Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2002



Vin-aktuelt i uge 47
18 november - 24. november 2002
.

VinAvisen uge 44VinAvisen uge 45VinAvisen uge 46
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk.

Vin mod glemsomhed
En rapport fra Institut for Præventiv Medicin på Kommunehospitalet i København, offentliggjort i fagbladet Neurology, slår fast, at mennesker, der drikker vin, synes at have en mindre risiko for at udvikle Alzheimer’s sygdom og andre former for demens. Folk, der drikker øl, har derimod en højere risiko.
Dr. Thomas Truelsen, der har ledet undersøgelsen, siger til Reuters, at dens resultat er fantastisk, fordi det kan betyde, at stoffer i vin kan reducere hyppigheden af demens. Hvis dette er tilfældet, vil man kunne udvikle metoder til forebyggelse og behandling på grundlag af disse stoffer.

Flere grunde
I alt 1700 mennesker har deltaget i Kommunehospitalets undersøgelse, der har løbet siden 70’erne. Og der kan naturligvis være flere grunde til det interessante resultat.
Det er således et faktum, at vindrikkere lever sundere end øldrikkere. De får mere frugt, fisk, grønsager og salat. De bruger ikke så meget fedtstof på brød, og de bruger oftere olivenolie til at stege i.
Dr. Truelsen mener imidlertid, at det er vinens antioxidanter, specielt flavonoiderne i rødvin, der har den gode virkning mod demens. Hvorimod man af og til konstaterer, at øldrikkerne mangler B-vitaminer, der er vigtige for hjerne- og nerve-funktionerne.

Også godt mod forkølelser
Endnu en forskningsrapport fremhæver vinens helsebringende virkninger. Denne gang har et team af forskere ved Universidad de Santiago de Compostela i Spanien konstateret, at fjorten glas vin om ugen, to om dagen, effektivt forebygger forkølelser. Og er vinen rød, er det endnu bedre.




.....
Preben Kristensen modtager årets Cava-pris af Montse Montserat fra Instituto del Cava i Barcelona - og kvitterer med et ægte spansk kindkys.
    .....
    Stor succes for cava-smagningen
    Cava-smagningen i København i torsdags blev en stor succes. I alt kom der næsten 600 vininteresserede, både importører, sommelierer og forbrugere, og da der heldigvis er god plads i den store sal i Moltkes Palæ, stod man ikke på nakken af hinanden for at få de herlige dråber i glassene.
    Og herlige - det er dråberne. Vi får her i Danmark nogle af de allerbedste cava'er, og kun et par stykker af udstillerne er endnu ikke repræsenteret på det danske marked. Det bliver de nok.
    Vi har tidligere anmeldt mange af de udstillede cava'er, så når vi besøgte udstillingen, var det mere for at dyrke gensynets (gensmagens) glæde.
    Når der kommer nye cava'er på markedet, anmelder vi dem mere grundigt end det er muligt, når man går rundt på en udstilling med et glas i hånden.
    Under smagningen uddelte man traditionen tro årets Cava-pris til en dansker, der har været med til at gøre vores hverdag lidt morsommere. I år gik prisen til skuespilleren Preben Kristensen.
    Prisen, der består af 100 flasker cava, er tidligere tildelt musikeren Kim Sjøgren og filmmogulen Peter Aalbæk Jensen.

Australsk mangel på druer?
For meget er for meget, og for lidt er for lidt. I Australien har man i de seneste par år haft for mange druer. Det har medført faldende priser på druerne og problemer for vinbønderne.
Reaktionen har ikke ladet vente på sig. Vinbønderne er holdt op med at plante, og mange af dem har revet vinstokkene op for at dyrke andre afgrøder.
Nu viser en nylig undersøgelse, at man måske har overreageret. Ifølge Decanter har man på en konference i Adelaide sidste mandag fremlagt tal, der viser, at man inden tre år vil komme til at mangle druer.
I dag er det tilplantede areal igen nede på 1990-niveauet - til trods for, at vinindustrien i mellemtiden er blevet tre gange så stor.

