.
aa..a..a....a..a..a....
    Marilyn Merlot
    Vi har efterhånden set mange vine med overraskende etiketter, men her er noget helt usædvanligt - etiketterne fra Nova Wines i Napa Valley, der sælger en serie vine under navnet Marilyn Merlot.
    De mange billeder af Marilyn har vingården erhvervet fra skuespillerindens arvinger, Anna Strasberg, enke efter Lee Strasberg, der var Marilyn Monroe's lærer, samt Anna Freud Center for Child Psychiatry.
    Alt om de usædvanlige vine kan læses på www.marilynmerlot.com.



aa..a..a....a..a..a....
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
aa..a..a....a..a..a....
..
.
.


    André Minier (f. 1968), der er tysk vins mand i Danmark, har rødder i både Tyskland og Vinland. I 1962 kom hans forældre til Danmark fra Hamburg, da faderen blev ansat som vinkyper hos K. Dorph-Petersens Vinlager i København. Her var hans far blandt andet med til at uddanne Preben Ehlers, i dag Frederiksberg Vinimport - for siden at blive chefvinkyper netop i Frederiksberg Vinimport.
    André Minier fulgte med faderen ind i vinens verden. Hos Frederiksberg Vinimport havde han mange jobs med aftapning og pakning af vin, men først og fremmest stod en højere sproglig handelseksamen på tapetet.
    I 1993 blev han ansat i Det Tysk-Danske Handelskammer, og siden 1995 har han repræsenteret Hamburg Messe og Messe Stuttgart. I 1999 fik handelskammeret til opgave at varetage Det Tyske Vininstituts opgaver i Danmark, og her var André Minier med sin vinøse baggrund selvskreven til jobbet. Han fik instituttets grundige uddannelse som "Annenkanter Berater Deutscher Wein", og siden har han med flid støttet de mange danske importører af tysk vin, ligesom han ser det som sin opgave at fortælle supermarkederne, at der også bør stå gode, harmoniske tørre tyske vine i mellemrpris-niveau på deres hylder.
    Meget vigtigt er arbejdet med den store tyske vinmesse på Børsen i København, hvor cirka 400 fagfolk og 600 forbrugere hvert år møder op til 35 tyske vinproducenter og smager cirka 220 kvalitetsvine. Messen er med til at vise, at der findes rigtig meget god tysk vin i Danmark. Eller som André Minier siger: - Hvis du tror, du kender tyske vine - så prøv igen.
    I løbet af de sidste to år har André Minier konstateret en mærkbar positiv holdning og interesse for tysk vin i Danmark, både hos pressen og hos mange af de danske toprestauranter. Så han er helt sikker på, at tysk vin vil opleve en renaissance i løbet af de næste år.
    Privat er han gift med Lene, og sammen har de datteren Isabel på fire år.
    Adresse: Det Tyske Vinkontor hos Det Tysk-Danske Handelskammer, Børsen, 1217 København, tlf.: 33 91 33 35, fax: 33 91 31 16, e-mail: am@tyskehandelskammer.dk.

Computeren laver vin
Amerikaneren Leo McCloskey har analyseret over 50.000 vine og opløst dem i deres kemiske bestanddele. Resultaterne har han sammenlignet med, hvad vinfolk og -skribenter synes om vinene, og han mener således at kunne forudsige, hvordan en vin vil blive bedømt - fx hvor mange point Robert Parker vil give den.
Endvidere vil vinmagere kunne justere vinene, før de bliver tappet, så de svarer til den profil, McCloskeys computer foreslår.
Nej, altså, nu må I holde op ...!