Slåskamp om standarder
EU synes ikke, at amerikanerne skal have alt for let ved at eksportere vin til os. Så vi har indført nogle regler, der kræver, at de amerikanske eksportører fremlægger dokumentation for, at deres vine overholder europæiske standarder.
Nu svarer amerikanerne igen. De vil kræve, at europæiske vine overholder amerikanske standarder, før de kan sælges på det amerikanske marked.
For amerikanske importører af europæisk mærkevare-vin i større mængder betyder det ikke så meget, men importører af mindre partier slotsaftappede topvine vil få det svært. De vil havne i et større bureaukrati med laboratorieprøver og dokumenter. De vil være nødt til at sætte priserne gevaldigt op, og dette vil sandsynligvis ramme en del af især Frankrigs eksport.
Hvad amerikanerne håber på er naturligvis, at EU vil komme på bedre tanker i de igangværende forhandlinger om handelsaftaler.
Det smarteste ville jo være, om de europæiske og amerikanske standarder var ens.

Tallene på bordet
For nu at få tallene på bordet: Tilsammen producerer EU-vinlandene otte gange så meget vin som USA.
Heraf eksporterer EU for cirka 12 milliarder dkr. til USA.
Omvendt eksporterer USA for cirka 2,3 milliarder dkr. til EU.
Så mon ikke EU kommer på bedre tanker.

Til salg: Verdens dyreste vin
WOW FaxNews beretter historien om, da det svenske Systemet for to uger siden fik 36 flasker Romanée Conti 1999 til salg - til 11.500 skr. flasken.
De 24 flasker fandtes i systembutikken på Grev Turegatan i Stockholm, og allerede to dage før var der en lang kø.
Der var én flaske til hver, men det interessante var, at de første tyve i køen havde fået en særlig opgave. En engelsktalende herre havde kontaktet nogle studenter og bedt dem om hver at købe en flaske til ham.

3000 kr. for ulejligheden
I næsten to døgn kom den mystiske mand med mad til studenterne i køen, og for ulejligheden gav han dem hver 3000 skr.
Men historien slutter ikke her. Da de tyve studenter havde gjort, hvad de skulle, var der fire flasker tilbage. Dem fik de fire næste i køen, hvorefter den engelsktalende herre straks bød dem 18.000 skr. for hver flaske - hvilket de lykkelige ejere dog afslog.

Sorte 300.000 kr. på to dage
Forklaringen på historien er, at det svenske marked ikke er så købestærkt som verdensmarkedet. Der er således mange eksempler på, at dyre vine prissættes meget lavere i Sverige end i resten af verden.
Den engelsktalende herre kan meget vel få 30.000 kr. for hver flaske, og hvis han trækker alle sine udgifter til rejse, provision, mad osv. fra, vil der stadig være næsten 300.000 kr. til ham selv. Sorte! Og efter kun to dages arbejde.
.a..... .....
En sørgelig historie
Holte Vinlager har netop afholdt sin store vinfestival. Mere en 1500 vininteresserede smagte sig frem blandt adskillige hundrede vine.
Som et festligt indslag havde man bedt Frode "Hammerslag" Munksgaard om at lede en auktion, hvor hele omsætningen ville gå til et godt formål.
Der var mange spændende ting på auktionen, og der blev budt flittigt. Blandt andet på en 1996 Château Fourcas-Hosten på Imperial-flaske - dvs. 6 liter.
Prisen blev budt op til et par tusinde kroner, og den nye ejer fik overdraget vinen. Han spurgte indgående til, hvor lang tid den kunne "ligge".
Svaret ses på billedet til højre. På vej ud fra Børsen kom flasken til at ligge på gulvet. Den lille flaske på billedet er en hel flaske - der overlevede.
.....
.....
Et af skærmbillederne i programmet. I det store felt er der god plads til at indføre egne kommentarer.
    Helt gratis vinprogram
    Kjær & Sommerfeldt har i snart mange år solgt et meget gennemarbejdet edb-program til at holde styr på vinkælderen.
    Nu har firmaet lagt programmet ud på sin webside, www.kogs.dk, så alle helt gratis kan hente det og installere det på egen computer.

    Svar på mange spørgsmål
    Når man har lagt sine vine ind i Kjær & Sommerfeldts "Vinkartoteket", som programmet hedder, kan man fx få svar på følgende spørgsmål:
    * Hvilke vine er drikkemodne nu?
    * Hvad har jeg fx af røde Bordeaux-vine til under 75 kr.?
    * Hvor, hvornår og til hvilken pris købte jeg en vin - og på hvilken vinreol finder jeg den?
    Endvidere kan man få en oversigt over sin samlede vinbeholdning med navne, årgange, priser og aktuel beholdning. Man kan indføre notater om hver enkelt vin samt få en liste over købte vine pr. år og en historisk liste pr. år over, hvornår og med hvem, man har nydt vinene med. Endelig er der mulighed for udskrivning af vinkort til fester.

Dræbt af kuldioxid
Sidste søndag omkom to mænd i en vintank på det canadiske Silver Sage Winery. Ejeren, Victor Manola, var gået op på en stige, bøjede sig ind igennem en luge i tanken, fik overbalance og faldt ned. Hans ven, vinkonsulenten Frank Supernak, sprang ned for at få ham op, men druknede også.
Det var ikke vinen, der dræbte de to mænd. Det var kuldioxiden. Som bekendt spalter gæren druemostens sukker i alkohol og kuldioxid - det, vi kaldte kultveilte, da nogle af os gik i skole. Eller CO2.
Tanken har været fuld af luftarten og uden ret meget ilt, og de mænd er blevet kvalt.

Adgang forbudt
Kuldioxid er tungere end den atmosfæriske luft, og den lægger sig altid på gulvet. Det er derfor ikke ualmindeligt at finde døde mus mellem tanke og fade. Eller katte.
Dette er også grunden til, at nyere vinerier bygges meget åbne. Der skal en effektiv ventilation til. I gamle dybe vinkældre, fx på nogle af de tyske slotte, kan kuldioxiden være et problem, og mens vinen gærer, er der simpelt hen adgang forbudt for besøgende.
Også når en tank skal gøres ren, tager man sine forholdsregler og analyserer først luften i tanken med en iltmåler.

Tossede love
I USA har en lang række stater i mange år haft nogle tossede love, der forbød indførsel af vin fra andre stater.
Hvis vin skulle over en statsgrænse, skulle den først omkring en grossist, og det er klart, at de store grossister har lobbyet kraftigt for at bevare lovene.
Nu er lovene ved at blive afskaffet. I staten New York har en dommer netop afgjort, at det er imod forfatningen, at denne stat forbyder privat import af vin, mens statens egne wineries godt må sende vin over grænserne. Lignende afgørelser er truffet i Texas, Illinois, Virginia og North Carolina. Men der er stadig 26 stater tilbage.
I sidste uge har præsident Bush underskrevet en lov, der giver folk lov til at købe vin under besøg på et winery og få sendt vinen hjem med postvæsenet - også selv om de bor i en af forbudsstaterne.
Ak ja, tænk, hvis det her i landet var strafbart at modtage en flaske fx sendt fra Italien!

Mere om tossede love
Svenskerne har besvær med at blive europæere. I hvert fald når det gælder vin. De hænger fast i gamle restriktioner.
Fra og med årsskiftet kan hver svensker tage 90 liter vin med ind i landet uden at betale svensk afgift. Ligesom vi danskere længe har kunnet det.
Men - bestiller en stakkels svensker bare én flaske sendt fra udlandet, så er han en grov kriminel synder. Enhver bestilling skal gå gennem Systembolaget!
Dette strider helt klart imod EU-traktatens artikler 28 og 30, og EU-Kommissionen har derfor gjort indsigelse over for Sveriges udenrigsminister, Anna Lindh.
.....
    Lige ved at være for meget
    En vinkælder kan være en herlig hobby - hvis man husker at drikke vinene og ikke bare lader dem ligge og gå over.
    Vinkælderen kan også være lidt af et statussymbol. Men prøv at gå ind på adressen www.winecellarinnovations.com - og se, om ikke det er lige ved at være for meget.
    Det amerikanske firma påtager sig at indrette vinkældre for rige mennesker, og der er ikke grænser for, hvad man kan få. Firmaet påtager sig endog at male nogle ikke særlig talentfulde vægmalerier, så man mellem de mange reoler kan nyde udsigten til vinmarker og slotte.
    Men på den anden side: Der er bestemt inspirationer at hente i de amerikanske billeder ... Og noget at drømme om.

For strenge flaskeregler
EU-Kommissionen har ifølge fagbladet Just Drinks indledt forhandlinger om størrelsen på vinflasker. Man mener, at de nugældende regler er både for komplicerede og for hæmmende, og at de eksisterende størrelser begrænser forbrugernes valg.
I Bruxelles siger man, at efterspørgslen efter mindre flasker er øget på grund af mindre husholdninger og et mere individualistisk forbrugsmønster.
.....
    Slaget om den franske vin
    Der findes mange bøger om fransk vin, men her er en helt speciel, der handler om fransk vin i krigsperspektiv.
    Bogen, "Slaget om det franska vinet" (Svenska Förlaget, Kladstrup, Don & Petie, 263 sider, 319 skr.), handler om nazisterne og kampen om fransk vin.
    Blandt andet vil man kunne læse, hvordan franskmændene under den anden verdenskrig tappede ussel vin til tyskerne og satte fine etiketter på flaskerne.
    Bogen kan bestilles på forlagets webside: www.svenskaforlaget.com.