Chilenske vine i fjernsynet
På tirsdag d. 5. november kl. 08.15 er der igen vinsmagning i tv2’s program "Go’ morgen, Danmark", og denne gang er Per Pallesen atter med efter nogen tids fravær. Sammen med Tim Vollerslev og Michael Meyerheim smager han tre chilenske rødvine:
* Zona, Carmenère, Concha Y Toro, Central Valley, Chile 2000 til 55 kr. (tre flasker for 129 kr.) i Kvickly.
* Mont Gras, Cabernet Sauvignon, Reserva, Colchagua Valley, Chile 1999 til 70 kr. i Føtex.
* Medalla Real, Cabernet Sauvignon, Special Reserve, Santa Rita, Maipo Valley, Chile 1999 til 115 kr. fra Amka Vinimport.
aa..a..a....a..a..a....
    Sikken voldsom trængsel og alarm
    Det er faktisk forkert af os, at vi ikke i de tidligere år har omtalt julebogen fra Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg. Den er nemlig en meget fin idé og en kilde til stor fornøjelse.
    I hele seksten år har vinhandelen hvert år ladet trykke en sådan julebog, som man får sammen med årets julevin - hvis man køber tolv flasker af vinen (eller af nogle andre julekasser).
    I år har man valgt Peter Fabers "Sikken voldsom trængsel og alarm", som den nu afdøde blændende tegner Svend Otto S. har illustreret med sine levende akvareller.
    Julevinen, som koster 42,50 kr. pr. flaske, belønnes nedenfor med fem af VinAvisens stjerner.
aa..a..a..aa..a.-----a..
    Ugens vinøse billede
    Denne uges billede er optaget af André Dewald. Det har tidligere været bragt i Vinbladet, men vi har fået lov til også at bringe det, fordi det fortæller så meget om, hvad vinbønderne har stået model til i den forgangne sommer.
    Vi har tidligere skrevet om de voldsomme uvejr i området mellem Avignon og Montpellier, hvor der på mindre end 48 timer faldt over 600 mm regn svarende til næsten et helt års nedbør.
    Billedet her viser vinstokke i Châteauneuf-du-Pape med fødderne i vand, og i baggrunden ses Mont Ventoux.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle vore læsere er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
a..... aa..a..a..aa..a.-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.
    Hvad er gennemsnitsprisen på en flaske vin?
    En af vore læsere, Kim Sneum Madsen, har "diskuteret med fruen" om gennemsnitsprisen på en flaske vin herhjemme.
    Han refererer til et tv-program, hvor man har nævnt en gennemsnitspris på 28 kr. pr. flaske.
    Dette passer dog ikke, skriver han, hvis man dividerer de 4,1 milliarder kr., vi bruger på vin, med de 235 millioner flasker, vi trækker op. Så får man en gennemsnitspris på 17 kr. pr. flaske. - Hvem har ret, spørger han?
    Det er meget svært at svare præcist. De 4,1 mia kr. ser ud til at være en skønnet importværdi uden afgifter, og hvis man lægger vinafgift, flaskeafgift, avance og moms oven i det hele, bliver det et højere tal - faktisk over det dobbelte.
    Vi har spurgt Erik Larsen, der er Coop Danmarks indkøbschef for vin, og han fortæller, at hvis man dividerer antallet af alle solgte flasker op i deres samlede udsalgspris, så får man en gennemsnitspris på 34-35 kr.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
aa..a..a....a..a..a....


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Plaisir de Noël, Vin de Pays d'Oc, Frankrig
42,50 kr., Sigurd Müller
Årets julevin fra Sigurd Müller i Aalborg er en meget tiltalende rødvin med en blød og afrundet smag, men alligevel med lidt garvesyre, der kan give modspil til den fede andesteg. Men bemærk: Den femte stjerne får den kun, hvis den plaskes over i en karafel et par timer før måltidet! Læs ovenfor om den tilhørende julebog.


Domaine de Cabriac, Viognier, Vin de Pays des Coteaux de Miramont, Frankrig 2001
60 kr., 56 kr. ved 6 flasker, Con a'more
Elegant og interessant hvidvin. - Den har en meget aromatisk blomsterduft - lidt efter syrener, blev der sagt under smagningen. Samt en fed, fyldig og flot smag med honningtoner. Vinen vil være glimrende som apéritif eller som ledsager til lidt fede fisk. Viognier er en grøn drue, der i århundreder har været dyrket i den nordlige Rhône-dal, hvor den blandt andet optræder i vinene fra Condrieu, Château-Grillet og Côte-Rôtie. Herfra er den spredt til den ganske verden og er efterhånden kommet ret meget på mode. Det kan vi godt forstå.


Plaisir de Merle, Merlot, Paarl, Sydafrika 1999
110 kr., Amka Vinimport
Stor og flot rødvin med duft af modne druer og en kraftig og harmonisk druesmag, der bliver hængende længe i munden. Vinen vil være fortræffelig fx til en kalvesteg og lettere fuglevildt som fasan og vagtler.


Santa Duc, Les Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 2000
69 kr., Bichel Vine
En meget lækker rødvin fra en af de unge og dygtige vinmagere i Rhône. Den har en kraftig duft med et strejf af peber og en dejlig blød smag med fin harmoni. Fordi den ikke maser sig på, men bare er en nydelse, er den anvendelig til mange retter.


Monterra, Cabernet Sauvignon, Monterey County, Californien 2000
139,75 kr., H.J. Hansen
Det er virkelig en fornøjelse at nyde denne meget lækre og fløjsbløde rødvin med stor frugtfylde, solmoden sødme og diskret fadlagring. Skænk den til kødretter og ikke for kraftige oste. Som julevin vil den være meget velegnet.


Vieux Château Gaubert, Graves, Frankrig 1998
115 kr., A Vinstouw
Harmonisk og dejlig bordeaux med god, vital frugt, let sødme og tilpas garvesyre. Anvendelig til mange lettere retter.


Les Charmes, Mâcon-Lugny, Frankrig 2000
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Enkel og pæn hvidvin, ret tør og med frisk druesmag. Vil gå fint til lette fiskeretter, skaldyr og østers.