Flammer med retning mod vingårde
Skovbrandene i det australske New South Wales truer ikke kun millionbyen Sydney, men også vingårdene i Hunter Valley cirka 120 km nordvest for Sydney.
Vinden driver flammerne i retning af byen Cessnock, der med sine cirka 50 vingårde er et centrum for en stor vinturisme.
De fleste vingårde på egnen sælger boutique-vine, men der er også større vinhuse som Tyrrell, Lindeman, Drayton og McGuigan & McWilliams.
.....

.....
Fire flasker cognac fra kometåret 1811.
    Royal spiritus på auktion
    Hertugen af Windsor blev kronet som britisk konge i 1936, men abdicerede efter kun elleve måneder. Han ville hellere giftes med den to gange fraskilte amerikanerinde Wallis Simpson.
    Den 12. december kommer parrets samling af spiritus på auktion hos Christie’s i London efter at have ligget urørt siden hertugens død i 1972, og man regner med, at den vil indbringe over 900.000 dkr.
    Medlemmerne af det britiske kongehus er jo kendt for deres forkærlighed for gin, og på auktionen er der da også en original kasse Gordon’s Gin, stemplet med HRH The Duke of Windsor.
    Men der er også fire magnumflasker Cognac Napoléon Grande Fine Champagne fra 1811 - det berømte kometår.

    Kometåret 1811
    Den 25. marts 1811 opdagede man en kraftigt lysende komet i stjernebilledet Argo Navis, og den satte sindene i oprør. Og eftersom 1811 var et fremragende år i Bordeaux, var mange ikke i tvivl om, at kometen havde haft sin gavnlige indvirkning på vinstokkene.
    På Château Lafite, 1. cru i Pauillac, drak man 1811-årgangen ved en middag i 1929, hvor 300 gæster sagde, at vinen stadig var i perfekt stand - over 100 år efter.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
aa..a..a....a..a..a....
..
.
.


    Søren Friis (f. 1945) er historien om en lang og lige vej ind i den danske vinverden - fra "kommis" hos købmand Andersen i Frederiksværk til vinindkøber hos FDB - eller COOP Danmark, som det nu hedder. Fra salg af to flasker over disken til køb af mange hundrede tusinde flasker til danske middagsborde.
    Efter militærtjeneste og sergentskole på Kronbog fik Søren Friis job i et firma, der solgte toldfrit cowboytøj, vin og spiritus til skibe og fly - i den forbindelse var han trekvart år i Canada. Og i 1968 åbnede så vinens verden sig for ham, da han blev vindisponent hos "den frie købmand" Holger Christensen i Gladsaxe. Det blev til fire nye læreår hos den karismatiske og legendariske købmand, der gav en masse spændende lærdom fra sig.
    Efter studiet til merkonom fik Søren Friis tilbudt at blive "konsulent" hos Hans Just. Han var ikke sen til at slå til, og det fortrød han ikke. Hans Just var, dengang som nu, et dynamisk og meget spændende firma, der gav adgang til at lære en masse om vin og spiritus, og den daværende salgschef, Flemming Hvelplund, og naturligvis Flemming Karberg sørgede for, at den nye medarbejder kom ud til firmaets forskellige agenturer, så han fik lært produkterne ordentligt at kende.
    Denne form for videreuddannelse fortsatte i de næste jobs som salgschef hos Troels-Smith, Better Brands, Skjold Burne og senere som sælger hos Chris-Wine, og den blev udbygget på German Wine Academy, Weinakademie Österreich og Wine & Spirit Education Trust i London samt på en række specialkurser i Bordeaux og Rhône, Douro og Jerez.
    Efter to år som leder af Carl Jacobsens Vinhandel i København sprang Søren Friis så over på den anden side af disken og blev indkøber hos COOP Danmark.
    Han er gift med sin "hustru af første ægteskab", Bente, og sammen nyder de fritiden med lange ture langs stranden i Liseleje og Tisvilde eller sejlture på Arresø. Ferierne går altid til et af vinområderne i Europa.
    Adresse: FDB, Roskildevej 65, Albertslund 2620, tlf.: 43 86 43 86, e-mail: soeren_friis@fdb.dk.
....a........
....
Hver restaurant præsenteres med alle nødvendige oplysninger - flere i form af pictogrammer - samt en kort karakteristik. Søllerød Kro har "Årets Bedste Vinkort".
    Uundværlig guide til 300 restauranter
    For 26. år i træk har Bent Christensen udsendt sin uundværlige "Den Danske Spiseguide" (Weis & Co., 168 sider, 149 kr.).
    Over 300 danske og skånske restauranter er med i bogen, og de bedste af dem har fået én, to eller tre stjerner.
    Yderligere udnævner bogens redaktion traditionen tro "Årets Bedste Restaurant", og det blev i år Pierre André i København - med Molskroen i Ebeltoft og GråAnden i Frederikshavn med i opløbet.
    "Årets Bedste Sommelier" blev Jacob Møller Justesen fra Henne Kirkeby Kro. "Årets Bedste Vinkort" har man fundet på Søllerød Kro og "Årets Bedste Aveckort" på Krogs Fiskerestaurant i København.
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..... aa..a..a..aa..a.-----a..
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.
    Hvad er one-stop-shopping?
    Per Madsen i Odense har læst, at de speditører, der kører vin til Danmark, tager sig af one-stop-shopping. Hvad er det for noget? spørger han.
    Vi har spurgt Tommy Weston hos EHJ Transport & Spedition, der har følgende forklaring:
    One-stop-shopping er et tilbud til vinimportører om at ordne alle opgaver med transport og logistik ét sted. Det være sig transport af flasker på bil fra Europa, oversøisk transport af flasker i containere samt transport i tankbil eller tank-container af vin, som tappes på flaske i Danmark. Desuden tilbydes lager, håndtering og distribution i Danmark.
    Denne totale dækning af alle opgaverne er efterhånden blevet mere og mere almindelig over hele verden.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
aa..a..a....a..a..a....


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Produttori del Barbaresco, Barbaresco, Italien 1998
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Elegant og meget dejlig vin med frisk, saftig og afrundet frugt og fin sødme. Den har stadig lidt garvesyre, der giver vinen rygrad.


Santa Ema, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2001
85 kr., 78 kr. ved 12 flasker, Bendix Vine
Den smager ganske enkelt godt og er en rødvin, som mange vil kunne lide. Den har en krydret, fyldig frugt og dejlig sødme. Meget anvendelig til mange retter.


Plaisir de Merle, Chardonnay, Paarl, Sydafrika 2000
110 kr., Amka Vinimport
Meget, meget lækker hvidvin med blød og herlig frugt - hele frugtkurven med eksotiske frugter. Vinen har fedme, et meget bredt smagsbillede og en diskret fadlagring.


Yali, Chardonnay, Rapel Valley, Chile 2001
59 kr., New World Vinimport
Blød og liflig hvidvin med en ren og dejlig smag uden den lille bitre tone, man ofte finder i fadlagrede og alkoholrige Chardonnay'er. Glimrende til fx fede, stegte fisk - og rimelig i pris i forhold til kvaliteten.


Angove's, Classic Reserve, Chardonnay, South Australia 2001
54,50 kr., Amka Vinimport
Til prisen en virkelig god fadlagret Chardonnay med hele spektret af tropiske frugter, fedme og sødme. Den femte stjerne får den for prisen.


Seidelberg Rosé, Paarl, Sydafrika 2002
59,95 kr., First Brands
En rigtig charmetrold, lavet på 89 procent Muscat de Frontignan og 11 procent Pinotage. Den er tør, men med Muscat-druens honningagtige og forførende sødme. Vinen kunne være en terrassevin - hvis der er nogen, der har varme på terrassen. Eller den kunne bruges i en frugtbowle.


Vigne di Solealto, Nero d'Avola Sicilia IGT, Italien 2001
49,95 kr., 3 flasker for 120 kr., Gobi Vin
Kraftig og stofrig rødvin med sol og sødme. En vin, som mange vil kunne lide, og som er glimrende som hverdags-vin - især hvis man køber tre flasker ad gangen. Den femte stjerne får den på grund af den billige pris.


Viña Rey, 70 Barricas, Viños de Madrid, Spanien 2001
49 kr., Fionia Vinimport
Solmoden rødvin med god frugt - chokolade - sødme og bløde tanniner. Den har fået en tilpas fadlagring. Den femte stjerne får den for den rimelige pris.


Domaine de Molines, Reserve, Merlot / Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998
56,25 kr., Lloyd Wine
Overordentlig pæn vin med ren frugtsmag og sødme. En vin til store bøffer og kraftige oste.