Martiès, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2000
94 kr., Jysk Vin
Dette er, hvad man kunne kalde en amerikanervin med dens intense frugt og de 14,5 procent alkohol, der markerer sig i smagen. En vin til store bøffer.


Domaine la Monardière, Vacqueyras, Frankrig 2000
99 kr., Bichel Vine
Fyldig og lækker rødvin med solmoden frugt, der (næsten) holder de 14 procent alkohol i skak. Vinen har krydderi og en dejlig sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før, og servér den ved 15-17 grader.


Mitico, Cesari, Merlot delle Venezie, Italien 1999
99 kr., Vinodan
Dejligt afrundet rødvin med frisk ren frugt og sødme. En vin, som mange vil kunne lide.


Mad Fish, Shiraz, Western Australia 2000
89 kr., New World Vinimport
I duften nuancer af kirsebær og lakrids. I smagen en intens frugt, der spiller fint op til de 14 procent alkohol, som bidrager til den afrundede sødme. Det er en vin til store bøffer og kraftige oste.


Marlena, Chianti Classico, Italien 1999
79,95 kr., Amka Vinimport
Det er den danske vinbonde Bent W. Myhre, der har lavet denne rødvin. Han døde for ikke så længe siden, så dette må være en af hans sidste vine, og den kunne han godt være bekendt. Det er en god vin med en ren og frisk smag med toner af kirsebær. Den vil være god til mange kødretter og pasta, også lidt federe spiser på grund af syren.


Château de Cabriac, Corbières, Frankrig 1998
60 kr., 56 kr. ved 6 flasker, Con a'more
Blød og fyldig rødvin med god frugt, krydderi og sødme samt et lille bittert bid i slutningen.


Carmesi, Garnacha / Tempranillo, Calatayud, Spanien 1999
75 kr., Vinmonopolet
En rødvin, der med sine 14 procent alkohol er godt på vej til portvin, og som vil være glimrende som julevin - den klarer det hele, æbler, gelé, kanel, rødkål osv. Den har en kraftig og flot duft af solmodne bær og en smag med stor frugtfylde, der maskerer alle procenterne.


Château les Vieilles Tuileries, Côtes de Bourg, Frankrig 2000
58 kr., Vinfirmaet
Ret let rødvin med god frugt, frisk syre og sødme. Ikke nogen stor vin, men i høj grad anvendelig til lettere retter.


Selciaia, Fassati, Rosso di Montepulciano, Italien 2001
75 kr., Best Selection
Robust rødvin med frisk og ret intens frugt. En italiener, der vil være god til enkel og lige så robust hverdagskost - men dertil måske lige vel dyr.


L'Avvocata, Coppo, Barbera d'Asti, Italien 2001
89 kr., Østjysk Vinforsyning
Ikke en billig rødvin, men pæn og frisk med en markant syre.


Santa Ema, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2000
60 kr., 55 kr. ved 12 flasker, Bendix Vine
Robust rødvin med kraftig og krydret frugt.


Numa, Costières de Nîmes, Frankrig 2000
75 kr., The Wine Company
En pæn rødvin, der vil være anvendelig til mange middagsretter.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
B.T.
Promessa Primitivo, Primitivo di Puglia IGT, Puglia, Italien 2001Rødvin39,95 kr. (v 12)Philipson Wine
.
Ekstra Bladet
Château de Pennautier, Cabardès, Frankrig 2000Rødvin50 kr.Vinens Verden
.
ErhvervsBladet
Diego de Almagro, Reserva, Valdepeñas, Spanien 1996Rødvin42,95 kr.Bilka
.
Frederiksborg Amts Avis
Michel Torino, Chardonnay, Argentina 2001Hvidvin72 kr.Best Selection
Michel Torino, Malbec, Argentina 2000Rødvin72 kr.Best Selection
Domaines Schlumberger, Pinot Blanc Les Princes Abbes, Alsace, Frankrig 2000Hvidvin72 kr.Best Selection
Domaines Schlumberger, Riesling Les Princes Abbes, Alsace, Frankrig 1998Hvidvin84 kr.Best Selection
.
Hjemmet
Prieuré Ksara, Bekaa Valley, Libanon 1997Rødvin50 kr.H.J. Hansen
.
Information
Valduero, Reserva Especial, Ribera del Duero, Spanien 1994Rødvin250 kr.Laudrup Vinimport
Valduero, Gran Reserva, Ribera del Duero, Spanien 1991Rødvin400 kr.Laudrup Vinimport
.
Mad & Bolig
Valpiedra, Reserva, B. Martinez Bujanda, Rioja, Spanien 1997Rødvin170 kr.H.J. Hansen
Cortino, Reserva, Venedos del Contino, Rioja, Spanien 1996Rødvin159 kr.Philipson Wine

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.