Torre Nova, Salice Salentino Rosso, Italien 2000
59 kr., Furesø Vinimport
Vellavet og harmonisk rødvin med fyldig frugt, der spiller fint op til de 14 procent alkohol. God til lidt kraftige retter, pasta og oste.


Barossa Vines, Chardonnay, Barossa, Australien 2001
67 kr., New World Vinimport
Virkelig god og blød hvidvin uden kanter og med frisk frugt og fine toner af citrus, grape og ananas - altså helt efter Chardonnay-bogen.


Marcel Deiss, Riesling, Bennwihr, Alsace, Frankrig 2000
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Overraskende halvsød med stor smagsfylde og fedme. Ikke billig, men bestemt en fornem vin. Egentlig burde dens ret høje grad af sødme være anført på etiketten ...


Marqués de Griñon, Tempranillo, Mendoza, Argentina 1999
3 flasker for 125 kr., ViniPortugal
Fadlagret rødvin med frugt, tiltalende sødme og en lidt markant, frisk syre. En god "hakkebøffe-vin" til en rimelig pris.


Château Lestage-Darquir, Cru Bourgeois, Moulis en Médoc, Frankrig 1999
119 kr., Vinfirmaet
Ikke billig, men vellavet og harmonisk bordeaux med god frugt og sødme. Meget anvendelig til mange retter.


Les Becs Fins, Tardieu Laurent, Côtes du Rhône, Frankrig 2001
89 kr., The Wine Company
Herlig rødvin, blød og lækker med sødme og god frugt, der næsten dækker de 14 procent alkohol.


Pomarède, Merlot, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2001
45 kr., Østjysk Vinforsyning
Til prisen en fortræffelig rødvin, uden kanter, med kraftig og krydret frugt, en let sødme og lang eftersmag. Fire stjerner med pil opad.


Domaine de Fontvive, Côtes du Ventoux, Frankrig 2001
55 kr., Lago Import
En venlig rødvin med fyldig, let krydret frugt, tilpas syre og en indtagende sødme. Et godt glas til prisen.


Alviende, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2001
65 kr., Lago Import
En rødvin, der er meget præget af frugt og sødme, og som utvivlsomt vil falde i manges smag. I slutningen er der et lille bittert bid. Vinen vil være udmærket som julevin.


Yali, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2001
59 kr., New World Vinimport
Kraftig og stofrig vin med fyldig frugt og sødme. Velegnet til oksekød og oste med smag. Plasticprop.


Veramonte, Merlot, Maule Valley, Chile 2001
79 kr., Østjysk Vinforsyning
Fadlagret, harmonisk og "varm" rødvin med frugt og sødme. Det er en kraftig vin, der forlanger kraftig mad.


Viña Lastra, Airen Joven, Valdepeñas, Spanien 2001
39,95 kr., 12 flasker for 350 kr., Norton Co.
Meget let og venlig hvidvin på den spanske drue Airen. Den har ikke noget særlig bredt smagsbillede, men kunne være velegnet fx til en frokost - også fordi den kun har 11,5 procent alkohol.


Paradyskloof, Stellenbosch, Sydafrika 2000
75 kr., 65 kr. ved 6 flasker, Kjær & Sommerfeldt
Pæn og frugtagtig rødvin med den særlige, lidt syntetiske smag, som Pinotage af og til kan have. Paradyskloof betyder Paradisdalen på sproget Afrikans.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Montes, Special Cuvée, Merlot, Colchagua Valley, Chile 2000Rødvin69 kr.Bichel Vine
.
Berlingske Tidende
Quinta Nova, Burmester, LBV portvin, Portugal 1997Portvin79,95 kr.Philipson Wine
.
B.T.
Apollonio, Valle Cupa, Salento IGT, Puglia, Italien 1998Rødvin56 kr.A Vinstouw
.
Ekstra Bladet
Les Haut-Médoc de Giscours, Haut-Médoc, Frankrig 1999Rødvin70 kr.Magasin
.
ErhvervsBladet
Zona, Carmenère, Concha y Toro, Central Valley, Chile 2000Rødvin49,95 kr.SuperBrugsen
Carmen, Carmenère, Reserve, Rapel Valley, Chile 2001Rødvin105 kr.Vinens Verden
.
Frederiksborg Amts Avis
Amarone delle Valpolicella, Cecilia Beretta, Italien, 1997Rødvin235 kr.Amka Vinimport
.
Hjemmet
Les Chatonnières, Francois Martenot, Beaujolais, Frankrig 2001Rødvin34 kr.Netto

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.